Hanefijski mezheb je hedno sufizam sasvim druga stvar.Ajvatovica je mit, legenda, nema ili ima vrlo malo veze sa islamom. Islam podstiče na rad, stvari situacije ili prilike oko sebe mijenjaš mukotrpnim radom. Možeš 40 dana kopati i onda ako Bog da očekuješ neki rezultat nadaš se da ćeš doći do vode. Primjer Ajvaz Dede je nešto sasvim drugo.Nema znoja, nema rada, već samo pobožnost, molitva, i sl. i to sam samo rekao.Challenger__ wrote:Zna on to vrlo dobro samo pokušava da ospori, odnosno sakrije tu činjenicu zbog duboke ukorijenjenosti sufizma kod muslimana naših prostora (hanefijski mezheb). Zatiranje sufizma, u ovoj fazi pseudo-džihada koga i on zastupa (na temi je javno ismijavao jednu Ajvatovicu, npr) je stvar koja se za sada treba sakriti, prikriti.Čitalac wrote:Isil, Al Kaida-Nusra i druge ekstremne grupe već godinama sprovode kampanju zatiranja sufizma na tlu Sirije, to nije nikakva nova pojava, te nema mesta čuđenju.
Dakle, nema niti govora o neznanju, već svjesno plasiranoj laži u funkciji informativnog "džihada".
Sirija vol. 2
-
sarajevoxxxx
#94826 Re: Sirija vol. 2
- Challenger__
#94827 Re: Sirija vol. 2
Nisam ni stavio znak jednakosti. Muslimani sa ovih prostora (Bošnjaci, Albanci i drugi) pripadaju hanefijskom mezhebu a sufizam je duboko ukorijenjen. U vizuri selefija/vehabija on nema mjesta ne samo ovdje, nego nigdje na planeti.sarajevoxxxx wrote:Hanefijski mezheb je hedno sufizam sasvim druga stvar. Ajvatovica je mit, legenda, nema ili ima vrlo malo veze sa islamom.
Razumio sam iz koje si perspektive ismijavao Ajvatovicu.
-
sarajevoxxxx
#94828 Re: Sirija vol. 2
Challenger__ wrote:Nisam ni stavio znak jednakosti. Muslimani sa ovih prostora (Bošnjaci, Albanci i drugi) pripadaju hanefijskom mezhebu a sufizam je duboko ukorijenjen. Razumio sam iz koje si perspektive ismijavao Ajvatovicu.sarajevoxxxx wrote:Hanefijski mezheb je hedno sufizam sasvim druga stvar. Ajvatovica je mit, legenda, nema ili ima vrlo malo veze sa islamom.
Znači za tebe je ismijavanje reči da islam podstiće na mukotrpan rad a ne na riješavanje problema vodovoda molitvom?
- Challenger__
#94829 Re: Sirija vol. 2
To su tvoje lažne interpretacija sa kojima nemam ništa. Da se razumijemo, ne mislim da postoje "svete krave" koje su izvan kritičkih intepretacija pa i Ajvatovica, ali sam protiv tekfira (za one koji ne razumiju - jedna vrsta anateme) čitavih društvenih skupina.
A to rade tvoji favoriti u Iraku i Siriji.
________
A to rade tvoji favoriti u Iraku i Siriji.
________
-
karakters
#94830 Re: Sirija vol. 2
Mukotrpan rad sa deset svojih prstiju u tri smjene. To je, kao sto znas, prije pronalaska tastatura bilo znatno mukotrpnije, dobiti platu za rad svojih deset prstiju.sarajevoxxxx wrote:Challenger__ wrote:Hanefijski mezheb je hedno sufizam sasvim druga stvar.Ajvatovica je mit, legenda, nema ili ima vrlo malo veze sa islamom. Islam podstiče na rad, stvari situacije ili prilike oko sebe mijenjaš mukotrpnim radom. Možeš 40 dana kopati i onda ako Bog da očekuješ neki rezultat nadaš se da ćeš doći do vode. Primjer Ajvaz Dede je nešto sasvim drugo.Nema znoja, nema rada, već samo pobožnost, molitva, i sl. i to sam samo rekao.Čitalac wrote:Isil, Al Kaida-Nusra i druge ekstremne grupe već godinama sprovode kampanju zatiranja sufizma na tlu Sirije, to nije nikakva nova pojava, te nema mesta čuđenju.
