Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#9351 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

So What!

#9352 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Mještani protiv predložene trase Koridora 5C južno od Mostara: Neka ide brdima, a ne preko kuća i oranica
Mnogo se bure diglo na prezentaciji prijedloga trase Koridora 5C kroz mostarsko gradsko područje Jugoistok, koja je u petak održana u Blagaju.

Image

Godinama se već lome koplja o tome kuda trasa autoputa treba da prođe južno od Mostara. Kad čujemo šta kažu predstavnici lokalne zajednice, ali i struka, nameće se zaključak da će trebati još dosta vremena da bi se usaglasile sve strane.

Nova prezentirana trasa južno od Mostara prolazi kroz vinograde, zaobilazi aerodrom te ide preko plodnih obradivih površina Ortješa, Kosora i Malog Polja, preko rijeka Bune i Bunice. Reagovali su mnogi, priča se ispolitizirala dodatno kad je rečeno da predložena trasa tjera povratnike koji su se posljednje decenije vratili u ovaj kraj.

Nakon jako žučne rasprave građani su projekat u potpunosti odbacili kao moguće rješenje, uz zahtjev da se uradi druga trasa koja bi išla obodom Podveležja.

Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić kaže da je ova trasa najpovoljnija i oko 200 miliona KM jeftinija od one na obroncima Podveležja. Također kaže da je ona danas i jedina moguća.

Prepišimo od Hrvatske

Ugledna arhitektica dr. Maja Popovac, ekspertica iz oblasti prostornog uređenja, kaže da je ogorčena viđenim.

"Ne mogu vjerovati da je od 12 do 18 različitih trasa odabrana ona koja je po svakom parametru najgora. Ova trasa kosi se sa svim smjernicama projektiranja autoputeva, ja bih stvarno voljela vidjeti onoga koji je ovo projektovao. Umjesto da se put vodi stjenskim masivom, kod nas dionica ide središtem plodne doline, preko najplodnijih oranica koje ova zemlja ima, uz rijeku Neretvu koja je žila kucavica ovog kraja, preko dva prekrasna vodotoka Bune i Bunice. Kad vam na to još kažu da je ovo najbolja varijanta, vi morate onda zaključiti da je to bezobrazluk bez presedana“, rezignirana je Popovac. Daje primjer Hrvatske koja je kod gradnje svojih autoputeva brižno izbjegavala polja i oranice.

Problem je i što ovo nije samo cesta, već i koridor, mnogo širi pojam.

"Kad bi se po strani ostavili poljoprivrednici i to što bi oni pretrpjeli, ostaje da je ova trasa sa daleko najtežim utjecajem na životnu sredinu. Također smatram da je krajnje neodgovorno, da ne kažem težu riječ, ljudima u Blagaju i okolnim mjestima kazati kako je nakon gradnje autoputa oko Sarajeva kvalitet zraka na tim dionicama bolji nego je bio ranije", ističe Popovac i dodaje: "Odlično je što je ovo još uvijek samo projekat na nivou idejnog, jer više ne treba potrošiti niti jednu marku, niti jedan dan nekog crtača na ovu ideju. Jednostavno treba ponuditi drugo rješenje, neko koje će bolje poštovati ljude koji žive na ovom prostoru, te ono koje više ima sluha za stvarna bogatstva ovog prostora i kako ih poštivati. Nekad su iz Mostara za Beograd išla dva aviona cvijeća dnevno, to se proizvodilo baš na tim prostorima".

Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Mostara, moderirao je prezentaciju u Mostaru. Za naš portal kaže kako službe Grada Mostara ne mogu ništa više nego da trasu koja se usvoji na višim nivoima implementiraju u svoje prostorne planove.

"Naši pozitivni zakonski principi uključuju stav lokalne zajednice kao jako važan i svi mi koji smo bili u petak u Blagaju vidjeli smo kakav je on. Trebat će još mnogo energije da se kroz dijalog sa građanima i strukom nađe prava trasa autoputa. Ja sutra kad se provezem cestom, prođem i odem, ali ona ostaje tim ljudima i to treba poštovati", kazao je Bubalo.

Predstavnicima lokalne zajednice ovaj prijedlog je neprihvatljiv.

Peticija sa 3.200 potpisa protiv

Haris Spahić, predstavnik lokalne zajednice s prostora Kosora i Malog Polja, jasan je da je ponuđena trasa potpuno neprihvatljiva ljudima koji žive na tom prostoru, vlasnicima kuća, vikendica i poljoprivrednicima koji žive od te zemlje.

