Davutoglu na Kerbeli (Irak) u povodu obilježavanja dana Jevm-ul Ašure i stradanja 72 člana Poslanikove a.s. porodice (Ehli bejta) i pogibije Poslanikovog unuka Husejina r.a.

Muqtada al-Sadr i Davutoglu

Da, i kod mene upitnik.m_l wrote:crnoplavo wrote:ode travnicanin s jos 20 kolega...
Turska ima potpuno glupu vanjsku politiku i to će je koštati.Maystor wrote:Biće interesantno pratiti ponašanje Turske, da li će doći do promjene kursa. Zajebali su se u Siriji, odjebani iz Egipta - mogli bi se sada ponovo okrenuti Iranu.
Challenger__ wrote:Da, i kod mene upitnik.m_l wrote:crnoplavo wrote:ode travnicanin s jos 20 kolega...

Za Siriju da,za Asada vrlo moguce ne.Jer Iranci su do sada pokazali da su dobri trgovci na slicnim pregovorima,jos ne znamo cega su se morali odreci da bi bio postignut.Challenger__ wrote: Dobra vijest za Siriju.

O detantu se već debatira na temi Iran - http://www.klix.ba/forum/iran-p9371621. ... 1#p9371621Krushna mrva wrote:Otvorite ba zasebnu temu, "Detant" ili tako nesto.
Izgleda da samo jos ti sa psihom povezujes stvari koje sa istom veze nemaju.Doduse i @antimobingChallenger__ wrote:Znam Kuleru... Iz te psihe je već izašla teza o ruskoj trgovini sa Sirijom i Asadom. Izblamirali ste se sa tom tezom, izblamiraćete se i sa Iranom.

možda ti se čini kao offtopic, ali ovo će imati velike implikacije na Siriju. Zato sam pisao ovdje.Krushna mrva wrote:Otvorite ba zasebnu temu, "Detant" ili tako nesto.

'Politicki mentalitet' kao kategorija u ovakvim pregovorima je relevantan koliko je i pisanje po forumu relevantno za globalna desavanja.Rusija je vec prodala Asada,pristali su da jedinu prijetnju Izraelu eliminisu (hemijsko oruzje).Da li se iranska trgovina veze za Siriju jos ne znamo ali nuklearni program i skidanje sankcija,jos uz negodovanje Izraela,nisu sigurno na lijepe oci dobili.Challenger__ wrote:Kada kažem "psiha" mislim na jedan politički mentalitet. Taj mentalitet je na temi Sirija tvrdio da će Rusija "prodati" Siriju. Blam. Taj isti mentalitet ponavlja tezu o prodaji, ovaj put iz perspektive Teherana. Blam u najavi.
Promaili ste za Kremlj, promašićete na Iranu.
Razumljivo, jer je ovo poseban momenat od 1979 do danas. Međutim, prateći unutrašnji iranski dijalog po ovom pitanju, mislim da je ovo, za sada, bilo neophodno. Vjerujem da će iznaći snage da ovo plebiscitarno podrže, uz sav nužni oprez.Maystor wrote:Challenger, pogledao sam komentare iranaca na nekim (po meni relevantnim) forumima. Malo su zbunjeni, a ima i tvrdolinijaša koji su protiv sporazuma. Ruhani i Hamenei su veoma blago i smireno uputili poruke narodu. Veoma je bitno da iranski narod prihvati ovu politiku. Mnogi su preponosni, treba veliko umijeće da se zadobije plebiscitarno povjerenje naroda.
Šta Rehber kaže to je amin, i za tvrdolinijaše i za ostale. Ovo je dobro za napaćeni iranski narod. Imaju pravo na svoju nuk. energiju, kao što to imaju i druge razvijene zemlje svijeta.Challenger__ wrote:Razumljivo, jer je ovo poseban momenat od 1979 do danas. Međutim, prateći unutrašnji iranski dijalog po ovom pitanju, mislim da je ovo, za sada, bilo neophodno. Vjerujem da će iznaći snage da ovo plebiscitarno podrže, uz sav nužni oprez.Maystor wrote:Challenger, pogledao sam komentare iranaca na nekim (po meni relevantnim) forumima. Malo su zbunjeni, a ima i tvrdolinijaša koji su protiv sporazuma. Ruhani i Hamenei su veoma blago i smireno uputili poruke narodu. Veoma je bitno da iranski narod prihvati ovu politiku. Mnogi su preponosni, treba veliko umijeće da se zadobije plebiscitarno povjerenje naroda.
Šehidio još jedan lav sa Balkana, Senad Kobaš iz Travnika
Kako saznajemo, brat po imenu Senad Kobaš iz Travnika je šehidio (inšaAllah) u Siriji. Molim Allaha da ti sehadet primi. Allahumme amin.
Šehadet ili pogibija brata Senada Kobaša, na Allahovom putu, je novo iskušenje braće mudžahida i koji su na frontu sa njim.
Senad, rahimehullah, je bio izvrsni trener i vojni stručnjak. Inače, prošao je mnoge stručne i specijalne obuke na Zapadu. Ovaj lav nije oklijevao da se odazove pozivima potlačenih i nemoćnih u Šamu, kao ni jasnim šeriatskim tekstovima odnosno naredbama o džihadu.
Kao poznavaoc i vrsni vojni stručnjak i poznavaoc vojnih vještina i taktika, vidio je sebe također obaveznim da to znanje prenese na nesikune mudžahide ili koji nisu imali prilike da prođu vojne obuke. Prenio je u nekoliko vojnih kurseva odabranim mudžahidima svoje znanje, a koji će kasnije te sposobnosti i taktike prenosti i podučiti druge grupe i skupine.
Svakako, tako sposoban i obučen lično je zapovjedao i bio komadant u raznim akcijama. Preselio je i šehidio herojski, kako i dolikuje gazijama sa Balkana, u jednoj od najtežih i najkrvavijih akcija do sada…
Oko 20-tak druge i razne braće je u istoj akciji (inšaAllah) šehidilo…
Broj alevitsko-mušričkih terorista koji se tada borio nije poznat, međutim, možemo predpostavljati da se radi o velikom broju.
Zanimljiv je slučaj da je u jednoj od nedavnih akcija na skoro 2 000 terosrista šija samo jedan brat šehidio (inšaAllah). Upravo taj brat je u snu vidio i sanjao Poslanika, alejhis-selam, noć pred akciju, kako mu je rekao da će samo on šehiditi, a da se ostali ne brinu jer je Allahov Poslanik, sallallahu a’lejhi ve selleme, emir ili zapovjednik akcije.
Molimo Allaha Svemogućeg i Jakog, da pomogne Njegove borce, one koji se za Njegovu riječ bore, za uspostavu Njegovog šeriata žrtvuju, ma gdje bili. Da primi među šehide poginule a ranjenim što prije lijeka dadne, da učvrsti i učini preciznim one koji oružje nose…, amin !!!
Izvor: Stranica "Vijesti ummeta"
http://vijestiummeta.com/sehidio-jos-je ... -travnika/