Oznacio si nebitan dio teksta, a ja sam podebljao bitan, losa smjesa znaci da nije kvalitetna guma. Imao sam i ja isti slucaj, mogao sipreci 50k da se sara ne potrosi, auto Lada Niva, gume ruske neke...Sodom1 wrote:Ne slazem se s ovim , imao na terencu sara ko 2-3 prsta , ali ne valja smjesa . Isao triEstak na sat,malo dirno kocnicu okrenulo me otisao na druku stranu kolovoza , zamalo pjesaka udario, kad se nisam sasro.tempuser wrote:Ja ne znam cemu tolika filozofija, stvar sa gumama je jako prosta.
S jedne strane svaka kvalitetna guma, a ne mora biti premium, ce jednako "uraditi" uraditi posao kao i premium ukoliko ima sare na sebi. Bitno je da je vozac svjestan kakve gume ima na autu i nikad nece dospjeti u situaciju da mu kvalitet premium gume u ekstremnim situacijama spasava glavu. Imas Tigra, znas da ti je put kocenja 10m duzi od Michelina, vozi sporije, ali ces sa Tigrom doci tamo gdje si krenuo isto kao sa Michelinom. Niko od nas ne vozi na noz da mu je to presudno.
S druge strane, apsurdno je negorati da je kvalitet premium guma bolji, osim ponasanja u tim eksrtemnim situacijama, koje su rijetke, ne vozimo mi svake godine nove gume, a kvalitet premium gume se ocitava dugorocno kroz godine koristenja i kilometrazu. Napisah ranije, ja bih sa Eskimom S3 provrtio sigurno sezonu-dvije, sto se sare i drzanja tice da se nije izvotoperio gazeci sloj.
Ali zato u blatu cupa
Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tempuser
#9351 Re: Dolazi zima - zimske gume
- Sodom1
#9352 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nakont toga samo da kazem dobra smjesa i dobra sara je dobitna kombinacija
-
jefferson
#9353 Re: Dolazi zima - zimske gume
Smjesa kod zimskih guma je sustina. Problem sa zimskim gumama je kada se proizvodjac fokusira na performanse po ledu, gume gube performanse na mokrom. Jednostavno smjesa koja poboljsava performanse po ledu nije bas najbolja za mokro i obrnuto. Tu je najveca razlika izmedju vrhunskih guma i "budzet" guma, jer pomirit performanse po mokrom i ledu je vrlo skup sport. Napraviti gumu koja rovi u 30cm snijega je od svih disciplina najlakse.Sodom1 wrote:Nakont toga samo da kazem dobra smjesa i dobra sara je dobitna kombinacija
Npr. Nokian Hakka R2 je najbolja guma po ledu prema Skandinavskim testovima, i ubjedljivo najlosija po mokrom. Tu proizvodjaci kao sto su Continental, Michelin, Bridgestone itd. uskacu i nude gume koje su prakticno u svemu dobre, a ni u jednoj disciplini ubjedljivo najbolje.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#9354 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sarajevo-Kaljina preko Romanije.
Sve vrste uslova na cesti. Snijeg, led, mokro, posuto, manje posuto i nikako posuto. GY UG9.
Covjek se stvarno namuci da mu se upali TC i to jedva, stao u brdu i puni gas u prvoj. I jos jednom trepnu TC u drugoj.
Nikakvo divljanje nigdje zive duse, osim slepera sto izvlace sumu. Koji su krajnje kulturno usporili i sklonili se
koliko su mogli u stranu da se mimoidjemo. Jednom od njih sam i ja stao "na pravcu" jer da sam dalje vozio,
on kakav god da je vozac u onim krivinama ne bi mogao kontrolisati prikolicu, a ni kamion "baš" koliko je "šume" natovario.
U Mokrom skidaju lance i pored prosirenja rade to na sred ceste ispred krivine, stvarno je ruski rulet obici ih.
UG5 pa sad UG9 koje mi odgovaraju, UG6 nisu bile to (tada auto nije imalo ovo elektronske perikusije)Alpin3 solidne (5 sezona), Barum 3 neocekivano dobre (1 sezona).
Sve vrste uslova na cesti. Snijeg, led, mokro, posuto, manje posuto i nikako posuto. GY UG9.
Covjek se stvarno namuci da mu se upali TC i to jedva, stao u brdu i puni gas u prvoj. I jos jednom trepnu TC u drugoj.
Nikakvo divljanje nigdje zive duse, osim slepera sto izvlace sumu. Koji su krajnje kulturno usporili i sklonili se
koliko su mogli u stranu da se mimoidjemo. Jednom od njih sam i ja stao "na pravcu" jer da sam dalje vozio,
on kakav god da je vozac u onim krivinama ne bi mogao kontrolisati prikolicu, a ni kamion "baš" koliko je "šume" natovario.
