Jedino sto mi pada na pame a da se smije limun, med, pekmez i tako....dosta tecnosti i vitamina CMaybach wrote:Ima li neko bolestan,prehladjen?:( ja se raspadoh od sinoc,nos,grlo,slajm,bolovi u misicima,temp mala (za sad).Preslo od muza mozda.ako neko ima nekih dobrih savjeta...prije sam se lijecila ehinacijom i gelomyrtolom kad krenu simptomi,a sad ne znam.sklona sam upalama a virusima rijetko,ako je ovo virus bas je gadan i naglo me obuzeo
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
dona868
#9476 Re: Trudnjače i porodilje online
-
dona868
#9477 Re: Trudnjače i porodilje online
Koliko skontah niko mi ne odgovori za trudnicke stramplice...ima li se to uopste igdje u Sarajevu kupiti...kupila sam super trudnicke helanke na otvorenoj pijaci na Otoci...eto ako nekom treba info i 20 KM su
-
safran
#9478 Re: Trudnjače i porodilje online
Samo vodi računa o temperaturi - radije uzmi Panadol nego da temp. ide preko 38 ili se na 38 dugo drži. Za disajne organe generalno i kašalj - hren, dobar je i onaj Podravkin gotovi - čisti ko Domestos. Uz ove limunove, med i sl. pomaže i đumbir.dona868 wrote:Jedino sto mi pada na pame a da se smije limun, med, pekmez i tako....dosta tecnosti i vitamina CMaybach wrote:Ima li neko bolestan,prehladjen?:( ja se raspadoh od sinoc,nos,grlo,slajm,bolovi u misicima,temp mala (za sad).Preslo od muza mozda.ako neko ima nekih dobrih savjeta...prije sam se lijecila ehinacijom i gelomyrtolom kad krenu simptomi,a sad ne znam.sklona sam upalama a virusima rijetko,ako je ovo virus bas je gadan i naglo me obuzeo
A inače, ako vidiš da ide u pravcu upale ni antibiotik nije kraj svijeta (naravno, ne na svoju ruku) - cefalosporini, ako se dobro sjećam, idu trudnicama.
-
safran
#9479 Re: Trudnjače i porodilje online
Miš mekinjaš - ako ne navrati probaj je pp.raskopusa wrote:da li se neka od zenica porodila u inozemstvu i kako je regulirala porodiljsku naknadu? da li je imala problema?gdje bi se o tome mogla raspitati?
- CherryLips
#9480 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam, ako se dobro sjećam,stramplice kupovala na Ciglanama,kod onog čike na ćošku sto samo čarape i prodaje,bile mi super. A prije toga sam imala od Polzele,koje.su pukle nakon jednog nosenja,katastrofa kvalitet biodona868 wrote:Koliko skontah niko mi ne odgovori za trudnicke stramplice...ima li se to uopste igdje u Sarajevu kupiti...kupila sam super trudnicke helanke na otvorenoj pijaci na Otoci...eto ako nekom treba info i 20 KM su
- raskopusa
#9481 Re: Trudnjače i porodilje online
tesko je naci garderobu za trudnice,sad smo obisle i split pa nista.ako nesto i nadjes nije ti jasno za koga su tako mali brojevi.jedva uvucem ruku u nogavicu od hlaca.nikad trudnice nisu bile anoreksicne.CherryLips wrote:Ja sam, ako se dobro sjećam,stramplice kupovala na Ciglanama,kod onog čike na ćošku sto samo čarape i prodaje,bile mi super. A prije toga sam imala od Polzele,koje.su pukle nakon jednog nosenja,katastrofa kvalitet biodona868 wrote:Koliko skontah niko mi ne odgovori za trudnicke stramplice...ima li se to uopste igdje u Sarajevu kupiti...kupila sam super trudnicke helanke na otvorenoj pijaci na Otoci...eto ako nekom treba info i 20 KM su
-
djomlica4
#9482 Re: Trudnjače i porodilje online
Ta operacija sama po sebi nije prepreka za vaginalni porod.[/quote]
Oprostite sto pitam ali me zanima da li to govorite kao profesionalac u tom poslu, iz licnog iskustva ili...?
Od same operacije nisam smjela da imam preveliko naprezanje u smislu tereta, treninga u teretani i sl., a vec sada u četvrtom mjesecu trudnoce osjecam slabiji bol pri mokrenju i praznjenju, kihanju, kasljanju i sl.....preponska kila nije neka teska operacija, kao sto znate, ali je jako specificna u pogledu svakodnevnih aktivnosti koje pomenuh.. Kad spomenuh porod mislim upravo na naprezanje prilikom vaginalnog poroda..imam osjecaj da ce sve popucati ako me razumijete (uz to nije stavljena mrezica, vec je uradjeno na tradicionalni nacin)
Oprostite sto pitam ali me zanima da li to govorite kao profesionalac u tom poslu, iz licnog iskustva ili...?
