Ukrajina

Post Reply
neregistrovan

#9451 Re: Ukrajina

Post by neregistrovan »

valensija wrote:U Slavjansku ubijeno šest osoba

Tanjug | 20. april 2014.

U napadu na kontrolni punkt u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine je jutros ubijeno šest osoba, dok je jedna ranjena.

Image

SLAVJANSK - U napadu na kontrolni punkt u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine je jutros ubijeno šest osoba, dok je jedna ranjena, javio je danas Glas Rusije.

Među ubijenima su tri pripadnika samoodbrane samoproglašene Narodne republike Donjeck i dva napadača.

Do sukoba je došlo kad je nepoznati automobil prišao kontrolnom punktu i otvorio vatru na njega. Prema pisanju Glasa Rusije, pripadnici samoodbrane su uspeli da odbiju napad i uhvate dvojicu napadača iz automobila.

Kod napadača, čiji se identitet još utvrđuje, nađene su oznake radikalne grupe "Desni sektor" i velika količina oružja, među kojima su plastid, dimne bombe i instrumenti za noćno osmatranje, američke proizvodnje.
ovo bi bila jako dobra vijest kad bi bila istina, to bi znacilo da se
konacno krenulo u akciju rasčišćavanja ovih ruskih balvan-punktova i barikada. samo naprijed, i treba se obračunati sa teroristima koji teroriziraju gradove i sela na istoku Ukrajine.
ali ovdje se radi o necemu sasvim drugom. klasicna diverzija koju su izvele vjerovatno specijalne ruske jedinice kako bi izazvale paniku, strah i nesigurnost medju ruskim stanovnistvom a sve u cilju da Rusija ima izgovor za napad na istocne dijelove Ukrajine.
kod napadaca nadjen eksploziv, oznake, americka oprema, bla bla, eto napadaci (navodno Ukrajinci)krenuli u napad iskljucivo sa ciljem da im sve to ostave?! naravno ovi napadaci to i jesu. klasicna ubleharija koja se koristi vec hiljadama godina kao izgovor za napad.
spreca

#9452 Re: Ukrajina

Post by spreca »

neregistrovan wrote:
sluga_okupatora wrote:Nije istina da rusi samo izvoze naftu, imaju Ladu i imaju....imaju.....imaju....nema veze - imaju Ladu. :D
lada je zakon,lada niva 4x4 nepoderivo auto, jos ako ugradis da vozi na plin, a i plin je ruski, kud ce ti bolje.
ako upali :lol: :lol:
GAU8

#9453 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

jefferson wrote:
Challenger__ wrote:Ovako Renta i Jefferson "brane" Ukrajinu - uraaaaaaaa :-D
Ne Jefferson malo dodje vidi ovaj monolog ovdje, i konta sta je zajednicko Cheliju, klavikuli, udaru99 (ili kako mu je vec nick)?
Ah da, navijaju iz distance, sto bi se reklo: tudjim qrtzem gloginje mlate.
A niti jendom ne pada na pamet da npr. ode u Rusiju u potrazi za boljim zivotom, tj. Ali ih to ne sprecava da Ukrajincima predloze :lol:
Ama sad da mogu da biraju hoće li zeleni karton ili ruski ekvivalent zelenog kartona, baš me interesuje koliko bi dugo bili u nedoumici :-) :-) :-)
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#9454 Re: Ukrajina

Post by corolla02 »

sluga_okupatora

#9455 Re: Ukrajina

Post by sluga_okupatora »

spreca wrote:
neregistrovan wrote:
sluga_okupatora wrote:Nije istina da rusi samo izvoze naftu, imaju Ladu i imaju....imaju.....imaju....nema veze - imaju Ladu. :D
lada je zakon,lada niva 4x4 nepoderivo auto, jos ako ugradis da vozi na plin, a i plin je ruski, kud ce ti bolje.
ako upali :lol: :lol:

Ne udaraj na perjanicu ruske auto-industrije, ogrijesit' cu se :D
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#9456 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

glupa je rasprava, naravno da je zapadna ekonomija jaca od Ruske ali je zapadna ekonomija pokazala svu svoju krhkost prilikom poslednje fin.krize..oni jednostavno ne mogu da dozvole sebi ozbiljniju konfronataciju sa zemljeom kalibra Rusije ...boli korac nekog tamo kapitalistu za dugorocne planove...hoce da vidi profit u sljedecem kvartalu ...
ovde je drugo p9itanje...Rusi su i dalje puno cvrsci po pitanju nacionalnog jedinstva i spremni su da istrpe puno vise nego zapadnjak ...sto je i normalno, mozda bi i zapadnjak bio cvrst da je Rusija oborila vladu u Irskoj i Mexicu ... i instalirala pro Ruske poslusnike ...posto to nije tako ...mogu da ga duvaju, sad za sad.

Prateci desavanja, moje misljenje ja zapad VRLO, VRLO dobro zna sta radi ...nadam se da i Rusija zna sta radi a sad za sad izgleda da zna, nista ne ukazuje na to da ne zna...takodjer ukazuje na o da se zapad dobro zajebao ...dokle ce biti spremni da idu, vidjet ce se ...ako se bas zakuha, valja javno mjenje na zapadu mobilisati i usmjeriti pa me bas zanima kako misle to da urade jer novi 911 sa made in russia na sebi nece biti lako napraviti ...
Googlerica

#9457 Re: Ukrajina

Post by Googlerica »

Zasto je osobama vazno da se Ukrajina "sastavi" sa Rusijom ?
neregistrovan

#9458 Re: Ukrajina

Post by neregistrovan »

Googlerica wrote:Zasto je osobama vazno da se Ukrajina "sastavi" sa Rusijom ?
ukratko i pojednostavljeno: jer se pojedini jadnici tako nadaju da ce doci vakat da se cetnitet sastavi sa maticom Srbijom, i da se vekovno Kosovo vrati Srbiji a ima cak i onih koji sanjaju "danas na Krimu dogodine u Kninu." :lol:
ostala naklapanja oko antiglobalizma, americkog imperijalizma, ekonomske slabosti i manjkavosti EU, borbe za prava "ugrozene ruske manjine u Ukrajini" :-) natovsko okruzivanje Rusije, Ruska imperija uzvraća udarac, Putin kao novi moderni Spartak koji nastoji da podigne glavu robova i potlačenih itd su samo forumsko naprdjivanje i laprdanje.
Googlerica

#9459 Re: Ukrajina

Post by Googlerica »

neregistrovan wrote:
ukratko i pojednostavljeno: jer se pojedini jadnici tako nadaju da ce doci vakat da se cetnitet sastavi sa maticom Srbijom, i da se vekovno Kosovo vrati Srbiji a ima cak i onih koji sanjaju "danas na Krimu dogodine u Kninu." :lol:
ostala naklapanja oko antiglobalizma, americkog imperijalizma, ekonomske slabosti i manjkavosti EU, borbe za prava "ugrozene ruske manjine u Ukrajini" :-) natovsko okruzivanje Rusije, Ruska imperija uzvraća udarac, Putin kao novi moderni Spartak koji nastoji da podigne glavu robova i potlačenih itd su samo forumsko naprdjivanje i laprdanje.
:D

imam rijesenje :

najbolje je da u BiH veliki srbi odu na kafu u Prnjavor kod Ukrajinaca,pa nek' se malo ispricaju o problemu njihove Ukrajine

a pricati o globalizmu i ostalim sinticama je suplja prica evo vec 300 i kusur stranica :lol:
Alfons Kauders

#9460 Re: Ukrajina

Post by Alfons Kauders »

srbi i posrbljeni bosnjaci anti-globaliste... :D kad ce doci tata putin da i vas spasi i pripoji matici? :D dje zapelo? :D
neregistrovan

#9461 Re: Ukrajina

Post by neregistrovan »

