Razlika izmedju ovih gore zanimanja i Svevisnjeg je u tome sto Svevisnji mene kaznjava zato sto ce sutra padati snijeg, a nekog drugog nagradjuje jer ce sutra sijati sunce.nasa wrote:Pa stvar je u tome da ste vi Sveznanje povezali s Bozijim utjecajem na nasu odluku,
ako meteorolog zna da ce sutra biti snijeg je li on utjece na taj snijeg,
ako doktor prepozna da ce ti kamen zacepiti bubreg za 10 dana je li doktor uzrok...
Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
-
Avetinho
#951 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- nasa
#952 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa Upozorio te ,Ja Sam Odavle wrote:Razlika izmedju ovih gore zanimanja i Svevisnjeg je u tome sto Svevisnji mene kaznjava zato sto ce sutra padati snijeg, a nekog drugog nagradjuje jer ce sutra sijati sunce.nasa wrote:Pa stvar je u tome da ste vi Sveznanje povezali s Bozijim utjecajem na nasu odluku,
ako meteorolog zna da ce sutra biti snijeg je li on utjece na taj snijeg,
ako doktor prepozna da ce ti kamen zacepiti bubreg za 10 dana je li doktor uzrok...
meteorolog kaze bice snijeg ti izadjes u kupacem ,razbolis se,ko je kriv?
Bog posalje Objave,kaze postoji drugi svijet,ti kazes izmisljotine i tako sam sebi negiras pravo na taj svijet nakon smrti...
- nasa
#953 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Gajb je nesto oko cega ljudi imaju malo znanja,pokusavamo shvatiti,metafizika za nefilozofe cesto tesko savladiva....Zato i preporuka ne zamarati se puno oko toga ali nije zabranjeno...
@harac je valjda filozof ili ljubitelj iste
pa ga i mogu shvatiti ali mi ostali udjemo bas u pravo banaliziranje...
Slobodna volja je ogranicena nekim Odredbama i mi necemo odgovarati za taj dio vec nas odnos prema istoj..
Npr.rodis se musko to je van naseg utjecaja bili vjernici ili ne,neces odgovarati pred Bogom za to jer nisi imao utjecaj,ali hoces ako se operises u zenu jer Bog je rekao da ne mjenjas Njegovu kreaciju..
E sad mozemo mi reci time sto je neko musko ili zensko je vec puno predodredjeno pa jeste,istina samim rodjenjem smo vec dobili puno toga predodredjenog rasu,talenat,porodicu itd.Zato Bog i kaze (u Islamu,ne u drugim mono.religijama)postoji predodredjenje ali i vasa slobodna volja.
Mi neke stvari ,kao ove sto nabrojah,mozemo lako prepoznati da su predodredjene neke druge teze ali nije to svrha naseg postojanja jer buducnost i sta je u njoj predodredjeno mi ne znamo,to je gajb,
kako ga mi ne znamo ono za nas nije od nikakvog znacaja.Znamo i ovako da postoji sutra ali moramo prezivjeti prvo danas.
Kako Bog sve zna sam vec pisala,On nas je stvorio,zna kako smo napravljeni i kakav obrazac ponasanja cemo izabrati ali to nije Njegova vec nasa odluka.
Bozije Sveznanje i Bozija Odredba su dvije razlicite stvari,a isto tako to sto On zna nas izbor ne mora znaciti i da je Zadovoljan s istim.
Mi kad promatramo neke vrste vrlo dobro znamo kako ce se ponasati iako ne utjecemo na njihovo ponasanje niti smo njihovi tvorci.
Tvorac svih nas zna jos bolje kako cemo se mi ponasati iako ne bira za nas.
@harac je valjda filozof ili ljubitelj iste
Slobodna volja je ogranicena nekim Odredbama i mi necemo odgovarati za taj dio vec nas odnos prema istoj..
Npr.rodis se musko to je van naseg utjecaja bili vjernici ili ne,neces odgovarati pred Bogom za to jer nisi imao utjecaj,ali hoces ako se operises u zenu jer Bog je rekao da ne mjenjas Njegovu kreaciju..