Od same operacije nisam smjela da imam preveliko naprezanje u smislu tereta, treninga u teretani i sl., a vec sada u četvrtom mjesecu trudnoce osjecam slabiji bol pri mokrenju i praznjenju, kihanju, kasljanju i sl.....preponska kila nije neka teska operacija, kao sto znate, ali je jako specificna u pogledu svakodnevnih aktivnosti koje pomenuh.. Kad spomenuh porod mislim upravo na naprezanje prilikom vaginalnog poroda..imam osjecaj da ce sve popucati ako me razumijete (uz to nije stavljena mrezica, vec je uradjeno na tradicionalni nacin)
- A_R
#9483 Re: Trudnjače i porodilje online
Pitanjce- da slucajno koja od vas ne zna kad je dezurni dr. Medjedovic na GAKu ovih dana?
Ps. Ako ima neka zainteresovana za popust za pohranjivanje maticnih celija, rado cu proslijedit svoj vaucer u vrijednosti 100e. U pitanju je Kriovum banka maticnih celija.
Ps. Ako ima neka zainteresovana za popust za pohranjivanje maticnih celija, rado cu proslijedit svoj vaucer u vrijednosti 100e. U pitanju je Kriovum banka maticnih celija.
-
Sunculish
#9484 Re: Trudnjače i porodilje online
Par postova iznad neko se žalio kako ne može naci garderobu za trudnice. Ja sam svoju trudnocu prolazila upravo kroz ovaj kalendarski period pa sam garderobu nalazila u Sarajevu u sljedećim radnjama: Tiffany (imaju i sada ove pantalone leggings za trudnice), haljine sam nosila pletene koje se same po sebi razvlače i čitavu sam zimu u njima provela. Tunike sam kupovala obične u Bingu( S Oliver) i stvarno su super, njih i sada nosim.
A ima i par radnji u SA u kojima se mogu naći stvari za trudnice. Uglavnom gdje se prodaju dječije stvari i igračke npr. na obali kod knjižare Buybook, u Alti i u Importan C. Sto se jakni tiče, kaputi A kroja i pelerine su super stvari koje se mogu koristiti i nakon trudnoće.
A ima i par radnji u SA u kojima se mogu naći stvari za trudnice. Uglavnom gdje se prodaju dječije stvari i igračke npr. na obali kod knjižare Buybook, u Alti i u Importan C. Sto se jakni tiče, kaputi A kroja i pelerine su super stvari koje se mogu koristiti i nakon trudnoće.
- JanuaryJones
#9485 Re: Trudnjače i porodilje online
U Waikikiju ove sezone imeju ljepšu trudničku obleku nego prošle godine kad sam bila trudna. Baš sam mužu komentarisala neki dan.Sunculish wrote:Par postova iznad neko se žalio kako ne može naci garderobu za trudnice. Ja sam svoju trudnocu prolazila upravo kroz ovaj kalendarski period pa sam garderobu nalazila u Sarajevu u sljedećim radnjama: Tiffany (imaju i sada ove pantalone leggings za trudnice), haljine sam nosila pletene koje se same po sebi razvlače i čitavu sam zimu u njima provela. Tunike sam kupovala obične u Bingu( S Oliver) i stvarno su super, njih i sada nosim.
-
Maybach
#9486 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala zene,dobila sam lekadol za temp ali sam je skinula tusiranjem.Imam dosta slajma,pocela sam i kasljati pa pijem tecnosti,bojim se da ne ode na plucam,negdje sam procitala da luk u mlijeku pomaze isto.Sto se tice trudnicke odjece,tunike se mogu naci u obicnim prodavnicama,bude i u azelu svasta,ja uzimam vece brojeve.Par trenerki,hlace,helanke,strample i slicno sam dobila iz EU.Nosim kompresivne carape pa mi druge sad ne trebaju.Strample trudnicke sam vidjela u importane u radnji na minus 1.Sad trazim i deblje farmerke za zimu,ima isto u toj radnji ali je preskupo.U tifaniju su tanke.Inace na asosu imate dosta stvari za trudnice,a sad idu rasprodaje pa se isplati naruciti jer su cijene normalnije nego ovde,a ima svega od vesa pa nadalje.Ja jaknu necu kupovat jer poslije je nemam gdje.Mogu se nositi i muske 
-
julisiz es grant
#9487 Re: Trudnjače i porodilje online
Oprostite sto pitam ali me zanima da li to govorite kao profesionalac u tom poslu, iz licnog iskustva ili...?djomlica4 wrote:Ta operacija sama po sebi nije prepreka za vaginalni porod.
