Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Pedja Kojovic
#9426 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
krusko37
Ja sam u jednom od ranijih postova pisao o koalicionim mogucnostima Nase stranke kao i mogucnosti naseg ucesca u izvrsnoj vlasti. Vjerovatno ste to propustili pa ga taj post postavljam u produzetku...(Isti principi, modificirani prema opstinskim nadleznostima vaze i za lokalnu vlast)
Nasa stranka, kao sto smo uvijek i govorili, nece koalirati sa onim strankama koje sebe prvenstveno vide kao zastupnike jedne etnicke grupe. To znaci da je broj politickih partnera sa kojima NS moze ici u koaliciju vrlo ogranicen.
Mi smo 2008. usli u partnerski odnos u Sarajevu sa SDP-om kako bi smo omogucili smjenu gradonacelnice Semihe Borovac iz SDA i izbor SDP-ovog gradonacelnika.
Nismo bili zadovoljni odsustvom reformatorskog duha u gradonacelniku Behmenu i kad smo vidjeli da se krenulo u projekte koji su sigurno na stetu gradjana, a vjerovatno i protivzakoniti pobunili smo se.
SDP je insistirao na svojim odlukama i mi smo odlucili da raskinemo odnos i povucemo se sa pozicija zamjenika gradonacelnika, dopredsjedavajuceg Gradskog Vijeca, i jos nekih.
Na izborima 2010. godine postali smo prva stranka koja je usla u predizbornu koaliciju sa politickom strankom u RS-u, Nova socijalisticka partija -Zdravko Krsmanovic.
Koalicija je bila bazirana na pet principa koji su definisali nas odnos prema BIH kao nasoj domovini, pitanje ljudskih prava na njenom cijelom teritoriju, odnos prema ratnim zlocincima i korupciji i priznanje da u odredjivanju onoga sto trebamo i moramo, kao i nacin na koji to treba uraditi, prihvatamo Brisel ako arbirtrarni "sud".
To je sto se tice koalicija.
Sto se tice naseg ucesca u vlasti, ili jesmo li odbijanjem ponude SDP-SBB koalicije da udjemo u vlast odbili preuzimanje odgovornosti...
Mi cemo preuzeti odgovornost i ucestvovati u vlasti onda kada procjenimo da ulazimo u taj projekat sa ljudima kojima prica o ekonomskim i socijalnm reformama nisu puka predizborna retorika koja ima cilj da ih dovede na vlast - kako bi i oni kao i njihovi prethodnici rijesili svoje stranacke i licne materijalne potrebe nego su zaista spremni da sustinski mjenjaju i sistem i nacin vladanja.
Na primjer.
Ukoliko nam se nudi ministarstvo kulture onda ta Vlada mora prihvatiti da medju nasim budzetskim prioritetima nece biti
cevljanskih korida, da nas umjesto finansiranja vjerskih organizacija i hiljada udruzenja boraca, zanimaju obrazovni, sportski i programi od kojih koristi imaju svi gradjani nase zemlje. Ili.
Ukoliko nam se nudi ministarstvo zdravstva onda toj vladi mora biti jasno da cemo mi umjesto samo verbalno krenuti u policijsku, otvorenu, borbu protiv korupcije u toj oblasti i insistirati na pravu pacijenta da ima evropski kvalitet usluge.
Ukoliko nam se nudi ministarstvo privrede onda oni koji od nas traze da preuzmemo odgovornost moraju biti svjesni da cemo mi budzetska sredstva trositi ne za kupovinu socijalnog miram nego cemo ih usmjeriti na stvaranje povoljne poslovne klime za mala i srednja preduzeca i da je nas princip za sprovodjenje "giljotine propisa" onaj koji kaze da drzava od gradjanina ne smije traziti niti jedan dokumenat koji mu ona sama izdaje.
(Znaci sve sto vi trebate imati za obavljanje bilo kojeg admnistrativnog posla jeste vas maticni broj).
Ukoliko nam se nudi ministarstvo za socijalno politiku onda cemo to prihvatiti samo ako mozemo krenuti u sustinsku reformu sadasnjeg sistema , koji je nepravedan i neodrziv jer socijalnu pomoc tretira kao status, a ne kao potrebu.
Ukoliko nam se nudi ministarstvo obrazovanja onda se ne treba ocekivati od nas da zbog licnih, finansijskih, interesa profesora i drugih akademskih radnika, odustanemo od stvaranje Univerziteta Sarajevo i da umjesto da obezbjedimo udzbenike za socijalne kategorije u svim razredima - i zahtijevamo njihovo oslobadjanje od PDV-a - nastavimo dosadasnju obrazovnu politiku. Mi ulaganje u obrazovanje drzimo za najsigurniju ekonomsku investiciju za buducnost BiH.
Ukoliko nam se nudi ministarstvo finansija onda oni koji nam to nude moraju biti spremni na to da ce cigare, alkohol i luksuz u poreskom smislu biti tretirani drugacije od lijekova, hrane i knjiga i da ce u finansijskom smislu poreski sistem sluziti za preraspodjelu tereta ekonomskih i socijalnih reformi i da ce poreska stopa progresivno pratiti osnovicu na koju se obracunava.
Itd.