"Najviše bi bili pogođeni baš poljoprivrednici jer bi gradnja ovom trasom značila da oni moraju seliti. Danas žive od te zemlje, od čega bi živjeli sutra?", pita Spahić, koji prenosi razočarenje komšija kad su u petak vidjeli prijedlog trase jer se do sada o njenom položaju samo špekuliralo. Strahuju da su dovedeni pred svršen čin.

Skupljeno je 3.200 potpisa peticije koja se protivi izgradnji autoputa ovom trasom, a Spahić dodaje: "Niko neće da izađe sa pravim kalkulacijama troškova, priča se o 200 miliona KM jeftinijoj dionici, ali niko ne želi da pokaže kako se došlo do toga i to je sumnjivo. Dionica koja ide brdima je mnogo bezbolnija".

Omalovažavanje ljudi

Među onima čija kuća se nalazi neposredno na trasi je Adnan Bajramović. On se doselio u Malo Polje, izgradio kuću i tu zamislio svoj život. Sad se preko te lokacije povukla linija autoputa.

"Ovu trasu Koridora 5C vidim kao postizbornu podvalu narodu Hercegovine. Odavno me nije više bilo stid što sam građanin Bosne i Hercegovine nego na prezentaciji koju je organizovala Direkcija u Blagaju. Ovako omalovažavati ljude i njihovu imovinu krajnje je bezobrazno i nehumano. U ime Direkcije narodu je trasu predstavio Jasmin Bučo koji je rekao kako ih je Vlada zamolila da vizueliziraju mještanima trasu autoputa. Pošteno bi bilo da su makar koristili podloge na kojima se vide kuće i objekti preko kojih trasa prolazi, a ne nekakve podloge iz ko zna koje godine, sigurno otprije 2008. godine, jer nisam mogao pronaći svoju kuću. Pitao sam gospodina Buču zašto koriste stare podloge, na šta mi je odgovorio da je to zato što država nema para da snimi nove", razočaran je Bajramović.

Neizvjesnost za vlastite domove jedna je od većih nedaća koje čovjek može zamisliti.

"Zamislite kako oni vizueliziraju narodu i projektuju trasu, a nemaju stvarno stanje na terenu. Nude narodu prosperitet tako što će im uništiti domove i zemlju od koje žive, a zauzvrat u 21. vijeku nude vodu, kanalizaciju, asfalt, uličnu rasvjetu, freze, staklenike i kao šlag na kraju dvoranu u Blagaju. Na argumente jednog profesora da će zagaditi vodu, zrak i sve ostalo što se zagaditi može, imaju spremno rješenje. Kaže Bučo, ako ne vjerujete da nećemo zagaditi zrak, pozivamo vas da izvršimo mjerenja u Sarajevu. Doduše, nisu rekli hoće li mjeriti u parne ili neparne dane. Možda je samo još u Zenici čišći zrak nego u Sarajevu", razigniran je Bajramović, koji kao i većina drugih predlaže izmiještanje dionica na okolna brda.

Predložio je da sredstva koja su planirali uložiti u lokalnu zajednicu usmjere u tu trasu i svi će, kako kaže, biti zadovoljni.

"Naši političari će narodu u 21. stoljeću nuditi vodovod, a kako smo krenuli tako će biti i u 22. stoljeću. Kažu da je najveća širina autoputa 30 metara, niko se nije udostojio da objasni narodu koja je razlika između autoputa i koridora. Koliko ja znam, ne može se koridor zadovoljiti sa 30 metara širine, jer uz koridor ide i gasovod i naftovod i slično, ali je sada bitno progurati autoput, a poslije, naravno, imaš trasu i uzmi koliko ti treba. Jedino pozitivno u čitavom ovom neredu je što se narod ujedinio. Odavno nije bilo ovoliko sloge o nečemu u Mostaru. Mještani Blagaja, Malog Polja, Kosora, Ortiješa, Kočina, pa ako hoćete i Dračevica su prvi put, koliko mene sjećanje služi, složni o nečemu", zaključuje Bajramović te dodaje da vjeruje da će ovakav odnos vlasti prema ovim građanima dovesti do velikog broja problema.

"Trebali bi se svi staviti u kožu ljudi kojima će se rušiti kuća ili će im, kao u mom slučaju, put proći preko bašte i garaže, a ako budem imao sreće možda mi ostane pristupni put. Pošteno bi bilo reći zašto se odustalo od trase preko Podveležja i ko je krivac, a ne poturati ljudima kojekakve budalaštine o razvoju kraj autoputa jer se vjerovatno do sada nismo razvijali samo zato što nemamo autoputa", kaže naš sagovornik.