Kao ona prica kad je Hadzera, za razliku od Ajvaz dede koji se samo molio, bacila iz zuljevitih ruku krampu i lopatu i sjela za upravljac bagera i mukotrpno iskopala zemzem vodu kao sto vehabije kopaju. A ne ko sufije sto se samo mole, a ne znaju ni bager voziti i jos izmisljaju mitove. A nista faktografija kojom obiluje Hadzerin slucaj.
A ni Fatih nije bio hanefija.
- fosna2014
#94831 Re: Sirija vol. 2
Teske borbe izmedju SAA i Nusre na podrucju Kafr Zite i Latminah. Dva gradica koja se nalaze na putu prema Khan Sheikun i ujedno dva bastiona Nusre u tom podrucju.
- Kaligrafija
#94832 Re: Sirija vol. 2
Ajvaz dedo mu je bajka, a nije mu bajka Crni kamen koji je pao iz dzeneta...Ja nebi sporio nesto sto ne znam...!? Sa stanovista nauke rekli bi da su i jedno i drugo izmisljotine...sa stanovista vjere, nebi...i zasto onda Ajvaz dedo nije mogao klanjati i da mu Bog uslisi molbu da se raspukne stijena i potece voda...jok, kod selefija je to odmah sirk...Sto to neki vjernik nebi bio nagradjen sto se 40 dana molio Bogu...!? Pisem gledajuci kroz oci vjere... Da se to desilo u Arabiji to bi se prenosilo sa koljena na koljeno, bilo bi i posveceno mjesto...ali jok kod nas se nije moglo desiti...odmah sirk...!!! Odoh u off, ali morao sam...Challenger__ wrote:Nisam ni stavio znak jednakosti. Muslimani sa ovih prostora (Bošnjaci, Albanci i drugi) pripadaju hanefijskom mezhebu a sufizam je duboko ukorijenjen. U vizuri selefija/vehabija on nema mjesta ne samo ovdje, nego nigdje na planeti.sarajevoxxxx wrote:Hanefijski mezheb je hedno sufizam sasvim druga stvar. Ajvatovica je mit, legenda, nema ili ima vrlo malo veze sa islamom.
-
karakters
#94833 Re: Sirija vol. 2
Ajvaz dedo je samo bosanska verzija price o Hadzeri i zemzem vodi. Poruka je potpuno ista.
-
sarajevoxxxx
#94834 Re: Sirija vol. 2
Hadžera sama u pustinji sa bebom. I opet nije sijela i dovila već je trčala između dva brda.karakters wrote:
Mukotrpan rad sa deset svojih prstiju u tri smjene. To je, kao sto znas, prije pronalaska tastatura bilo znatno mukotrpnije, dobiti platu za rad svojih deset prstiju.
Kao ona prica kad je Hadzera, za razliku od Ajvaz dede koji se samo molio, bacila iz zuljevitih ruku krampu i lopatu i sjela za upravljac bagera i mukotrpno iskopala zemzem vodu kao sto vehabije kopaju. A ne ko sufije sto se samo mole, a ne znaju ni bager voziti i jos izmisljaju mitove. A nista faktografija kojom obiluje Hadzerin slucaj.
Ajvaz Dedo u Bosni sa cijelim narodom i stanovništvom, gdje god zakopaš voda provrije, nema šanse ta dva primjera porediti.
-
sarajevoxxxx
#94835 Re: Sirija vol. 2
Razlika kao nebo i zemlja.karakters wrote:Ajvaz dedo je samo bosanska verzija price o Hadzeri i zemzem vodi. Poruka je potpuno ista.
- Kaligrafija
#94836 Re: Sirija vol. 2
Ma nije poenta jel ili nije, zelio sam da kazem, da po pitanju vjere, covjek mora da propitivanjem izlazi iz fizicke stvarnosti i da traga u duhovnom svijetu, da vjeruje u nemoguce, ali isto tako istrazujuci i propitujuci, da li se desilo ili da li je moguce da se desilo i tako ostajuci ipak u realnosti, ne gubeci dodir sa realnoscu, a isto da ne bude krut po pitanju duhovnosti...znaci mora da balansira, ne odlazeci ni u jednu krajnost...To je poenta moje price po pitanju vjerovanja i vjere, ne biti iskljuciv...Ako neko hoce da nesto vjeruje, sto bi mu ja to osporavao, neka vjeruje, isto ako nece, njegovo pravo...!!!karakters wrote:Ajvaz dedo je samo bosanska verzija price o Hadzeri i zemzem vodi. Poruka je potpuno ista.
