Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
vanad

#9426 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

radenska wrote:kod mene beba zauzima neki skroz cudan kosi polozaj, stomak mi ima oblik pravougaonika :D Osjetim da pokusava da se okrene (to i dr kaze) ali joj ne uspijeva. Kolike su sanse da iz takvog polozaja dodje u normalan, dosad je bila zatkom sve. Ja ovo zbog carskog pitam, inace skoro kraj osmog mjeseca
Eh ovako, kod mene razlika izmedju beba 21 mjesec, znaci prilicno mala, mislim da je i kod tebe slicno. Druga beba je do 38. sedmice svaki put na drugom kraju glavu imala. Jednom dole, jednom gore, uglavnom je lezao poprijeko. Radi toga nisam smjela da se citav osmi i deveti pomjerim od porodilista jer valjda kad bi krenuo porodjaj a on bio poprijeko, mogla bi krenuti rukica ili nogica....jos mi zabrane da nosam ovo starije dijete da slucajno ne bi isprovocirala raniji porodjaj :roll:
Sve u svemu, guzonja je u 38. sedmici vec bio glavom dole ali ne bas uspravno nebo jos malo ukrivo da bi se u 39. namjestio kako treba. Ja sam se bila pomirila sa carskim a on je u 40+3 izletio sam ko tane. Moja mama tvrdi da je i kod mene isti problem bio (brat stariji 13 mjeseci). Prema rjecima mog doktora se to desava kad su trudnoce ublizu a druga beba je manja od prve...tako i bi...mladji se rodio jedno 200 gr. laksi od sestre. Znaci no panic :mrgreen:
orange

#9427 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by orange »

Hot mamma, hvala na cestitkama :kiss:

Evo ovako ti je procedura sto se tice CR u OBS:
Ujutro se javljas na prijemno na gin., urade ti ctg, malo sacekas i onda te salju u glavnu zgradu na prijem, gdje ti otvaraju historiju bolesti, ides u garderobu i nakon toga opet na ginekologiju na drugi sprat. Gore provedes cijeli dan, ides na prijemni pregled kod doktora koji je taj dan na odjeljenju, rade ti ctg nekoliko puta, i cekas. Ponesi sebi kakvih grickalica, sokova, knjigu, tablet... Ako ne budes imala cimerku, bice ti dosadno. Imas rucak i veceru, poslije vecere ne smijes jesti a piti smijes do 10 navece. Ujutro te rano bude, ides na ctg i sa sestrom silazis u porodiliste, gdje te smjestaju u sobu, klistiraju te, daju ti spavacicu i gel za tusiranje, nakon toga svega stavljaju ti kateter i cekas da sestra sa kolicima dodje po tebe. Taj dio je malo gurav, preplavljena si tremom, uzbudjenjem sto ces uskoro vidjeti svoje pile, a i strahom da li ce sve dobro proci. Silazite u operacioni blok i tamo te preuzimaju tehnicari iz sale, mene je preuzeo neki jako simpaticni i veseli decko koji se zezao sa mnom cijelo vrijeme pa mi je bilo nekako lakse.. Dolazi i anesteziolog, govori ti sta ce ti raditi i pita te neke stvarcice o tebi, onda dolazi dr. Nakas, malo procavrlja s tobom, prinose ti neku masku i kazu ti da duboko udahnes dva puta, ona svjetla na plafonu se pocnu vrtiti i dernek pocinje :)
Budis se u sali, sestra dolazi po tebe i gore u sobi te prebacuju u tvoj krevet, presvlace te u ono sto im ostavis na natkasni prije odlaska u salu i ukljucuju ti infuziju. Bude ti hladno, boli stomak ali stvarno nije strasan bol, otprilike kao kad dobijes, osjecas kontrakcije materice ali bol nije nepodnosljiv uopste. Uostalom, svakako ti daju analgine pa se bolovi ublaze. Onda odspavas sat dva tri, zavisi koliko ti se spava, a onda ti donose bebu da vidis, da je pridrzis, da se upoznate, tu malo pocnes plakati od srece :) a onda je nose, tek sutra ti je donesu da bude s tobom stalno. To je dobro jer nisi pokretna od katetera, bola od reza i opcenito jos si malo osamucena. Taj dan ne jedes nista naravno, a za sutradan sve zavisi od tvog stanja, sta ce na viziti doktori odluciti. Ja sam ujutro odmah zamolila da mi skinu kateter jer sam se stvarno osjecala dovoljno dobro da mogu ustati, skinut mi je kateter oko podne a popodne sam dobila solju caja da popijem. Treci dan sam imala kasasti dorucak tako da se stvarno nisam napatila sto se tice gladi.
Sta nositi... Ponesi kao prvo najmanje dva grudnjaka za dojenje, to je fakat bitno, posto ces, kad ti beba dodje i kad pocnes da dojis, biti u njemu i pidzami na kopcanje. Ne nosi spavacice, pogotovo one kratke do koljena jer ce ti se da izvines dupe smrznuti, donji dio pidzame je zakon. Ponesi neku topliju duksericu, zato sto su im prozori katastrofa, puse strasno. Ja sam bebu zamotavala non stop, jer me bilo strah da se ne prehladi ne daj Boze.
Kupi sebi i kremu za bradavice, mozes aventovu koja je malo skuplja, a mozes i DM koja je puuuno jeftinija od ove, meni su valjale obje, Aventovu sam kupila prvu i mazala u bolnici a sada mazem DM-ovom i ok mi je skroz. Takodjer i tufercice uzmi, to komotno mozes DM, jer je pakovanje od 30 kom. 4,5 km a Hipp-ov 10,80 km. Razlike apsolutno nema, barem meni.
Sto se tice hrane, mozes ponijeti sa sobom nesto a i ne moras jer ti uvijek neko moze donijeti do vrata pa ti sestra dobaci, samo da nije neka hrana tipa cevapa, bureka itd... Sokovi, slatko, keks, vocni jogurt... To ce prihvatiti i donijeti ti. Ulosci naravno vir, mada sam ja nakon par dana presla na ove obicne violetine sensitive, od vira me hvata srklet pa mi je bilo lakse s ovim normalnim... Ostalo sve standardno, toaletni pribor, dezinficirajuce maramice, bebi maramice, gaze, par djecijih pamucnih pelenica, trebace ti kad beba pocne bljuckati a i da imas uvijek cistu pod glavu da joj stavis. Sto se tice koristenja mobitela, zavisi koje su ti sestre u smjeni, sestra Binasa ruzi koga god vidi da ga koristi, moju cimerku je doobro napala jer je drzala mob. Kraj bebine glavice, odrzala joj je predavanje i o bakterijama i o stetnom zracenju, sto joj ne zamjeram, mislim da generalno zene previse koriste mob. Ok je javiti se svojima par puta dnevno po par minuta, ali je malo pretjerano cijeli dan naglabati sa familijom, tetkama strinama itd. kako je sve proslo i kakve beba oci ima i na koga lici... Za to ima vremena i kasnije, ne moraju odmah svi navaliti da zovu prvi dan kad ti ne znas ni gdje si ni sta te strefilo. Iskreno, ja sam 90% poziva ignorisala, javljala se muzu i roditeljima kad vidim da mogu, a kad sam dosla kuci, fino svima odgovorila i objasnila sta i kako.
Ja Bas oduzih sa odgovorom, valjda ti nije dosadno, ako imas jos sta, pitaj slobodno.
Sto se doktora tice, covjek je stvarno super, naravno da je spreman odgovoriti na pitanja i popricati s tobom, provaliti koju, ali sad bas na 1001 pitanje... :mrgreen: nema ti on vremena, uvijek je u trci i guzvi, ali sam sigurna da je spreman pomoci na svaki nacin.
Ma.Le.Na

#9428 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

jedno pitanje
uobicajeno mi je nizak pritisak..oko 100 ..110 max
juce sam imala povisen..133
kasnije se spustio na moj taj normalni (nizi) ali mi je ostao poprilicno velik broj otkucaja
92
beba je bila nemirna
zanima me...da li je meni pritisak skocio jer je beba bila nemirna...ili je beba bila nemirna jer mi je pritisak bio visi?
kakva je tu veza..i ima li je...da znam za ubuduce
radenska

#9429 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Joj taj pritisak kontrolisi, meni je tako varirao 10ak dana oko 130, a sad je evo sve 140/90, maloprije mjerila 150/100. Nije mi bas svejedno narocito sto nasi doktori samo pokusavaju da te istjeraju iz ordinacije. Meni internista kaze da ne zna sta trudnice ne smiju jesti ako je visok pritisak, dr na Jezeru kaze samo slusaj internistu, elem nista povezano. Ja moram po internetu da se edukujem o ishrani. I niko, bas niko nece da mi kaze nista o tom pritisku, da li postoje neki rizici ili sta vec. Pocela sam piti terapiju prije 3 dana pa cemo vidjeti kako ce biti.
Ma.Le.Na