Građani će samo izgubiti

Nedžad Klepo, turistički radnik iz Blagaja, mišljenja je da predložena trasa neće negativno utjecati na razvoj turizma, osim u slučaju da direktno prelazi preko nekog planiranog hotela ili kampa, ali ipak podržava proteste mještana Blagaja, Malog Polja i okolnih naselja.

"Autoput doživljavam kao putnu infrastrukturu koja se obično gradi van naseljenih, poljoprivrednih i sličnih područja ako za to postoje preduslovi, a kod nas postoje. Predložena trasa iznad Blagaja iz 2010/11. koju je podržala lokalna zajednica, odbačena je iz meni nepoznatih razloga. Podržavam nastojanje lokalne zajednice koja se suprostavlja prijedlogu trase autoputa, pošto direktno ugrožava njihovu privatnu imovinu, prvenstveno kao izvoru njihove egzistencije. Turisti će kao i do sada koristiti postojeće putne infrastrukture i dolaziti u našu zemlju, a svaki novi kilometar autoputa je dobrodošao, ako će biti izgrađen kroz poštivanje procedure planiranja i izgradnje, a naročito uz saglasnost lokalne zajednice, što očigledno nije ispoštovano kod posljednjeg prijedloga trase autoputa", kaže Klepo.

Hamzo Lizde vlasnik je udobne kuće za odmor na obali rijeke Bune u Malom Polju, 200 metara iznad mjesta kuda bi trasa autoceste trebala preći rijeku.

"Uopšte ne shvatam čija je ideja da se put gradi ovim krajem, suosjećam s ljudima koji će izgubiti kuće i njive, a moja nekretnina će drastično izgubiti na vrijednosti. Niko ovdje u Malom Polju, ali niu Blagaju, Kosoru, Buni, Hodbini neće imati korist od te gradnje. Nadam se da će ipak nadležni naći neko drugo mjesto da cesta prođe mimo nas. Mnogo mojih rođaka i prijatelja, koji imaju kuće u okolini misle isto. Malo Polje zadnjih godina postaje pravo turističko naselje, gdje su se izgradile mnoge vikendice sa bazenima. Ovo mjesto zbog svoje prirode i rijeke privlači mnoge da grade kuće i ulažu novac. Pored vikendaša, ovo naselje je poznato po plodnoj poljoprivrednoj zemlji gdje već lagano malopoljske jagode postaju brend dok se uzgajaju i mnoge druge vrste voća i povrća. Zemlja je na cijeni i uvjeren sam da izgradnja autoputa ovom trasom kroz naselje neće donijeti nikom ništa dobro", kaže Lizde.
Klix
neki

#9353 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Tu svetu zemlju niko od njih nije ni prekopao bar 30 godina, tuga je proci tim dijelom i gledati koliko je obrasla...
Sad kad se tu treba nešto graditi odjednom se svi sjetili da je obradiva
Haris.ba

#9354 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

A što su odustali od trase preko brda?

Je li kasno da autoput skroz svrne preko desne obale Neretve? Ili je to krajnja namjera?
shake69

#9355 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Moze li neko objasniti sta je ''politicko'' u ovoj trasi preko tih navodno plodnih oranica? Da se ti mjestani iz tih sela pomaknu, isele, sta li?
Znam da mnogi mole Boga da mu Vc prodje kroz kakvu njivu a jedan mi poznanik iz okoline Hadzica rece kako su fino ustekali 50 000 KM za bezveznu njivu u brdu i da mu mnogi zavide zbog love sto su dobili. Sta fali ovima iz okolice Mostara da poprave kucni budzet, valjda im nije ta zemlja jedino bogatstvo!
drug_profi

#9356 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ne znam, ali ako se ljudi bune, i to posvađani međusobno, pa opet se složili oko ovog, onda tu nešto ima.
Inače ne mislim da je pametno autoputom poklapati obradivu zemlju. Naročito ne bih gurao vijadukte i mostove tamo gdje se ne uklapaju.
Ova zemlja je vječna, mi smo prolazni, nemamo pravo da je nagrdimo zauvijek radi naših materijalnih interesa. Ako je skuplje brdom, neka je...
Samo bih volio vidjeti računicu za i protiv sa svim stavkama.

A što reče onaj iz ezdpeja, ne brinite se, nisu oni sposobni da naprave ništa...

