exliberal-ex wrote:jel moze jedna molba moze bilo ko da odgovori, da objasni jednom kjafiru
ko su te neoharidzije, takfirdzije....ja fakat nemam pojma kad vi pricate...ja znam da imaju sije i suni...i dan danas brkam ko je ko ali tek kad pocnete sa ovim novim nazivima ja sam kompletno zbunjen...neznam ko koga da izvinete jebe...
Haridžije
- Pripadnici jedne od prvih sekti u islamu. Netolerantni, nasilni, smatrali su sebe posebnim, iz čega su crpili "posebna prava". Posezali za nasiljem kao sredstvom političke borbe. Olako neistomišljenike i počnioce većih grijeha smatrali otpadnicima (murtedima, grč. apostati) iz islama. Enciklopedija ih naziva
"pobunjenicima i revolucionarima". Poraženi, ali su dugo svoju borbu vodili gerilskim sredstvima. Uglavnom su bili arapski nomadi.
Približan ekvivalent iz druge religije je
zilot.
Neoharidžije
- Sama imenica ti kaže da je riječ o novim (grč.
neo), savremenim haridžijama. Skoro pa vlada konsenzus da su sljedbenici samoproglašenog "halifata" savremene neoharidžije, iako ima mišljenja da je korijen savremenog neoharidžijskog učenja, ideologije, u učenju Abdul-Vehaba.
Tekfir
- Proglašavanje drugih muslimana nevjernicima i otpadnicima što je za "protekfirene" (ekvivalent - anatemisane) nosilo velike rizike i posljedice (ubistva i slično). Koncept, ideja tekfira se pojavila vrlo rano u historiji islama, u krugu haridžija (vidi gore).
Približan sinonim iz druge religije -
anatema.
Tekfirdžije
- Oni koji koriste praksu tekfira (anateme) daju sebi za pravo da takve odbace iz društva, da se posegne za njihovom imovinom, životima i životima njihovih porodica (savremena Sirija je najbolji primjer).
Haridžije, neoharidžije, murtedi (apostati, otpadnici), tekfir (anatema), tekfirdžije.
________
Nadam se da će biti od pomoći.