SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

vjeshalica

#93901 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Hajlac wrote: 01/07/2025 15:53
vjeshalica wrote: 01/07/2025 15:49 Objasni ti zasto je tvoje nabrajanje konstruktivno(izraz kojeg upotrebljavaju nepismene osobe, da bi se prezentirale kao vrhunski poznavaoci materije) ?

Bitne tematike i desavanja se na prikladnim mjestima razabiraju, a ne po forumima. Imas tih Udruzenja, imas Vladu bujrum napisi dopis, ali zasto bi lakse je ovdje "rjesavati problem".
Nije ovo puko nabrajanje nego istrazivanje o tome KO STOJI iza toksicnog otpada koji se nocas zapalio i cije toksine smo jutros udisali!

Od pisanja dopisa jedne osobe nema nista, i to svako zna.

Ali od podizanja svijesti o saucesnistvu nama vrlo bliskih pravnih subjekata itekako moze biti puno korisnog, i konstruktivnog :mrgreen:

Pritisak javnosti je cudo!
Pisi i dalje ovdje, na pravom si putu da rijesis problem. Naravno, konstruktivno. :lol:
Hajlac

#93902 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

vjeshalica wrote: 01/07/2025 15:51 Zasto je forum postala adresa za rjesavanje problema? Procitas par clanaka sa portala, i odma sveznajuca osoba. Smijesno, izvoli pisi dopise firmama, pisi dopise institucijama ,niko te ne ogranicava jer su to prave i adekvatne adrese. Forum nije.
Ovo govori osoba koja doslovno VISI na forumu, svaki dan povazdan.
Kakav paradoks :-)

Ustvari tebe izgleda boli neka stvar za to sto ovi pobrojani odlazu otpad u kanjon Zeljeznice, i indirektno Sarajevsko polje i vodozastitnu zonu.

- Aluminij Mostar
- Siroki Brijeg
- Ilijas
- Breza
- Mostar - medicinski otpad iz bolnice (tajno - nocu i vikendom, protivno Ugovoru), prevoz vrsi Zenicko-Mostarska ALBA
- Vokel Sarajevo - sanitarije (tajno - nocu i vikendom, protivno Ugovoru)
- Argeta Sarajevo - zivotinjski otpad, direktno se cijedi u rijeku Zeljeznicu.

Niko od vas dezurnih komentatora svega i svacega nije malim noznim prstom mrdnuo da sazna ko sve (ilegalno) koristi (polulegalnu i poluzatvorenu) deponiju u kanjonu rijeke.
Last edited by Hajlac on 01/07/2025 16:02, edited 2 times in total.
Hajlac

#93903 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

vjeshalica wrote: 01/07/2025 15:55
Hajlac wrote: 01/07/2025 15:53 Nije ovo puko nabrajanje nego istrazivanje o tome KO STOJI iza toksicnog otpada koji se nocas zapalio i cije toksine smo jutros udisali!

Ali od podizanja svijesti o saucesnistvu nama vrlo bliskih pravnih subjekata itekako moze biti puno korisnog, i konstruktivnog :mrgreen:

Pisi i dalje ovdje, na pravom si putu da rijesis problem. Naravno, konstruktivno. :lol:
Forum nije javnost?
Drustvene mreze nisu javnost?
Mediji nisu javnost?

Javnost je prepunjeni Inbox neke institucije, u kojoj sjede uhljebi nesposobnjakovici, stranacki postavljeni, koji ce procitati email malo sutra, a kamo li reagovati po sluzbenoj duznosti ?

