Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
dance_mom

#9376 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by dance_mom »

radenska wrote:
Ma.Le.Na wrote:gdje ste kupovale i koliko kostaju kompresivne carape?
isto pitanje. Jel to i ti imas vene
Ja sam kupovala na Dobrinji, u prodavnici medicinske opreme, preko puta dm-a. ko je blizu Dobrinje, zna gdje je to :)
sarajevo_84

#9377 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

Hvala i tebi. Da nisam reagovao na tvoj post, možda se nikad ne bih ni uključio na ovu temu i tako započeo jednu lijepu priču koja još traje. Vjerovatno nije ni bilo drugog načina da "uđem" u temu ja, koji sam oduvijek bio alergičan na mito, "poklone", "kafe" i slične stvari (ne tvrdim danas da je kod vas bilo toga, tada mi se tako činilo). Ako procijenim da je sa kliničkog aspekta pametnije uraditi carski rez, ja ću ga uraditi, bez poklona i posjete "mužića". Ako smatram da može u prirodni porod, isto tako nema para kojim će me platiti da uradim carski ni zbog čega (ali ako porod "zapne" i vidim da neće ići, a većinom se to ne može znati prije nego što žena uđe u porod, znam šta mi je činiti, opet bez ičije sugestije i "stimulacije").
Pozdrav :)[/quote]

Prva trudnoća je okončana carskim rezom zbog abrupcije u 38. tt (fetus mortus in utero), obilnog krvarenja, bebine težine, kao i mog psihičkog stanja.

Kad je druga trudnoća u pitanju, tu nije bilo nikakve mogućnosti da se ide na prirodan porod, obzirom na prethodni događaj, kao i činjenicu da sam zatrudnila 10 mjeseci nakon prvog poroda.

To je moja priča! :roll:
Lp
EliasVeskot

#9378 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by EliasVeskot »

Imaju po mjeri koje su puno efikasnije od običnih, plus napravljene su od nekog super materijala koji propušta zrak. Koštaju oko 150...ali su efikasne
Maybach

#9379 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Ja kupih neke svicarske 170km.trebam da pocnem da nosim,skupljam hrabrost.ako neko zna dobrog doktora za vene na kosevu molim nek preporuci

Sent from my iPhone using Tapatalk
Maybach

#9380 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Takodjer molim za misljenje ko je imao iskustva,16-ta sam sedmica i posteljica je nisko,kolike su sanse da se podigne?

duboka_misao

#9381 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

Maybach wrote:Ja kupih neke svicarske 170km.trebam da pocnem da nosim,skupljam hrabrost.ako neko zna dobrog doktora za vene na kosevu molim nek preporuci

carape se rade po mjeri jer prvo izmjere pritisak i vide koliko dna treba tj cvrstoca carapa, operacija se predlaze tek nakon sto se zavrsi sa svim trudnocama jer postotak vracanja je veliki.
manekenka u penziji

#9382 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Maybach wrote:Takodjer molim za misljenje ko je imao iskustva,16-ta sam sedmica i posteljica je nisko,kolike su sanse da se podigne?

Ogromne :)
Kod mene je posteljica prvo prelazila preko grlica, pa je bila uz grlic i onda se podigla. U 16.sedmici se nemoj ni zamarati sa njenim polozajem, ima ona jako puno vremena da se podigne.
No sikiriki ;)
Maybach

#9383 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

manekenka u penziji wrote:
Maybach wrote:Takodjer molim za misljenje ko je imao iskustva,16-ta sam sedmica i posteljica je nisko,kolike su sanse da se podigne?