#9430 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

radenska wrote:Joj taj pritisak kontrolisi, meni je tako varirao 10ak dana oko 130, a sad je evo sve 140/90, maloprije mjerila 150/100. Nije mi bas svejedno narocito sto nasi doktori samo pokusavaju da te istjeraju iz ordinacije. Meni internista kaze da ne zna sta trudnice ne smiju jesti ako je visok pritisak, dr na Jezeru kaze samo slusaj internistu, elem nista povezano. Ja moram po internetu da se edukujem o ishrani. I niko, bas niko nece da mi kaze nista o tom pritisku, da li postoje neki rizici ili sta vec. Pocela sam piti terapiju prije 3 dana pa cemo vidjeti kako ce biti.
ja nisam imala problema, ali juce def bila jako lose
i sjetim se da nije pritisak..izmjerim..133/70inesto
spao je kad sam popila sok od sipka
svjezi
bas mi je godio
mada sam kontala da ne pijem nista...jer tecnost povecava pritisak
ne znam...kontrolisacu par dana
najgore sto me povremeno na poslu zaboli glava..a nemam mogucnost da izmjerim da vidim da li je od pritiska
bijeli luk inace snizava prirodno samo je meni od njega strasna i uzasna zgaravica..
nadam se da je ovo bila samo epizoda...vidjecemo
Ma.Le.Na

#9431 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

i inace mi je malo zbunjada oko tecnosti
po pravilu trebala bih piti vise zbog radi plodne vode..
medjutim to podize pritisak :?
sta raditi...ima li doktora da kaze koju
radenska

#9432 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

ja crkoh od zedji, sigurno oko 3 l popijem vode dnevno. Sokove ne pijem
Ma.Le.Na

#9433 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

radenska wrote:ja crkoh od zedji, sigurno oko 3 l popijem vode dnevno. Sokove ne pijem
provjeravala secer?
ja nisam zedna...cak stavise mislim da me boli glava i od vode..al ne mogu da ne pijem jer stalno mislim da bi mogla imati manjak plodne
na proslom pregledu je bilo osrednje..
neoxxx

#9434 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by neoxxx »

@ orange, prvo cestitke na bebacu, divno da je sve proslo za 5 :)
hot mamma je pitala za tu proceduru za cr, sto je i mene zanimalo jer mi slijedi drugi porod na carski, ali posto je prvi bio na jezeru, dobro je znati kako to ide u OBS, tako da hvala i za taj iscrpni odgovor! Samo molim te dvije stvarcice da mi potvrdis ako nije problem - nakon poroda ne ides na intenzivnu, nego te vracaju odmah na odjel? I kazes da je bolje pidzama (sto ja svakako i preferiram) od spavacice - jel ti to nije smetalo zbog reza? Oni bebu isto umotavaju kao veknu, jel' tako?
Cestitke jos jednom i uzivajte maksimalno u svakom trenutku :)
julisiz es grant

#9435 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

radenska wrote:Joj taj pritisak kontrolisi, meni je tako varirao 10ak dana oko 130, a sad je evo sve 140/90, maloprije mjerila 150/100. Nije mi bas svejedno narocito sto nasi doktori samo pokusavaju da te istjeraju iz ordinacije. Meni internista kaze da ne zna sta trudnice ne smiju jesti ako je visok pritisak, dr na Jezeru kaze samo slusaj internistu, elem nista povezano. Ja moram po internetu da se edukujem o ishrani. I niko, bas niko nece da mi kaze nista o tom pritisku, da li postoje neki rizici ili sta vec. Pocela sam piti terapiju prije 3 dana pa cemo vidjeti kako ce biti.
Sad ti kaže doktor koji ovdje jeste anoniman, ali za ove savjete ne prima platu, a piše ih u svoje slobodno vrijeme, kada bi većina radila nešto što smatraju pametnijim, pa to možda malo doprinosi vjerodostojnosti:
Pritisak kontroliši svaki 2. ili 3. dan u najbližoj ambulanti ili apoteci. Ne mjeri ga svaki čas ko Jezdimir Uskoković.
Što se ishrane tiče, jedi sve, ali naravno više voća i povrća i kuhane hrane, nego prženog ili roštilja. Bez puno začina. Soliti hranu NORMALNO, bez presoljavanja, ali ne i neslano. Što rekoše u mom dragom Williamsu (str. 727):
Low-Salt Diet. One of the earliest research efforts to prevent preeclampsia was salt restriction (De Snoo, 1937). This inter-diction was followed by years of inappropriate diuretic therapy, after which these practices were discarded. Ironically, it was not
until relatively recently that the first randomized trial was done by Knuist and colleagues (1998), who showed that a sodium-restricted diet was ineffective in preventing preeclampsia in 361 women.
Ja dajem metildopu (uobičajen lijek propisivan trudnicama za hipertenziju kod nas) tek kada je ponavljanim mjerenjima pritisak stalno iznad 150/100. Taj stav podržava zagrebačka škola, a neefikasnost davanja lijekova kod blage i srednje teške hipertenzije očituje se u prethodnom mom izvoru (str. 732):
Abalos and colleagues (2007) reviewed randomized trials of active antihypertensive therapy compared with either no treat-ment or placebo given to women with mild to moderate gestational hypertension. These reviewers included 46 trials en-rolling 4282 women and reported that, except for a halving of the risk for developing severe hypertension, active antihyperten-sive therapy had no beneficial effects. In contrast to the findings by von Dadelszen and Magee (2002) cited above, they reported that fetal-growth restriction was not increasedin treated women.
Similarly, it is controversial whether beta blocking agents cause fetal-growth restriction if given across pregnancy for chronic
hypertension (August and Lindheimer, 2009; Umans and col-leagues, 2009). Thus, any salutary or adverse effects of antihy-pertensive therapy seem minimal at most.
Ma.Le.Na

#9436 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

e kad je doktor tu da uskocim :mrgreen:

od jutros sam popila solju caja od nane
pijuckam litar vode..isto od jutros..
pojela sam 2 mandarine (navodim jer u njima ima "vode")
i boli me glava...tacno osjetim od viska vode..
ovo litar vode bukvalno na silu pijem..inace mi je plafon 0,5l
takvo mi je tijelo..ne podnosim previse tecnosti
smijem li ja vratiti na staro...da pijem samo onda kada sam zedna??
bojim se manjka plodne vode zato se i tjeram piti "vise"..
julisiz es grant

#9437 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

Ma.Le.Na wrote:e kad je doktor tu da uskocim :mrgreen:

od jutros sam popila solju caja od nane
pijuckam litar vode..isto od jutros..
pojela sam 2 mandarine (navodim jer u njima ima "vode")
i boli me glava...tacno osjetim od viska vode..
ovo litar vode bukvalno na silu pijem..inace mi je plafon 0,5l
takvo mi je tijelo..ne podnosim previse tecnosti
smijem li ja vratiti na staro...da pijem samo onda kada sam zedna??
bojim se manjka plodne vode zato se i tjeram piti "vise"..
Tvoj organizam već ima 2 l tečnosti više nego kad nisi bila trudna. Plodna voda ima svoju dinamiku stvaranja i nestajanja. Pijenjem više vode nego što je normalno nećeš ništa postići, samo sebe mučiš. I ne misli na hipotetičke probleme. Manjak plodove vode rijetko nastaje, nikada tek tako i preko noći.
Ma.Le.Na

#9438 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

hvala puno na odgovoru :thumbup:
na proslom pregledu gin mi je konstatovao osrednju kolicinu i priprijetio da moram paziti...jesti jabuke..piti vodu...sokove od jabuka i agruma
tako da se def jesam forsirala
ali time dobila i glavobolje :roll:
hvala jos jednom na odgovoru
Hot Mamma

#9439 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Hot Mamma »

orange wrote:Hot mamma, hvala na cestitkama :kiss:

Evo ovako ti je procedura sto se tice CR u OBS:
Ujutro se javljas na prijemno na gin., urade ti ctg, malo sacekas i onda te salju u glavnu zgradu na prijem, gdje ti otvaraju historiju bolesti, ides u garderobu i nakon toga opet na ginekologiju na drugi sprat. Gore provedes cijeli dan, ides na prijemni pregled kod doktora koji je taj dan na odjeljenju, rade ti ctg nekoliko puta, i cekas. Ponesi sebi kakvih grickalica, sokova, knjigu, tablet... Ako ne budes imala cimerku, bice ti dosadno. Imas rucak i veceru, poslije vecere ne smijes jesti a piti smijes do 10 navece. Ujutro te rano bude, ides na ctg i sa sestrom silazis u porodiliste, gdje te smjestaju u sobu, klistiraju te, daju ti spavacicu i gel za tusiranje, nakon toga svega stavljaju ti kateter i cekas da sestra sa kolicima dodje po tebe. Taj dio je malo gurav, preplavljena si tremom, uzbudjenjem sto ces uskoro vidjeti svoje pile, a i strahom da li ce sve dobro proci. Silazite u operacioni blok i tamo te preuzimaju tehnicari iz sale, mene je preuzeo neki jako simpaticni i veseli decko koji se zezao sa mnom cijelo vrijeme pa mi je bilo nekako lakse.. Dolazi i anesteziolog, govori ti sta ce ti raditi i pita te neke stvarcice o tebi, onda dolazi dr. Nakas, malo procavrlja s tobom, prinose ti neku masku i kazu ti da duboko udahnes dva puta, ona svjetla na plafonu se pocnu vrtiti i dernek pocinje :)
Budis se u sali, sestra dolazi po tebe i gore u sobi te prebacuju u tvoj krevet, presvlace te u ono sto im ostavis na natkasni prije odlaska u salu i ukljucuju ti infuziju. Bude ti hladno, boli stomak ali stvarno nije strasan bol, otprilike kao kad dobijes, osjecas kontrakcije materice ali bol nije nepodnosljiv uopste. Uostalom, svakako ti daju analgine pa se bolovi ublaze. Onda odspavas sat dva tri, zavisi koliko ti se spava, a onda ti donose bebu da vidis, da je pridrzis, da se upoznate, tu malo pocnes plakati od srece :) a onda je nose, tek sutra ti je donesu da bude s tobom stalno. To je dobro jer nisi pokretna od katetera, bola od reza i opcenito jos si malo osamucena. Taj dan ne jedes nista naravno, a za sutradan sve zavisi od tvog stanja, sta ce na viziti doktori odluciti. Ja sam ujutro odmah zamolila da mi skinu kateter jer sam se stvarno osjecala dovoljno dobro da mogu ustati, skinut mi je kateter oko podne a popodne sam dobila solju caja da popijem. Treci dan sam imala kasasti dorucak tako da se stvarno nisam napatila sto se tice gladi.
Sta nositi... Ponesi kao prvo najmanje dva grudnjaka za dojenje, to je fakat bitno, posto ces, kad ti beba dodje i kad pocnes da dojis, biti u njemu i pidzami na kopcanje. Ne nosi spavacice, pogotovo one kratke do koljena jer ce ti se da izvines dupe smrznuti, donji dio pidzame je zakon. Ponesi neku topliju duksericu, zato sto su im prozori katastrofa, puse strasno. Ja sam bebu zamotavala non stop, jer me bilo strah da se ne prehladi ne daj Boze.
Kupi sebi i kremu za bradavice, mozes aventovu koja je malo skuplja, a mozes i DM koja je puuuno jeftinija od ove, meni su valjale obje, Aventovu sam kupila prvu i mazala u bolnici a sada mazem DM-ovom i ok mi je skroz. Takodjer i tufercice uzmi, to komotno mozes DM, jer je pakovanje od 30 kom. 4,5 km a Hipp-ov 10,80 km. Razlike apsolutno nema, barem meni.
Sto se tice hrane, mozes ponijeti sa sobom nesto a i ne moras jer ti uvijek neko moze donijeti do vrata pa ti sestra dobaci, samo da nije neka hrana tipa cevapa, bureka itd... Sokovi, slatko, keks, vocni jogurt... To ce prihvatiti i donijeti ti. Ulosci naravno vir, mada sam ja nakon par dana presla na ove obicne violetine sensitive, od vira me hvata srklet pa mi je bilo lakse s ovim normalnim... Ostalo sve standardno, toaletni pribor, dezinficirajuce maramice, bebi maramice, gaze, par djecijih pamucnih pelenica, trebace ti kad beba pocne bljuckati a i da imas uvijek cistu pod glavu da joj stavis. Sto se tice koristenja mobitela, zavisi koje su ti sestre u smjeni, sestra Binasa ruzi koga god vidi da ga koristi, moju cimerku je doobro napala jer je drzala mob. Kraj bebine glavice, odrzala joj je predavanje i o bakterijama i o stetnom zracenju, sto joj ne zamjeram, mislim da generalno zene previse koriste mob. Ok je javiti se svojima par puta dnevno po par minuta, ali je malo pretjerano cijeli dan naglabati sa familijom, tetkama strinama itd. kako je sve proslo i kakve beba oci ima i na koga lici... Za to ima vremena i kasnije, ne moraju odmah svi navaliti da zovu prvi dan kad ti ne znas ni gdje si ni sta te strefilo. Iskreno, ja sam 90% poziva ignorisala, javljala se muzu i roditeljima kad vidim da mogu, a kad sam dosla kuci, fino svima odgovorila i objasnila sta i kako.
Ja Bas oduzih sa odgovorom, valjda ti nije dosadno, ako imas jos sta, pitaj slobodno.
Sto se doktora tice, covjek je stvarno super, naravno da je spreman odgovoriti na pitanja i popricati s tobom, provaliti koju, ali sad bas na 1001 pitanje... :mrgreen: nema ti on vremena, uvijek je u trci i guzvi, ali sam sigurna da je spreman pomoci na svaki nacin.
Hvala puno na odgovoru :kiss: Sve si tako lijepo objasnila :) Pomirisi taj smotuljak i za mene
JanuaryJones

