Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- drug_profi
#9376 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Subotom je suludo ići u kupovinu ako ne moraš. Ali ponedeljkom ipak moraš makar po hljeb. I ponedeljak je poprilična ludnica. Jedna mušterija pita kasirku šta vam je ovo ovako. Ova odgovara tako nam je sad ponedeljkom.
-
elcaliente
#9377 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja sam uvjeren da ako vecina radnika u trgovinama smeta neradna nedjelja da ce oni izaci na proteste protiv iste.
Do tada ko smo mi da nesto zahtjevamo od njih radi naseg konfora.
Iz sopstvenog iskustva mogu reci da radnici ce tesko ili nikada dati slobodnu nedelju, ko se jednom na to navikne neda to olako.
Iz sopstvenog iskustva mogu reci da radnici ce tesko ili nikada dati slobodnu nedelju, ko se jednom na to navikne neda to olako.
-
elcaliente
#9378 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jel pitala musterija i sto je trava zelena?drug_profi wrote: ↑18/09/2025 15:38 Subotom je suludo ići u kupovinu ako ne moraš. Ali ponedeljkom ipak moraš makar po hljeb. I ponedeljak je poprilična ludnica. Jedna mušterija pita kasirku šta vam je ovo ovako. Ova odgovara tako nam je sad ponedeljkom.
Sta je to prodavnica u vrticu?
Last edited by elcaliente on 18/09/2025 15:39, edited 1 time in total.
- drug_profi
#9379 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma dajte ba ne zanosite se da se radnici ista pitaju.elcaliente wrote: ↑18/09/2025 15:38 Ja sam uvjeren da ako vecina radnika u trgovinama smeta neradna nedjelja da ce oni izaci na proteste protiv iste.
Kad gazdama bude smetala nedelja, onda ce "i radnici htjeti".
- drug_profi
#9380 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Insinuiras da izmisljam?elcaliente wrote: ↑18/09/2025 15:39Jel pitala musterija i sto je trava zelena?drug_profi wrote: ↑18/09/2025 15:38 Subotom je suludo ići u kupovinu ako ne moraš. Ali ponedeljkom ipak moraš makar po hljeb. I ponedeljak je poprilična ludnica. Jedna mušterija pita kasirku šta vam je ovo ovako. Ova odgovara tako nam je sad ponedeljkom.
-
elcaliente
#9381 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ako im bas smeta izaci ce na proteste sto posto ili ce otici negdje drugo raditi gdje mogu raditi nedjeljom.drug_profi wrote: ↑18/09/2025 15:39Ma dajte ba ne zanosite se da se radnici ista pitaju.elcaliente wrote: ↑18/09/2025 15:38 Ja sam uvjeren da ako vecina radnika u trgovinama smeta neradna nedjelja da ce oni izaci na proteste protiv iste.
-
elcaliente
#9382 Re: Neradna nedjelja u FBiH
drug_profi wrote: ↑18/09/2025 15:40Insinuiras da izmisljam?elcaliente wrote: ↑18/09/2025 15:39Jel pitala musterija i sto je trava zelena?drug_profi wrote: ↑18/09/2025 15:38 Subotom je suludo ići u kupovinu ako ne moraš. Ali ponedeljkom ipak moraš makar po hljeb. I ponedeljak je poprilična ludnica. Jedna mušterija pita kasirku šta vam je ovo ovako. Ova odgovara tako nam je sad ponedeljkom.
Ne nego me cudi o kakvoj prodavnici i kupcima se radi.
Mozda u vrticu pa se zbog toga infantilno ponasaju i postavljaju takva pitanja.
Cuj pita musterija kasirku
Zamisljam odraslu osobu koja u random fuckin prodavnici pita zenu koja je tu niko i nista ej sto vam one bombonjere stoje tamo.
- drug_profi
#9383 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Radnici da se pitaju sta bi htjeli, radili bi pon-cetvrtak od 8-16, i petkom do 13.elcaliente wrote: ↑18/09/2025 15:40Ako im bas smeta izaci ce na proteste sto posto ili ce otici negdje drugo raditi gdje mogu raditi nedjeljom.drug_profi wrote: ↑18/09/2025 15:39Ma dajte ba ne zanosite se da se radnici ista pitaju.elcaliente wrote: ↑18/09/2025 15:38 Ja sam uvjeren da ako vecina radnika u trgovinama smeta neradna nedjelja da ce oni izaci na proteste protiv iste.