U Mokrom skidaju lance i pored prosirenja rade to na sred ceste ispred krivine, stvarno je ruski rulet obici ih.
UG5 pa sad UG9 koje mi odgovaraju, UG6 nisu bile to (tada auto nije imalo ovo elektronske perikusije)Alpin3 solidne (5 sezona), Barum 3 neocekivano dobre (1 sezona).
-
NediM17
#9355 Re: Dolazi zima - zimske gume
Cuvajte se crnog leda! Jutros je malo potrusio snijeg po cesti, preko dana se otopio, veceras je zaledio. Slabo su posipali!
Sve sam bio u gradskoj voznji, ali na 2 skroz lagana kocenja, sasvim neocekivano, ABS lupi par puta. Daleko od bilo kakvog incidenta, ali budite oprezni i nemojte se previse uzdati u Goodyear, Michelin, Continental! Na ledu nema gume!
Sve sam bio u gradskoj voznji, ali na 2 skroz lagana kocenja, sasvim neocekivano, ABS lupi par puta. Daleko od bilo kakvog incidenta, ali budite oprezni i nemojte se previse uzdati u Goodyear, Michelin, Continental! Na ledu nema gume!
-
530i
#9356 Re: Dolazi zima - zimske gume
Istina za crni led, i ja sam sinoć primjetio iste simptome.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#9357 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma normalna pojava kod nas.
-
condy
#9358 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jel se to opet hvali sluzbenim automamar1994 wrote:ma mercedes onaj kockastiTravnički Noćni Šetač wrote:
Misliš na mene? ... zašto misliš da su mi pare bitne ? ... ili da me pogađa... volio bih znati koje auto od 450 KS i preko 3 tone nosi te gume... jednostavno pitanje na koje ne želiš da odgovoriš...
- Warashii
#9359 Re: Dolazi zima - zimske gume
NediM17 wrote:Cuvajte se crnog leda! Jutros je malo potrusio snijeg po cesti, preko dana se otopio, veceras je zaledio. Slabo su posipali!
Ne moramo ko ameri "izmisljati" neke fensi nazive.
-
boshniak
#9360 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nije fensi naziv, led je led, a crni led je drugi naziv za poledicu, poledica je tesko ili nikako vidljiva za vozaca.Warashii wrote:sasvim je dovoljno leda.
Ne moramo ko ameri "izmisljati" neke fensi nazive
-
NediM17
#9361 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma nije ni bitno, bitna je poenta. Ali da, crni led je upravo to, nevidljiv, reklo bi se cesta je suha ili izlizana od tockova, ali kada shvatimo da to nije tako, moze biti prekasno! Zato polako i pamet u glavu!
Kada naidjete na led (odnosno crni led), guma kakva god da je, nije dovoljno dobra, pogotovo ako je u pitanju krivina i malo veca brzina, podupravljanje je neminovno.
E tada neka vam je Bog na pomoci. Da se auto vrati u putanju treba znanja, ali i jos vise srece.
Prva opcija je popustanje papucice gasa, druga opcije je stiskanje kvacila ako je rucni mjenjac, a treca biti ili ne biti, stisak kocnice, ali tada se javlja rizik od zabacivanja zadnjeg kraja i preupravljanja jer teziste vozila prebacujemo naprijed, prednji tockovi dobijaju grip, ali zadnji gube.
Sad cemo se opet vratiti na onu pricu gdje staviti bolje gume, na prednju ili zadnju osovinu. Moj konacan odgovor, NA OBJE!
http://maris.rs/crni-led-kako-ga-nadmudriti/
Kada naidjete na led (odnosno crni led), guma kakva god da je, nije dovoljno dobra, pogotovo ako je u pitanju krivina i malo veca brzina, podupravljanje je neminovno.
E tada neka vam je Bog na pomoci. Da se auto vrati u putanju treba znanja, ali i jos vise srece.
Prva opcija je popustanje papucice gasa, druga opcije je stiskanje kvacila ako je rucni mjenjac, a treca biti ili ne biti, stisak kocnice, ali tada se javlja rizik od zabacivanja zadnjeg kraja i preupravljanja jer teziste vozila prebacujemo naprijed, prednji tockovi dobijaju grip, ali zadnji gube.
Sad cemo se opet vratiti na onu pricu gdje staviti bolje gume, na prednju ili zadnju osovinu. Moj konacan odgovor, NA OBJE!
http://maris.rs/crni-led-kako-ga-nadmudriti/
- Warashii
#9362 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nikad mi nismo imali taj naziv. Nastao je od amera i njihovog "black ice". Prije par godina smo par puta spomenuli ovdje upravo taj crni ledboshniak wrote:Nije fensi naziv, led je led, a crni led je drugi naziv za poledicu, poledica je tesko ili nikako vidljiva za vozaca.Warashii wrote:sasvim je dovoljno leda.
