Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ned071

#9451 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

:thumbup:
bitanga_sa_otesa wrote:
Ned071 wrote:Ima jedan na Otesu...
nema
Onda nista...
skafiskafsnjak

#9452 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Leon16v wrote:
skafiskafsnjak wrote:A ozb pitam...haahha. nisam kupio kad sam vidio pakovanje hahahaah. Ima neke malo skuplje, Phillips hahah.
Sve je isto, ima kolega na Meganu, uzeo sa Ebaya 15 dolara platio i sijalice i balasti, evo godinu dana mu rade :D
Pa ako je isto, kupim na ebay za 10km...a ne da njemu dajem 40km
skafiskafsnjak

#9453 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Ned071 wrote:A struja, kirija, pdv, doprinosi? To ne racunate? Uzmite na internetu ako vam je puno...
Zasto mi ne izda racun onda :skoljka:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#9454 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

skafiskafsnjak wrote:
Leon16v wrote:
skafiskafsnjak wrote:A ozb pitam...haahha. nisam kupio kad sam vidio pakovanje hahahaah. Ima neke malo skuplje, Phillips hahah.
Sve je isto, ima kolega na Meganu, uzeo sa Ebaya 15 dolara platio i sijalice i balasti, evo godinu dana mu rade :D
Pa ako je isto, kupim na ebay za 10km...a ne da njemu dajem 40km
Isto je vecinom u tim shopovima i po piku sto se vrti, ukoliko ti na autu nije original xenon i projektor.
On je čitav set (2 sijalice, 2 balasta, 4300K) platio 15 $ i Free shipping.
skafiskafsnjak

#9455 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Leon16v wrote: Isto je vecinom u tim shopovima i po piku sto se vrti, ukoliko ti na autu nije original xenon i projektor.
On je čitav set (2 sijalice, 2 balasta, 4300K) platio 15 $ i Free shipping.
Ma original mi je sve... zato i hocu sijalice bolje da uzmem
Ned071

#9456 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

skafiskafsnjak wrote:
Ned071 wrote:A struja, kirija, pdv, doprinosi? To ne racunate? Uzmite na internetu ako vam je puno...
Pa da si kupio dobio bi racun...
skafiskafsnjak

#9457 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Ned071 wrote:
skafiskafsnjak wrote:
Pa da si kupio dobio bi racun...
Kupovao sam.... ne samo sijalice nego i druge stvari... racuna u zivotu ne vidjoh hahah
Ned071

#9458 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

:thumbup: Pretjerujes al nema veze... Glupo je poredit radnju i e bay
skafiskafsnjak

#9459 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Ned071 wrote::thumbup: Pretjerujes al nema veze... Glupo je poredit radnju i e bay
Pa za 5km na ebayu, a oni za 25. Pa vala to je pretjerivanje... ja sam samo ovdje pitao da li je moguce da je to na ebayu neka kopija mozda...
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#9460 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Ne znam kakve je on tebi nudio sijalice, al ova vecina sto se na Piku prodaje, sijalica jedna mu je 15-20 KM, a ebay 13 KM dva komada.
Onaj kome se ne da cekat il nema karticu, il mu je hitno, uzece u radnji
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9461 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Ja sam uzimao u robotu, nauadnjem, gdje je i autopraonica, H7 6000 K dva komada 30 KM.

Iskreno, i ja znam da sam moga dobiti to preko ali, deal extreme ili neke druge online prodavnice za 12 KM, ali meni mrsko to narucivati i cekati mjesec dana da stigne.
condy

#9462 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

skafiskafsnjak wrote:Kupujem xenon neki dan . Dosao u prodavnicu kaze 25 jedna... pokaza mi, meni iste kao na ebay za 10km ...Image

Jel moguce da je u njega original a na ebayu kopija ...? Ili pokusava "uzeti" raju?
Ja ti mogu dati link na e bay, nije kina vec iz Njemacke. Original sijalice i najpovljniji je za originale. D2S od philipsa kosta oko 48 dolara, jedna sijalica, toliko je je i osram. Dvije oko 80 dolara. Original pa je i cijena, ali skuplji su ostali, pogotovo iz Engleske. I kod nas je skuplje za nekih 40 KM. Na ovu cijenu placas i carinu ako kupujes preko e baya jer prelazi 50 KM.
Last edited by condy on 01/06/2017 23:15, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#9463 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

TO je vec poskupo... kod nas ovdje sam nasao original Osram za 60km . Daju i garanciju ...
condy

#9464 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Meni su ovdje za philipsovu trazili oko 140 KM. Sad, nisu sve sijalice iste.

