Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Danilo Kiš - Grobnica za Borisa Davidoviča
Već od prve stranice knjiga me je uspjela zaintrigirati, tako da već imam velika očekivanja. Nadam se da ih Danilo neće iznevjeriti.
Nekad ranije napisah da sam počeo čitati; red je da i pohvalim knjigu.
Geert Mak "Putovanje bez Johna (u potrazi za Amerikom)".
John iz naslova je američki pisac John Steinbeck. On je 1960. godine u kamperu koji je nazvao Rocinante (po Don Quijoteovoj kobili) napravio krug SAD-om od Sag Harbora (gdje je tada živio) na istočnoj obali preko sjevernog dijela, uz granicu s Canadom sve do Seattlea, a onda se spustio do Kalifornije, tačnije San Franciscoa (gdje je ranije proveo skoro pola svog života) i vratio se do istočne obale preko Arizone, Texasa i New Orleansa. Geert Mak slijedi njegov put 50 godina kasnije i na osnovu tog putovanja piše ovu knjigu.
Kao i u njegovoj sjajnoj "U Europi" i ovdje pokazuje erudiciju, povezuje podatke koje ima sa onim što vidi, upoređuje Ameriku nekad sa Amerikom sad, prari razvoj društva, gradova, kulture, politike, predsjednika i predsjedničkih kandidata, opisuje šaroliku prirodu diljem velike zemlje...
Preporuka
King_Eric wrote:Nekad ranije napisah da sam počeo čitati; red je da i pohvalim knjigu.
Geert Mak "Putovanje bez Johna (u potrazi za Amerikom)".
John iz naslova je američki pisac John Steinbeck. On je 1960. godine u kamperu koji je nazvao Rocinante (po Don Quijoteovoj kobili) napravio krug SAD-om od Sag Harbora (gdje je tada živio) na istočnoj obali preko sjevernog dijela, uz granicu s Canadom sve do Seattlea, a onda se spustio do Kalifornije, tačnije San Franciscoa (gdje je ranije proveo skoro pola svog života) i vratio se do istočne obale preko Arizone, Texasa i New Orleansa. Geert Mak slijedi njegov put 50 godina kasnije i na osnovu tog putovanja piše ovu knjigu.
Kao i u njegovoj sjajnoj "U Europi" i ovdje pokazuje erudiciju, povezuje podatke koje ima sa onim što vidi, upoređuje Ameriku nekad sa Amerikom sad, prari razvoj društva, gradova, kulture, politike, predsjednika i predsjedničkih kandidata, opisuje šaroliku prirodu diljem velike zemlje...
Preporuka
Nemoj preporučivati, pokloni je nekome, šta će ti, ti si je ionako pročitao
Bertolt Brecht "Priče o gospodinu Kojneru"
Drugačije, po formi, od Brechtovog opusa, ali sadržajno kao da čitate monodramu koju je napisao... Kratke cinične, ironične, apsurdne i britke zgode gospodina K. koji uvijek na stvari gleda drugačije. U knjizi je i čuvena, po društvenim mrežama često citirana, Kad bi ajkule bile ljudi.