Googlerica wrote:
neregistrovan wrote:
:D

imam rijesenje :

najbolje je da u BiH veliki srbi odu na kafu u Prnjavor kod Ukrajinaca,pa nek' se malo ispricaju o problemu njihove Ukrajine

a pricati o globalizmu i ostalim sinticama je suplja prica evo vec 300 i kusur stranica :lol:
ne znam koliko Ukrajinaca ima u Prnjavoru ali znam da ih vise u Prijedoru i okolini nema jer su ih velikosrbi protjerali zajedno sa Bosnjacima i Hrvatima prvo u logore a neke u masovne grobnice a zatim kojekuda u Europu, no bitno je valjda da tih "ukrajinskih fašista" koji su u Bosni imali naziv Galijani (pretpostavljam jer su dosli iz Galicije), vise u slobodnom antifašističkom rusk. pardon srpskom Prijedoru i okolici nema!
cyprus

#9462 Re: Ukrajina

Post by cyprus »

neregistrovan wrote:ne znam koliko Ukrajinaca ima u Prnjavoru ali znam da ih vise u Prijedoru i okolini nema jer su ih velikosrbi protjerali zajedno sa Bosnjacima i Hrvatima prvo u logore a neke u masovne grobnice a zatim kojekuda u Europu, no bitno je valjda da tih "ukrajinskih fašista" koji su u Bosni imali naziv Galijani (pretpostavljam jer su dosli iz Galicije), vise u slobodnom antifašističkom rusk. pardon srpskom Prijedoru i okolici nema!
Velikosrbi tjerali Ukrajince u logore i masovne grobnice? Hajd da i to čujem :shock:

Koliko znam, Ukrajinci iz okoline Prnjavora živi su i zdravi...
neregistrovan

#9463 Re: Ukrajina

Post by neregistrovan »

cyprus wrote:
neregistrovan wrote:ne znam koliko Ukrajinaca ima u Prnjavoru ali znam da ih vise u Prijedoru i okolini nema jer su ih velikosrbi protjerali zajedno sa Bosnjacima i Hrvatima prvo u logore a neke u masovne grobnice a zatim kojekuda u Europu, no bitno je valjda da tih "ukrajinskih fašista" koji su u Bosni imali naziv Galijani (pretpostavljam jer su dosli iz Galicije), vise u slobodnom antifašističkom rusk. pardon srpskom Prijedoru i okolici nema!
Velikosrbi tjerali Ukrajince u logore i masovne grobnice? Hajd da i to čujem :shock:

Koliko znam, Ukrajinci iz okoline Prnjavora živi su i zdravi...
govorim o Ukrajincima iz Prijedora i okolice, tacnije iz Kozarca. mnogi su ubijeni i protjerani samo zato sto su stali uz svoje komsije Bosnjake 1992 godine. no to nije tema ovog podforuma, da ne idemo u ot.
Googlerica

#9464 Re: Ukrajina

Post by Googlerica »

sebastian prajs wrote:
niko ne jebe ukrajinu, ali je vazno za ljudski rod da rusija opstane.
:lol:
Alfons Kauders

#9465 Re: Ukrajina

Post by Alfons Kauders »

sebastian prajs wrote:
slazem se

imaju prvokalsne kurve, to bi bio ogroman gubitak za covjecanstvo
neregistrovan

#9466 Re: Ukrajina

Post by neregistrovan »

ruski specijalci su sinoć izgleda dobro odradili svoj dio posla. slijedi, kako se i pretpostavilo, kmečanje ugrožene ruske nejači: samoproglaseni proruski gradonacelnik u Slavjansku trazi od Putina slanje ruskih vojnika kako bi ondje zaveli red i mir. :-)
Ukrajinski nacionalistički "Desni sektor" zanijekao je ulogu u pucnjavi u nedjelju u Slavjansku, kada su ubijene najmanje dvije osobe, ali samoproglašeni proruski gradonačelnik tog grada od ruskog je predsjednika Vladimira Putina zatražio slanje vojnih snaga koje bi ondje održavale mir i red.

Pripadnici grupe "Desni sektor" za jutrošnji napad okrivljuju ruske specijalne snage.