E sad mozemo mi reci time sto je neko musko ili zensko je vec puno predodredjeno pa jeste,istina samim rodjenjem smo vec dobili puno toga predodredjenog rasu,talenat,porodicu itd.Zato Bog i kaze (u Islamu,ne u drugim mono.religijama)postoji predodredjenje ali i vasa slobodna volja.
Mi neke stvari ,kao ove sto nabrojah,mozemo lako prepoznati da su predodredjene neke druge teze ali nije to svrha naseg postojanja jer buducnost i sta je u njoj predodredjeno mi ne znamo,to je gajb,
kako ga mi ne znamo ono za nas nije od nikakvog znacaja.Znamo i ovako da postoji sutra ali moramo prezivjeti prvo danas.
Kako Bog sve zna sam vec pisala,On nas je stvorio,zna kako smo napravljeni i kakav obrazac ponasanja cemo izabrati ali to nije Njegova vec nasa odluka.
Bozije Sveznanje i Bozija Odredba su dvije razlicite stvari,a isto tako to sto On zna nas izbor ne mora znaciti i da je Zadovoljan s istim.
Mi kad promatramo neke vrste vrlo dobro znamo kako ce se ponasati iako ne utjecemo na njihovo ponasanje niti smo njihovi tvorci.
Tvorac svih nas zna jos bolje kako cemo se mi ponasati iako ne bira za nas.
- harač
#954 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
loše.nasa wrote:ako meteorolog zna da ce sutra biti snijeg je li on utjece na taj snijeg,
1) meteorolog (i co.) ne znaju da li će padati snijeg, već to, na osnovu posmatranja određenog fenomena mogu pretpostaviti s većom ili manjom vjerovatnoćom; bog zna da li će sutra padati snijeg, i to je znao prije 13,7 milijardi godina;
2) snijeg, niti kamen u bubregu nisu svjesna bića koja mogu odlučiti da ne padaju ili da ne začepljavaju bubrege
da bi ti primjer imao vrijednosti trebala si ga koristiti u odnosu na ljudskog agenta. recimo, "ako psiholog "zna" da ćeš za četiri dana nekoga ubiti, da li to znači da je on uzrok". jedan od razloga za negativni odgovor, u ovom kontekstu, jeste što psiholog može pogriješiti, za razliku od boga koji ne može. ako je on prije 13,7 milijardi godina vidio (ili još gore, "odredio") da ćeš za tri dana nekoga ubiti, ti ćeš za tri dana nekoga ubiti. ne postoji ni jedan mogući svijet u kojem ti nećeš učiniti ono što je bog "vidio"(/"odredio") da ćeš učiniti, još prije 13,7 milijardi godina
o ostatku, o bogu koji tek postavlja zakone, te nema nikakvog utjecaja na naše odluke, raspravljalo se u temi o tome da li bog može voditi u zabludu, te je pokazano da je to rezonovanje ili trivijalno, ili nevaljano, te u svakom slučaju u potpunoj kontradikciji sa mnogim izjavama navodnog boga u svetim knjigama gdje on ističe svoje voljno djelovanje, a ne tek postavljanja pravila igre
ovo sam tek sad vidio
u jednoj od rasprava bila je dobra analogija sa likovima u kompjuterskim igricama, gdje je dizajner napravio program, odredio limite i obrasce njihovog (NPC) ponašanja, i onda ih pustio da "žive" (za one koji su upoznati, primjer bi bio npr. radiant-AI u Elder Scrolls seriji). tad je pokazano da oni nemaju slobodnu volju. također, pokazano je da, po teološkom stanovištu, nema razlike između nas i njihnasa wrote:On nas je stvorio,zna kako smo napravljeni i kakav obrazac ponasanja cemo izabrati ali to nije Njegova vec nasa odluka.
