Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
- Nekako s proljeća
#951 Re: Brigada Bregava- 442 brdska brigada
Postoji tema o Armiji Republike Bosne i Hercegovine, a ova brigada je njen sastavni dio. Smatram da će se otvaranjem tema koje imaju za cilj da se približi nastanak, razvoj ili ratni put manjih formacija A RBIH, ovaj podforum više izgubiti nego dobiti.
Tema: http://www.klix.ba/forum/arbih-t97520.html
Tema: http://www.klix.ba/forum/arbih-t97520.html
- slucajni prolaznik
#952 Odbrana Trebinja '92.
Nigdje jos nisam citao o nekim vojnim jedinicama koje su stale u odbranu BiH, a da su okupljale Trebinjce. Kako je tako jednostavno Trebinje palo u ruke paravojske Republike Srpske, zasto nije bilo organizacije odbrane, bilo kakve, kako je to radjeno u drugim krajevima BiH. Najbliza brigada Armije BiH bila je ona iz Stoca, u koju su usli borci Capljine, Stoca, Bune i okolnih krajeva, ali ni tu nije bilo Trebinjaca. Makar u HOSu...
Gdje su bili Trebinjci u ratu, gdje su sada? Vraca li se iko u taj prelijepi gradic
Gdje su bili Trebinjci u ratu, gdje su sada? Vraca li se iko u taj prelijepi gradic
- sinuhe
#953 Re: Odbrana Trebinja '92.
Trebinjci su valjda protjerani preko Srbije.
- karanana
#954 Re: Odbrana Trebinja '92.
jebeno je tamo bilo kad su vojska i rezervisti tamo visili vec od 91.
istina ili mit: u ljeto 92. HOS bio na ulazu u prazno evakuisano trebinje, ali politickom odlukom i ubistvom kraljevica nije uzeto
ja mislim da je mit.
istina ili mit: u ljeto 92. HOS bio na ulazu u prazno evakuisano trebinje, ali politickom odlukom i ubistvom kraljevica nije uzeto
ja mislim da je mit.
-
sumirprimus
#957 Re: Odbrana Trebinja '92.
Sve što je bilo na granici nahebalo je i ovako i onako...
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#958 Re: Odbrana Trebinja '92.
Mit!
Blaž nije imao ni neku vojnu težinu ni značajniji stepen organizacije. HOS su manje više činili dobrovoljci.
Blaž nije imao ni neku vojnu težinu ni značajniji stepen organizacije. HOS su manje više činili dobrovoljci.
-
Dr Arsla
#959 Re: Odbrana Trebinja '92.
Trebinje je čini mi se popisom iz 91 imalo oko 5000 Bošnjaka. To je potencijalnih oko 1000 boraca. Slabo su šta mogli učinit u samom gradu jer su bili okruženi četama i dobrovoljcima iz CG. Eh sad pitanje je da li su izlaskom iz Trebinja mogli doći do Mostara ili Stoca i tu formirati neku svoju brigadu trebinjsku ili makar bataljon. Ipak su izgleda izabrali opciju da odu u skandinavske zemlje i odatle pružaju moralnu podršku braniocima BiH. Pao je i Prijedor i Sanski Most pa su uglavnom vojno sposobni muškarci došli u Travnik i tu formirali 17 Krajišku i 7 Muslimansku.
- slucajni prolaznik
#960 Re: Odbrana Trebinja '92.
Da, tako je. 1000 boraca je impozantna vojna sila, koja je mogla vrlo ucinkovito poremetiti dominaciju VRS na tom ratistu.Dr Arsla wrote:Trebinje je čini mi se popisom iz 91 imalo oko 5000 Bošnjaka. To je potencijalnih oko 1000 boraca. Slabo su šta mogli učinit u samom gradu jer su bili okruženi četama i dobrovoljcima iz CG. Eh sad pitanje je da li su izlaskom iz Trebinja mogli doći do Mostara ili Stoca i tu formirati neku svoju brigadu trebinjsku ili makar bataljon. Ipak su izgleda izabrali opciju da odu u skandinavske zemlje i odatle pružaju moralnu podršku braniocima BiH. Pao je i Prijedor i Sanski Most pa su uglavnom vojno sposobni muškarci došli u Travnik i tu formirali 17 Krajišku i 7 Muslimansku.
