Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
DrugaGimnazija

#9401 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DrugaGimnazija »

Alfons Kauders wrote: Nikakav problem.

Neka osiguraju novac da se pokrije razlika u cijeni, i sto se mene tice neka prodje kroz centar Jablanice.

Nije neka cifra, oko pola milijarde. Zacas ce to na janjetini okrenut.
Pa, bice i na dionici preko Prenja odmaraliste sa svake strane autoputa, pa nek ovi janjeci restorani otvore ispostave. I vuk sit i ovce na broju.

Image
Last edited by DrugaGimnazija on 24/01/2017 21:40, edited 1 time in total.
BarbaDue

#9402 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BarbaDue »

Šta mislite vi, da li ovaj autput Sa - Bg misli prolaziti kroz Gž?
palermo

#9403 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by palermo »

So What! wrote:
To je Sarajevska obilaznica i taj dio oko Ilidže je blokirao je njihov ludi načelnik Memić, ali nije dio koridora.

Vlakovo - Tarčin je ona velika dionica nakon.

Uglavnom slažemo se, hercegovcima zavrnuti česmu i okrenuti se ka Sjeveru.
I zvanično se otcpijeliti od njih. Nek idu Hrvatskoj pa nek im ona pravi auto put
DrugaGimnazija

#9404 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DrugaGimnazija »

BarbaDue wrote:Šta mislite vi, da li ovaj autput Sa - Bg misli prolaziti kroz Gž?
Kratki odgovor je "ne".

Po meni, šanse su ovake:
1% kroz Pale/Hrenovicu/Goražde/Ustipraču
5% kroz Sokolac/Rogaticu/Mesiće/Ustipraču
9% kroz Pale/Hrenovicu/Mesiće/Ustipraču
85% nikuda
BarbaDue

#9405 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BarbaDue »

Zašto misliš da cesta kroz Hrenovicu/Goražde/Ustipraču ima samo 1%?
DrugaGimnazija

#9406 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DrugaGimnazija »

BarbaDue wrote:Zašto misliš da cesta kroz Hrenovicu/Goražde/Ustipraču ima samo 1%?
Mislim da će pratiti jedan od 2 magistralna koridora, jer je to najlakši teren. Hrenovica-Goražde ide preko planine Podhranjen i vrlo je teška dionica za autoput ili brzu cestu. Tu je jedino moguće napraviti magistralni spoj. Takođe, ako bi se tu išlo na Goražde, put bi prolazio kroz Goražde, što znači da bi se onda morala raditi sjeverna zaobilaznica oko Goražda preko brda, pošto u gradu nema mjesta za takav put.

A, Ustiprača se nalazi na nekih 10 minuta vožnje od Goražde i sve druge varijante prolaze kroz Ustipraču.

Onako, realno.
BarbaDue

#9407 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BarbaDue »

Čim dođeš iz pravca Višegrada na Ustipraču pa desno do Mesića trebalo bi ti jedno 3 nadvožnjaka, 3-4 mosta i 8 tunela. Ako govorimo o autoputu ili brzoj cesti, svejedno.
drug_profi

#9408 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

BarbaDue wrote:Šta mislite vi, da li ovaj autput Sa - Bg misli prolaziti kroz Gž?
Ja duboko sumnjam da ce ista od toga biti. Lupaju se stotinama miliona kao da nam je to neki visak pa cemo ga eto tu skrsiti....
probook

#9409 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

Prvotno je, kako navode, mostarska obilaznica bila ucrtana na zapadnim obroncima Mostara kako je predvidjela struka, a nakon što je jednoj politici zasmetala takva trasa, struka je ponudila alternativnu trasu koja je išla istočnim obroncima Mostara, ali i ta trasa nije bila prihvatljiva drugoj politici.

Onda je nađeno najgore moguće rješenje - da trasa ide sredinom, a donijeli su ga zajednički HDZ, SDA i raniji menadžment JP Autoceste FBiH na čelu s Jasminom Bučom
Citat sa jednog portala.

A i najlogicnije je da ide zapadnim brdom - nema Pocitelja, nema presjecanja rijeke, mnogo manja naseljenost posto je i uzvisenje na zapadu vise...izgleda da je najgore kada se politika umjesa u struku... :-)
So What!

#9410 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

by @ atlantis (SSC)

Stara i nova trasa kroz Malo Polje

Image

Predviđena trasa oko grada Mostara

Image
crazy_diamond

#9411 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by crazy_diamond »

DrugaGimnazija wrote:
Kratki odgovor je "ne".

