IRAN

Post Reply
salik79

#9351 Re: IRAN

Post by salik79 »

zvizdan wrote:U sustini, naravno da Iran nije savrsena drzava, nikakva Utopija ili Medinetul-fazile sto bi rekli u islamskoj tradiciji, bas kao sto to nije niti jedna druga drzava pod kapom nebeskom. Ono,medjutim, sto za Iran jeste bitno je to da je Iran ipak drzava koja se, u vremenu svekolike zatupljenosti, podredjenosti, zaostalosti, neobrazovanosti itd itd, onoga sto zovemo islamski svijet, eto drznula da bude svoja, da trazi svoj put, da se bori protiv milion i jedne prepreke na tom putu, krecuci se tim putem bez da ima slicnog uzora u savremenom svijetu, Na takvim putevima se i posrce, ali vazno je samo da se ustaje i ide dalje.

Koje to napredno drustvo nije moralo odbolovati svoje bolesti, i jos ih preboljeva? Pa kao da je jucer bilo kad se u toj istoj Americi crnci nisu smjeli voziti istim busevima kao bijelci. Halo, rasizam, najbesmislenija moguca vrsta segregacije, mrzis drugoga jer je drugacije boje koze. I jos uvijek je itekako ziv. Da ne idemo dalje. Zato je, kad se iole objektivno sagledaju stvari, bas onako jadno i nisko nesto se obrusavati na Iran. Narocito kad pritom ne ukazujes na nesto gdje stvarno ima prostora za pomak i na stvari koje bi to drustvo radi vlastitog dobra moralo unaprijediti, nego se sluzis glupavom propagandom. Vjesaju ljude (inace silovatelje, narko-dilere i slicno), ziva istina. Samo, i u Americi takodjer vjesaju, prze na elektricnim stolicama, daju injekciju. Slike s vjesanja u Texasu ili fotke nekoga koga peku na elektricnoj stolici su inace ushicujuci prizori? Postoje li ljudi koje zavrse u zatvoru zbog svojih stavova? Da, postoje. A u Americi su tokom hladnog rata, narocito njegovim pocetkom, inace vladale nevjerovatne slobode javne rijeci? Kakva je americka medijska scena danas? Ko upravlja njome? Ko proizvodi vijesti? Ima li Amerika, uostalom, svoju ideologiju? Brani li je i stiti?

Ukratko, pljuvati na ovakve nacine po Iranu moze neko ko je: a) prilicno ogranicen; b) zlonamjeran; c) vodjen nekakvim "vjerskim" motivima, d) sve to skupa :D

:thumbup: za upis!

Osvrnut cu se, kratkom opaskom, na uvecano. O kakvim preprekama se radi govori i UNHCR-ov izvjestaj za ovu (a i za sve prethodne godine), da je Iran skoro pa prepusten sam sebi, u skrbi za cca milion izbjeglih lica koje je ugostio, zbog nametnutih sankcija. I sam UNHCR ima nevidjene probleme u pruzanju pomoci izbjeglim osobama zbog tih (kako glupo zvuci "medjunarodnih", a svi znamo ko ih je nametnuo) sankcija.
salik79

#9352 Re: IRAN

Post by salik79 »

Iran named among top must-see destinations in 2016

Image

The Los Angeles Times newspaper has selected Iran among the top 16 must-see destinations in 2016.

According to a report released on Sunday, the LA times website identified Iran as one of the World’s Top 16 Tourism Destinations for 2016.

The report points out that many Americans are eager to visit Iran, and several tour operators are helping them. (In terms of U.S. government red tape, it’s easier than going to Cuba.)

It said that Iran is full of historic towers, mosques and squares, especially in the ancient city of Esfahan (where the atmospheric Abbasi Hotel is a favorite of western visitors).

LA times also made reference to Persepolis in Fars province, saying that “Persepolis, not far from the city of Shiraz, holds some of the most striking pre-Christian ruins outside of Egypt and Peru.”

According to the report, both destinations (Esfahan and Shiraz) are well removed from the Iraq and Afghanistan border zones, which the U.S. State Department urges travelers to avoid.

The report also added that “Tehran, more modern, includes many museums. To get there, Americans often fly to Istanbul, then continue on to Tehran or Esfahan.”

At Distant Horizons in Long Beach, owner Janet Moore told LA times that she is sending 14 groups to Iran in 2016 — twice the number she sent in 2014.

Even before sanctions are lifted, the number of foreigners visiting Iran has grown 12 percent in each of the past two years. In 2014, Iran hosted over 5 million tourists, bringing in some $7.5 billion in revenue.