Od same operacije nisam smjela da imam preveliko naprezanje u smislu tereta, treninga u teretani i sl., a vec sada u četvrtom mjesecu trudnoce osjecam slabiji bol pri mokrenju i praznjenju, kihanju, kasljanju i sl.....preponska kila nije neka teska operacija, kao sto znate, ali je jako specificna u pogledu svakodnevnih aktivnosti koje pomenuh.. Kad spomenuh porod mislim upravo na naprezanje prilikom vaginalnog poroda..imam osjecaj da ce sve popucati ako me razumijete (uz to nije stavljena mrezica, vec je uradjeno na tradicionalni nacin)[/quote]
Ne, govorim kao slučajni prolaznik, koji je zalutao na ovu temu.
Na kraju krajeva, ima hirurg koji te je operisao, on je prava adresa za to. Konsultuj njega, neka kaže (tj. napiše) svoje mišljenje o načinu poroda.
-
dona868
#9488 Re: Trudnjače i porodilje online
Vezano za odjecu...meni je ovo druga trudnoca pa mi je ostalo nesto garderobe iako sam u prvoj dosta stvari i bila dobila od prijateljica....generalno mislim da se ne isplati puno kupovati a pogotovo skupo placati...jer taj period stvarno brzo prodje. Ja radije kupim malo vecu maicu ili tuniku i onda to mogu nositi i poslije narocito onaj period poslije poroda. Prije par dana kupih u Azelu kao pantalone-helanke za 10 KM....vidjela sam da ima i farmerica po 12 KM
-
radenska
#9489 Re: Trudnjače i porodilje online
pitanje za doktora ali i za zene naravno. Sinoc sam opet sanjala porod, tj prozivljavala traumu prvog ponovo. Porodila sam se eto sa punih 39 nedjelja, otisla taj dan na CTG i dr je odlucila da me pregleda vaginalno. Mene do tog momenta nista nije boljelo. Ona kad je pocela da me pregleda mislila sam da cu umrijeti na stolu, doslovno mi je taj pregled bio bolniji od pola kontrakcija. I eto tad sam kao bila otvorena 4 prsta, rekla mi da odem kuci po stvari i da se vratim da me porodi dok joj je dezura. Kad sam dosla par sati kasnije opet isto stanje 4 prsta, vodenjak citav, malo me kao nesto pocelo boljeti i pravi bolovi nastupaju tek nakon ukljucenja dripa.
Zasto nekog ne boli taj pregled, cula sam dosta zena da kazu da im nije bio vaginalni pregled bolan. Da li je dr pokusala da isprovocira porod. Pitala sam par rodica i prijateljica koje zive vani i nikad ih nisu tako pregledali do termina, cak i kad pukne vodenjak da se ne ide u bolnicu dok bolovi ne pocnu.
Zasto nekog ne boli taj pregled, cula sam dosta zena da kazu da im nije bio vaginalni pregled bolan. Da li je dr pokusala da isprovocira porod. Pitala sam par rodica i prijateljica koje zive vani i nikad ih nisu tako pregledali do termina, cak i kad pukne vodenjak da se ne ide u bolnicu dok bolovi ne pocnu.
-
granita
#9490 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam prvi put imala vaginalni pregled u 39.-toj sedmici i tad sam se i porodila. Pregled je bio vise neugodan, ali nije bolio. Poslije toga mi je izletio cep i nakon dva dana sam se porodila. Na tom prvom pregledu, cetiri dana prije poroda sam bila otvorena 4 prsta, a to nisam ni znala. Murtezic me je vodio kad sam presla na Jezero i isto tako mi rekao da dodjem u petak da me porodi. Ja sam ga pitala da li namjerava da mi radi indukciju, on je rekao da ne, vec da cu se prirodno poroditi, a meni nije bilo jasno kako. Rekao je da ce mi probiti opne. Na kraju, porodih se ja dan prije nego sto mi je on zakazao. Dakle, mogu izazvati porod ako probiju opne, a to se radi, koliko ja skontah, vaginalnim pregledom. Eh sada, neka me dr. ispravi ako grijesim.
-
julisiz es grant
#9491 Re: Trudnjače i porodilje online
Očito da jeste. Stara strategija sarajevskih ginekologa, da te on/ona po svaku cijenu porodi, ne bi li dobili "na kafu".radenska wrote: Da li je dr pokusala da isprovocira porod.
-
julisiz es grant
#9492 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma nikada porod ne treba nazor izazivati ako nema MEDICINSKIH indikacija (npr. STVARNA prenešenost, nedostatak plodove vode, loš CTG). To prokidanje vodenjaka, iz iskustva, ne treba raditi dok grlić nije otvoren bar 5 cm (ne PRSTA, radi orijentacije: 2 prsta=3 cm) i dok žena nema kako-tako regularne bolove, bilo spontano nastale, bilo izazvane infuzijom oksitocina. Ima na Jezeru budala koje prokidaju vodenjak na 2 cm i uvale ženu i dijete u belaj. A samo jedan motiv- "na fuka".granita wrote:Ja sam prvi put imala vaginalni pregled u 39.-toj sedmici i tad sam se i porodila. Pregled je bio vise neugodan, ali nije bolio. Poslije toga mi je izletio cep i nakon dva dana sam se porodila. Na tom prvom pregledu, cetiri dana prije poroda sam bila otvorena 4 prsta, a to nisam ni znala. Murtezic me je vodio kad sam presla na Jezero i isto tako mi rekao da dodjem u petak da me porodi. Ja sam ga pitala da li namjerava da mi radi indukciju, on je rekao da ne, vec da cu se prirodno poroditi, a meni nije bilo jasno kako. Rekao je da ce mi probiti opne. Na kraju, porodih se ja dan prije nego sto mi je on zakazao. Dakle, mogu izazvati porod ako probiju opne, a to se radi, koliko ja skontah, vaginalnim pregledom. Eh sada, neka me dr. ispravi ako grijesim.
- Ma.Le.Na
#9493 Re: Trudnjače i porodilje online
smije li se odbiti taj vaginalni pregled 
- Cholina_Lokica
#9494 Re: Trudnjače i porodilje online
Je li ima neka trudnjaca da je operisala vene prije trudnoce? Klasicna operacija je bila, prevelika su ostecenja bila za bilo koju drugu operaciju, sad ce godina dana od operacije, dr. kaze da po njegovom i situaciji kakva je sad, smatra da nece biti nikakvih problema. Ali eto ako ima neko da je operisao pa zatrudnio?
-
granita
#9495 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam ga odbila u 38. sedmici i Murtezic rekao OK. Realno, nije bilo potrebe da tako rano gleda koliko sam otvorena jer nisam osjecala bolove niti imala kontrakcije. Onda je u 39.-toj rekao da moram jer mi je beba bila nisko u kanalu i onda mi je rekao da sam otvorena ta 4 prsta i da dodjem da me porodi. Ja sam cetiri dana prezivljavala haos u glavi i na kraju bila spremna da mu kazem da ne zelim da me poradja bez da samo krene. Srecom, samo je krenulo
Ali stvarno, nije taj pregled strasan koliko samo neugodan. Ne boli. Jednom kad krene porod, onda ti svaki doktor koji prodje uradi taj pregled. Ja sam se strasno brzo otvarala i nisam imala kontrakcije, vec sam samo osjetila pritisak, pa su me non-stop morali gledati i u taj sat i po koliko je proslo od dolaska u porodiliste do bebe su mi radili vaginalni jedno 4-5 puta. Samo trebas biti opustena, jer ako se stegnes onda moze i da boli jer sama stegnes vaginalne misice i sve ide teze. Svi to prodju, stvarno nije nista.
Ali stvarno, nije taj pregled strasan koliko samo neugodan. Ne boli. Jednom kad krene porod, onda ti svaki doktor koji prodje uradi taj pregled. Ja sam se strasno brzo otvarala i nisam imala kontrakcije, vec sam samo osjetila pritisak, pa su me non-stop morali gledati i u taj sat i po koliko je proslo od dolaska u porodiliste do bebe su mi radili vaginalni jedno 4-5 puta. Samo trebas biti opustena, jer ako se stegnes onda moze i da boli jer sama stegnes vaginalne misice i sve ide teze. Svi to prodju, stvarno nije nista.