"Riječ je o bogohulnoj provokaciji Rusa: bogohulnoj, jer se napad dogodio u svetoj uskrsnoj noći za kršćane. Jasno je da su taj napad počinile ruske specijalne snage", rekao je za Reuters glasnogovornik Desnog sektora Artem Skoropadski.

Istovremeno je samoproglašeni gradonačelnik Vjačeslav Ponomarjev na konferenciji za novinare održanoj u Slavjansku pozvao Putina da što prije "razmotri mogućnost slanja snaga za održanje mira, koje bi branile stanovništvo od fašista", javlja AFP.

Lokalnom stanovništvu, tvrdi Ponomarjev, prijetnju predstavljaju pripadnici ukrajinske nacionalističke grupe "Desni sektor". Optužuje ih za krvoproliće u noći na nedjelju.
aljazeerabalkans.com
sluga_okupatora

#9467 Re: Ukrajina

Post by sluga_okupatora »

Alfons Kauders wrote:
sebastian prajs wrote:
slazem se

Vala, da su dobre to im se ne moze osporiti :-D
Googlerica

#9468 Re: Ukrajina

Post by Googlerica »

cyprus wrote: Koliko znam, Ukrajinci iz okoline Prnjavora živi su i zdravi...
puno ih otislo van zadnjeg rata :)

http://www.snm.rs.ba/208/snm/Ukrajinci/ ... ercegovini
Sukob se ne vrti uvijek oko etničkih podjela, o čemu svjedoči primjer obitelji Solomačin i njihovog susjeda Kolje. Mnogi su Rusi u Ukrajini zabrinuti i užasnuti ruskom intervencijom na Krimu.
http://www.dw.de/rus-koji-bi-branio-ukrajinu/a-17495331
Googlerica

#9469 Re: Ukrajina

Post by Googlerica »

najbitniji ljudski zivot,bez obzira na meridijane i paralele :-D
Alfons Kauders

#9470 Re: Ukrajina

Post by Alfons Kauders »

sebastian prajs wrote:
Alfons Kauders wrote:
sebastian prajs wrote:
slazem se

glupost, jer kurve bi bile tu i da se rusija raspadne. ali kako ti volis samo muskarce da nabijas na kurac, ne treba da te tanigira sta kurve rade.
de ba... ko ce radioaktivne kurve? da mi poslije svijetli u mraku...
Googlerica

#9471 Re: Ukrajina

Post by Googlerica »

sebastian prajs wrote:
Googlerica wrote:najbitniji ljudski zivot,bez obzira na meridijane i paralele :-D
onda nek se amerikanci ne igraju ljudskim zivotima. cudo da te ne zanima zasto oni ubijaju sirom svijeta?
p.s. bez rusije nema ni covjecanstva, to bi ti trebalo biti jasno. ali izgleda da nije.
hajde,reci koja drzava se ne igra sa ljuduskim zivotima ?
neregistrovan

#9472 Re: Ukrajina

Post by neregistrovan »

sebastian prajs wrote:
Googlerica wrote:najbitniji ljudski zivot,bez obzira na meridijane i paralele :-D
onda nek se amerikanci ne igraju ljudskim zivotima. cudo da te ne zanima zasto oni ubijaju sirom svijeta?
p.s. bez rusije nema ni covjecanstva, to bi ti trebalo biti jasno. ali izgleda da nije.

to se već zove bratstvo
:nargila:
Alfons Kauders

#9473 Re: Ukrajina

Post by Alfons Kauders »

sebastian prajs wrote:
Alfons Kauders wrote: de ba... ko ce radioaktivne kurve? da mi poslije svijetli u mraku...
zar nisu zivinice odlagaliste za njemacki i americki nuklearni otpad, ili to jos nisi skontao? skontaces i nece ti biti prijatno. :wink:
:lol:

uvijek sam cijenio srpski humor
Googlerica

#9474 Re: Ukrajina

Post by Googlerica »

sebastian prajs wrote:
Googlerica wrote:
hajde,reci koja drzava se ne igra sa ljuduskim zivotima ?
maloprije te interesuje bas ukrajina a ne recimo afganistan, a sad vec relativiziras? kad je tako, onda se zapitaj koja se najvise igra sa ljudskim zivotima. :wink:
ja sam altruista cijeli zivot :-D

ja se pitam zasto je tebi vaznija Rusija od US,kad obe absolutno ne interesira zivot jednog sebastian prajs ,kao i njegovo misljenje o ukrajini :D
exliberal-ex