Posto se radnici pitaju samo u socijalizmu o tome kako ce firma raditi, onda treba da idu negdje u 1981 godinu.
U kapitalizmu se sindikati kao partneri poslodavca bore za radnicka prava. U nasem slucaju se to vidi kao borba za interese uze grupe ljudi uz zadovoljenje minimuma interesa baze, najcesce uz sarene laze.
Sarena laza je neradna nedelja. Dobili su lizalo.
- drug_profi
#9384 Re: Neradna nedjelja u FBiH
zato sto je guzva i jedno na drugome, sve kase pune, self servis kasa 8 komada sve pune i jos 5-6 ljudi ceka tu u redu. Razgovara zena ispred mene sa operatorkom na tim self servis kasama, zasto je takva guzva.elcaliente wrote: ↑18/09/2025 15:43
Zamisljam odraslu osobu koja u random fuckin prodavnici pita zenu koja je tu niko i nista ej sto vam one bombonjere stoje tamo.
Jel sad malo jasnije?
- VladaFBiH
#9385 Re: Neradna nedjelja u FBiH
valjda je odgovor očit - u RS imaš par 3 centara a u Sa imaš gomilu a ni ne idu svi nedjeljom u kupovinu, dio se gura subotom u Sarajevu_BataZiv_0809 wrote: ↑18/09/2025 15:07 Kako to ako se masovno ide u RS?
Ne pamtim kad sam na jednoj temi vidio vise medjusobmo suprotstavljenih argumenata koje izgovara ista strana.
- VladaFBiH
#9386 Re: Neradna nedjelja u FBiH
oni su u startu riješili sve probleme sa 16 radnih nedjelja tako da uvijek imaš otvoren neki šoping centar_BataZiv_0809 wrote: ↑18/09/2025 15:18 Nije ni u Hrvatskoj odmah ovakav zakon donesen. Imali su i oni puno porodjajnih muka. Samo sto su se oni ovim poceli baviti 2010. a mi za njima kasnimo 10 do 15 godina.
- drug_profi
#9387 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ima jos jedan efekt neradnog dana. Svi se boje da ime nesto ne zafali i unaprijed idu u kupovinu. Time prave krkljanac subotom. Mozda im to nesto ne bi ni "zafalilo" da znaju da ga mogu uvijek otici kupiti.
-
elcaliente
#9388 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma jasno je meni, ali ne razumijem mindset.drug_profi wrote: ↑18/09/2025 15:45zato sto je guzva i jedno na drugome, sve kase pune, self servis kasa 8 komada sve pune i jos 5-6 ljudi ceka tu u redu. Razgovara zena ispred mene sa operatorkom na tim self servis kasama, zasto je takva guzva.elcaliente wrote: ↑18/09/2025 15:43
Jel sad malo jasnije?
Idem i ja svakog utoraka u sedmicnu nabavku za 4 osobe i vazda je guzva jos Lidl nema onog djela iza kase gdje stavri odlazes nego moras brzinom svjetlosti stvari ubaciti u kolica pa mi nikada ne bi palo na pamet da pitam radnicu sto vam je to tako.
Jer znam prvo da me ne cuje jer ima slusalice na usima drugo da je kurac boli sta ja pricam jer mora 11 produkta provuci za minutu kroz kasu pa se na to koncetrise a trece da nema ona nista sa tim i da je danas tu sutra na nekom drugom radnom mjestu.
Sve u svemu ne zanima je ni sta ja mislim niti mena zanima sta ona misli.
Last edited by elcaliente on 18/09/2025 15:55, edited 1 time in total.
- drug_profi
#9389 Re: Neradna nedjelja u FBiH
E pa kod nas postoji ta komunikacija sa uposlenicima. Naročito kad se treba žaliti na nešto.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#9390 Re: Neradna nedjelja u FBiH
BravoVladaFBiH wrote: ↑18/09/2025 15:47valjda je odgovor očit - u RS imaš par 3 centara a u Sa imaš gomilu a ni ne idu svi nedjeljom u kupovinu, dio se gura subotom u Sarajevu_BataZiv_0809 wrote: ↑18/09/2025 15:07 Kako to ako se masovno ide u RS?