-
granita
#9496 Re: Trudnjače i porodilje online
Niti je bilo preneseno, niti sam imala nedostatak plodove vode, CTG nisam ni radila dok nisam dosla da se porodim. Lik je hladno htio da mi probije opne jer je isao na godisnji, a ja eto "u terminu", pa da me on porodi. Na kraju me jeste on porodio jer sam ja dosla u 7 ujutro, on taman dosao na posao. Kafu nije dobio, a kamoli sta drugojulisiz es grant wrote:Ma nikada porod ne treba nazor izazivati ako nema MEDICINSKIH indikacija (npr. STVARNA prenešenost, nedostatak plodove vode, loš CTG). To prokidanje vodenjaka, iz iskustva, ne treba raditi dok grlić nije otvoren bar 5 cm (ne PRSTA, radi orijentacije: 2 prsta=3 cm) i dok žena nema kako-tako regularne bolove, bilo spontano nastale, bilo izazvane infuzijom oksitocina. Ima na Jezeru budala koje prokidaju vodenjak na 2 cm i uvale ženu i dijete u belaj. A samo jedan motiv- "na fuka".granita wrote:Ja sam prvi put imala vaginalni pregled u 39.-toj sedmici i tad sam se i porodila. Pregled je bio vise neugodan, ali nije bolio. Poslije toga mi je izletio cep i nakon dva dana sam se porodila. Na tom prvom pregledu, cetiri dana prije poroda sam bila otvorena 4 prsta, a to nisam ni znala. Murtezic me je vodio kad sam presla na Jezero i isto tako mi rekao da dodjem u petak da me porodi. Ja sam ga pitala da li namjerava da mi radi indukciju, on je rekao da ne, vec da cu se prirodno poroditi, a meni nije bilo jasno kako. Rekao je da ce mi probiti opne. Na kraju, porodih se ja dan prije nego sto mi je on zakazao. Dakle, mogu izazvati porod ako probiju opne, a to se radi, koliko ja skontah, vaginalnim pregledom. Eh sada, neka me dr. ispravi ako grijesim.
- Ma.Le.Na
#9497 Re: Trudnjače i porodilje online
granita wrote:Ja sam ga odbila u 38. sedmici i Murtezic rekao OK. Realno, nije bilo potrebe da tako rano gleda koliko sam otvorena jer nisam osjecala bolove niti imala kontrakcije. Onda je u 39.-toj rekao da moram jer mi je beba bila nisko u kanalu i onda mi je rekao da sam otvorena ta 4 prsta i da dodjem da me porodi. Ja sam cetiri dana prezivljavala haos u glavi i na kraju bila spremna da mu kazem da ne zelim da me poradja bez da samo krene. Srecom, samo je krenulo![]()
dakle pregled radi kako?
neupucena sam totalno
sondom ili rukom samo?
i ne bih ni ja na silu, cemu me pregledati ako nemam nikakvih indikacija..ni kontrakcija ..ni da je vodenjak pukao ..nista...
to 4cm otvorena je, onoliko koliko znam, nebitno totalno
ili se varam
-
Sunculish
#9498 Re: Trudnjače i porodilje online
Heheh, vezano za taj vaginalni pregled.
Mene su taj dan kada sam rodila otvarali bukvalno svi doktori, dežurni, zamjene, vizite. Samo sam još čekala da čistačica skine rukavice i..
U principu to je više neugodan osjećaj i za nas, velike cure, samo usputna stanica do najljepšeg odredišta.
Vidim da sitno brojiš do poroda. Neka je sa srećom i da brzo rodiš
Mene su taj dan kada sam rodila otvarali bukvalno svi doktori, dežurni, zamjene, vizite. Samo sam još čekala da čistačica skine rukavice i..
U principu to je više neugodan osjećaj i za nas, velike cure, samo usputna stanica do najljepšeg odredišta.
Vidim da sitno brojiš do poroda. Neka je sa srećom i da brzo rodiš
- Cholina_Lokica
#9499 Re: Trudnjače i porodilje online
Vrsiti citavo vrijeme ruke dalje od mene, i ja cuMa.Le.Na wrote:granita wrote:Ja sam ga odbila u 38. sedmici i Murtezic rekao OK. Realno, nije bilo potrebe da tako rano gleda koliko sam otvorena jer nisam osjecala bolove niti imala kontrakcije. Onda je u 39.-toj rekao da moram jer mi je beba bila nisko u kanalu i onda mi je rekao da sam otvorena ta 4 prsta i da dodjem da me porodi. Ja sam cetiri dana prezivljavala haos u glavi i na kraju bila spremna da mu kazem da ne zelim da me poradja bez da samo krene. Srecom, samo je krenulo![]()
dakle pregled radi kako?
neupucena sam totalno
sondom ili rukom samo?
i ne bih ni ja na silu, cemu me pregledati ako nemam nikakvih indikacija..ni kontrakcija ..ni da je vodenjak pukao ..nista...
to 4cm otvorena je, onoliko koliko znam, nebitno totalno
ili se varam
-
julisiz es grant
#9500 Re: Trudnjače i porodilje online
granita wrote: Kafu nije dobio, a kamoli sta drugo