Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drndalo

#9451 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

Javni interes je da npr. Opstina investitoru kaze, more xx kvadrata za prodaju, kada napravis XXX kvadrata toga i toga...
Gandra_1

#9452 Re: Sarajevo Construction

Post by Gandra_1 »

drndalo wrote:Javni interes je da npr. Opstina investitoru kaze, more xx kvadrata za prodaju, kada napravis XXX kvadrata toga i toga...
Kod nas opština još proda dio gdje je parking da investitor proširi parcelu.
drndalo

#9453 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

Ja uopste ne mogu ni da zamislim na sta ce liciti parkiranje u Darovalaca krvi kada se useli ona zgrada... Vec je dugo na granici pucanja, a nakon toga ima da bude duplo gore...
drug_profi

#9454 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

zato se treba braniti svim raspolozivm zakonskim mogucnostima od uvaljivanja zgrada tamo gdje do sad nisu bile.

Znam ja da socijalizam mnoge ovdje zulja, ali zao mi je, to je bila Drzava koja je imala sistem vrijednosti i kriterij znanja.

U toj Drzavi je neki urbanista, koji je za danasnje urbaniste vjerovatno doktor nauka, cak i sa manjim brojem vozila koja su svakako imala i manje gabarite izračunao potrebna parking mjesta, izračunao promjere cjevovoda infrastrukture, izračunao protoke zraka, škole, obdaništa, zdravstvene ustanove, vatrogasce....

Jedino što vam ostaje je da se borite protiv otimanja javnih površina i davanja istih privatnom kapitalu za njegov ćar.
GarfieldLover

#9455 Re: Sarajevo Construction

Post by GarfieldLover »

Ako iko ima zelenila, Grbavica ima... Ali na šta nam liče ti parkovi između zgrada? Ne može se prići od smeća i psećeg izmeta (i najmanje je tu lutalica, pričam o vlasničkim psima koje vlasnici uredno dovedu u parkove da se 'isprazne' i ne pada im na pamet pokupiti iza sebe) :sad:
Imamo i Vilsonovo odmah ispred. Da li nam zaista treba još jedan park?!

Neću ni spominjati ono što su već naveli ranije - nije više socijalizam, nego kapitalizam, vlasnik gradi ono od čega će mu biti dobro (materijalno), a ne ono što bi možda usrećilo široke narodne mase :)

Da li sam protiv nebodera? Generalno ne, ali bih ih ograničila na max 20 spratova, i pomjerila na lokalitete od Otoke do Nedžarića, gdje je nekako i lociran 'novi dio grada' Kako se priližavamo centru grada, zgrada bi trebale biti sve niže. Pa tako na Grbavici nekih 10-ak spratova bi po meni bilo optimalno. Naravno, ko me pita, samo iznosim mišljenje :D

Imamo li viška stambenog prostora, zjape li stanovi prazni? Da, neupitno. Ali pored mene (i još mnogih ljudi), tako će ostati zauvijek, jer njednostavno ne želim da dam novac kako bih živjela u (pra)staroj zgradi. Ne sanjam nove nebodere, najsretnija bih bila da neko sruši zgradu u kojoj živim (na Grbavici) i na njenom mjestu napravi istu takvu ali novu. Ali znamo da je to nerealno...
Haris.ba

#9456 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Je li ti ono nisi kupila stan u Sarajevo tower, jer čekaš taj oko Strojorada? :D

Ima jedna forumašica. Da nisam pomješao?
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#9457 Re: Sarajevo Construction

Post by sime_cipol »

Prepadaju narod.
Ko fol 22 sprata, buka, galama, ne damo. Investitor ko fol ispadne društveno odgovoran i smanji na 12-15 spratova. Koliko je i planirao :D
Svi zadovoljni
:run:
nosara

#9458 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

Demokratija jebe, ne vadi. Trazili ste, uzivajte. Vi sve slabiji, oni sve mocniji, a sto je najgore, letite ko majmuni da glasate za njih.

Za sve ostalo tu je majka priroda i komsije iz favela...

