Ukrajina

Post Reply
jefferson

#9426 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

sebastian prajs wrote:neumoran je jefferson. internet ratnik za ameriku. zar nemas pametnijeg posla jeffersone ili je toliko dosadno da je putin i njegovi zaljubljenici osnovna zanimacija?
Sta ces, mora neko na prvu internet borbenu liniju. Jos nisam poceo davati komentare kako nema nista dok se ne pocnu bacati pod tenkove, ali mozda i to brzo pocnem :lol:
Ali hajde to, ali zar se tebi nije mrsko prijavljivati kada te neko banuje? Ono opet jovo na novo proces, pa popuni ovo, pa ono....
exliberal-ex

#9427 Re: Ukrajina

Post by exliberal-ex »

ma nije ovdje nicije maslo za ramazana....ovdje se void bitka izmedju amera I rusa a ukrajina je samo kolateralna steta.
ja nebranim putina jer I on voli da se igra ali ni ameri nisu demokrate ....jeffersone samo jedno pitanje...neki dan slusam bill mahr I kaze covjek u vezi protesta...kad su bili protesti occupy wall street...to su bili mirni protesti bez ikakve sile I razbijanja , americka policija je uhapsila preko 5000 ljudi, kako to da se sad proziva ukrajinski predsjednik kad on naredi upotrebu sile kad je policija napadnuta?
amerikanci koji prate vanjsku politiku znaju sta se desava , ja sam nedavno bio u Washington, DC I pricao sam sa par republikanaca...nisu ljudi naivni nimalo , I sami kazu da je ovo pokusaj amerike da odsjece rusiju skroz od evrope I da im je to zasad propalo....a putin im vraca milo za drago, vec je sukno u sirij, sad koristi Kosovo kao presedan da otcepljuje dio po dio .
jefferson

#9428 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

exliberal-ex wrote:ma nije ovdje nicije maslo za ramazana....ovdje se void bitka izmedju amera I rusa a ukrajina je samo kolateralna steta.
ja nebranim putina jer I on voli da se igra ali ni ameri nisu demokrate ....jeffersone samo jedno pitanje...neki dan slusam bill mahr I kaze covjek u vezi protesta...kad su bili protesti occupy wall street...to su bili mirni protesti bez ikakve sile I razbijanja , americka policija je uhapsila preko 5000 ljudi, kako to da se sad proziva ukrajinski predsjednik kad on naredi upotrebu sile kad je policija napadnuta?
amerikanci koji prate vanjsku politiku znaju sta se desava , ja sam nedavno bio u Washington, DC I pricao sam sa par republikanaca...nisu ljudi naivni nimalo , I sami kazu da je ovo pokusaj amerike da odsjece rusiju skroz od evrope I da im je to zasad propalo....a putin im vraca milo za drago, vec je sukno u sirij, sad koristi Kosovo kao presedan da otcepljuje dio po dio .
Naravno da mozes praviti usporedbu. Ali, jesuld emonstracije u NYC izgledale kao u Ukrajini? Pa u Ukrajini su pucali po demonstratima. Bill Maher je upravo najveci kriticar OWS. On im je sam rekao da na takav nacin nikad nista nece napraviti, tj. sam im je dao nekoliko savjeta kako su mogli da se postave kao Tea party u SAD (ako pratis Real Time mozda si to i gledao). Njihov problem je od pocetka bio sto su se postavili tipa: mi smo djeca cvjeca, moral folovi golovi, umjesto da su to postavili daleko ozbiljnije, tj. sa odredjenom strategijom za izbore.
Takodje, OWS je htio da kopira 60-te. Ali to ne moze. Americka vojska je potpuno dobrovoljna, 1% stanovnistva je vezano za vojsku (ovo ukljucuje i familije). Sto bi neko se jebavao sa policijom ako zna da on/ona nikad nece otici u Irak ili Afganistan?
To je najveci problem americkih politicara, jer imaju dobrovoljnu vojsku i mogu da idu iz avanture u avanturu, ali isto tako moraju da balansiraju da ne bi pretjerali (ovo mislim da ne pretjeraju kada je domaca politika u pitanju).
Sirija? Nije njima Putin sukno, nego nema u SAD volje za tim. Obamine sve odluke su vezane za povlacenje iz Iraka i Afganistana. Njegov prioritet nije Sirija nego reforma zdravstvenog sistema, koga boli qrtz za Sirijom? ili ukrajinom?
Problem upravo Republikanaca je sto ide rezanje budzeta za vojsku. Zato se zale. Vecina vojnih baza u SAD je upravo u republikanskim distriktima. Kalifornija npr. osim San Diega, Edwardsa i Vanderberga nema vojnih baza. Cijeli sjeveroistok ima par pomorskih baza, ali nista kao tokom hladnog rata. Sve je skoncetrisano na siromasnijem jugu. Takodje, vojno-industrijski kompleks je sve svoje pogone rasporedio u svim drzavama, tako da bilo koje rezanje budzeta znaci protivljenje dosta kongresmena. Zato je Ukrajina potrebna republikancima. Sto je Putin agresivniji, to je sigurnija pobjeda Republikanaca na izborima za kongres ove godine, a 2016 bi mogla postati tijesna, jer sad za sad republikanci nemaju postenog kandidata da se suprostavi Hillary. Putin bi im mogao doci kao Mesija. Upravo Obamine izjave nisu toliko usmjerene kao Putinu, koliko ka domacoj javnosti da ublazi konstantne napade republikanaca kako nista ne poduzima (kao oni bi nesto drugacije uradili). Republikanci su vec u izbornoj kampanji, a Ukrajina je jedno od sredstava. Obama kada izadje pred press i kaze: mi cemo ovo ono, bla, bla, ne govori Putinu, nego kontrira Republikancima. Kada John McCain kaze trebamo djelovati u Siriji, odmah uzmi u obzir da Raytheon proizvodi Tomahawke upravo u Arizoni, ili kada kaze treba se vojno pomoci Ukrajini, odmah gledaj koji kongresmen to predlaze i gdje se predlozena oprema proizvodi. Svi oni dobro znaju da uticaja u Ukrajini imaju kao i Putin u Meksiku.
Amerikanci ce naravno pokusati na sve nacine, osim vojnog, da Ukrajinu usmjere ka svom milnu. Ali svi znaju da SAD imaju vrlo malo mogucnosti, za razliku od Putina, kojem je to komsluk.
Moja poenta je, sta i da Ukrajina ode ka Putinu? Sta to mijenja americke kalkulacije? Nista. nastavit ce se zivjeti kao i ranije, s tim, da od iduce godine SAD pocinje da izvozi ukapljeni plin, a zbog Putina, mnoge evropske zemlje ce poceti dio plina uzimati od SAD kao rezervu ako opet nesto krene naopako sa Rusima. Takodje, plinovod iz Alzira je opet opcija.
Ko ce na kraju izvuci deblji kraj, sam zakljuci, ovdje mislim na obicnog covjeka.
exliberal-ex