-
karakters
#94837 Re: Sirija vol. 2
Hahaha, trcanje tamo-vamo izmedju dva brda je poznata metoda mukotrpnog otkopavanja vode. Pa nije Kurd da trcanjem sve probleme rjesava.sarajevoxxxx wrote:Hadžera sama u pustinji sa bebom. I opet nije sijela i dovila već je trčala između dva brda.karakters wrote:
Mukotrpan rad sa deset svojih prstiju u tri smjene. To je, kao sto znas, prije pronalaska tastatura bilo znatno mukotrpnije, dobiti platu za rad svojih deset prstiju.
Ajvaz Dedo u Bosni sa cijelim narodom i stanovništvom, gdje god zakopaš voda provrije, nema šanse ta dva primjera porediti.
-
sarajevoxxxx
#94838 Re: Sirija vol. 2
Molitva dolazi kada uradiš sve što je do tebe. Učiti druge da se samo mole i da će tako problem riješiti možda ima veze sa nečim drugim, sa islamom sigurno nema.Kaligrafija wrote:Ma nije poenta jel ili nije, zelio sam da kazem, da po pitanju vjere, covjek mora da propitivanjem izlazi iz fizicke stvarnosti i da traga u duhovnom svijetu, da vjeruje u nemoguce, ali isto tako istrazujuci i propitujuci, da li se desilo ili da li je moguce da se desilo i tako ostajuci ipak u realnosti, ne gubeci dodir sa realnoscu, a isto da ne bude krut po pitanju duhovnosti...znaci mora da balansira, ne odlazeci ni u jednu krajnost...To je poenta moje price po pitanju vjerovanja i vjere, ne biti iskljuciv...Ako neko hoce da nesto vjeruje, sto bi mu ja to osporavao, neka vjeruje, isto ako nece, njegovo pravo...!!!karakters wrote:Ajvaz dedo je samo bosanska verzija price o Hadzeri i zemzem vodi. Poruka je potpuno ista.
-
karakters
#94839 Re: Sirija vol. 2
Shvatio sam sta si htio reci.Kaligrafija wrote:Ma nije poenta jel ili nije, zelio sam da kazem, da po pitanju vjere, covjek mora da propitivanjem izlazi iz fizicke stvarnosti i da traga u duhovnom svijetu, da vjeruje u nemoguce, ali isto tako istrazujuci i propitujuci, da li se desilo ili da li je moguce da se desilo i tako ostajuci ipak u realnosti, ne gubeci dodir sa realnoscu, a isto da ne bude krut po pitanju duhovnosti...znaci mora da balansira, ne odlazeci ni u jednu krajnost...To je poenta moje price po pitanju vjerovanja i vjere, ne biti iskljuciv...Ako neko hoce da nesto vjeruje, sto bi mu ja to osporavao, neka vjeruje, isto ako nece, njegovo pravo...!!!karakters wrote:Ajvaz dedo je samo bosanska verzija price o Hadzeri i zemzem vodi. Poruka je potpuno ista.
-
sarajevoxxxx
#94840 Re: Sirija vol. 2
Pa uradila je nešto, nije sijela i molila se. Trčala je u nadi da će vidjeti nekoga, dala je u tom momentu maksimum, šta je mogla sama sa bebom da radi?karakters wrote:Hahaha, trcanje tamo-vamo izmedju dva brda je poznata metoda mukotrpnog otkopavanja vode. Pa nije Kurd da trcanjem sve probleme rjesava.sarajevoxxxx wrote:Hadžera sama u pustinji sa bebom. I opet nije sijela i dovila već je trčala između dva brda.karakters wrote:
Ajvaz dedo je čovjek iz naroda nikako sam i sa bebom. Možda oko njega stotine mladića, u zemlji gdje imaš vodu ili izvor na svakih sto metara. Ogromna razlika.
