Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

vivaldi

#9426 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vivaldi »

jeza u ledja wrote:U Kini je zagadjenje vidljivo na svakom koraku
opet kazem da se slazem s tobom, ali to oni sebi jos ne mogu priustiti jer su zemlja u razvoju. zelena energija je skupa, a svako poskupljenje bi im sjebalo konkuretnnost. centralni komitet ce radije zrtvovat pluca jos jedne generacije, nego da uspori rast.

ma i mi smo ti kina u malom. truju nas i termoelektrane i mittal, svima je to jasno, ali ekologiju sebi ne mozemo priustiti. zato cemo i dalje gradit termoelektrane (ako nam bas kinezi daju pare)
Fudo387

#9427 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Fudo387 »

madner wrote:
Fudo387 wrote:
madner wrote:Stari fosili opet nastupaju. :D
Cumur, energija buducnosti. :lol:
Atomske centrale su najbolji izvor energije. :D
U Fukoshimi, kazu, svima ce nam rezat cunu (narasce nam jos dvije).
Jack Be Nimble

#9428 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Jack Be Nimble »

Pittsburgh odgovorio, mi I dalje poštujemo pariški sporazum :mrgreen:

Indija u zadnje dvije godine je otkrila da tkz zelene ekonomija je veoma jeftina, to jest vise mozes zaraditi tom energijom nego cumurom. Za sada su stali sa radom u rudnicima a sve vise rade na solarnoj energiji. U zadnje dvije godinu uspjeli su uvesti 15 gigawata struje kroz solarnu energiju. Cilj im je 100 gig.

Na kraju to je budućnost i tu su pare.
Fudo387

#9429 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Fudo387 »

Eto, ako nista odlucio je da ne prebaci ambasadu u Jerusalem.
Ne moze ni on bas svako obecanje ispuniti. :D
jeza u ledja

#9430 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

vivaldi wrote:
jeza u ledja wrote:U Kini je zagadjenje vidljivo na svakom koraku
opet kazem da se slazem s tobom, ali to oni sebi jos ne mogu priustiti jer su zemlja u razvoju. zelena energija je skupa, a svako poskupljenje bi im sjebalo konkuretnnost. centralni komitet ce radije zrtvovat pluca jos jedne generacije, nego da uspori rast.

ma i mi smo ti kina u malom. truju nas i termoelektrane i mittal, svima je to jasno, ali ekologiju sebi ne mozemo priustiti. zato cemo i dalje gradit termoelektrane (ako nam bas kinezi daju pare)
Rast Kine je vec usporen ima ihihi. Ono sto ja hocu da kazem je da Kinezi vec rade na tome jer se bukvalno guse u smogu. Nisu glupi jebiga. Vide da ovako dalje ne moze.
vivaldi

#9431 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vivaldi »

Jack Be Nimble wrote:Na kraju to je budućnost i tu su pare.
ma naravno da je buducnost, fosilna goriva nisu obnovljiva. nestace ih prije ili kasnije.

ovaj trampov potez mozda ipak nije idiotizam kako to sada svi percipiraju.

povlacenje iz sporazuma ne znaci da ce sada zabraniti zelenu energiju. razvijeniji dio amerike ce i dalje nastaviti u tom pravcu, musk sasvim sigurno nece sada uci u posao s rudnicima. tako da ce to ici manje-vise ko i do sada mada se moram ograditi jer ne znam da li je postojao ili je bio palniran, kakav i koliko sistem stimulacije i da li ce i kojoj mjeri ostati.

sa druge strane, povlacenjem iz sporzauma skida sa sebe bilo kakve obaveze na koje ga ugovor obavezuje, tako da oni slabije razvijeni imaju mogucnost da malo ubrzaju razvoj
vivaldi

#9432 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vivaldi »

jeza u ledja wrote:Rast Kine je vec usporen ima ihihi.
ma i nije bas. 6,5% prosle godine je dobar rast. mislim trebas imat na umu da se oni nisu otvroili prije par godina. duzina njihovog visokog rasta se sada vec mjeri u decenijama.

naravno, to je dugorocno neodrzivo, ali i dalje je to fin rast.

mada ja vjerujem, a to pisem u zadnje 2-3 godine povremeno da ce kina postat globalni izazov ne zbog cumura vec jednostavno zbog razvoja.

njihova serpa ce uskoro postati nedovoljna. oni ce biit prinudjeni da pocnu otimat iz tudjih tanjira, a tada ce doci do velikih problema
jao_situacije

#9433 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jao_situacije »

vivaldi wrote:
ma i nije bas. 6,5% prosle godine je dobar rast. mislim trebas imat na umu da se oni nisu otvroili prije par godina. duzina njihovog visokog rasta se sada vec mjeri u decenijama.

mada ja vjerujem, a to pisem u zadnje 2-3 godine povremeno da ce kina postat globalni izazov ne zbog cumura vec jednostavno zbog razvoja.

njihova serpa ce uskoro postati nedovoljna. oni ce biit prinudjeni da pocnu otimat iz tudjih tanjira, a tada ce doci do velikih problema
misliš nasilno ?
jeza u ledja

#9434 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

vivaldi wrote:

Ma naravno da je fin rast, zato i jeste developing country :D , ali je godinama bio u double digits. Kod njih je vec usporilo jer nema vise radne snage da radi za klikere. Hoce i oni televizore, auta i to.
vivaldi

#9435 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vivaldi »

jao_situacije wrote:misliš nasilno ?
nasilno po potrebi.

nisu oni jos spremni niti ce biti u skorijoj buducnosti spremni da rogove ukrste s amerima. ne mislim pritom na rat nego na ozbiljno zaostravanje (npr kao sto je sad frka amera i rusa) jer se to kinezima ne bi isplatilo u ekonomskom smislu posto su im ameri dobre musterije.

sjevrna amerika, evropa, rusija, japan, tajvan i bliski istok sigurno ne dolaze u obzir, tako da im ostaje afrika, latinska amerika i poneko u komsiluku gdje ce pocetat sve vise i vise nametat.

e sad da li ce rukovodit sirovinama, velicinom trzista, ili nekim drugim potencijalima pri odabiru meta - nemam pojma.
vivaldi

#9436 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vivaldi »

jeza u ledja wrote:Ma naravno da je fin rast, zato i jeste developing country
ne prisjedaj nam na muku, i mi smo dijete u razvoju, a 6,5% vec odavno ne mozemo dobacit ni da mnozimo sa 2 :D
jao_situacije

#9437 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jao_situacije »

vivaldi wrote:
nasilno po potrebi.

nisu oni jos spremni niti ce biti u skorijoj buducnosti spremni da rogove ukrste s amerima. ne mislim pritom na rat nego na ozbiljno zaostravanje (npr kao sto je sad frka amera i rusa) jer se to kinezima ne bi isplatilo u ekonomskom smislu posto su im ameri dobre musterije.

sjevrna amerika, evropa, rusija, japan, tajvan i bliski istok sigurno ne dolaze u obzir, tako da im ostaje afrika, latinska amerika i poneko u komsiluku gdje ce pocetat sve vise i vise nametat.

e sad da li ce rukovodit sirovinama, velicinom trzista, ili nekim drugim potencijalima pri odabiru meta - nemam pojma.
ja sam gledao dokumentarac, mislim, njemački, o kinezima u africi
u nekoj zemlji gdje su velika nalazišta bakra su napravili ceste i modernu željeznicu zaposlili lokalce i dovukli kineza i sav bakar odvlače u kinu
afrikanci prezadovoljni rade dobili infrastrukturu džaba, kinezi dobili sirovine zaposlili i svojih ljudi
i to je bilo prije 2010. ako se ne varam
mislim da im je takav model glavni adut, jer je baš direktor te kompanije što eksploatira bakar rekao mi nećemo da budemo kao europljani i da pravimo kolonije po africi nama su afrikanci partneri itd itd. i mi smo nekada bili kolonija i znamo šta je to itd itd.

mislim da oni to već odavno rade i to podosta, jer ako je to došlo do dokumentarnog filma znači da nije izoliran slučaj
Challenger__

#9438 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote:
nasilno po potrebi.

USA prijete nasiljem u neposrednom kineskom okruženju. Posljedice eventualne eskalacije (desetine miliona ugroženih, milioni potencijalnih migranata) bi se fakturisale Kini, djelomično RF pa se ne bih kladio da Kina (ali i RF) pod maskom Sjevera neće trpati USA snage i USA u cjelini.

Baš nikako se ne bih kladio na pasivnost.
vivaldi

#9439 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vivaldi »

jao_situacije wrote:ja sam gledao dokumentarac, mislim, njemački, o kinezima u africi u nekoj zemlji gdje su velika nalazišta bakra su napravili ceste i modernu željeznicu zaposlili lokalce i dovukli kineza i sav bakar odvlače u kinu afrikanci prezadovoljni rade dobili infrastrukturu džaba, kinezi dobili sirovine zaposlili i svojih ljudi i to je bilo prije 2010. ako se ne varammislim da im je takav model glavni adut, jer je baš direktor te kompanije što eksploatira bakar rekao mi nećemo da budemo kao europljani i da pravimo kolonije po africi nama su afrikanci partneri itd itd. i mi smo nekada bili kolonija i znamo šta je to itd itd.mislim da oni to već odavno rade i to podosta, jer ako je to došlo do dokumentarnog filma znači da nije izoliran slučaj
pa nekako ta afrika i djeluje kao najlaksi plijen. mislim ima tamo sigurno i americkih i francuskih i jos necijih interesa, al je ipak lakse. ne znam bas mapu rudnih bogastava, ali ljudi u africi ne fali to znam sigurno :D

ma zajebani su kinezi. kad ih slusas to je pravi feng shui, a ne izlaze iz teretane, boga pitaj kolko ulazu u vojsku. cisto sumnjam da se spremaju za mirovne misije.

a ima ih milijarda i po, solidno su se razvili pa im nije sada problem iz vrece izvadit par desetina milijardi dolara da naprave neku postepenu ekonomsku i nenasilnu penetraciju. a onda malo po malo...

jebes ga, tako svijet funkcionise. trziste se mora osvojit, bukvalno se mora osvojit. tako su i ameri imperiju stvarali
Challenger__

#9440 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Challenger__ »

Nije ovo vrijeme Opijumskog rata kada su se Kinezi drogirani valjali ulicama, kao što se danas valja narkoticima i idiotskim ideologijama anestezirana i paralisana Evropa, dok im USA rade šta god požele.

Kinezi danas i Rusi nisu jadnici iz evropske priče koji će nijemo gledati uništavanje svog neposrednog okruženja.

Nema teorije.
Last edited by Challenger__ on 02/06/2017 00:46, edited 1 time in total.
vivaldi

#9441 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:
vivaldi wrote:
nasilno po potrebi.

USA prijete nasiljem u neposrednom kineskom okruženju. Posljedice eventualne eskalacije (desetine miliona ugroženih, milioni potencijalnih migranata) bi se fakturisale Kini, djelomično RF pa se ne bih kladio da Kina (ali i RF) pod maskom Sjevera neće trpati USA snage i USA u cjelini.

Baš nikako se ne bih kladio na pasivnost.
ma sto se tice kardasiana sa sjevera, nemam blage veze koliko je taj njegov nuklerani potencijal stvarno opasan, a koliko je do histerije.

s jedne strane ne mogu da vjeruejm da bi kina i rusija dopustile da im neki ludak na granici experimetnise s necim sto im moze zbrisat pola populacije, a da to ne mogu u poptunosti kontorlisat.

sa druge strane ne mogu da vjerujem ni da japan, samsungovci, ali i ameri koji su se tamo vec jednom opekli pizde samo zbog nekog imaginarnog straha.

haj ga znaj
jao_situacije

#9442 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jao_situacije »

vivaldi wrote:
jao_situacije wrote:ja sam gledao dokumentarac, mislim, njemački, o kinezima u africi u nekoj zemlji gdje su velika nalazišta bakra su napravili ceste i modernu željeznicu zaposlili lokalce i dovukli kineza i sav bakar odvlače u kinu afrikanci prezadovoljni rade dobili infrastrukturu džaba, kinezi dobili sirovine zaposlili i svojih ljudi i to je bilo prije 2010. ako se ne varammislim da im je takav model glavni adut, jer je baš direktor te kompanije što eksploatira bakar rekao mi nećemo da budemo kao europljani i da pravimo kolonije po africi nama su afrikanci partneri itd itd. i mi smo nekada bili kolonija i znamo šta je to itd itd.mislim da oni to već odavno rade i to podosta, jer ako je to došlo do dokumentarnog filma znači da nije izoliran slučaj
pa nekako ta afrika i djeluje kao najlaksi plijen. mislim ima tamo sigurno i americkih i francuskih i jos necijih interesa, al je ipak lakse. ne znam bas mapu rudnih bogastava, ali ljudi u africi ne fali to znam sigurno :D

ma zajebani su kinezi. kad ih slusas to je pravi feng shui, a ne izlaze iz teretane, boga pitaj kolko ulazu u vojsku. cisto sumnjam da se spremaju za mirovne misije.

a ima ih milijarda i po, solidno su se razvili pa im nije sada problem iz vrece izvadit par desetina milijardi dolara da naprave neku postepenu ekonomsku i nenasilnu penetraciju. a onda malo po malo...

jebes ga, tako svijet funkcionise. trziste se mora osvojit, bukvalno se mora osvojit. tako su i ameri imperiju stvarali
sad nađoh ovo
https://en.wikipedia.org/wiki/China-Afr ... pment_Fund
Challenger__

#9443 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote:ma sto se tice kardasiana sa sjevera, nemam blage veze koliko je taj njegov nuklerani potencijal stvarno opasan, a koliko je do histerije.

s jedne strane ne mogu da vjeruejm da bi kina i rusija dopustile da im neki ludak na granici experimetnise s necim sto im moze zbrisat pola populacije, a da to ne mogu u poptunosti kontorlisat.

sa druge strane ne mogu da vjerujem ni da japan, samsungovci, ali i ameri koji su se tamo vec jednom opekli pizde samo zbog nekog imaginarnog straha.

haj ga znaj
Priča o ludaku u Pjongjangu je teza za histerični puk, to su sfere ideoloških ubleha. Suština priče su posljedice eventualne eskalacije a one bi bile izbjeglički cunami koji bi ugrozio Kinu u svakom pogledu. Hoće li to Kina (a sa njma i RF) to nijemo gledati je centralno pitanje.

Moja procjena je, ne neće.
vivaldi

#9444 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vivaldi »

ma i ja sam davno nesto gledo, ali nije to bilo nista spektakularno. nije cak ni ovaj fond (za koji nisam znao) po ciframa koje ovdje stoje jos uvijek nista spektakularno, ali ako ove milijarde uskoro predju u desetine milijarde, mislim da hazim moze slobodno uzviknut "bingo" :D
jao_situacije

#9445 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jao_situacije »

vivaldi wrote:
ma i ja sam davno nesto gledo, ali nije to bilo nista spektakularno. nije cak ni ovaj fond (za koji nisam znao) po ciframa koje ovdje stoje jos uvijek nista spektakularno, ali ako ove milijarde uskoro predju u desetine milijarde, mislim da hazim moze slobodno uzviknut "bingo" :D
Boga mi....
http://edition.cnn.com/2016/11/21/afric ... in-africa/

podugačak je spisak projekata :run:
vivaldi

#9446 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:Priča o ludaku u Pjongjangu
ma ludak jeste, ali da je toliko lud i sto je jos vaznije da li ima cime da sjebe dobar dio okoline - nemam blage veze, ko sto nemam pojma ni koliko je iran opasan.
Challenger__

#9447 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote:
Challenger__ wrote:Priča o ludaku u Pjongjangu
ma ludak jeste, ali da je toliko lud i sto je jos vaznije da li ima cime da sjebe dobar dio okoline - nemam blage veze, ko sto nemam pojma ni koliko je iran opasan.
Ako se previše ne brinu oni sa kojima graniči, ne bih ga na skali ludila precjenjivao. Ponavljam, to je danas sporedna priča. Centralna priča su posljedice eventualne eskalacije.

A one se ne bi fakturisale USA već Kini (i Rusiji).

Hoće li oni to dozvoliti?

To je priča, stari moj.
vivaldi

#9448 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vivaldi »

jao_situacije wrote:
vivaldi wrote:
Boga mi....
http://edition.cnn.com/2016/11/21/afric ... in-africa/

podugačak je spisak projekata :run:
mislim da imamo bingo. ovo je vec ozbiljna stvar. nisam znao ni za jedan od ovih velikih projekata. afrika me ne zanima kao ni dobar dio svijeta, jer je nemoguce sve ekonomske vijesti procitati, ali je ocigledno da oni to rade bez ikakve pompe. tiho i brzo.

ne da mi se sada ovo citati, jer je podugo a i vrijeme je za spavanja. opala koncetracija, ali cu procitat sutra na poslu ako ufatim vremena i ako ne zaboravim
jeza u ledja

#9449 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Challenger__ wrote: Priča o ludaku u Pjongjangu je teza za histerični puk, to su sfere ideoloških ubleha.

Hahahaha. You can't make this stuff up. :pisnula:

Image
Post Reply