IRAN

Post Reply
Gojeni H

#9376 Re: IRAN

Post by Gojeni H »

mousstapha wrote:Kako zive suniti u Iranu? Cini mi se da je bilo nekih osudjenika, ali se radi o politickim aktivistima.
Koliko znam, nema sunitske dzamije u Teheranu, ali neka me Salik, zvizdan i asurbanipal isprave ako grijesim.
pirpa

#9377 Re: IRAN

Post by pirpa »

Gojeni H wrote:
mousstapha wrote:Kako zive suniti u Iranu? Cini mi se da je bilo nekih osudjenika, ali se radi o politickim aktivistima.
Koliko znam, nema sunitske dzamije u Teheranu, ali neka me Salik, zvizdan i asurbanipal isprave ako grijesim.
da ne cekamo njih...ispravicu te ja :D
sunitske dzamije
1- Sadeghiyeh mosque, located in the Second Square Sadeghiyeh
2- TehranPars Mosque, Located in Dellavaran St
3- Shahre Qods mosque,located 20 km Karaj old road
4- Khalij-e-Fars(Persian Gulf)mosque, located
5- Alnby mosque, located in the Town of Danesh
6- Haft'joub mosque, located in Malard
7- Vahidiyeh mosque, located in Shahriyar
8- Nasim Shahr mosque, located in Akbar Abad
9- Razi Abad mosque, located in Se'rah Shahriyar
Gojeni H

#9378 Re: IRAN

Post by Gojeni H »

pirpa wrote:
Gojeni H wrote:
sunitske dzamije
Tebe sam zaboravio. Mula Sadra squad :D

Hvala. Znaci, slagali su me ... vele nisu imali gdje klanjati. :D
mousstapha

#9379 Re: IRAN

Post by mousstapha »

Nista to, nemaju Fahdove. :D
pirpa

#9380 Re: IRAN

Post by pirpa »

Gojeni H wrote:
pirpa wrote:
Gojeni H wrote: Koliko znam, nema sunitske dzamije u Teheranu, ali neka me Salik, zvizdan i asurbanipal isprave ako grijesim.
sunitske dzamije
Tebe sam zaboravio. Mula Sadra squad :D

Hvala. Znaci, slagali su me ... vele nisu imali gdje klanjati. :D
đe češ mene zaboraviti :D

u posljednje vrijeme u teheranu vlasti su zatvorile nekoliko sunitski dzamija, pravdajuci to Khomeinijevom stavu da ne postoje shije i suniti .
Mosques are neither Shias nor Sunnies, but they
are only House of Allah
Co0l

#9381 Re: IRAN

Post by Co0l »

Bezvezna je ta podjela na sunitske i siitske džamije.Džamija je džamija,jebo ga.
Kako sam ja razumio,u Teheranu ima tih 9 sunitskih džamija ali valjda su izgradjene prije islamske revolucije nakon koje je zabranjena gradnja sunitskih džamija u Teheranu a bilo je i restrikcija i sprjecavanja pristupa tim džamijama.Kao i to da je tek prije neke dvije godine,dolaskom Ruhanija na vlast' doslo do relaksacije i dozvole za otvaranje novih sunitskih džamija u Teheranu.
Juliuscezar

#9382 Re: IRAN

Post by Juliuscezar »

Co0l wrote:Bezvezna je ta podjela na sunitske i siitske džamije.Džamija je džamija,jebo ga.
Kako sam ja razumio,u Teheranu ima tih 9 sunitskih džamija ali valjda su izgradjene prije islamske revolucije nakon koje je zabranjena gradnja sunitskih džamija u Teheranu a bilo je i restrikcija i sprjecavanja pristupa tim džamijama.Kao i to da je tek prije neke dvije godine,dolaskom Ruhanija na vlast' doslo do relaksacije i dozvole za otvaranje novih sunitskih džamija u Teheranu.
Bas ta podjela nema smisla , mozda ove sunitske džamije vode imami suniti pa su zato sunitske.
Co0l

#9383 Re: IRAN

Post by Co0l »

bhnapoleon1 wrote:
Co0l wrote:Bezvezna je ta podjela na sunitske i siitske džamije.Džamija je džamija,jebo ga.
Bas ta podjela nema smisla , mozda ove sunitske džamije vode imami suniti pa su zato sunitske.
Ma sve sektas do sektasa :)
zvizdan

#9384 Re: IRAN

Post by zvizdan »

Gojeni H wrote:
Stav iranske uleme je da ne postoje siitske ni sunitske dzamije. I malo objasnjenje ovog spiska "sunnitskih dzamija" u Teheranu koji je neko postavio. Naime, pod uticajem jake vehabijske propagande neke sunitske grupa trazile su otvaranje vlastitih dzamija (ma sta to znacilo), sto im je i udovoljeno. Jedna od njih je nedavno, medjutim, zatvorena pod zvanicnim obrazlozenjem "da su je prvenstveno koristili strani drzavljani u svrhu propagiranja i sirenja ekstremističke ideologije i ideja koje prijete jedinstvu muslimana i iranske nacije". Da napomenem da postoji i par vehabijskih propagandnih satelitskih kanala na perzijskom jeziku, prilicno dosadnih buduci da se na njima danonocno vrte neke Bilal Bosnic style daije sa moronskim pricama.

