Sirija vol. 2

Locked
asurbanipal

#9476 Re: Sirija vol. 2

Post by asurbanipal »

Gojeni H wrote:
Historija nam govori drugacije ... Staljin, Pol Pot, Mao nisu morali, a mozda i nisu imali vecinu iza sebe. Sasvim je dovoljna ideologija, dovoljan broj odlucnih, ili jos bolje fanatiziranih enforcer-a, nezainteresovana i apaticna vecina i krug je zatvoren.

Ne može se uspoređivati nijedan od te trojice sa Assadom. Svi oni su iza sebe imali ideologije, teritorijalne pretenzije, Pol Pot je tu možda bio i najbrutalniji, sljedbenik maoizma. Njegova ideologija i shvatanje besklasnog društva prije bi se mogli povezati sa ISIL-om. Djeca vojnici, brisanje historije, brutalnost prema intelektualcima, religiji, drugom i drugačijem, nulta godina. Koja je Assadova ideologija ? Da li on ima pretenzije za širenje Sirije na susjedne države, obračun sa drugim religijama, drugim i drugačijim, uspostavu nekog posebnog ideološkog koncepta i sistema ? Ništa od toga. Za razliku od Sauda ili Prdogana, jedni imaju za cilj širenje vlastitih interesa, a imaju razrađen sistem i ideologiju tj. vehabizam preko svojih šejhova i njihovih podanika, tj. vojnika, a drugi ima vlažne snove o obnovi "Osmanskog carstva" na račun drugih država, pa i Sirije i Iraka...
sumirprimus

#9477 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

salik79 wrote: Eto koliko si upucen, Tarik Aziz je bio krscanin kojeg sam spomenuo...Ko je bio sija, na bilo kojoj poziciji?

I Sirija je, onda, iranska "marioneta", ne?
pa i misio sam daj krscanin,ovo koj sunit koj sit,vjeruj neam pojma kako se rasoznaju svi isto izgledaju... :D
sumirprimus

#9478 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Challenger__ wrote:Ma kakva kleveta. Kleveta je ništa, tričarija. Za anatemom poseže i zilotska periferija iako nema uporište u zajednici (crkvi).
sumirprimus wrote:znaci ovo tekfir koriste da oblate kontra stranu i jedni i drugi jel?
U pravilu - ne. On je danas "ekskluziva" antišiitskih, uglavnom vahhabi-grupacija. Tekfir se oslanja na pojedina imena u sunitskom svijetu (da ne ulazim u detalje). Šiiti se uglavnom koriste arhetipovima a ne tekfirom. Konkretno, potenciraju kontrast između nepravednog vladara, uzurpatora (Jezida) i njegovih sljedbenika sa jedne strane i Huseina (r.a.) i njegovih sljedbenika kao pravednika.

Šiiti džihadiste u Siriji uglavnom percipiraju kao Jezidovsku profilaciju ("vojska savremenih Jezida").

______
ni ovo nisam znao...
priznajem o vjeri pojma neam... :D
salik79

#9479 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

sumirprimus wrote:
salik79 wrote: Eto koliko si upucen, Tarik Aziz je bio krscanin kojeg sam spomenuo...Ko je bio sija, na bilo kojoj poziciji?

pa i misio sam daj krscanin,ovo koj sunit koj sit,vjeruj neam pojma kako se rasoznaju svi isto izgledaju... :D
Ti rece da je to sasvim normalno i da su svi suniti na vodecim polozajima u Siriji "rezimski" ljudi (jer je, kao, to sasvim normalno u diktaturama). Ja te zamolih da mi navedes jedan takav primjer Sadamovih "rezimskih ljudi" siita, a ti mi odgovoris "Tarik Aziz", koji je krscanin. :? Da on nije bio neka sadamova verzija Emila Vlajkia?! :mrgreen:

Kod ale Halifa ne nadje ni "Tarika Aziza" :mrgreen:
Last edited by salik79 on 31/12/2015 10:22, edited 1 time in total.
salik79