SARAJEVO GRAD S NAJVEĆOM ZAGAĐENOŠĆU ZRAKA NA SVIJETU Mjerenja pokazala 'stanje uzbune', tj. najveću moguću opasnost po zdravlje stanovništva

:bih:
Haris.ba

#9459 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

nosara wrote:Demokratija jebe, ne vadi. Trazili ste, uzivajte. Vi sve slabiji, oni sve mocniji, a sto je najgore, letite ko majmuni da glasate za njih.

SARAJEVO GRAD S NAJVEĆOM ZAGAĐENOŠĆU ZRAKA NA SVIJETU Mjerenja pokazala 'stanje uzbune', tj. najveću moguću opasnost po zdravlje stanovništva

I narod opet dolazi, investira i kupuje nekretnine. I većina se gura upravo u kotlinu. Gdje je tu logika? :bih:
nosara

#9460 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

Ovdje nema logike skoro 30 godina. A o inteligenciji stanovnistva se prica uglavnom u vicevima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9462 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

To je zamjena teza. Ne gura se narod u kotlinu nego tamo dje su pare.
nosara

#9463 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

_BataZiv_0809 wrote:To je zamjena teza. Ne gura se narod u kotlinu nego tamo dje su pare.
Narod se gura u kotlinu jer mu vlast dozvoli, dapace, stimulise ga da se ugurava sto vise. Narod je potreban vlasti zbog izbora, a vlast narodu legalizuje kucu na klizistu i dozvoli mu da lozi smece i opanke. Metropola. :bih:
So What!

#9464 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

nosara wrote:Demokratija jebe, ne vadi. Trazili ste, uzivajte. Vi sve slabiji, oni sve mocniji, a sto je najgore, letite ko majmuni da glasate za njih.

Evo ga još jedan što nije mrve odmak'o ...

Favele i divlja gradnja po brdima, a i kotlini (Stupsko brdo, Nedžarići) su postojale i prije rata, snimci početka opsade grada tome svjedoče.

Kada već pišeš o zagađenosti, možeš li pronaći neki ozbiljan izvor koji to potvrđuje.

Last edited by So What! on 16/07/2019 11:41, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#9465 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Nema zagadjenosti zraka, lazu dusmani, cveta cvetje u nase preduzetje.
So What!

#9466 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

dječak sa šibicama wrote:Nema zagadjenosti zraka, lazu dusmani, cveta cvetje u nase preduzetje.
Dobro druže, Sarajevo je zagađeno decenijama, ali gdje može naći dokaz da je najzagađeniji grad u svijetu, to je baš ekstremna klasifikacija.
dječak sa šibicama

#9467 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Pogresno je formulisano, misli se na glavne gradove drzava.

Peking i Sarajevo lideri na neslavnoj tabeli.

Mislim, boli mene qrac je li bas prvo ili je trece, znam samo da cemo svi oboliti zbog toga. I onaj sto ima mjesecno 300 km i onaj sa 3000 km primanja, ali valjda oni sa Poljina nece pa im je svejedno.
VladaFBiH

#9468 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

So What! wrote:
dječak sa šibicama wrote:Nema zagadjenosti zraka, lazu dusmani, cveta cvetje u nase preduzetje.
Dobro druže, Sarajevo je zagađeno decenijama, ali gdje može naći dokaz da je najzagađeniji grad u svijetu, to je baš ekstremna klasifikacija.
nije sigurno najzagađeniji na svijetu (air monitor ga povremeno u toku zime stavi na prvo mjesto) ali da je među najzagađenijim u zimskom periodu to je sigurno. Također, ako želiš i sam se možeš uvjeriti u razinu zagađenja ako kupiš neki air quality monitor (laserski po mogućnosti) i vidiš da nam je razina zagađenja nekoliko desetina puta veća od dopuštenog npr. PM2.5 čestice se tolerišu do 50 (negdje i 25) i kada pređu ovu vrijednost diže se uzbuna a kod nas hladno prelaze 600 u zimskom periodu (moj air monitor ne mjeri više jer su valjda kontali da nisi lud da budeš na takvom mjestu :) )
So What!