Po meni, šanse su ovake:
1% kroz Pale/Hrenovicu/Goražde/Ustipraču
5% kroz Sokolac/Rogaticu/Mesiće/Ustipraču
9% kroz Pale/Hrenovicu/Mesiće/Ustipraču
85% nikuda
Nisi lose objasnio, samo sto bi ja malo korigovao procente i rekao 99 % nikuda, a u jedan posto stavio sve ove opcije.

Po meni gorazde se brzom cestom nekom moze spojiti sa sarajevom jedino ovim koridorom koji je ostavljen u dejtonu i da vlada federacije se zauzme za taj projekat, neke price i planova oko toga je bilo,al da je srece sceri da te beg uzme.

Jedina vjerovatnoca po meni je sta ja znam da arapi pocnu graditi onaj buroy, da skijalista na bjelasnici urede i gore na planinama tako naprave neki turisticki bum, pa da onda s tim u vezi finansiraju i neku autocestu sarajevo trnovo, pa da ih onda neko ubijedi i da finansiraju dalje do gorazda,tako neke opcije koje vrlo tesko mogu da se poklope, nazalost po taj herojski grad.

A vidim danas srbijanska ministrica vec pukla i cijenu autoputa sarajevo beograd, cini mi se 860 miliona eura, a ne zna se ni trasa, vidi se da je to klasicna suplja

Alo i postoji neki interes turske da finansira tu cestu, onda ce se turci voditi logikom opravdanosti ekonomske, i kad sve istraze opcije doci ce do one jedine logicne, da ta cesta ide preko bijeljine,tuzle i da se negdje kod sarajeva spoji na 5C, to jedino ima logike, da se istocn evropa i beograd tako veze s morem, i beograd sa sarajevom.

Ne vjerujem da bi turski investitor pristao na muzicke zelje srbije koja pokusava povezati svoj zapadni dio s beogradom pa tako u pricu uvuci i sarajevo ko fol, srbiji je to prica po principu sta je babi milo to joj se i snilo, turcin ako bude finansirao gledat ce prvo isplativost, a ako to bude politicka igra onda federacija u tome ne smije ucestvovati ako ne bude ruta preko tuzla, sta nas briga sto ce neko povezivati beograd i pale onda.

Nas je prevashodni interes povezati sarajevo i tuzlu, a to sigurno ima i ekonomsku opravdanost vecu nego dole preko uzica, mada ja nisam nesto optimista da ce turci bilo sta i bilo kuda finansirati
Ajatolah_

#9412 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ajatolah_ »

Ne vidim da se iko s naše strane oficijelno zalaže za rutu preko Tuzle i Bijeljine.
drug_profi

#9413 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Samo nama je potrebna i kvalitetna cesta za CG, Kosovo, Albaniju, Makedoniju...
Jadransko-Jonska AC nece zadugo biti dovrsena. Ne u ovoj generaciji, a Gorazde se kao novi industrijski centar mora bolje povezati sa ostakom svijeta.
Neka cesta se mora praviti ka Gorazdu, pa onda i prema Sandzaku/CG te se spojiti nekad dalje na AC od BG do SK. Tu bih ja vidio i Turski interes.
probook

#9414 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

So What! wrote:by @ atlantis (SSC)

Stara i nova trasa kroz Malo Polje

Image

Predviđena trasa oko grada Mostara

Image
Ovde se fino vidi nebuloza nove trase :)

Ima li kakva slika nekada planirane trase preko zapadnog dijela tj brda :)
Alfons Kauders

#9415 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/mostars ... /170125009

Prvobitno je, kako navode, mostarska obilaznica bila ucrtana na zapadnim obroncima Mostara kako je predvidjela struka, a nakon što je jednoj politici zasmetala takva trasa, struka je ponudila alternativnu trasu koja je išla istočnim obroncima Mostara, ali i ta trasa nije bila prihvatljiva drugoj politici.

Onda je nađeno najgore moguće rješenje - da trasa ide sredinom, a donijeli su ga zajednički HDZ, SDA i raniji menadžment JP Autoceste FBiH na čelu s Jasminom Bučom, istaknuli su u Mostarskom krugu.
Koliko ovdje ima istine?
Alfons Kauders

#9416 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Ajatolah_ wrote:Ne vidim da se iko s naše strane oficijelno zalaže za rutu preko Tuzle i Bijeljine.
Minderasi zaustavili projekte na M-18 cim su se vratili na vlast, a ti se cudis sto ne lobiraju za brzu cestu preko Tuzle?
neki

#9417 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Koliko mi je poznato ta zapadna trasa je napuštena jos u ranom trasiranju autoputa i nikad nije predstavljena ni u obliku idejnog rješenja..
Sad bi bilo preskupo ponovo se vraćati na njenu razradu i sa aspekta izgubljenog vremena i toga što je dio autoputa po istočnoj trasi već izgrađen a dodatnih 20km isprojektovano, eksproprisano i zatvorena finansijska konstrukcija..
Alfons Kauders

