jao_situacije wrote:ja sam gledao dokumentarac, mislim, njemački, o kinezima u africi u nekoj zemlji gdje su velika nalazišta bakra su napravili ceste i modernu željeznicu zaposlili lokalce i dovukli kineza i sav bakar odvlače u kinu afrikanci prezadovoljni rade dobili infrastrukturu džaba, kinezi dobili sirovine zaposlili i svojih ljudi i to je bilo prije 2010. ako se ne varammislim da im je takav model glavni adut, jer je baš direktor te kompanije što eksploatira bakar rekao mi nećemo da budemo kao europljani i da pravimo kolonije po africi nama su afrikanci partneri itd itd. i mi smo nekada bili kolonija i znamo šta je to itd itd.mislim da oni to već odavno rade i to podosta, jer ako je to došlo do dokumentarnog filma znači da nije izoliran slučaj
pa nekako ta afrika i djeluje kao najlaksi plijen. mislim ima tamo sigurno i americkih i francuskih i jos necijih interesa, al je ipak lakse. ne znam bas mapu rudnih bogastava, ali ljudi u africi ne fali to znam sigurno
ma zajebani su kinezi. kad ih slusas to je pravi feng shui, a ne izlaze iz teretane, boga pitaj kolko ulazu u vojsku. cisto sumnjam da se spremaju za mirovne misije.
a ima ih milijarda i po, solidno su se razvili pa im nije sada problem iz vrece izvadit par desetina milijardi dolara da naprave neku postepenu ekonomsku i nenasilnu penetraciju. a onda malo po malo...
jebes ga, tako svijet funkcionise. trziste se mora osvojit, bukvalno se mora osvojit. tako su i ameri imperiju stvarali