Sirija

Locked
AleksoMKD

#9401 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Shiitski civili beze u Liban http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... itias.html kako bi izbegli napade naoruzanih milicija.

At the outset of the rebellion two years ago, some tacitly supported President Bashar al-Assad, whose Alawite sect is a branch of Shia Islam; others were less keen, and blamed him for killing opponents.

But after sustained persecution by Sunni militias they say their survival depends on the protection of the Assad regime, which now funds their neighbourhood defence forces.

“We believe now that we have a religious cause as we feel that the Shia now are being targeted. Sunni gangs told us to take the Sayyida Zainab shrine and to leave,” said Fatma Merhi, 77, sitting alone in a bare room in her house in Machaghara.

“We have lived through many regimes so it is unfair to be called loyalists of Bashar al Assad. I am loyal to my country and it fills me with sorrow to see it destroyed. This is about defending ourselves. If the regime goes now we will have no future.”

Izraelski i Americki zvanicnici nisu sigurni oko naoruzavanja pobunjenika http://www.timesofisrael.com/dont-arm-r ... -urges-us/ bar dok se ne utvrdi kome ce sta da ode. Valjda ne zele da ih sutra njihovim oruzjem napadaju.

SAA u ofanzivi (opet) http://www.independent.ie/world-news/re ... 37628.html u Homsu pokusavajuci da osvoje/oslobode kvart Wadi Sayeh

Otprilike 10% Amerikanaca podrzava intervenciju u Siriji http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 95,00.html dok je 60% protiv.

"Particularly given Afghanistan and the 10th anniversary of Iraq, there is just not an appetite for intervention,"

Tradicionalno oko trecine Amerikanaca uopste ni ne zna da se vodi rat u Siriji :roll: a ja iz moga iskustva mogu reci da otprilike toliko i ne zna da postoji drzava koja se zove Sirija.
Klavikula

#9402 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Sirijski predsjednik Assad posjetio elektranu u Damasku, čestitao radnicima Prvi Maj

Image
Za vrijeme posjete predsjednik Assad istaknuo je kako su radne vrednote vezne uz odlučnost, izgradnju, proizvodnju, snagu i dobrotu - "a sve to su karakteristike sirijskog radnika koji je uvijek sudjelovao u podizanju snage i nadilaženju slabosti s ciljem izgradnje ponosne i moćne Sirije", istaknuo je Assad.
Image

Image
Radnici ističu kako su zahvalni što je predsjednik odabrao baš njih za ovaj nenajavljeni posjet te kako će i dalje raditi uz maksimalan trud kako bi držali situaciju pod kontrolom u vrijeme kada je zemlja suočena s napadima militantnih skupina.
Klavikula

#9403 Re: Sirija

Post by Klavikula »

hocu ja da dijelim

#9404 Re: Sirija

Post by hocu ja da dijelim »

Evo šta o svemu misli Yusuf Al-Qaradawi, najuticajniji islamski učenjak :

Yusuf Al-Qaradawi: Muslimani su dužni podržati sirijski narod

Poznati islamski učenjak Yusuf Al-Qaradawi izjavio je da je muslimanima farz, odnosno stroga islamska dužnost, podržati sirijski narod koji je izložen nasilju Bashara al-Assada.

Image

Tokom obraćanja vjernicima u džamiji "Omer ibn el-Hattab" u glavnom gradu Katara Dohi, Qaradawi je pozvao muslimane na solidarnost.
"Islamski svijet ne smije na cjedilu ostaviti narod nad kojom se vrši nasilje, kao što je to slučaj u Siriji", rekao je Qaradawi.
Podsjetio je da je sirijski režim usmrtio na hiljade osoba, napomenuvši da svi muslimani i Arapi moraju pomoći tom narodu.
"Svim muslimanima je farz da pomognu i podrže sirijski narod", kazao je Qaradawi i dodao da muslimani na svaki mogući način moraju pomoći sirijskom narodu.
"Muslimanima u Siriji morate pomoći imetkom i molitvama. Ne dozvolite da pred vašim očima ubijaju sirijski narod, poručio je Qaradawi.

Agencija Anadolija
theTruePath

#9405 Re: Sirija

Post by theTruePath »

svaka mu cast
Sirom_ah

#9406 Re: Sirija

Post by Sirom_ah »

Uostalom, ja nisam ničiji glasnogovornik, pišem samo u svoje ime
.

Inace rjetko pisem ali ovo je vrh :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Celi,celi,odavno se nisam vise ismijao :D
hocu ja da dijelim

#9407 Re: Sirija

Sirom_ah wrote:
Uostalom, ja nisam ničiji glasnogovornik, pišem samo u svoje ime
.