#9469 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

VladaFBiH wrote:
So What! wrote:
nije sigurno najzagađeniji na svijetu (air monitor ga povremeno u toku zime stavi na prvo mjesto) ali da je među najzagađenijim u zimskom periodu to je sigurno. Također, ako želiš i sam se možeš uvjeriti u razinu zagađenja ako kupiš neki air quality monitor (laserski po mogućnosti) i vidiš da nam je razina zagađenja nekoliko desetina puta veća od dopuštenog npr. PM2.5 čestice se tolerišu do 50 (negdje i 25) i kada pređu ovu vrijednost diže se uzbuna a kod nas hladno prelaze 600 u zimskom periodu (moj air monitor ne mjeri više jer su valjda kontali da nisi lud da budeš na takvom mjestu :) )
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
nosara

#9470 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

So What! wrote:

Evo ga još jedan što nije mrve odmak'o ...

Favele i divlja gradnja po brdima, a i kotlini (Stupsko brdo, Nedžarići) su postojale i prije rata, snimci početka opsade grada tome svjedoče.

Kada već pišeš o zagađenosti, možeš li pronaći neki ozbiljan izvor koji to potvrđuje.

Tjesi se. A i moras platu zaradit, razumijem te potpuno. Mislim, lupetas da je milina citat, ali ti znas kome se obracas, ko ti vjeruje sta god proseres, a nas ostalih ionako nema puno. Samo nastavi. Ide ko mlijeko. :D
So What!

#9471 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

nosara wrote:Tjesi se. A i moras platu zaradit, razumijem te potpuno. Mislim, lupetas da je milina citat, ali ti znas kome se obracas, ko ti vjeruje sta god proseres, a nas ostalih ionako nema puno. Samo nastavi. Ide ko mlijeko. :D
Probaj se preselit u Laos, oni su ti još uvijek socijalistička država, Sjeverna Koreja i Kuba su previše mainstream, a Laosu se puno i ne priča pa je valjda dobro, lijepa klima, ne treba puno para, može se na klupi spavat i to ...
kox

#9472 Re: Sarajevo Construction

Post by kox »

Srećom pa u socijalizmu nije bilo nebodera, fabrika sa par hiljada radnika u sred naselja i tako. Samo ekologija, zelenilo, mir i tišina :-) 300 metara od Strojorada bio Vaso Miskin Crni.
A za neboder na mjestu Strojorada nisam nikako, ako je moguće park a ako baš mora da se gradi onda zgrade spratnosti kao okolne na Grbavici.
Haris.ba

#9473 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

I šta je problem pogledati na internetu ko je vlasnik firme koja je osnovana? Ko biva krije se. Bingo je vlasnik.
Hajvan

#9474 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

sudeci po komentarima njegovih stanovnika na ovoj temi nikad ovaj grad nece napraviti potreban iskorak ka metropolitanskoj fazi..barem ne, za nasih zivota…

fuj, uglavnom

pogresan izbor ’90., sad je kasno mi za kvalitetnu promijenu (sredine)…
drndalo

#9475 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

kox wrote:Srećom pa u socijalizmu nije bilo nebodera, fabrika sa par hiljada radnika u sred naselja i tako. Samo ekologija, zelenilo, mir i tišina :-) 300 metara od Strojorada bio Vaso Miskin Crni.
A za neboder na mjestu Strojorada nisam nikako, ako je moguće park a ako baš mora da se gradi onda zgrade spratnosti kao okolne na Grbavici.
Sta je problem bio sa Vasom Miskinom kao fabrikom? Osim sto je gubitas vazda bio...?

Nije Zeljezara, nije Sodara, nije DetrDJentara... Fabrika za popravku i proizvodnju vagona i kontejnera... Obrada metala i limova...

Da bogdo sada imamo nekoga ko zaposljava par hiljada ljudi sa proizvodnjom od par hiljada komada godisnje... Makar i sa malim gubicima...

Kapitalizam ne znaci da ko sta hoce moze gdje hoce da gradi...!

Jer da znaci, odavno bi npr. groblje Arlington bilo "developirano" jerbo je fin, miran i zelen kraj...
Post Reply