#9418 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

neki wrote:Koliko mi je poznato ta zapadna trasa je napuštena jos u ranom trasiranju autoputa i nikad nije predstavljena ni u obliku idejnog rješenja..
Sad bi bilo preskupo ponovo se vraćati na njenu razradu i sa aspekta izgubljenog vremena i toga što je dio autoputa po istočnoj trasi već izgrađen a dodatnih 20km isprojektovano, eksproprisano i zatvorena finansijska konstrukcija..
Zapadna je davno otpala... Pitanje je sta je s istocnom i jel istina ovo sto navode za Bucu i ekipu?
drug_profi

#9419 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Gledam staru i novu rutu. Stara ide bar 50% duzine kroz ocigledno neobradivo zemljiste za koje pretpostavljam da je u drzavnom posjedu jer na slici nema ni međa ni objekata.
Nova trasa ide potpuno kroz urbani dio i isparcelisana podrucja.

E sad jel moguce da 50% gradnja u stijeni sa podzidima i pi*damamaterinama može biti skuplja za 200 milja od 100% gradnje kroz exproprirano zemljiste?
Ne vjerujem da je trzisna cijena kvadrata igdje na tom potezu manja od 50 KM, plus sto upadas i sjeces postojece komunikacije koje si duzan opet povezati, te dalje da idemo i na urbanizam i estetiku.... ko saka u oko.
triton

#9420 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by triton »

cini mi se da je stara trasa pogresno ucrtana, ne bi se trebala spustati u kotlinu nego ici iznad puta za nevesinje i zaobici blagaj brdom pa se spustiti desno
Haris.ba

#9421 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Koja god trasa ide se preko Bune i Bunice. :D
drug_profi

#9422 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Evo sad mi ne bi mrsko pa pogledah malo na katastru.
Stara trasa ide uglavnom preko zemlje koja pripada šumskim ili poljoprivrednim preduzećima. Mali broj privatnih parcela i stambenih objekata zahvata.
Nova trasa ide skroz kroz privatno i to uglavnom izgleda gdje vlasnici nisu muslimani (na slučajnom uzorku 4 parcele - ko bi ih sve otvarao).

Po meni, kad sam sad sagledao bolje, ova ideja je potpuna nebuloza i zasluzuje proteste.

EDIT: evo sad pogledah još koju parcelu. Na crtežu AC nema tih objekata prikazanih, ali na katastru su tu. Dio trase kroz Gnojnice su imanja vlasnika muslimanskih imena, a dio pored aerodroma su krscanska.

Zasto uopste o ovome pisem kad je i meni samom odvratno? Pa zato sto je ovo luda zemlja.
Last edited by drug_profi on 25/01/2017 11:29, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#9423 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drugi profil wrote:Evo sad mi ne bi mrsko pa pogledah malo na katastru.
Stara trasa ide uglavnom preko zemlje koja pripada šumskim ili poljoprivrednim preduzećima. Mali broj privatnih parcela i stambenih objekata zahvata.
Nova trasa ide skroz kroz privatno i to uglavnom izgleda gdje vlasnici nisu muslimani (na slučajnom uzorku 4 parcele - ko bi ih sve otvarao).

Po meni, kad sam sad sagledao bolje, ova ideja je potpuna nebuloza i zasluzuje proteste.
Nema zurbe.

SDA i HDZ po svemu sudeci ostaju na vlasti i nakon 2018, sto znaci da se svakako nista nece graditi barem do 2022/23 :)
Banksy

#9424 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Banksy »

Ne znam šta, ko i kome ovdje štima, ali zaista nikakve veze s mozgom nema varijanta prema kojoj put ide kroz plodne njive i ogromne vinograde od kojih živi pola Mostara.
Takva bogatstva i ljepote tla i prirode se čuvaju zakonima, a ne razvaljuju autoputem koji najlogičnije treba ići obodom planine kako se obično i radi u ovakvim slučajevima.
Ili neko nekom čini namjernu štetu, pa usput hiljadama ljudi razvaljuje živote, ili je neko ovdje jako dobar, u finansijskom smislu.
Kakogod, ovo zaista treba zaustaviti dok nije kasno.

edit: da se ne vraćamo na to koliko je uopće ta istočna strana niđe veze u odnosu na logičnu, zapadnu...
Alfons Kauders

#9425 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Ma ne sikiraj se. Vec je zaustavljeno ima 2 godine, a ostalo im je jos 2 godine mandata... Ili jos 6 godina :)
Post Reply