Kod mene je posteljica prvo prelazila preko grlica, pa je bila uz grlic i onda se podigla. U 16.sedmici se nemoj ni zamarati sa njenim polozajem, ima ona jako puno vremena da se podigne.
No sikiriki ;)
:-*

Maybach

#9384 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

duboka_misao wrote:
Maybach wrote:Ja kupih neke svicarske 170km.trebam da pocnem da nosim,skupljam hrabrost.ako neko zna dobrog doktora za vene na kosevu molim nek preporuci

carape se rade po mjeri jer prvo izmjere pritisak i vide koliko dna treba tj cvrstoca carapa, operacija se predlaze tek nakon sto se zavrsi sa svim trudnocama jer postotak vracanja je veliki.
I uzela sam po mjeri koju je odredio doktor.Pa ne bi valjda dao neko toliki novac a uzeo model napamet :)

duboka_misao

#9385 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

Maybach wrote:
duboka_misao wrote:

I uzela sam po mjeri koju je odredio doktor.Pa ne bi valjda dao neko toliki novac a uzeo model napamet :)

ima svega, ljudi misle da kompresija nije vazna pa kupe slabije pa im nista ne pomognu.
ciki4

#9386 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

Meni iskreno nisu pomogle ni čarape ni gelovi:(vene su se donekle povukle nakon poroda,ali su još jako izražene,posebno iznad listova,cijelo ljeto nosim duge hlače:(.tješi me samo to sto me ne bole,a predkraj trudnoće bilo je nepodnošljivo.išla na Koševo,rekli mi da je to samo "estetski problem "
julisiz es grant

#9387 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

manekenka u penziji wrote:

No sikiriki ;)
Što je sve potpuno normalno :)
Po običaju, ginekolozi vas prepadaju glupotima, kako bi ste kasnije, kada priroda učini svoje, imale osjećaj da su vam plaho pomogli :mrgreen:
Maybach

#9388 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Ma nije me uopste prepao niti nesto,samo rekao da tesko ne dizem.dobar je doktor zaista.prepala sam se sama citajuci svasta po internetu iako to vise skoro nikako ne radim ali eto i kad uradim pokajem se i kazem no more :)

julisiz es grant

#9389 Re: Trudnjače i porodilje online

Maybach wrote:Ma nije me uopste prepao niti nesto,samo rekao da tesko ne dizem.dobar je doktor zaista.prepala sam se sama citajuci svasta po internetu iako to vise skoro nikako ne radim ali eto i kad uradim pokajem se i kazem no more :)

Ako je dobar doktor, onda mora znati da je to normalno, i ne spominjati to uopšte.
Tek ako je u 7. mjesecu posteljica "nisko" to može biti znak da nije sve u redu. Al to se ni tada ne dijagnosticira abdominalnom sondom, no sir :)
EliasVeskot

#9390 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by EliasVeskot »

Skupi je sto prije, ja se osjecam kao da sam dobila nove vene :D Mene je pregledao Dr.Terzic na DIPu (Kabinet za angiologiju) i dobila sam preporuku da ih nosim i na porodu tj.na CR-u. zbog tromboze.
amelisimo

#9391 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by amelisimo »

Drage mame i trudnice,
da li je neko radio hepatitis markere? U sedmoj sam sedmici trudnoce, radila sam test i na nalazu stoji kod hepatitisa C anti HCV reaktivan, luda sam od brige, zna li iko ista o ovome? Hvala
Ma.Le.Na

#9392 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

jeste li culi za ovaj novi zakon gdje se dijete upisuje u maticnu knjigu opcine u kojoj je majka prijavljena, dakle ne vise u centar sarajevo?
od kad to vazi?

http://www.centar.ba/novost/10742/na-sn ... gama-fbih-
dpjokala26

#9393 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by dpjokala26 »

.
Last edited by dpjokala26 on 31/10/2014 07:50, edited 1 time in total.
_Mila_

#9394 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by _Mila_ »

Pitanje za doktora
koliki je minimalni preporuceni razmak izmedju dva carska reza?
julisiz es grant

#9395 Re: Trudnjače i porodilje online

dpjokala26 wrote:brizna mama ima jedno pitanje za doktora. :)

kcerka mi ima jako nizak prag bola. kod povreda ili jacih bolova njoj se javlja jaka spazma.ruke i noge se ukoce na neki cudan nacin se izokrenu a prsti se stisnu (slicno kao ruka kod osoba koje su imale mozdani udar). poslije jednog trovanja hranom i bolova u trbuhu spazma je bila toliko jaka da se ukocila,prestala disati.samo brzom reakcijom,masiranjem valjda i nekom srecom ukocenost je popustila u grudnom kosu.
njen termin za porod je mart 2015 godine. da li zahtjevati porod carskim rezom ili ici na prirodan porod? :(
Iskreno, po opisu to meni više liči na epileptični napad. Ja bih takvu pacijenticu uputio neurologu, pa šta on kaže.
julisiz es grant

