BH vojna industrija i naoruzanje
- insomnia78
#9476 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Neces ih sigurno stancati pa slagati po magacinima. Osim toga rat onakav ko iz 92-e se ne moze ponoviti ni u kom slucaju
-
The 51st State
#9477 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
General o nekoj normalnoj industriji prica, a raja o esenciji. Za nase prilike je golemo da se ne moras brinuti za municjiu I osnovno naoruzanje.insomnia78 wrote:Ljudi samo reaguju na ovo “dizanje” BoV, snajper, mitraljez, dodje i do drona
Doce vremenom I neki izvozni uspjeh mimo municije, ono sto je bitno da je supstanca namjenske prezivjela I da kontinuirano raste. U medjuvremenu neka se usavrsava I ulaze, te pomalo naprdjuje na forumu
- insomnia78
#9478 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Cuj general prica. Pa ti si iskonstruiso citav BoV sa domacim mitraljezom na njemu na osnovu slike iz nekakog kataloga
-
The 51st State
-
155_mm
#9480 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
po nekim komentarima covjek bi pomislio da neki forumasi dobijaju na kucnu adresu izvjestaje iz BNT-a o stanju razvojnih projekata u istom.
- славянин
#9481 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kojoj haubici ? Jeli se proizvodi ili smo vidili sliku prototipa - U tome je stvar a ne u omalovazavanju NI - Ne predstavljati stvari koje su u povoju kao nesto gotovo spremno stanca se.. onaj haubicar od eksploziva na livadi napuni 250 000 granata i slike transportera na stolu vec u glavi spremi da se opreme jedinice istim.Ljudi konstantno navijacki i veoma glupo uzimaju razumna i normalna pitanja kao atak na NILopez1981 wrote:Kako pricas o toj haubici ili rpg-u rekao bi covjek nebitne stvari kao cackalice a 93 vojnik Armije BiH u Mostaru na liniji bio sretan ako ima 15 metaka u okviru. Gledas kako tenk gruha cijeli dan po starom gradu 50 metara od nasih linija sa brda i cekas dok dodje covjek sa osom koji trci sa kraja na kraj grada i nece da puca ako nije siguran da ce ga 100% pogoditi jer moze biti kasnije potrebnija granata. Ne znam sta si ti umislio pa ocekujes da se u nas pravi nesto "zajebanije" ali ta haubica 155mm ili Rpg ce se koristiti i za 50+ godina to je sigurno i bit ce vrlo efikasno oruzje. Citam koliko podcjenjujete sve ovo sto se radi u nasoj NI i ne mogu doci sebi.
Ja sam postavio par pitanja - evo za metke koje spominjes, kako ces imati ako zatreba ti opet taj metak odakle ih dobiti ? Kako kada nemas barutane a mesing za stancanje ti dolazi iz srbije ???? Kako ces puniti granate eksplozivom kada nemas fabriku eksploziva ?? Ili mozda ovaj 155 planira kao srednjovjekovna topovska djulad da ih lansira.
RPG lanser (jesi li ispalio kad raketu iz istog) je bukvalno CIJEV SA OKIDACOM KOJI NATEGNES I ON LUPI U UDARNU IGLU KOJA LUPI U RAKETU... eto to bi bilo to oko lansera za RPG .. sa druge strane RAKETU ZA RPG - PGV ili koju vec je mnogo teze napraviti ? Jel ih pravimo ?????
Pricati ima ovo i ima ono a zatreba li magla nigdje ovog i onog - onda pitati moralistu ovog sta sad.
Last edited by славянин on 28/06/2019 18:42, edited 1 time in total.
- anelsol
#9482 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Moj Miloše, znamo zbog čega reagujes, ne moraš nam objašnjavati.insomnia78 wrote:Ljudi samo reaguju na ovo “dizanje” BoV, snajper, mitraljez, dodje i do drona
- славянин
#9483 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa ja "Milos" te zavarava tako sto ti govori da smanjis ribu. Cudna ta strategija milosa pravo.anelsol wrote:Moj Miloše, znamo zbog čega reagujes, ne moraš nam objašnjavati.insomnia78 wrote:Ljudi samo reaguju na ovo “dizanje” BoV, snajper, mitraljez, dodje i do drona
-
155_mm
#9484 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
sto je najgore po nekima nema se ni inicijalnog eksploziva za kapisle.
