Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
nokia6170

#9401 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nokia6170 »

Insajder wrote:Mislim da nema potrebe da podsjecamo na ucesce ruskih dobrovoljaca u agresiji na nezavisnu i suvrerenu Republiku Bosnu i Herceogivinu!!!
A vi se nastavite vracati u period od prije 500,600 godina jer se komletna vasa danasnja politicka ideologija zasniva na mitovima.
Ne zaboraviti i Grcku kao drzavu koja je jedina u svijetu pored Srbije bila drzava koja je zvanicno podrzavala i priznala RS i RSK kao paradrzave u okviru Bosne i Hrvatske.
1gorstak

#9402 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

sumirprimus wrote:SARAJEVO - Rafi Gregorijan, prvi zamjenik visokog predstavnika za BiH, u junu će napustiti tu funkciju i vratiti se u SAD, saznaju "........." iz dobro obaviještenih izvora.
Evo Milo ga nakuko...
Ako je istina da ide za Vasington kako bi se (kao strucnjak za jugoistocnu Evropu) prikljucio jednom od vodecih svjetskih think-tankova, koji ima direktan utjecaj na definisanje americke vanjske politike, to je dobra vijest. Siromasna smo mi zemlja i ne odvajamo od usta za lobiranje kao Albanci, ali eto, ako je to za Raffija istina, opet se stvari nekako poklope.

I nije to nikakav Milokradov uspjeh, ako to on bude predstavljao kao svoju pobjedu, to ce liciti na slavlje onog frajera Pira koji je svojim komsijama dozvolio da mu "spavaju" sa zenom kako bi im dokazao da je ona najbolja u krevetu. Isplati li se Dodiku odlazak Gregoriana, kojem je Dodik rekao da je lazov i smrdljivac, iz zgrade u Brckom u kojoj sprovodi odredjenu politiku u zgradu u Vasingtonu u kojoj se definise tu politiku ? :)
kijameta

#9403 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kijameta »

Manojlo1 wrote:
kijameta wrote: Srbi jos od prvog srpskoga ustanka 1804 nisu aaa rekli bez ruske dozvole i pomoci,pa sve do danas,ukljucujuci i drugi svjetski rat-partizane,Ruse i srpske nacionaliste. I zato je vrhunac licemjerstva kada Srbi vireci iza skuta ruskih suknji,nekome predbacuju poltronstvo i uvlakastvo a sami su sampioni te discipline. :D :D :D
Mozes to i ovako postaviti ...da li su vas Rusi ikad bombardovali ? Koliko vas je stradalo od ruske ruke ..ikad ?
Vidis, mi imamo drugacijih iskustava (mnogo razlicita od vasih) sa kojekakvim Turcima, Njemcima , Austro-Ugarima i ostalim ''amerikancima''...
Bombardirali (gadzali iz aviona) nisu ali granatirali,ubijali iz puske i noza JESU. Ruski oficiri su po sluzbenoj duznosti pomagali Srbiji u prvom i drugom srpskom ustanku,slali su vojnike,oficire i naoruzanje Crnoj Gori u kandiljskim ratovima i licno su Rusi trazili i ucestvovali u napadima na Trebinje i cijelu istocnu Hercegovinu do Mostara. Genocidi nad bosnjackim stanovnistvom istocne Hercegovine,sponzorirani i zahtjevani od Rusa su razlog danasnje etnicke slike istocne Hercegovine. Ima tih primjera jos jako,jako puno. I tu ne uopste ne mislim na ucesce ruskih dobrovoljaca u zadnjem ratu koje sam licno vidio (sta vidio,cizme sa nogu skidao :D :D ),nego samo na sluzbene intervencije Rusije u korist Srbije i Crne Gore,koje su placane hiljadama bosnjackih zivota.Jer Srbija,rsk i rs su imale punu drzavnu rusku podrsaku u nabavci rezervnih dijelova za avione i raketne sisteme,kao i u gorivu,sto je Bosnu kostalo puno vise zivota i stete nego sto ju je pricinilo ono par golobradih ruskih dobrovoljaca. Samo sto Bosnjaci nisu nikada imali propagandnu masinu kao Srbija da od toga pravi slucaj. Ali i bez propagandne masine,Bosnjaci o Rusima,misle isto ono sto i Srbi o Turcima.
Last edited by kijameta on 25/03/2010 13:13, edited 2 times in total.
1gorstak

#9404 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

veljaca wrote:Davno prije sam rekao : Da je puno vise ovakvih kao @draganbl LJUDI u Drzavi Bosni i Hercegovini. Davno. Nadam se da @draganbl se sjeca toga ....
Zalosno je sto je ovakvih ljudi kao Sejo Kalac ala @felipe u Drzavi Bosni i Hercegovini. Zalosno. Ali valja se nama sa njima boriti ....Treba to istrijebiti. Na svim stranama ....Pa makar i NATO bombardovanjem ...
Normalnom covjeku ne moze biti cilj smrt pristalica velikosrpstva, da ih treba dalje suzbijati politickim sredstvima, to svakako, ali izlaz traziti u umiranju drugog je prilicno bolesna stvar.
Manojlo1