#9429 Re: Ukrajina

Post by exliberal-ex »

cekaj malo djeca cvjeca izasla na wall street da protestvuju protiv ocite pljacke , nenasilni protesti I policija ih pohapsi na hiljade...sta bi bilo da su poceli palit ko sto su po ukrajini..policija je pucala ( I to je pod upitom) tek nakon skoro mjesec svakodnevnih sukoba, napada molotovljevim koktelima ..sta bi americka vlada uradila da je isti scenario bio u NY.
Pricamo da su rusi militaristi...pogledaj prije godinu dana , desio se boston....moj se radni kolega zatekao u bostonu kad je to bilo...kaze covjek da je bilo ratno stanje, stepen policijske presije sto nije prikazan na tv je bio skoro pa represija, nema izlazaka mogu te uhapsit kako im volja...manje vise bio u house arrest dva dana , cak su I amerikanci sami rekli treba li nama jos jedna vojska pored trenutne vojske jer se policija militarizira.
Vidi ovaj primjer, zadnje finale americkog fudbala I fino izasli pred tv I kaze policija mi prisluskujemo svako komunikaciju I provjeravamo sve e mailove tokom ovog finala...alo ba sportski dogadjaj ponasaju se ko sjeverna koreja..

al da se vratimo na obamu , ja sam prvi put cuo da republikanci nemaju kandidata protiv demokrata prije 2 vise od dvije godine u jordanu. upoznao grupu amerikanaca iz jedne americke kompaniju koja je radila nesto za kraljevsku familiju I u razgovoru tokom vecere fino ljudu kazu "koliki je ocaj republikanaca kad su nominirali mc"donalds" starca I budalu iz aljaske".
Medjutim jedna stvar koju republikanci rijetko spominju je obamina direktiva za skriveni rat tkz drone war....taj rat je postigao takav intezitet da cak I neki republikanci kazu cek malo jesmo li mi u ratu sa pakistanom ili sta?
Sto se tice vojske, americka vojska nije dobrovoljna...to je contract dodjes potpises ugovor sta oni traze od tebe, sta oni tebi nude I udri...da je cisto dobrovoljna ljudi bi mogli da kazu ja vise necu da se borim idem nazad...e nema nazad dok ti neistekne ugovor. Druga stvar americka vojska je vojska siromaha I psihopata. Bas je nedavno bilo na tv problemi sa kojima se susrecu zapovjednici sa psihopatama koji se prijavljuju I budu prihvaceni jer im fali ljudi , daj sta das ni sirotinja nece vise da se prijavljuje pogotovo nakon Irackog rata.

sad po pitaju ukrajine.
I amerika I rusija gledaju da imaju cisto komsijsko dvoriste tj da imaju buffer zonu pred vratima.
Rusija destabilizira ukrajinu je znaju da nato nece prihvatit drzavu koja je pred gradjanskim ratom, drugo nezele da imaju jos jednu nato drzavu na granici, poljska , latvija , litvanija su na zapadu ali ulazak ukrajine bi bio bas ko noz pod grlom.
Zanimljivo je da amerika poslije svih ovih godina nezeli jos uvijek da popusti ekonomski embargo prema kubi ali se bune kad rusi kazu cek malo sad ce ukrajina da placa ekonomsku cijenu gasa ( jest ucjena ali reci mi sta u stvarnom zivotu nije ucjena). Kazu da rusija pravi invaziju na ukrajinu dok je ta ista amerika napravila na minijaturnu drzavu grenada ...bez obzira na proteste internacionalne zajednice....necu da spominjen irak jer je to vec postalo smjesno.
Sto se tice sirije....eliminacija asada I uspostavljanje "demokratske drzave ili opsteg rasula " bi bio prvi korak za prekid pritiska na izrael, prekidanje uticaja irana na hrzbolah I samim time gasenje ogromnog rzista za rusku vojnu undustriju, da nespominjem protok nafte, gasa itd.

udrobih svasta gledam nesto na hbo I kucam tebi...nadam se da razumjes sta pricam
McMoy

#9430 Re: Ukrajina

Post by McMoy »

Napokon!!
Stranica 379. ove teme je napokon polučila tri izuzetno kvalitetna posta: analitički,
dublje od dnevne politike i oslobođeno mjerkanja "čiji je veći".
Iskrene čestitke za: @Challenger__ , @sebastian prajs i @jefferson.