#9396 Re: Trudnjače i porodilje online

_Mila_ wrote:Pitanje za doktora
koliki je minimalni preporuceni razmak izmedju dva carska reza?
Da ožiljak na materici sraste potrebno je oko 6 mjeseci. E sad, imajući u vidu da je minimalan mogući razmak između dva carska reza 9 mjeseci (ako bi TEORETSKI žena ponovo zatrudnila odmah nakon prethodnog carskog reza, što se skoro nikada ne dešava), odgovor se sam nameće. Dakle, ono što sam čuo da preporučuju izvjesni ginekolozi, da se ne smije zatrudniti godinu, čak i dvije nakon carskog reza (kao da će joj čim zatrudni biti rađen carski rez, a ne 9 mjeseci kasnije) su idiotizmi.
_Mila_

#9397 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by _Mila_ »

Hvala :)
ilkbahar

#9398 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ilkbahar »

Zamolila bih za iskustva mama koje su svoje prve bebe dobile nakon tridesete godine. Interesuje me koliko vam je dugo trebalo da ostanete u drugoom stanju, da li ste morale raditi one testove DNK-a zbog mogucnosti daunovog sindroma, kako ste podnijele trudnocu, da li ste imale problema sa kicmom, pritiskom, srcem, zubima i slicno. Znam da tridesete i nisu neke velike godine za ostati u drugom stanju, ali eto ako je u pitanju prvo dijete obicno zene u tim godinama budu deklarisane kao "Stare prvorotke" sta got da to znacilo.
JanuaryJones

#9399 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

ilkbahar wrote:Zamolila bih za iskustva mama koje su svoje prve bebe dobile nakon tridesete godine. Interesuje me koliko vam je dugo trebalo da ostanete u drugoom stanju, da li ste morale raditi one testove DNK-a zbog mogucnosti daunovog sindroma, kako ste podnijele trudnocu, da li ste imale problema sa kicmom, pritiskom, srcem, zubima i slicno. Znam da tridesete i nisu neke velike godine za ostati u drugom stanju, ali eto ako je u pitanju prvo dijete obicno zene u tim godinama budu deklarisane kao "Stare prvorotke" sta got da to znacilo.
Prvo dijete 35+, zatrudnila iz drugog pokušaja, problem imala sa koljenima zbog omekšavanja ligamenata, prošlo 6 mj poslije poroda, kičma, srce, zubi uredu, pritisak sa 120/80 bio 110/60 u trudnoći, vratio se u normalu, nisam povraćala, niti imala mučnine, slušala doktora i onog koji me vodio i onog koji me porodio, niko me nikad nije ni poprijeko pogledao zbog godina. Išla na vježbe u Skerlićevu, pješačila relaciju od Vj.Vatre do kasarne M.Tito do 8 mj redovno. Rodila sina, lijepog i zdravog ko jabuka, što se kaže. Sretno, i ne brini!

Sent from my iPad using Tapatalk
Maybach

#9400 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

ilkbahar wrote:Zamolila bih za iskustva mama koje su svoje prve bebe dobile nakon tridesete godine. Interesuje me koliko vam je dugo trebalo da ostanete u drugoom stanju, da li ste morale raditi one testove DNK-a zbog mogucnosti daunovog sindroma, kako ste podnijele trudnocu, da li ste imale problema sa kicmom, pritiskom, srcem, zubima i slicno. Znam da tridesete i nisu neke velike godine za ostati u drugom stanju, ali eto ako je u pitanju prvo dijete obicno zene u tim godinama budu deklarisane kao "Stare prvorotke" sta got da to znacilo.
Sad se ja osjecam glupo poslije ovog posta.Starije prvorotke su sve iznad 25 u bolnici.ali koga uopste briga za to sta ko misli.i ne znam otkad su 30-te velike godine za dijete.mozda su bile u doba kada je neudata cura od 22 godije bila "stara" cura....

Post Reply