Lichtex je firma koja ih prodaje pa pogledaj imas ih na ebayu a imaju i svoju web stranicu.

Meni je to bas jeftino 60 KM za d2s ksenon sijalicu. Nema sanse na ebayu da je nadjes za te pare a nekako mi cudno da kod nas bude jeftinija.

Koliko vidim na ebay oko 37 eura kostaju a 70 eura dvije...koliko su meni trazili za jednu u servisu :D
condy

#9465 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

konektovan wrote:Ja sam uzimao u robotu, nauadnjem, gdje je i autopraonica, H7 6000 K dva komada 30 KM.

Iskreno, i ja znam da sam moga dobiti to preko ali, deal extreme ili neke druge online prodavnice za 12 KM, ali meni mrsko to narucivati i cekati mjesec dana da stigne.
6000K :mrgreen:

Pa to bas svjetli bijelo ako je tacna dekleracija. Ne moze imat ni malo zuckaste nijanse. Bijelo pa skoro kao kod ksenona. Takve h7 od philipsa kostaju oko 65 KM. :mrgreen: I mislim da je ima samo philips. Osram ne znam da li ima h7 preko 5000k. A i taj je preko 40 KM za 2x.

E bay cijene

Jel kraci snop? Kod tih h7 sto su bjelje bolje osvjetle ali su im kratka svjetla kraca.
Last edited by condy on 01/06/2017 23:39, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#9466 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Ma previse tih kineza, jebo ih kinezi ... imas kinesku osram ili philips... MOzes kupiti "original " 50km , a da ne znas ... Boze sacuvaj
condy

#9467 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Jbg paprena je cijena tih d2s sijalica. D3s je jos skuplji. Samo da vidis cijene fabrickih kod novih auta. Dobre jesu, rijetko idu, meni su za 5 godina, samo jedna otisla, a druga je fabricka i dalje. Trazi pa vidi ali gledaj philips ako ikako mognes. Sa originalom je lakse potrefit i nijansu. Najbolja je bijela. Ove sto idu na plavkasto su skuplje. S tim da moze biti razlike u osvjetljenju ako je druga poslaba. Vidjeces kad stavis.

Jel pozutila, pocrvenila ili prestala radit?
skafiskafsnjak

#9468 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

U mene je 6000k boja fabricki .... To je bijela cini mi se, maaaaalo na plavo baca , nisam siguran . Ma vidjet cu sutra.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9469 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

condy wrote:
konektovan wrote:Ja sam uzimao u robotu, nauadnjem, gdje je i autopraonica, H7 6000 K dva komada 30 KM.

6000K :mrgreen:

Pa to bas svjetli bijelo ako je tacna dekleracija. Ne moze imat ni malo zuckaste nijanse. Bijelo pa skoro kao kod ksenona. Takve h7 od philipsa kostaju oko 65 KM. :mrgreen: I mislim da je ima samo philips. Osram ne znam da li ima h7 preko 5000k. A i taj je preko 40 KM za 2x.

E bay cijene

Jel kraci snop? Kod tih h7 sto su bjelje bolje osvjetle ali su im kratka svjetla kraca.

Ove sto sa ja uzeo su ollo sijalice, xenon, pravi, nisu obicne h7 sa efektom xenon sijalice. Svijetle bijelo, snop je ok na kratkim, u potedjenju sa obicnim halogenim, ja prezadovoljan.
timezone

#9470 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by timezone »

deda_jr wrote:Da evo postavim pitanje i ovdje, a ako ste čitali na onom drugom podforumu i ne da vam se čitati, slobodno preskočite.. Ja moram pitati pošto mi niko ne odgovara :D

Elem, poklopile mi se neke stvari i ja sebi uzeh, protivno svim savjetima, jednog dedu, odnosno Mercedesa w123...
Da je u najboljem stanju, nije, ima dosta toga što treba na njemu poraditi, prvenstveno kada je u pitanju kozmetika, ali polako, tako sam nekako i zamislio, uzeti auto i onda ga polako sređivati. Dovezao me od Bosanske Krupe do Sarajeva bez problema, malo vozikanja ovdje po gradu i osim što je lijen ko' Choloepus hoffmanni iliti dvoprsti ljenjivac (200D), ja sam zadovoljan. Poslužiti će za ono za što je namijenjen.