Ja sam u jednom od ranijih postova pisao o koalicionim mogucnostima Nase stranke kao i mogucnosti naseg ucesca u izvrsnoj vlasti. Vjerovatno ste to propustili pa ga taj post postavljam u produzetku...(Isti principi, modificirani prema opstinskim nadleznostima vaze i za lokalnu vlast)
Nasa stranka, kao sto smo uvijek i govorili, nece koalirati sa onim strankama koje sebe prvenstveno vide kao zastupnike jedne etnicke grupe. To znaci da je broj politickih partnera sa kojima NS moze ici u koaliciju vrlo ogranicen.
Mi smo 2008. usli u partnerski odnos u Sarajevu sa SDP-om kako bi smo omogucili smjenu gradonacelnice Semihe Borovac iz SDA i izbor SDP-ovog gradonacelnika.
Nismo bili zadovoljni odsustvom reformatorskog duha u gradonacelniku Behmenu i kad smo vidjeli da se krenulo u projekte koji su sigurno na stetu gradjana, a vjerovatno i protivzakoniti pobunili smo se.
SDP je insistirao na svojim odlukama i mi smo odlucili da raskinemo odnos i povucemo se sa pozicija zamjenika gradonacelnika, dopredsjedavajuceg Gradskog Vijeca, i jos nekih.
Na izborima 2010. godine postali smo prva stranka koja je usla u predizbornu koaliciju sa politickom strankom u RS-u, Nova socijalisticka partija -Zdravko Krsmanovic.
Koalicija je bila bazirana na pet principa koji su definisali nas odnos prema BIH kao nasoj domovini, pitanje ljudskih prava na njenom cijelom teritoriju, odnos prema ratnim zlocincima i korupciji i priznanje da u odredjivanju onoga sto trebamo i moramo, kao i nacin na koji to treba uraditi, prihvatamo Brisel ako arbirtrarni "sud".
To je sto se tice koalicija.
Sto se tice naseg ucesca u vlasti, ili jesmo li odbijanjem ponude SDP-SBB koalicije da udjemo u vlast odbili preuzimanje odgovornosti...
Mi cemo preuzeti odgovornost i ucestvovati u vlasti onda kada procjenimo da ulazimo u taj projekat sa ljudima kojima prica o ekonomskim i socijalnm reformama nisu puka predizborna retorika koja ima cilj da ih dovede na vlast - kako bi i oni kao i njihovi prethodnici rijesili svoje stranacke i licne materijalne potrebe nego su zaista spremni da sustinski mjenjaju i sistem i nacin vladanja.
Na primjer.
Ukoliko nam se nudi ministarstvo kulture onda ta Vlada mora prihvatiti da medju nasim budzetskim prioritetima nece biti
cevljanskih korida, da nas umjesto finansiranja vjerskih organizacija i hiljada udruzenja boraca, zanimaju obrazovni, sportski i programi od kojih koristi imaju svi gradjani nase zemlje. Ili.
Ukoliko nam se nudi ministarstvo zdravstva onda toj vladi mora biti jasno da cemo mi umjesto samo verbalno krenuti u policijsku, otvorenu, borbu protiv korupcije u toj oblasti i insistirati na pravu pacijenta da ima evropski kvalitet usluge.
Ukoliko nam se nudi ministarstvo privrede onda oni koji od nas traze da preuzmemo odgovornost moraju biti svjesni da cemo mi budzetska sredstva trositi ne za kupovinu socijalnog miram nego cemo ih usmjeriti na stvaranje povoljne poslovne klime za mala i srednja preduzeca i da je nas princip za sprovodjenje "giljotine propisa" onaj koji kaze da drzava od gradjanina ne smije traziti niti jedan dokumenat koji mu ona sama izdaje.
(Znaci sve sto vi trebate imati za obavljanje bilo kojeg admnistrativnog posla jeste vas maticni broj).
Ukoliko nam se nudi ministarstvo za socijalno politiku onda cemo to prihvatiti samo ako mozemo krenuti u sustinsku reformu sadasnjeg sistema , koji je nepravedan i neodrziv jer socijalnu pomoc tretira kao status, a ne kao potrebu.
Ukoliko nam se nudi ministarstvo obrazovanja onda se ne treba ocekivati od nas da zbog licnih, finansijskih, interesa profesora i drugih akademskih radnika, odustanemo od stvaranje Univerziteta Sarajevo i da umjesto da obezbjedimo udzbenike za socijalne kategorije u svim razredima - i zahtijevamo njihovo oslobadjanje od PDV-a - nastavimo dosadasnju obrazovnu politiku. Mi ulaganje u obrazovanje drzimo za najsigurniju ekonomsku investiciju za buducnost BiH.
Ukoliko nam se nudi ministarstvo finansija onda oni koji nam to nude moraju biti spremni na to da ce cigare, alkohol i luksuz u poreskom smislu biti tretirani drugacije od lijekova, hrane i knjiga i da ce u finansijskom smislu poreski sistem sluziti za preraspodjelu tereta ekonomskih i socijalnih reformi i da ce poreska stopa progresivno pratiti osnovicu na koju se obracunava.
Itd.