#9405 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Manojlo1 »

kijameta wrote:
Manojlo1 wrote:
kijameta wrote: Srbi jos od prvog srpskoga ustanka 1804 nisu aaa rekli bez ruske dozvole i pomoci,pa sve do danas,ukljucujuci i drugi svjetski rat-partizane,Ruse i srpske nacionaliste. I zato je vrhunac licemjerstva kada Srbi vireci iza skuta ruskih suknji,nekome predbacuju poltronstvo i uvlakastvo a sami su sampioni te discipline. :D :D :D
Mozes to i ovako postaviti ...da li su vas Rusi ikad bombardovali ? Koliko vas je stradalo od ruske ruke ..ikad ?
Vidis, mi imamo drugacijih iskustava (mnogo razlicita od vasih) sa kojekakvim Turcima, Njemcima , Austro-Ugarima i ostalim ''amerikancima''...
Bombardirali (gadzali iz aviona) nisu ali granatirali,ubijali iz puske i noza JESU. Ruski oficiri su po sluzbenoj duznosti pomagali Srbiji u prvom i drugom srpskom ustanku,slali su vojnike,oficire i naoruzanje Crnoj Gori u kandiljskim ratovima i licno su Rusi trazili i ucestvovali u napadima na Trebinje i cijelu istocnu Hercegovinu do Mostara. Genocidi nad bosnjackim stanovnistvom istocne Hercegovine,sponzorirani i zahtjevani od Rusa su razlog danasnje etnicke slike istocne Hercegovine. Ima tih primjera jos jako,jako puno. I tu ne uopste ne mislim na ucesce ruskih dobrovoljaca u zadnjem ratu koje sam licno vidio (sta vidio,cizme sa nogu skidao :D :D ),nego samo na sluzbene intervencije Rusije u korist Srbije i Crne Gore,koje su placane hiljadama bosnjackih zivota.Samo sto Bosnjaci nisu nikada imali propagandnu masinu kao Srbija da od toga pravi slucaj. Ali i bez propagandne masine,Bosnjaci o Rusima,misle isto ono sto i Srbi o Turcima.
E moj druže , više vas je od Rusa Zapad pobio ,onako ''prijateljski'' samo ti to ne vidiš..
1gorstak

#9406 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

Manojlo1 wrote:
kijameta wrote:
Manojlo1 wrote:Mozes to i ovako postaviti ...da li su vas Rusi ikad bombardovali ? Koliko vas je stradalo od ruske ruke ..ikad ?
Bombardirali (gadzali iz aviona) nisu ali granatirali,ubijali iz puske i noza JESU. Ruski oficiri su po sluzbenoj duznosti pomagali Srbiji u prvom i drugom srpskom ustanku,slali su vojnike,oficire i naoruzanje Crnoj Gori u kandiljskim ratovima i licno su Rusi trazili i ucestvovali u napadima na Trebinje i cijelu istocnu Hercegovinu do Mostara. Genocidi nad bosnjackim stanovnistvom istocne Hercegovine,sponzorirani i zahtjevani od Rusa su razlog danasnje etnicke slike istocne Hercegovine. Ima tih primjera jos jako,jako puno. I tu ne uopste ne mislim na ucesce ruskih dobrovoljaca u zadnjem ratu koje sam licno vidio (sta vidio,cizme sa nogu skidao :D :D ),nego samo na sluzbene intervencije Rusije u korist Srbije i Crne Gore,koje su placane hiljadama bosnjackih zivota.Samo sto Bosnjaci nisu nikada imali propagandnu masinu kao Srbija da od toga pravi slucaj. Ali i bez propagandne masine,Bosnjaci o Rusima,misle isto ono sto i Srbi o Turcima.
E moj druže , više vas je od Rusa Zapad pobio ,onako ''prijateljski'' samo ti to ne vidiš..
Amerikanci su prekrsili embargo kako bi naoruzali ARBiH, americki generali su nas obucavali, Amerikanci su raketirali polozaje VRS, pomogli su nam sa uspostavom Oruzanih Snaga BiH, moglo je i bolje i ranije, ali hvala im i za ovo. A od Rusa nista dobro.
detroit-mercy

#9407 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by detroit-mercy »

Bombardirali (gadzali iz aviona) nisu ali granatirali,ubijali iz puske i noza JESU. Ruski oficiri su po sluzbenoj duznosti pomagali Srbiji u prvom i drugom srpskom ustanku,slali su vojnike,oficire i naoruzanje Crnoj Gori u kandiljskim ratovima i licno su Rusi trazili i ucestvovali u napadima na Trebinje i cijelu istocnu Hercegovinu do Mostara. Genocidi nad bosnjackim stanovnistvom istocne Hercegovine,sponzorirani i zahtjevani od Rusa su razlog danasnje etnicke slike istocne Hercegovine. Ima tih primjera jos jako,jako puno. I tu ne uopste ne mislim na ucesce ruskih dobrovoljaca u zadnjem ratu koje sam licno vidio (sta vidio,cizme sa nogu skidao :D :D ),nego samo na sluzbene intervencije Rusije u korist Srbije i Crne Gore,koje su placane hiljadama bosnjackih zivota.Samo sto Bosnjaci nisu nikada imali propagandnu masinu kao Srbija da od toga pravi slucaj. Ali i bez propagandne masine,Bosnjaci o Rusima,misle isto ono sto i Srbi o Turcima.[/quote]
E moj druže , više vas je od Rusa Zapad pobio ,onako ''prijateljski'' samo ti to ne vidiš..[/quote] Ako pod Zapad ubrajas i vas, onda mogu ti reci da to jako dobro vidimo. :skoljka:
dallton

#9408 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

neprijatelju moj, kako da te se rijesim? jucerasnja provala
Nakon što mu je novinar te medijske kuće, Mišo Vidović, postavio pitanje, Dodik ga je upitao da li je on novinar Federalne televizije.