- karanana
#961 Re: Odbrana Trebinja '92.
bezveze mi je uporedba sa krajinom.
5000 bosnjaka totalno izolirano, najbliza linija negdje iznad stoca, preko 100 kilometara udaljenosti, trebinje od 91. puno bradonja i guslara....dobro su i prosli kako je moglo biti. navodno, za ovo hvale vucurevica, eto nije klao, samo je spakovao i otpremao.
a ako cemo spominjati krajinu, ja to mogu donekle i u negativnom kontekstu spomenuti. prijedor, 50.000 bosnjaka, pao skoro bez ispaljenog metka. nesto malo. sa sanom i banjalukom ukupno preko 100.000 ljudi. i onda je uspjeh ako se formira jedna brigada od 1500 ljudi.
5000 bosnjaka totalno izolirano, najbliza linija negdje iznad stoca, preko 100 kilometara udaljenosti, trebinje od 91. puno bradonja i guslara....dobro su i prosli kako je moglo biti. navodno, za ovo hvale vucurevica, eto nije klao, samo je spakovao i otpremao.
a ako cemo spominjati krajinu, ja to mogu donekle i u negativnom kontekstu spomenuti. prijedor, 50.000 bosnjaka, pao skoro bez ispaljenog metka. nesto malo. sa sanom i banjalukom ukupno preko 100.000 ljudi. i onda je uspjeh ako se formira jedna brigada od 1500 ljudi.
Last edited by karanana on 06/02/2013 10:49, edited 1 time in total.
-
PatlidzanBjeli
#962 Re: Odbrana Trebinja '92.
Ni banjaluka nije imala svoju jedinicu.. Halalilo se odmah
- hamza_sa
#963 Re: Odbrana Trebinja '92.
Trebinje je okupirano jos u julu 1991. godine. Tiho. Sve se je desavalo pod krinkom odbrane Jugoslavije od pomahnitalih ustaskih hordi.Dr Arsla wrote:Trebinje je čini mi se popisom iz 91 imalo oko 5000 Bošnjaka. To je potencijalnih oko 1000 boraca. Slabo su šta mogli učinit u samom gradu jer su bili okruženi četama i dobrovoljcima iz CG. Eh sad pitanje je da li su izlaskom iz Trebinja mogli doći do Mostara ili Stoca i tu formirati neku svoju brigadu trebinjsku ili makar bataljon. Ipak su izgleda izabrali opciju da odu u skandinavske zemlje i odatle pružaju moralnu podršku braniocima BiH. Pao je i Prijedor i Sanski Most pa su uglavnom vojno sposobni muškarci došli u Travnik i tu formirali 17 Krajišku i 7 Muslimansku.
Hiljade dobrovoljaca, cetnika i rezervista iz CG, kao i tada jos uvijek regularne JNA je bilo u i oko Trebinja. Naravno, dobro naoruzanih.
Tu se nije moglo ni pomisliti na odbranu, a kamoli je organizovati.
Kao sto neko napisa, Bosnjaci su u Trebinju dobro prosli, kako su mogli.
- dječak sa šibicama
#964 Re: Odbrana Trebinja '92.
Mit.karanana wrote:jebeno je tamo bilo kad su vojska i rezervisti tamo visili vec od 91.
ja mislim da je mit.
Malim pregledom ratnih knjiga, monografija i slicno, saznas da je tamo u ljeto `92 kad je Bobetko samarao srpske snage oko Dubrovnika, bio HOS ali splitski HOS i to u sklopu snaga hrvatske vojske, i da je Trebinje bilo najugrozenije onda kad je hrvatska vojska zauzela dominantnu planinu Vlasticu izmedju Dubrovnika i Trebinja. Trebinje nije bilo cilj hrvatske vojske iz politickih razloga, zauzimanjem Vlastice dosli su u situaciju da diktiraju stanje na terenu, odnosno "vi granatu na Dubrovnik, mi cemo 100 na Trebinje".