-
drug profi
#9427 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
@Pedja, nece li onda NS vazda biti opozicija? Ocekujete da jednom, nekad, prevlada gradjanska opcija?Pedja Kojovic wrote:
Ne vjerujem.
-
Guido_Špišić
#9428 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pazi im slogana "mi možemo". Ukrali ste ovo od Obame 2008.
Zaista kod nas niko ne može da se dosjeti nečega novog i originalnog. Taman kad sam pomislio da vam dam glas sa ovim presmješnim kandidatkinjama i ovim pođonjenim sloganom shvatim da nemam za koga da glasam. Vi očito mislite da je upravljanje općinom neka zahebancija. Pa to je bitniji nivo vlasti od predsjedništva. Znam 2 od ove 4 i ne bi ih poslao u granap po kruh i mlijeko.
Zaista kod nas niko ne može da se dosjeti nečega novog i originalnog. Taman kad sam pomislio da vam dam glas sa ovim presmješnim kandidatkinjama i ovim pođonjenim sloganom shvatim da nemam za koga da glasam. Vi očito mislite da je upravljanje općinom neka zahebancija. Pa to je bitniji nivo vlasti od predsjedništva. Znam 2 od ove 4 i ne bi ih poslao u granap po kruh i mlijeko.
Last edited by Guido_Špišić on 07/09/2012 15:29, edited 1 time in total.
- Arturo B
#9429 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Necete koalirati sa strankama koje se smatraju predstavnicima odredjene etnicke grupe? Postovani Pedja s kim vi onda tacno mislite koalirati?
-
Pedja Kojovic
#9430 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
drug profi
Mi zaista vjerujemo da hoce.(I vjerujemo da ce nase prisustvo na svim nivoima vlasti drasticno ubrzati taj proces).
U medjuvremenu, nas cilj je da oko Nase stranke okupimo socijalne - liberale u BiH i da se dovedemo u situaciju(kakvu imamo recimo u KS i jos nekim organima) da nasi glasovi odlucuju da li ce prijedlozi socijaldemokratskog ili narodnjackog bloka dobiti potrebnu vecinu.
p.k.
Mi zaista vjerujemo da hoce.(I vjerujemo da ce nase prisustvo na svim nivoima vlasti drasticno ubrzati taj proces).
U medjuvremenu, nas cilj je da oko Nase stranke okupimo socijalne - liberale u BiH i da se dovedemo u situaciju(kakvu imamo recimo u KS i jos nekim organima) da nasi glasovi odlucuju da li ce prijedlozi socijaldemokratskog ili narodnjackog bloka dobiti potrebnu vecinu.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#9431 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Arturo B
Koalicije, o koima govori izborni zakon, bi smo sklapali samo sa ideoloski bliskim strankama.
Uslove pod kojima bi smo ucestvovali u vlasti sam, ja mislim, prilicno jasno predocio u prethodnom postu.
p.k.
Koalicije, o koima govori izborni zakon, bi smo sklapali samo sa ideoloski bliskim strankama.
Uslove pod kojima bi smo ucestvovali u vlasti sam, ja mislim, prilicno jasno predocio u prethodnom postu.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#9432 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
guido_spisic
Zao mi je da po drugi put na ovom forumu izjavljujete da necete glasati za nas.
(Ovaj put zbog neslaganja sa grafickim dizajnom nase kampanje, ili tako nesto, a prosli zbog Venecuele ili tako nesto).
Ali ja se nadam da cete se tokom izborne kampanje informisati o strankama i kandidatima i pronaci partiju kojoj cete dati svoj glas jer najvaznija stvar 7. oktobra, vaznija od glasanja za NS, je da glasate.(I da i druge motivisite da glasaju za opciju koja im najvise odgovara).
p.k.
(Ovaj put zbog neslaganja sa grafickim dizajnom nase kampanje, ili tako nesto, a prosli zbog Venecuele ili tako nesto).
Ali ja se nadam da cete se tokom izborne kampanje informisati o strankama i kandidatima i pronaci partiju kojoj cete dati svoj glas jer najvaznija stvar 7. oktobra, vaznija od glasanja za NS, je da glasate.(I da i druge motivisite da glasaju za opciju koja im najvise odgovara).
p.k.
- Arturo B
#9433 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Razumijem ja vas plan i nastojanja mada ne vidim koja to stranka, ideoloski slicna vama, uopce egzistira na nasoj politickoj sceni a da ima barem malo zapazenije rezultate?
-
mg
#9434 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Osobno, na opcim izborima sam glasao za SDP. Prije toga sam glasao za NS, ali sam na opcim izborima procijenio da ne bi bilo lose da SDP pobjedi i pocisti SDA kao uhodanu kleptokraciju. Prvo sto se desilo nakon toga je koalicija SDP-SDA, polulegalno formiranje Vlade FBiH. Pa raspad koalicije, pa koalicija SDP-SBB i mirenje sa HDZ. Uglavnom SDP odnosno Lagumdzija, jer SDP i nije nista drugo nego DJL je potpuno izgubio kompas i uveo Federaciju u krizu iskljucivo radi vlastitih interesa i otimanja fotelja. Znaci u sustini kleptokracija je mrtva. Zivjela kleptokracija.