čak mislim da su i plasirali ovu trasu ovako da bi došlo do polemike tako da se ništa ne može uraditi i ako ih ko pita što se ne gradi - imaju opravdanje....
Hamolj

#9357 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hamolj »

Lažu da treba ići preko plodnog zemljišta. To je prema uputa Evropske Unije trebalo biti tako, ali znam da su naši baš zbog kvalitete zemljišta uradili studije i tražili da se autoputu promijeni smjer kako ne bi došlo do devastacije i degradacije oranica. Koliko znam gospoda iz EU se na kraju složila s tim i smjer je promijenjen.
palermo

#9358 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by palermo »

drugi profil wrote:Ne znam, ali ako se ljudi bune, i to posvađani međusobno, pa opet se složili oko ovog, onda tu nešto ima.
Inače ne mislim da je pametno autoputom poklapati obradivu zemlju. Naročito ne bih gurao vijadukte i mostove tamo gdje se ne uklapaju.
Ova zemlja je vječna, mi smo prolazni, nemamo pravo da je nagrdimo zauvijek radi naših materijalnih interesa. Ako je skuplje brdom, neka je...
Samo bih volio vidjeti računicu za i protiv sa svim stavkama.

A što reče onaj iz ezdpeja, ne brinite se, nisu oni sposobni da naprave ništa...

čak mislim da su i plasirali ovu trasu ovako da bi došlo do polemike tako da se ništa ne može uraditi i ako ih ko pita što se ne gradi - imaju opravdanje....
Ima smisla :D

Ne znam šta bih rekao, jeste to obradiva zemlja, i šteta je...al opet ne znam o kojim mjerama mi pričamo. Jel to mnogo zemlje ili malo.

A ima i ona da su se ljudi uvijek bunili protiv napretka. Pa pokojnom Stanku Parmaću koji je uradio meliorizaciju neretvanske doline su jebavali mater na svakom koraku. Zbog par kila ribe. A sada su bogataši
Haris.ba

#9359 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Iz mog iskustva, na javne rasprave uglavnom dolaze ljudi da se svađaju. Neki i da naprave kavgu iz dosade, neki su instruirani od konkurencije ili politike. Neki iskreno vole ekologiju, i ništa ne bi pravili. Naravno, bude i onih koji imaju dobre argumente zašto nešta ne.

Meni je najzanimljivije zašto autoput vijuga oko aerodroma. I niko mi nije znao reći kako to utiče na eventualno buduće proširenje aerodroma.

Autoput od Sarajeva do Zenice ide obalom Bosne. Takva nam je zemlja.

Ali ovo mi je tako čudno, jer znam da su Hrvati (meni neshvatljivo) pristali da autoput ne ide desnom stranom Neretve prije desetak godina. To su političari Bošnjaci iz Mostara potencirali do toga da će blokirati sve što mogu ako ne autoput ne prođe pored Blagaja i Veležom, te Vrapčićima.

I evo, sada belaj. Jer ako je trasa preko planine skuplja 200 miliona, i narod ne da preko ravnice - tjeraj autoput na drugu stranu.

Nije valjda da se radi o tome?
Alfons Kauders

#9360 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:Iz mog iskustva, na javne rasprave uglavnom dolaze ljudi da se svađaju. Neki i da naprave kavgu iz dosade, neki su instruirani od konkurencije ili politike. Neki iskreno vole ekologiju, i ništa ne bi pravili. Naravno, bude i onih koji imaju dobre argumente zašto nešta ne.

Meni je najzanimljivije zašto autoput vijuga oko aerodroma. I niko mi nije znao reći kako to utiče na eventualno buduće proširenje aerodroma.

Autoput od Sarajeva do Zenice ide obalom Bosne. Takva nam je zemlja.

Ali ovo mi je tako čudno, jer znam da su Hrvati (meni neshvatljivo) pristali da autoput ne ide desnom stranom Neretve prije desetak godina. To su političari Bošnjaci iz Mostara potencirali do toga da će blokirati sve što mogu ako ne autoput ne prođe pored Blagaja i Veležom, te Vrapčićima.

I evo, sada belaj. Jer ako je trasa preko planine skuplja 200 miliona, i narod ne da preko ravnice - tjeraj autoput na drugu stranu.

Nije valjda da se radi o tome?
Ne kontam zasto uopste ide s ove strane aerodroma? Plus vijuga...
Haris.ba

#9361 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Ma ima neka priča i o vlasništvu nad zemljištem. Valjda je gađano da prođe kroz državno zemljište. Pa nema puno da se otkupi.