Ne moramo ko ameri "izmisljati" neke fensi nazive
Kontam zašto se zove tako a od prije sam čuo samo kod amera a eto usvaja se i kod nas.
Al et lako god ga zvali jbn je.
- permanentan
#9363 Re: Dolazi zima - zimske gume
Maloprije u praonici gledam na autu Phenix gume, primijetih da nemaju oznaku onih planinskih vrhova... Naziv gume PH03 Winter i imaju m+s. Kako zakon gleda na te gume posto nemaju tu oznaku planinskih vrhova. Priznaju li se kao zimske gume?
- konektovan
#9364 Re: Dolazi zima - zimske gume
To su protekt gume. Po našem zskonu priznaju, koliko znam.permanentan wrote:Maloprije u praonici gledam na autu Phenix gume, primijetih da nemaju oznaku onih planinskih vrhova... Naziv gume PH03 Winter i imaju m+s. Kako zakon gleda na te gume posto nemaju tu oznaku planinskih vrhova. Priznaju li se kao zimske gume?
-
NediM17
#9365 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne priznaju! Zimska guma mora imati znak planine ili pahuljice! Kraj price! Ja na sluzbenom auto vozim ljetne M+S gume, sta cemo sada? A zimske su Goodyear UG SUV+, takodjer M+S, ali sa znakom planine. 
Vozio sam i na Sorentu Cooper Discoverer M+S, takodjer ljetne, odnosno bez pahuljice ili planine, i zato sam da bih bio ispravan pred zakonom nosao lance u gepeku, i to prave, debele, za terence. Auto je kod mene bio kratak period tako da mi se nije uvaljivalo za zimske gume, ali nisam ga ni vozao kada su temperature u minusu.
Vozio sam i na Sorentu Cooper Discoverer M+S, takodjer ljetne, odnosno bez pahuljice ili planine, i zato sam da bih bio ispravan pred zakonom nosao lance u gepeku, i to prave, debele, za terence. Auto je kod mene bio kratak period tako da mi se nije uvaljivalo za zimske gume, ali nisam ga ni vozao kada su temperature u minusu.
- permanentan
#9366 Re: Dolazi zima - zimske gume
Znam da su protekt gume, zato i pitam jer dosta raje vozi na njima. Znaci moraju i lanci.
- konektovan
#9367 Re: Dolazi zima - zimske gume
NediM17 wrote:Ne priznaju! Zimska guma mora imati znak planine ili pahuljice! Kraj price! Ja na sluzbenom auto vozim ljetne M+S gume, sta cemo sada? A zimske su Goodyear UG SUV+, takodjer M+S, ali sa znakom planine.
U periodu od 15. novembra do 15. aprila za sva vozila na putevima BiH važi obaveza posjedovanja zimske opreme. Šta se podrazumijeva pod zimskom opremom za putničke automobile?
Zimske gume (oznaka M+S ili pahuljica), s minimalnom dubinom profila 4 mm, na svim točkovima
ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila 4 mm i s lancima za snijeg pripremljenim za postavljanje na pogonske točkove.
-
NediM17
#9368 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ko je rek'o, zeko rek'o?
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim
oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina
gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,
http://komorabih.ba/dokumenti/transport ... _13-07.pdf
Osma godina kako ova tema postoji, i neki jos ne znaju sta je zimska guma. Dakle, nije MS ili pahuljica (planina), nego MS i pahuljica (planina).
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim
oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina
gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,
http://komorabih.ba/dokumenti/transport ... _13-07.pdf
Osma godina kako ova tema postoji, i neki jos ne znaju sta je zimska guma. Dakle, nije MS ili pahuljica (planina), nego MS i pahuljica (planina).
- Filter
#9369 Re: Dolazi zima - zimske gume
ljudstvo, vani je pravo klizavo. valjda djubre iz ove maglustine
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#9370 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kao da je malo kiše palo, auto je bilo ko da si ga staklom ledenim prelio
Takva je i cesta. Međutim, Sava bez problema
Takva je i cesta. Međutim, Sava bez problema
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#9371 Re: Dolazi zima - zimske gume
Raja polako i oprezno vani je ko po staklu.
- drug_profi
#9372 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja nisam nista primjetio.
GY UG8
GY UG8
-
530i
#9375 Re: Dolazi zima - zimske gume
Warashii wrote:sasvim je dovoljno leda.
Ne moramo ko ameri "izmisljati" neke fensi nazive.
Za crni led sam čuo i prije interneta, a rekao bih da postoji i razlika, nije samo neki pomodni naziv.
Kad kažeš led, to je obično ovako:

Crni led jer je crn...i teško uočljiv, ovako: