Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hladan.preminger

#9426 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hladan.preminger »

skafiskafsnjak wrote:Pa mozes....golfa dvicu npr :D

Ja se ne bih usudio u auta gdje ima elektronike.... Ili ako vec iz nekog razloga moras, onda dati majstori. On valda zna gdje smije vodom, a gdje ne :D

Al ovaj moj sam prao , kralj :lol: :lol: :lol:

Zadnji put w204 čo'jk opra bez problema wapom kao tepih. Kasnije ga vidio i pitam ima li problema, kaže nema nikakvih.

Ja svoj jednom godišnje ručno očistim, ne smijem dati da neko wapom radi. :D
NediM17

#9427 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Kad smo kod mjerenja ulja, tu je moj 1.6 CRDi bas nezgodan. Javljaju se razlike po pola litra, zavisno jesi li sipku izvukao odmah po gasenju, nakon 15 minuta, ili nakon pola sata. I cijelih pola sata treba da se sve slije nazad u karter.
beni-bu-man

#9428 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by beni-bu-man »

hladan.preminger wrote:

Ja se ne bih usudio u auta gdje ima elektronike.... Ili ako vec iz nekog razloga moras, onda dati majstori. On valda zna gdje smije vodom, a gdje ne :D

Zadnji put w204 čo'jk opra bez problema wapom kao tepih. Kasnije ga vidio i pitam ima li problema, kaže nema nikakvih.

BennyBlanco

#9429 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by BennyBlanco »

Pitanje za druga,
Prije par dana mu otisla turbina na BMW E90 320d 110kw.
Covjek odradio reparaciju turbine i ide uz to (zamjena ulja, filtera itd) medjutim auto nece da vuce, turbina kao da hvata tek iza 3000 obrtaja sto se prije nije desavalo, osim toga cuje se konstantno pistanje kao da turbina vrti cim se doda gas. Taj kod koga je reparirao turbinu mu je navodno rekao da je osim same turbine otisla i elektronika turbine. Kome voziti da zna to raditi jer se vec uvalio hiljadu maraka dzabe a auto mu treba za posao?
Hvala
amar1994

#9430 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

beni-bu-man wrote:
hladan.preminger wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
hladan.preminger

#9431 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hladan.preminger »

NediM17 wrote:Kad smo kod mjerenja ulja, tu je moj 1.6 CRDi bas nezgodan. Javljaju se razlike po pola litra, zavisno jesi li sipku izvukao odmah po gasenju, nakon 15 minuta, ili nakon pola sata. I cijelih pola sata treba da se sve slije nazad u karter.
U pravu si sve zavisi od auta do auta. Kod mene je "waiting time" kod preko board-a provjeravas ulje 15 minuta. Mislim da i u manualu piše tako.

Najbolje je kad svako za svoje auto praksom odredi koliko je potrebno., gdje se nakon tog vremena ne povećava nivo na šipki ili na board pc ju.
amar1994

#9432 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

skafiskafsnjak wrote:
amar1994 wrote:
Kataklinger wrote:Kako oprati dizel motor? Vidio sam da neki peru mašinom za pranje auta, ali koliko je to sigurno? Jer vidim da kod mene ima vazda nekih kablova i džekova tako da bi vrlo moguće nastala havarija...
nikako , uzmes neku tecnost za odmascivanje , skaf vode , krpicu i lagano brises sve :thumbup:
Kakva voda pod pritiskom :run:
Tako je moj jedan " pajdo" ... vapom mercedesa c270 :D :D :D :D

naravno... nakon toga, puno stvari u autu mu nije radilo, vecinom vezanih za elektroniku :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol:
amar1994

#9433 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

BennyBlanco wrote:Pitanje za druga,
Prije par dana mu otisla turbina na BMW E90 320d 110kw.
Covjek odradio reparaciju turbine i ide uz to (zamjena ulja, filtera itd) medjutim auto nece da vuce, turbina kao da hvata tek iza 3000 obrtaja sto se prije nije desavalo, osim toga cuje se konstantno pistanje kao da turbina vrti cim se doda gas. Taj kod koga je reparirao turbinu mu je navodno rekao da je osim same turbine otisla i elektronika turbine. Kome voziti da zna to raditi jer se vec uvalio hiljadu maraka dzabe a auto mu treba za posao?
Hvala
to je nesto do akutatora onda , a turbina se vrti cim upalis auto :wink: , e sad ako akutator nije ispravan ostaje zaglavljen u modu za vece obrtaje(tj. krilca budu previse otvorena pa imas tu turbo rupu dok joj motor ne dadne dovoljno izduvnih gasova da je posteno zavrti , kao u tom lsucaju tek na 3000 :-) )

Za majstore ne znam.