Možda je i to jedan od razloga bune na Buni. :D

Ali, opet je jako čudna trasa.
Thorgerson

#9362 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Ma sta ima biti cudno ljudi dragi.

Adnan Terzic direktor.

Meni nije nista cudno. :oops:
drug_profi

#9363 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Lol.

Poslano sa Tipfeler mašine
Better Man

#9364 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

Glede te trase treba samo otići u katastar i vidjeti ko su vlasnici zemlje na pomenutoj dionici i kad su postali vlasnici iste. Ako su vlasnici naši bajni političari, onda vam je sve jasno.
Last edited by Better Man on 24/01/2017 09:42, edited 1 time in total.
probook

#9365 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

shake69 wrote:Moze li neko objasniti sta je ''politicko'' u ovoj trasi preko tih navodno plodnih oranica? Da se ti mjestani iz tih sela pomaknu, isele, sta li?
Znam da mnogi mole Boga da mu Vc prodje kroz kakvu njivu a jedan mi poznanik iz okoline Hadzica rece kako su fino ustekali 50 000 KM za bezveznu njivu u brdu i da mu mnogi zavide zbog love sto su dobili. Sta fali ovima iz okolice Mostara da poprave kucni budzet, valjda im nije ta zemlja jedino bogatstvo!
Jes to, ali ako neko ima 30 i vise duluma i presjeku mu jedan dio i plate npr par duluma sta sa ostatkom zemlje? Da dodjes tu trebas obici par kilometara dok ne dodjes do prolaza.

Uglavnom nzm zasto put ovako vijuga dolinom Mostara... Udri fino preko brda i svi sretni i zadovoljni.
__Phoenix__

#9366 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by __Phoenix__ »

Kaže hajvan Terzić mi ćemo pošteno isplatiti parcele i objekte, a čime ti ljudi poslije da se bave kad im se uzmu njive, nema tu života kad autoput prođe...
So What!

#9367 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Haris.ba wrote:A što su odustali od trase preko brda?

Je li kasno da autoput skroz svrne preko desne obale Neretve? Ili je to krajnja namjera?
Ne može, Petlja u Međugorju je uperena ka Neretvi i mostu koji samo što se nije počeo graditi.

Prošao voz.

A i ovi oko Mostara su prvi koji su digli ovako halabuku, a skoro 100 kilometara autoputa prošlo kroz Federaciju i nisu se ovoliko žalili.
drug_profi

#9368 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ma tu je lako utvrditi sta je po srijedi. Ali svakako je glupost sjebati toliko obradivog zemljista u krajevima gdje ga bas i nema na pretek.
Mislim sta njima znaci nadoknada? Ne moze ostati da zivi u svom mjestu jer nema zemlje na prodaju. Znaci iseli negdje.
I tu i jeste vjerovatno poenta i razlog i promjene trase i ovolike bune.

Ja mislim da treba izbjegavati svako politicko zaostravanje oko ovog projekta i ici onuda kuda neces zlo posijati, pa makar i skuplje. Da je bogdo to jedino sto cemo preplatiti u ovoj zemlji.

A ne treba zanemariti da SDA, a ni HDZ, nemaju sta ponuditi ljudima osim nacionalne homogenizacije. Pa je pozeljno da se zakuha jer valja dobijati izbore tamo gdje su te vec svi prozreli.
belfy

#9369 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by belfy »

a mozda je halabuka samo da se izvuce vise para...
Matzan

#9370 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

Ovo dolje kod Mostara ne bih komentarisao, ne poznajem taj kraj.
Treba ovu priču sagledati sa svih strana, uključiti i istražne organe ako treba i naći pravedno rješenje.

Ali šta se ono u Jablanici dešava?
Je li to onaj "janjeći lobi" kako kažu u komentarima?

https://www.klix.ba/vijesti/bih/opcinsk ... /170123107
So What!

#9371 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Sapunica se nastavlja .....

Općinsko vijeće Jablanica protiv predloženih izmjena trase autoputa
Općinsko vijeće Jablanice, na vanrednoj sjednici održanoj u ponedjeljak, jednoglasno je usvojilo zaključak kojim se ne prihvaćaju amandmani na Prijedlog prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH "Autoceste na Koridoru 5C".

