Hot mamma, hvala na cestitkama
Evo ovako ti je procedura sto se tice CR u OBS:
Ujutro se javljas na prijemno na gin., urade ti ctg, malo sacekas i onda te salju u glavnu zgradu na prijem, gdje ti otvaraju historiju bolesti, ides u garderobu i nakon toga opet na ginekologiju na drugi sprat. Gore provedes cijeli dan, ides na prijemni pregled kod doktora koji je taj dan na odjeljenju, rade ti ctg nekoliko puta, i cekas. Ponesi sebi kakvih grickalica, sokova, knjigu, tablet... Ako ne budes imala cimerku, bice ti dosadno. Imas rucak i veceru, poslije vecere ne smijes jesti a piti smijes do 10 navece. Ujutro te rano bude, ides na ctg i sa sestrom silazis u porodiliste, gdje te smjestaju u sobu, klistiraju te, daju ti spavacicu i gel za tusiranje, nakon toga svega stavljaju ti kateter i cekas da sestra sa kolicima dodje po tebe. Taj dio je malo gurav, preplavljena si tremom, uzbudjenjem sto ces uskoro vidjeti svoje pile, a i strahom da li ce sve dobro proci. Silazite u operacioni blok i tamo te preuzimaju tehnicari iz sale, mene je preuzeo neki jako simpaticni i veseli decko koji se zezao sa mnom cijelo vrijeme pa mi je bilo nekako lakse.. Dolazi i anesteziolog, govori ti sta ce ti raditi i pita te neke stvarcice o tebi, onda dolazi dr. Nakas, malo procavrlja s tobom, prinose ti neku masku i kazu ti da duboko udahnes dva puta, ona svjetla na plafonu se pocnu vrtiti i dernek pocinje
Budis se u sali, sestra dolazi po tebe i gore u sobi te prebacuju u tvoj krevet, presvlace te u ono sto im ostavis na natkasni prije odlaska u salu i ukljucuju ti infuziju. Bude ti hladno, boli stomak ali stvarno nije strasan bol, otprilike kao kad dobijes, osjecas kontrakcije materice ali bol nije nepodnosljiv uopste. Uostalom, svakako ti daju analgine pa se bolovi ublaze. Onda odspavas sat dva tri, zavisi koliko ti se spava, a onda ti donose bebu da vidis, da je pridrzis, da se upoznate, tu malo pocnes plakati od srece

a onda je nose, tek sutra ti je donesu da bude s tobom stalno. To je dobro jer nisi pokretna od katetera, bola od reza i opcenito jos si malo osamucena. Taj dan ne jedes nista naravno, a za sutradan sve zavisi od tvog stanja, sta ce na viziti doktori odluciti. Ja sam ujutro odmah zamolila da mi skinu kateter jer sam se stvarno osjecala dovoljno dobro da mogu ustati, skinut mi je kateter oko podne a popodne sam dobila solju caja da popijem. Treci dan sam imala kasasti dorucak tako da se stvarno nisam napatila sto se tice gladi.
Sta nositi... Ponesi kao prvo najmanje dva grudnjaka za dojenje, to je fakat bitno, posto ces, kad ti beba dodje i kad pocnes da dojis, biti u njemu i pidzami na kopcanje. Ne nosi spavacice, pogotovo one kratke do koljena jer ce ti se da izvines dupe smrznuti, donji dio pidzame je zakon. Ponesi neku topliju duksericu, zato sto su im prozori katastrofa, puse strasno. Ja sam bebu zamotavala non stop, jer me bilo strah da se ne prehladi ne daj Boze.
Kupi sebi i kremu za bradavice, mozes aventovu koja je malo skuplja, a mozes i DM koja je puuuno jeftinija od ove, meni su valjale obje, Aventovu sam kupila prvu i mazala u bolnici a sada mazem DM-ovom i ok mi je skroz. Takodjer i tufercice uzmi, to komotno mozes DM, jer je pakovanje od 30 kom. 4,5 km a Hipp-ov 10,80 km. Razlike apsolutno nema, barem meni.
Sto se tice hrane, mozes ponijeti sa sobom nesto a i ne moras jer ti uvijek neko moze donijeti do vrata pa ti sestra dobaci, samo da nije neka hrana tipa cevapa, bureka itd... Sokovi, slatko, keks, vocni jogurt... To ce prihvatiti i donijeti ti. Ulosci naravno vir, mada sam ja nakon par dana presla na ove obicne violetine sensitive, od vira me hvata srklet pa mi je bilo lakse s ovim normalnim... Ostalo sve standardno, toaletni pribor, dezinficirajuce maramice, bebi maramice, gaze, par djecijih pamucnih pelenica, trebace ti kad beba pocne bljuckati a i da imas uvijek cistu pod glavu da joj stavis. Sto se tice koristenja mobitela, zavisi koje su ti sestre u smjeni, sestra Binasa ruzi koga god vidi da ga koristi, moju cimerku je doobro napala jer je drzala mob. Kraj bebine glavice, odrzala joj je predavanje i o bakterijama i o stetnom zracenju, sto joj ne zamjeram, mislim da generalno zene previse koriste mob. Ok je javiti se svojima par puta dnevno po par minuta, ali je malo pretjerano cijeli dan naglabati sa familijom, tetkama strinama itd. kako je sve proslo i kakve beba oci ima i na koga lici... Za to ima vremena i kasnije, ne moraju odmah svi navaliti da zovu prvi dan kad ti ne znas ni gdje si ni sta te strefilo. Iskreno, ja sam 90% poziva ignorisala, javljala se muzu i roditeljima kad vidim da mogu, a kad sam dosla kuci, fino svima odgovorila i objasnila sta i kako.
Ja Bas oduzih sa odgovorom, valjda ti nije dosadno, ako imas jos sta, pitaj slobodno.
Sto se doktora tice, covjek je stvarno super, naravno da je spreman odgovoriti na pitanja i popricati s tobom, provaliti koju, ali sad bas na 1001 pitanje...

nema ti on vremena, uvijek je u trci i guzvi, ali sam sigurna da je spreman pomoci na svaki nacin.