samo se mogu ljutiti ovi u dijelu posta koji nisam citirao ... po ko zna koji put imas moj naklonDozer wrote:Ovaj grad je, pa nek' se ljuti ko koliko hoce, postao jedna obicna malogradjanska, polupismena i poluinteligentna rupcaga. na nivou neke vukojebine u npr. Ugandi ili Mauritaniji...
Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#9451 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
-
harisaga
#9452 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Koja katastrofa
.Ovo je meni totalno neprihvatljivo.Ako slucajno zaboravim da navecer nema vode,ne mogu se okupati,oprati zube itd
.
Ovo ce biti bukvalno kap koja je prelila casu(no pun intended).
Ja od sutra trazim sa zenom posao vani.Ne zelim ostati u ovoj vukojebini.
Oslobadjam radno mjesto u SA,bice posla raja
).
Hvala i lahku noc.
P.S
Mi smo jako lijen i inertan narod.Ovo da se bilo kome dogadja osim nama,citav grad bi strajkovao.
Ali jok,dodje racun ,platis ko idiot,sutis-tripis i onda kukamo kako nas levate.
Ovo ce biti bukvalno kap koja je prelila casu(no pun intended).
Ja od sutra trazim sa zenom posao vani.Ne zelim ostati u ovoj vukojebini.
Oslobadjam radno mjesto u SA,bice posla raja
Hvala i lahku noc.
P.S
Mi smo jako lijen i inertan narod.Ovo da se bilo kome dogadja osim nama,citav grad bi strajkovao.
Ali jok,dodje racun ,platis ko idiot,sutis-tripis i onda kukamo kako nas levate.
-
hladan.preminger
#9453 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Jucer bio u Sarajevu, kaze mi drug kupanje je do 10 ako si planirao.
Odmah mi nampala ova tema.
Odmah mi nampala ova tema.
-
izgubljena dusa
#9454 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Mozda je vrijeme da se pocne sa kopanjem catrnja po dvoristima. Eto, I zakonom su dozvoljeneHaris.ba wrote:Čituckam zakon o vodama i vidim da je ostavljena mogućnost da kuća (ili zgrada) napravi čatrnju za potrebe snadbjevanja vodom. Ne treba nikakva specijalna potvrda koliko sam shvatio.
Vidite kako vlast misli na nas. Kako dalekovido postupa.
Zanimljivost je recimo da u Hrasnici mi se žale da je prije zahvat vode bio na 7 metara maksimalno. Sada se mora ići na oko 14 metara. Još samo fali da se okrene točak historije do kraja i počnemo tonuti ko Tuzla. Vode svakako nemamo. Zagađeniji nam je zrak nego Tuzli sa termoelektranama, i još fali da bukvalno počnemo da tonemo. Simbolički svakako tonemo.
Ovaj grad je po svim osnovama postao bjedna kasaba, a problem vode cemo morati rjesavati sami, ceprkajuci I trazeci podzemne vode u dvoristima I parkovima.
Prvi oblici zivota su nstali u vodi. A ovde se zivot (civilizacija) gasi (nestaje) zajedno sa nestankom vode.
- Alfons Kauders
#9455 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Dajte ba ljudi, nemojte sad dramit, eto valja se selit, pravit catrnje.
Juce sam opisao da je Tuzla ovo prolazila prije tacno 30 godina, i kako su redukcije dodatno sjebavale mrezu. Zadnjih par godina to gledamo u Sarajevu, a u zadnja tri mjeseca podsjeca na Tuzlu krajem osamdesetih.
Ovo je rjesiv problem, i prije svega je politicki, a ne tehnicki. S tehnicke strane je uvijek bilo jasno sta se treba raditi, a i prije ovog ludog suhog ljeta, moglo se znati da ce ljetni mjeseci biti dodatno problematicni. To se moglo donekle ublaziti da se o tom mislilo ranije, ali jebiga - Sarajevo misli o vodi 6 mjeseci godisnje, a kad krene grijanje, sva paznja se prebaci na kvalitet zraka i dug za plin, i tako svake godine, unazad 10 godina.
Tako se nista nece rijesiti.
Za mjesec dana ce se napuniti rezervoari, pojacati dotok s izvora i onda cemo pricati o plinu i smogu. Vodovoda cemo se sjetiti sljedece ljeto, kad opet ne bude vode, i kad opet ne iskoristimo zimu da planiramo za ljeto.