Pošto je dobio potvrdan odgovor, Dodik mu je rekao: "Vi ste za nas neobjektivna, neprofesionalna i neprijateljska televizija. Prema tome, hvala na pitanju, ali vaš stav je vaš stav".
:dance: :dance:
Last edited by dallton on 25/03/2010 14:48, edited 1 time in total.
Manojlo1

#9409 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Manojlo1 »

1gorstak wrote:
Manojlo1 wrote:
kijameta wrote: Bombardirali (gadzali iz aviona) nisu ali granatirali,ubijali iz puske i noza JESU. Ruski oficiri su po sluzbenoj duznosti pomagali Srbiji u prvom i drugom srpskom ustanku,slali su vojnike,oficire i naoruzanje Crnoj Gori u kandiljskim ratovima i licno su Rusi trazili i ucestvovali u napadima na Trebinje i cijelu istocnu Hercegovinu do Mostara. Genocidi nad bosnjackim stanovnistvom istocne Hercegovine,sponzorirani i zahtjevani od Rusa su razlog danasnje etnicke slike istocne Hercegovine. Ima tih primjera jos jako,jako puno. I tu ne uopste ne mislim na ucesce ruskih dobrovoljaca u zadnjem ratu koje sam licno vidio (sta vidio,cizme sa nogu skidao :D :D ),nego samo na sluzbene intervencije Rusije u korist Srbije i Crne Gore,koje su placane hiljadama bosnjackih zivota.Samo sto Bosnjaci nisu nikada imali propagandnu masinu kao Srbija da od toga pravi slucaj. Ali i bez propagandne masine,Bosnjaci o Rusima,misle isto ono sto i Srbi o Turcima.
Amerikanci su prekrsili embargo kako bi naoruzali ARBiH, americki generali su nas obucavali, Amerikanci su raketirali polozaje VRS, pomogli su nam sa uspostavom Oruzanih Snaga BiH, moglo je i bolje i ranije, ali hvala im i za ovo. A od Rusa nista dobro.
Hm, ne zaboravi, upravo ti dobri Ameri Aliji dosapnuli ''mozete dobiti vise'', u situaciji kada se rat mozda mogao i izbjeci...
A naouruzavali su vas i obucavali taman toliko ...koliko je je trebalo da rat potraje, koliko to NJIMA odgovara.
Preko nasih ledja(mislim na sve nas koji ovdje zive) mnogo sta se tada odlucivalo i dokazivalo na svjetskoj geopolitickoj sceni .
dallton

#9410 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

izmedju americkog saptanja i karadzicevog "muslimani u nestanak" izbor je jednostavan...

i ne koristi uzalud tu mnozinu "mi" koji ovdje zivimo...imaju ljudi koji ovdje zive, a imas jedan pofin dio srpske populacija koja zivi u svom virtuelnom svijetu zlocina..
dallton

#9411 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

boris dezulovic na popravci - vadiona radi relativizacija u ranijim tekstovima
Kratka povijest bosanskog biatlona
Piše: Boris Dežulović

Jesen je doba kad priroda lijepo umire.

Tako je mogla glasiti prva rečenica pismenog sastava nekog talentiranog bosanskog đaka na početku školske godine 1991/92 na onu obaveznu septembarsku temu "Jesen u mom zavičaju". Ili: jesen je doba kad noći postaju sve duže, a dani sve kraći. Tako bi napisali manje talentirani, oni koji u jeseni žive, a o njoj uče od nastavnika prirode i društva.

Kao i obično, u pravu su bili netalentirani.

Dani, mjeseci i cijeli životi postajali su sve kraći, dok na kraju nije nad Bosnom pala teška, vlažna polarna jesenska noć. Nije priroda lijepo umirala te godine.

Jesen je počela udarom u Predsjedništvu SFRJ i zaključkom da se odluke mogu donositi i bez predstavnika Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prvoga jesenskog tjedna molok rata valja se crvenim slavonskim blatom, Vukovar je već mjesec dana u okruženju, Jugoslavenska narodna armija mobilizira rezervni sastav u Bosanskoj Krajini, a Užički i Podgorički korpus prelaze rijeku Drinu.

Cijela je Bosna tih dana pred malim ekranima. U srijedu 25. septembra 1991. Televizija Sarajevo emitira prilog beogradske televizije: kilometarska kolona kamiona i tenkova JNA čeka u Šidu razmještaj na slavonskom frontu. U Beogradu, jedan gnjevni rezervista iz te kolone, pripadnik Druge mehanizovane brigade iz Valjeva, parkirao je oklopni transporter ispred Skupštine SFRJ i traži od generala i političara objašnjenje gdje ih šalju i zašto. Glavna vijest dana stigla je iz New Yorka: Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donosi Rezoluciju broj 713 kojom obavezuje sve članice UN da "u cilju uspostavljanja mira i stabilnosti u Jugoslaviji odmah uspostave opći i potpuni embargo na sve isporuke oružja i vojne opreme Jugoslaviji".

Cijela je Bosna toga dana pred televizorima, osim obitelji Plakalović iz Sarajeva. U njihovoj se kući peku kolači i nazdravlja rakijom: toga 25. septembra rodio im se sin. Dali su mu ime Mladen. Sljedećih dana tu će dobru vijest stići hiljadu loših. Nije mali Mladen imao ni dvadeset dana kad su Šešeljevi dobrovoljci u selu Četekovci kod Voćina ubili dvadeset i pet mještana, a Radovan Karadžić sa govornice Skupštine SR Bosne i Hercegovine u svom slavnom govoru zaprijetio bosanskim muslimanima nestankom s lica zemlje. Imao je jedva šest mjeseci kad je počelo.