konačno, nisam ja nikakv filozof, već skeptik prema svim dogmama
- vatrogasac
#955 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Samo kratkih šest rečenica koje nazivamo imanskim šartima podrazumijeva istovremeno i Sudnji dan, ali i Kada i Kader. Koliko sam uspio primijetiti tebi je skoro sve nelogično u vjeri pa me uopšte ne čudi. Posebno je znakovit i trud da se to tako i objasni.harač wrote:ovo je tvoja pretpostavka koja je potkrijepljena tek naivnim i nevaljanim argumentima, a istodobno je kontradiktorna s mnogim "božijim izjavama"vatrogasac wrote:Sve je Božije određenje u sklopu kojeg je dio u kojem je tebi i meni Bog ostavio da činimo svojom voljom dosta stvari
temeljna tvrdnja ovdje jeste da se iz samih božijih izjava i atributa (poput sveznanja) vidi da su, po njemu, i ljudi programirani.vatrogasac wrote:pa se razlikujemo od meleka koji sve čine ''programirano''.
Meleki jesu "programirani", ali ljudi nisu zbog čega i smisao spomenutog Sudnjeg dana. Meleki neće odgovarati za svoja djela na Sudnjem danu dok ljudi hoće. Slobodna volja jeste prednost, ali ima svoju cijenu. Ko je zloupotrijebi...plaća.
- Obskurni
#956 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Opet nikakav odgovor niti objašnjenje nego samo nabrajanje.
- vatrogasac
#957 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Napiši nam odgovor kakav bi tebe zadovoljio. Ne možeš od teiste očekivati da ti piše iz perspektive ateizma. Valjda se zbog te perspektive i dijelimo na teiste i ateiste.Obskurni wrote:Opet nikakav odgovor niti objašnjenje nego samo nabrajanje.
- Obskurni
#958 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
A dobro, istina.
Ipak je tebi sasvim okej da nešto ne možeš objasniti logikom ono što je osnova nečega tako savršenog poput islama.
Ipak je tebi sasvim okej da nešto ne možeš objasniti logikom ono što je osnova nečega tako savršenog poput islama.
- vatrogasac
#959 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Čijom logikom? Ljudskom? Zamisli pripadnika nekog amazonskog plemena koji je slučajno zalutao u operacionu salu i vidi kako se neko dobrovoljno prepušta da ga režu. Šta bi pomislio? On u tom momentu teško da će razmišljati o pozitivnim posljedicama jer ih iskustveno nema. Njegovo a posteriori je drugačije.Obskurni wrote:A dobro, istina.
- odr0n
#960 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Hajde da se vratimo na onaj primjer psihičke oboljele osobe. Znači ako je bog odredio ko će biti kakav, dok je na nama da odlučujemo u životu šta i kako, šta je sa slučajem psihičke oboljele osobe koju je bog takvu stvorio i to joj odredio, koju ljudi što odgajatelji što lječnici pokušavaju dovesti u stabilno stanje, ali ne uspjevaju jer su nemoćni te ta osoba počini neki zločin. Gdje je logika u tome što svemoćni bog određuje nemoćnom čovjeku takvo stanje, u kojem je samo pitanje trena kada će počiniti grijeh/zločin dal slobodnom voljom ili pak zato što ga je bog stvorio takvog da bude u (nestabilnom) stanju. Te ko je logički gledano tu najveći krivac, da li taj psihički netabilan čovjek tako stvoren, da li bog zato što mu odredi da bude takav tj. što ga je stvorio takvog, zatim zašto bi svemoćni bog stvarao takve slučajeve nemoćnim ljudima koji nisu u moći od nečinjenja čina zločina nad drugim ili nad sobom tj. (samo)ubistvo, koje je grijeh. Na ovom slučaju se vidi jasan apsurd slobodne volje u religiji.