Znaci, fokus, da ne kazem hajka, se pravi na onoga ko makar mrvicu zagrebe ispod povrsine problema, a ne na one koji nas sviju truju odlaganjem i potplacivanjem radnika tog lokalnog JKP.
Ono, idi tamo diskutuj s nekim NGO Podicem - mene pusti da se rahat trujem? :lol:
Last edited by Hajlac on 01/07/2025 16:06, edited 1 time in total.
MinistarKulture

#93904 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MinistarKulture »

Haris.ba wrote: 01/07/2025 14:36 Nadam se samo da ce turisti poceti otkazivati smjestaj zbog smrada pa turisticki lobi bude jaci od otpadnog lobija, pa zatvori deponiju.
Mislim da ce snsd iz Trnova bas pogoditi kada saznaju da turisti otkazuju smjestaje u Sarajevu
emigrazione

#93905 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emigrazione »

Majke mi ljudi ovdje nisu normalni gdje vi živite jebote, pa nije se to sinoć zapalilo halo... Da li je moguće da niko nije prošao putem Sarajevo Foča u zadnjih šest sedam godina
Last edited by emigrazione on 01/07/2025 16:05, edited 2 times in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#93906 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Hajlac wrote: 01/07/2025 16:00
Hajlac wrote: 01/07/2025 15:53 Nije ovo puko nabrajanje nego istrazivanje o tome KO STOJI iza toksicnog otpada koji se nocas zapalio i cije toksine smo jutros udisali!

Forum nije javnost?
Mediji nisu javnost?

Javnost je prepunjeni Inbox neke institucije, u kojoj sjede uhljebi nesposobnjakovici, stranacki postavljeni, koji ce procitati email malo sutra, a kamo li reagovati po sluzbenoj duznosti ?
svaka čast na javno anonimnom konstruktivnom rješavanju ovog pitanja.

u užem si izboru za šestoaprilsku nagradu, čim od providera dobijemo informaciju ko si.
Hajlac

#93907 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

emigrazione wrote: 01/07/2025 16:05 Majke mi ljudi ovdje nisu normalni gdje vi živite jebote, pa nije se to sinoć zapalilo halo... Da li je moguće da niko nije prošao putem Sarajevo Foča u zadnjih šest sedam godina
Ranije su samo gume redovno petkom paljene.

Znas li ti uopste koliko se brzo i jako rasplamsa plasticni otpad? Pa svih tih kako kazes sest sedam godina mi bi se u Sarajevu gusili od istog ovakvog gustog dima kao jutros!

Nema teoretske sanse da je i ranije citava deponija gorila!
Last edited by Hajlac on 01/07/2025 16:13, edited 1 time in total.
Hajlac

#93908 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

Chmoljo wrote: 01/07/2025 16:05

Forum nije javnost?
Mediji nisu javnost?

u užem si izboru za šestoaprilsku nagradu, čim od providera dobijemo informaciju ko si.
Hvala hvala, mojoj malenkosti to mnogo znaci :sax:

P.S. Je li ovo otvorena prijetnja zbog prenosenja navoda iz medija ? Jesmo li do toga dosli u (kod nas jos uvijek prikrivenom) korporativnom fasizmu?
Kriminalni doxing?
Ima li granice perfidnoj cenzuri?
Last edited by Hajlac on 01/07/2025 16:19, edited 3 times in total.
emigrazione

#93909 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emigrazione »

Hajlac wrote: 01/07/2025 16:08
emigrazione wrote: 01/07/2025 16:05 Majke mi ljudi ovdje nisu normalni gdje vi živite jebote, pa nije se to sinoć zapalilo halo... Da li je moguće da niko nije prošao putem Sarajevo Foča u zadnjih šest sedam godina
Nanije su samo gume redovno petkom paljene.

Znas li ti uopste koliko se brzo i jako rasplamsa plasticni otpad? Pa svih tih kako kazes sest sedam godina mi bi se u Sarajevu gusili od istog ovakvog gustog dima kao jutros!