Inace, u vecinski sunitskim krajevima Kurdistana, Balucistana i dijela Horasana imami dzamija su suniti, predvode namaz po fikhu svog mezheba, vecina dzematlija su, sto je i normalno, suniti. Sad, ako to dzamije cini sunitskim, onda u Iranu, eto, ima mnogo sunitskih dzamija.
Gojeni H

#9385 Re: IRAN

Post by Gojeni H »

zvizdan wrote:
Gojeni H wrote:
Stav iranske uleme je da ne postoje siitske ni sunitske dzamije. I malo objasnjenje ovog spiska "sunnitskih dzamija" u Teheranu koji je neko postavio. Naime, pod uticajem jake vehabijske propagande neke sunitske grupa trazile su otvaranje vlastitih dzamija (ma sta to znacilo), sto im je i udovoljeno. Jedna od njih je nedavno, medjutim, zatvorena pod zvanicnim obrazlozenjem "da su je prvenstveno koristili strani drzavljani u svrhu propagiranja i sirenja ekstremističke ideologije i ideja koje prijete jedinstvu muslimana i iranske nacije". Da napomenem da postoji i par vehabijskih propagandnih satelitskih kanala na perzijskom jeziku, prilicno dosadnih buduci da se na njima danonocno vrte neke Bilal Bosnic style daije sa moronskim pricama.

Inace, u vecinski sunitskim krajevima Kurdistana, Balucistana i dijela Horasana imami dzamija su suniti, predvode namaz po fikhu svog mezheba, vecina dzematlija su, sto je i normalno, suniti. Sad, ako to dzamije cini sunitskim, onda u Iranu, eto, ima mnogo sunitskih dzamija.
Njihova drzava i neka je uredjuju kako hoce, ali malo mi to zvuci kao ono "neoficijelno sankcionisani imam" u arapskom svijetu, iliti "hodza, vazices onako kako ti mi kazemo". :D
sportman1

#9386 Re: IRAN

Post by sportman1 »

dobro, i hoce li im rusi prodat s300. najzad!

evo citam da hoce.

http://www.altermainstreaminfo.com.hr/v ... o-vise-999
pirpa

#9387 Re: IRAN

Post by pirpa »

Breaking News: Protesters Storm Saudi Embassy in Tehran.

Image

Image
insomnia78

#9388 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Ambasada KSA u Teheranu
Image
Image
Image
Izgleda da je policija uspjela preuzeti kontrolu
Francuski mediji preuzeli su vijest od njega
Police have evacuated protesters from #SaudiArabia embassy in #Tehran.
#SheikhNimr #Iran
Image
PS: Ima i video
https://twitter.com/aminismyname/status ... 8482375680
pirpa

#9389 Re: IRAN

Post by pirpa »

Breaking News: Mahan Air summons on-call pilots, Iran may evacuate diplomats and families from Arabia.

Islamic Republic Revolutionary Guards Corps (IRGC), has strongly condemned Al-Saud inhumane killing of Sheikh Nimr and stressed that "Saudi Regime's demise is imminent." IRGC's statement highlighted that the "regime in Riyadh will definitely pay a heavy price for this crime"
insomnia78

#9390 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Sta kaze Nasralah, hoce l' moci izmoci na tri strane?
MMM1977

#9391 Re: IRAN

Post by MMM1977 »

insomnia78 wrote:Sta kaze Nasralah, hoce l' moci izmoci na tri strane?
Misliš da će biti potrebe za uključivanje Hezba? Pa dovoljno će biti Hutijima poslati par hiljada kalaša i KSA je na koljenima. Hezbolah će ipak igrati u prvoj ligi a ne sa Saudima u nekoj seoskoj.
jao_situacije

#9392 Re: IRAN

Post by jao_situacije »

MMM1977 wrote:
insomnia78 wrote:Sta kaze Nasralah, hoce l' moci izmoci na tri strane?
Misliš da će biti potrebe za uključivanje Hezba? Pa dovoljno će biti Hutijima poslati par hiljada kalaša i KSA je na koljenima. Hezbolah će ipak igrati u prvoj ligi a ne sa Saudima u nekoj seoskoj.
:lol:
Co0l

