BH vojna industrija i naoruzanje
-
155_mm
#9451 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
evo moj skromni prilog raspravi. spektakl pocinje od 2:04
kao kad BMW otkriva svoj najnoviji model na sajmu u zenevi. ja sam pomislio da ce batman da iskoci iz despota.
PR im je stvarno seljacki ali pali kod raje na ovim prostorima.
kao kad BMW otkriva svoj najnoviji model na sajmu u zenevi. ja sam pomislio da ce batman da iskoci iz despota.
PR im je stvarno seljacki ali pali kod raje na ovim prostorima.
-
Guadalajara
#9452 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mašinu za deminiranje nije proizveo TRB Bratunac nego firma sa Pala koju je TRB privatizovao. Govorio sam da Famos na Palama ima one jamske peći za termičku obradu(mislim da su bile slike u nekog monografiji fabrike u flash formatu) u zaštićenoj atmosferi vakuma/inertnog plina. a koje se koriste za termičku obradu dijelova tenkovskog motora za tenk M84. Eh te specijalne jamske peći su nešto što Famos na Palama izdvaja iznad TRB u Bratuncu. Ove specijalne peći mogu se koristi za kaljenje čeličnih pancirnih ploča. cijevi za minobacače, bestrzajne topove, topove itd...otac_makarije wrote: Btw, ta firma je proizvela i masine za deminiranje koje su u osbih. Sto ce reci da je proizvodjac jedina dva namjenska vozila proizvedena nakon rata za vojne/policijske potrebe u bih ta kako se vecina ovdje sprda radionica u garazi u Bratuncu.
Toliko o namjenskoj u bih
Druga je stvar "ako" TRB kupi peći za kaljenje, onda se mogu smatrati ozbiljnom fabrikom u metalskoj/vojnoj industriji. Obzirom da je nedavno objavljena vijest da je fabrika na Palama propala postoji mogućnost da TRB kupi hale, a među njima i opremu koja se u njima nalazi.
https://www.glassrpske.com/drustvo/felj ... 80128.html
- bosan
#9453 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Imao sam cast da me razvali komadic ovakve granateGuadalajara wrote:Na ovom video klipu prezentiraju base bleed projektil od 155 mm, a Pretis to godinama proizvodi.
Slika iz fabrike
-
otac_makarije
#9454 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kako god, koliko znam, TRB je razvio drugu generaciju masine za deminiranje nakon sto je preuzeo tu firmu. Nisam htio da pominjem te prototipove i upustam se u naglabanja...Guadalajara wrote:
Mašinu za deminiranje nije proizveo TRB Bratunac nego firma sa Pala....
To za postrojenja na palama i ostalim mjestima koja su relikt sfrj mislim da je jedino vrijedno ako je ostalo sta ljudi koji znaju posao. Sama postrojenja a bome i ljudske resurse je uglavnom pregazilo vrijeme - ko je bio inzenjer na pocetku karijere pred pocetak rata sada je pred penzijom, oni iskusniji su uglavnom u vjecnim lovistima.
-
155_mm
#9455 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
mislim da ce famos sa pala pripasti srbiji. prvo "kupiti" a onda ponovo u stecaj sa firmom i onda masine prebaciti u srbiji. pored masina za granate iz PRETIS-a, raketnog pogona iz vitezita treba im jos masine za tenkovske motore iz BiH. a mozda cak i bijeljinski orao zavrsi isto tako.
-
155_mm
#9456 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
interesantno da proizvodnju tenkovskih motora nisu 1995. izmjestili sa pala u srbiju.
mozda su vjerovali da ce pale za koju godinu ionako biti u srbiji pa se ne isplati seliti fabriku, ko ce ga znati kako su razmisljali.
mozda su vjerovali da ce pale za koju godinu ionako biti u srbiji pa se ne isplati seliti fabriku, ko ce ga znati kako su razmisljali.
- insomnia78
#9457 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Cekaj sta je masina za tenkovski motor? Sta je masina za motor uopste? Ubacis zeljezo na jednom krajuna drugom ispadne motor!