Ne pamtim kad sam na jednoj temi vidio vise medjusobmo suprotstavljenih argumenata koje izgovara ista strana.
Daleko od toga, kod njih prica o neradnoj nedjelji traje 20tak godina. Padalo im je dva puta na Ustavnom sudu RH i Sanaderovoj i Kosorkinoj vladi, a ovo trenutno je Plenkovic uveo.
-
elcaliente
#9391 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I zale se kod prodavacica koje mogu promijeniti isto onoliko kao ti i ja. Aferim.drug_profi wrote: ↑18/09/2025 15:55 E pa kod nas postoji ta komunikacija sa uposlenicima. Naročito kad se treba žaliti na nešto.
-
Malisa11
#9392 Re: Neradna nedjelja u FBiH
elcaliente wrote: ↑18/09/2025 15:32 Pa oragnizijte se vi radnici, izadjite na proteste recite unisti nas subota hocemo radnu nedjelju.
Pricamo o radnicima koji:
-vracaju regres koji dobiju
-vracaju pomoc koju dobiju
-od 20 dana godisnjeg imaju MAX 2x7 dana, a vecinom je to 7
-prekovremeno 0 placanja
-razne mobing situacije.
I dodje neki budJetlija kae izadjite na proteste
Ako mi nesto treba, iskorsitim mogucnost izbora i odem i kupim. Ne kontam sta ti nije jasno? Da se ne radi u cijeloj drzavi naravno da ne bih kupovao, jer ne bih mogao. Opet ne bih kupovoa subotom, ili bi u perodu od 7 do 8 ujutro.
-
elcaliente
#9393 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Aha sada mi je jasnije? Znaci ti se sikiras ustvari za radnike koji rade puno subotom pa ne mogu da uzivaju u slobodnoj nedjelji i sikiras se da ce Bingo imati manju godisnju zaradu jer ti ides kod brace Srba u kupovinu.Malisa11 wrote: ↑18/09/2025 16:00elcaliente wrote: ↑18/09/2025 15:32 Pa oragnizijte se vi radnici, izadjite na proteste recite unisti nas subota hocemo radnu nedjelju.![]()
![]()
![]()
Pricamo o radnicima koji:
-vracaju regres koji dobiju
-vracaju pomoc koju dobiju
-od 20 dana godisnjeg imaju MAX 2x7 dana, a vecinom je to 7
-prekovremeno 0 placanja
-razne mobing situacije.
I dodje neki budJetlija kae izadjite na proteste
Ako mi nesto treba, iskorsitim mogucnost izbora i odem i kupim. Ne kontam sta ti nije jasno? Da se ne radi u cijeloj drzavi naravno da ne bih kupovao, jer ne bih mogao. Opet ne bih kupovoa subotom, ili bi u perodu od 7 do 8 ujutro.
Kako si ti socijalna dusa, svaka cast.
Takvi ljudi nam treba vise.
- Ozimician
#9394 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ni meni iskreno nije jasan taj mindset da se radnici u maloprodaji tretiraju kao roboti.elcaliente wrote: ↑18/09/2025 15:52 Ma jasno je meni, ali ne razumijem mindset.
Idem i ja svakog utoraka u sedmicnu nabavku za 4 osobe i vazda je guzva jos Lidl nema onog djela iza kase gdje stavri odlazes nego moras brzinom svjetlosti stvari ubaciti u kolica pa mi nikada ne bi palo na pamet da pitam radnicu sto vam je to tako.
Jer znam prvo da me ne cuje jer ima slusalice na usima drugo da je kurac boli sta ja pricam jer mora 11 produkta provuci za minutu kroz kasu pa se na to koncetrise a trece da nema ona nista sa tim i da je danas tu sutra na nekom drugom radnom mjestu.
Tako da sam ja razvio novu taktiku, uzmem ceker i odmah ispred nje postavim i tu slazem svu robu natenane, a niko mi nista ne smije reci.
Nek malo i te radnice odmore dusom u fucking Lidlu.
Evo kod mene u Lidlu ovdje ukinuli 2 prave kase, a uveli 4 samousluzne - samousluzne uvijek prazne, jer se ljudi solidarisu sa radnicima, a na ove dvije koje rade - red uvijek 6-7 metara. Eto zamisli do koje mjere ide izrabljivanje radnika u Lidlu.