- Kroksica
#961 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Psihicki bolesne osobe ne mogu razluciti dobro od loseg, ofrlje receno, niti su odgovorne za svoje stanje, stoga ne vjerujem da ce Bog kazniti nekoga takvog, bez obzira sta ucini. Sudit ce se ljudima koji su bili svjesni svojih postupaka.odr0n wrote:Hajde da se vratimo na onaj primjer psihičke oboljele osobe. Znači ako je bog odredio ko će biti kakav, dok je na nama da odlučujemo u životu šta i kako, šta je sa slučajem psihičke oboljele osobe koju je bog takvu stvorio i to joj odredio, koju ljudi što odgajatelji što lječnici pokušavaju dovesti u stabilno stanje, ali ne uspjevaju jer su nemoćni te ta osoba počini neki zločin. Gdje je logika u tome što svemoćni bog određuje nemoćnom čovjeku takvo stanje, u kojem je samo pitanje trena kada će počiniti grijeh/zločin dal slobodnom voljom ili pak zato što ga je bog stvorio takvog da bude u (nestabilnom) stanju. Te ko je logički gledano tu najveći krivac, da li taj psihički netabilan čovjek tako stvoren, da li bog zato što mu odredi da bude takav tj. što ga je stvorio takvog, zatim zašto bi svemoćni bog stvarao takve slučajeve nemoćnim ljudima koji nisu u moći od nečinjenja čina zločina nad drugim ili nad sobom tj. (samo)ubistvo, koje je grijeh. Na ovom slučaju se vidi jasan apsurd slobodne volje u religiji.
- fatamorgana
#962 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Joj sto nasa brani boga k'o su nesto u rodu, 
- Kroksica
#963 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ja bih joj bistu digla za celicne zivce.fatamorgana wrote:Joj sto nasa brani boga k'o su nesto u rodu,
- odr0n
#964 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
niti su odgovorne za svoje stanje - što u prevodu znači da odgovornost jedino može imati bog što ga takvog odredi, zatim drugi logička besmisao je da zato što nema mogućnost odlučivati u životu (dobro od lošeg) on ne može imati slobodnu volju jer je ona suzbijena božjom odredbom zbog koje nije u stanju da slobodno samim tim i ispravno odlučuje, zatim grijeh koji počini opet mu se ne može pripisati već bogu kao stvaraocu, zatim žrtve (svjesni ljudi) tog grijeha (ubistva) su nedužno zaplatile što opet ide na račun boga, kao i samoubistvo. Logika razbija, ali bukvalno.Kroksica wrote:Psihicki bolesne osobe ne mogu razluciti dobro od loseg, ofrlje receno, niti su odgovorne za svoje stanje, stoga ne vjerujem da ce Bog kazniti nekoga takvog, bez obzira sta ucini. Sudit ce se ljudima koji su bili svjesni svojih postupaka.odr0n wrote:Hajde da se vratimo na onaj primjer psihičke oboljele osobe. Znači ako je bog odredio ko će biti kakav, dok je na nama da odlučujemo u životu šta i kako, šta je sa slučajem psihičke oboljele osobe koju je bog takvu stvorio i to joj odredio, koju ljudi što odgajatelji što lječnici pokušavaju dovesti u stabilno stanje, ali ne uspjevaju jer su nemoćni te ta osoba počini neki zločin. Gdje je logika u tome što svemoćni bog određuje nemoćnom čovjeku takvo stanje, u kojem je samo pitanje trena kada će počiniti grijeh/zločin dal slobodnom voljom ili pak zato što ga je bog stvorio takvog da bude u (nestabilnom) stanju. Te ko je logički gledano tu najveći krivac, da li taj psihički netabilan čovjek tako stvoren, da li bog zato što mu odredi da bude takav tj. što ga je stvorio takvog, zatim zašto bi svemoćni bog stvarao takve slučajeve nemoćnim ljudima koji nisu u moći od nečinjenja čina zločina nad drugim ili nad sobom tj. (samo)ubistvo, koje je grijeh. Na ovom slučaju se vidi jasan apsurd slobodne volje u religiji.