#9393 Re: IRAN

Post by Co0l »

Pa da,za njih su u prvoj ligi oni gladni i bosi branioci Zabadanija.
bvcx

#9394 Re: IRAN

Post by bvcx »

Despite ban, Iranians consume 60 million litres of alcohol each year

http://www.dailysabah.com/mideast/2016/ ... -each-year
Šta kaže sharia, koliko je to udaraca bičem? :mrgreen:
MMM1977

#9395 Re: IRAN

Post by MMM1977 »

Co0l wrote:Pa da,za njih su u prvoj ligi oni gladni i bosi branioci Zabadanija.
Cool, upravo suprotno. Mislim sa su mogli zauzeti Zabadani za par dana ali da vode racuna o žrtvama, kako u svojim redovima tako i kada su u pitanju civili koji su u gradu. Hezbollah je pokazao mnogo puta da su jebeni igrači ali da nisu zločinci.

Jbg, na tri teme o Siriji imamo dokaze o zločinima svih strana osim Hezbollaha. Osim tvrdnji onog teroristickog glasnogovornika.
Co0l

#9396 Re: IRAN

Post by Co0l »

MMM1977 wrote:
Cool, upravo suprotno. Mislim sa su mogli zauzeti Zabadani za par dana ali da vode racuna o žrtvama, kako u svojim redovima tako i kada su u pitanju civili koji su u gradu. Hezbollah je pokazao mnogo puta da su jebeni igrači ali da nisu zločinci.

Jbg, na tri teme o Siriji imamo dokaze o zločinima svih strana osim Hezbollaha. Osim tvrdnji onog teroristickog glasnogovornika.
Da su toliko zajebani negdje bi i nastupili samostalno a ne po pravilu tek nakon visednevnog temeljitog preoravanja terena od strane rezima ili u skorije vrijeme Rusije.pa opet,u slucaju zabadanija nisu bili u stanju da zavrse posao.Ne smatram ih ni ja zlocincima ali ni toliko superiornim,barem ne na sirijskom ratistu.
MMM1977

#9397 Re: IRAN

Post by MMM1977 »

Co0l wrote:
MMM1977 wrote:

Da su toliko zajebani negdje bi i nastupili samostalno a ne po pravilu tek nakon visednevnog temeljitog preoravanja terena od strane rezima ili u skorije vrijeme Rusije.pa opet,u slucaju zabadanija nisu bili u stanju da zavrse posao.Ne smatram ih ni ja zlocincima ali ni toliko superiornim,barem ne na sirijskom ratistu.
A možda gledaju svoja posla i bore se taman onoliko koliko je potrebno da sutra rat ne bude u njihovoj kući a ne da na terenu ostvaruju ciljeve zločinca Assada... Pa i sam Iran je reagovao kad je Assad visio o koncu, ne mislim ja da su oni sretni što moraju spašavati zločinca nego moraju razmišljati o svojim ciljevima.
budza

#9398 Re: IRAN

Post by budza »

meni je iran jedna od najdrazih zemalja sveta i licno gajim simpatije prema tim ljudima, ali moram da osudim postupak ovih "mirnih" demonstranata.
sa ovakvim postupcima se mrtvi nece vratiti, niti ce sta promeniti u cion arabiji. trebala je policija da razbije ove skotove koji ce u konacnici samo izazvati kontra reakciju u arabiji i opet ce stradati samo neduzni ljudi.
Co0l

#9399 Re: IRAN

Post by Co0l »

MMM1977 wrote:
Co0l wrote:
A možda gledaju svoja posla i bore se taman onoliko koliko je potrebno da sutra rat ne bude u njihovoj kući a ne da na terenu ostvaruju ciljeve zločinca Assada... Pa i sam Iran je reagovao kad je Assad visio o koncu, ne mislim ja da su oni sretni što moraju spašavati zločinca nego moraju razmišljati o svojim ciljevima.
Mozda,a mozda je to i Maybiline.
Nemam nista protiv Hezbolaha i simpatisao sam ih u srazu za IDF-om 2006.-te,ali ucesce u ratu u Siriji im je velika mrlja upravo zbog toga sto je njihov angazman odavno i uveliko prevazisao samo gledanje svog posla i prerastao u ratovanje za interese zlocinca Asada,kako ga i sam nazivas.
Opetja033

#9400 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

A kada su sunnitske dzamije u pitanju, ja koliko znam u nekim iranskim gradovima gdje su sunniti vecina siitsko stanovnistvo nema svojih dzamija nego idu u dzamije gdje su sunnitski imami.
Nisam 100% siguran ali mislim da je tako.

Ali da postoji odredjena diskriminacija nad sunnitima, postoji.
Post Reply