Ovo haračBoemica wrote:![]()
Ateizam vs. Religija
- MarlboroGold
#9351 Re: Ateizam vs. Religija
- Smrcak15
#9352 Re: Ateizam vs. Religija
evo ima ti nesto Allah reci iz Kur'ana:Boemica wrote:![]()
9:82 Malo će se oni smijati, a dugo će plakati, biće to kazna za ono što su zaslužili.
23:102. Oni čija dobra djela budu teška, oni će želje svoje ostvariti,
103. a oni čija dobra djela budu lahka, oni će posve izgubljeni biti, u Džehennemu će vječno boraviti,
104. vatra će im lica pržiti i iskeženih zuba će u njemu ostati.
105. "Zar vam ajeti Moji nisu kazivani, a vi ste ih poricali?"
106. "Gospodaru naš," - reći će - "naši prohtjevi su bili od nas jači, te smo postali narod zalutali.
107. Gospodaru naš, izbavi nas iz nje; ako bismo ponovo zlo radili, sami bismo sebi nepravdu učinili.
108. "Ostanite u njoj prezreni i ništa Mi ne govorite!" - reći će On.
109. "Kad su neki robovi Moji govorili: ’Gospodaru naš, mi vjerujemo, zato nam oprosti i smiluj nam se, jer Ti si najmilostiviji!’
110. vi ste im se toliko rugali da ste zbog toga na Mene zaboravljali i uvijek ste ih ismijavali.
73:12. biće u Nas, doista, okova i ognja,
13. i jela koje u grlu zastaje, i patnje nesnosne
38:8... Ali, oni u Opomenu Moju sumnjaju zato što kaznu Moju nisu iskusili.
-
broj dva
#9353 Re: Ateizam vs. Religija
Nekim vjernicima se diže čuna kada zamisle patnje nas nevjernika u paklu.
- MarlboroGold
#9354 Re: Ateizam vs. Religija
Ma nije... hoće da nas izvedu na pravi put. Neki bi to i sabljom da mogu 
- Smrcak15
#9355 Re: Ateizam vs. Religija
meni bi draze bilo da ti tefericis po dzennetu mojim sebebom nego da te na rostilj u pakao odvedu.broj dva wrote:Nekim vjernicima se diže čuna kada zamisle patnje nas nevjernika u paklu.
jer svrha , i jedina svrha mog ulaska u forum religija ovdje je da bi pokusao izcupati iz kandzi dzehenemskih takve kao ti i da udju u taj Raj.
jer da se meni dize cuna kao sto kazes kao da mi je drago patnje nevjernika u paklu, onda vam ja ne bi nista govorio o islamu, nego bi vas tapcao samo pa ramenima,i govorio samo nastavite kako ste i do sad
gore je za tebe, ako ti mislim zlo a tapcem te po ramenima i govorim ma ne brini se druze nista, nego da te plasim zeleci ti dobro.
- Bloo
- Globalna šefica
#9356 Re: Ateizam vs. Religija
I kad uradiš presijek svog forumskog djelovanja, sa svim svojim reinkarnacijama, koliko si ih uspio iščupati iz kandži dzehenemskih?
Moja procjena: 0
- beni-bu-man
#9357 Re: Ateizam vs. Religija
jel ovo neki vic smrle ?Smrcak15 wrote:evo ima ti nesto Allah reci iz Kur'ana:Boemica wrote:![]()
9:82 Malo će se oni smijati, a dugo će plakati, biće to kazna za ono što su zaslužili.
23:102. Oni čija dobra djela budu teška, oni će želje svoje ostvariti,
103. a oni čija dobra djela budu lahka, oni će posve izgubljeni biti, u Džehennemu će vječno boraviti,
104. vatra će im lica pržiti i iskeženih zuba će u njemu ostati.
105. "Zar vam ajeti Moji nisu kazivani, a vi ste ih poricali?"
106. "Gospodaru naš," - reći će - "naši prohtjevi su bili od nas jači, te smo postali narod zalutali.
107. Gospodaru naš, izbavi nas iz nje; ako bismo ponovo zlo radili, sami bismo sebi nepravdu učinili.
108. "Ostanite u njoj prezreni i ništa Mi ne govorite!" - reći će On.
109. "Kad su neki robovi Moji govorili: ’Gospodaru naš, mi vjerujemo, zato nam oprosti i smiluj nam se, jer Ti si najmilostiviji!’
110. vi ste im se toliko rugali da ste zbog toga na Mene zaboravljali i uvijek ste ih ismijavali.
73:12. biće u Nas, doista, okova i ognja,
13. i jela koje u grlu zastaje, i patnje nesnosne
38:8... Ali, oni u Opomenu Moju sumnjaju zato što kaznu Moju nisu iskusili.