#9440 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Ooooooo orange ti se porodila, tek sad skontah. Pa čestitke od srca :) ljubi bebu :)*
safran

#9441 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

julisiz es grant wrote: Soliti hranu NORMALNO, bez presoljavanja, ali ne i neslano.
:thumbup:
Nek i ovo jednom čujem od ginekologa. U obje trudnoće sam dobila savjet "izbaciti so" - ne reducirati nego izbaciti. Mislim se - jeste li vi luftali sa fiziologije ili šta?
orange

#9442 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by orange »

neoxxx wrote:@ orange, prvo cestitke na bebacu, divno da je sve proslo za 5 :)
hot mamma je pitala za tu proceduru za cr, sto je i mene zanimalo jer mi slijedi drugi porod na carski, ali posto je prvi bio na jezeru, dobro je znati kako to ide u OBS, tako da hvala i za taj iscrpni odgovor! Samo molim te dvije stvarcice da mi potvrdis ako nije problem - nakon poroda ne ides na intenzivnu, nego te vracaju odmah na odjel? I kazes da je bolje pidzama (sto ja svakako i preferiram) od spavacice - jel ti to nije smetalo zbog reza? Oni bebu isto umotavaju kao veknu, jel' tako?
Cestitke jos jednom i uzivajte maksimalno u svakom trenutku :)
Hvala puno, ma proslo je extra, puno bolje nego sto sam ocekivala, vjeruj mi!

Nema intenzivne, odmah ides u svoju sobu, jos ako imas pokretnu cimerku koja je spremna pomoci, ljepota :D
Pidzama ne smeta rezu, barem meni nije, jer je rez skroz dole nisko a svaka pidzama je ipak malo dublja... Ja sam i one gace za duboku vodu ponijela i nosila ih, one sto dodju do pod pazuh :D
Bebe su ko veknice male, meni ih bilo zao kako su onako cvrsto povijene pa sam onda skontala da stotine i stotine beba tako drze pa im ne bude nista, pa reko hajd nece ni mom skoditi...
Hvala jos jednom, pomirisacu naravno :wink:
orange

#9443 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by orange »

JanuaryJones wrote:Ooooooo orange ti se porodila, tek sad skontah. Pa čestitke od srca :) ljubi bebu :)*
Hvala draga, i na cestitkama a i na savjetima koji su mi itekako pomogli! Ljubim bebu za tebe :kiss:
neoxxx

#9444 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by neoxxx »

E hvala na odgovoru :wink:
Ma.Le.Na

#9445 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

trece tromjesecje
uzasna glavobolja u podrucju sljepocnica
da li je to noramlno?
manekenka u penziji

#9446 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Jesi li mjerila pritisak? Mozda je visok.

Cestitke novim mamama od srca :kiss:
Ma.Le.Na

#9447 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

izmjericu na pauzi
Ma.Le.Na

#9448 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

kakav ste caj od brusnice pile za upalu i bakterije u urinu?
konstatovano mi je navedeno, mada ja nikakve simptome ne osjetim..
da li uzimate onaj caj u vrecicama ili neki specijalni?
i u kojoj kolicini?

hvala
CherryLips

#9449 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Ja sam sebi u trudnoći od suhih brusnica pravila čaj,ovo sto se nudi su uglavnom mješavine,najmanje brusnice. Uglavnom šaku,dvije na litar,litar i po vode,vidjećeš je li ti odgovara slabiji ili jaci okus.
Ma.Le.Na

#9450 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

:thumbup: :thumbup:
Post Reply