#9480 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

arman1 wrote:
salik79 wrote:
Bravo, sejK Zlaja! :mrgreen:

Hvala na komplimentu, ali mislim da imam duzi "vjerski staz" od "sejk" Zlaje (ako krenemo od premise da covjek nije obicni zajebant), a kamoli njegovog tekfira :lol:

Tekfiren sam uzduz i poprijeko, a "najjaci" tekfir na mene je bio zbog moga "prihvatanja ove drzave, njenog ustavno-pravnog poretka i zakona :mrgreen: :skoljka:
Sve nekako ali ovaj komad balvana ispred sebe ima fasciklu mostarske firme FIRCON doo. Što li?
Nisam upoznat, je-ko Fircon?!
sumirprimus

#9481 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

salik79 wrote:
sumirprimus wrote:

Ti rece da je to sasvim normalno i da su svi suniti na videcim polozajima u Siriji "rezimski" ljudi (jer je, kao, to sasvim normalno u diktaturama). Ja te zamolih da mi navedes jedan takav primjer Sadamovih "rezimskih ljudi" siita, a ti mi odgovoris "Tarik Aziz", koji je krscanin. :? Da on nije bio neka sadamova verzija Emila Vlajkia?! :mrgreen:

Kod ale Halifa ne nadje ni "Tarika Aziza" :mrgreen:
pazi generlano hebe se meni za sve njih dol...
pogotov mi ne pada na pamet dolazit "pripremljen " na temu...debata,mos mislit. ne znam nabrojat taksativno,jeb oo...

mislis da su ovi asadovi nesto vazniji,pa jebote zivot 5 godina rata,sad nadji dvojcu ovde upucenijih s foruma da znaju ko je premijer sirije. `VOD ME SJECI.tolk je vazan.u mp 3...
sumirprimus

#9482 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

salik79 wrote:
arman1 wrote:
salik79 wrote:
Bravo, sejK Zlaja! :mrgreen:

Hvala na komplimentu, ali mislim da imam duzi "vjerski staz" od "sejk" Zlaje (ako krenemo od premise da covjek nije obicni zajebant), a kamoli njegovog tekfira :lol:

Tekfiren sam uzduz i poprijeko, a "najjaci" tekfir na mene je bio zbog moga "prihvatanja ove drzave, njenog ustavno-pravnog poretka i zakona :mrgreen: :skoljka:
Sve nekako ali ovaj komad balvana ispred sebe ima fasciklu mostarske firme FIRCON doo. Što li?
Nisam upoznat, je-ko Fircon?!
nema veze s iranom,kakos bit! :D
Em2r

#9483 Re: Sirija vol. 2

Post by Em2r »

Salike opet zivce treniras
sumirprimus

#9484 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

kakvi zivci, spreman je on nis se ti ne sekiraj... :D
sumirprimus

#9485 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

u slucaju rasprave o marionetama rezima....
:D
Ironmen

#9486 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

ISILCAD na apratima.

Rusi gađali zgradu u Raqqi gdje se održavao sastanak ISIL-ovih zapovjednika: "Pratili smo zgradu 2 dana, eliminirana je, kao i svi u njoj"
sumirprimus

#9487 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Ironmen wrote:ISILCAD na apratima.

Rusi gađali zgradu u Raqqi gdje se održavao sastanak ISIL-ovih zapovjednika: "Pratili smo zgradu 2 dana, eliminirana je, kao i svi u njoj"
zar oni lete do rake?
salik79

#9488 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Em2r wrote:Salike opet zivce treniras
Pa, lik "popljuva" sunite sirije na najvisim drzavnicko-vjerskim polozajima, u smslu "to su rezimski ljudi i to je tako normalno". Demantujem ga njegovom tvrdnjom, na sta krene klasicna "tralala-hopsasa, supljiram, al' nek se i moja pika" prica :mrgreen:

Sta se koji klinac petlja u nesto o cemu blage veze nema, a niti ga, prema vlastitom priznanju, zanima!? :? :-) :mrgreen:
Ironmen

#9489 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

sumirprimus wrote:

zar oni lete do rake?