Tema je interesantna i aktuelna, zato je i pratim od samog početka.
Na prste jedne ruke nabrojati forumaše koji nešto više poznaju tematiku.
Namjerno kažem "nešto više" jer pravu istinu znaju samo neposredni akteri.
(da ne bude zabune, ja se ne ubrajam u on koji bolje poznaju situaciju.)
Tačno se vidi da su ljudi koju bolje poznaju tematiku dosta oprezniji u davanju nekih prognoza,
a posebno ne dozvoljavaju sebi da upadnu u zamku generalizacije čitavih nacija.

Ali zato ne manjka "sveznajućih" forumaša koji cijeli svijet posmatraju kroz prizmu BiH ili Srbije.
Kao eto, on će odbraniti Bosnu ili će onaj drugi pogurati Rusiju ako napiše par zapaljivih rečenica na forumu.

O rješenju krize i sudbini "suverene" Ukrajine, kao i mnogim drugim krizama i ratovima odlučivaće nekoliko
svjetskih (vele)sila. Narod se nije pitao, niti će se pitati.
Jedino što mogu pametno da urade jeste da izbjegnu velike žrtve.
Obzirom na kompleksnost situacije dosad im još uvijek dobro ide.
jefferson

#9431 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

exliberal-ex wrote:cekaj malo djeca cvjeca izasla na wall street da protestvuju protiv ocite pljacke , nenasilni protesti I policija ih pohapsi na hiljade...sta bi bilo da su poceli palit ko sto su po ukrajini..policija je pucala ( I to je pod upitom) tek nakon skoro mjesec svakodnevnih sukoba, napada molotovljevim koktelima ..sta bi americka vlada uradila da je isti scenario bio u NY.
Pricamo da su rusi militaristi...pogledaj prije godinu dana , desio se boston....moj se radni kolega zatekao u bostonu kad je to bilo...kaze covjek da je bilo ratno stanje, stepen policijske presije sto nije prikazan na tv je bio skoro pa represija, nema izlazaka mogu te uhapsit kako im volja...manje vise bio u house arrest dva dana , cak su I amerikanci sami rekli treba li nama jos jedna vojska pored trenutne vojske jer se policija militarizira.
Vidi ovaj primjer, zadnje finale americkog fudbala I fino izasli pred tv I kaze policija mi prisluskujemo svako komunikaciju I provjeravamo sve e mailove tokom ovog finala...alo ba sportski dogadjaj ponasaju se ko sjeverna koreja..

al da se vratimo na obamu , ja sam prvi put cuo da republikanci nemaju kandidata protiv demokrata prije 2 vise od dvije godine u jordanu. upoznao grupu amerikanaca iz jedne americke kompaniju koja je radila nesto za kraljevsku familiju I u razgovoru tokom vecere fino ljudu kazu "koliki je ocaj republikanaca kad su nominirali mc"donalds" starca I budalu iz aljaske".
Medjutim jedna stvar koju republikanci rijetko spominju je obamina direktiva za skriveni rat tkz drone war....taj rat je postigao takav intezitet da cak I neki republikanci kazu cek malo jesmo li mi u ratu sa pakistanom ili sta?
Sto se tice vojske, americka vojska nije dobrovoljna...to je contract dodjes potpises ugovor sta oni traze od tebe, sta oni tebi nude I udri...da je cisto dobrovoljna ljudi bi mogli da kazu ja vise necu da se borim idem nazad...e nema nazad dok ti neistekne ugovor. Druga stvar americka vojska je vojska siromaha I psihopata. Bas je nedavno bilo na tv problemi sa kojima se susrecu zapovjednici sa psihopatama koji se prijavljuju I budu prihvaceni jer im fali ljudi , daj sta das ni sirotinja nece vise da se prijavljuje pogotovo nakon Irackog rata.

sad po pitaju ukrajine.
I amerika I rusija gledaju da imaju cisto komsijsko dvoriste tj da imaju buffer zonu pred vratima.
Rusija destabilizira ukrajinu je znaju da nato nece prihvatit drzavu koja je pred gradjanskim ratom, drugo nezele da imaju jos jednu nato drzavu na granici, poljska , latvija , litvanija su na zapadu ali ulazak ukrajine bi bio bas ko noz pod grlom.
Zanimljivo je da amerika poslije svih ovih godina nezeli jos uvijek da popusti ekonomski embargo prema kubi ali se bune kad rusi kazu cek malo sad ce ukrajina da placa ekonomsku cijenu gasa ( jest ucjena ali reci mi sta u stvarnom zivotu nije ucjena). Kazu da rusija pravi invaziju na ukrajinu dok je ta ista amerika napravila na minijaturnu drzavu grenada ...bez obzira na proteste internacionalne zajednice....necu da spominjen irak jer je to vec postalo smjesno.
Sto se tice sirije....eliminacija asada I uspostavljanje "demokratske drzave ili opsteg rasula " bi bio prvi korak za prekid pritiska na izrael, prekidanje uticaja irana na hrzbolah I samim time gasenje ogromnog rzista za rusku vojnu undustriju, da nespominjem protok nafte, gasa itd.