- Maraschino
#9485 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Lopez1981 wrote:Kako pricas o toj haubici ili rpg-u rekao bi covjek nebitne stvari kao cackalice a 93 vojnik Armije BiH u Mostaru na liniji bio sretan ako ima 15 metaka u okviru. Gledas kako tenk gruha cijeli dan po starom gradu 50 metara od nasih linija sa brda i cekas dok dodje covjek sa osom koji trci sa kraja na kraj grada i nece da puca ako nije siguran da ce ga 100% pogoditi jer moze biti kasnije potrebnija granata. Ne znam sta si ti umislio pa ocekujes da se u nas pravi nesto "zajebanije" ali ta haubica 155mm ili Rpg ce se koristiti i za 50+ godina to je sigurno i bit ce vrlo efikasno oruzje. Citam koliko podcjenjujete sve ovo sto se radi u nasoj NI i ne mogu doci sebi.
skoro sve receno, dajti nama dovoljno rpg-a, haubica ili bilo cega za daljinsko gadjanje a ove nasminkane zaobidji ili samo policiji da ima radi nemira.
mi nikada nismo razvijali ofanzivna oruzja, dovoljno samo dosta defanzivnog i onda s'noge na nogu ''ga'' izbaciti.
-
155_mm
#9486 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nije bitno sta ti napises nego sta ti se kaze da si napisao.The 51st State wrote:Ja?
- славянин
#9487 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Svaka cast ako se ima , ako sam pogrijesio i BINAS ima kapacitet da proizvodi eksploziv tog tipa onda odlicno - ajmo dalje barutana i metal za municiju - onda mozes reci pravimo NASU municiju i moze da u slucaju problema da se vojska snadbijeva istom.Imao si ti IGMAN cijeli rat medjutim od cega sta kada ti fale osnovne sirovine koje spomenu tako da ne treba upisivati koliko metaka proizvodis u miru kada su sve sirovine dostupne iz inostranstva i racunas da u slucaju rata isto ce ti biti dostupne.155_mm wrote:sto je najgore po nekima nema se ni inicijalnog eksploziva za kapisle.
Ti ne kontas opet jer si tinejdzer, lozis se malo na rat i oruzje (sto je sasvim ok) ali ono sto ti je malo .... da ne kazem neku tesku rijec jeste zadojenost etnonacionalizmom do te mjere da si spreman da sam sebe slazes kako bi se osjecao dobro.
-
detroit-mercy
#9488 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Iskreno, cemu to podmetanje govorniku "Milose", Insomnia je sve ali "Milos" sigurno nije. Covjek je vise nego realan, par likova zasjelo u virtualni svijet i tabiri ovdje ko da se radi o LockheddMartinu, General Dynamics ili BAE koji proizvode od metka do nosaca aviona. Proizvodi se metak ko da se proizvodi atomska. Ali sva se prica vrti ko da je 94ta, halo ovo je 2019ta, cetvrt vijeka je proslo od kraja rata. Jos likovi natovarise sta ce se sve proizvoditianelsol wrote:Moj Miloše, znamo zbog čega reagujes, ne moraš nam objašnjavati.insomnia78 wrote:Ljudi samo reaguju na ovo “dizanje” BoV, snajper, mitraljez, dodje i do drona
I da habuica u "dobrih Bosnjana" ce se proizvoditi ako je budu mogli prodavati ako neko misli da ce ih neka firma proizvoditi i slagati na lager "za zlu netrebalo", grdno se vara. Ne bude li trzista za istu, pisi propalo.
-
155_mm
#9489 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nadam se da nikad necu da padnem ovako nisko i jadno u raspravi. najjadni moguci ad hominem.славянин wrote:Svaka cast ako se ima , ako sam pogrijesio i BINAS ima kapacitet da proizvodi eksploziv tog tipa onda odlicno - ajmo dalje barutana i metal za municiju - onda mozes reci pravimo NASU municiju i moze da u slucaju problema da se vojska snadbijeva istom.Imao si ti IGMAN cijeli rat medjutim od cega sta kada ti fale osnovne sirovine koje spomenu tako da ne treba upisivati koliko metaka proizvodis u miru kada su sve sirovine dostupne iz inostranstva i racunas da u slucaju rata isto ce ti biti dostupne.155_mm wrote:sto je najgore po nekima nema se ni inicijalnog eksploziva za kapisle.
Ti ne kontas opet jer si tinejdzer, lozis se malo na rat i oruzje (sto je sasvim ok) ali ono sto ti je malo .... da ne kazem neku tesku rijec jeste zadojenost etnonacionalizmom do te mjere da si spreman da sam sebe slazes kako bi se osjecao dobro.
jadno da jadnije ne moze biti.
- General War
#9490 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Uzivaj u vicu onda, i ne citaj vijesti razocarat ces se.anelsol wrote:
Vic je jarane da ste sa onakvom JNA izgubili sve ratove. To je baš pravi vic.
-
155_mm
#9491 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ne bi bilo lose kad se vec spadne na ad hominem i krene vrijedjati i omalozavati sagovornik da se taj sagovornik citira na osnovu kojeg ga napadas.
hvala u naprijed.
hvala u naprijed.