Nema teoretske sanse da je i ranije citava deponija gorila!
Ama nije kao sinoć naravno niko to ne govori, ali godinama tinja smrdi ima dima iznad, ide u vazduh ide u vodu to traje godinama i godinama, ko je mogao proći sa otvorenim prozorima pored one deponije ja ga guzicu poljubim... e sad kad je došlo do Otoke kuku pomagaj...
Hajlac

#93910 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

emigrazione wrote: 01/07/2025 16:11 Ama nije kao sinoć naravno niko to ne govori, ali godinama tinja smrdi ima dima iznad, ide u vazduh ide u vodu to traje godinama i godinama, ko je mogao proći sa otvorenim prozorima pored one deponije ja ga guzicu poljubim... e sad kad je došlo do Otoke kuku pomagaj...
Kazem ti, u jednom od onih clanaka iz medija stoji da su redovno palili gume petkom popodne, jer je bila ili jos uvijek radi lafo "reciklana" guma.

Oni tim spaljivanjem guma, jedino sto su mogli "reciklirati" jeste ona celicna zica nakon sto gume izgore, i sav otrov u zrak ode.

Ovo jutros je neuporedivo opasniji ekoloski i zdravstveni 'indident' po stanovnistvo.
Chmoljo

#93911 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Hajlac wrote: 01/07/2025 16:09
Forum nije javnost?
Mediji nisu javnost?

P.S. Je li ovo otvorena prijetnja zbog prenosenja navoda iz medija ? Jesmo li do toga dosli u (kod nas jos uvijek prikrivenom) korporativnom fasizmu?
Kriminalni doxing?

Da imas dobre noge pobrkao bih te sa Erin Brokovich.
Hajlac

#93912 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

Chmoljo wrote: 01/07/2025 16:19
Hajlac wrote: 01/07/2025 16:09

Kriminalni doxing?
Da imas dobre noge pobrkao bih te sa Erin Brokovich.
Ocito je da se Erin Brokovich ne bi bas 'proslavila' u Bosni - satrali bi je i isprebijali odmah u startu. Sve za nediranje u ovu nasu idilu :bih:
Rekli bi joj da ide pisat pisma umjesto angazovanja advokata i animiranja kriticne mase, koju truju velike kompanije.

Najbolje da pobrisemo sve napisano o ovim jedinjenjima vezanim za pozare deponija:

PFAS

POPs

VOC
...?
Chmoljo

#93913 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Ne brini se, nece niko ni tebe. Da su svi tako angažovani ko ti bezolovno gorivo ne bi jos uvijek postojalo.
tramvajtrojka

#93914 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tramvajtrojka »

Forum nije javnost?
Mediji nisu javnost?

Image

Ja da sam se pitao nakon ove umalo eksplozije bih mu je dao :mrgreen: :mrgreen: hajlac je najjaci na ovakvim temama, idu konstrukcije sudnjeg dana uvijek al sto ne drze vodu i sto se me znaju osnovne stvari ma haj kome ba to :mrgreen: :mrgreen:
Hajlac

#93915 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

tramvajtrojka wrote: 01/07/2025 16:27 Ja da sam se pitao nakon ove umalo eksplozije bih mu je dao :mrgreen: :mrgreen: hajlac je najjaci na ovakvim temama, idu konstrukcije sudnjeg dana uvijek al sto ne drze vodu i sto se me znaju osnovne stvari ma haj kome ba to :mrgreen: :mrgreen:
Ha ha ha, nasao lik braniti ViK koji po dva-tri puta isti segment mijenja popravlja, zakopa pa otkopa :-)

Kontekst te price koliko se sjecam je bila situacija gdje su skoro PUNA DVA DANA pokusavali sanirati glavnu potisnu cijeg DN800 na izlazu sa Baceva - prvo uocili malu pukotinu velicine 5cm, pa nakon zakrpavanja shvatili da postoje dodatna napuknuca na velikom komadu cijevi 1,5m po duzini sa 0,5m po sirini cijevi. Toliko rasirena napuknuca znace samo jedno - cijev je u katastrofalnom stanju i zbog velikog pritiska (glavni potisni cjevovod) itekako je bila opasnost da tih 1,5m cijevi skroz pukne, da ne kazem eksplodira jer to ne bi bila jedna rupica kakve nastanu zbog korozije. Da nije bilo toliko kriticno/ozbiljno, mislis da bi dva dana trpili bijes citavog Sarajeva ili bi tu 5cm rupicu zakrpili pa zatrpali cijev?

