Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ćao svima imam pitanje za vaš
Vjenčao sam se sa austrijskom drzavljankom u oktobru prošle godine, položio sam A1,žena mi ima stan na sebi od 60m2,ima platu neto 1600€!Predao sam za vizu u magistratu u Linzu!Koliko može da potraje proces za dobijanje vize?
I kada sam predao za vizu rekli su mi u magistratu da moram napustiti EU u roku 24h,kada sam pitao zbog čega oni su meni rekli da je to meni 90i dan u EU iako su pečati u pasošu govorili drugačije
Moj prvi ulaz u EU je bio 07.08.2014 a izašao sam 23.10.2014 pa ponovo ušao 26.10.2014 i izašao 03.11.201 i tada pravim pauzu u Bosni do 02.02.2015 zato što sam imao termin za vizu 05.02.2015 a već 06.02 sam morao napustiti EU kao zbog razloga što mi nije prošlo 180 dana od prvog ulaska u EU!I kada sam pitao kada smijem ponovo ući oni su mi rekli tek u četvrtom mjesecu i rekli su da se meni ne računa 180 dana od 07.08.2015 zbog toga što sam ulazio i izlazio pa se meni taj datum pomjera!
Hvala unapred na odgovoru i malo sam komplikovano tekst
Da budem kratak i jasan - trenutno studiram engleski na FFunsa i planiram završiti što prije (2 godine max). Zanima me konkretno koje su mi opcije i mogućnosti za odlazak u Austriju poslije toga? Učenje jezika mi nije problem obzirom da sam relativno dobar u tome. "Oficijelno" tj na papiru (index i srednja škola) pričam Hrvatski i Engleski (studij) mada znam i nabosti nešto Francuskog (samo mi treba malo da se podsjetim). Planirao sam ići na studij u Austriju (magistarski) pa tražiti način da ostanem gore. Ono što mene zanima koje su mi šanse da to uradim?
Znam da je bilo pitanje milion puta, vrtio sam temu malo unazad ali nisam ništa konretno uspio naći. Also, za studente je bolji Beč ili Gratz?
Hvala na svakom odgovoru
Bicu vrlo kratak,imam diplome sa goethe instituta A1 i A2 i engleski jezik perfektno govorim.
uskoro zavrsavam kurs za TIG i MAG varioca na u WIFI koje je u vlasnistvu austrijske privredne komore i imam iskustva u radu.od njih cu dobiti certifikate i ateste na njemackom i engleskom
Dakle molim iskusne ljude kakve su sanse da pronadjem posao ?? i kolko varioc u austriji u prosjeku neto moze zaraditi ?
Imam jedno pitanje za vas koji se bolje razumijete u vezi inostranstva.Naime posjedujem hrv.pasos,ali bez znanja njemackog sto je znam velik hendikep,ali ipak imam neke planove otici u Austriju pa pokusati naci neki posao kod nasih ljudi ili bilo sta pa pitao bi vas koji bi mi bio najbolji nacin da uradim sto se tice poslova u Austriji dal se obratiti ambasadi ili pokusati negdje gdje ima nasih ljudi pitati i tako.Zvuci neozbiljno pitanje ali cvrsto sam odlucio da odem pa je svaki savjet dobrodosao posto sam odlucio otici turisticki i pokusati onda naci posao pa sta bude,unaprijed hvala.
Tarasov23 wrote:Imam jedno pitanje za vas koji se bolje razumijete u vezi inostranstva.Naime posjedujem hrv.pasos,ali bez znanja njemackog sto je znam velik hendikep,ali ipak imam neke planove otici u Austriju pa pokusati naci neki posao kod nasih ljudi ili bilo sta pa pitao bi vas koji bi mi bio najbolji nacin da uradim sto se tice poslova u Austriji dal se obratiti ambasadi ili pokusati negdje gdje ima nasih ljudi pitati i tako.Zvuci neozbiljno pitanje ali cvrsto sam odlucio da odem pa je svaki savjet dobrodosao posto sam odlucio otici turisticki i pokusati onda naci posao pa sta bude,unaprijed hvala.