#9475 Re: Ukrajina

Post by exliberal-ex »

jefferson wrote: Hajmo od pocetka, na prvu temu koju si spomenuo, OWS.
Apsultno! Gomila idealista koji su htjeli malo da se provedu, totalno skrecuci temu sa pravih problema. Bill Maher im je to rekao jer su sveli proteste na zajebanciju. NYPD ih je poceo hapsiti zbog stanja u kojem su drzali taj dio grada, a razloga za hapsenje je naravno bilo i previse, ako bas hoces da pratis slovo zakona (ono popisao se tip na cosak zgrade). OWS je nesto najgore sto se desilo bilo kakvoj lijevoj misli u SAD. Totalno su sveli sebe i proteste na zajebanciju. Najtragicnije je bilo da im je Deutsche Bank dala svoj hol zgrade da koriste kao stab, jedna od najgorih banaka na trzistu. Upravo je to bila poenta Bill Mahera. I Dok je Tea Party, kao reakcija na prvog crnog predsjednika "udomila" skoro 10 senatora, preko 30 predstavnika, OWS se rasuo u oblaku dima trave. Da su svoju energiju usmjerili ka podrsci pravih kandidata za Kongres nesto su mogli napraviti.
Sta bi americka policija uradila? Ne znam, znam iz iskustva da je tako nesto danas nemoguce u SAD. Jednostvano, SAD su prosle tu fazu, ostavile je iza sebe u 60-tim (Alabama, Kent itd). Dosla nova vremena i nova pravila. Po mom misljenju, u Ukrajini se desava ono sto se desavalo u Poljskoj itd krajem 80-tih, pocetkom 90-tih. Jednostavno, Ukrajinci su ostali u raskoraku, ni na zapad ni na istok, i zbog cinjenice da su obe strane vukle sebi, to je moralo da se raspadne jednog dana, taj nakaradni sistem.
Boston? Ja da sam bio sef policije isto bi uradio. De mi navedi drzavu koja ima organizovan sigurnosni sistem koja ne bi tako postupila i mozda jos rigoroznije? Da se to desilo u njemackoj, Boston bi bio mila majka, sta bi njemci uradili. I eto dva dana ljudi bili u kucama (i to ne u cijelom Bostonu) i sta sad? Nisi vidio ljude da protestvuju protiv toga? Svi su saradjivali (sto je opet odlika organizovanih drustava). U tome i jeste razlika izmedju SAD, EU, Japana itd, i Ukrajine, Moldavije, Rusije itd. Zato u Chicagu imas svakog drugog taksistu iz Rusije, jer ljudi vole organizovana, sigurna drustva.
Sto se tice militarizacije policije, apsolutno si upravu. Ne sto se tice militarizacije NYPD, LAPD ili Chicago PD, nego malih policija. Ali se vracamo na politiku. Svaki policijski odjel u SAD danas ima MRAP. Koji ce qrtz MRAP nekoj vukojebini u Montani? Ali neko treba zaraditi na MRAP-u, pa ga svi kupuju, kao i oklope itd, i onda ce visak poslati Ukrajincima (sto ce nekako naplatiti), dok ce oni nove naruciti i tako ukrug.
Sto se tice prisluskivanja komunikacija, to je bilo na stadionu. Van stadiona ako su rekli da ce prisluskivati komunikacije, ko god je prisluskivao mogao je podnjeti tuzbu. Cijela frka oko NSA jeste oko prvog amandmana. Ralzika je sto je sto vlade i birokratski sistemi ne mogu da prate tehnoloski napredak. Direktor DNI u americi je nesto kao Putin, hladnoratovski ucenjak. Kada tim ljudima dadnes u ruke novu tehnologiju, oni ce da je koriste kako su nauceni. Posto legislativa uvijek kasni za tehnoloskim napredkom, imas u SAD ono sto imas danas, nesto sto prosjecnog gradjanina ne tice ni 0,000001%. Ali, u SAD je to problem, bez obzira sto prosjecni gradjanin nista ne osjeca u vezi toga. Ali u SAD mzoes tu diksusiju imati, u Rusiji i slicnim zemljama ne mozes, ukljucujuci i neke EU zemlje. Na kraju krajeva, Greenwald je objavio podatke Snowdena u Postu, ne zato sto je to bilo lako, nego zatos to u SAD to mozes uraditi a da ne odgovaras zakonski, u Velikoj Britaniji ne mozes. Eto, prosle sedmice Greenwald je dobio Pulitzerovu nagradu, sletio na JFK, i nista nikom.