Last edited by amar1994 on 01/06/2017 11:40, edited 1 time in total.
amar1994

#9434 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

konektovan wrote:Fazon je ne prskati kutiju sa osiguracima, ecu, pod velikim pritiskom, oszalo mozes. Vise puta sam prao motor, ali vodeci racuna o navedenom. Poprska se tecnost za odmascivanje, saceka se par minuta, i onda se sapere, ali, nikad ne prinositi vap preblizu, vec odmaci se, da bude rasprseniji i samim tim slabiji mlaz, a bice sasvim dovoljan da se sva prljavstina sapere.
ja ne znam sta je zanimljivo u pranju motora :-) , pogtovo gdje nema hromiranih dijelova , ja ga nikad nisam oprao :lol: :lol: , samo malo prebrisem i vozi , to vecinom rade ovi sto preprodaju auta pa tako sakriju relano stanje :lol:
condy

#9435 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

:thumbup:
dgL_

#9436 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

NediM17 wrote:Kad smo kod mjerenja ulja, tu je moj 1.6 CRDi bas nezgodan. Javljaju se razlike po pola litra, zavisno jesi li sipku izvukao odmah po gasenju, nakon 15 minuta, ili nakon pola sata. I cijelih pola sata treba da se sve slije nazad u karter.
Moje iskustvo je recimo da auto sa vise bregastih treba doosta vise vremena da se slije u karter.. I najrealnija slika je jutarnje mjerenje...
Titanium009

#9437 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Titanium009 »

condy wrote:
Titanium009 wrote:
condy wrote:Žuta lampica ti svjetli već dva mjeseca :? :D

Trebaš dosut ulje, imaš manjka. Drugi put kad si mjerio ulje nije se sleglo, pa ti je pokazalo manje. Može ti na čepu od ulja na poklopcu motora kvasiti, pa ti mrljati poklopac
Ne svjetli lampica, nego sam mijenjao ulje prije dva mjeseca. Lampica je pocela prije 3 dana. Par minuta nakon voznje se upali. Sto se tice mrlje, nalazi se na desnoj strani, a ne gdje mi je čep od ulja.
Dosipati ulje svako malo mi i nije neka solucija, zanima me šta bi okvirno moglo biti, to jeste razlog zbog kojeg nestaje.
Dospi ulje na max. pa onda traži uzroke ako ih uopće ima.

Da li si mjerio nivo ulja nakon zamjene ? Da li su oni nasuli dovoljno ulja prilikom zamjene ? Koje ulje je u motoru ? Jeli kao prije ili ? Jeli prije zamjene trošio ulje ?

Dospi ulje a i provjeri koje je sipano prilikom zamjene i da li je odgovarajuće.

Lampica se pali kad malo ulja fali do pola litra pa čak i manje. Ako ga je manje sipano, i ako si ga kad dobro gazio autoputem, nije čudo što se tako brzo upalila.
Ulje nakon zamjene je bilo na nivou kakvom i treba biti. Ulje u motoru je 5w40 i izvrsio sam promjenu za razliku od proslog servisa, tada je ako se dobro sjecam bilo 5w30, ali i tada kada je to ulje bilo, otprilike nakon istog perioda se pocela paliti zuta lampica. Pretpostavljam da nije uzrok promjena ulja.

Evo upravo sam maloprije išao sa autom i cim se upalila odlucim da provjerim i bilo je ispod minimalnog, pretpostavljam da nije normalno iako sam vozio auto nekih 20 minuta na radnoj temperaturi. Kada sam se vratio i ponovo upalio nije se vise palila narednih tridesetak minuta voznje.

Malo me buni ta promjena u razlikama kolicine u drugacijim uslovima, pa me strah da previse ne stavim.
condy

#9438 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Ako te je strah da ne doliješ više ulja, a to je moguće, i meni se znalo desiti, onda sačekaj do ujutru, pa mjeri koliko ima ulja na hladan motor. Auto mora biti na ravnom. Nemoj prije toga paliti auto ! Izmjeri, vidi koliko fali, i pomalo dosipaj po 2 dece ulja, sačekaj par minuta pa ponovo mjeri. To je najsigurniji metod. Ulje povećava volumen kad se zagrije, pa ga nemoj dosipati skroz do maksimuma, ostavi malo prostora na šipci, da bude na gornjoj polovici šipke blizu max. oznake.

Drugi način je, da mjeriš na vruć motor, nakon vožnje od nekih 20-tak minuta. Ugasiš auto, sačekaš 45 minuta i mjeriš. Treba sačekati toliko jer je 5w40 gušće ulje, ima deblji fil ( u odnosu na ranije koje si sipao ), i sigurno mu treba duže vremena da se slegne. Provjeriš nivo nakon toga, i dospeš po 2 dl, sačekaš par minuta pa provjeriš...i tako do blizu max. oznake.

Prije nego što ovo uradiš, provjeri tačno koje je ulje sipano, odnosno znaš da je 5w40, ali koje specifikacije, i da li je po knjizici vozila, odgovarajuće za tvoj motor. Specifikacija piše na kanisteru od ulja, pa je uporedi sa specifikacijom za tvoj motor.

