Tijana_NS wrote:@ Chisum,
Postavila sam vrlo jednostavno pitanje, prethodno iznevsi neke cinjenice u vezi Srbije.( a ne rekla - kazala kafanske gluposti ) .
Nemoj mi kaciti jutjub linkove i pisati o mentalnom stanju ljudi u Srbiji , vec mi odgovori , ukoliko umes. Postoji li neka stranka u BiH koja se otvoreno zalaze za legalizaciju gej brakova i koliko procenata dobija na izborima ?
Ukoliko ne umes, pusti nekog drugog.
Naravno da ne postoji...
U zemlji u kojoj 99% stanovnistva vjeruje da - 50 godina opismenjavanja jedne skoro pa nepismene zemlje, svi fakulteti nastali u zadnjih 50 godina, sva radna mjesta i pruzene mogucnosti - treba zvati
mrakom, a vrijeme budjenja arhaicnih, primitivnih, u ostatku svijeta - davno prevazidjenih poriva i mitova -
svjetlom, pa sa jedne strane imamo one koji, i pored cinjenice da je agrarna reforma provedena prije 100 i kusur godina, ne mogu da izadju iz ulojenog kmetovskog gunja, pa i dalje guslaju o osveti Turcima, dok sa druge strane cujemo da su tekovine Zapada i Evrope nesto cemu "mi ne pripadamo", je li, pa kuda - ako ne ka srednjem vijeku, u kojem zive neka, satro, "braca", tamo negdje u picki lijepoj materinoj, u Aziji, tamo gdje niti jedan jedini Bosanac, do americke vojne misije, ni nogom nije krocio...
Naravno da ne postoji...
Naravno da, u ovakvom jednom buckurisu nacionalizama, bolesnih nacionalizama, fasizma, mitologije, slijepih guslara, masovnih grobnica, kriminala, bijede, brada i skracenih pantalona - jer, od toga se ovdje zivi, a ne od rada - naravno, dakle, da u takvom blatu, za bilo koga ko pogleda naprijed, pa cak, bio i mnogo konzervativnije
provinijencije od pomenutih homoseksualaca

, sjediste nikako nije zagarantovano... Pa mi, da pojednostavim - gradjanski orijentisani stanovnici ove nesretne zemlje, a s nama, bogami, i pederi, lezbijke, prosvjetni radnici, pankeri itd

, lunjamo okolo obespravljeni, pa nam, cesto sjebani, zivoti, prodju k'o kakva kolateralna steta ovog seoskog vasara zvanog Balkan.
E kada mi, takvi, obicni ljudi, budemo imali nekoga ko se "zalaze" za nas (a i sami se, bogami, slabo zalazemo

), pa protece malo vode, onda me tek pitaj o homoseksualcima i njihovim pravima. Oni jos ima da cekaju na red.
Broj gay klubova mozda jeste lakmus papir promjena i kretanja negdje gdje je seksualna revolucija davno protutnjala, pa dugine zastave ostale da vise kao svjedocanstvo o davno razbijenim tabuima... negdje daleko..... ali na ovim prostorima, gdje su nas preko noci otresli u neki neo-feudalizam, ukrasen klerofasizmom, broj gay klubova ne govori nista.
Meni nista ne znaci to sto neko tapse pedera po ramenu, a kraj kuce mu i dalje zivi porodica koja svakom od klinaca kupi po majicu sa labrnjom Ratka Mladica, a kraj te porodice, jos jedna, pa jos jedna... i tako dalje.
Opet ti kazem, u tren oka, sav taj trend, koji nalikuje zapadnom, nakon samo jedne iskre, sasuce se i postati pepeo, a onda ce se opet vidjeti prava slika ovog prostora.
I, ne govorim ja rekla-kazala, kako ti to sroci... ja sam Srbiju protutnjao uzduz i poprijeko, i prije, a i nakon ovog rata. U tvome rodnom gradu bio bezbroj puta, pa znam o cemu govorim... i znam sta da ocekujem.