Ovoj zemlji su zaista potrebne sustinke promjene. A ne novo zaduzenje. Jer 2008 smo bili duzni manje od 3 mil. sad vec preko 7 mil. Vise ljudi su zaposleni na budzetima nego u privredi. Citav sistem se raspada, osipa. Erozija svake pore drustva. Nema muzeja, nema sporta, kulture...ma izaberite. A ljudi sve sto mogu je da se dalje dijele na tabore, po krilatici mi smo bolji.
Pa je moje misljnje da cu se kao glasac vratiti NS, upravo jer necu da dam glas za bilo koju od ponudjenih kleptokracija.
Ovoj zemlji su zaista potrebne sustinke promjene. A ne novo zaduzenje. Jer 2008 smo bili duzni manje od 3 mil. sad vec preko 7 mil. Vise ljudi su zaposleni na budzetima nego u privredi. Citav sistem se raspada, osipa. Erozija svake pore drustva. Nema muzeja, nema sporta, kulture...ma izaberite. A ljudi sve sto mogu je da se dalje dijele na tabore, po krilatici mi smo bolji.
Pa je moje misljnje da cu se kao glasac vratiti NS, upravo jer necu da dam glas za bilo koju od ponudjenih kleptokracija.
-
Guido_Špišić
#9435 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
osim toga sto ne nudite kandidate koji bi znali upravljati opcinom (to bih vam i mogao oprostiti jer ni drugi to ne nude ili kandidiraju lopove) konkretno sam rekao da vam je pođonjen slogan "mi možemo" od izbora u SAD 2008.Pedja Kojovic wrote:guido_spisic
p.k.
ako neko ne moze da osmisli slogan za kampanju kako cete skontati neke politike u stvarima relevantnim za građane?
Evo recimo jel imate rješenje za pse što lutaju ulicama i smeće što se baca po ulici. To sigurno sviju zamina i stvar je lokalne vlasti. Da čujemo konkretno, šta, kako od kojih para, na koji način itd.
-
Guido_Špišić
#9436 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Lako se je izdić al kako dobiti glasove?krusko37 wrote:Glasam za NS kako je osnovana, i ponovo cu glasati, tim prije što u Novom Sarajevu nema niti približno relavantan protukandidat, o stranakama ne treba trošiti rijeći.
Savjet za rukovodstvo stranke, probajte (mada znam da je vrlo teško sa relativno novom strankom) da se u predizbornoj kampanji izdignete iznad ostalih stranaka koje do sada nisu bile na vlasti, da skinete breme stranke koja će jedva preći izborni prag. Narod je razočaran svim dosadašnjim partijama i strankama. Dosta mojih poznanika upravo iz tog razloga ne glasaju nikako na izborima. Moja očekivanja su da na sljedećim opštim izborima barem u kantonu Sarajevo budemo dio vladajuće koalicije!
Pitanje:
Kako NS u budućnosti misli privući glasače u rurarnim sredinama, obzirom da bez tih glasova nema vlasti na višim nivoima?
Sretno!
-
krusko37
#9437 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pa ovako kako je to mg objasnio u posljednjem postu. Ove su koalicije same sebe pokopale, pa je to nažalost trenutno najača karta NS, dakle glasači koji su navikli izlaziti na izbore i kojima je NS najprihvatljivi izbor. Ponavljam NS će vremenom imati sve veći broj glasaša. A onaj ko animira cca 50% birača koji nikada nisu izlazili na izbore da to jednog dana urade, će dostići po popularnosti i samog Josipa Broza.Guido_Špišić wrote:Lako se je izdić al kako dobiti glasove?krusko37 wrote:Glasam za NS kako je osnovana, i ponovo cu glasati, tim prije što u Novom Sarajevu nema niti približno relavantan protukandidat, o stranakama ne treba trošiti rijeći.
Savjet za rukovodstvo stranke, probajte (mada znam da je vrlo teško sa relativno novom strankom) da se u predizbornoj kampanji izdignete iznad ostalih stranaka koje do sada nisu bile na vlasti, da skinete breme stranke koja će jedva preći izborni prag. Narod je razočaran svim dosadašnjim partijama i strankama. Dosta mojih poznanika upravo iz tog razloga ne glasaju nikako na izborima. Moja očekivanja su da na sljedećim opštim izborima barem u kantonu Sarajevo budemo dio vladajuće koalicije!
Pitanje:
Kako NS u budućnosti misli privući glasače u rurarnim sredinama, obzirom da bez tih glasova nema vlasti na višim nivoima?
Sretno!
-
Pedja Kojovic
#9438 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
guido_spisic
Po vasim pitanjima vidim da niste pratili rad opstinskih vjecnika Nase stranke( I s obzirom na kvalitet izvjestavanja priznajem da je to za gradjanina tesko).
Nas prijedlog za problem pasa lutalica je bio da se ne ide u gradnju objekta koji je kostao vise od 2 miliona KM i koji mjesecno iz budzeta vuce 200-300 km po zbrinutom psu nego da se ide na vise manjih privatnih sklonista u kojima bi vlasnik ulagao u infrastrukturu, organizacije koje se bave zivotinjima obezbjedjivale volontere(ciji bi se rad priznao kao pripravnicki staz), drzavne veterinarske stanice obezbjedjivale njegu a budzet plus sponzori hranu. Sistem mozda zvuci komplikovano ali je u stvari jednostavan.
Isto tako smo kao program za borbu protiv kriminala koji vrse maloljetnici predlagali da se policijskim stanicama pridruze svrseni socijalni radnici, psiholozi itd koji bi radom sa tim maloljetnicima obavljali pripravnicki staz.(Taj metod rada sa takvim maloljetnicima ima najvisu stopu uspjeha u EU).
O smecu i o mnogim drugim komunalnim problemima koji nisu u direktnoj nadleznosti opstina ali se ukoliko postoji volja u opstini mogu efikasno rjesavati sam pisao ranije na ovom forumu a i kandidati ce govoriti o njima.
Sto se tice finansiranja...
Svi nasi prijedlozi su radjeni po principu pravljenja budzeta, dakle "S pozicije A na poziciju B".
Upravo zbogo toga mi govorimo o novim prioritetima. Budzeti koje cemo imati ce biti, u najboljem slucaju, isti kao sada, a vrlo vjerovatno manji. I zbog toga mi jasno zelimo da istaknemo da cemo u smislu finansiranja imati nove prioritete koje cemo principijelno sprovesti. To naravno znaci da se neke organizacije i aktivnosti koje su se do sada nece finansirati iz budzeta u iznosima i na nacin na koji su finansirani do sada.
U prethodnim postovima u kojima pisem o preuzimanju odgovornosti, ucescu u izvrsnoj vlasti, naveo sam primjere koji se mogu primjeniti i na lokalnom nivou.(Pokusavam, jer mislim da je red, da ostavim nasim kandidatkinjama pravo da prve predstave te nove prioritete i nacine njihovog finansiranja).
Cim se to dogodi diskutovacemo o njima i ovdje.
p.k.
Po vasim pitanjima vidim da niste pratili rad opstinskih vjecnika Nase stranke( I s obzirom na kvalitet izvjestavanja priznajem da je to za gradjanina tesko).
Nas prijedlog za problem pasa lutalica je bio da se ne ide u gradnju objekta koji je kostao vise od 2 miliona KM i koji mjesecno iz budzeta vuce 200-300 km po zbrinutom psu nego da se ide na vise manjih privatnih sklonista u kojima bi vlasnik ulagao u infrastrukturu, organizacije koje se bave zivotinjima obezbjedjivale volontere(ciji bi se rad priznao kao pripravnicki staz), drzavne veterinarske stanice obezbjedjivale njegu a budzet plus sponzori hranu. Sistem mozda zvuci komplikovano ali je u stvari jednostavan.
Isto tako smo kao program za borbu protiv kriminala koji vrse maloljetnici predlagali da se policijskim stanicama pridruze svrseni socijalni radnici, psiholozi itd koji bi radom sa tim maloljetnicima obavljali pripravnicki staz.(Taj metod rada sa takvim maloljetnicima ima najvisu stopu uspjeha u EU).
O smecu i o mnogim drugim komunalnim problemima koji nisu u direktnoj nadleznosti opstina ali se ukoliko postoji volja u opstini mogu efikasno rjesavati sam pisao ranije na ovom forumu a i kandidati ce govoriti o njima.
Sto se tice finansiranja...
Svi nasi prijedlozi su radjeni po principu pravljenja budzeta, dakle "S pozicije A na poziciju B".
Upravo zbogo toga mi govorimo o novim prioritetima. Budzeti koje cemo imati ce biti, u najboljem slucaju, isti kao sada, a vrlo vjerovatno manji. I zbog toga mi jasno zelimo da istaknemo da cemo u smislu finansiranja imati nove prioritete koje cemo principijelno sprovesti. To naravno znaci da se neke organizacije i aktivnosti koje su se do sada nece finansirati iz budzeta u iznosima i na nacin na koji su finansirani do sada.
U prethodnim postovima u kojima pisem o preuzimanju odgovornosti, ucescu u izvrsnoj vlasti, naveo sam primjere koji se mogu primjeniti i na lokalnom nivou.(Pokusavam, jer mislim da je red, da ostavim nasim kandidatkinjama pravo da prve predstave te nove prioritete i nacine njihovog finansiranja).
Cim se to dogodi diskutovacemo o njima i ovdje.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#9439 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Vidim da su lokalne politike postavljen na nasoj web stranici.
Dokument je prilicno dug, pa nisam siguran da li ga copy/paste ovdje.
http://www.nasastranka.ba/izborne-politike
Sta vi mislite?
(Ako u prvih pet postova vecina bude da se postavi, postavljam).
p.k.
Dokument je prilicno dug, pa nisam siguran da li ga copy/paste ovdje.
http://www.nasastranka.ba/izborne-politike
Sta vi mislite?
(Ako u prvih pet postova vecina bude da se postavi, postavljam).
p.k.
Last edited by Pedja Kojovic on 07/09/2012 18:03, edited 1 time in total.
-
dzevdeta
-
drug profi
#9441 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kako vidjeti biografije kandidata za nacelnike i clanove OV?
-
etovidis
#9442 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja,etovidis wrote:Pedja, budite ljubazni i komentirajte dio izjave gospodina Haverica, kopirane sa stranice vase stranke; tice se famoznog 'nacionalnog pitanja' u Bosni i Hercegovini.
"...nakon što je učinio historijski korak ustvrdivši da je on, a ne Milorad Pupovac, vođa (i) hrvatskih Srba, Josipović bi morao jasno i nedvosmisleno objasniti zašto Željko Komšić ne može biti vođa (ni) bosanskohercegovačkih Hrvata.“ izjavio je član Političkog savjeta Naše stranke Tarik Haverić. „
Po mome misljenju Zeljko Komsic ne moze biti 'vodja' BiH Hrvata naprosto zato sto nije izabran od strane istih. S druge strane, Ivo Josipovic je dobio vecinu glasova hrvatskih Srba na predsjednickim izborima, sto njegove tvrdnje cini legitimnim. Zeljka Komsica ogromna vecina gradjana iz reda hrvatskoga naroda prezire i smatra simbolom svoje nejednakosti u Bosni i Hercegovini.
Da li Nasa stranka podrzava diskriminaciju i preglasavanje po nacionalnoj osnovi u Bosni i Hercegovini? Zasto EU trazi promjenu nacina izbora clanova Predsjednistva ako je to 'borba za gradjansku drzavu'? Da li Nasa stranka zaista zeli u praksi postati jednonacionalna poput SDP-a?
Hvala
Bjezanje (sumnjam da niste vidjeli post) od teskih i mucnih tema je djetinjasto, neposteno i kukavicki. Ovo mozda i nije tema za lokalne izbore ali su je par clanova vase stranke naceli u javnosti, a medjunacionalni odnosi svakako moraju biti beskrajno vazna stvar u BiH u svakom trenutku.
Moj glas zbog toga necete dobiti, a ako je ovo 'default setting' vas i vasih kolega, sigurno necu biti jedini.
Diskriminacija, preglasavanje i svaki oblik nejednakosti po nacionalnoj osnovi ne mogu biti zdrava osnova za nijedno drustvo, a pogotovo ne za Bosnu i Hercegovinu.
Vrijeme ce pokazati kao i uvijek, ali vasa stranka ce zbog ovakvih stvari, kao i SDP, postati i ostati jednonacionalna stranka s par ostalih za pokazivanje, i to ce biti zasluzeno.
Pozdrav
-
Pedja Kojovic
#9443 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
drug profi
Web stranica se jos uvijek doradjuje.
Biografije ce biti postavljene, cim prije. (Kazu, ponedjeljak).
p.k.
Web stranica se jos uvijek doradjuje.
Biografije ce biti postavljene, cim prije. (Kazu, ponedjeljak).
p.k.
-
Pedja Kojovic
#9444 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
etovidis
Nisam osjecao potrebu da dodatno objasnjavam stav koji je potpuno jasan iz saopstenja Nase stranke koje ste citirali.
Glasanje, dakle metod kojim se u odredjenoj grupi ljudi utvrdjuje vecina je osnovni metod demokratije.
Kvalitet demokratije se u modernom svijetu, medjutim, cijeni po kvalitetu odnosa izmedju vecine i manjine (preglasanih).
Vi, koliko sam ja shvatio izmedju redova, govorite o situaciji da jedna etnicka grupa preglasavanjem dovede drugu etnicku grupu u politicko ili ekonomski inferioran polozaj. Politicke stranke koje su na vlasti u posljednjih 20 godina upravo to imaju za svoj cilj.
Ako pazljivo procitate nasu "Projekciju UStava BiH" onda cete vidjeti da smo mi svjesni nase realnosti i da smo predvidjeli mehanizme koje to onemogucavaju.U nasem prijedlogu parlamentarci koji pripadaju istoj etnickoj ili grupi Ostalih imaju pravo na zastitu vitalnih interesa.Zakonske oblasti s tim kapacitetom(Zakoni koij nisu etnicki neutralni) su unaprijed odredjene u Ustavu i o njihovoj povredi - na zahtjev parlamentaraca- odlucuje Ustavni sud BiH.
Pretpostavljam da vi mislite na diskriminaciju na etnickoj osnovi.(Mada je i ova o kojoj vi govorite, "na nacionalnoj osnovi", moguca).
Mi smo zapravo odmah po ulasku u SKS i Dom naroda FBiH pokrenuli inicijative za ukidanje diskriminacije prema gradjanima na etnickoj osnovi. Gradjanke i gradjani BiH, bez obzira kako se i da li se izjasnjavaju kao pripadnici neke etnicke grupe ne smiju biti diskriminisani u svojim gradjanskim i kolektivnim pravima.
To je BiH za koju se mi zalazemo, i ja sam siguran da ce vrijeme pokazati da je takva moguca.
p.k.
Nisam osjecao potrebu da dodatno objasnjavam stav koji je potpuno jasan iz saopstenja Nase stranke koje ste citirali.
Glasanje, dakle metod kojim se u odredjenoj grupi ljudi utvrdjuje vecina je osnovni metod demokratije.
Kvalitet demokratije se u modernom svijetu, medjutim, cijeni po kvalitetu odnosa izmedju vecine i manjine (preglasanih).
Vi, koliko sam ja shvatio izmedju redova, govorite o situaciji da jedna etnicka grupa preglasavanjem dovede drugu etnicku grupu u politicko ili ekonomski inferioran polozaj. Politicke stranke koje su na vlasti u posljednjih 20 godina upravo to imaju za svoj cilj.
Ako pazljivo procitate nasu "Projekciju UStava BiH" onda cete vidjeti da smo mi svjesni nase realnosti i da smo predvidjeli mehanizme koje to onemogucavaju.U nasem prijedlogu parlamentarci koji pripadaju istoj etnickoj ili grupi Ostalih imaju pravo na zastitu vitalnih interesa.Zakonske oblasti s tim kapacitetom(Zakoni koij nisu etnicki neutralni) su unaprijed odredjene u Ustavu i o njihovoj povredi - na zahtjev parlamentaraca- odlucuje Ustavni sud BiH.
Pretpostavljam da vi mislite na diskriminaciju na etnickoj osnovi.(Mada je i ova o kojoj vi govorite, "na nacionalnoj osnovi", moguca).
Mi smo zapravo odmah po ulasku u SKS i Dom naroda FBiH pokrenuli inicijative za ukidanje diskriminacije prema gradjanima na etnickoj osnovi. Gradjanke i gradjani BiH, bez obzira kako se i da li se izjasnjavaju kao pripadnici neke etnicke grupe ne smiju biti diskriminisani u svojim gradjanskim i kolektivnim pravima.
To je BiH za koju se mi zalazemo, i ja sam siguran da ce vrijeme pokazati da je takva moguca.
p.k.
-
etovidis
#9445 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Hvala.Pedja Kojovic wrote:etovidis
Nisam osjecao potrebu da objasnjavm stav koji je potpuno jasan iz saopstenja Nase stranke.
Glasanje, dakle metod kojim se u odredjenoj grupi ljudi utrvdjuje vecina je osnovni metod demokratije.
Njen kvalitet se u modernom svijetu cijeni po kvalitetu odnosa izmedju vecine i manjine (preglasanih).
Vi medjutim govorite o situaciji da jedna etnicka grupa preglasavanjem dovodi drugu etnicku grupu u politicko ekonomski inferioran polozaj.
Ako pazljivo procitate nasu "Projekciju UStava BiH" onda cete vidjeti da smo mi svjesni realnosti i da smo predvidjeli mehanizme koje to onemogucavaju.U nasem prijedlogu parlamentarci koji pripadaju istoj etnickoj ili grupi Ostalih imaju pravo na zastitu vitalnih interesa.Zakonske oblasti s tim kapacitetom(Zakoni koij nisu etnicki neutralni) su unaprijed odredjene u Ustavu i o njima odlucuje Ustavni sud BiH.
Pretpostavljam da vi mislite na diskriminaciju na etnickoj osnovi.(Mada je i ova o kojoj vi govorite moguca).
Mi smo zapravo odmah po ulasku u SKS i Dom naroda FBiH pokrenuli inicijative za ukidanje diskriminacije prema gradjanima na etnickoj osnovi. Svi gradjani BiH, bez obzira kako se i da li izjasnjavaju kao pripadnici neke etnicke grupe ne smiju biti diskriminisani u svojim gradjanskim i kolektivnim pravima.
p.k.
Saopcenje gospodina Haverica je poptuno neprihvatljivo, sigurno ne samo meni, sa stanovista diskriminacije i etnickog preglasavanja, a prijedlog ustava vase stranke je u velikome raskoraku s BiH stvarnoscu i neostvariv.
Vasa konstatacija o vecini kao osnovnoj metodi demokratije je, u kontekstu Bosne i Hercegovine, zastrasujuce naivna. Za ilustrirati, zasto su Slobodan Milosevic i njegove horde trazile princip 'jedan covjek jedan glas' u Jugoslaviji i koja je sustinska razlika u danasnjoj BiH? Takodjer, stavite se u poziciju nesrbina u RS-a, Bosnjaka u zapadnoj Hercegovini, Srbina u Federaciji i svih ostalih koje diskriminiraju svakodnevno; zamislite njihove utjehe ako im se kaze da je to 'osnova demokratije'!
Moj glas zbog ovoga ne mozete dobiti, a tvrdim vam s jos vecom sigurnoscu da cete zavrsiti kao jednonacionalna stranka s par ostalih za pokazati pred izbore. Dobre namjere, koje vjerujem da imate, nikada nisu dovoljne, pogotovo ne u politici i pogotovo ne u Bosni i Hercegovini.
Pozdrav
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#9446 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ha. Izgleda da je 90 % posjetilaca ove teme (i vlastita osobnost naravno) pojelo ili popilo nešto pa nas prenosi. Naime , ovdje sam uspjela pročitati samo pozitivne kritike zbog načina komunikacije jednog političara sa potencijalnim glasačima ? Šta je tu loše ?Control panel wrote: ma djate vise jeste dosadni. samo pravite hvalospjeve pedji i NS-u. sta su konkretno uradili. osiom sto su kritikovali i glasali protiv.