Beč ti je drugi najveći srpski grad poslije Beograda
walter kurtz wrote:
Potpuna dezinformacija koja se često čuje i od Srba u Austriji. Brojevi Srba u Beču su uvjek preuveličavani u medjima - pogotovu srpskim. Naime, prema zvaničnim statistikama, u Beču trenutno živi manje od 100.000 osoba porijeklom iz Srbije (uključujući i Crnu Goru). Naime, zaključo sa 1. januarom 2014, u Beču žive 96.406 osobe porijeklom iz Srbije. Ova brojka uključluje državljane Srbije u Beču, osobe koje su rođene u Srbiji, i osobe čiji je bar jedan od roditelja rođen u Srbiji.
walter kurtz wrote:
Potpuna dezinformacija koja se često čuje i od Srba u Austriji. Brojevi Srba u Beču su uvjek preuveličavani u medjima - pogotovu srpskim. Naime, prema zvaničnim statistikama, u Beču trenutno živi manje od 100.000 osoba porijeklom iz Srbije (uključujući i Crnu Goru). Naime, zaključo sa 1. januarom 2014, u Beču žive 96.406 osobe porijeklom iz Srbije. Ova brojka uključluje državljane Srbije u Beču, osobe koje su rođene u Srbiji, i osobe čiji je bar jedan od roditelja rođen u Srbiji.
Fini ti neki Austrijaci, da tolerisu toliku rulju, ne samo iz Srbije vec i iz drugih vukojebina. 70% bi ja te rulje nije ni posla vidilo od kad je doslo u Austriju. Ima ovdje par "Austrijanaca" odnosno srba, turaka, bosanca, koji imaju austriske papire pa dosli ovdje - prije cetri dana sam imao prordicu srbijanci iz Lienz grada u Austriji dosli da se raspitaju o svim mogucim socijalnim beneficijama, jel imaju pravo, jer sad imaju adresu u Danskoj, dok ne nadju adekvatan posao ... u jednu ruku mi zao ih u drugu goli bezobrazluk, ali eto spakovali su kofere i otisli nazad u Austriju. Po njihovoj prici u Austriji nema posla ni za ljeka, a od nacionalizma nemogu ni do prodavnice - veli muz, austrijaci ih pljuju na svakom cosku.
filozofija wrote:
Fini ti neki Austrijaci, da tolerisu toliku rulju, ne samo iz Srbije vec i iz drugih vukojebina. 70% bi ja te rulje nije ni posla vidilo od kad je doslo u Austriju. Ima ovdje par "Austrijanaca" odnosno srba, turaka, bosanca, koji imaju austriske papire pa dosli ovdje - prije cetri dana sam imao prordicu srbijanci iz Lienz grada u Austriji dosli da se raspitaju o svim mogucim socijalnim beneficijama, jel imaju pravo, jer sad imaju adresu u Danskoj, dok ne nadju adekvatan posao ... u jednu ruku mi zao ih u drugu goli bezobrazluk, ali eto spakovali su kofere i otisli nazad u Austriju. Po njihovoj prici u Austriji nema posla ni za ljeka, a od nacionalizma nemogu ni do prodavnice - veli muz, austrijaci ih pljuju na svakom cosku.
Zviz molim te, ako Boga znaš, da ne komentarišeš na moje postove. Nije da te ne cijenim, nego te nikako ne fermam i nikako ne mogu smisliti tvoje komentare. Znači, neću se truditi da pročitam tvoj (100% neutemeljem kao i svaki drugi) komentar, nego ću te jednostavno ignorisati.
filozofija wrote:
Zviz molim te, ako Boga znaš, da ne komentarišeš na moje postove. Nije da te ne cijenim, nego te nikako ne fermam i nikako ne mogu smisliti tvoje komentare. Znači, neću se truditi da pročitam tvoj (100% neutemeljem kao i svaki drugi) komentar, nego ću te jednostavno ignorisati.