Jednostavna paralela: Da se menadzment ViK-a i Vlada KS bave poljoprivredom na nacin na koji se bave komunalnom privredom, onda bi u aprilu uzorali njive i bacili kukuruz, a u septembru bi na ta polja pustili kombajne, ocekujuci prinos kao na farmi koja je marljivo radila cijele godine.
ViK i Vlada KS znaju da ne moraju raditi, jer ce se problem rijesiti sam od sebe u narednih par mjeseci... Osim ako naglo ne zahladni, pa sve padavine na planinama smrznu prije no sto se normalizuju podzemne vode.
Problem ce se rijesiti i u tom worst-case scenariju. Ako do toga dodje, grad ce ove zime imati vodu par sati dnevno, pa je sasvim izgledno da ce u tom slucaju u ViK i Vladi KS biti mrtvih.
Juce sam opisao da je Tuzla ovo prolazila prije tacno 30 godina, i kako su redukcije dodatno sjebavale mrezu. Zadnjih par godina to gledamo u Sarajevu, a u zadnja tri mjeseca podsjeca na Tuzlu krajem osamdesetih.
Ovo je rjesiv problem, i prije svega je politicki, a ne tehnicki. S tehnicke strane je uvijek bilo jasno sta se treba raditi, a i prije ovog ludog suhog ljeta, moglo se znati da ce ljetni mjeseci biti dodatno problematicni. To se moglo donekle ublaziti da se o tom mislilo ranije, ali jebiga - Sarajevo misli o vodi 6 mjeseci godisnje, a kad krene grijanje, sva paznja se prebaci na kvalitet zraka i dug za plin, i tako svake godine, unazad 10 godina.
Tako se nista nece rijesiti.
Za mjesec dana ce se napuniti rezervoari, pojacati dotok s izvora i onda cemo pricati o plinu i smogu. Vodovoda cemo se sjetiti sljedece ljeto, kad opet ne bude vode, i kad opet ne iskoristimo zimu da planiramo za ljeto.
Jednostavna paralela: Da se menadzment ViK-a i Vlada KS bave poljoprivredom na nacin na koji se bave komunalnom privredom, onda bi u aprilu uzorali njive i bacili kukuruz, a u septembru bi na ta polja pustili kombajne, ocekujuci prinos kao na farmi koja je marljivo radila cijele godine.
ViK i Vlada KS znaju da ne moraju raditi, jer ce se problem rijesiti sam od sebe u narednih par mjeseci... Osim ako naglo ne zahladni, pa sve padavine na planinama smrznu prije no sto se normalizuju podzemne vode.
Problem ce se rijesiti i u tom worst-case scenariju. Ako do toga dodje, grad ce ove zime imati vodu par sati dnevno, pa je sasvim izgledno da ce u tom slucaju u ViK i Vladi KS biti mrtvih.
- Haris.ba
#9456 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
NIje problem samo rezervoar. Da dobiješ duplo više vode na Bačevu i pošalješ niz cijevi - nit cijevi to mogu primiti, te plus opet više od pola ode u zemlju.Alfons Kauders wrote:Za mjesec dana ce se napuniti rezervoari, pojacati dotok s izvora i onda cemo pricati o plinu i smogu. Vodovoda cemo se sjetiti sljedece ljeto, kad opet ne bude vode, i kad opet ne iskoristimo zimu da planiramo za ljeto.
I sada se pumpa duplo više vode nego što bi bila potrošnja.
Alfons Kauders wrote:Za mjesec dana ce se napuniti rezervoari, pojacati dotok s izvora i onda cemo pricati o plinu i smogu. Vodovoda cemo se sjetiti sljedece ljeto, kad opet ne bude vode, i kad opet ne iskoristimo zimu da planiramo za ljeto.
Narod malo jače kuka zbog dnevnih redukcija. I što se malo pomjerila redukcija sat više negdje. Vode naveče nema ni zimi ni ljeti.
Ovo je isto ko sa žabom na laganoj vatri. Narod je navikao da nema vodu naveče. Sada malo kuka jer i po danu mu nestaje.
-
megaman4
#9457 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Danasnje Sarajevo nema nikakvih dodirnih tacaka sa nekadasnjim prijeratnim Sarajevom. Ono je postalo obicna kasaba i nista vise. Danasnji stanovnici zasluzuju ovakav grad jer je od strane SDA pravljen upravo za njih jer se naselilo sve i svasta u njega.