-
karakters
#94841 Re: Sirija vol. 2
Jes, trebo je dedo sklekove raditi ili trcati nizbrdo uzbrdo do Prusca i nazad, poznata metoda za otkopavanje vode.sarajevoxxxx wrote:
Molitva dolazi kada uradiš sve što je do tebe. Učiti druge da se samo mole i da će tako problem riješiti možda ima veze sa nečim drugim, sa islamom sigurno nema.
Koji ste vi klocevi jebote.
-
sarajevoxxxx
#94842 Re: Sirija vol. 2
Pa mogao je uzeti kramp i kopati, ili napraviti akciju sabrati omladinu. Milion načina. Trčanjem u pustinji možda vidiš nekoga kome ćeš se obratiti ili potražiti pomoć. Uradila je ono što bi uradio svako razuman ostavljen sam u pustinji sa bebom.karakters wrote:Jes, trebo je dedo sklekove raditi ili trcati nizbrdo uzbrdo do Prusca i nazad, poznata metoda za otkopavanje vode.sarajevoxxxx wrote:
Molitva dolazi kada uradiš sve što je do tebe. Učiti druge da se samo mole i da će tako problem riješiti možda ima veze sa nečim drugim, sa islamom sigurno nema.
![]()
Koji ste vi klocevi jebote.
Ajvaz Dedo niti je bio sam niti je bio u pustinji.
Last edited by sarajevoxxxx on 25/11/2017 22:50, edited 1 time in total.
- Kaligrafija
#94843 Re: Sirija vol. 2
Ovo sam postovao odgovor @karakters ne tebi, ti si dobio pitanje/konstataciju, na koje nisi dao odgovor/konstataciju, ne znam sto preskaces, a javljas se na ovo...!?! Zato sto si iskljuciv, upravo ono sto ja pricam...Jedno ti je bajka, drugo nije...Na jednu tvrdnju pristupas sa naucne strane i kazes voda u Bosni potece gdje god da busis zemlju...sto i nije daleko od istine...za Crni kamen si iskljuciv, zato i ne odgovaras, pristupas sa duhovne strane i tu nema pogovora, pao je iz dzeneta...mada bi ovo drugo trebalo da je veca naucna fantastika od ovog prvog...!!! Ili sto @karakters spomenu ovu drugu pricu u vezi Zem Zem vode...!?! Ja jesam za to da se propituje, ali ne da se bude iskljuciv u odbacivanju vjerovanja neke grupe ljudi...Kako ti znas da se to sa Ajvaz dedom nije desilo, bio prisutan!? Znaci stvar vjerovanja...sarajevoxxxx wrote:Molitva dolazi kada uradiš sve što je do tebe. Učiti druge da se samo mole i da će tako problem riješiti možda ima veze sa nečim drugim, sa islamom sigurno nema.Kaligrafija wrote:Ma nije poenta jel ili nije, zelio sam da kazem, da po pitanju vjere, covjek mora da propitivanjem izlazi iz fizicke stvarnosti i da traga u duhovnom svijetu, da vjeruje u nemoguce, ali isto tako istrazujuci i propitujuci, da li se desilo ili da li je moguce da se desilo i tako ostajuci ipak u realnosti, ne gubeci dodir sa realnoscu, a isto da ne bude krut po pitanju duhovnosti...znaci mora da balansira, ne odlazeci ni u jednu krajnost...To je poenta moje price po pitanju vjerovanja i vjere, ne biti iskljuciv...Ako neko hoce da nesto vjeruje, sto bi mu ja to osporavao, neka vjeruje, isto ako nece, njegovo pravo...!!!karakters wrote:Ajvaz dedo je samo bosanska verzija price o Hadzeri i zemzem vodi. Poruka je potpuno ista.