-
155_mm
#9458 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
a moguce je da srbiju interesuje samo licenca i tehnicka dokumentacija za proizvodnju tog tenkovskog motora. i mozda neku specijalnu masinu da kompletiraju proizvodnju kod sebe. ostatak moze da ide i "na kilo".
mislim da sam negdje procitao da je dug fabrike 10 miliona KM.
mislim da sam negdje procitao da je dug fabrike 10 miliona KM.
-
155_mm
#9459 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
u svakom slucaju taj dio bh. NI je izgubljen za dobre bosnjane, vitezit takodje.
vidjeti kako dalje sa ovim sta je spaseno u ludilu devedesetih.
vidjeti kako dalje sa ovim sta je spaseno u ludilu devedesetih.
-
155_mm
#9460 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ne cuje se dobro na snimku ali meni se cini da sef TRB-a rece vucicu da je despot jeftiniji za 10% od konkurencije i da kosta 500.000€.
nedavno bude vijest da su turci poklonili kosovu oklopnjak kobru 2 u vrijednosti oko 460.000$ znaci negdje oko 400.000€.
onda se pitam sta oni misle da je konkurencija despotu koja je skuplja od njega 10%.
nedavno bude vijest da su turci poklonili kosovu oklopnjak kobru 2 u vrijednosti oko 460.000$ znaci negdje oko 400.000€.
onda se pitam sta oni misle da je konkurencija despotu koja je skuplja od njega 10%.
- славянин
#9461 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Od 5 postova opet 4 spama.....
-
155_mm
#9462 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
postoje li kakve dobre slike unutrasnjosti despota. da vidimo sta to kosta pola miliona evrica kod tog bh. prvenca medju oklopnjacima.
- mirsek
#9463 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kolika je razlika kad grohne ova od 155mm u odnosu na npr. minobacac 120mm, psihicki efekat kao i fizicki ?bosan wrote:Imao sam cast da me razvali komadic ovakve granateGuadalajara wrote:Na ovom video klipu prezentiraju base bleed projektil od 155 mm, a Pretis to godinama proizvodi.
Slika iz fabrike
- славянин
#9464 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Za 155 mm haubicku (otprilike naravno imaju varijacije)
Weight as fired: 41.86 kilograms
Explosive content: TNT 5.74 kilograms
120mm Minobacacka (otprilike naravno imaju varijacije)
16kg - Weight of Mortar Bomb
1.36kg - Explosive Filling
-
155_mm
#9465 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
http://www.komorabih.ba/poziv-bh-kompan ... -2020/amp/Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizira zajednički nastup bh. kompanija iz oblasti namjenske industrije na sajmu Eurosatory’20, koji se održava u periodu od 08-12.06.2020. u Parizu.
Eurosatory se smatra jednim od vodećih svjetskih sajmova namjenske industrije. Sajam je 2018. godine na površini od 167.217m2 privukao 1.571 izlagača iz 57 zemalja, a posjetilo ga je 57.024 poslovnih posjetilaca.
Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH će za potrebe predstavljanja kompanija iz namjenske industrije zakupiti prostor od 72 m2. Dizajn štanda će biti urađen na način da predstavlja cjelokupnu namjensku industriju BiH pod motom „Defence Industry of Bosnia and Herzegovina“. Štand će biti opremljen sa nekoliko setova stolova i stolica, kao i zasebnom prostorijom za održavanje individualnih sastanaka, te opremom za izlaganje promotivnih materijala i kataloga kompanija i industrije u cjelini. Za kompanije koje žele izlagati eksponate ostavlja se mogućnost dodatnog opremanja štanda.
Troškovi učešća:
Standardno uređen izlagački prostor iznosi približno 125.000 KM, od čega će Vanjskotrgovinska komora BiH finansirati 40.000,00 KM, a ostatak bh. firme – izlagači. Također, troškove prijevoza, smještaja te dostave eksponata snose same kompanije.
Da bi se projekat realizirao, predviđeno je da na štandu Bosne i Hercegovine nastupi najmanje 5 bh. kompanija koje bi učestvovale u troškovima štanda sa fiksnim iznosom kotizacije od 17.000 KM+PDV. Ukoliko se prijavi 6 ili više kompanija koje zadovoljavaju kriterije, iznos pojedinačne kotizacije po firmi će se shodno tome umanjiti.