Mladen je, srećom, preživio. Kad je molok rata protutnjao Bosnom i vratio se preko Drine, ostavivši za sobom mrtvu prirodu i društvo, krenuo je u školu. Na padinama Jahorine naučio je skijati, i bio je dobar u tome. Učlanio se u ski-klub i zavolio biatlon, neobičnu nordijsku disciplinu koja kombinira skijaško trčanje i streljaštvo.

Imao je samo petnaest i pol kad je u turskom Geredeu nastupio na svojoj prvoj službenoj FIS utrci, osvojio 33. mjesto i prve bodove. Tri godine kasnije, ovoga februara, jedva punoljetan ispunit će svoj san i nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. Dok je službeni spiker govorio "start number eighty-three, Mladen Plakalovich, Bosnia and Herzegovina", malo je na cijelom svijetu bilo sretnijih od njega.

Onda su prije nekoliko dana sve novine objavile kako je njegov kolega iz kluba Nemanja Košarac na svoj Facebook profil stavio jednu fotografiju na kojoj on i Mladen stoje pred džamijom, s potpisom "Heroji pred džamijom", i drugu, na kojoj poziraju u crnim majicama s likovima haških optuženika Vojislava Šešelja i Radovana Karadžića. I Mladenova je snježna bajka preko noći postala pakao.

Svi su novinari nagrnuli pred kuću Plakalovićevih, telefoni nisu prestajali zvoniti. Nemanjin otac objašnjava novinarima da su dječaci majice dobili na nekom predizbornom skupu Srpske radikalne stranke, sarajevski mediji razapinju skijaša koji pod zastavom Bosne i Hercegovine nosi majicu ratnog zločinca koji je istu tu Bosnu i Hercegovinu pretvorio u golemu masovnu grobnicu, banjalučki i beogradski mediji, dakako, brane "heroje pred džamijom", oglasio se i ministar civilnih poslova BiH, Mladenu se prijeti izbacivanjem iz škole, a nacionalni Olimpijski komitet njega i Nemanju je odmah suspendirao na tri mjeseca iz svih takmičenja.

Budući olimpijci: Rezervni igrači Republike Šumske
PHOTO: Stock

Kad novinari tabloida "Press" konačno uspiju dobiti izjavu i od Mladena, on će objasniti da je fotografija snimljena 2007. godine, u Trebinju, da je majicu nosio "po kući" i da ju je odavno nekome poklonio, te sam sebi javno postaviti ključno pitanje: "Zaista mi nije jasno zbog čega se podigla tolika frka oko te majice?!" Da mu zaista nije jasno, pokazat će i u izjavi za internetski portal Sarajevo-x.com, ponovivši kratko i ključno pitanje: "Da li je to neki problem?"

Jest, naravno, haveru - glasi odgovor - svaki je mogući problem na ovom svijetu u tome što reprezentativac Bosne i Hercegovine javno simpatizira ratnog zločinca odgovornog za smrt, ako nikog drugog, ono barem onih bosanskih dječaka koji bi jučer, da nije bilo Radovana Karadžića, možda također stupali u mimohodu sportaša u Whistler Parku u Vancouveru. Ili barem živi sanjali o tome - te godine kad su se u Trebinju dva dječaka fotografirala u majicama ljudi što su odredili živote njih dvojice i smrti onih ostalih.

Tada, 2007. godine, skijaška nada Bosne i Hercegovine, šesnaestogodišnjak što se upravo iz Turske vratio s prvim FIS bodovima, fotografiran u crnoj majici s likom Radovana Karadžića, dobijenoj na nekakvom predizbornom skupu Šešeljeve stranke, bio je dijete, i bio je žrtva. Jedna od živih žrtava rata trajno označenih bosanskim horoskopom, rođen u znaku iz kojega su bebe poput Mladena iz istog rodilišta odlazile na jednu, a ostale na drugu stranu. Sve što se sljedećih šesnaest godina događalo u zemlji Bosni bilo je tek odrastanje do veličine prigodnih crnih majica: jednih za sahrane i dženaze, drugih za predizborne skupove radikala, da se u njima slikaju za Facebook i kurče kao "heroji pred džamijom". Tada, u ljeto 2007. godine, njegova je crna majica s likom Radovana Karadžića bila još dječje veličine.

Jesen je polarna u zemlji Bosni, kratki su dani, mjeseci i cijeli životi, i dok si trepnuo okom na nišanu biatlonske puške, dječak sa fotografije već je punoljetan, pravno i moralno odgovoran odrastao mladić, čovjek koji je nadrastao veličinu majice, ali ne i njenu boju i motiv: "Da li je to problem?", bolno iskreno odgovara na novinarsko pitanje. Nema kajanja, nema opravdanja, nema objašnjenja, "mladost-ludost, svi smo radili pizdarije kad smo imali šesnaest, netko duva travu, netko nosi majice s ratnim zločincima", nema čak ni ljutnje, ni bijesa, samo strašno iskrena zbunjenost. "Da li je to problem?"

U svijetu iz kojega dolazi to, naime i naravno, nije problem. U svijetu iz kojega on dolazi majice s Karadžićevim likom nose i poslanici u parlamentu, i direktori televizije, i estradne zvijezde, slika Radovana Karadžića visi u uredima državne uprave, u kafanama i stanovima njegovih komšija. Da li je to ikome tamo problem? Nije. U svijetu iz kojega dolazi, Radovan Karadžić nije masovni ubojica, već otac modernog bosanskog biatlona. U svijetu iz kojega dolazi Mladen Plakalović, naime, Bosna i Hercegovina je tek naziv za turističku agenciju preko koje se jeftino ide na Zimske olimpijske igre. Kod kuće, u kafiću, na ulici ili u društvu njezin se naziv rijetko izgovara. I nitko s tim nema problem.