At present, Iran is home to 19 UNESCO World Heritage sites. Some of them belong to pre-Islam Iran and some to post-Islam Iran.

Soltanifar, a member of Rouhani’s Cabinet, has said officials are trying to remove obstacles for tourists and issue visas on arrival at the airport in Tehran for nationals of 190 countries. They will be valid for 30 days, with the possibility of extending for another 15 days. Tourism authorities are also planning to issue electronic visas beginning next year, he said.

Americans and Brits traveling to Iran will need a visa ahead of time to enter mainland Iran, according to their respective governments. In 2014, there were 3,400 American visitors to Iran, up from 1,800 in 2013, Soltanifar said.

France, United Kingdom and Australia have relaxed travel advice for their citizens following the historic July nuclear deal. The U.K. reopened its embassy in Tehran in August after a four-year closure.

Iran aims to host 20 million tourists a year by 2025, with expectations of growing the tourist industry to $30 billion.

Image: Shapouri‬ Palace, ‪‎Shiraz‪
General War

#9353 Re: IRAN

Post by General War »

salik79 wrote:
Osvrnut cu se, kratkom opaskom, na uvecano. O kakvim preprekama se radi govori i UNHCR-ov izvjestaj za ovu (a i za sve prethodne godine), da je Iran skoro pa prepusten sam sebi, u skrbi za cca milion izbjeglih lica koje je ugostio, zbog nametnutih sankcija. I sam UNHCR ima nevidjene probleme u pruzanju pomoci izbjeglim osobama zbog tih (kako glupo zvuci "medjunarodnih", a svi znamo ko ih je nametnuo) sankcija.
...i nicim izazvanih :-D
tesanj

#9354 Re: IRAN

Post by tesanj »

General War wrote:
salik79 wrote:
placanjem reketa amerima bi rijesili ta problem... medjutim oni to ne zele :shock:
zrakomlat

#9355 Re: IRAN

Post by zrakomlat »

walter kurtz wrote:koja je fora pljuvati po iranu :zoka:
vala baš
General War

#9356 Re: IRAN

Post by General War »

tesanj wrote:
General War wrote:
salik79 wrote:
placanjem reketa amerima bi rijesili ta problem... medjutim oni to ne zele :shock:
Naravno,zato se iran opredjelio gajenjem a potom i izvozom fundamentalistickih ubleha...i super im ide :thumbup:
pirpa

#9357 Re: IRAN

Post by pirpa »

Shias and Sunnis meeting with Leader on the birthday anniversary of the holy Prophet

On the Birthday anniversaries of the Prophet of Islam and Imam Sadiq (peace be upon them), a group of Muslim countries' ambassadors and invitees to the 29th International Islamic Unity Conference met with the Leader of the Revolution.
Image
Gojeni H

#9358 Re: IRAN

Post by Gojeni H »

insomnia78 wrote:I cemu je fazon kad im u KSA odrezu glavu sabljom?
Ili kad ga u Americi ubodu injekcijom?
Avetinho

#9359 Re: IRAN

Post by Avetinho »

Gojeni H wrote:
Iako se generalno slazem po pitanju smrtne kazne bilo gdje, razlika je ogromna. Od razloga za zahtjev kazne, do sudskog procesa, prije i nakon presude, koji moze da traje decenijama u SAD, a satima u KSA.
pirpa

#9360 Re: IRAN

Post by pirpa »

Iran’s Islamic Revolution Guards Corps (IRGC) Aerospace Force has taken delivery of Emad precision-guided IRBM,the country’s latest domestically-built ballistic missile.
"The obvious target has been identified and is accurate, the destruction of Israel."
Martyr Sardar Emad Mughniyah

Image
pirpa

#9361 Re: IRAN

Post by pirpa »

Image
Gojeni H

#9362 Re: IRAN

Post by Gojeni H »

Avetinho wrote:
Gojeni H wrote:
Iako se generalno slazem po pitanju smrtne kazne bilo gdje, razlika je ogromna. Od razloga za zahtjev kazne, do sudskog procesa, prije i nakon presude, koji moze da traje decenijama u SAD, a satima u KSA.
Razlike postoje, naravno. Govorimo o drugacijim civilizacijama, od shvatanja sta bi zivot trebao predstavljati pa dalje ...
Proces je u konstantnom stanju evolucije, zar ne? Saznajemo nove stvari o DNK, rasnom profiliranju, itd.
Kikibombona

#9363 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Gojeni H wrote:
Razlike postoje, naravno. Govorimo o drugacijim civilizacijama, od shvatanja sta bi zivot trebao predstavljati pa dalje ...
Proces je u konstantnom stanju evolucije, zar ne? Saznajemo nove stvari o DNK, rasnom profiliranju, itd.
Kako Arapi na poluotoku dozivljavaju Irance, narod i iransku politiku?