Pravo Sarajevo se iselilo ili se iseljava odlaskom urbane raje koja je davala poseban smek ovome gradu. Jos je malo ostalo takvih, a i oni odose, tako da uskoro kljuc u bravu i Sarajeva vise nece biti.
Pravo Sarajevo se iselilo ili se iseljava odlaskom urbane raje koja je davala poseban smek ovome gradu. Jos je malo ostalo takvih, a i oni odose, tako da uskoro kljuc u bravu i Sarajeva vise nece biti.
- JThomas
#9458 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
do sljedećeg ljeta će i redukcije po danu biti normala i niko više ni na to neće kukati...onda će malo pustiti uoči izbora.
- Alfons Kauders
#9459 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Znam, ali to je neizbjezno, i to ce ti potvrditi svaki stariji uposlenik tuzlanskog vodovoda - redukcije sjebu mrezu i stvore dodatne gubitke... Ali ViK tvrdi suprotno, pored skoro tri decenije iskustva susjednog grada.Haris.ba wrote:NIje problem samo rezervoar. Da dobiješ duplo više vode na Bačevu i pošalješ niz cijevi - nit cijevi to mogu primiti, te plus opet više od pola ode u zemlju.Alfons Kauders wrote:Za mjesec dana ce se napuniti rezervoari, pojacati dotok s izvora i onda cemo pricati o plinu i smogu. Vodovoda cemo se sjetiti sljedece ljeto, kad opet ne bude vode, i kad opet ne iskoristimo zimu da planiramo za ljeto.
Alfons Kauders wrote:Za mjesec dana ce se napuniti rezervoari, pojacati dotok s izvora i onda cemo pricati o plinu i smogu. Vodovoda cemo se sjetiti sljedece ljeto, kad opet ne bude vode, i kad opet ne iskoristimo zimu da planiramo za ljeto.
Narod malo jače kuka zbog dnevnih redukcija. I što se malo pomjerila redukcija sat više negdje. Vode naveče nema ni zimi ni ljeti.
Ovo je isto ko sa žabom na laganoj vatri. Narod je navikao da nema vodu naveče. Sada malo kuka jer i po danu mu nestaje.
Sta god oni tvrdili, redukcije ce dodatno ostetiti mrezu i uciniti gubitke vecim, ne manjim. Zato nisam optimista, jer ljudi misle da ViK sad "popravlja mrezu" pa ce na taj nacin popraviti stanje. Nece, jer ViK trenutno popravlja mrezu koja crkava upravo radi redukcija. Jucersanji kvar je dobar primjer - ventili na cijevima od 600mm nisu predvidjeni da ih se otvara i zatvara nekoliko puta dnevno, a ni cijevi nisu predvidjene da svaki dan vise puta promijene pritisak sa 2 na 0 bara.
Uz redovne redukcije, zivotni vijek svih komponenti drasticno opada, od ventila u mom vodokotlicu, do ovog ventila na cijevi od 600mm.
A sto se tice zabe i lagane vatre... Da, i to je dio price - raja ce se naviknuti za koji mjesec ili godinu, pa se nece vise ni buniti... Zato i kazem da je ovo problem koji ce se sam rijesiti - malo radi jesenjih kisa, a malo vise radi navike naroda da trpi.
I Tuzla je decenijama imala vodu 5-6 sati dnevno. Navikne se brate... I Sarajevo ce se naviknuti za koju godinu.
- O'zone
- Globalni moderator
- Alfons Kauders
#9461 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Zavisi od meteorologa.JThomas wrote:do sljedećeg ljeta će i redukcije po danu biti normala i niko više ni na to neće kukati...onda će malo pustiti uoči izbora.
Ako budemo imali zimu s visim temperaturama i dosta padavina, onda ce preko zime biti relativno ok, i tek sljedece ljeto pocinju dnevne redukcije.
Ako budemo imali jesen i zimu slicnu prosloj, visesatne dnevne redukcije ce postati normala prije kraja godine.
- bersK
#9462 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
I kod Šveda je isto kupanje do 10. Vidite da Vlada uvodi proeuropske mjere. Na skroz drugi način, ali Bože moj.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#9463 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Prilog na FTV u emisiji "Mreža" sinoć je bio jako dobar.