Pa to je tvoj problem a ne moj! Zivi u svom solipsizmu ko ti brani.
Gdje se moze kupiti Bugarski pasos? Da li je to legalno? Skoro mi je na takav nacin komsija jedan otisao i trenutno radi u Austriji.Pa ako neko ima kakvih informacija sve su dobrodosle
situacija11 wrote:Gdje se moze kupiti Bugarski pasos? Da li je to legalno? Skoro mi je na takav nacin komsija jedan otisao i trenutno radi u Austriji.Pa ako neko ima kakvih informacija sve su dobrodosle
situacija11 wrote:Gdje se moze kupiti Bugarski pasos? Da li je to legalno? Skoro mi je na takav nacin komsija jedan otisao i trenutno radi u Austriji.Pa ako neko ima kakvih informacija sve su dobrodosle
Pa valjda u Bugarskoj.
Okej je to.Ali kako, na koji nacin? Koliko kosta,koliko dugo se ceka na pasos!?
Pa valjda u Bugarskoj.
Okej je to.Ali kako, na koji nacin? Koliko kosta,koliko dugo se ceka na pasos!?
Pasosi se ne kupuju tek tako. Mislim, svaka drzava ima svoju proceduru za pridobivanje drzavljanstva. Kupovina laznih pasosa, i sl. je rizik za tebe. Nije tesko kupiti lazan pasos, ali zato jest krivicno dijelo posjedovati jedan, jos pogotovo u vlastito ime. Dosta Makedonaca ima bugarsko drzavljanstvo, bar oni uz granicu, jer su uzeli na racun nekih djedova i sl. Vecinom iz razloga EU, tako su i brojne firme preselili na drugu stranu granice zbog poslovanja unutar unije, pa sad da mozda tvoj komsija nije neki Makedonac? Mozda je tebi ispicao da je "kupio" pasos?
može li mi neko malo objasniti ovo, prevodio sam malo na google, malo i ja nabodem....al mi nije jasno moze li ovde učestvovati neko ko nije drzavljanin austrije. Bio sam oko nove godine malo kod rodbine u Beču i na njihovu adresu mi je došao poziv za ovo (ne znam kako da nazovem, moju šansu). Adresu i podatke sam ostavio samo u magistratu kad sam se prijavljivao i samo odatle su podaci mogli da budu uzeti.
pink floydd wrote:može li mi neko malo objasniti ovo, prevodio sam malo na google, malo i ja nabodem....al mi nije jasno moze li ovde učestvovati neko ko nije drzavljanin austrije. Bio sam oko nove godine malo kod rodbine u Beču i na njihovu adresu mi je došao poziv za ovo (ne znam kako da nazovem, moju šansu). Adresu i podatke sam ostavio samo u magistratu kad sam se prijavljivao i samo odatle su podaci mogli da budu uzeti.
Da li ima iskustva neko sa pronalaskom posla tokom master studija u Becu? Zavrsio sam ekonomiju u Sarajevu i planiram upisati master studij u Becu. Da li je moguce naci neki posao tokom studija? Citao sam da se moze raditi 40 sati sedmicno? Vrijedi li radno iskustvo iz BiH tamo?
imam poslodavca u Austriji koji bi me zaposlio, osigurao i placao 2200e. Smjestaj imam kod cure. Vec dvije godine imam vizu, ali od druge firme. Da li bi trebalo biti problema oko produzivanja vize? Merci
rio5 wrote:imam poslodavca u Austriji koji bi me zaposlio, osigurao i placao 2200e. Smjestaj imam kod cure. Vec dvije godine imam vizu, ali od druge firme. Da li bi trebalo biti problema oko produzivanja vize? Merci
Ti si vezan za prvu firmu samo prvih 12 do 18 mjeseci. Nakon toga, dobijas vizu koja nije vezana za poslodavca. Vjerujem da ti je sada vrijeme da predas za trecu vizu. Nakon sto je dobijes, na njoj ti nece pisati ime poslodavca kao na ranijim vizama.