-
Malisa11
#9395 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Apsolutno ne, moj nivo empatije je zaista nizak, jer je slabo ko ima i prema menielcaliente wrote: ↑18/09/2025 16:05 Aha sada mi je jasnije? Znaci ti se sikiras ustvari za radnike koji rade puno subotom pa ne mogu da uzivaju u slobodnoj nedjelji i sikiras se da ce Bingo imati manju godisnju zaradu jer ti ides kod brace Srba u kupovinu.
Samo objektivno komentarisem sta vidim, sta cujem i sta znam. Vidim ti samo naprdjujes kada sam ti jasno odgovorio sa problemima s kojima se susrecu radnici i koliko je bitnijh stvari, ali o kojima NE SMIJU da pricaju, a ne da se zale.
Sto se tice brace srba, itekako idem. To sto vi mislte da rs nije BIH je vas problem. Vi ste i krivci za getoziranje rsa
-
elcaliente
#9396 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja ti kazem da radnici u trgovinama odlucuju sta ce raditi sa tom nedjeljom.Malisa11 wrote: ↑18/09/2025 16:07Apsolutno ne, moj nivo empatije je zaista nizak, jer je slabo ko ima i prema menielcaliente wrote: ↑18/09/2025 16:05 Aha sada mi je jasnije? Znaci ti se sikiras ustvari za radnike koji rade puno subotom pa ne mogu da uzivaju u slobodnoj nedjelji i sikiras se da ce Bingo imati manju godisnju zaradu jer ti ides kod brace Srba u kupovinu.
Samo objektivno komentarisem sta vidim, sta cujem i sta znam. Vidim ti samo naprdjujes kada sam ti jasno odgovorio sa problemima s kojima se susrecu radnici i koliko je bitnijh stvari, ali o kojima NE SMIJU da pricaju, a ne da se zale.
Sto se tice brace srba, itekako idem. To sto vi mislte da rs nije BIH je vas problem. Vi ste i krivci za getoziranje rsa
Sta imam ja, ti ili bilo ko ko ne radi u trgovini tu nesto izvoljevati.
Ako im smeta ono ce se kad tad pobuniti.
Znam ja vi to vidite sve kao BiH ali onda trebate biti posteni i prihavatiti razlike kao 9. Januar, da oni u Lakavici ne vidie to kao BiH, da navijaju protiv BiH i da bi vas opet nemilordno gadjali snajperima i granatirali.
I to treba uvaziti i akceptirati jer je i to BiH i to su njeni stanovnici.
-
elcaliente
#9397 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Znaci solodarisu se sa radnicama tako sto im jos vise posla i pritiska nabiju.Ozimician wrote: ↑18/09/2025 16:07Ni meni iskreno nije jasan taj mindset da se radnici u maloprodaji tretiraju kao roboti.elcaliente wrote: ↑18/09/2025 15:52 Ma jasno je meni, ali ne razumijem mindset.
Tako da sam ja razvio novu taktiku, uzmem ceker i odmah ispred nje postavim i tu slazem svu robu natenane, a niko mi nista ne smije reci.![]()
Evo kod mene u Lidlu ovdje ukinuli 2 prave kase, a uveli 4 samousluzne - samousluzne uvijek prazne, jer se ljudi solidarisu sa radnicima, a na ove dvije koje rade - red uvijek 6-7 metara. Eto zamisli do koje mjere ide izrabljivanje radnika u Lidlu.
Sta kazu radnice, dobro je nemojte nas vise braniti.
-
Malisa11
#9398 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Dizanje svijesti sebi, tebi, radniku u trgovini, pekari, benzinskoj.elcaliente wrote: ↑18/09/2025 16:12 Ja ti kazem da radnici u trgovinama odlucuju sta ce raditi sa tom nedjeljom.
Za mene je PORAZNO da imas jedan slobodan dan i kao slavis sto opet imas jedan slobodan dan, ali eto fiksiran je.
Da smo drustvo ravoja i napretka, radnik bi imao DVA SLOBODNA DANA, ili bi ima 100% na platu za taj dan. Pored toga, ovo bi obuhvatalo i kafice, odnosno usluzne djelatnosti, pekare, benzinske etc.