Drone wars: Mislim da je tu ipak Pakistan najveci parazit. Pakistan zna da moraju rjesiti problem Talibana i sjeveroistocnog regiona, ali nista ne poduzimaju. Sto? Zato sto znaju da ako odugovlace, amerikaci ce to rjesiti. Sto gnjev naroda usmjeravati na vladu u Islamabadu kada se moze usmjeriti na vladu u Washingtonu. Sto to Washington radi? Pa kada imas tako neobrazovanu naciju, sa Talibanima u jednom djelu zemlje, i 140 nuklearnih bojevih glava, onda nesto moras uraditi. 10-15,000 vojnika u Afganistanu nece ostati zbog Afganistana, nego kao reakciona snaga ako nesto pukne u Pakistanu da se osigura nuklearno oruzje. U isto vrijeme Pakistanci nece da provedu reforme, tj. obrazovne reforme jer je to "nepopularno" medju ekstremistima, ali zato sve to naplacuju od Amerikanaca. Prije 3 godine sam procitao vrlo dobru knjigu o pakistanu, gdje su radili anketu o americi. Vecina pakistanaca krivi amerikance zbog problema sa kanalizacijom i vodom u Islamabadu! U sustini, kada amerikanci to mogu rjesiti sebi mogu i nama. To je ona politika kada vlade uvijek za sve okrivljuju ameriku, strani faktor itd (znas ada nasi kazu: htjela medjunarodna zajednica).
Sto se tice samih drones, jbg, cisto sa vojnicke taktike, ima smisla. Strateski? Ja licno mislim da se Talibani morjau rjesiti, ali bolje ih je ganjati po sumama nego greskom ubiti svatove, i onda cijelo selo okrenes protiv sebe.

Sto se tice republikanaca, oni su totalno izgubili kompas. Medjutim, ako Jeb Bush odluci da se kandiduje za izbore (doduse, on je pametniji burazer), demokrati bi mogli biti u ozbiljnoj situaciji.
1. Republikanci ce im nabacivati Siriju do besvjesti, iako su SAD psotigle vise nego su mogli vojnim udarom, tj. kada je upitanju hemijsko oruzje.
2. Ukrajina. Rusija je Americka boljka od 1917 godine. Prosjecnog amerikanca uvijek mozes preplasiti Rusijom. John McCain NIKAD ne bi pobjedio na ziborima 2008 godina, SA ili BEZ Sarah palin. Jednostavno 8g Busha je ucinilo svoje i Obama nikad ne bi bio predjsednik bez Busha. Tako da Rusija dodje kao vrlo dobar materijal za izbore, pa cak i za Sarah palin da se kandiduje za Senatoricu (postoje indicije).
Takodje, Republikanci su sve vise reaktivni jer dolazi do demografskih promjena u SAD. Hispano amerikanci su grupa sa najvecim prirastajem, i svaka politicka elita koja se osjeca ugrozenom je uvijek reakcionarna. Tako se i Republikanci ponasaju jer gube tlo pod nogama (ovi stari republikanci) Ali to ce trajati jos jedan do dva izborna ciklusa, i nova generacija Republikanaca ce doci. Zato mi je smjesno kada Cheli kaze: Mozes misliti sta je Obama rekao. Obama to ne govori Putinu, nego reaguje na pritisak Republikanski analiticara koji vise na FOX-u, i jednostavno se stvori pritisak da moras reagovati. Sta ce Obama uraditi? Uvesti sankcije kao iranu? Pa GM, Ford, Coca-Cola, Pepsi, Microsoft itd bi ga pojeli. Ali, ono sto ja govorim je da je ovo opasnost za Putina, jer bi dugorocno Rusija mogla ispasti veliki gubitnik zbog ovoga. Jer Rusija u komsiluku nema Banglades, nego EU. To je glavno rusko trziste, a ako EU pocne traziti ubrzano alternative za ruski plin, to ce Rusiju daleko vise kostati nego SAD, koji u Rusiju izvoze oko 3% svog izvoza.