- MarlboroGold
#9358 Re: Ateizam vs. Religija
Mislim da je i Allah svjestan da je Kur'anu potreban "remont".
- beni-bu-man
#9359 Re: Ateizam vs. Religija
nek ga smrle remontiraMarlboroGold wrote:Mislim da je i Allah svjestan da je Kur'anu potreban "remont".
- Smrcak15
#9360 Re: Ateizam vs. Religija
moja duznost kao vjernika je da ukazem, jer ako svaki covjek zivi samo za sebe , da se ne brine za ostale....Allah ne voli to, da se vjera cuva samo za sebe i niko vise ne smije uci u nju...nije islam nicija cacevina...nego ladja spasa, dobro dosao je svako u nju.Bloo wrote:I kad uradiš presijek svog forumskog djelovanja, sa svim svojim reinkarnacijama, koliko si ih uspio iščupati iz kandži dzehenemskih?
- Bloo
- Globalna šefica
#9361 Re: Ateizam vs. Religija
Smrcak15 wrote:moja duznost kao vjernika je da ukazem, jer ako svaki covjek zivi samo za sebe , da se ne brine za ostale....Allah ne voli to, da se vjera cuva samo za sebe i niko vise ne smije uci u nju...nije islam nicija cacevina...nego ladja spasa, dobro dosao je svako u nju.Bloo wrote:I kad uradiš presijek svog forumskog djelovanja, sa svim svojim reinkarnacijama, koliko si ih uspio iščupati iz kandži dzehenemskih?
Opet te pitam. Procenat uspješnosti?i jedina svrha mog ulaska u forum religija ovdje je da bi pokusao izcupati iz kandzi dzehenemskih takve kao ti i da udju u taj Raj.
- Smrcak15
#9362 Re: Ateizam vs. Religija
ne vazno...ne mora niko ako nece sto se mene tice, kako je kome voljaBloo wrote:Smrcak15 wrote:moja duznost kao vjernika je da ukazem, jer ako svaki covjek zivi samo za sebe , da se ne brine za ostale....Allah ne voli to, da se vjera cuva samo za sebe i niko vise ne smije uci u nju...nije islam nicija cacevina...nego ladja spasa, dobro dosao je svako u nju.Bloo wrote:I kad uradiš presijek svog forumskog djelovanja, sa svim svojim reinkarnacijama, koliko si ih uspio iščupati iz kandži dzehenemskih?
Moja procjena: 0Opet te pitam. Procenat uspješnosti?i jedina svrha mog ulaska u forum religija ovdje je da bi pokusao izcupati iz kandzi dzehenemskih takve kao ti i da udju u taj Raj.
- beni-bu-man
#9363 Re: Ateizam vs. Religija
pa sto nas onda hadnris
- Smrcak15
#9364 Re: Ateizam vs. Religija
zato sto hoces da budes handrenbeni-bu-man wrote:pa sto nas onda hadnris
- Bloo
- Globalna šefica
#9365 Re: Ateizam vs. Religija
Nema potrebe za ironičnim cmakanjem.Smrcak15 wrote:
ne vazno...ne mora niko ako nece sto se mene tice, kako je kome volja
Važno je.
Ako već godinama egzistiraš kao daija forumski, te pozivaš u islam, a niko se ne odaziva (zapravo više uspijevaš da antagoniziraš), možda je vrijeme da se zapitaš da li je tvoj pristup ispravan.
Just sayin'.
- Smrcak15
#9366 Re: Ateizam vs. Religija
vidi jednu stvar, nije pravilo da svako ko nesto cuje ili procita o islamu da ce ga to privuci u islam....u islam se ulazi kada dobijes sto bi se reklo pozivnicu od onoga gore...kada on odluci da ti ukaze milost, okrene ti srce prema njemu i islamu, omili ti islam, a ako hoce da te udalji od islama prepusti covjeka sejtanu, koji uzjase covjeka i nabaci mu "naocale" sro bi se reklo, koje iskrivljuju stvarnost, pa dobro postane zlo, a zlo postane dobro u ocima takvih.Bloo wrote:Nema potrebe za ironičnim cmakanjem.Smrcak15 wrote:
ne vazno...ne mora niko ako nece sto se mene tice, kako je kome volja
Važno je.
Ako već godinama egzistiraš kao daija forumski, te pozivaš u islam, a niko se ne odaziva (zapravo više uspijevaš da antagoniziraš), možda je vrijeme da se zapitaš da li je tvoj pristup ispravan.