Moze li se povuci paralela u odnosima prema Iranu sa jedne i recimo Turskom i Pakistanom sa druge strane?
Gojeni H

#9364 Re: IRAN

Post by Gojeni H »

Kikibombona wrote:
Gojeni H wrote:
Kako Arapi na poluotoku dozivljavaju Irance, narod i iransku politiku?

Moze li se povuci paralela u odnosima prema Iranu sa jedne i recimo Turskom i Pakistanom sa druge strane?
Huntington navodi 4 zemlje koje bi se mogle nametnuti kao "bazne zemlje" ili "core states" u islamskom svijetu: Turska, Iran, KSA i Pakistan.
Tako te zemlje vide jedna drugu, odnosno kao stvarne i potencijalne rivale.

Turci se pamte kroz Osmansko carstvo, ali i nasilni sekularizam Mustafe Kemala Ataturka. KSA i Turska tesko mogu biti u savezu na duge staze.
Pakistan, iako jedina islamska zemlja sa nuklearnim naoruzanjem, tesko moze evoluirati kao regionalna sila, jer ima previse internih etnickih sukoba.

Iran Arapi vide kao rivala, drugaciju kulturu i predvodnika sitskog islama. Blizina, drugaciji jezik, sekta, iranski nacionalizam, potencijalni neo-perzijski imperijalizam zabrinjava sve zemlje Zaljeva.
Iranaca ima dosta u Zaljevu. Dosta ih je u Kuvajtu sto legalno, sto ilegalno, a veliki broj ih je takodje u Dubaiju. U UAE imaju svoje skole i bolnice.
Uklapaju se u drustvo i generalno su cijenjeni kao obrazovani profesionalci.

Ne znam da li sam odgovorio na tvoje pitanje, ali eto bio je pokusaj, pa nemoj biti prestrog. :D
Kikibombona

#9365 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Gojeni H wrote:
Huntington navodi 4 zemlje koje bi se mogle nametnuti kao "bazne zemlje" ili "core states" u islamskom svijetu: Turska, Iran, KSA i Pakistan.
Tako te zemlje vide jedna drugu, odnosno kao stvarne i potencijalne rivale.

Turci se pamte kroz Osmansko carstvo, ali i nasilni sekularizam Mustafe Kemala Ataturka. KSA i Turska tesko mogu biti u savezu na duge staze.
Pakistan, iako jedina islamska zemlja sa nuklearnim naoruzanjem, tesko moze evoluirati kao regionalna sila, jer ima previse internih etnickih sukoba.

Iran Arapi vide kao rivala, drugaciju kulturu i predvodnika sitskog islama. Blizina, drugaciji jezik, sekta, iranski nacionalizam, potencijalni neo-perzijski imperijalizam zabrinjava sve zemlje Zaljeva.
Iranaca ima dosta u Zaljevu. Dosta ih je u Kuvajtu sto legalno, sto ilegalno, a veliki broj ih je takodje u Dubaiju. U UAE imaju svoje skole i bolnice.
Uklapaju se u drustvo i generalno su cijenjeni kao obrazovani profesionalci.

Ne znam da li sam odgovorio na tvoje pitanje, ali eto bio je pokusaj, pa nemoj biti prestrog. :D
Ok. Iz ovoga 'cijenjeni su' sam shvstio da se obicni narod opet uvazava, ali da politike siju strah...

Jasno je, prilicno.

Da li po tebi ima sanse da se u blizoj buducnosti ujedine zemlje arabijskog poluotoka?

Tesko je sada o tome pricati dok traje rat u Jemenu, ali... Zanima me da li postoje barijere medju obicnim ljudima, pa tek onda sta o tome misle drzave.
Gojeni H

#9366 Re: IRAN

Post by Gojeni H »

Kikibombona wrote:
Ok. Iz ovoga 'cijenjeni su' sam shvstio da se obicni narod opet uvazava, ali da politike siju strah...

Jasno je, prilicno.

Da li po tebi ima sanse da se u blizoj buducnosti ujedine zemlje arabijskog poluotoka?

Tesko je sada o tome pricati dok traje rat u Jemenu, ali... Zanima me da li postoje barijere medju obicnim ljudima, pa tek onda sta o tome misle drzave.
Grijesis. Kakogod zvucalo, Jemen je ujedinio emirate UAE-a, ali i vecinu zemalja Zaljeva. Stvari koje se prije samo godinu ili dvije nisu smjele spominjati kao sto je npr. ujedinjena vojska Zaljeva se sada sve cesce spominju cak i u medijima.