3. Kuba? Koga boli qrtz za Kubom u SAD? Pa svaki stanovnik SAD (ja prvi) bi sad na Kubu da zapalim kubansku cigaru smotanu izmedju nogu prosjecne kubanke :D
Problem je OPET (kao i u svim zemljama) u americkoj domacoj politici. Prosjecni kubanac mrzi Castro familiju. SVAKI kubanac koji je preplivao onaj jebeni prolaz izmedju Kube i Floride mrzi Castro bracu iz dna duse. Na Floridi ima 2.7 miliona kubanaca sa pravom glasa. Florida je tkz. swing drzava, znaci moze i republikancima i demokratama. Onaj predsjednik (partija) koji ukine snakcije Kubi je izgubio sljedece izbore i jos nekoliko ciklusa u toj drzavi. Nema to veze sa komunizmom, diktaturom itd.
I da naravno, Rusija nece u NATO-u Ukrajinu jer Ukrajina ima 45 miliona stanovnika. I SAD ce ciniti sve da Ukrajinu izvuku iz Ruskog zagrljaja. Sto? Zato sto SAD ima snage da se petlja u poslove Ruskog susjeda, dok Rusija moze samo da se bori da zadrzi Ukrajinu u svom zagrljaju. Stvar je sto SAD mogu da se mjesaju u poslove na ruskoj granici, Rusija se ne moze mjesati u poslove na americkoj granici. Nema tu morala, pravednosti, lijepe rijeci, to je cisti realpolitik.

4. Sto se tice americke vojske, to je dobrovoljna vojska (u nasem prevodu i u bukvalnom prevodu). Niko te ne tjera da pristupis vosjci. Kada pristupis, potpises ugovor, normalno da si vezan za ugovor. Da li ces se odluciti za taj korak ili ne, do tebe je, niko te ne tjera.

ajde da ti odgovorim
poceli smo sa ows...ok skupila se djeca cvjeca jer im je dopizdilo da ih bankari jebu kako im je volja I kad useru onda drzava dolazi da ih spasava. I protestvovali ali miroljubivo, i sta se desava prvo ih istjeraju sa jedne lokacije onda sa druge ...kazes krse zakone....i na osnovu tih zakona par hiljada ih bude pohapseno.
Ajde da preslikamo tu istu situaciju na Mejdan....skupila se grupica protestanata , zablokirala dio grada, kad se policija pojavila poceli da je kamenuju, bacaju molotovljeve koktele....i to je ok za tebe ali nije ok kad se djeca cvjeca skupe i miroljubivo protestvuju....malo dupli standardi jel tako jeffersone.
Isto tako vazi za boston, kad se desio teroristicki napad u bostonu pokazalo se da u americi postoje fakticki dvije vojske, siromasna koja ide van amerike i tuce se sa "neprijateljima demokratije" i policija koja da izvines jebe gradjane amerike kako im se god digne i to je po tebi demokratija. Mnogi su u americi kritikovali ruski sistem tokom olimpijskih igara , te vojska, te militarizacija gdje su ljudska prava ( pussy riot..dosle da prozivaju vlast....) ali je ok kad se to isto tako radi na zapadu...oped dvolicnost
Dalje govoris da je u Americi demokratija i navodis da je greenwald dobio pulcerovu nagradu za objavljivanje podataka..cekaj malo jeffersone sta bi sa vojnikom manningom, sta bi sa snowdenom...oni su otkrili da amerika krsi ljudska prava i internacionalne zakone, torture, spijuniranje sviju...i sta se desi u toj demokratskoj americi. Nisu oni koji su to radili i odobrili kaznjeni nego oni sto su pokazali te podatke....opet demokratija na djelu?