Inace rjetko pisem ali ovo je vrh :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Celi,celi,odavno se nisam vise ismijao :D
U svoje ime i ime Iranskog "kulturnog" centra iz Sarajeva. Razlika između objektivnog izvještavanja i jeftine šiitske propagande je stvarno ogromna!
sarajevoxxxx

#9408 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Fetva, ders, ovo, ono...

Ahmed Al Asir sa puškom u rovu

- Najpoznatijem sunitskom islamskom učenjaku u Libanonu izgleda dosadila predavanja po libanonskim džamijama, te se ovih dana otisnuo u nemirnu Siriju i priključio se sirijskoj opoziciji.

Image

http://www.alarabiya.net/ar/arab-and-wo ... 8%B1-.html#

Čeka se Nasrallah pa da dernek počne
Klavikula

#9409 Re: Sirija

Post by Klavikula »

opet bombaski napadi u Damasku. 4 ubijeno.
mislim da su opet zestoko dobili po piii pa vrse odmazdu.

http://www.presstv.ir/detail/2013/05/01 ... e-several/
vrbas1979

#9410 Re: Sirija

Post by vrbas1979 »

Challenger__ wrote:Uostalom, ja nisam ničiji glasnogovornik, pišem samo u svoje ime.

Vjerujte u šta hoćete, *ebe mi se.
Niko tebi nista nije govorio, nego ja o snimcima koji su izrazito popularni od pocetka sukoba (od Egipta, preko Tunisa, Libije, pa do Sirije...) Sve se svodi na to da je zapad kriv, on naoruzava i placa pobunjenike, kriva amerika, ruši državu i sistem, a kao muzicku podlogu stave podlogu iz nekakvog americkog kaubojskog filma.
sarajevoxxxx

#9411 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Klavikula wrote:opet bombaski napadi u Damasku. 4 ubijeno.

Ovo najmanje odgovara zvaničnom Damasku koji se od početka revolucije predstavlja kao faktor koji sam može riješiti krizu i koji se energično protivi bilo kakvoj vojnoj intervenciji iz vana.

- Usput, u aprilu je stradalo 3313 Sirijaca, od toga 176 osoba je stradalo od posljedica mučenja u Bešarovim zatvorima.
Challenger__

#9412 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

hocu ja da dijelim wrote: U svoje ime i ime Iranskog "kulturnog" centra iz Sarajeva. Razlika između objektivnog izvještavanja i jeftine šiitske propagande je stvarno ogromna!
Čime ovo dokazuješ? Mislim, lupaš van svake pameti, ali daj mi samo jedan razlog da te ne prijavim administraciji portala.
vrbas1979 wrote: Niko tebi nista nije govorio, nego ja o snimcima koji su izrazito popularni od pocetka sukoba (od Egipta, preko Tunisa, Libije, pa do Sirije...) Sve se svodi na to da je zapad kriv, on naoruzava i placa pobunjenike, kriva amerika, ruši državu i sistem, a kao muzicku podlogu stave podlogu iz nekakvog americkog kaubojskog filma.
Inteligentan izbor.

Nalaze zajedničke tačke sa ostatkom svijeta i tako priskrbljuju simpatije izvan Sirije.
vrbas1979

#9413 Re: Sirija

Post by vrbas1979 »

sarajevoxxxx wrote:

Ovo najmanje odgovara zvaničnom Damasku koji se od početka revolucije predstavlja kao faktor koji sam može riješiti krizu i koji se energično protivi bilo kakvoj vojnoj intervenciji iz vana.

- Usput, u aprilu je stradalo 3313 Sirijaca, od toga 176 osoba je stradalo od posljedica mučenja u Bešarovim zatvorima.
Izvor, izvor... molimo izvor. Bez obzira koja je strana u pitanju.
Challenger__

#9415 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

"Iranski kulturni centar" (prema @hocu ja da dijelim) vam predstavlja rock and roll on Syria road :-D

Klavikula

#9416 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Challenger__ wrote:"Iranski kulturni centar" (prema @hocu ja da dijelim) vam predstavlja rock and roll on Syria road :-D

:thumbup: :thumbup:
Challenger__

#9417 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Utjecajni Zbigniew Brzezinski za Der Spiegel o SAD-u i Siriji: "Nismo imali strategiju, sada je kasno - ovo je stvarnost koju moramo prihvatiti"

Image

>KLIK<
Challenger__

#9418 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Teroristička i kriminalna mraka, rulja, počela da hapsi djecu, što pokazuje da se se počeli plašiti sopstvene sjene.

Ovi sa snimka sebe zovu brigada "Nur al-Din" (svjetlost vjere), a crni su iznutra i izvana. Pu!
Last edited by Challenger__ on 02/05/2013 19:58, edited 1 time in total.
Klavikula

#9419 Re: Sirija

Post by Klavikula »

A massive Military Convoy of the Republican Guard and Special Forces with Armored Vehicles, Tanks, Mortars and Minesweepers, departed Hama and were making their way to Aleppo through the Southern Countryside following the form of successive Military Operations that were complicated but very successful ..