- Kroksica
#965 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
He is THE GOD, more mu se.odr0n wrote:niti su odgovorne za svoje stanje - što u prevodu znači da odgovornost jedino može imati bog što ga takvog odredi, zatim drugi logička besmisao je da zato što nema mogućnost odlučivati u životu (dobro od lošeg) on ne može imati slobodnu volju jer je ona suzbijena božjom odredbom zbog koje nije u stanju da slobodno samim tim i ispravno odlučuje, zatim grijeh koji počini opet mu se ne može pripisati već bogu kao stvaraocu, zatim žrtve (svjesni ljudi) tog grijeha (ubistva) su nedužno zaplatile što opet ide na račun boga, kao i samoubistvo. Logika razbija, ali bukvalno.Kroksica wrote:Psihicki bolesne osobe ne mogu razluciti dobro od loseg, ofrlje receno, niti su odgovorne za svoje stanje, stoga ne vjerujem da ce Bog kazniti nekoga takvog, bez obzira sta ucini. Sudit ce se ljudima koji su bili svjesni svojih postupaka.odr0n wrote:Hajde da se vratimo na onaj primjer psihičke oboljele osobe. Znači ako je bog odredio ko će biti kakav, dok je na nama da odlučujemo u životu šta i kako, šta je sa slučajem psihičke oboljele osobe koju je bog takvu stvorio i to joj odredio, koju ljudi što odgajatelji što lječnici pokušavaju dovesti u stabilno stanje, ali ne uspjevaju jer su nemoćni te ta osoba počini neki zločin. Gdje je logika u tome što svemoćni bog određuje nemoćnom čovjeku takvo stanje, u kojem je samo pitanje trena kada će počiniti grijeh/zločin dal slobodnom voljom ili pak zato što ga je bog stvorio takvog da bude u (nestabilnom) stanju. Te ko je logički gledano tu najveći krivac, da li taj psihički netabilan čovjek tako stvoren, da li bog zato što mu odredi da bude takav tj. što ga je stvorio takvog, zatim zašto bi svemoćni bog stvarao takve slučajeve nemoćnim ljudima koji nisu u moći od nečinjenja čina zločina nad drugim ili nad sobom tj. (samo)ubistvo, koje je grijeh. Na ovom slučaju se vidi jasan apsurd slobodne volje u religiji.
- miskin
#966 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ne bih joj nista podizali, ali zaista je fenomen, moji komplimenti također.Kroksica wrote:Ja bih joj bistu digla za celicne zivce.fatamorgana wrote:Joj sto nasa brani boga k'o su nesto u rodu,
- nasa
#967 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nisu sve Bozije Odredbe zapisane za sva vremena,neke se zapisuju i na godisnjoj osnovi,ali to je odvojeno pitannje od Sveznanja odnosno pitanje je da li Bog sve Zna zato sto je On Odredio vec sve ili Bog sve zna zato sto na osnovu poznavanja sistema koji je uspostavio,svakog od nas ,kao Tvorac svega Zna kako cemo mi djelovati...harač wrote:loše.nasa wrote:ako meteorolog zna da ce sutra biti snijeg je li on utjece na taj snijeg,
1) meteorolog (i co.) ne znaju da li će padati snijeg, već to, na osnovu posmatranja određenog fenomena mogu pretpostaviti s većom ili manjom vjerovatnoćom; bog zna da li će sutra padati snijeg, i to je znao prije 13,7 milijardi godina;
2) snijeg, niti kamen u bubregu nisu svjesna bića koja mogu odlučiti da ne padaju ili da ne začepljavaju bubrege
da bi ti primjer imao vrijednosti trebala si ga koristiti u odnosu na ljudskog agenta. recimo, "ako psiholog "zna" da ćeš za četiri dana nekoga ubiti, da li to znači da je on uzrok". jedan od razloga za negativni odgovor, u ovom kontekstu, jeste što psiholog može pogriješiti, za razliku od boga koji ne može. ako je on prije 13,7 milijardi godina vidio (ili još gore, "odredio") da ćeš za tri dana nekoga ubiti, ti ćeš za tri dana nekoga ubiti. ne postoji ni jedan mogući svijet u kojem ti nećeš učiniti ono što je bog "vidio"(/"odredio") da ćeš učiniti, još prije 13,7 milijardi godina
o ostatku, o bogu koji tek postavlja zakone, te nema nikakvog utjecaja na naše odluke, raspravljalo se u temi o tome da li bog može voditi u zabludu, te je pokazano da je to rezonovanje ili trivijalno, ili nevaljano, te u svakom slučaju u potpunoj kontradikciji sa mnogim izjavama navodnog boga u svetim knjigama gdje on ističe svoje voljno djelovanje, a ne tek postavljanja pravila igre
ovo sam tek sad vidio
u jednoj od rasprava bila je dobra analogija sa likovima u kompjuterskim igricama, gdje je dizajner napravio program, odredio limite i obrasce njihovog (NPC) ponašanja, i onda ih pustio da "žive" (za one koji su upoznati, primjer bi bio npr. radiant-AI u Elder Scrolls seriji). tad je pokazano da oni nemaju slobodnu volju. također, pokazano je da, po teološkom stanovištu, nema razlike između nas i njihnasa wrote:On nas je stvorio,zna kako smo napravljeni i kakav obrazac ponasanja cemo izabrati ali to nije Njegova vec nasa odluka.