- Kaligrafija
#94844 Re: Sirija vol. 2
Eto vidis, ti i ja smo se odlicno razumjeli, shvatio si poentu, a i ja ono o cemu ti pricas, ovome da objasnjavas jos sto godina, ne mozes da dopres do njega, jer je on iskljuciv...kod njih nema filozofije i psihologije, da su oni vlast, ja mislim da bi mene medju prvim spalili, sto razmisljam svojom glavom, rekli bi sirk...sjeci mu glavu...!!!karakters wrote:Shvatio sam sta si htio reci.Kaligrafija wrote:Ma nije poenta jel ili nije, zelio sam da kazem, da po pitanju vjere, covjek mora da propitivanjem izlazi iz fizicke stvarnosti i da traga u duhovnom svijetu, da vjeruje u nemoguce, ali isto tako istrazujuci i propitujuci, da li se desilo ili da li je moguce da se desilo i tako ostajuci ipak u realnosti, ne gubeci dodir sa realnoscu, a isto da ne bude krut po pitanju duhovnosti...znaci mora da balansira, ne odlazeci ni u jednu krajnost...To je poenta moje price po pitanju vjerovanja i vjere, ne biti iskljuciv...Ako neko hoce da nesto vjeruje, sto bi mu ja to osporavao, neka vjeruje, isto ako nece, njegovo pravo...!!!karakters wrote:Ajvaz dedo je samo bosanska verzija price o Hadzeri i zemzem vodi. Poruka je potpuno ista.
-
zrakomlat
#94845 Re: Sirija vol. 2
Ko ih uhapsi i gdje?Young Erotica wrote:Uhapšeno 13 oficira SAA pod optužbama da su planirali da napadnu YPG, vec su valjda formirali neke jedinice.
Definitivno su kurdi na tankom ledu, varnica je potrebna da eskalira a onda su najebali.
-
zrakomlat
#94846 Re: Sirija vol. 2
-Cigo, odakle ti ovo željezo u dvorištu.Young Erotica wrote:Sta je 40 km
-Ma djeca dovukla gosn milicajac
-Kakva djeca, ima tu 40 tona
-A šta djete zna sta je 40 tona.
- Challenger__
#94847 Re: Sirija vol. 2
Jasno.Kaligrafija wrote:Ajvaz dedo mu je bajka, a nije mu bajka Crni kamen koji je pao iz dzeneta...Ja nebi sporio nesto sto ne znam...!? Sa stanovista nauke rekli bi da su i jedno i drugo izmisljotine...sa stanovista vjere, nebi...i zasto onda Ajvaz dedo nije mogao klanjati i da mu Bog uslisi molbu da se raspukne stijena i potece voda...jok, kod selefija je to odmah sirk...Sto to neki vjernik nebi bio nagradjen sto se 40 dana molio Bogu...!? Pisem gledajuci kroz oci vjere... Da se to desilo u Arabiji to bi se prenosilo sa koljena na koljeno, bilo bi i posveceno mjesto...ali jok kod nas se nije moglo desiti...odmah sirk...!!! Odoh u off, ali morao sam...Challenger__ wrote:Nisam ni stavio znak jednakosti. Muslimani sa ovih prostora (Bošnjaci, Albanci i drugi) pripadaju hanefijskom mezhebu a sufizam je duboko ukorijenjen. U vizuri selefija/vehabija on nema mjesta ne samo ovdje, nego nigdje na planeti.sarajevoxxxx wrote:Hanefijski mezheb je hedno sufizam sasvim druga stvar. Ajvatovica je mit, legenda, nema ili ima vrlo malo veze sa islamom.
Ama, nije off jer se jedan primarno politički, geopolitički i konflikt energetske geopolitike regionalnih i globalnih aktera u nekoj svojoj dimenziji želi lažno predstaviti i legitimizirati religijskom perspektivom.
Pa eto, ne valja niko osim njih samih, kao.
- Challenger__
#94848 Re: Sirija vol. 2
zrakomlat wrote:-Cigo, odakle ti ovo željezo u dvorištu.Young Erotica wrote:Sta je 40 km
-Ma djeca dovukla gosn milicajac
-Kakva djeca, ima tu 40 tona
-A šta djete zna sta je 40 tona.
- Young Erotica
#94849 Re: Sirija vol. 2
U gradu sam, ne mogu tražiti, drzava valjda.zrakomlat wrote:Ko ih uhapsi i gdje?Young Erotica wrote:Uhapšeno 13 oficira SAA pod optužbama da su planirali da napadnu YPG, vec su valjda formirali neke jedinice.
Definitivno su kurdi na tankom ledu, varnica je potrebna da eskalira a onda su najebali.
- Challenger__
#94850 Re: Sirija vol. 2
Sirija/avijacija:
- SyAF udara po Harasti, Damask:
- RuAF udara na preostale pozicije ISIL-a na istoku Sirije:
- SyAF udara po Harasti, Damask:
- RuAF udara na preostale pozicije ISIL-a na istoku Sirije: