Mobilni radari / kamere

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kB27

#951 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kB27 »

quarterback wrote:
Throttle wrote:Radari nemaju blic.. bar ne vidljiv.. mozda infracrveno.. znas koji bljesak klasicnim svjetlom mora bit da bi te okinuo na par stotina metara.. blicevi za fotoaparate koji imaju ogromno praznjenje u kratkim intervalima su otprilike kategorisani na do 50 metara. Moze se izvuci malo vise al 300-400m ne moze nijednim a mene je slikao na 690m onaj sa tronosca jer su me policajci zaustavili i pokazali. Navecer je bilo
zaboravljate da su tablice refleksivne i da je dovoljno malo svijetla da se "upale"
Ma ja, i ne treba zaboraviti smisao 'infra' u infracrvenom. Možda je to izuzetno intenzivan bljesak u kombinaciji sa IR-reflektirajućim tablicama - samo što mi vidimo vjerovatno jako jako mali dio tog 'svjetla'.
tempuser

#952 Re: mobilni radari tj kamere

Post by tempuser »

Neki dan u Pocitelju patrola, a mozda jedno kilometar dalje, tamo negdje na ulazu u Sevas njive u kukurizima kamera na tronoscu i cuci drot pored nje! Izgleda da je MUP HNK skontao isplativnost nabavke kamera, ovo je 2-3 put da ih vidim u kratkom roku...
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#953 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Leon16v »

@kB27 Znaci pripremi pare za kaznu :lol:
kB27

#954 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kB27 »

Leon16v wrote:@kB27 Znaci pripremi pare za kaznu :lol:
Spremio sam ja čim sam prošao tu, pare i vozačku, za svaki slučaj. :mrgreen:
snake c3

#955 Re: mobilni radari tj kamere

Post by snake c3 »

Dobro, znači nema blica.

Šta je mene onda moglo naveče slikati, da nije policajac isprobavao novi telefon :-D

Na koliko metera može tronožac uslikati?
kB27

#956 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kB27 »

snake c3 wrote:Dobro, znači nema blica.

Šta je mene onda moglo naveče slikati, da nije policajac isprobavao novi telefon :-D

Na bruku. :mrgreen: Zavisi od modela, ja mislim 500m bez problema. A čak i više.
Casual's

#957 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Casual's »

Danas (oko 12) Janjici i radar, tronozac, policajci na suprotnoj cesti. Ugl. situacija sljedeca, kamion ispred i par kombija koji voze jedva 50-60. Vidim svak me ziv pretice jer sam guzlo za njima i onda i ja kren'o, kad u tijeku završavanja pretircanja imam šta vidjet. Sad me zanima, da li 'fata' u drugoj traci, za koliko dođe kazna, i ako je auto firme kako se to reguliše?
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#958 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Leon16v »

Ja mislim da kazna dođe na adresu firme, ako grijesim, nek me neko od forumaša ispravi :-D
nightvision

#959 Re: mobilni radari tj kamere

Post by nightvision »

kB27 wrote:
Throttle wrote:Radari nemaju blic.. bar ne vidljiv.. mozda infracrveno.. znas koji bljesak klasicnim svjetlom mora bit da bi te okinuo na par stotina metara.. blicevi za fotoaparate koji imaju ogromno praznjenje u kratkim intervalima su otprilike kategorisani na do 50 metara. Moze se izvuci malo vise al 300-400m ne moze nijednim a mene je slikao na 690m onaj sa tronosca jer su me policajci zaustavili i pokazali. Navecer je bilo
Upravo. I stacionarni radar kad uslika (s njima imam iskustva :mrgreen: ) bude crvenkasni bljesak - ne baš jak, reklo bi se nedovoljno da bilo šta osvijetli.. ali on zapravo i ne osvjetljava. :)
bogami, ne znam je li vas ikad uslikao radar nocu ali prije 5-6 godina ja vozio pored hadzica u neka gluha doba, nisam znao da ima dole onaj stacionarni radar, kad je blicnuo obnevidio sam za momenat, da ne spominjem sto me je "presjekao", srecom nisam plaho nagazio gas, na 64 me uslikao i to bukvalno par metara prije nego sam ga prosao, nikakvih par stotina metara. znaci mozete vi govoriti da nema blica ali ja sam ga svojim ocima vidio.
Throttle

#960 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Throttle »

nightvision wrote:
kB27 wrote: Upravo. I stacionarni radar kad uslika (s njima imam iskustva :mrgreen: ) bude crvenkasni bljesak - ne baš jak, reklo bi se nedovoljno da bilo šta osvijetli.. ali on zapravo i ne osvjetljava. :)
bogami, ne znam je li vas ikad uslikao radar nocu ali prije 5-6 godina ja vozio pored hadzica u neka gluha doba, nisam znao da ima dole onaj stacionarni radar, kad je blicnuo obnevidio sam za momenat, da ne spominjem sto me je "presjekao", srecom nisam plaho nagazio gas, na 64 me uslikao i to bukvalno par metara prije nego sam ga prosao, nikakvih par stotina metara. znaci mozete vi govoriti da nema blica ali ja sam ga svojim ocima vidio.
Stacionarni radar slika na 20-30m maksimalno i to svaki blic moze dobacit.. baca crveno, i mene je taj opalio nekad davno :D
ovi sa tronosca slikaju na puno vecu udaljenost i cesto je slucaj da, kad ga vidis, vec je kasno. Stacionarni ako skuzis mozes zakocit da te ne okine jer bukvalno slika ispred sebe
tempuser