konačno, nisam ja nikakv filozof, već skeptik prema svim dogmama
Ja to dozivljavam kao ovo drugo.
Dio je predodredjen za svakog od nas,dio unutar vec uspostavljenog sistema i odredjenih izbora mi biramo svojom slobodnom voljom,a Bog Zna zato sto zakljucuje poznavajuci ono sto je Stvorio.
U praksi to i nije nevjerovatno,kada uzmes u obzir da mi sami vec poznajemo masu toga sto je predodredjeno i na sta ne mozemo nikako ili mozemo vrlo malo utjecati...
Npr.50% je odredjeno od strane Boga vec i to unutar vec poznatih granica(cas rodjenja i cas smrti),preostalih 50% odlucujemo slobodnom voljom koja se odvija unutar onog prethodno odredjenog te sire unutar sistema i programa koji je Bog Uspostavio.Meni nije tesko zamisliti da u takvim okolnostima Bog Zna kako cemo se ponasati.
Takva predvidjanja rade i ljudi i to svakodnevno u razlicite svrhe,samo sto je razlika ta sto ljudi mogu da pogrijese ,a Bog ne grijesi te se predvidjanje u slucaju Boga pretvara u Znanje.
Na kraju ,u praksi nama to ne znaci nista jer mi ne znamo sta je odredjeno,a sta je nasa volja,tako i kada bi bilo samo 5% naseg izbora mi cemo odgovarati za tih 5%...
Last edited by nasa on 10/01/2013 00:24, edited 1 time in total.
-
amazon
#968 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa nije narodni herojKroksica wrote:Ja bih joj bistu digla za celicne zivce.fatamorgana wrote:Joj sto nasa brani boga k'o su nesto u rodu,
- Kroksica
#969 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ma tako se kaze, okle mi pare za biste.miskin wrote:Ne bih joj nista podizali, ali zaista je fenomen, moji komplimenti također.Kroksica wrote:Ja bih joj bistu digla za celicne zivce.fatamorgana wrote:Joj sto nasa brani boga k'o su nesto u rodu,
- nasa
#970 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
miskin wrote:Ne bih joj nista podizali, ali zaista je fenomen, moji komplimenti također.Kroksica wrote:Ja bih joj bistu digla za celicne zivce.fatamorgana wrote:Joj sto nasa brani boga k'o su nesto u rodu,
- Kroksica
#971 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Jes' forumsko-muslimanski. Ne mijesaj se .amazon wrote:Pa nije narodni herojKroksica wrote:Ja bih joj bistu digla za celicne zivce.fatamorgana wrote:Joj sto nasa brani boga k'o su nesto u rodu,
- miskin
#972 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Inace skromnost te je uvijek krasilaPaaa eto hvala vam ,mogli ste i neka je Allah nagradi
- Kroksica
#973 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
To se podrazumjeva.nasa wrote:Paaa eto hvala vam ,mogli ste i neka je Allah nagradi
- fatamorgana
#974 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Mladost ludost,Kroksica wrote:Ja bih joj bistu digla za celicne zivce.fatamorgana wrote:Joj sto nasa brani boga k'o su nesto u rodu,
- It_is_a_Leclerc
#975 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Zato što dovom možemo izmijeniti zapisano.
Plus, ako ništa - osjećamo se bolje.
Plus, ako ništa - osjećamo se bolje.