- anelsol
#9492 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Haj mi samo izbaci jedan post gdje sam ja "uvecavao" ribu.славянин wrote:Pa ja "Milos" te zavarava tako sto ti govori da smanjis ribu. Cudna ta strategija milosa pravo.anelsol wrote:Moj Miloše, znamo zbog čega reagujes, ne moraš nam objašnjavati.insomnia78 wrote:Ljudi samo reaguju na ovo “dizanje” BoV, snajper, mitraljez, dodje i do drona
- General War
#9493 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
2019 neki su sad u predsjednistvu, nesto bas mi ne izgleda bas kao pobjeda, zato i kazem.155_mm wrote:devedesetih su u ovo takodje neki bili uvjereni.da su bosnjaci sa takvim mentalnim sklopom neprijatelj za pozelit svakom agresoru.
- славянин
#9494 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nije to uvreda ali ako je oces da prihvatis tako slobodno155_mm wrote:ne bi bilo lose kad se vec spadne na ad hominem i krene vrijedjati i omalozavati sagovornik da se taj sagovornik citira na osnovu kojeg ga napadas.
hvala u naprijed.
Za sve sto sam ti napisao imas zadnjih 30 stranica tvojih postova od kojih je mozda 10% realno i dobro .. ostalo nicu haubice stotine hiljada granata transporteri. Mozda da sam procitas sta pises ?
Kada metak sami u cjelini budemo proizvodili onda treba o puskama - mitraljezima poceti pricati - kada iste sami u cjelini budemo proizvodili onda spominjati mrape i oklopna vozila.RPG super samo ono sto je jos bitnije a i teze proizvesti za isti je raketa.. ili planiras da tuces neprijatelja po glavi lanserom ? itd itd.
-
otac_makarije
#9495 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
.
Last edited by otac_makarije on 28/06/2019 19:09, edited 1 time in total.
- славянин
#9496 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa mislim da baget nije konkretno mislio na tebe nego da druge na ovoj temi ali si ti reagovao.anelsol wrote:
Haj mi samo izbaci jedan post gdje sam ja "uvecavao" ribu.
- славянин
#9497 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nagradno pitanje, koliko dijelova ovog vozila se proizvodi u BiH (rs u )otac_makarije wrote:![]()
- anelsol
#9498 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Vase je davno odzvonilo, nikad više 92. Sudeći po najavama SPC & Co nazalost čeka nas drugo poluvrijeme. Vidicemo na čemu smo.General War wrote:Uzivaj u vicu onda, i ne citaj vijesti razocarat ces se.anelsol wrote:
Vic je jarane da ste sa onakvom JNA izgubili sve ratove. To je baš pravi vic.
- славянин
#9499 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Dabogda tu utakmicu u kuci vodio.anelsol wrote:
Vase je davno odzvonilo, nikad više 92. Sudeći po najavama SPC & Co nazalost čeka nas drugo poluvrijeme. Vidicemo na čemu smo.
-
otac_makarije
#9500 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
E jbga sad, sve je top secret jel de, al zato Marceta iz Glamoca zna sve o regionalnoj namjenskojGeneral War wrote:Nista narocito, slaba vidljivost...nasminkan srednja zalost, gdje mopze proci i koje pogodke izdrzati niko nema pojma sa sigurnoscu...sve u svemu za nekog nekog akcionog filma D kategorije.otac_makarije wrote:
Sta god ko mislio o ovom vozilu i firmi koja ga pravi ... ne izgleda lose
Btw, ta firma je proizvela i masine za deminiranje koje su u osbih. Sto ce reci da je proizvodjac jedina dva namjenska vozila proizvedena nakon rata za vojne/policijske potrebe u bih ta kako se vecina ovdje sprda radionica u garazi u Bratuncu.
Toliko o namjenskoj u bih
U stvarnom zivotu vecina stvari je na par klikova udaljena pa tako imamo...
Maksimalna brzina "Despota" je 120 km/h, uz savladavanje nagiba od 50 odsto, bočnog nagiba 30 odsto, prilaznim uglom 40 stepeni i odlaznim uglom 43 stepena.
MOTOR - tipa Mercedes-Benz, zaprеmina: 7.2 litra, snaga: 240 kW
MJENJAČ-tip ALLISON, Automatska transmisija, broj brzina: 6 +1.
TRANSMISIJA- tip: 4x4 konfiguracija, osovine sa nezavisnim oslanjanjem
BALISTIČKA ZAŠTITA- nivo 2 prema STANAG 4569, FB6 prema EN 1522 -opciono Nivo 3 prema STANAG 4569, a ZAŠTITA OD EKSPLOZIJE- nivo 2a i 2b prema STANAG 4569/.