#961 Re: mobilni radari tj kamere

Post by tempuser »

Ja ne znam koliko je metara udaljenost kamere od senzora, ali sam gledao snimak po noci sa kamere kod RTV-a, da li zbog ulicne rasvjete ili blica ali izgleda kao sumrak i tablica svog reflektujuceg sloja "svijetli". Taj tip kamere nocu bas i ne zasljepljuje, ali se jasno vide 2 narandzasta blicanja cak i po danu. Sto se usporavanja tice stacionarne kamere mjere brzinu senzorima na cesti tako da nemaju domet i ako znas gdje su senzori dovoljno je usporiti na tom mjestu.
eluna

#962 Re: RE: Re: mobilni radari tj kamere

Post by eluna »

kB27 wrote:
snake c3 wrote:Dobro, znači nema blica.

Na bruku. :mrgreen: Zavisi od modela, ja mislim 500m bez problema. A čak i više.
Ako je XRD onda mi se cini da je u pitanju sve sto podpada pod opticku vidljivost

Sent from my V7A using Tapatalk
eluna

#963 Re: RE: Re: mobilni radari tj kamere

Post by eluna »

Leon16v wrote:Ja mislim da kazna dođe na adresu firme, ako grijesim, nek me neko od forumaša ispravi :-D
Dodje onavijwst na ime firme, da se dostave podaci o vozacu, pa kazna ide na njegovu kucna adresu

eluna

#964 Re: RE: Re: mobilni radari tj kamere

Post by eluna »

Casual's wrote:Danas (oko 12) Janjici i radar, tronozac, policajci na suprotnoj cesti. Ugl. situacija sljedeca, kamion ispred i par kombija koji voze jedva 50-60. Vidim svak me ziv pretice jer sam guzlo za njima i onda i ja kren'o, kad u tijeku završavanja pretircanja imam šta vidjet. Sad me zanima, da li 'fata' u drugoj traci, za koliko dođe kazna, i ako je auto firme kako se to reguliše?
XRD koji slika sve sto vidi. Takodjer ne pije vode da se sakrijes iza kamiona kao ni to da nisi prvi u koloni - to cudo slika svako auto ponaosob u cijeloj koloni koja vozi prebrzo. Spas od kazne kod ovih na tronoscu jedino je da se vozi ispod ogranicenja, tj. po propisu [emoji41]

Casual's

#965 Re: RE: Re: mobilni radari tj kamere

Post by Casual's »

eluna wrote:
Casual's wrote:Danas (oko 12) Janjici i radar, tronozac, policajci na suprotnoj cesti. Ugl. situacija sljedeca, kamion ispred i par kombija koji voze jedva 50-60. Vidim svak me ziv pretice jer sam guzlo za njima i onda i ja kren'o, kad u tijeku završavanja pretircanja imam šta vidjet. Sad me zanima, da li 'fata' u drugoj traci, za koliko dođe kazna, i ako je auto firme kako se to reguliše?
XRD koji slika sve sto vidi. Takodjer ne pije vode da se sakrijes iza kamiona kao ni to da nisi prvi u koloni - to cudo slika svako auto ponaosob u cijeloj koloni koja vozi prebrzo. Spas od kazne kod ovih na tronoscu jedino je da se vozi ispod ogranicenja, tj. po propisu [emoji41]

puu ebo ga..a tek vidio da su najavili.

, malo kazna gorkog ukusa zbog tih sporonja ispred, ali nadam se da necu popusit mjesev i vise od 100 :D
kakavdanakneiskustvu

#966 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kakavdanakneiskustvu »

Leon16v wrote:Ja mislim da kazna dođe na adresu firme, ako grijesim, nek me neko od forumaša ispravi :-D
logicno,ne moze doci na adresu vozaca dok firma ne posalje podatke o vozacu
kB27

#967 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kB27 »

nightvision wrote:
kB27 wrote:
Upravo. I stacionarni radar kad uslika (s njima imam iskustva :mrgreen: ) bude crvenkasni bljesak - ne baš jak, reklo bi se nedovoljno da bilo šta osvijetli.. ali on zapravo i ne osvjetljava. :)
Da, kao što objasniše ostali forumaši - sa stacionarnim je druga priča. U onoj 'kutiji' gdje je stacionarni praktično imaš skoro pa samo kameru - senzori su pod zemljom u njegovoj neoposrednoj blizini (par desetina metara na običnim cestama, 50-100m na autocesti). Slažem se, bljesne on solidno - i to crvenkast blic ima. Tako da ćeš čak skontati da te uslikao i u slučaju da slika 's leđa' jer je dosta uočljivo.
eluna wrote: XRD koji slika sve sto vidi. Takodjer ne pije vode da se sakrijes iza kamiona kao ni to da nisi prvi u koloni - to cudo slika svako auto ponaosob u cijeloj koloni koja vozi prebrzo. Spas od kazne kod ovih na tronoscu jedino je da se vozi ispod ogranicenja, tj. po propisu [emoji41]

Da, a treba znati da također i stacionarni nemaju problem sa slikanjem kolone. Nema neki 'delay' koliko mora proći vremena nakon što jednog uslika - može bez problema čitavu kolonu. E sad, da ti se ne bi vidjela tablica moraš se na 1-2m pribiti uz auto ispred tebe (ako slika s prednje strane) ali niko normalan ne vozi tako blizu pri brzini većoj od brzine pješaka. :mrgreen:

Jedino kad se možeš sakriti iza nekoga ili izvući se od radara jeste kad te drot gađa onim radarom koji samo mjeri brzinu pa te zaustavi da bi te kaznio. On kad prvog upuca sretan je i odmah vadi lizalo. :mrgreen:
kB27

#968 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kB27 »

kakavdanakneiskustvu wrote:
I, ako se ne varam, debele su kazne u slučaju da firma ne dostavi podatke u predvidjenom roku.. a zna se desiti. Kad je na fizičko lice automobil po automatizmu ako se ne izjasniš kazna ide vlasniku, dok to kod firme nije moguće - nije mogla firma voziti. :mrgreen: Tako da, treba se paziti toga i odmah odreagovati.
kakavdanakneiskustvu

#969 Re: mobilni radari tj kamere

kB27 wrote:
I, ako se ne varam, debele su kazne u slučaju da firma ne dostavi podatke u predvidjenom roku.. a zna se desiti. Kad je na fizičko lice automobil po automatizmu ako se ne izjasniš kazna ide vlasniku, dok to kod firme nije moguće - nije mogla firma voziti. :mrgreen: Tako da, treba se paziti toga i odmah odreagovati.

da,500 km
MOSALJOZE

#970 Re: mobilni radari tj kamere

Post by MOSALJOZE »

Pet stotina km
tempuser

#971 Re: mobilni radari tj kamere

Post by tempuser »

A sankcije, vozacka, bodovi, pisi propalo? Drzavi bitno samo pare da uzme...
kakavdanakneiskustvu

#972 Re: mobilni radari tj kamere

tempuser wrote:A sankcije, vozacka, bodovi, pisi propalo? Drzavi bitno samo pare da uzme...

kome ce oduzeti vozacku kad firma nije dostavila nicije podatke?
tempuser

#973 Re: mobilni radari tj kamere

Post by tempuser »

tempuser wrote:A sankcije, vozacka, bodovi, pisi propalo? Drzavi bitno samo pare da uzme...

kome ce oduzeti vozacku kad firma nije dostavila nicije podatke?
Pa u tome i jeste fol, zakon nije dobar.
Napravljen je prekrsaj za koji je propisana novcana kazna i sankcija. Nije duh vozio taj sl. auto nego neko imenom i prezimenom. Zasto se ne primjeni ista stvar kad je vlasnik fiz. licer nego poslije isteka roka ide kazna i sankcija?
Zakon bi puno dosljedniji bio kad bi firma placala kaznu ako u roku ne dostavi podatke, a i dalje bila duzna za ih dostavi u narednom roku poslije cega ide veca kazna. Ovako je Eldorado, vozis sl. auto boli te dupe, ako te snimi na velikom prekoracenju ili punoj, das direktoru pet stoja da firma plati kaznu, tebi osta i posao i vozacka.
sabanss

#974 Re: mobilni radari tj kamere

Post by sabanss »

Koji klinac sluze putni nalozi u autima?
condy

#975 Re: mobilni radari tj kamere

Post by condy »

Puno malverzacija rade, kad ih uslika radar. Često rade tako da dostavljaju podatke policiji od drugog čovjeka ( brat, majka,otac, komšija, kolega, žena, komšinica...) pa njemu daju pare da on plati kaznu za njih, jer ovaj već ima više kazni, ili mu treba auto zbog posla i sl. Tako mogu i u firmi. Policija kod nas sigurno neće istraživati. Zbog toga, vani kad slikaju i kad dođe prekršajni nalog, uz nalog dođe i slika od vozača koji je uslikan dok je vozio. I to dobra slika. To je najbolji način zbog toga što isključuje svaku moguću grešku i zloupotrebu. Neko u policiji pogriješi u unosu podataka o registraciji prilikom obrade snimka, i dođe ti kazna za drugog. Nekad se ne možeš ni sjetiti jesi li vozio ili nisi tad tim putem, a došla ti kazna. Te greške se teško ispravljaju, nije nemoguće ali malo ko se u to upušta, plati i šuti. Kad dobiješ sliku uz nalog, nema dileme da si vozio u to vrijeme tom cestom, i nema dileme ko je vozio.
Post Reply