Pitanjce , koliki broj zastupika u Skupštini Kantona uopšte zna upaliti računar? O bahatosti , osionosti , prepotenciji naših dičnih pastira koji nose crveno-zelenu zastavu - ne bih jer me odmah ali odmah uhvati nervoza. O onim još nešto zelenijim koji su sada opozicija - još manje , oni su se narodu obraćali na kineskom.
Fakat su ljudi "dosadni".
Konkretno su SPASILI MILION MARAKA gradskog novca. Spriječena je kupovina desetorazredne TV99 i guranja ove televizijske "institucije" Gradu u njedra a spriječeno je da vlasnici TV99 postanu bogatiji za milionček koji je skupljen između nokata stanovnika Sarajeva. Dovoljno ?
Control panel wrote: halis ga sto je nesto rekao sto mi svi znamo. a ne hvalis ljude koji pokusavaju da spau ovu zem,lju od onih koji su nas i doveli u ovakvu situaciju. i sad po tvome treba da i oni digu ruke i kazu ljudi mi smo propali.
Zlatna vremena CK i Poltbiroa..i kad ne ide ima da ide.I poslije mene - ja...Control panel wrote: hebote dosta mi je vise neke negative. bilo koju TV da okrenes negativa. ima li ijedna pozitvina vijest pa makar i da nam slazu.
-
drug profi
#9447 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ne moram se slagati sa Pedjom ni u cemu, ali ce njegova volja da ovdje lijeci svacije frustracije ipak donijeti poneku simpatiju. Naravno, kad se covjek oslobodi navijackih strasti, uoci da ima ponesto u onome sto on prica. Na kraju dacemo glas za onog koga hocemo, ali valjda cemo konacno poceti da glasamo po savjesti, a ne po bojama dresova.
Nisam NS-ovac da se razumijemo, i nisam nikad glasao za NS. Mozda budem, ko zna.
Nisam NS-ovac da se razumijemo, i nisam nikad glasao za NS. Mozda budem, ko zna.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#9449 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Moja Opština će konačno dobiti kompetentnu osobu a ženu
-
Arijana Aganovic
#9450 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nije lako vjerovati u promjene, a narocito ne u drustvu u kojem se "jačina" kandidata ili kandidatkinje mjeri time da da je već dovoljno poznata ili etablirana ličnost koja će da "povuče" glasove. Uključivanje u politiku treba da počne iz ličnih ubjeđenja i želje da se stvarno sudjeluje u donošenju novih politika i vizija, i od strane mladih i "nepoznatih" ljudi. Svaki glas koji ja dobijem značit će da sam ga stvarno i zaslužila, a ne dobila tek tako, naročito ne u Starom Gradu.
Na kraju krajeva, ako mladi iz Starog Grada prepoznaju mene kako nekoga ko može da donese nešto novo, onda vrlo lako mogu i da pobijedim. Nije to puno glasova
Seawolf wrote:E, j... ga, naravno da mi nije bila namjera da ovim svojim razmišljanjem, demorališem nekoga da glasa za kandidata za načelnika iz Naše stranke.dzida wrote:Sad ste me totalno demoralisali.Seawolf wrote: Peđa, u vezi sa ovim pitanjem koje vam je došlo od glasača iz opštine Novi Grad, moram priznati da mi je frustracija koju je alphonse kauders naveo u svome postu, sasvim jasna.
Meni je, kao glasaču u opštini Centar, kudikamo lakše donijeti odluku, jer mi se čini da ste u opštine Centar i Novo Sarajevo, u bitku za osvajanje pozicije načelnika poslali elitne snage sa namjerom da te pozicije i osvojite. Suprotno tome, u opštine Stari Grad i Novi Grad ste (uz dužno poštovanje prema Arijani Aganović i Ajli Šišić) kandidovali nekoga, za koga, pretpostavljam, ni vi ne mislite da ima šanse u borbi za načelničku poziciju. Da upotrijebim grub termin, zaostao iz prošlog rata, "zavala".
Lejli dajem 50% šansi za uspjeh u Centru (moja obitelj će, sa dva glasa, dati skromni doprinos njenoj borbi), a Sabini 30% za uspjeh u borbi protiv Nedžada Koldže. Međutim, što se tiče opština Stari Grad i Novi Grad, šanse za uspjeh kandidatkinja NS-e su daleko manje. Imali ste vi i jačih imena u tim opštinama (vidim ih na listama za opštinska vijeća), ali momci, očito, nisu imali m..., pa su isturili cure u borbu protiv Hadžibajrića i Šumana.
Svakako se dvoumim da li da glasam ili ne jer zivim u inostranstvu, i jednim djelom smatram da ne bi trebao da uticem na izbor u opstini u kojoj ne zivim. Jos sad ovaj vas post.
Da bude jasnije, iz starog grada sam a ako bi glasao, najblize sam da dam glas NS.
Bez obzira što živite u inostranstvu, nema razloga da ne glasate na opštinskim izborima, ako imate ličnu kartu sa adresom iz opštine Stari Grad.
I isto tako, nema razloga da ne glasate za nekoga zato što je neko napisao da taj kandidat nema velikh šansi. Na kraju krajeva, ovo su izbori, a ne nagradna igra, u kojoj se pogađa ko je pobjednik. Prema tome, glasajte onako kako mislite i dokažite da je moje mišljenje pogrešno.