udrobih svasta gledam nesto na hbo I kucam tebi...nadam se da razumjes sta pricam
Hajmo od pocetka, na prvu temu koju si spomenuo, OWS.
Apsultno! Gomila idealista koji su htjeli malo da se provedu, totalno skrecuci temu sa pravih problema. Bill Maher im je to rekao jer su sveli proteste na zajebanciju. NYPD ih je poceo hapsiti zbog stanja u kojem su drzali taj dio grada, a razloga za hapsenje je naravno bilo i previse, ako bas hoces da pratis slovo zakona (ono popisao se tip na cosak zgrade). OWS je nesto najgore sto se desilo bilo kakvoj lijevoj misli u SAD. Totalno su sveli sebe i proteste na zajebanciju. Najtragicnije je bilo da im je Deutsche Bank dala svoj hol zgrade da koriste kao stab, jedna od najgorih banaka na trzistu. Upravo je to bila poenta Bill Mahera. I Dok je Tea Party, kao reakcija na prvog crnog predsjednika "udomila" skoro 10 senatora, preko 30 predstavnika, OWS se rasuo u oblaku dima trave. Da su svoju energiju usmjerili ka podrsci pravih kandidata za Kongres nesto su mogli napraviti.
Sta bi americka policija uradila? Ne znam, znam iz iskustva da je tako nesto danas nemoguce u SAD. Jednostvano, SAD su prosle tu fazu, ostavile je iza sebe u 60-tim (Alabama, Kent itd). Dosla nova vremena i nova pravila. Po mom misljenju, u Ukrajini se desava ono sto se desavalo u Poljskoj itd krajem 80-tih, pocetkom 90-tih. Jednostavno, Ukrajinci su ostali u raskoraku, ni na zapad ni na istok, i zbog cinjenice da su obe strane vukle sebi, to je moralo da se raspadne jednog dana, taj nakaradni sistem.
Boston? Ja da sam bio sef policije isto bi uradio. De mi navedi drzavu koja ima organizovan sigurnosni sistem koja ne bi tako postupila i mozda jos rigoroznije? Da se to desilo u njemackoj, Boston bi bio mila majka, sta bi njemci uradili. I eto dva dana ljudi bili u kucama (i to ne u cijelom Bostonu) i sta sad? Nisi vidio ljude da protestvuju protiv toga? Svi su saradjivali (sto je opet odlika organizovanih drustava). U tome i jeste razlika izmedju SAD, EU, Japana itd, i Ukrajine, Moldavije, Rusije itd. Zato u Chicagu imas svakog drugog taksistu iz Rusije, jer ljudi vole organizovana, sigurna drustva.
Sto se tice militarizacije policije, apsolutno si upravu. Ne sto se tice militarizacije NYPD, LAPD ili Chicago PD, nego malih policija. Ali se vracamo na politiku. Svaki policijski odjel u SAD danas ima MRAP. Koji ce qrtz MRAP nekoj vukojebini u Montani? Ali neko treba zaraditi na MRAP-u, pa ga svi kupuju, kao i oklope itd, i onda ce visak poslati Ukrajincima (sto ce nekako naplatiti), dok ce oni nove naruciti i tako ukrug.
Sto se tice prisluskivanja komunikacija, to je bilo na stadionu. Van stadiona ako su rekli da ce prisluskivati komunikacije, ko god je prisluskivao mogao je podnjeti tuzbu. Cijela frka oko NSA jeste oko prvog amandmana. Ralzika je sto je sto vlade i birokratski sistemi ne mogu da prate tehnoloski napredak. Direktor DNI u americi je nesto kao Putin, hladnoratovski ucenjak. Kada tim ljudima dadnes u ruke novu tehnologiju, oni ce da je koriste kako su nauceni. Posto legislativa uvijek kasni za tehnoloskim napredkom, imas u SAD ono sto imas danas, nesto sto prosjecnog gradjanina ne tice ni 0,000001%. Ali, u SAD je to problem, bez obzira sto prosjecni gradjanin nista ne osjeca u vezi toga. Ali u SAD mzoes tu diksusiju imati, u Rusiji i slicnim zemljama ne mozes, ukljucujuci i neke EU zemlje. Na kraju krajeva, Greenwald je objavio podatke Snowdena u Postu, ne zato sto je to bilo lako, nego zatos to u SAD to mozes uraditi a da ne odgovaras zakonski, u Velikoj Britaniji ne mozes. Eto, prosle sedmice Greenwald je dobio Pulitzerovu nagradu, sletio na JFK, i nista nikom.

Drone wars: Mislim da je tu ipak Pakistan najveci parazit. Pakistan zna da moraju rjesiti problem Talibana i sjeveroistocnog regiona, ali nista ne poduzimaju. Sto? Zato sto znaju da ako odugovlace, amerikaci ce to rjesiti. Sto gnjev naroda usmjeravati na vladu u Islamabadu kada se moze usmjeriti na vladu u Washingtonu. Sto to Washington radi? Pa kada imas tako neobrazovanu naciju, sa Talibanima u jednom djelu zemlje, i 140 nuklearnih bojevih glava, onda nesto moras uraditi. 10-15,000 vojnika u Afganistanu nece ostati zbog Afganistana, nego kao reakciona snaga ako nesto pukne u Pakistanu da se osigura nuklearno oruzje. U isto vrijeme Pakistanci nece da provedu reforme, tj. obrazovne reforme jer je to "nepopularno" medju ekstremistima, ali zato sve to naplacuju od Amerikanaca. Prije 3 godine sam procitao vrlo dobru knjigu o pakistanu, gdje su radili anketu o americi. Vecina pakistanaca krivi amerikance zbog problema sa kanalizacijom i vodom u Islamabadu! U sustini, kada amerikanci to mogu rjesiti sebi mogu i nama. To je ona politika kada vlade uvijek za sve okrivljuju ameriku, strani faktor itd (znas ada nasi kazu: htjela medjunarodna zajednica).
Sto se tice samih drones, jbg, cisto sa vojnicke taktike, ima smisla. Strateski? Ja licno mislim da se Talibani morjau rjesiti, ali bolje ih je ganjati po sumama nego greskom ubiti svatove, i onda cijelo selo okrenes protiv sebe.

Sto se tice republikanaca, oni su totalno izgubili kompas. Medjutim, ako Jeb Bush odluci da se kandiduje za izbore (doduse, on je pametniji burazer), demokrati bi mogli biti u ozbiljnoj situaciji.
1. Republikanci ce im nabacivati Siriju do besvjesti, iako su SAD psotigle vise nego su mogli vojnim udarom, tj. kada je upitanju hemijsko oruzje.
2. Ukrajina. Rusija je Americka boljka od 1917 godine. Prosjecnog amerikanca uvijek mozes preplasiti Rusijom. John McCain NIKAD ne bi pobjedio na ziborima 2008 godina, SA ili BEZ Sarah palin. Jednostavno 8g Busha je ucinilo svoje i Obama nikad ne bi bio predjsednik bez Busha. Tako da Rusija dodje kao vrlo dobar materijal za izbore, pa cak i za Sarah palin da se kandiduje za Senatoricu (postoje indicije).
Takodje, Republikanci su sve vise reaktivni jer dolazi do demografskih promjena u SAD. Hispano amerikanci su grupa sa najvecim prirastajem, i svaka politicka elita koja se osjeca ugrozenom je uvijek reakcionarna. Tako se i Republikanci ponasaju jer gube tlo pod nogama (ovi stari republikanci) Ali to ce trajati jos jedan do dva izborna ciklusa, i nova generacija Republikanaca ce doci. Zato mi je smjesno kada Cheli kaze: Mozes misliti sta je Obama rekao. Obama to ne govori Putinu, nego reaguje na pritisak Republikanski analiticara koji vise na FOX-u, i jednostavno se stvori pritisak da moras reagovati. Sta ce Obama uraditi? Uvesti sankcije kao iranu? Pa GM, Ford, Coca-Cola, Pepsi, Microsoft itd bi ga pojeli. Ali, ono sto ja govorim je da je ovo opasnost za Putina, jer bi dugorocno Rusija mogla ispasti veliki gubitnik zbog ovoga. Jer Rusija u komsiluku nema Banglades, nego EU. To je glavno rusko trziste, a ako EU pocne traziti ubrzano alternative za ruski plin, to ce Rusiju daleko vise kostati nego SAD, koji u Rusiju izvoze oko 3% svog izvoza.

3. Kuba? Koga boli qrtz za Kubom u SAD? Pa svaki stanovnik SAD (ja prvi) bi sad na Kubu da zapalim kubansku cigaru smotanu izmedju nogu prosjecne kubanke :D
Problem je OPET (kao i u svim zemljama) u americkoj domacoj politici. Prosjecni kubanac mrzi Castro familiju. SVAKI kubanac koji je preplivao onaj jebeni prolaz izmedju Kube i Floride mrzi Castro bracu iz dna duse. Na Floridi ima 2.7 miliona kubanaca sa pravom glasa. Florida je tkz. swing drzava, znaci moze i republikancima i demokratama. Onaj predsjednik (partija) koji ukine snakcije Kubi je izgubio sljedece izbore i jos nekoliko ciklusa u toj drzavi. Nema to veze sa komunizmom, diktaturom itd.
I da naravno, Rusija nece u NATO-u Ukrajinu jer Ukrajina ima 45 miliona stanovnika. I SAD ce ciniti sve da Ukrajinu izvuku iz Ruskog zagrljaja. Sto? Zato sto SAD ima snage da se petlja u poslove Ruskog susjeda, dok Rusija moze samo da se bori da zadrzi Ukrajinu u svom zagrljaju. Stvar je sto SAD mogu da se mjesaju u poslove na ruskoj granici, Rusija se ne moze mjesati u poslove na americkoj granici. Nema tu morala, pravednosti, lijepe rijeci, to je cisti realpolitik.

4. Sto se tice americke vojske, to je dobrovoljna vojska (u nasem prevodu i u bukvalnom prevodu). Niko te ne tjera da pristupis vosjci. Kada pristupis, potpises ugovor, normalno da si vezan za ugovor. Da li ces se odluciti za taj korak ili ne, do tebe je, niko te ne tjera.
Last edited by jefferson on 20/04/2014 06:49, edited 1 time in total.
jefferson

#9432 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

sebastian prajs wrote:vidi se da ti je stalo jeffersone. al dzaba, nemas argumenata. najjaci si u crtanju smajlija. ufati se drugog hobija.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
hAZNADAR

#9433 Re: Ukrajina

Post by hAZNADAR »

Fascinantni postovi na ovoj stranici, bez obzira na razlike u misljenjima i opredjeljenjima - zbilja se ovdje okupljaju pametni ljudi. Izmedju ostalog. Nigdje neces naci ovakvu analizu dubine problema.

Ali,....

Bojim se da se ide malo of topic i da tema polako prerasta u globalni odnos snaga velikih sila i taborenje Amerika vs Rusija. Pa ispada kao da se ovdje sukobljavaju prorusi i proamerikanci sto mislim nije istina. Istina je da covjek u debati cesto posegne suprotnu stranu i tu je tesko izvagati ko je gori.

Mislim da bi se tema trebala drzati samo Ukrajine i donekle Rusije - Ameri i EU ne zasluzuju ovoliko spomena i pored svih mana,.. jer je prosta cinjenica u svemu ovome redovno i istinita.

A to je da se vrsi agresija na jednu suverenu drzavu. Dzaba spominjanje historije, masona, konspiracija, globalizacije, svjetskog poretka,..... Rusija vrsi agresiju na jednu suverenu zemlju i mozes samo to osuditi ili aminovati.
neregistrovan

#9434 Re: Ukrajina

Post by neregistrovan »

Zbivanja u Ukrajini, barikade, balvani, pojava "malih zelenih ljudi" na Krimu, pa na istoku Ukrajine, medijske manipulacije o ugroženosti ruskog naroda, međunarodna zajednica koja po svemu sudeći nema pravog odgovora na krizu koja je sve ozbiljnija.

Putin, poput Miloševića, koristi slabosti susjeda za probitak vlastite nacije, no ciljevi ruskog predsjednika su za međunarodni poredak mnogo opasniji. Situacija podsjeća na Balkan prije četvrt stoljeća. Iako znanstvenici načelno ne vole analogije jer ih ne smatraju naučnim i provjerljivim, ipak uviđaju sličnosti između događaja i društvenog ambijenta na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina i aktualnih događaja u Ukrajini.

Vijesti koje svakodnevno dolaze iz Ukrajine, nikoga u Bosni i Hercegovini neće ostaviti ravnodušnim. Vratiće ih četvrt vijeka unatrag, kada su na ulicama bosansko-hercegovačkih gradova postavljene prve barikade, a nakon toga zapucali snajperi i granate. Svemu je, baš kao i u Ukrajini, prethodila politička kriza i nesposobnost političara da se dogovore, ali i nemoć međunarodne zajednice, koja nije mogla, ili nije željela, spriječiti rat. Marija Arnautović donosi priču: Sličnosti rata u BiH sa dešavanjima u Ukrajini.
Sličan slijed događaja, pa i direktna analogija zbivanja na početku rata u bivšoj Jugoslaviji i događanja u Ukrajini, više od dvije decenije kasnije, budi strepnju i strah. Sistem laži o obespravljenosti Rusa u Ukrajini, mnoge će podsjetiti na Miloševićeve govore koji su počeli "brigom" za položaj Srba u tadašnjim republikama. Metode mobilizacije radi navodne zaštite "svog naroda" gotovo su iste, baš kao i Putinove i Miloševićeve ambicije o svim Rusima, odnosno Srbima, u jednoj državi. Ali, kako su sugovornici u priči "Događanje naroda" i u Ukrajini Ive Martinović rekli, igrači su bitno drugačiji.
Slike naoružanih paravojnih skupina, sukobi i blokade prometnica u Ukrajini, izazivaju zebnju kod hrvatskih građana jer su 1990. sve to vidjeli uživo. Slična je i rasprava o granicama nacija, a ne granicama država, ali sama srž ukrajinskog problema, posve je različita od zbivanja na Balkanu - ističu hrvatski analitičari i povjesničari u tekstu Putin kao Milošević, a Tuđman poput Timošenko Ankice Barbir Mladinović.

Prema mišljenju istoričara iz Crne Gore, kako prenosi Srđan Janković, postoje sličnosti u dubokoj etničkoj podijeljenosti u Ukrajini i na Balkanu - formiranje političkih, vojnih i paravojnih formacija i proglašavanja autonomnih oblasti i republika svojevremeno na Balkanu. A danas u Ukrajini, odnos međunarodne zajednice je također sličan. Zajednički je izostanak rješavanja problema dijalogom. Pročitajte priču: Raspad Jugoslavije kao opomena onima koji odlučuju o bezbjednosti Evrope.

Kosovski analitičar Ismail Hasani u tekstu Amre Zejneli Hasani: Pomno posmatrati ukrajinsku krizu kaže da je ponašanje Zapada prema Ukrajini slično kao i prema Balkanu na početku rata.
slobodnaevropa.org
neregistrovan

#9435 Re: Ukrajina

Post by neregistrovan »

valensija wrote:23.45 - Politika je bacila senku na Uskrs pošto je pravi "uskršnji rat rečima" izbio između Moskve i Kijeva u predvečerje tog velikog hrišćanskog praznika.

Patrijarh Filaret, prvi čovek kanonski nepriznate Kijevske patrijaršije, "grmeo" je pred vernicima u prozapadnom Kijevu: Rusija je, kaže, "neprijatelj" čiji je "napad" na Ukrajinu osuđen na propast - jer je toliko zao i suprotan božjoj volji.

U Moskvi, patrijarh Kiril je u molitvi za Ukrajinu pozvao Boga da "zaustavi projekte onih koji žele da unište svetu Rusiju".
Kiril je rekao da iako je Ukrajina "politički" posebna, "duhovno i istorijski" je jedno sa Rusijom, te se pomolio za "legitimno izabrane" vlasti.

Image
ruski Kacavenda, blagosilja agresorske vojnike, bit ce hvaljen i slavljen kao kult licnosti i vjerski lider koji daje vjerski legitimitet ovoj ruskoj agresiji,opravdavat ce zlocine nad ukrajinskim stanovnistvom koje ce ciniti ruska vojska i paravojska i dobrovoljci,kasnije bit ce glavna baja medju Rusima dok ga ne uhvate kako se guzi sa mladim ruskim vojnicima, iznenada ce ga "drmnuti mozdani ili srcani udar" te ce se povuci iz javnog zivota da u miru provede ostatke zivota u Sibiru ili na crnomorskoj obali.
in_Africa

#9436 Re: Ukrajina

Post by in_Africa »

Rusi i Srbi; potpuno isti mentalitet. Nadajmo se da ce ovo tamo eskalirati. To bi bio pocetak kraja srbovanja na balkanu.

radostan dan

#9437 Re: Ukrajina

Post by radostan dan »

fridmann

#9438 Re: Ukrajina

Post by fridmann »

Kakav covjek uopste mora biti degenerik da podrzava te Kijevske Adolfove degenerike.
Desni sektor/Banderasi su sasvim nelegalno sa njihovim degenericima srusili vlast iako je EU trojka isposlovala primirje i vanredne izbore, i samo sto su im ledja okrenuli degenerici su uradili svoj posao.

I sada se cudimo sta se u Ukrajini zbiva.
Sta je sa Ukrajinskom politickom nadom Klitschko, sta je sa Krimom, kao da ste preko noci umuknuli.
Nadajmo se da se mirnim pregovorima rijesi Ukrajinski problem a nikako kako to degenerici zele, nasiljem.

Zalosno je da Ukrajinski narod niko i nizasta ne pita, a i kako bi, Ukrajina je u totalnom kolapsu.
Prije par dana dosli su na ideju da spreme armiju sa tenkovima na saku ljudi znajuci da im je armija kao i policija u rasulu, i sta se dogodilo, na prvoj lijevoj krivini tenkovi zaglavili i tenkisti predjose na stranu pobunjenika.

Ukrajina je u nezapamcenoj novcanoj nestasici i motivaciji naroda, Ukrajina je u ocajnijoj situaciji od propale Grcke, i sta sada ocekivati od njenog trenutno nelegalnog rukovodstva ?

Ko je spreman uloziti 30 Milijardi € u rekonstrukciju Ukrajine, EU ima svojih na pretek klijenata koji svakim danom ocekuju novcani kolaps (Italija, Spanija, Francuska, Irska, Bugarska, Hrvatska, Slovenija)...Njemacka , Holandija, Belgija su jedine sa zdravom privredom.
Grcka je progutala 100 Milijardi , sve u svemu, nimalo svijetla perspektiva Ukrajinaca.
in_Africa

#9439 Re: Ukrajina

Post by in_Africa »

fridmann wrote:Kakav covjek uopste mora biti degenerik da podrzava te Kijevske Adolfove degenerike.
Desni sektor/Banderasi su sasvim nelegalno sa njihovim degenericima srusili vlast iako je EU trojka isposlovala primirje i vanredne izbore, i samo sto su im ledja okrenuli degenerici su uradili svoj posao.

Sta je sa Ukrajinskom politickom nadom Klitschko, sta je sa Krimom, kao da ste preko noci umuknuli.
Nadajmo se da se mirnim pregovorima rijesi Ukrajinski problem a nikako kako to degenerici zele, nasiljem.

Zalosno je da Ukrajinski narod niko i nizasta ne pita, a i kako bi, Ukrajina je u totalnom kolapsu.
Prije par dana dosli su na ideju da spreme armiju sa tenkovima na saku ljudi znajuci da im je armija kao i policija u rasulu, i sta se dogodilo, na prvoj lijevoj krivini tenkovi zaglavili i tenkisti predjose na stranu pobunjenika.

Ukrajina je u nezapamcenoj novcanoj nestasici i motivaciji naroda, Ukrajina je u ocajnijoj situaciji od propale Grcke, i sta sada ocekivati od njenog trenutno nelegalnog rukovodstva ?

Ko je spreman uloziti 30 Milijardi € u rekonstrukciju Ukrajine, EU ima svojih na pretek klijenata koji svakim danom ocekuju novcani kolaps (Italija, Spanija, Francuska, Irska, Bugarska, Hrvatska, Slovenija)...Njemacka , Holandija, Belgija su jedine sa zdravom privredom.
Grcka je progutala 100 Milijardi , sve u svemu, nimalo svijetla perspektiva Ukrajinaca.
Sreca pa je ekonomija Rusija svijetla tacka na ovoj zemaljskoj kugli. Sta ono Rusi izvoze osim sirovina? Cekaj da se sjetim..... Ah da NISTA! :lol:
Russki

#9440 Re: Ukrajina

Post by Russki »

Sve isto...

Prepucavanje amerofila i rusofila...

Standard, reklo bi se...
fridmann

#9441 Re: Ukrajina

Post by fridmann »

in_Africa wrote:
fridmann wrote:Kakav covjek uopste mora biti degenerik da podrzava te Kijevske Adolfove degenerike.

Sreca pa je ekonomija Rusija svijetla tacka na ovoj zemaljskoj kugli. Sta ono Rusi izvoze osim sirovina? Cekaj da se sjetim..... Ah da NISTA! :lol:
Budes li se sluzio tom teorijom slaba ti je nafaka.
Njemacka je najveci izvoznik (nasi prijatelji) pa sta ima BiH od njihovog izvoza ?

Ukrajinski Rusi jednostavno nisu spremni u zemlju mlijeka i meda, pustimo ih tamo sa njihovom bracom sa kojima bi htjeli, a kako im je, nije valjda da je to nasa briga.

Sa kakvim pravom u demokratiji mozemo nekoga prisiljavati na nesto sto se njegovom misljenju i volji suprostavlja ?

Apropo zlatni zapad... Bugari, Rumuni i Grci su clanice EU, siromasniji su od siromasne nam Bosne i Hercegovine.
fridmann

#9442 Re: Ukrajina

Post by fridmann »

sebastian prajs wrote:
in_Africa wrote:

koliki je vanjskotrgovinski deficit amerike? rusije?
Toliki da im je prosle godine Kina posudila novac da izmole glavu iz blata.
in_Africa

#9443 Re: Ukrajina

Post by in_Africa »

sebastian prajs wrote:
in_Africa wrote:

koliki je vanjskotrgovinski deficit amerike? rusije?
:lol: :lol: :lol:

Jako zanimljivo. Znaci ako zemlja A izvozi naftu i Gas i ima surplus od 300.000 miliona a zemlja B izvozi avione, automobile, laptope, telefone mobilne i najskuplje usluge i ima deficit od 750 miljardi... to ispada da je zemlja A ekonomski jaca?