Licno ne mislim da ce se to desiti ukoliko Iran ne ucini korak kojim bi im, stvarno ili perceptivno, jos vise zaprijetio.
U strahu su velike oci, i u tom slucaju bi se vrlo vjerovatno krenulo sa jacanjem Saveza na vojnom ali mislim i ekonomskom planu.
Mlohavi

#9367 Re: IRAN

Post by Mlohavi »

Elijah J. Magnier ‏@EjmAlrai 4m4 minutes ago

#Saudi Inter Ministry announced d execution of Shia Sheikh #Nimr Baqr #al-Nimr. Will create condemnation from #Iran.

The execution of Sheikh #Nimr is an indicator to the level of deterioration of the #Iran - #SaudiArabia relationship at the moment.
Ne znam ni ko je nit zbog cega ubise covjeka al' vjerovatno vidjet cemo odgovor u Jemenu. :thumbup:

RT ‏@RT_com now
BREAKNG: Saudi Arabia executes 47 people, incl prominent Shiite cleric, on terror charges http://on.rt.com/70uq

Image Image

Sehid, covjek koji je rekao istinu nepravednim vladarima. :thumbup: :thumbup:
Em2r

#9368 Re: IRAN

Post by Em2r »

Za sta je bio optuzen Nimr
walter kurtz

#9369 Re: IRAN

Post by walter kurtz »

Em2r wrote:Za sta je bio optuzen Nimr
za siizam
Mlohavi

#9370 Re: IRAN

Post by Mlohavi »

Nimr was sentenced to death after he was found guilty disobedience to the king, inciting sectarian strife and encouraging and leading demonstrations [EPA]
Ako obratis paznju, izmedu redova pise zbog cega ga ubise...
Last edited by Mlohavi on 02/01/2016 16:37, edited 1 time in total.
mousstapha

#9371 Re: IRAN

Post by mousstapha »

Na klixovom članku stoji "šiitski vjerski službenik ajatolah šejh Nemr Bakir Al-Nemr." Fakat glup potez Saudijaca, jer ovo moze samo produbiti vjersku i politicku mrznju.
Gojeni H

#9372 Re: IRAN

Post by Gojeni H »

Mlohavi wrote:
Elijah J. Magnier ‏@EjmAlrai 4m4 minutes ago

#Saudi Inter Ministry announced d execution of Shia Sheikh #Nimr Baqr #al-Nimr. Will create condemnation from #Iran.

The execution of Sheikh #Nimr is an indicator to the level of deterioration of the #Iran - #SaudiArabia relationship at the moment.
Ne znam ni ko je nit zbog cega ubise covjeka al' vjerovatno vidjet cemo odgovor u Jemenu. :thumbup:

RT ‏@RT_com now
BREAKNG: Saudi Arabia executes 47 people, incl prominent Shiite cleric, on terror charges http://on.rt.com/70uq

Image Image

Sehid, covjek koji je rekao istinu nepravednim vladarima. :thumbup: :thumbup:
Nemoj mi zamjeriti ali mislim da je pogresno ovaj post stavljati na temu o Iranu. Ovo je upravo ono sto su mu htjeli prisiti, a pozivao ih je da iznesu dokaze njegove veze sa Iranom.
Rahmet mu, sehid ako Bog da.
Mlohavi

#9373 Re: IRAN

Post by Mlohavi »

Gojeni H wrote:
Nemoj mi zamjeriti ali mislim da je pogresno ovaj post stavljati na temu o Iranu. Ovo je upravo ono sto su mu htjeli prisiti, a pozivao ih je da iznesu dokaze njegove veze sa Iranom.
Rahmet mu, sehid ako Bog da.
Postavio sam iskljucivo zbog moguceg odgovora od strane Irana, do cega ce vjerovatno doci.
Ocito je da je Nimr, rahimehullah, bio operisan od sektastva, tako da ne mislim da je neki promasaj to sto je on rekao podijeliti gdje god se sektasto nazire. Kako na temi o Iranu tako i o Saudiji, Siriji...
pirpa

#9374 Re: IRAN

Post by pirpa »

‪#‎iran‬ posts anti riot force outside ‪#‎saudi‬ embassy in Tehran in anticipation of protests over killing of ‪#‎sheikhnimr‬

Image
mousstapha

#9375 Re: IRAN

Post by mousstapha »

Kako zive suniti u Iranu? Cini mi se da je bilo nekih osudjenika, ali se radi o politickim aktivistima.
Post Reply