Problem je sto kod ove firme nisam non-stop prijavljen. Radili su po principu kad je fudbalska sezona-prijavljen, kad sam na odmoru-odjavljen. Dakle, 3 mjeseca prijavljen, 3 odjavljen. Da li bi to moglo predstavljati neke probleme oko produzivanja vize kod drugog poslodavca ili recimo da sam apliciram?
rio5 wrote:Problem je sto kod ove firme nisam non-stop prijavljen. Radili su po principu kad je fudbalska sezona-prijavljen, kad sam na odmoru-odjavljen. Dakle, 3 mjeseca prijavljen, 3 odjavljen. Da li bi to moglo predstavljati neke probleme oko produzivanja vize kod drugog poslodavca ili recimo da sam apliciram?
Ti moras u kontinuitetu biti prijavljen da bi dobio radnu vizu. Npr za RWR moras dobiti od poslodavca ugovor na god dana i od toga moras minimum 10 mjeseci raditi. Nakon god dana predajes za RWR+ i vise nisi vezan za tog poslodavca nego mozes raditi bilo gdje i za bilo koga.
Razumijem. Ali mene zanima nesto drugo. Ako sam preko jedne firme dobivao dvije godine vizu, a ta firma me prijavljivala samo kad je fudbalska sezona(6 mjeseci u godini, ne 12), jer taj gazda je vlasnik i firme i fudbalskog kluba gdje igram, da li moram sad ispocetka sve radit sa drugom firmom i drugim klubom. Da pojasnim, ako bi sad presao u drugi klub i vlasnik tog drugog kluba me prijavi na svoju firmu, da li dobivam vizu na tri godine jer je vec treci put produzavam i da li je uopšte moguće dobit vizu jer je nova firma i novi klub u pitanju. Ovaj klub u koji trebam sad preci je u becu i ta firma koja me zeli prijaviti je isto u becu, dok ovaj klub u kojem sam vec dvije godine igrao i ta firma koja me vec prijavila su u drugom, dosta manjem gradu i za dobivanje vize nije bilo nikakvih problema. Cak mi nije trebala ni potvrda o znanju njemackog jezika, nista. Jos sam vizu dobio u roku od tri dana. Sve je lako i brzo islo jer se radi o jako malom mjestu i opcini, pa je valjda bilo sve lakse odradit.
rio5 wrote:Razumijem. Ali mene zanima nesto drugo. Ako sam preko jedne firme dobivao dvije godine vizu, a ta firma me prijavljivala samo kad je fudbalska sezona(6 mjeseci u godini, ne 12), jer taj gazda je vlasnik i firme i fudbalskog kluba gdje igram, da li moram sad ispocetka sve radit sa drugom firmom i drugim klubom. Da pojasnim, ako bi sad presao u drugi klub i vlasnik tog drugog kluba me prijavi na svoju firmu, da li dobivam vizu na tri godine jer je vec treci put produzavam i da li je uopšte moguće dobit vizu jer je nova firma i novi klub u pitanju. Ovaj klub u koji trebam sad preci je u becu i ta firma koja me zeli prijaviti je isto u becu, dok ovaj klub u kojem sam vec dvije godine igrao i ta firma koja me vec prijavila su u drugom, dosta manjem gradu i za dobivanje vize nije bilo nikakvih problema. Cak mi nije trebala ni potvrda o znanju njemackog jezika, nista. Jos sam vizu dobio u roku od tri dana. Sve je lako i brzo islo jer se radi o jako malom mjestu i opcini, pa je valjda bilo sve lakse odradit.