U tom svijetu Mladen Pakalović brani boje Republike Srpske prerušen u reprezentativca Bosne i Hercegovine. Da li je to barem njemu problem? Nije. On "kod kuće" nosi majicu s likom Radovana Karadžića, a na Zimskoj olimpijadi majicu s grbom BiH. Tako se, eto, sad mora, i njemu to nije problem. Zašto je onda, jebiga, svima ostalima to problem?

Mladen Plakalović rođen je onoga dana kad je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju broj 713 kojom obavezuje sve članice UN da "u cilju uspostavljanja mira i stabilnosti u Jugoslaviji odmah uspostave opći i potpuni embargo na sve isporuke oružja i vojne opreme Jugoslaviji". Osamnaest godina i cijelo jedno odrastanje kasnije, jedina prilika da vojno sposoban muškarac legalno nabavi snajpersko oružje i u majici s likom Radovana Karadžića po šumama i brdima iznad Sarajeva puca iz puške jest da se prijavi za državno prvenstvo u biatlonu u Dvorištima na Jahorini.

Nažalost, ne i jedini način da pobijedi
.
vidi se da dezulovic prati sa-x, a izgleda pomno cita i ovaj forum :-D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#9412 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

dallton wrote:boris dezulovic na popravci - vadiona radi relativizacija u ranijim tekstovima
Kratka povijest bosanskog biatlona
Piše: Boris Dežulović

Jesen je doba kad priroda lijepo umire.

Tako je mogla glasiti prva rečenica pismenog sastava nekog talentiranog bosanskog đaka na početku školske godine 1991/92 na onu obaveznu septembarsku temu "Jesen u mom zavičaju". Ili: jesen je doba kad noći postaju sve duže, a dani sve kraći. Tako bi napisali manje talentirani, oni koji u jeseni žive, a o njoj uče od nastavnika prirode i društva.

Kao i obično, u pravu su bili netalentirani.

Dani, mjeseci i cijeli životi postajali su sve kraći, dok na kraju nije nad Bosnom pala teška, vlažna polarna jesenska noć. Nije priroda lijepo umirala te godine.

Jesen je počela udarom u Predsjedništvu SFRJ i zaključkom da se odluke mogu donositi i bez predstavnika Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prvoga jesenskog tjedna molok rata valja se crvenim slavonskim blatom, Vukovar je već mjesec dana u okruženju, Jugoslavenska narodna armija mobilizira rezervni sastav u Bosanskoj Krajini, a Užički i Podgorički korpus prelaze rijeku Drinu.

Cijela je Bosna tih dana pred malim ekranima. U srijedu 25. septembra 1991. Televizija Sarajevo emitira prilog beogradske televizije: kilometarska kolona kamiona i tenkova JNA čeka u Šidu razmještaj na slavonskom frontu. U Beogradu, jedan gnjevni rezervista iz te kolone, pripadnik Druge mehanizovane brigade iz Valjeva, parkirao je oklopni transporter ispred Skupštine SFRJ i traži od generala i političara objašnjenje gdje ih šalju i zašto. Glavna vijest dana stigla je iz New Yorka: Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donosi Rezoluciju broj 713 kojom obavezuje sve članice UN da "u cilju uspostavljanja mira i stabilnosti u Jugoslaviji odmah uspostave opći i potpuni embargo na sve isporuke oružja i vojne opreme Jugoslaviji".

Cijela je Bosna toga dana pred televizorima, osim obitelji Plakalović iz Sarajeva. U njihovoj se kući peku kolači i nazdravlja rakijom: toga 25. septembra rodio im se sin. Dali su mu ime Mladen. Sljedećih dana tu će dobru vijest stići hiljadu loših. Nije mali Mladen imao ni dvadeset dana kad su Šešeljevi dobrovoljci u selu Četekovci kod Voćina ubili dvadeset i pet mještana, a Radovan Karadžić sa govornice Skupštine SR Bosne i Hercegovine u svom slavnom govoru zaprijetio bosanskim muslimanima nestankom s lica zemlje. Imao je jedva šest mjeseci kad je počelo.

Mladen je, srećom, preživio. Kad je molok rata protutnjao Bosnom i vratio se preko Drine, ostavivši za sobom mrtvu prirodu i društvo, krenuo je u školu. Na padinama Jahorine naučio je skijati, i bio je dobar u tome. Učlanio se u ski-klub i zavolio biatlon, neobičnu nordijsku disciplinu koja kombinira skijaško trčanje i streljaštvo.

Imao je samo petnaest i pol kad je u turskom Geredeu nastupio na svojoj prvoj službenoj FIS utrci, osvojio 33. mjesto i prve bodove. Tri godine kasnije, ovoga februara, jedva punoljetan ispunit će svoj san i nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. Dok je službeni spiker govorio "start number eighty-three, Mladen Plakalovich, Bosnia and Herzegovina", malo je na cijelom svijetu bilo sretnijih od njega.

Onda su prije nekoliko dana sve novine objavile kako je njegov kolega iz kluba Nemanja Košarac na svoj Facebook profil stavio jednu fotografiju na kojoj on i Mladen stoje pred džamijom, s potpisom "Heroji pred džamijom", i drugu, na kojoj poziraju u crnim majicama s likovima haških optuženika Vojislava Šešelja i Radovana Karadžića. I Mladenova je snježna bajka preko noći postala pakao.

Svi su novinari nagrnuli pred kuću Plakalovićevih, telefoni nisu prestajali zvoniti. Nemanjin otac objašnjava novinarima da su dječaci majice dobili na nekom predizbornom skupu Srpske radikalne stranke, sarajevski mediji razapinju skijaša koji pod zastavom Bosne i Hercegovine nosi majicu ratnog zločinca koji je istu tu Bosnu i Hercegovinu pretvorio u golemu masovnu grobnicu, banjalučki i beogradski mediji, dakako, brane "heroje pred džamijom", oglasio se i ministar civilnih poslova BiH, Mladenu se prijeti izbacivanjem iz škole, a nacionalni Olimpijski komitet njega i Nemanju je odmah suspendirao na tri mjeseca iz svih takmičenja.

Budući olimpijci: Rezervni igrači Republike Šumske
PHOTO: Stock

Kad novinari tabloida "Press" konačno uspiju dobiti izjavu i od Mladena, on će objasniti da je fotografija snimljena 2007. godine, u Trebinju, da je majicu nosio "po kući" i da ju je odavno nekome poklonio, te sam sebi javno postaviti ključno pitanje: "Zaista mi nije jasno zbog čega se podigla tolika frka oko te majice?!" Da mu zaista nije jasno, pokazat će i u izjavi za internetski portal Sarajevo-x.com, ponovivši kratko i ključno pitanje: "Da li je to neki problem?"

Jest, naravno, haveru - glasi odgovor - svaki je mogući problem na ovom svijetu u tome što reprezentativac Bosne i Hercegovine javno simpatizira ratnog zločinca odgovornog za smrt, ako nikog drugog, ono barem onih bosanskih dječaka koji bi jučer, da nije bilo Radovana Karadžića, možda također stupali u mimohodu sportaša u Whistler Parku u Vancouveru. Ili barem živi sanjali o tome - te godine kad su se u Trebinju dva dječaka fotografirala u majicama ljudi što su odredili živote njih dvojice i smrti onih ostalih.

Tada, 2007. godine, skijaška nada Bosne i Hercegovine, šesnaestogodišnjak što se upravo iz Turske vratio s prvim FIS bodovima, fotografiran u crnoj majici s likom Radovana Karadžića, dobijenoj na nekakvom predizbornom skupu Šešeljeve stranke, bio je dijete, i bio je žrtva. Jedna od živih žrtava rata trajno označenih bosanskim horoskopom, rođen u znaku iz kojega su bebe poput Mladena iz istog rodilišta odlazile na jednu, a ostale na drugu stranu. Sve što se sljedećih šesnaest godina događalo u zemlji Bosni bilo je tek odrastanje do veličine prigodnih crnih majica: jednih za sahrane i dženaze, drugih za predizborne skupove radikala, da se u njima slikaju za Facebook i kurče kao "heroji pred džamijom". Tada, u ljeto 2007. godine, njegova je crna majica s likom Radovana Karadžića bila još dječje veličine.

Jesen je polarna u zemlji Bosni, kratki su dani, mjeseci i cijeli životi, i dok si trepnuo okom na nišanu biatlonske puške, dječak sa fotografije već je punoljetan, pravno i moralno odgovoran odrastao mladić, čovjek koji je nadrastao veličinu majice, ali ne i njenu boju i motiv: "Da li je to problem?", bolno iskreno odgovara na novinarsko pitanje. Nema kajanja, nema opravdanja, nema objašnjenja, "mladost-ludost, svi smo radili pizdarije kad smo imali šesnaest, netko duva travu, netko nosi majice s ratnim zločincima", nema čak ni ljutnje, ni bijesa, samo strašno iskrena zbunjenost. "Da li je to problem?"

U svijetu iz kojega dolazi to, naime i naravno, nije problem. U svijetu iz kojega on dolazi majice s Karadžićevim likom nose i poslanici u parlamentu, i direktori televizije, i estradne zvijezde, slika Radovana Karadžića visi u uredima državne uprave, u kafanama i stanovima njegovih komšija. Da li je to ikome tamo problem? Nije. U svijetu iz kojega dolazi, Radovan Karadžić nije masovni ubojica, već otac modernog bosanskog biatlona. U svijetu iz kojega dolazi Mladen Plakalović, naime, Bosna i Hercegovina je tek naziv za turističku agenciju preko koje se jeftino ide na Zimske olimpijske igre. Kod kuće, u kafiću, na ulici ili u društvu njezin se naziv rijetko izgovara. I nitko s tim nema problem.

U tom svijetu Mladen Pakalović brani boje Republike Srpske prerušen u reprezentativca Bosne i Hercegovine. Da li je to barem njemu problem? Nije. On "kod kuće" nosi majicu s likom Radovana Karadžića, a na Zimskoj olimpijadi majicu s grbom BiH. Tako se, eto, sad mora, i njemu to nije problem. Zašto je onda, jebiga, svima ostalima to problem?

Mladen Plakalović rođen je onoga dana kad je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju broj 713 kojom obavezuje sve članice UN da "u cilju uspostavljanja mira i stabilnosti u Jugoslaviji odmah uspostave opći i potpuni embargo na sve isporuke oružja i vojne opreme Jugoslaviji". Osamnaest godina i cijelo jedno odrastanje kasnije, jedina prilika da vojno sposoban muškarac legalno nabavi snajpersko oružje i u majici s likom Radovana Karadžića po šumama i brdima iznad Sarajeva puca iz puške jest da se prijavi za državno prvenstvo u biatlonu u Dvorištima na Jahorini.

Nažalost, ne i jedini način da pobijedi
.
vidi se da dezulovic prati sa-x, a izgleda pomno cita i ovaj forum :-D

ejh kad ga ja naružim :mrgreen:

neg vala i vi i ruje na vrh ..... :dance: :mrgreen:

Image
mO k3

#9413 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by mO k3 »

Manojlo1 wrote:
kako to da pola svijeta samo po srbima... udaraju...????
Manojlo1

#9414 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Manojlo1 »

dallton wrote:izmedju americkog saptanja i karadzicevog "muslimani u nestanak" izbor je jednostavan...

i ne koristi uzalud tu mnozinu "mi" koji ovdje zivimo...imaju ljudi koji ovdje zive, a imas jedan pofin dio srpske populacija koja zivi u svom virtuelnom svijetu zlocina..
Ako ponovo procitas moj post, jasno ces vidjeti da sam pomenuo da se rat u BiH mozda mogao izbjeci...mozda je to bio izbor.
E sad, druga je prica sto to ,dalltone, Hrvatskoj nije odgovaralo...
..hm, odosmo sa teme- Pljuvanje po Dodiku-... :run:
dallton

#9415 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

Ženski Dr.Med wrote:
Manojlo1 wrote:
kako to da pola svijeta samo po srbima... udaraju...????
dusa im ciganluk...
mO k3

#9416 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by mO k3 »

dallton moguce je da sam previse mlad ili pak star da bi shvatio neke stvari... ali zasto svi po srbima ????
oovo nije neka provokacija ..jedina drzava u regijonu sa kojim moze srbija je grcka!!
dallton

#9417 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

Manojlo1 wrote:
dallton wrote:izmedju americkog saptanja i karadzicevog "muslimani u nestanak" izbor je jednostavan...

Ako ponovo procitas moj post, jasno ces vidjeti da sam pomenuo da se rat u BiH mozda mogao izbjeci...mozda je to bio izbor.
jah...hrvatska je kriva za sve :roll: jel kriva i za ono masovno istjerivanje hrvata s jedne trecine hrvatske? da se oni nisu "samo-protjerali" ko sto su se oni markalama "samoubili" tako sto su se elegantno namjestili na mjesto gdje ce granata pasti nicim izazvana, ispaljena niodakle, bez ikakvog cilja osim da doprinese gradnji suzivota i pomirenja?
mO k3

#9418 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by mO k3 »

Manojlo1 wrote:

Rat u Bosni se nije mogo izbjeci .....odrasto sam u BL iso sam u skolu , srednju skolu prvi razred 1991 i moji skolski drugari su tada vec poceli donositi koje kakavo oruzje u skolu i bombe.... zato nemoj mi pricati o nekom izbjegavanju rata kada se rat vec uveliko spremo
nokia6170

#9419 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nokia6170 »

Manojlo1 wrote:

Pa naravno da se rat mogao izbjeci da je politicko rukovodstvo Srba 1992. godine prihvatilo rezultate referenduma i pristalo da zivi u medj. priznatoj drzavi kao sto su pristali i Hrvati i cijela medj. zajednica. Jer je i sma referendum odrzan kako pod nadzorom Evropske zajednice tako i po uputstvu medj. zajednice, odnosno Badinterove komisije u sklopu Mirovne konferencije za bivsu Jugoslaviju....po medjunarodnom pravu naravno.

Jos cete mi samo reci da je polozaj Srba u Bih 1992. godine bio nepovoljniji od polozaja Hrvata u BiH koji je bilo daleko manje brojcano od Srba u BiH. Srbi se prepali referenduma, a Hrvati nisu.

p.s. naravno da preglasavanje nikad nije ni bio razlog reakcije srpske politike u BiH, vec je sustina cijele price neprihvatanje srpske politike u globalu na celu sa Beogradom i SPC da Srbi zive razdvojeni granicama medj. priznatih drzava.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#9420 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

pa kako nepratite nove zdogovore izmedjuse velikiH branitelja srBstva.....ev i preCednik PC-ija sadašnji kao i onaj Haaški se uhvatili ko pjan plota da je za sve kriva "Islamska Deklaracija" :shock: ....pa kud onda TaTa Ljuba i Čika GeĐža pojuriše da izvuku autora iz prdekanu.....valjda Fanovi :mrgreen:
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#9421 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by independer »

pici wrote:pa kako nepratite nove zdogovore izmedjuse velikiH branitelja srBstva.....ev i preCednik PC-ija sadašnji kao i onaj Haaški se uhvatili ko pjan plota da je za sve kriva "Islamska Deklaracija" :shock: ....pa kud onda TaTa Ljuba i Čika GeĐža pojuriše da izvuku autora iz prdekanu.....valjda Fanovi :mrgreen:

a Seselj stao u odbranu "muslimanskih intelektualaca". :D i on fan. :shock: :? :D
nokia6170

#9422 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nokia6170 »

pici wrote:pa kako nepratite nove zdogovore izmedjuse velikiH branitelja srBstva.....ev i preCednik PC-ija sadašnji kao i onaj Haaški se uhvatili ko pjan plota da je za sve kriva "Islamska Deklaracija" :shock: ....pa kud onda TaTa Ljuba i Čika GeĐža pojuriše da izvuku autora iz prdekanu.....valjda Fanovi :mrgreen:
Kad nece da slusaju Karadzica kad je govorio da on brani Evropu od prodora Islama. Ko zna mozda bi i sprijecio Septembar 2001. godine u NY.

p.s. a to sto u Evropi zivi vise muslimana nego sto ce ih ikad zivjeti u Bosni, nikog nije briga u cijeloj prici o islamskoj deklaraciji koju 99% nije nikad ni procitalo, ukljucujuci i samog Dodika koji se stalno poziva na nju :roll:
dallton

#9423 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

nokia6170 wrote:
Kad nece da slusaju Karadzica kad je govorio da on brani Evropu od prodora Islama. Ko zna mozda bi i sprijecio Septembar 2001. godine u NY.

p.s. a to sto u Evropi zivi vise muslimana nego sto ce ih ikad zivjeti u Bosni, nikog nije briga u cijeloj prici o islamskoj deklaraciji koju 99% nije nikad ni procitalo, ukljucujuci i samog Dodika koji se stalno poziva na nju :roll:
e ako srbi brane evropu od islama, pisi propalo...zadnji put kad su pokusali to da urade 1389 rezultati su bili vise nego porazni, blago receno...
Bosnolog

#9424 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Bosnolog »

kijameta wrote:
Manojlo1 wrote:
Bombardirali (gadzali iz aviona) nisu ali granatirali,ubijali iz puske i noza JESU. Ruski oficiri su po sluzbenoj duznosti pomagali Srbiji u prvom i drugom srpskom ustanku,slali su vojnike,oficire i naoruzanje Crnoj Gori u kandiljskim ratovima i licno su Rusi trazili i ucestvovali u napadima na Trebinje i cijelu istocnu Hercegovinu do Mostara. Genocidi nad bosnjackim stanovnistvom istocne Hercegovine,sponzorirani i zahtjevani od Rusa su razlog danasnje etnicke slike istocne Hercegovine. Ima tih primjera jos jako,jako puno. I tu ne uopste ne mislim na ucesce ruskih dobrovoljaca u zadnjem ratu koje sam licno vidio (sta vidio,cizme sa nogu skidao :D :D ),nego samo na sluzbene intervencije Rusije u korist Srbije i Crne Gore,koje su placane hiljadama bosnjackih zivota.Jer Srbija,rsk i rs su imale punu drzavnu rusku podrsaku u nabavci rezervnih dijelova za avione i raketne sisteme,kao i u gorivu,sto je Bosnu kostalo puno vise zivota i stete nego sto ju je pricinilo ono par golobradih ruskih dobrovoljaca. Samo sto Bosnjaci nisu nikada imali propagandnu masinu kao Srbija da od toga pravi slucaj. Ali i bez propagandne masine,Bosnjaci o Rusima,misle isto ono sto i Srbi o Turcima.
Ne zaboravite da je pred sami pocetak SANU Zlobine velikosrpske zlocinacko fasisticke avanture pretvaranja Yugoslavije u Srboslaviju u Moskvi bila velika drzavna delegacija koju je vodio tadasnji ministar odbrane general Veljko Kadijevic koji je tamo i nasao utociste kao i Bora Jovic,....tada je donesena odluka uz aminovanje majcice Rusije da se preko JNA otpocne sa stvaranjem Srboslavije,.....Majcica Rusija je izlobirala embargo na uvoz oruzja preko svojih satelita u Evropi Francuske i Engleske za sve drzave nastale raspadom ex YU,znajuci da je svo oruzje TO svih tadasnjih republika na vrijeme planski izvukla/pokrala/ i stavila pod kontrolu JNA.Rusija je ta koja je stajala iza Srbije u svim otpocetim ratovima na Balkanu ukljucujuci i prvi svijetski rat,..... nakon sto je terorista crne ruke sa spostavom u BiH Mlada Bosna ,..njen clan Gavrilo Princip ubio Austrougarskog prestonasljednika na vidovdan, praznik SPC koja je bila i ostala najveca poluga velikosrpskog fasizma,.....

Vidim da su se saloncu danas opasno uskomesali kao da su im se zjednice raskolacile sa nadolazecim proljecem,......Ocito su u strahu velike oci pa se shodno tome dreka pojacava i napadaju svi koji bi da vode razuniji dijalog za svoj spas popud Draganaiz BL a koji predvidaju da ce nastavkom podrske MIlokradu najveci gubitnici biti upravo BH Srbi.

Sto se tice NATO lige,.....BIH je davno u njoj jos od 1992 kada je odluceno o zabrani letenja Srbijansko srpskoj JNA na BH nebu ,....nakon toga su Avaksovi avioni krstarili nebom iznad BiH i regije i sve snimali sto se desava u ratnoj BIH.Avio udari po Dabicevoj ratnozlocinacko genocindoj armadi je bilo omeksavanje terena kao dio oslobadanja omce oko gradova prije svega Sarajeva kojeg su tukli artiljerijom sa sigurne distance dok je ARBIH bila goloruka i bez pusaka.Velikosrpski stratezi su podcijenili zilavost odbrana BH rodoljuba a ubijanaje civila svakodnevno po gradovima uz strasne vijesti o konc logorima ,silovanjima,progonima i masovnim ubistvima je stvaralo u Svijetu poziv i opravdanje za vojnom intervencijom kada je BIH i zvanicmo usla pod kisobran NATO lige nakon i formalnog pristanka uspostavom mirovnog Deytonskog plana koji je predvidio masovno slanje NATO vojnika pod komandm NATO snaga SFOR-a cije komandno mjesto je i danas na Butmiru,....Ja svo vrijeme govorim da smo mi pocasna clanica tog saveza samo se ceka da se ozvanici u tom savezu.Shodno razvoju dogadaja a kako stvari stoje MZ citaj Amerika ce na kraju dati zelemo svijetlo indirektnim kanalima da se Dabicev genocidni brlog podere u par nepovezanih enklava i time ce se zaokruziti i prekinuti velikosrpsko srbovanje Pedodija i slicnih Dabicevaca u BiH,.......
kiky

#9425 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kiky »

hočel dodik i čović u opatiju za weekand ...
:D
Locked