Ja ne znam koja je specifikacija za ulje za motor 1.9 CDTI, ali to možeš naći u knjižici od vozila ili na internetu, a sigurno da ima i ovdje forumaša koji znaju koja je specifikacija ulja za taj motor. Ako je ulje neodgovarajuće specifikacije što može biti uzrok veće potrošnje, moraćeš ga mijenjati, pa prvo to provjeri, pa onda dosipaj.

Da li si primjetio na retrovizoru da li ti auto više ti čadi crn ili plavkast dim u vožnji kad ga malo jače pritisneš ili na leru ?
Ako ima ovog dima i ako pravi dimnu zavjesu, pogotovo ovog plavičastog ako ima, onda može biti problem u dihtingu, karikama i sl. Ali prvo kreni od jednostavnijih stvari i jeftinijih pa onda na ove skuplje moguće kvarove.
Ned071

#9439 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Titanium009

koje si ulje nasuo? jel GM?
Paulaner

#9440 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Paulaner »

Za fleke od ulja ja koristim onaj sprej za ciscenje kocnica,nevjerovatno kako cisti.Nema nikakvog ribanja i trljanja,samo se dobro nasprica i ostavi za par minuta se osusi a ulju ni traga :thumbup:
NediM17

#9441 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

dgL_ wrote:
Moje iskustvo je recimo da auto sa vise bregastih treba doosta vise vremena da se slije u karter.. I najrealnija slika je jutarnje mjerenje...
Moje iskustvo je da auti sa hidraulicnim podizacima ventila imaju taj "problem" da ulju treba puno da se vrati u karter.

Suzuki je isto DOHC 16v, ali ima mehnicke podizace, i nivo je isti kada god pogledas ulje, a 1.6 CRDi ima 16 hidraulicnih.
deda_jr

#9442 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by deda_jr »

Da evo postavim pitanje i ovdje, a ako ste čitali na onom drugom podforumu i ne da vam se čitati, slobodno preskočite.. Ja moram pitati pošto mi niko ne odgovara :D

Elem, poklopile mi se neke stvari i ja sebi uzeh, protivno svim savjetima, jednog dedu, odnosno Mercedesa w123...
Da je u najboljem stanju, nije, ima dosta toga što treba na njemu poraditi, prvenstveno kada je u pitanju kozmetika, ali polako, tako sam nekako i zamislio, uzeti auto i onda ga polako sređivati. Dovezao me od Bosanske Krupe do Sarajeva bez problema, malo vozikanja ovdje po gradu i osim što je lijen ko' Choloepus hoffmanni iliti dvoprsti ljenjivac (200D), ja sam zadovoljan. Poslužiti će za ono za što je namijenjen.

E sada pitanje... Htio bih prvo da malo sredim mehaniku, kočnice, stajni trap, ulje, filteri i ostale stvari kako bi bio siguran da imam sigurno auto. Trebao bih preporuku mehaničara na području Sarajeva koji bi imao živaca da se bakće sa ovim, pošto u "većim" servisima baš i nisu spremni da gube dan na radu na njemu ili kako mi čovjek reče, to je prestaro za nas, tu pola dana možeš izgubiti na odvrtanju jednog šarafa, bolje ti to odvezi nekom majstoru koji ima onako garažu u mahali i koji će to htjeti.

Pa je li ima neka preporuka za mehaničara koji bi se htio baviti dedom od 36 godina?

Hvala!
Ned071

#9443 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Ima jedan na Otesu...
amar1994

#9444 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

:D :D
skafiskafsnjak

#9445 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Kupujem xenon neki dan . Dosao u prodavnicu kaze 25 jedna... pokaza mi, meni iste kao na ebay za 10km ...Image

Jel moguce da je u njega original a na ebayu kopija ...? Ili pokusava "uzeti" raju?
amar1994

#9446 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

:lol: :lol: :lol:

sve je to isto kinesko smece :wink: , samo lijepe druge naljepnice :lol: :lol:
skafiskafsnjak

#9447 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

A ozb pitam...haahha. nisam kupio kad sam vidio pakovanje hahahaah. Ima neke malo skuplje, Phillips hahah.
Ned071

#9448 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

A struja, kirija, pdv, doprinosi? To ne racunate? Uzmite na internetu ako vam je puno...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#9449 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

Ned071 wrote:Ima jedan na Otesu...
nema
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#9450 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

skafiskafsnjak wrote:A ozb pitam...haahha. nisam kupio kad sam vidio pakovanje hahahaah. Ima neke malo skuplje, Phillips hahah.
Sve je isto, ima kolega na Meganu, uzeo sa Ebaya 15 dolara platio i sijalice i balasti, evo godinu dana mu rade :D
Post Reply