Image

Općinsko vijeće Jablanice zatražilo je od Vlade Federacije BiH, poslanika u Predstavničkom domu i delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH da se uvaže interesi općine Jablanica i općina koje gravitiraju priključku na koridor 5C planiranom u mjestu Glogošnica, općina Jablanica, tako što će odbaciti predložene amandmane ili podržati Prijedlog izmjene amandmana na Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za FBiH "Autocesta na Koridoru 5C", u dijelu koji se odnosi na dionicu trase 7: Sarajevo jug (Tarčin) – Konjic (petlja Ovčari) i dionicu 8: Konjic (petlja Ovčari) -Mostar (sjever).

Zatraženo je da se dosljedno ispoštuju obaveze iz Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i Zakona o principima lokalne samouprave FBiH, koje propisuju da se jedinice lokalne samouprave obavezno konsultuju u postupku donošenja Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH "Autoceste na Koridoru 5C".

Politički subjekti koji participiraju u Općinskom vijeću Jablanice zaduženi su da preko ministara u Vladi FBiH, poslanika u Predstavničkom domu i delegata u Domu naroda Parlamenta FBIH, urgiraju na dosljednom provođenju zahtjeva i stavova u vezi sa priključkom na "Autoceste na Koridoru 5C" iskazanih u Deklaraciji OV općine Jablanica, zaključcima vanredne sjednice Općinskog vijeća Jablanica i Sporazumu općinskih načelnika općina koje gravitiraju priključku u Jablanici, zaključeno je, između ostalog, na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Jablanica.
Klix
mayab

#9372 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mayab »

Better Man wrote:Glede te trase treba samo otići u u Katastar i vidjeti kosu vlasnici zemlje na pomenutoj dionici i kad su postali vlasnici iste. Ako su vlasnici naši bajni političari, onda vam je sve jasno.
I meni se čini da u tom zecu leži grm, čak ako se dobro sjećam prije par godina se pisalo da pojedinci iz "adezea" kupuju zemlju, jer znaju da će je kasnije višestruko skuplje prodati, lopovi prokleti, i ništa drugo :run:
Alfons Kauders

#9373 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:Sapunica se nastavlja .....

Općinsko vijeće Jablanica protiv predloženih izmjena trase autoputa
Općinsko vijeće Jablanice, na vanrednoj sjednici održanoj u ponedjeljak, jednoglasno je usvojilo zaključak kojim se ne prihvaćaju amandmani na Prijedlog prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH "Autoceste na Koridoru 5C".

Image

Općinsko vijeće Jablanice zatražilo je od Vlade Federacije BiH, poslanika u Predstavničkom domu i delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH da se uvaže interesi općine Jablanica i općina koje gravitiraju priključku na koridor 5C planiranom u mjestu Glogošnica, općina Jablanica, tako što će odbaciti predložene amandmane ili podržati Prijedlog izmjene amandmana na Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za FBiH "Autocesta na Koridoru 5C", u dijelu koji se odnosi na dionicu trase 7: Sarajevo jug (Tarčin) – Konjic (petlja Ovčari) i dionicu 8: Konjic (petlja Ovčari) -Mostar (sjever).

Zatraženo je da se dosljedno ispoštuju obaveze iz Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i Zakona o principima lokalne samouprave FBiH, koje propisuju da se jedinice lokalne samouprave obavezno konsultuju u postupku donošenja Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH "Autoceste na Koridoru 5C".

Politički subjekti koji participiraju u Općinskom vijeću Jablanice zaduženi su da preko ministara u Vladi FBiH, poslanika u Predstavničkom domu i delegata u Domu naroda Parlamenta FBIH, urgiraju na dosljednom provođenju zahtjeva i stavova u vezi sa priključkom na "Autoceste na Koridoru 5C" iskazanih u Deklaraciji OV općine Jablanica, zaključcima vanredne sjednice Općinskog vijeća Jablanica i Sporazumu općinskih načelnika općina koje gravitiraju priključku u Jablanici, zaključeno je, između ostalog, na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Jablanica.
Klix
Nikakav problem.

Neka osiguraju novac da se pokrije razlika u cijeni, i sto se mene tice neka prodje kroz centar Jablanice.

Nije neka cifra, oko pola milijarde. Zacas ce to na janjetini okrenut.
drug_profi

#9374 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

A sto se u komentarima neki benjamin zadao da nas ubjedi da je tunel Prenj sranje...
Alfons Kauders

#9375 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drugi profil wrote:A sto se u komentarima neki benjamin zadao da nas ubjedi da je tunel Prenj sranje...
Nema problema. Nek Benjo skupi 300 miliona eura, pa cemo da idemo okolo. :)
Post Reply