E sada pitanje... Htio bih prvo da malo sredim mehaniku, kočnice, stajni trap, ulje, filteri i ostale stvari kako bi bio siguran da imam sigurno auto. Trebao bih preporuku mehaničara na području Sarajeva koji bi imao živaca da se bakće sa ovim, pošto u "većim" servisima baš i nisu spremni da gube dan na radu na njemu ili kako mi čovjek reče, to je prestaro za nas, tu pola dana možeš izgubiti na odvrtanju jednog šarafa, bolje ti to odvezi nekom majstoru koji ima onako garažu u mahali i koji će to htjeti.

Pa je li ima neka preporuka za mehaničara koji bi se htio baviti dedom od 36 godina?

Hvala!

Cestitam na kupovini, ako je 200d onda pretpostavljam da je limuzina a ne t-model. Za limuzine je puno lakse za dijelove jer za kombi od B stuba neodgovara haman nista vise nazad i puno je skuplje. Sto se mehanike tice nebi treba imati puno problema jer je u poredenju sa autima od danas sve puno masivnije i kvalitetnije pravljeno. Ja sam sa mojim t- modelom imao samo poteskoce da nabavim nove zadnje amortizere jer kod mene su hidraulicni sa automatskom regulaciom visine sto kupe ili limuzina uopste nemaju i druga stvar je luft u servo volanu koji su w123 imali i kao novi a tek danas nakon 30-40 godina je rijetkost naci auto da nema tog lufta, mada ako nije puno i nesmeta jer bez tog lufta kao i da nije 123.

Puno veci problem je korozija ( ja sam potrosio 5m2 lima i kilometar zice za varenje dok su sve rupe zatvorene ali se isplatilo).

Kakve boje je istrument tabla. Ako imas plavu i nije ispucala cuvaj je dobro jer vrijedi zlata.
amcibald

#9471 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amcibald »

Ima li ko iskustva ili ideju. Kad je volan pravo odn malo namotan nema nilalvog zvula, medjutim ka je vise namotan u krivini i po neravnom putu ili makadamu pojavljuje se lupanje u prednjem trapu. Zamjenjeni su stabilizatori i spone, ostalo je da vidim kugle. Mada mi na dva servisa nisu mogli (barem tako kazu) vidjeti kugle. Prerpostavljam da nije ni kineticki jer na parkingu kad krecem punim namotanim nema nikakvog lupkanja. Dakle samo kad je neravan put i volan smotan cuje se lupanje. U pitanju je Citroen C4.
deda_jr

#9472 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by deda_jr »

timezone wrote:
deda_jr wrote:Da evo postavim pitanje i ovdje, a ako ste čitali na onom drugom podforumu i ne da vam se čitati, slobodno preskočite.. Ja moram pitati pošto mi niko ne odgovara :D

Elem, poklopile mi se neke stvari i ja sebi uzeh, protivno svim savjetima, jednog dedu, odnosno Mercedesa w123...
Da je u najboljem stanju, nije, ima dosta toga što treba na njemu poraditi, prvenstveno kada je u pitanju kozmetika, ali polako, tako sam nekako i zamislio, uzeti auto i onda ga polako sređivati. Dovezao me od Bosanske Krupe do Sarajeva bez problema, malo vozikanja ovdje po gradu i osim što je lijen ko' Choloepus hoffmanni iliti dvoprsti ljenjivac (200D), ja sam zadovoljan. Poslužiti će za ono za što je namijenjen.

E sada pitanje... Htio bih prvo da malo sredim mehaniku, kočnice, stajni trap, ulje, filteri i ostale stvari kako bi bio siguran da imam sigurno auto. Trebao bih preporuku mehaničara na području Sarajeva koji bi imao živaca da se bakće sa ovim, pošto u "većim" servisima baš i nisu spremni da gube dan na radu na njemu ili kako mi čovjek reče, to je prestaro za nas, tu pola dana možeš izgubiti na odvrtanju jednog šarafa, bolje ti to odvezi nekom majstoru koji ima onako garažu u mahali i koji će to htjeti.

