Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#9401 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

esso_sa wrote:
amar1994 wrote:e jos nisam cuo da turbo propisa vodu , da je ulje pa hajde de :-) :-) :run:
Ima turbo punjaca sa vodenim hladjenjem, ali uglavnom na starijim autima. Mada, da propisa voda na samom turbu, mora puknuti centralni dio turba, a onda tesko da bi se jaranica vozala... Mozda je neko od crijeva..
pa da :thumbup:
Nepass

#9402 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Nepass »

Leon16v wrote:Jel baš sigurna da je voda ?
Jeste, ja nisam ni vidio auto, tek kupila. Sve je "rekla-kazala"
Throttle

#9403 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Pa gubi li u posudi tecnost? kontam da je od klime
Maraschino

#9404 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Maraschino »

Nema druge, kolegica mora na kanal.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#9405 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

Janjicar wrote:Znal neko od mehanicara koliko se krecu cijene ovog ?
https://www.olx.ba/artikal/25729294/aut ... regulator/
regulator dobar oko 100,pistolj da imalo valja nije ispod 300..
van Basten

#9406 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by van Basten »

Laguna 2 2.0 16v...
u zadnje vrijeme kad dodam gas malo jače (pri preticanju npr) krene ubrzavati ok onda odjednom "napravi pauzu", vrati se nekih 250 obrtaja nazad pa opet ubrza regularno. Npr ako na 2500 obrtaja dodam jači gas ide ok do 3000 obrtaja onda odjednom se vrati na cca 2750 i onda opet nastavi ubrzavati regularno. Dešava se u svim brzinama... kada polahko dodajem gas nema toga... na šta da obratim pažnju?
amar1994

#9407 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

.
Last edited by amar1994 on 31/05/2017 23:58, edited 1 time in total.
Janjicar

#9408 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Janjicar »

bitanga_sa_otesa wrote:
Janjicar wrote:Znal neko od mehanicara koliko se krecu cijene ovog ?
https://www.olx.ba/artikal/25729294/aut ... regulator/
regulator dobar oko 100,pistolj da imalo valja nije ispod 300..
et ako neko bude htio za 150KM ja dajem ovo, sve ispravno i uredno.
skafiskafsnjak

#9409 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

van Basten wrote:Laguna 2 2.0 16v...
u zadnje vrijeme kad dodam gas malo jače (pri preticanju npr) krene ubrzavati ok onda odjednom "napravi pauzu", vrati se nekih 250 obrtaja nazad pa opet ubrza regularno. Npr ako na 2500 obrtaja dodam jači gas ide ok do 3000 obrtaja onda odjednom se vrati na cca 2750 i onda opet nastavi ubrzavati regularno. Dešava se u svim brzinama... kada polahko dodajem gas nema toga... na šta da obratim pažnju?
Imam lagunu ali 1.9. Meni je bio otiso regulator pritiska na turbini...ali meni je random bas bilo, ne tako stalno.
van Basten

#9410 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by van Basten »

skafiskafsnjak wrote:
van Basten wrote:Laguna 2 2.0 16v...
Imam lagunu ali 1.9. Meni je bio otiso regulator pritiska na turbini...ali meni je random bas bilo, ne tako stalno.
moj je benzinac bez turbine... nešto sam kontao, može li biti do klime šta? Počelo se dešavati u zadnje vrijeme kako klima stalno radi, a kad sam bio na servisu klime rekoše mi da je neka cijev bila pukla pa su je mijenjali... da nisu šta mogli zglajzati pri tome (Klima centar)?
skafiskafsnjak

#9411 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

A jah. Ja nisam ni procito, kontam 2.2 dci . Pa probaj bez klime i sa klimom... iako, vjerujem da moze x stvari biti
Titanium009

#9412 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Titanium009 »

Pozdrav,

Zanimaju me mrlje na poklopcu od motora. Ne znam da li je od ulja ili od vode. Slicne imaju i na poklopcu od akumulatora, ali nisam siguran da li je nesto ozbiljno ili nekakav znak curenja?