Sto se tice samog Trebinja, nikada nije ni postojala mogucnost da se tamo pruzi bilo kakav otpor, iz slicnih razloga kao recimo Bosanska Gradiska koja je kao carsija takodje bila vecinski bosnjacko mjesto (sela su vecinski srpska). To je "palo" jos u ljeto `91 kad je silesija JNA i pridruzenih im cetnika preko Trebinja/Gradiske krenula u rat u Hrvatskoj, dole na Dubrovnik a gore na Zapadnu Slavoniju.
Trebinjci su uglavnom otisli vani, iseljeni, Svedska, Amerika, cisto sumnjam da im je lose. Mozda ce deklarativno reci joj steta sto se nismo borili, da ne ispadnu nepatriJote, ali njima je dobro tamo gdje su. Ista stvar sa Banjalukom, Gradiskom, oni koji su izasli iz rata relativno netaknuti, danas zive na svedskom standardu, boli njih ona stvar i za sta.
-
Dr Arsla
#965 Re: Odbrana Trebinja '92.
To sam i ja konstatovo ako pažljivije čitaš. Poenta je u tome da kad su već izašli iz Trebinja imali su dvije opcije:
1. otići u inozemstvo
2. doći na slobodnu teritoriju i priključiti se odbrani
Znamo šta su izabrali
1. otići u inozemstvo
2. doći na slobodnu teritoriju i priključiti se odbrani
Znamo šta su izabrali
- sinuhe
#966 Re: Odbrana Trebinja '92.
Nisu imali opciju doci na slobodnu teritoriju.
Tu su opciju imali samo samo protjerani u prvom valu u ljeto 92.
Tu su opciju imali samo samo protjerani u prvom valu u ljeto 92.
- dječak sa šibicama
#967 Re: Odbrana Trebinja '92.
Pa srpskim vlastima svakako nije bio cilj iseliti te ljude, protjerati, na teritorij gdje ce obuci uniforme i okrenuti puscane cijevi na srpsku vojsku.
Kao slucaj Kozluka recimo, njih su u Madjarsku transportovali. Ko veli, hajte vi tamo, daleko.
Kao slucaj Kozluka recimo, njih su u Madjarsku transportovali. Ko veli, hajte vi tamo, daleko.
- sinuhe
#968 Re: Odbrana Trebinja '92.
Da, a narocito u tim vecinskim srpskim mjestima Trebinje, Bl, B Gradiska. Pa cak i u Prijedoru i Sanskom Mostu su kasnije promijenili taktiku.
- sinuhe
#969 Re: Odbrana Trebinja '92.
Nepoznavanje zivota na vecinski srpskoj teritoriji, bezobrazluk.
- lugarin
#970 Re: Brigada Bregava- 442 brdska brigada
I još da dodam da je u to vrijeme ova jedinica bila najbolje opremljena MTS-om.iz zadnje klupe wrote:A ja sam bio uvjerenja da su pripadnike te jedinice Hvo jednostavno pokupio sa linija prema Srbima u Stocu, razoruzao i poslao u logoru Dretelju
- dječak sa šibicama
#971 Re: Odbrana Trebinja '92.
Moglo se, i iz Australije a ne Madjarske, ali od njih 100 mozda ce se jedan vratiti.
Familija konacno na sigurnom, ne puca, nema gladi, malo ko ce takvo sta napustiti i ici na metak.
Familija konacno na sigurnom, ne puca, nema gladi, malo ko ce takvo sta napustiti i ici na metak.
- sinuhe
#972 Re: Odbrana Trebinja '92.