Zainteresirane firme će o rezultatima selekcije učesnika biti informirane u drugoj sedmici jula 2019., te će im biti dostavljen predračun za kotizaciju, koju je potrebno uplatiti u kratkom roku.
U slučaju odustajanja firme od učešća, nije moguće izvršiti povrat uplaćene kotizacije, s obzirom na nastale ugovorne obaveze prema sajamskom organizatoru.
Kriteriji za učešće firmi:
– Firma je direktni proizvođač proizvoda najmenske industrije ili direktni vršilac usluga (remont i sl.);
– Firma ima iskustvo u izvoznim poslovima i upošljava barem jednu osobu koja aktivno komunicira na engleskom jeziku;
– Firma će osigurati prisustvo najmanje jednog predstavnika cijelo vrijeme trajanja sajma, što uključuje i pripremni period (od 07-12.06.2020.)
– Prednost imaju kompanije koje su aktivni članovi VTKBIH, te redovno izmiruju obaveze plaćanja članarine.
Molimo Vas da, ukoliko ste zainteresirani da izlažete na štandu Bosne i Hercegovine i prihvatate navedene uslove, popunite priloženu prijavu i dostavite je putem e-maila: [email protected].... ili na fax: 033 214 292 najkasnije do 08.07.2019. godine. Kontakt osoba: Nejira Softić.
najinteresantnije mi je ovaj dio oko organizacije standova od strane VTKBIH.
-
155_mm
#9466 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
opis standa iz pozinice VTKBIH dobrim dijelom odgovara onome sto smo do sada vidjali po sajmovima od strane bh. NI.
- General War
#9467 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nista narocito, slaba vidljivost...nasminkan srednja zalost, gdje mopze proci i koje pogodke izdrzati niko nema pojma sa sigurnoscu...sve u svemu za nekog nekog akcionog filma D kategorije.otac_makarije wrote:
Sta god ko mislio o ovom vozilu i firmi koja ga pravi ... ne izgleda lose
Btw, ta firma je proizvela i masine za deminiranje koje su u osbih. Sto ce reci da je proizvodjac jedina dva namjenska vozila proizvedena nakon rata za vojne/policijske potrebe u bih ta kako se vecina ovdje sprda radionica u garazi u Bratuncu.
Toliko o namjenskoj u bih
-
155_mm
#9468 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
strucnjaci su rekli svoje, znci sami svjetski vrh.“Ovo vozilo je od tog dana pretprjelo određene modifikacije radi poboljšanja. Ovdje je danas predstavljeno u pravom svjetlu”, naveo je Lukač.
Prema njegovim riječima, nakon isporuke ova prva dva vozila, biće napravljen ugovor MUP-a i TRB o isporuci još vozila koja će koristiti pripadnici MUP-a, odnosno Specijalna antiteroristička jedinica.
Generalni direktor preduzeća TRB Slavenko Ristić je rekao, nakon predstavljanja “despota” na Sajmu, da su stručnjaci ocijenili da ovo vozilo ulazi u sam vrh multifunkcionalnih borbenih viozila.
On je dodao da ovo vozilo prati sve svjetske trendove, a posebno iskustva u ratovima u Avganistanu i Libiji.
Ristić kaže da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posjete štandu na kojem je izložen “despot” pohvalio ovo vozilo, te da je rekao da će u regionu, onaj ko osvoji tehnologiju nezavisnog vješanja ojačati svoju namjensku industriju i imati dovoljno posla za narednih stotinu godina.
“Imaćemo u vidu tehnologiju nezavisnog vješanja. Mislim da možemo da osvojimo tu tehnologiju”, poručio je Ristić.
prodaja na veliko vec pocela. ona dva su samo pocetak.
cak i vucic ga je pohvalio a to nije mala stvar.
sad razumijem ove sto nas ubjedjuju da bi se bosnjani trebali ugledati na srbe kad se radi o NI.
