Porez kao porez nije problem. Dobrom poreznom politikom se mnoge stvari mogu usmjeriti u dobrom smjeru.
Molim samo konkretno - koji porez to treba ukinuti u vezi nekretnina.
Moderator: anex
Porez kao porez nije problem. Dobrom poreznom politikom se mnoge stvari mogu usmjeriti u dobrom smjeru.
Ne plaćaju ljudi samo porez na nekretninu. Niti se porez na nekretninu negdje posebno skuplja i koristi. Tako da taj porez ne mozes izdvajati.
Majstore ne mlati već pokušaj nešto na tom polju uraditi pa onda pričaj iz vlastitog iskustva. Nije dovoljno to što pokušavaš biti zanimljiv ovim pokušajima smiješnih primjera. Ja se svaki dan srećem sa tim poslovima i dobro znam šta može, a šta ne može. Bezveze se pojedini proseravate nekim ciframa, a niste kupili niti renovirali nekretninu u životu. Samo mahalske priče pričate i odvraćate ljude, davajući im pogrešne informacije.elk wrote: ↑17/05/2022 09:29 Ne moze za 6 milja stolarija za 80 kvadrata, pa jos vrhunska. Nije 2015. Moze i to mozda yavuz. Ne mogu ni vanjske roletne za 2000 za toliki stan. O hali za 7000km moze, kako da ne. Ali da je tetak keramicar ili vodoinstalater i da ti jaran razvede struju za rucak i pivu. I da sam sav materijal uneses i sutu da sam izneses. Neka niza bica pod okriljem noci samo ostave 40 vreca sa sutom pored kontejnera. I wc solju zasranu pored. Cigani samo kadu uzmu.
citroen xm wrote: ↑17/05/2022 16:06Majstore ne mlati već pokušaj nešto na tom polju uraditi pa onda pričaj iz vlastitog iskustva. Nije dovoljno to što pokušavaš biti zanimljiv ovim pokušajima smiješnih primjera. Ja se svaki dan srećem sa tim poslovima i dobro znam šta može, a šta ne može. Bezveze se pojedini proseravate nekim ciframa, a niste kupili niti renovirali nekretninu u životu. Samo mahalske priče pričate i odvraćate ljude, davajući im pogrešne informacije.elk wrote: ↑17/05/2022 09:29 Ne moze za 6 milja stolarija za 80 kvadrata, pa jos vrhunska. Nije 2015. Moze i to mozda yavuz. Ne mogu ni vanjske roletne za 2000 za toliki stan. O hali za 7000km moze, kako da ne. Ali da je tetak keramicar ili vodoinstalater i da ti jaran razvede struju za rucak i pivu. I da sam sav materijal uneses i sutu da sam izneses. Neka niza bica pod okriljem noci samo ostave 40 vreca sa sutom pored kontejnera. I wc solju zasranu pored. Cigani samo kadu uzmu.
Nije sigurno realno traziti za dulum 25000 Bam. U pitanju su Breške kod Tuzle. Cini se da ljudi polako pocinju da prate trend rasta kvadrata stana i polako to preslikavaju na zemlju. Znaci dulum zemlje, poljoprivredno zemljiste, nema bunar, nema prikljucak struje i ide za 25000. Brate precijenjeno..al svako moze nuditi pitanje je hoce li biti kupca
Ovdje se raspravlja o porezu na stanove jer utice na cijenu.Ajs_Nigrutin wrote: ↑18/05/2022 10:19 Pravite nove teme oko poreza (i ko ima viška para pa spominje plaćanje istog nek podijeli sirotinji slobodno). Ova nosi sasvim drugi naziv.
Bas tako.azdralovic wrote: ↑18/05/2022 10:33Bitan faktor je tu i visina poreza... 9 maraka po kvadratu je na Bjelasnici niko se ni trznuo nije zbog toga
20 stanova, eto 10 se koristi, ostalih 10 se NE KORISTI skoro ni dana godisnje. Je li to tebi normalno? ako nemate direktan primjer, provozajte se po ovim novim zgradama i pogledajte koliko je svjetla uključeno, a svi su "rasprodani".