I to izgleda u koordinaciji sa amerima.
salik79

#9490 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Ironmen wrote:
sumirprimus wrote:

zar oni lete do rake?

I to izgleda u koordinaciji sa amerima.
Da im cijela Sirija bude raka, sve do Iraka :bih:

Valja l' ova? :mrgreen:
Em2r

#9491 Re: Sirija vol. 2

Post by Em2r »

salik79 wrote:
Pa, lik "popljuva" sunite sirije na najvisim drzavnicko-vjerskim polozajima, u smslu "to su rezimski ljudi i to je tako normalno". Demantujem ga njegovom tvrdnjom, na sta krene klasicna "tralala-hopsasa, supljiram, al' nek se i moja pika" prica :mrgreen:

Sta se koji klinac petlja u nesto o cemu blage veze nema, a niti ga, prema vlastitom priznanju, zanima!? :? :-) :mrgreen:
Ne znam sto se hvatas sa njim u diskusiju uopste, lik nije u stanju prostu recenicu napisati a kamoli prosirenu.
sumirprimus

#9492 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

salik79 wrote:

sta si demantovo kako da su obicne marionete?
haj ime i prezime ministra odbrane bez da pogledas zadnjih par strana :D
tri cetri.
u slucaju imena otvori... :D
sumirprimus

#9493 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

salik79 wrote: Da im cijela Sirija bude raka, sve do Iraka :bih:

Valja l' ova? :mrgreen:
spokn lajk a tru bilivr... :lol: :evil:
salik79

#9494 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Em2r wrote:
salik79 wrote:

Ne znam sto se hvatas sa njim u diskusiju uopste, lik nije u stanju prostu recenicu napisati a kamoli prosirenu.
:lol:

Haj' ne zezaj sad'! Subjekat i predikat su mu vazda tu, u nekakvom obliku, pa makar i nepovezanom :mrgreen:
sumirprimus

#9495 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Em2r wrote:
salik79 wrote:

dok ste vi dr mr fr. za pitanja tekfira,mufkira i sirika :)
sumirprimus

#9496 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

salik79 wrote: :lol:

Haj' ne zezaj sad'! Subjekat i predikat su mu vazda tu, u nekakvom obliku, pa makar i nepovezanom :mrgreen:
uistinu je bog svemocan oprasta i podsmijeh.. :)
sumirprimus

#9497 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

uuuuu tuŠe...
ovo je zesci grijeh,zelit drugom ono sto ne bi ni sebi pozelio... :D
jele :izet:
salik79

#9498 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

sumirprimus wrote:
salik79 wrote:

sta si demantovo kako da su obicne marionete?
haj ime i prezime ministra odbrane bez da pogledas zadnjih par strana :D
tri cetri.
u slucaju imena otvori... :D
Ali covjece, ja ne "furam" furku koju furaju oni ciju "stranu" generalno drzis! Zasto bi ja bilo sta navodio?! Vrati se na pocetak ove (ne nase, nego one na koju si se "nakacio") diskusije, pa mozda i skontas sta ti želim reci.
sumirprimus

#9499 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

ne bi oni,jami jana...
jok a a ...
zar nisu svi alahovi i alahu se vracaju,ko ste vi da im sudite kakvi su?
ajmo dr mr,ne ocekivam nista manje od bar jeno 5 podakata,vjerskih amandmana na strogo definirane upute.
tri cetri sad.
u slucaju pozivanja na...otvori ...otvori.. :izet:
salik79

#9500 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

sumirprimus wrote:uuuuu tuŠe...
ovo je zesci grijeh,zelit drugom ono sto ne bi ni sebi pozelio... :D
jele :izet:
O kakvim zeljama je rijec? :?
Locked