Da se vratimo sad na republkance, spominjes jos jednog busha...kolika je realno upotrebna vrijednost jednog clana familije koja se pokazala da je u stanju da gurne ameriku u rat radi svojih licnih interesa....
Po pitanju tea party...e tu je tek frtutma jer ti vjerski radikalli ( kopija islamskih radikala iz pakistana i irana) bi sutra pokrenuli rat u ime boga protiv sviju koji nemisle ko oni. Ogromana vecina republikanaca je prestrasena njima i sve vise se javljaju otpori prema njihovim idejama

Sirija
Amerika je pogurala islamiste nadajuci se da ce uspjet srusit assada ali kad su vidjeli da su se malo prercunali okrenuli su glavu od njih ali djelomicno i od SA koja ih je direktno finansirala. Najveci gubitnik na tom polju ( mimo sirijskog naroda) je turska zbog direktnog uplitanja.
Ukrajina
Mnogi govore da je Obama mirotvorac medjutim kad se pogleda sta taj isti radi , kako je prenio rat sa vojnicke cizme na zemlji na neleslektivno bombardovanje i ubijanje po bliskom istoku.....sto se tice ukrajine sam kazes da je americi rusija trn u oku...i sta amerika radi, pripaja bivse clanice varsavskog pakta u nato i priblizava svoje vojne potencijale moskvi. Kako bi se amerika ponasala da sutra meksiko kaze mi hocemo bolje veze sa rusima...vidi sta rade sa venecuelom ( doduse i sami su krivi za mnoge stvari ali ni amerika nije nevina ).
Uskaces ponovo sa republikancima i govoris da im je cilj da prodibe ne bjelo stanovnisto za sebe...to im je cilj ali trenutna situacija je da kod Hispanic i crnih republikanci nemaju sta da traze. Po pitanju tih sankcija prema rusij to su sankcije za malu djecu pogledaj slucaj BP , jel za njih vaze sankcije....nebi rekao. Opet sankcije ce da naprave pritisak na ruse to je zagarantovano ali zbog ruskom Sistema oni ce te sankcije lakse da podnesu nego zapadne drzave ( i amerika) Sta bi bilo da sankcije zaista krenu , koliki bi to udar bio na americko trziste ( o eurpi necu ni da govorim...)

Kuba
Kazes da svaki kubnac mrzi Castro familiju...ok mrzi ali zasto je cilj americke poliitke izolacija, pogledaj arapsko porljece, da amerika kaze mi skidamo embargo bujrum izvozite nama vi cemo izvozit vama....pa pao bi castro za 6 mjeseci i to bi ga kubanci objesili na glavni trg u havani ali to se nedesava, jel americka politika taoc male grupe imigranata...ja sam mislio da je demokratija tamo :)

Amerika opstaje na kreiranju kriza po svijetu i uvedice svoje marionete, moj poznanik ima business i pravi kompozitne dijelove za GE, on uvijek kaze kad god je amerika u ratu on se ubi od posla , kad nema rata njemu posao stagnira...bas je bilo na Bill Mahry prije par sedmica jedan podatak...kaze ameircka vojska je molila ministarstvo odbrane da prekine proizvodnju abrams tenkova...imaju ih 2000 komada viska, i novi dolaze i neznaju sta ce sa njima ganc nove avione bacaju u smetlje jer su visak ali proizvodnja neprestaje....ali to je ok...
nemoj da mislis da ja podrzavam ruse, upoznao sam ih pun k...ali slabo ljudi od njih ali ni ameri nisu cvjecke...pogotovo kad odes u bible belt...tito dragi kazu kod nas seljak iz foce neobrazovan...za ove su doktori :run:
Post Reply