Pa je li ima neka preporuka za mehaničara koji bi se htio baviti dedom od 36 godina?

Hvala!

Cestitam na kupovini, ako je 200d onda pretpostavljam da je limuzina a ne t-model. Za limuzine je puno lakse za dijelove jer za kombi od B stuba neodgovara haman nista vise nazad i puno je skuplje. Sto se mehanike tice nebi treba imati puno problema jer je u poredenju sa autima od danas sve puno masivnije i kvalitetnije pravljeno. Ja sam sa mojim t- modelom imao samo poteskoce da nabavim nove zadnje amortizere jer kod mene su hidraulicni sa automatskom regulaciom visine sto kupe ili limuzina uopste nemaju i druga stvar je luft u servo volanu koji su w123 imali i kao novi a tek danas nakon 30-40 godina je rijetkost naci auto da nema tog lufta, mada ako nije puno i nesmeta jer bez tog lufta kao i da nije 123.

Puno veci problem je korozija ( ja sam potrosio 5m2 lima i kilometar zice za varenje dok su sve rupe zatvorene ali se isplatilo).

Kakve boje je istrument tabla. Ako imas plavu i nije ispucala cuvaj je dobro jer vrijedi zlata.
Jeste, limuzina je.. I evo baš uživam. Danas poslije sedam dana sjednem u Focusa koji nakon dede pruža osjećaj kao da sam u avion sjeo... Leti, utegnut, motor prede... Ali nekako mi bi bezveze. Puno mi ljepši osjećaj voziti ovog staronju :-D
Crna je tabla, ali bez i jedne pukotine... Luft u volanu osjetim itekako :D I znam ja da neće biti problema oko mehanike, ali htio bih da provjerim sve i da kočnice sredim pošto mi ručna (odnosno nožna) baš ne hvata... Ništa polako ću ja to sada. Najsretniji bih bio da imam kuću pa da se sam time zabavim, ali polako...
van Basten

#9473 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by van Basten »

van Basten wrote:
skafiskafsnjak wrote:
van Basten wrote:Laguna 2 2.0 16v...
u zadnje vrijeme kad dodam gas malo jače (pri preticanju npr) krene ubrzavati ok onda odjednom "napravi pauzu", vrati se nekih 250 obrtaja nazad pa opet ubrza regularno. Npr ako na 2500 obrtaja dodam jači gas ide ok do 3000 obrtaja onda odjednom se vrati na cca 2750 i onda opet nastavi ubrzavati regularno. Dešava se u svim brzinama... kada polahko dodajem gas nema toga... na šta da obratim pažnju?
Imam lagunu ali 1.9. Meni je bio otiso regulator pritiska na turbini...ali meni je random bas bilo, ne tako stalno.
moj je benzinac bez turbine... nešto sam kontao, može li biti do klime šta? Počelo se dešavati u zadnje vrijeme kako klima stalno radi, a kad sam bio na servisu klime rekoše mi da je neka cijev bila pukla pa su je mijenjali... da nisu šta mogli zglajzati pri tome (Klima centar)?
Volim kad sam sebe citiram :lol:
Ugl... Vecerqs sam imao jednu duzu relaciju voznje po noci pa sam iskoristio priliku da malo testiram to oko obrtaja. Kad sam ugasio klimu nista se nije promijenilo, i dalje su propadali povremeno. Medjutim kad sam iskljucio sasvim ventilaciju auto je "procepilo" i pocelo da reaguje na papucicu gasa kako i zelim da reaguje.
Valjda ta cinjenica smanji broj opcija za pregledati?
dgL_

#9474 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

Puhalica jedino moze recimo da uzima struje pa da onda zafali ovamo, ali to mi je suludo onako bas... Ne vidim kakve bi druge svrhe mogla imat ventilacija sa ubrzavanjem... Mozda ti kompresor klime radi stalno kad ti je upaljena ventilacija...odnosno ne iskljucuje se?
van Basten

#9475 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by van Basten »

Ne znam... Ni meni laicki nije imalo smisla... Al opet mi drago sto "procepi" jer kontam da onda ne bi trrebalo biti nista ozbiljno posto ovih dana bar 2x sedmicno idem na medjugradske relacije pa nemam vremena do majstora otici
Post Reply