With most of the Convoys now said to have arrived at their positions in Aleppo, the countdown is now on for the beginning of the giant Military Operations of purging the City permanently from Armed Terrorists, and with the Syrian Military promising a change in equations Militarily and Politically on the ground in Aleppo ..

When a small section of the Military Convoy arrived at Aleppo International Airport, they sent the ground thundering with terror under the feet of Terrorists with the following distress calls reportedly sent out:

"Terrifying Convoys with Terrifying mechanisms, and terrifying Soldiers, even the name of the Commander of the Convoy is Terrifying, the air coverage of the Convoy was terrifying, terrible morale of the soldiers, scary scary scary!!!"

If they are reacting this hysterical with only a small part of the Convoy so far reaching Aleppo International Airport, about 60 tanks only, and enemy is already begging for help before the Battle has even begun, then what are they going to be like when the powerful Syrian Arab Army storm Aleppo ?? ...
HNN
Challenger__

#9420 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

- U svakom slučaju još uvijek očekujemo komentar Vesne iz Aleppa...
+2 Vesna1: 20:03 02.05.13'
Gospodina Nasrallah obozavam i,da mu Bog da dug zivot.@Solid Snake,prijatelju,drago mi je da ste se javili!Veliki pozdrav Vama i svim citaocima!
:thumbup:
Challenger__

#9421 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

hocu ja da dijelim wrote:Hassan Nasrallah je zaista rekao: "Branicemo šiitski režim u Siriji do posljednjeg sunita!".
Neka sam Nasrallah govori za sebe, a ne falsifikatori njegovih riječi:

Challenger__

#9422 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Oprostite ako sam dosadan, ali moram i ovo:

Damascus - Syria: Al-Marjeh Square
The Oldest Capital in the world

dodao bih - Damscus, Syria, the Capital town of the World!

Image
hocu ja da dijelim

#9423 Re: Sirija

Challenger__ wrote:
hocu ja da dijelim wrote:Hassan Nasrallah je zaista rekao: "Branicemo šiitski režim u Siriji do posljednjeg sunita!".
Neka sam Nasrallah govori za sebe, a ne falsifikatori njegovih riječi:

U gornjem video klipu Nasrallah vrlo hinjski izbjegava da spomene riječ SUNITI ali zato jos više hinjski sirijske sunitske pobunjenike , umjesto sunitima, naziva Al-Qaidom, baš kao i vas dvojica.

Nakon toga slijede nebuloze kako se Hezbolah i bratska šiitska sirijska vojska bore protiv Amerike i Zapada tako što se bore protiv Al-Qaide :?

Vjerujte mi, ako vi šiiti želite mir sa sunitima, prvo je potrebno primjetiti da je ovo klasčni sunitsko-šiitski rat koji je tinjao i povremeno se intenzivirao još od dolaska Homeinija na vlast, i da se rat može završiti samo poštenom podjelom vlasti između sunita i šiita!

A sve dok šije budu "branile islam" pocajući po sunitima i taj svoj džihad nazivali borbom protiv cionista i Al-Qaide, nema od mira ništa!
Avetinho

#9424 Re: Sirija

Post by Avetinho »

vrbas1979 wrote:
sarajevoxxxx wrote:

Izvor, izvor... molimo izvor. Bez obzira koja je strana u pitanju.
Treba poceti od izvjestaja organizacije Human Rights Watch o nacinu na koji a-sadisti "oslobadjaju" Siriju.

http://www.hrw.org/reports/2013/04/10/death-skies
Human Rights Watch wrote: This 80-page report is based on visits to 50 sites of government air strikes in opposition-controlled areas in Aleppo, Idlib, and Latakia governorates, and more than 140 interviews with witnesses and victims. The air strikes Human Rights Watch documented killed at least 152 civilians. According to a network of local Syrian activists, air strikes have killed more than 4,300 civilians across Syria since July 2012.
U prevodu:
A-sadisticka avijacija (to su oni cuveni piloti a-sadisti sto se bore za Siriju a ne za Asada) pokokala je 4,300 civila od jula prosle godine. Samo avijacija! Ovi ne govore o artiljeriji, skudovima i odredima smrti.
Co0l

#9425 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Utjecajni Zbigniew Brzezinski za Der Spiegel o SAD-u i Siriji: "Nismo imali strategiju, sada je kasno - ovo je stvarnost koju moramo prihvatiti"
Cime je potvrdio da sukob u Siriji nije bio planiran nego da su se Ameri u njega posredno ukljucili bez planiranja nakon sto se narod pobunio.A inace je upravu u ovom tekstu sto se tice Obamine administracije i njihovog odnosa prema Siriji.
Locked