Argument za "neopravdano prozivanje i dramu" ti je famozni ViK, koji nakon ulupanih nasih 20 miliona maraka(prva faza/transa - a ove godine krecu s drugom transom isto 20 miliona :roll: ) ima jos vece gubitke (72,3 vs 71 %) nego prije EBRD "rekonstrukcije" :lol:
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... nje/590980
Zivota ti nemoj da sirimo temu - ima posebna o ViK-u pa tamo razglabaj i pola dana pretrazuj necije stare postove.
Last edited by Hajlac on 01/07/2025 19:41, edited 2 times in total.
Hajlac

#93916 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

vjeshalica wrote: 01/07/2025 15:49
Hajlac wrote: 01/07/2025 15:45 Svaka Ćast na tako konstruktivnom doprinosu diskusiji.

Drugim rijecima po tebi ovo nije ni aktuelna ni bitna tematika/desavanje ? :roll:
Objasni ti zasto je tvoje nabrajanje konstruktivno(izraz kojeg upotrebljavaju nepismene osobe, da bi se prezentirale kao vrhunski poznavaoci materije) ?

Bitne tematike i desavanja se na prikladnim mjestima razabiraju, a ne po forumima. Imas tih Udruzenja, imas Vladu bujrum napisi dopis, ali zasto bi lakse je ovdje "rjesavati problem".
Samo ljudi koji nemaju argumenata posezu za snobovskim "adutom" - prici o (ne)pismenosti druge osobe, pravopisu itd. u toku diskusije o nevezanoj temi.
Da sad ja krenem tvoje postove semanticki analizirati i ispravljati gramatiku, pravopis itd., naslo bi se tu jedno brdo, kako kazes, "nepismenosti".
Ali ne pada mi na pamet spustati se na taj djetinjasti i vrijedjajuci nivo diskusije. :wink:
Pogotovo kad je tema pitanje zdravlja/trovanja 300.000 ljudi.
video

#93917 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by video »

Skonta li se na kraju je li ovo Berilovo smece?
:jbt:
Ovolike referate pisati a ne znati gdje se ova ilegalna deponija nalazi je cist diletizam.
I da, problem nije od jucer vec se vuce desetinama godina. Jos je sve ubrzalo ono sa mini centralom a dokraciti ce se sa onim kamenolomom preko puta deponije koji ce sve ono strovaliti u korito zeljeznice i spojiti sa deponijom.
Unistise diletanti SVE cega se dohvate.
Samo crpi od prirode, otimaj od zemlje, posjeci svako stablo - samo daj bajdalije.

Tako je sve od Krupca pa do Drine.
Hajlac

#93918 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

video wrote: 01/07/2025 18:49 Skonta li se na kraju je li ovo Berilovo smece?
Ovolike referate pisati a ne znati gdje se ova ilegalna deponija nalazi je cist diletizam
Nije Berilovo nego smece sljedecih vec pobrojanih kako su ranije mediji pisali:

- Aluminij Mostar
- Siroki Brijeg
- Ilijas
- Breza
- Istocno Sarajevo i Ilidza
- Mostar - medicinski otpad iz bolnice (tajno - nocu i vikendom, protivno Ugovoru), prevoz vrsi Zenicko-Mostarska ALBA

Ali tebi i slicnima je i dalje jedina relevantna informacija i cinjenica to da se eto fizicki nalazi u entitetu RS. Valjda se zbog te administrativne zackoljice lakse dise i zdravija voda pije sta li ?
Karikaturist

#93919 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Karikaturist »

Krenuo samnom a onda se iza toga posvadjao sa pola foruma :mrgreen:
video

#93920 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by video »

Hajlac, ja ti mogu(pokusati) objasniti ali ne mogu i razumjeti umjesto tebe.
Hajlac

#93921 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

Karikaturist wrote: 01/07/2025 19:10 Krenuo samnom a onda se iza toga posvadjao sa pola foruma :mrgreen:
Mislis s vecinski botovima ;-)
BiBi911

#93922 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BiBi911 »

Hajlac wrote: 01/07/2025 19:05
video wrote: 01/07/2025 18:49 Skonta li se na kraju je li ovo Berilovo smece?
Ovolike referate pisati a ne znati gdje se ova ilegalna deponija nalazi je cist diletizam
Nije Berilovo nego smece sljedecih vec pobrojanih kako su ranije mediji pisali:

- Aluminij Mostar
- Siroki Brijeg
- Ilijas
- Breza
- Istocno Sarajevo i Ilidza

Ali tebi i slicnima je i dalje jedina relevantna informacija i cinjenica to da se eto fizicki nalazi u entitetu RS. Valjda se zbog te administrativne zackoljice lakse dise i zdravija voda pije sta li ?
Sve je to berilo podpisao i odobrio i na kraju dobro naplatio.
Hajlac

#93923 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

video wrote: 01/07/2025 19:11 Hajlac, ja ti mogu(pokusati) objasniti ali ne mogu i razumjeti umjesto tebe.
Sta tacno objasniti? Opet gluposti oko administrativnih podjela jednog te istog mjesta na dva entiteta, dvije opscine i tako to?

Covjece koga to briga? Eto taman ste svi vi prije jutros znali da u Trnovu postoje dva JKP identicnog naziva - jedno koje ima javno dostupne podatke i drugo za koje se moras zaroviti da ih nadjes. Jeste al' malo sutra.

Valjda energiju treba usmjeriti na animiranje i pritisak javnosti prema onima na koje mozemo (subjekti koji su u FBiH a odlazu upravo na ovoj ekoloskoj bombi od deponije), a ne defetisticki zakljuciti pricu konstatacijom onako na prvu - da se deponija eto nalazi u RS-u.
Hajlac

#93924 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

BiBi911 wrote: 01/07/2025 19:17
Ma nek ga Tuzilastvo tj. sada POSKOK, koji preuzima i njegov predmet, tereti, dokazuje i dodatno strpa u tvorza ako je i on surovao s paralelnom RS Opstinom Trnovo - to je samo jedan 'krak' djelovanja, ali je trenutno puno manje bitan od primarnog - kako deponiju sanirati i TRAJNO zatvoriti, a istovremeno upratiti i ne dopustiti ovim mocnim (stranim) kompanijama, kao i Opcinama i Opstinama, bolnicama itd. da slicno sranje naprave negdje drugo - deponiju u kanjonu rijeke! O tome se radi.
BiBi911

#93925 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BiBi911 »

Hajlac wrote: 01/07/2025 19:21
BiBi911 wrote: 01/07/2025 19:17
Ma nek ga Tuzilastvo tj. sada POSKOK, koji preuzima i njegov predmet, tereti, dokazuje i dodatno strpa u tvorza ako je i on surovao s paralelnom RS Opstinom Trnovo - to je samo jedan 'krak' djelovanja, ali je trenutno puno manje bitan od primarnog - kako deponiju sanirati i TRAJNO zatvoriti, a istovremeno upratiti i ne dopustiti ovim mocnim (stranim) kompanijama, kao i Opcinama i Opstinama, bolnicama itd. da slicno sranje naprave negdje drugo - deponiju u kanjonu rijeke! O tome se radi.
Sta mogu ovoj deponiji odnijeti smece negdje drugo. To nije rijesenje a dok je ljudova kao berilo i slicnih bice i deponija. Mjestani se ne bune vec kada je planulo a to je malo kasno.

I da ga pokusaju sudit zavrsice kao prosli mu proces
Berilo ima mnogo puno para za "kafe" nahebace neki vozac kamiona al berilo ce bit slobodan
Post Reply