Daj mi molim te samo jedan razlog zasto je bitnij radnik u trgovini od radnika za sankom ili koji usluzuje? Nemoj samo reci "trebali su se i oni izboriti" ,jer kako je neko i spomenuo sindikat se zove
SINDIKAT RADNIKA TRGOVINE I USLUŽNIH DJELATNOSTI STBIH
Ako je deveti dzanuar vecinska volja srpCkog naroda, ja tu nemam sta da negodujem. Ako vecina to zeli, ja to ne mogu onemoguciti. Za deveti januar je dublji problem, to je bio obicni vasarski dan, dok nije ispolitizovan i to su maherski odradili.elcaliente wrote: ↑18/09/2025 16:12 Znam ja vi to vidite sve kao BiH ali onda trebate biti posteni i prihavatiti razlike kao 9. Januar, da oni u Lakavici ne vidie to kao BiH, da navijaju protiv BiH i da bi vas opet nemilordno gadjali snajperima i granatirali.
Da Bosnjaci nisu onemogucili povratak i naselili izbjeglice kao sigurno glasove, sada bi umjesto 3 zastupnika imao mozda 20, pa bi poslanici u skupstini mogli nesto da promijene. Ovako ne mogu, ovako je 90% srpcko i sta da ti ja tu kazem?
Last edited by Malisa11 on 18/09/2025 16:18, edited 1 time in total.
-
elcaliente
#9399 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Koliko ti imas slobodnih dana i koji su to?Malisa11 wrote: ↑18/09/2025 16:16Dizanje svijesti sebi, tebi, radniku u trgovini, pekari, benzinskoj.elcaliente wrote: ↑18/09/2025 16:12 Ja ti kazem da radnici u trgovinama odlucuju sta ce raditi sa tom nedjeljom.
Za mene je PORAZNO da imas jedan slobodan dan i kao slavis sto opet imas jedan slobodan dan, ali eto fiksiran je.
Da smo drustvo ravoja i napretka, radnik bi imao DVA SLOBODNA DANA, ili bi ima 100% na platu za taj dan. Pored toga, ovo bi obuhvatalo i kafice, odnosno usluzne djelatnosti, pekare, benzinske etc.
Daj mi molim te samo jedan razlog zasto je bitnij radnik u trgovini od radnika za sankom ili koji usluzuje? Nemoj samo reci "trebali su se i oni izboriti" ,jer kako je neko i spomenuo sindikat se zove
SINDIKAT RADNIKA TRGOVINE I USLUŽNIH DJELATNOSTI STBIH
Ako je deveti dzanuar vecinska volja srpCkog naroda, ja tu nemam sta da negodujem. Ako vecina to zeli, ja to ne mogu onemoguciti. Za deveti januar je dublji problem, to je bio obicni vasarski dan, dok nije ispolitizovan i to su maherski odradili.elcaliente wrote: ↑18/09/2025 16:12 Znam ja vi to vidite sve kao BiH ali onda trebate biti posteni i prihavatiti razlike kao 9. Januar, da oni u Lakavici ne vidie to kao BiH, da navijaju protiv BiH i da bi vas opet nemilordno gadjali snajperima i granatirali.
- Ozimician
#9400 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Vise im pritiska nabijaju samousluzne kase, jer svako malo ispadne neki problem, pa onda idu tamo, ostavljaju kasu da rijese taj problem.elcaliente wrote: ↑18/09/2025 16:14Znaci solodarisu se sa radnicama tako sto im jos vise posla i pritiska nabiju.Ozimician wrote: ↑18/09/2025 16:07Ni meni iskreno nije jasan taj mindset da se radnici u maloprodaji tretiraju kao roboti.elcaliente wrote: ↑18/09/2025 15:52 Ma jasno je meni, ali ne razumijem mindset.
Tako da sam ja razvio novu taktiku, uzmem ceker i odmah ispred nje postavim i tu slazem svu robu natenane, a niko mi nista ne smije reci.![]()
Sta kazu radnice, dobro je nemojte nas vise braniti.
Dakle sad imaju dupli posao. A da ne pricam o tome kako u Lidlu radnicu nikad neces vidjeti da sjedi na kasi i tipka na telefon, odmah idu slagati robu, tako da i kad bi sve kase ukinuli i ostavili samousluzne, ne bi pomogli tim radnicama da manje rade - nego gazdurini da napravi jos veci ekstraprofit.
Ako im pomognem da ukradu 30 sec. vremena, pomoci cu.
Last edited by Ozimician on 18/09/2025 16:20, edited 1 time in total.