Političari k'o političari - Konaković kao da nema ovlasti premijera a Hodžić kao da nema ovlasti direktora , jednostavno se ne isplati udarati u trenutnu glasacku bazu kadrovski rasporedjenu u firmi bez obzira ne sve glasnije negodovanje korisnika.
Isto tako eksterni partneri - nedodirljivi , Konakovic ocekuje od novog direktora da se obracuna sa neplatisama - "uglednim biznismenima" ("da ima hrabrosti") a trebalo bi da svojim autoritetom te policijom kao osnovom sankcionisanja krsenja zakona bezuslovno ponudi svu pomoc onome ko bi krenuo u naplate.
Jednostavno ne isplati im se a izbori su preblizu.
Političari k'o političari - Konaković kao da nema ovlasti premijera a Hodžić kao da nema ovlasti direktora , jednostavno se ne isplati udarati u trenutnu glasacku bazu kadrovski rasporedjenu u firmi bez obzira ne sve glasnije negodovanje korisnika.
Isto tako eksterni partneri - nedodirljivi , Konakovic ocekuje od novog direktora da se obracuna sa neplatisama - "uglednim biznismenima" ("da ima hrabrosti") a trebalo bi da svojim autoritetom te policijom kao osnovom sankcionisanja krsenja zakona bezuslovno ponudi svu pomoc onome ko bi krenuo u naplate.
- JThomas
#9464 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
samo razvlačenje pameti. različiti signali iz istog izvora, igre toplo-hladno, ali ne na nivou muntanja dvoje ljudi hoće l' se zguziti...nego na nivou vođenja države i vlasti. sda premijer od sda direktora očekuje da riješi probleme neplatiša kojima je sda centrala omogućila da budu neplatiše. i od toga se ludi, ali bukvalno, postoji ozbiljna teorija da je to jedan od faktora nastanka šizofrenije.
- sabina1
#9465 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Imace da se razumijemo njegov PR mnogo posla da ga s mjesta cela pozicije pred izbore smjesti u opoziciju kako bi produzio mandat na celu pozicije.JThomas wrote:samo razvlačenje pameti. različiti signali iz istog izvora, igre toplo-hladno, ali ne na nivou muntanja dvoje ljudi hoće l' se zguziti...nego na nivou vođenja države i vlasti. sda premijer od sda direktora očekuje da riješi probleme neplatiša kojima je sda centrala omogućila da budu neplatiše. i od toga se ludi, ali bukvalno, postoji ozbiljna teorija da je to jedan od faktora nastanka šizofrenije.
Redukcije su realno - otezavajuca okolnost a njihova bezskrupuloznost u medjusobnim obracunima ce se itekako osjetiti u nasim domovima s nedostatkom vode.
A opet i kad dodju izbori , znam ja nas , j... ti nas...
- Alfons Kauders
#9466 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Nije razvlacenje pameti vec dobra politika. Premijer protiv svoje stranke...JThomas wrote:samo razvlačenje pameti. različiti signali iz istog izvora, igre toplo-hladno, ali ne na nivou muntanja dvoje ljudi hoće l' se zguziti...nego na nivou vođenja države i vlasti. sda premijer od sda direktora očekuje da riješi probleme neplatiša kojima je sda centrala omogućila da budu neplatiše. i od toga se ludi, ali bukvalno, postoji ozbiljna teorija da je to jedan od faktora nastanka šizofrenije.
Do izbora, barem pola gradjana Sarajeva ce opet misliti da je SDA opozicija, te ce uredno glasati za nju, da rijesi probleme u vodosnabdijevanju koje je prouzrokovala vlast u vidu Pedje Kojovica i Reufa Bajrovica
- Alfons Kauders
#9467 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Fino rekoh, SDA ce na vodosnabdijevanju uzeti izbore u Sarajevu - tako sto ce obecati rijesiti problem u naredne cetiri godine, cim s vlasti skinu mrske komunjare.sabina1 wrote:Imace da se razumijemo njegov PR mnogo posla da ga s mjesta cela pozicije pred izbore smjesti u opoziciju kako bi produzio mandat na celu pozicije.JThomas wrote:samo razvlačenje pameti. različiti signali iz istog izvora, igre toplo-hladno, ali ne na nivou muntanja dvoje ljudi hoće l' se zguziti...nego na nivou vođenja države i vlasti. sda premijer od sda direktora očekuje da riješi probleme neplatiša kojima je sda centrala omogućila da budu neplatiše. i od toga se ludi, ali bukvalno, postoji ozbiljna teorija da je to jedan od faktora nastanka šizofrenije.