Bracike se sjecam iz priloga TV Novi Sad kad su jos bili u Subotici. Novinar ga navodi da prica o muslimanskim ekstremima a on vjesto izbjegava 
- bascelik
#973 Re: Brigada Bregava- 442 brdska brigada
Eh, bilo je tu dosta sjajnih ljudi i istinskih boraca za Bosnu i Hercegovinu. Dok je većina branila svoj kućni prag, mnogi borci brigade Bregava su još 1992. ginuli po sarajevskim ratištima, a oni koji su preživjeli kasnije su se iščuđavali ludostima i svojeglavosti nekih "privatnih" vojski i njihovih komadanata. Kasnije, 1993. i `94 su borci 42. bbr (bivša brigada Bregava) davali ključni doprinos odbrani Mostara i Blagaja. Famozna akcija "Jesen `94" je ozbiljno uzdrmala 42. bbr., a 1995. je više stotina boraca iz Stoca i Čapljine u novoformiranim ili dopunjenim jedinicama kao što su 4. Mlbr, 46. bbr, 47. bbr (ako se dobro sjećam naziva ovih brigada), Zukine jedinice itd.učestvovali u operacijama oslobađanja Vlašića, Treskavice, deblokade Sarajeva, Prenja, Kisera iznad Konjica itd). Hoću da kažem da je ova brigada (Bregava) bila jezgro istinskih patriota koji su svojom domovinom smatrali sve od Une do Drine i od Save do mora. Bez želje da idealiziram, bilo je i karijerista (kao i svugdje), sitnih kriminalaca, ali o tome je suvišno pričati, jer je svakom pametnom jasno nakon 20 godina ko je šta radio. Prostor BiH od Mostara do Stoca i Čapljine je zbog složenih i beskrajno teških prilika u BiH (stanje u Sarajevu, Goraždu, Srebrenici, Žepi, Bihaću, Gradačcu...) (posebno 1992. i `93.) često bio prostor za potkusurivanje i omekšavanje odnosa sa Hrvatima i Hrvatskom. Slična je situacija i danas, pa je problem Mostara i Stoca i dalje težak i specifičan, ali se činjenica da u Mostaru i Stocu i sada značajan faktor predstavljaju Bošnjaci ne može zanemariti, a to je najveća zasluga istinskih boraca ove brigade. Rahmet duši svim šehidima brigade Bregava, a onim borcima koji su živi puno sreće u životu.
- slucajni prolaznik
#974 Re: Brigada Bregava- 442 brdska brigada
Sorry na skretanju s teme.bascelik wrote:Eh, bilo je tu dosta sjajnih ljudi i istinskih boraca za Bosnu i Hercegovinu...
Poznavao sam prije rata Safeta iz Stoca, propalog mostarskog studenta, kasnije civila - plavca na aerodromu Zemunik, sve do iza kninskih balvana. Dugo je bio u vezi s jednom curom, studenticom prava u Mostaru. Zanima me zna li ga iko, da li je prezivio rat?
Po svom temperamentu vjerujem da je bio dio ove brigade
- slucajni prolaznik
#975 Re: Odbrana Trebinja '92.
Negdje sam citao da je Bosanaca bilo i u Zengama na drubrovackom ratistu, u HV.stupljanin wrote:kakva brigada Abih u Stocu , kakvo je to lupetanje ,Bošnjaci Stoca su Srbe i Jna dočekali sa cvijećem kad su ušli u Stolac 92-ge, Bošnjaci iz Trebinja su uredno vojovali na Dubrovniku u redovima JNA i četnika , zato u Trebinju i nije bilo zločina kasnije ,več ih je Božo Vučurević lijepo potrpo na autobuse i spremio za Skandinaviju itdslucajni prolaznik wrote:bilo kakve, kako je to radjeno u drugim krajevima BiH. Najbliza brigada Armije BiH bila je ona iz Stoca,(
Sto se tice teme, procitaj ovu http://www.klix.ba/forum/brigada-bregav ... 09098.html pa ces zakljuciti da su Trebinjci, koji nisu podrzavali paradrzavnu i paravojnu okupaciju, jos od pocetka 8. mjeseca '92. godine, imali gdje biti ukljuceni u odbranu drzave RBiH i njenog pravnog poretka.