Ja za moj od 40 kvadrata platio 10 000 stolariju. Tek sad elementi iduelk wrote: ↑17/05/2022 09:29 Ne moze za 6 milja stolarija za 80 kvadrata, pa jos vrhunska. Nije 2015. Moze i to mozda yavuz. Ne mogu ni vanjske roletne za 2000 za toliki stan. O hali za 7000km moze, kako da ne. Ali da je tetak keramicar ili vodoinstalater i da ti jaran razvede struju za rucak i pivu. I da sam sav materijal uneses i sutu da sam izneses. Neka niza bica pod okriljem noci samo ostave 40 vreca sa sutom pored kontejnera. I wc solju zasranu pored. Cigani samo kadu uzmu.
bgt koja je firma u pitanju i koliko kvadrata imas ?Email83 wrote: ↑18/05/2022 11:19Ja za moj od 40 kvadrata platio 10 000 stolariju. Tek sad elementi iduelk wrote: ↑17/05/2022 09:29 Ne moze za 6 milja stolarija za 80 kvadrata, pa jos vrhunska. Nije 2015. Moze i to mozda yavuz. Ne mogu ni vanjske roletne za 2000 za toliki stan. O hali za 7000km moze, kako da ne. Ali da je tetak keramicar ili vodoinstalater i da ti jaran razvede struju za rucak i pivu. I da sam sav materijal uneses i sutu da sam izneses. Neka niza bica pod okriljem noci samo ostave 40 vreca sa sutom pored kontejnera. I wc solju zasranu pored. Cigani samo kadu uzmu.
laserShow wrote: ↑18/05/2022 11:0020 stanova, eto 10 se koristi, ostalih 10 se NE KORISTI skoro ni dana godisnje. Je li to tebi normalno? ako nemate direktan primjer, provozajte se po ovim novim zgradama i pogledajte koliko je svjetla uključeno, a svi su "rasprodani".
Meni, tebi, ili nekome ko vec ima nekretninu je svejedno, ne diraj nista, nek samo raste, no onaj ko nije obezbijedio to je u velikim problemima, pa i da iznajmi nekretninu.
naravno da je normalno, istim parama su kupljeni i ovi sto se koriste i ovi sto nisu... isti porez je placen... oba placaju rezije...laserShow wrote: ↑18/05/2022 11:0020 stanova, eto 10 se koristi, ostalih 10 se NE KORISTI skoro ni dana godisnje. Je li to tebi normalno? ako nemate direktan primjer, provozajte se po ovim novim zgradama i pogledajte koliko je svjetla uključeno, a svi su "rasprodani".
Meni, tebi, ili nekome ko vec ima nekretninu je svejedno, ne diraj nista, nek samo raste, no onaj ko nije obezbijedio to je u velikim problemima, pa i da iznajmi nekretninu.
Naravno da nije normalno. Jer stanovi se prave da se zivi u njima. Za jednu urbanu sredinu je pozeljno da se u njoj zivi. Inace dobijas probleme turistickih lokacija gdje ima sezonski i vansezonski zivot.azdralovic wrote: ↑18/05/2022 11:45
naravno da je normalno, istim parama su kupljeni i ovi sto se koriste i ovi sto nisu... isti porez je placen... oba placaju rezije...
prilikom kupovine ovaj sto ima 10 stanova nije nicim bio povlasten u odnosu na ovoga bez stana...
Ima svakakve stolarije. Ja znam sa su moji roditelji za stan od 106 kvadrata prije 12 godina platili stolariju 24.000. Nekakva kombinacija drvo unutra aluminij izvana. Imali ljudi love i eto.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑18/05/2022 11:20 Od čega je stolarija od 10 milja na tolikom stanu? Od zlata?![]()
Pa jasno, uvijek ima skuplje od skupog, samo to nije norma i standardkakabanja213 wrote: ↑18/05/2022 12:09Ima svakakve stolarije. Ja znam sa su moji roditelji za stan od 106 kvadrata prije 12 godina platili stolariju 24.000. Nekakva kombinacija drvo unutra aluminij izvana. Imali ljudi love i eto.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑18/05/2022 11:20 Od čega je stolarija od 10 milja na tolikom stanu? Od zlata?![]()
ali kojim drugim mjerama to pitam ? porez nece rijesiti cijene na trzistu...Haris.ba wrote: ↑18/05/2022 12:02Naravno da nije normalno. Jer stanovi se prave da se zivi u njima. Za jednu urbanu sredinu je pozeljno da se u njoj zivi. Inace dobijas probleme turistickih lokacija gdje ima sezonski i vansezonski zivot.azdralovic wrote: ↑18/05/2022 11:45
naravno da je normalno, istim parama su kupljeni i ovi sto se koriste i ovi sto nisu... isti porez je placen... oba placaju rezije...
prilikom kupovine ovaj sto ima 10 stanova nije nicim bio povlasten u odnosu na ovoga bez stana...
Ako je to cilj Sarajevu - ok.
Ja mislim da ce trziste vecinu stvari ispraviti. Kada se poveca isplativost rentanja - rentace se i supe. Ali, do tada treba rjesavati nekim drugim mjerama.
Oporezovati neaktivnu nekretninu, manje rentanu. Donijeti zakon o zakupu stambenih prostorija koji ce konacno kodifikovati sve ono sto treba i dati brz nacin rjesavanja problema zakupodavac - zakupac.azdralovic wrote: ↑18/05/2022 12:49 ali kojim drugim mjerama to pitam ? porez nece rijesiti cijene na trzistu...