Redukcije su realno - otezavajuca okolnost a njihova bezskrupuloznost u medjusobnim obracunima ce se itekako osjetiti u nasim domovima s nedostatkom vode.
A opet i kad dodju izbori , znam ja nas , j... ti nas...
A raja i dalje misli da ce SDA izgubiti izbore radi ovog
- amar1994
#9468 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
normalno da se ljute kad istina boli i uvijek ceDozer wrote:Ovaj grad je, pa nek' se ljuti ko koliko hoce, postao jedna obicna malogradjanska, polupismena i poluinteligentna rupcaga. na nivou neke vukojebine u npr. Ugandi ili Mauritaniji...
Selo se dokopalo asfalta, a na to "leg'o" i mobitel i internet, i ojhaaaa... Vrhunac zivota, luksuza i uzivanja...
Zagadjenje zraka...? Jebo to. Imam internet, mogu i us sobi sjediti. I loziti cumur da se ugrijem. Bas k'o kuci...
Nema vode...? Jebo vodu. Kad ima - ima. Uhvati se sta se uhvati, ha ja... A ne moram se ni kupat svaki dan, jbt ga... ni kuci se nisam kuo'o svaki dan...
Gule me na svakom koraku za sve i svasta, pa cak i 100% vise nego mi je cijena toga istog bila kuci, a i sada je...? Jebo i to. Asfalt je asfalt!
Radim za 7-8-9 stoja...? Pa sta?! Kuci ne bih imao ni toliko, a uz to bih vazda morao nesto rintati. I bilo bi mi pravo dosadno...
Neko zove na proteste radi svega toga...? HA-HA! Cuj "protesti"! Meni ne fali nista, super mi je. medju "svojima" sam, a nek' se bune domaci. Jbt ih, ionako su u debeloj manjini... Ha ja!
popisaj ih onda , i ne treba bolje
- JThomas
#9469 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
a kifla kao vođa opozicije da napreduje za premijera federacije...onda će nam krenuti nabolje kad na vlast dođu takvi ljudi.
- amar1994
#9470 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ne , nego je @Dozer objasnio zastoAlfons Kauders wrote:
Fino rekoh, SDA ce na vodosnabdijevanju uzeti izbore u Sarajevu - tako sto ce obecati rijesiti problem u naredne cetiri godine, cim s vlasti skinu mrske komunjare.
A raja i dalje misli da ce SDA izgubiti izbore radi ovogNe dragi moji, SDA ne samo da nece izgubiti glasove na ovom problemu, vec ce ih osvojiti.
Go papak glasa za svog papka
-
vodoinstalater
#9471 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Prica o neplatisama i nelegalnim korisnicima je najobicnija suplja, trenutni kadar u Vodovodu nije sposoban a ni zeljan da kvalitetno upravlja sistemom. Problem jeste i tehnicki dijelom a vecim dijelom je uslovno netehnicke prirode jer se ljudi rukovode svojim znanjem koje je u praksi neznanje.sabina1 wrote:Prilog na FTV u emisiji "Mreža" sinoć je bio jako dobar.
Premijer je tako reci imenovao novu skupstinu koliko mogu upratiti. Dovoljno perioda je proslo da bi se i direktor smijenio ali do toga nije doslo. Zasto nije doslo zato sto premier nema ni podrsku u svojoj stranci. Posten covjek bi rekao evo moja ostavka necu da upravljam kantonom ako nema podrske da kantonu bude bolje. Umjesto toga prica "stavio sam na kocku svoju politicku" poziciju ili sta vec rece.
Neko gore napisa da je Tuzla prosla isto ovo sto prolazi Sarajevo. Tacno je da je Tuzla prosla ovo, dijelom je problem rijesen uvodjenjem novih kolicina a dijelom i sanacijom gubitaka. Na tome i dalje i rade i to je jedini nacin da se stvari dugorocno poprave. Ali evidentno je da su ljudi koristili znanje da rijese problem a ne samo medjusobno se optuzivali ko je kriv. Zasukali ljudi rukave i uglavnom rijesili problem.
