Sirija

Locked
asurbanipal

#9401 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

Nevezano za temu. Zanima me hoće li ovi vjerski fanatici sada i Davutoglua proglasiti "heretikom", "ši'ijom", "alawitom", "kjafirom" ?

Davutoglu na Kerbeli (Irak) u povodu obilježavanja dana Jevm-ul Ašure i stradanja 72 člana Poslanikove a.s. porodice (Ehli bejta) i pogibije Poslanikovog unuka Husejina r.a.

Image

Image

Muqtada al-Sadr i Davutoglu :D

Image
Challenger__

#9402 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

O-ho-ho, a-ha,ha... :-D
Challenger__

#9403 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

m_l wrote:
crnoplavo wrote:ode travnicanin s jos 20 kolega...
:?:
Da, i kod mene upitnik.

_____

Maystore, pa pogledaj šta je samo Erdogan preključe izjavio u Petrogradu, "u kamere". Planeta se mijenja iz temelja!
webby-x

#9404 Re: Sirija

Post by webby-x »

Maystor wrote:Biće interesantno pratiti ponašanje Turske, da li će doći do promjene kursa. Zajebali su se u Siriji, odjebani iz Egipta - mogli bi se sada ponovo okrenuti Iranu.
Turska ima potpuno glupu vanjsku politiku i to će je koštati.
Kao što si rekao, već su izbačeni iz Sirije i Egipta, a kao
bumerang će im se vratiti ova vatra što potpaljuju u obliku kurdske
pobude, sada kada imaju u Iraku autonomiju, a uskoro i u Siriji.
asurbanipal

#9405 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

Challenger__ wrote:
m_l wrote:
crnoplavo wrote:ode travnicanin s jos 20 kolega...
:?:
Da, i kod mene upitnik.

Imaš na profilu onog Sandžaklije. Ima i slika poginulog, Senada iz Travnika, onda ispod komentari o "blaženom osmijehu" i "hurijama". Tuga, čemer, jad...
Maystor

#9406 Re: Sirija

Post by Maystor »

Kratak osvrt na iranski sporazum

Bibi je djelimično u pravu, Iran je napravio dobar posao. Priznato mu je pravo da koristi sve elemente civilnog nuklearnog programa, od kopanja rude do obagaćivanja urana.

"Kerry je naglasio da je iranska strana prihvatila da zaustavi obogaćivanje uranijuma na prihvatljivih pet posto, te da će Iran svojih 200 kilograma uranijuma obogaćenog do 20 procenata u narednih šest mjeseci dovesti na ranije dogovorenih pet posto, tako da će u tom periodu ostati bez uranijuma u kapacitetu za izradu nuklearnog oružja."

Ove riječi imaju ogromnu težinu. Zapadu je sada prihvatljivo obogaćivanje do 5%. Ono čega su se iranci odrekli im realno i ne treba. Za proizvodnju struje nisu potrebni reaktori na tešku vodu, plutonijumski reaktor niti uran obogaćen do 20%.
Sada je otvoren put ka konačnom rješenju nuklearnog spora. Naravno, cionističko-vehabijska osovina će učiniti sve što može da to spriječi. Biće interesantno pratiti nastavak ove priče.

Image
Co0l

#9407 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote: Dobra vijest za Siriju.
Za Siriju da,za Asada vrlo moguce ne.Jer Iranci su do sada pokazali da su dobri trgovci na slicnim pregovorima,jos ne znamo cega su se morali odreci da bi bio postignut.
Challenger__

#9408 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Bravo Maystore! Istina, daće sve od sebe da ovo izminiraju. Međutimm već sada "in this very moment", na komentarima vijesti, širom planete vidimo da se otvara pitanje i izraelskog nuklearnog, biološkog i hemijskog programa. Naravno, to je daleko od pameti političke elite zapada, ali to je veliki psihološki zaokret koji je ogromni kapital za Iran i Siriju.
Krushna mrva

#9409 Re: Sirija

Post by Krushna mrva »

Otvorite ba zasebnu temu, "Detant" ili tako nesto.
sarajevoxxxx

#9410 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Haleb: Mjesto masakra kojeg je počinio režim nad građanima kvarta Kerem El-Bejk 23.11.2013. :

Image
Challenger__

#9411 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Znam Kuleru... Iz te psihe je već izašla teza o ruskoj trgovini sa Sirijom i Asadom. Izblamirali ste se sa tom tezom, izblamiraćete se i sa Iranom.

:wink:
Challenger__

#9412 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Krushna mrva wrote:Otvorite ba zasebnu temu, "Detant" ili tako nesto.
O detantu se već debatira na temi Iran - http://www.klix.ba/forum/iran-p9371621. ... 1#p9371621
Co0l

#9413 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Znam Kuleru... Iz te psihe je već izašla teza o ruskoj trgovini sa Sirijom i Asadom. Izblamirali ste se sa tom tezom, izblamiraćete se i sa Iranom.

:wink:
Izgleda da samo jos ti sa psihom povezujes stvari koje sa istom veze nemaju.Doduse i @antimobing :D
Svako ko je procitao bilo koji slican dogovor zna da se svode na obicnu trgovinu,nema tu mjesta emocijama i navijanju.
sarajevoxxxx

#9414 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Reka, el-Mensura: Troje djece poginulo nakon režimskog granatiranja škole El-Gazali !!!

18+

http://www.youtube.com/watch?v=vKyWVyuL ... e=youtu.be
Challenger__

#9415 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Kada kažem "psiha" mislim na jedan politički mentalitet. Taj mentalitet je na temi Sirija tvrdio da će Rusija "prodati" Siriju. Blam. Taj isti mentalitet ponavlja tezu o prodaji, ovaj put iz perspektive Teherana. Blam u najavi.

Promaili ste za Kremlj, promašićete na Iranu.
sarajevoxxxx

#9416 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Duma: Dženaza petorici ratnih reportera sirijske opozicije:

Image
Maystor

#9417 Re: Sirija

Post by Maystor »

Krushna mrva wrote:Otvorite ba zasebnu temu, "Detant" ili tako nesto.
možda ti se čini kao offtopic, ali ovo će imati velike implikacije na Siriju. Zato sam pisao ovdje.
Maystor

#9418 Re: Sirija

Post by Maystor »

Challenger, pogledao sam komentare iranaca na nekim (po meni relevantnim) forumima. Malo su zbunjeni, a ima i tvrdolinijaša koji su protiv sporazuma. Ruhani i Hamenei su veoma blago i smireno uputili poruke narodu. Veoma je bitno da iranski narod prihvati ovu politiku. Mnogi su preponosni, treba veliko umijeće da se zadobije plebiscitarno povjerenje naroda.
sarajevoxxxx

#9419 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

U jučerašnjim borbama sa režimskim snagama u Istočnoj Guti poginuo nekadašnji sirijski i arapski prvak u hrvanju Mustafa En-Nekdeli porijeklom iz Homsa:

Image
Co0l

#9420 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Kada kažem "psiha" mislim na jedan politički mentalitet. Taj mentalitet je na temi Sirija tvrdio da će Rusija "prodati" Siriju. Blam. Taj isti mentalitet ponavlja tezu o prodaji, ovaj put iz perspektive Teherana. Blam u najavi.

Promaili ste za Kremlj, promašićete na Iranu.
'Politicki mentalitet' kao kategorija u ovakvim pregovorima je relevantan koliko je i pisanje po forumu relevantno za globalna desavanja.Rusija je vec prodala Asada,pristali su da jedinu prijetnju Izraelu eliminisu (hemijsko oruzje).Da li se iranska trgovina veze za Siriju jos ne znamo ali nuklearni program i skidanje sankcija,jos uz negodovanje Izraela,nisu sigurno na lijepe oci dobili.
Challenger__

#9421 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Maystor wrote:Challenger, pogledao sam komentare iranaca na nekim (po meni relevantnim) forumima. Malo su zbunjeni, a ima i tvrdolinijaša koji su protiv sporazuma. Ruhani i Hamenei su veoma blago i smireno uputili poruke narodu. Veoma je bitno da iranski narod prihvati ovu politiku. Mnogi su preponosni, treba veliko umijeće da se zadobije plebiscitarno povjerenje naroda.
Razumljivo, jer je ovo poseban momenat od 1979 do danas. Međutim, prateći unutrašnji iranski dijalog po ovom pitanju, mislim da je ovo, za sada, bilo neophodno. Vjerujem da će iznaći snage da ovo plebiscitarno podrže, uz sav nužni oprez.
basar

#9422 Re: Sirija

Post by basar »

Challenger__ wrote:
Maystor wrote:Challenger, pogledao sam komentare iranaca na nekim (po meni relevantnim) forumima. Malo su zbunjeni, a ima i tvrdolinijaša koji su protiv sporazuma. Ruhani i Hamenei su veoma blago i smireno uputili poruke narodu. Veoma je bitno da iranski narod prihvati ovu politiku. Mnogi su preponosni, treba veliko umijeće da se zadobije plebiscitarno povjerenje naroda.
Razumljivo, jer je ovo poseban momenat od 1979 do danas. Međutim, prateći unutrašnji iranski dijalog po ovom pitanju, mislim da je ovo, za sada, bilo neophodno. Vjerujem da će iznaći snage da ovo plebiscitarno podrže, uz sav nužni oprez.
Šta Rehber kaže to je amin, i za tvrdolinijaše i za ostale. Ovo je dobro za napaćeni iranski narod. Imaju pravo na svoju nuk. energiju, kao što to imaju i druge razvijene zemlje svijeta.

Iako da budem iskren, nisam baš toliko informisan u vezi ovih pregovora.
asurbanipal

#9423 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

Šehidio još jedan lav sa Balkana, Senad Kobaš iz Travnika

Kako saznajemo, brat po imenu Senad Kobaš iz Travnika je šehidio (inšaAllah) u Siriji. Molim Allaha da ti sehadet primi. Allahumme amin.

Šehadet ili pogibija brata Senada Kobaša, na Allahovom putu, je novo iskušenje braće mudžahida i koji su na frontu sa njim.

Senad, rahimehullah, je bio izvrsni trener i vojni stručnjak. Inače, prošao je mnoge stručne i specijalne obuke na Zapadu. Ovaj lav nije oklijevao da se odazove pozivima potlačenih i nemoćnih u Šamu, kao ni jasnim šeriatskim tekstovima odnosno naredbama o džihadu.

Kao poznavaoc i vrsni vojni stručnjak i poznavaoc vojnih vještina i taktika, vidio je sebe također obaveznim da to znanje prenese na nesikune mudžahide ili koji nisu imali prilike da prođu vojne obuke. Prenio je u nekoliko vojnih kurseva odabranim mudžahidima svoje znanje, a koji će kasnije te sposobnosti i taktike prenosti i podučiti druge grupe i skupine.

Svakako, tako sposoban i obučen lično je zapovjedao i bio komadant u raznim akcijama. Preselio je i šehidio herojski, kako i dolikuje gazijama sa Balkana, u jednoj od najtežih i najkrvavijih akcija do sada…

Oko 20-tak druge i razne braće je u istoj akciji (inšaAllah) šehidilo…

Broj alevitsko-mušričkih terorista koji se tada borio nije poznat, međutim, možemo predpostavljati da se radi o velikom broju.

Zanimljiv je slučaj da je u jednoj od nedavnih akcija na skoro 2 000 terosrista šija samo jedan brat šehidio (inšaAllah). Upravo taj brat je u snu vidio i sanjao Poslanika, alejhis-selam, noć pred akciju, kako mu je rekao da će samo on šehiditi, a da se ostali ne brinu jer je Allahov Poslanik, sallallahu a’lejhi ve selleme, emir ili zapovjednik akcije.

Molimo Allaha Svemogućeg i Jakog, da pomogne Njegove borce, one koji se za Njegovu riječ bore, za uspostavu Njegovog šeriata žrtvuju, ma gdje bili. Da primi među šehide poginule a ranjenim što prije lijeka dadne, da učvrsti i učini preciznim one koji oružje nose…, amin !!!

Izvor: Stranica "Vijesti ummeta"

http://vijestiummeta.com/sehidio-jos-je ... -travnika/
sarajevoxxxx

#9424 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Snage sirijske opozicije u jučerašnjim borbama na jugu Haleba zauzele 9 sela !

- Vojne formacije koje su učestvovale u akciji: Festekim kema umirt, Ahraru Šam, i ISIL

sarajevoxxxx

#9425 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Odbijen napad režimskih snaga u mjestu Rima u Kalemunu, i uništena dva tenka !

Image
Locked