I šta mogu biti uzroci curenja ulja, nigdje ne primjetim da kapa ili nešto slično, ali mi već dva mjeseca nakon zamjene svijetli žuta lampica. Da li je moguće da se zbog odredjenog kvara previše sagorijeva ili troši? Jučer sam gledao nivo ulja i malo me zbunjuje. Prvi put kada sam provjerio bilo je nesto manje od sredine pokazivača, auto je radio 5 minuta. 5 minuta poslije provjerim i pokaze mi da je dosta ispod minimuma. Ako je razlika litar od maksimuma i minimuma, znači već nakon 2 mjeseca od zamjene mi je potrošeno pola litra, ako ne i više.

Automobil je Opel Vectra C 1.9 CDTI. 2006 godište i prešla je 236 hiljada kilometara.
Kataklinger

#9413 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

Kako oprati dizel motor? Vidio sam da neki peru mašinom za pranje auta, ali koliko je to sigurno? Jer vidim da kod mene ima vazda nekih kablova i džekova tako da bi vrlo moguće nastala havarija...
condy

#9414 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Žuta lampica ti svjetli već dva mjeseca :? :D

Trebaš dosut ulje, imaš manjka. Drugi put kad si mjerio ulje nije se sleglo, pa ti je pokazalo manje. Može ti na čepu od ulja na poklopcu motora kvasiti, pa ti mrljati poklopac
Titanium009

#9415 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Titanium009 »

condy wrote:Žuta lampica ti svjetli već dva mjeseca :? :D

Trebaš dosut ulje, imaš manjka. Drugi put kad si mjerio ulje nije se sleglo, pa ti je pokazalo manje. Može ti na čepu od ulja na poklopcu motora kvasiti, pa ti mrljati poklopac
Ne svjetli lampica, nego sam mijenjao ulje prije dva mjeseca. Lampica je pocela prije 3 dana. Par minuta nakon voznje se upali. Sto se tice mrlje, nalazi se na desnoj strani, a ne gdje mi je čep od ulja.
Dosipati ulje svako malo mi i nije neka solucija, zanima me šta bi okvirno moglo biti, to jeste razlog zbog kojeg nestaje.
amar1994

#9416 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Kataklinger wrote:Kako oprati dizel motor? Vidio sam da neki peru mašinom za pranje auta, ali koliko je to sigurno? Jer vidim da kod mene ima vazda nekih kablova i džekova tako da bi vrlo moguće nastala havarija...
nikako , uzmes neku tecnost za odmascivanje , skaf vode , krpicu i lagano brises sve :thumbup:
Kakva voda pod pritiskom :run:
dgL_

#9417 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

Titanium009 wrote:Pozdrav,

Zanimaju me mrlje na poklopcu od motora. Ne znam da li je od ulja ili od vode. Slicne imaju i na poklopcu od akumulatora, ali nisam siguran da li je nesto ozbiljno ili nekakav znak curenja?

I šta mogu biti uzroci curenja ulja, nigdje ne primjetim da kapa ili nešto slično, ali mi već dva mjeseca nakon zamjene svijetli žuta lampica. Da li je moguće da se zbog odredjenog kvara previše sagorijeva ili troši? Jučer sam gledao nivo ulja i malo me zbunjuje. Prvi put kada sam provjerio bilo je nesto manje od sredine pokazivača, auto je radio 5 minuta. 5 minuta poslije provjerim i pokaze mi da je dosta ispod minimuma. Ako je razlika litar od maksimuma i minimuma, znači već nakon 2 mjeseca od zamjene mi je potrošeno pola litra, ako ne i više.

Automobil je Opel Vectra C 1.9 CDTI. 2006 godište i prešla je 236 hiljada kilometara.
Te mrlje sa gornje strane su mrlje od kisa, mokrih puteva, soli kad je zima jer voda uspije doci ispod haube u manjim kolicinama (kapljicama) i kad se osusi ostaju fleke od soli kao kad se covjek oznoji u majici recimo pa ostaje fleka kad se majica osusi... (Ako sam dobro razumio sta te muci...)