- sabina1
#9472 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Manipulacijama , spletkama , strahovladom , podmetanjima....i da , spontano i demokratski....Alfons Kauders wrote: Fino rekoh, SDA ce na vodosnabdijevanju uzeti izbore u Sarajevu - tako sto ce obecati rijesiti problem u naredne cetiri godine, cim s vlasti skinu mrske komunjare.
A raja i dalje misli da ce SDA izgubiti izbore radi ovogNe dragi moji, SDA ne samo da nece izgubiti glasove na ovom problemu, vec ce ih osvojiti.
- amar1994
#9473 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
JThomas wrote:a kifla kao vođa opozicije da napreduje za premijera federacije...onda će nam krenuti nabolje kad na vlast dođu takvi ljudi.
da je hoce prodat vise , al Japanu recimo
- Alfons Kauders
#9474 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
U svojih 500 godina postojanja, Sarajevo nikad nije imalo nijedan problem za koji nije bio kriv "papak sa strane"amar1994 wrote:Ne , nego je @Dozer objasnio zastoAlfons Kauders wrote:
Fino rekoh, SDA ce na vodosnabdijevanju uzeti izbore u Sarajevu - tako sto ce obecati rijesiti problem u naredne cetiri godine, cim s vlasti skinu mrske komunjare.
![]()
Go papak glasa za svog papka
Nazalost, stvarnost nam govori da u "papaka sa strane" najcesce nema problema poput ViK-a, GRAS-a i plinara. Stvarnost nam takodjer govori da dosta tih papaka kod kuce glasa za politicke opcije koje nisu SDA... A kad dodju u Sarajevo, haman svi glasaju za SDA.
Ne dragi moj, ovo je problem Sarajeva, grada u kojem sve opstine kontrolise SDA, kojoj je vecina gradjana Sarajeva ukazala povjerenje. Gradjana Sarajeva, ne gradjana Kalesije, Gruda, Vlasenice ili Breze, vec Sarajeva.
-
hladan.preminger
#9475 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Redukcije doslovno lome vododne instalacije, i njihov efekat na vodovodnu infrastrukturu je jednak zemljotresu (kakav je evo sad bio u Mexico City-ju).Alfons Kauders wrote:Znam, ali to je neizbjezno, i to ce ti potvrditi svaki stariji uposlenik tuzlanskog vodovoda - redukcije sjebu mrezu i stvore dodatne gubitke... Ali ViK tvrdi suprotno, pored skoro tri decenije iskustva susjednog grada.Haris.ba wrote:NIje problem samo rezervoar. Da dobiješ duplo više vode na Bačevu i pošalješ niz cijevi - nit cijevi to mogu primiti, te plus opet više od pola ode u zemlju.Alfons Kauders wrote:Za mjesec dana ce se napuniti rezervoari, pojacati dotok s izvora i onda cemo pricati o plinu i smogu. Vodovoda cemo se sjetiti sljedece ljeto, kad opet ne bude vode, i kad opet ne iskoristimo zimu da planiramo za ljeto.
Sta god oni tvrdili, redukcije ce dodatno ostetiti mrezu i uciniti gubitke vecim, ne manjim. Zato nisam optimista, jer ljudi misle da ViK sad "popravlja mrezu" pa ce na taj nacin popraviti stanje. Nece, jer ViK trenutno popravlja mrezu koja crkava upravo radi redukcija. Jucersanji kvar je dobar primjer - ventili na cijevima od 600mm nisu predvidjeni da ih se otvara i zatvara nekoliko puta dnevno, a ni cijevi nisu predvidjene da svaki dan vise puta promijene pritisak sa 2 na 0 bara.
Uz redovne redukcije, zivotni vijek svih komponenti drasticno opada, od ventila u mom vodokotlicu, do ovog ventila na cijevi od 600mm.
A sto se tice zabe i lagane vatre... Da, i to je dio price - raja ce se naviknuti za koji mjesec ili godinu, pa se nece vise ni buniti... Zato i kazem da je ovo problem koji ce se sam rijesiti - malo radi jesenjih kisa, a malo vise radi navike naroda da trpi.
I Tuzla je decenijama imala vodu 5-6 sati dnevno. Navikne se brate... I Sarajevo ce se naviknuti za koju godinu.
To svako, ko bar na porti vodovoda radi, zna "u po dana u po noći".