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_so ... nt_balance

Saudijska Arabija je po toj kriteriji 1,5 puta bogatija zemlja od Rusije jer joj je exportni suficit veci za 60 miljardi. U stvarnosti to ne govori nista jer znamo da i Saudijsci i Rusi nemogu automobil izvesti nigdje niti telivizor ili frizider. Mogu ispumpati naftu iz zemlje i izvesti je a i tu naftu da bi ispumpali treba ima zapadna tehnologija.
sluga_okupatora

#9444 Re: Ukrajina

Post by sluga_okupatora »

Nije istina da rusi samo izvoze naftu, imaju Ladu i imaju....imaju.....imaju....nema veze - imaju Ladu. :D
in_Africa

#9445 Re: Ukrajina

Post by in_Africa »

sluga_okupatora wrote:Nije istina da rusi samo izvoze naftu, imaju Ladu i imaju....imaju.....imaju....nema veze - imaju Ladu. :D
Pa jebote onda su Bahrain, Katar, Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Kuwait.... to su industrijski giganti u pizdu materinu. Razvaljuju ljudi. Sila nebeska... Al y qrcu...

Mislim imati novca je jako bitno. Ali Amerikanci ipak zaposljavaju 200 miliona ljudi u vrhonskoj industriji i u sektorima koji vode ovaj svijet. U svemu su prvi.

Evo uzmimo vojnu indsutriju, pa pogledajte laptop kojeg koristiti , pa telegon pa software na telefonu, pa IPAD, pa automobile, pa avione sve na svijetu maltene to je prava znaga amerikanaca. To je moc. A evo sada su nasli i naftu u Americi u moru u ogromnim kolicinama; mogu smanjiti deficit kroz izvoz zlata ili dijamata jer imaju toga pun kurac. Ali to nije zanimljivo. Najbitnije je znanje.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#9446 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

jefferson wrote:
Kikibombona wrote:Jefferson

Ne znam koliko sam procitao tvojih komentara, ali znam da je svaki isao na mlin americke propagande.

Cak i kada se ne slazes sa necim, izbjegavas agresivnu kritiku. Najzesce sto si rekao je 'Irak je greska americke politike'. Nista imperijalizam, fasizam i dr. teske rijeci.

Izbjegavas odgovore koji bi mogli pokazati pravo lice najveceg zla danasnjice - Amerike.

Nisi ti daleko od onih koje kritikujes.
Fasizam??? Sto se sicamo tom rijecju. Malo malo, odmah je fasizam.
Nekad su se knjige morale citati, danas je youtube tu za takve stvari.
Imperijalizam? Sta je imperijalizam? Amerikanci useru stvar, udju u Irak i Lukoil i Gazprom dobiju najbolja naftna polja a unutrasnju politiku kontrolise Teheran? Jel to taj imeprijalizam?
Fasizam je kada drzava zaduzi narod da bi spasila sasicu bogatasa kao sto je USA uradila sa bailout paketom.

Sto se tice Iraka, cilj je bio samo vratiti trgovinu naftom pod USD a ko kontrolise polja je potpuno nebitno, sve dok se trgovina odvija u USD ,,,i to je imperijalizam.
tnnt

#9447 Re: Ukrajina

Post by tnnt »

fridmann wrote: Apropo zlatni zapad... Bugari, Rumuni i Grci su clanice EU, siromasniji su od siromasne nam Bosne i Hercegovine.
GDP po stanovniku za 2013
BiH 8200 $
Bugarska 14500
Rumunjska 13400
Grčka 24000
toliko o tebi i koliko si kompetentan na ovoj temi :D
Last edited by tnnt on 20/04/2014 12:39, edited 1 time in total.
neregistrovan

#9448 Re: Ukrajina

Post by neregistrovan »

sluga_okupatora wrote:Nije istina da rusi samo izvoze naftu, imaju Ladu i imaju....imaju.....imaju....nema veze - imaju Ladu. :D
lada je zakon,lada niva 4x4 nepoderivo auto, jos ako ugradis da vozi na plin, a i plin je ruski, kud ce ti bolje.
sluga_okupatora

#9449 Re: Ukrajina

Post by sluga_okupatora »

neregistrovan wrote:
lada je zakon,lada niva 4x4 nepoderivo auto, jos ako ugradis da vozi na plin, a i plin je ruski, kud ce ti bolje.

Malo je zeza sto pocne da truhne nakon par godina al' nema veze - kako rece, ako ima atestirani pogon na plin onda postaje glavni konkurent X6-ici i ML-u :-D
valensija

#9450 Re: Ukrajina

Post by valensija »

U Slavjansku ubijeno šest osoba

Tanjug | 20. april 2014.

U napadu na kontrolni punkt u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine je jutros ubijeno šest osoba, dok je jedna ranjena.

Image

SLAVJANSK - U napadu na kontrolni punkt u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine je jutros ubijeno šest osoba, dok je jedna ranjena, javio je danas Glas Rusije.

Među ubijenima su tri pripadnika samoodbrane samoproglašene Narodne republike Donjeck i dva napadača.

Do sukoba je došlo kad je nepoznati automobil prišao kontrolnom punktu i otvorio vatru na njega. Prema pisanju Glasa Rusije, pripadnici samoodbrane su uspeli da odbiju napad i uhvate dvojicu napadača iz automobila.

Kod napadača, čiji se identitet još utvrđuje, nađene su oznake radikalne grupe "Desni sektor" i velika količina oružja, među kojima su plastid, dimne bombe i instrumenti za noćno osmatranje, američke proizvodnje.
Post Reply