Sto se tice ulja jesi li ti se sam uvjerio u mjerac nakon zamjene? Koje ulje koristis? Prvo sto bi trebao je da izmjeris nivo ulja kada auto parkiras na potpuno ravnu povrsinu, ugasis motor i sacekas pa i pola sata dok se svo ulje vrati u karter... (Mozes cak i ujutru ako je auto stajalo na ravnoj povrsini) i ocitaj stanje... Ako ti je ulje izmedju min/max... Mozes dosuti do max(ali polako da ne pretjeras...) i ono sto trebas i moras je da pojacas pracenje potrosnje ulja... Nakon svakih recimo 300 km digni haubu i opet provjeri... Ako mozes na istom mjestu kao i prethodni put, tim bolje... Tek tada ako ustanovis da ti je potrosnja ulja povecana, mozes gledati sta dalje...
skafiskafsnjak

#9418 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

amar1994 wrote:
Kataklinger wrote:Kako oprati dizel motor? Vidio sam da neki peru mašinom za pranje auta, ali koliko je to sigurno? Jer vidim da kod mene ima vazda nekih kablova i džekova tako da bi vrlo moguće nastala havarija...
nikako , uzmes neku tecnost za odmascivanje , skaf vode , krpicu i lagano brises sve :thumbup:
Tako je moj jedan " pajdo" ... vapom mercedesa c270 :D :D :D :D

naravno... nakon toga, puno stvari u autu mu nije radilo, vecinom vezanih za elektroniku :lol: :lol: :lol:
hladan.preminger

#9419 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hladan.preminger »

Ulje se mjeri 15-tak minuta nakon što ugasiš auto i to na ravnoj podlozi/parkingu.

Fali ti ulja! Nemoj dosipati vec trazi uzrok gubitka.
hladan.preminger

#9420 Re: Pitamo Mehanicare ?

skafiskafsnjak wrote:
amar1994 wrote:
Tako je moj jedan " pajdo" ... vapom mercedesa c270 :D :D :D :D

naravno... nakon toga, puno stvari u autu mu nije radilo, vecinom vezanih za elektroniku :lol: :lol: :lol:
ja znam dosta slučajeva gdje su ljudi prali mootor wapom i nikakvih problema.

Ja ne bih smio. :D
skafiskafsnjak

#9421 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Pa mozes....golfa dvicu npr :D

Ja se ne bih usudio u auta gdje ima elektronike.... Ili ako vec iz nekog razloga moras, onda dati majstori. On valda zna gdje smije vodom, a gdje ne :D

Al ovaj moj sam prao , kralj :lol: :lol: :lol:
condy

#9422 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Titanium009 wrote:
condy wrote:Žuta lampica ti svjetli već dva mjeseca :? :D

Ne svjetli lampica, nego sam mijenjao ulje prije dva mjeseca. Lampica je pocela prije 3 dana. Par minuta nakon voznje se upali. Sto se tice mrlje, nalazi se na desnoj strani, a ne gdje mi je čep od ulja.
Dosipati ulje svako malo mi i nije neka solucija, zanima me šta bi okvirno moglo biti, to jeste razlog zbog kojeg nestaje.
Dospi ulje na max. pa onda traži uzroke ako ih uopće ima.

Da li si mjerio nivo ulja nakon zamjene ? Da li su oni nasuli dovoljno ulja prilikom zamjene ? Koje ulje je u motoru ? Jeli kao prije ili ? Jeli prije zamjene trošio ulje ?

Dospi ulje a i provjeri koje je sipano prilikom zamjene i da li je odgovarajuće.

Lampica se pali kad malo ulja fali do pola litra pa čak i manje. Ako ga je manje sipano, i ako si ga kad dobro gazio autoputem, nije čudo što se tako brzo upalila.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9423 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Fazon je ne prskati kutiju sa osiguracima, ecu, pod velikim pritiskom, oszalo mozes. Vise puta sam prao motor, ali vodeci racuna o navedenom. Poprska se tecnost za odmascivanje, saceka se par minuta, i onda se sapere, ali, nikad ne prinositi vap preblizu, vec odmaci se, da bude rasprseniji i samim tim slabiji mlaz, a bice sasvim dovoljan da se sva prljavstina sapere.
condy

#9424 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

hladan.preminger wrote:

Ulje se mjeri 15-tak minuta nakon što ugasiš auto i to na ravnoj podlozi/parkingu.
Ulje treba biti zagrijano odnoso na radnoj temperaturi, u suprotnom treba mu puno više od 15 min da se slegne. I onda kažu, kako mi pokaziva nakon dosipanja dvije različite količine ulja na šipci :D :)
hladan.preminger

#9425 Re: Pitamo Mehanicare ?

15 minuta je sasvim dovoljno da se ulje slegne za mjerenje.
Post Reply