- mirsek
#9469 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Znaci 4 puta vise eksploziva u 155mm, uh to je bas povelika razlika.славянин wrote:Za 155 mm haubicku (otprilike naravno imaju varijacije)
- General War
#9470 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Isto i ja odavno kazem, da su bosnjaci sa takvim mentalnim sklopom neprijatelj za pozelit svakom agresoru...handrit se sa haubicom godinama da se proizvede a proizvodili je prije 40 godina, sastavljali BMP ove a sad jedva servis znaju raditi, od rpg-a prave nauku...e to je vic.155_mm wrote:strucnjaci su rekli svoje, znci sami svjetski vrh.“Ovo vozilo je od tog dana pretprjelo određene modifikacije radi poboljšanja. Ovdje je danas predstavljeno u pravom svjetlu”, naveo je Lukač.
Prema njegovim riječima, nakon isporuke ova prva dva vozila, biće napravljen ugovor MUP-a i TRB o isporuci još vozila koja će koristiti pripadnici MUP-a, odnosno Specijalna antiteroristička jedinica.
Generalni direktor preduzeća TRB Slavenko Ristić je rekao, nakon predstavljanja “despota” na Sajmu, da su stručnjaci ocijenili da ovo vozilo ulazi u sam vrh multifunkcionalnih borbenih viozila.
On je dodao da ovo vozilo prati sve svjetske trendove, a posebno iskustva u ratovima u Avganistanu i Libiji.
Ristić kaže da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posjete štandu na kojem je izložen “despot” pohvalio ovo vozilo, te da je rekao da će u regionu, onaj ko osvoji tehnologiju nezavisnog vješanja ojačati svoju namjensku industriju i imati dovoljno posla za narednih stotinu godina.
“Imaćemo u vidu tehnologiju nezavisnog vješanja. Mislim da možemo da osvojimo tu tehnologiju”, poručio je Ristić.
sad razumijem ove sto nas ubjedjuju da bi se bosnjani trebali ugledati na srbe kad se radi o NI.
- anelsol
#9471 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Vic je jarane da ste sa onakvom JNA izgubili sve ratove. To je baš pravi vic.General War wrote:Isto i ja odavno kazem, da su bosnjaci sa takvim mentalnim sklopom neprijatelj za pozelit svakom agresoru...handrit se sa haubicom godinama da se proizvede a proizvodili je prije 40 godina, sastavljali BMP ove a sad jedva servis znaju raditi, od rpg-a prave nauku...e to je vic.155_mm wrote:strucnjaci su rekli svoje, znci sami svjetski vrh.“Ovo vozilo je od tog dana pretprjelo određene modifikacije radi poboljšanja. Ovdje je danas predstavljeno u pravom svjetlu”, naveo je Lukač.
-
155_mm
#9472 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
devedesetih su u ovo takodje neki bili uvjereni.da su bosnjaci sa takvim mentalnim sklopom neprijatelj za pozelit svakom agresoru.
-
Lopez1981
#9473 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kako pricas o toj haubici ili rpg-u rekao bi covjek nebitne stvari kao cackalice a 93 vojnik Armije BiH u Mostaru na liniji bio sretan ako ima 15 metaka u okviru. Gledas kako tenk gruha cijeli dan po starom gradu 50 metara od nasih linija sa brda i cekas dok dodje covjek sa osom koji trci sa kraja na kraj grada i nece da puca ako nije siguran da ce ga 100% pogoditi jer moze biti kasnije potrebnija granata. Ne znam sta si ti umislio pa ocekujes da se u nas pravi nesto "zajebanije" ali ta haubica 155mm ili Rpg ce se koristiti i za 50+ godina to je sigurno i bit ce vrlo efikasno oruzje. Citam koliko podcjenjujete sve ovo sto se radi u nasoj NI i ne mogu doci sebi. 
- insomnia78
#9474 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ljudi samo reaguju na ovo “dizanje” BoV, snajper, mitraljez, dodje i do drona
- insomnia78
#9475 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ni ta haubica nije gotova. Osim toga ako je ne bides imo kome prodati neces je ni praviti.