Just sayin'.
na sudnjem danu ce dolaziti poslanika pred Allaha a sa njim 0 sljedbenika, niko nije htio da im se odazove...tako da ne gledam ja hocu li imati sljedbenika ili ne, nije to moje, to je u Allahovim rukama, ja samo svoju obavezu obavljam, da prenesem onom sto znam,da ne zadrzajem za sebe samo a ostale ko hebe.
- Bloo
- Globalna šefica
#9367 Re: Ateizam vs. Religija
Pa onda pusti ljude da dobiju pozivnicu od Allaha, a ti, pošto je očito nakon višegodišnjeg prezentovanja ideologije u koju vjeruješ nisi pobrao nikakav uspjeh, možda da se okreneš onom što ti najbolje ide - gljivama.
- beni-bu-man
#9368 Re: Ateizam vs. Religija
ja o mnozini on u jedniniSmrcak15 wrote:zato sto hoces da budes handrenbeni-bu-man wrote:pa sto nas onda hadnris
- jasko_ba
#9369 Re: Ateizam vs. Religija
Bloo wrote:Pa onda pusti ljude da dobiju pozivnicu od Allaha, a ti, pošto je očito nakon višegodišnjeg prezentovanja ideologije u koju vjeruješ nisi pobrao nikakav uspjeh, možda da se okreneš onom što ti najbolje ide - gljivama.

-
Maxxtro
#9370 Re: Ateizam vs. Religija
HardcoreMX wrote:vrijeme je relativno..fizika kaze..mislis li da je neobicna poveznica s tim i akcent na vremenu takodjer i u teologiji odnosno u istoimenoj suri vrijeme za koju islamski izvori kazu da je to ashabima bilo dovoljno...Maxxtro wrote:Mislim da relativno dobro poznajem i jedno i drugo, pa bih volio cuti detaljno obrazlozenje zbog cega tako mislis. Moje licno uvjerenje je da te ni nauka ni logika nece daleko dovesti po tom pitanju te da je pitanje vise nekih licnih iskustava i preferencija cemu naginjes.HardcoreMX wrote:onaj tko poznaje nauku..logiku.. ne vjeruje, nego zna da ateizam nije logican...mozda lolgican..ponekad..
Mozes li malo precizirati ovdje, sta tacno treba da bude neobicno. Sta je bilo dovoljno ashabima? Ako mislis na one ajete Kur'ana u kojima se nagovjestava relativnost vremena, ta je poveznica veoma labava i ne mora nuzno biti od znacaja. Hocu reci, sigurno je interesantno i ako vec tezis ka vjerovanju to moze biti nesto sto ce ti ucvrstiti vjeru, ali ne prolazi rigoroznu kontrolu naucnog ili logickog dokaza za nekoga ko je skeptik.
- Dozer
#9371 Re: Ateizam vs. Religija
A ja bih tebe pitao - kako ti danas znas koliko je lako ili tesko bilo vjerovati u boga prije 1000-2000-5000 godina...?Smrcak15 wrote: ovo je strahovita zabluda, evo ja cu ti kao islamski vjernik reci ovo....prije moderne nauke teze je bilo vjerovati u Boga nego sto je sad stanje, sad je puno lakse vjerovati u Boga ovo govorim iz nase islamske perspektive,ne govorim ovo za druge vjere.
sad meni kao vjerniku je nikad lakse za vjerovati u Boga nego sto je sad stanje.
Ovo ti je do sad detajno objasnjeno jedno 10 puta, ali dzaba... Ocito si sva ta objasnjenja, a koja su potkrijepljena naucnim dokazima i cinjenicama, jednostavno pomnozio s nulom, sacekao malo, pa onda jovo-nanovo sa svojim mantranjem o "pozitivnim mutacijama"...evolucija je teorija, ne fakt, shvati to, nemozes jednom teorijom pokusavati osporiti drugu teoriju, nego samo naucnim faktom moze drugu teoriju pobiti.
uopstalom, nema pozitivnih mutacija, a ako nemas pozitivnih mutacija nemas ni evolucije gdje ces slucajni dogadjaji doprinositi novim infomracijama u DNK.
Hajde ti nama, za pocetak, objasni sta je to "negativna mutacija", i kako mi uopste znamo da je negativna ili pozitivna, s obzirom da genetska mutacija ne traje 2 dana, kako ti to zamisljas, nego minimalno 20.000+ godina?
S naukom na danasnjem nivou, kao i cinjenicom da se ona ubrzano razvija i da danas znamo gomilu stvari koje nismo znali prije samo 100 godina, tek su sada zapravo stvoreni preduzlovi za precizno pracenje genetike. Ali, to znaci da ce tek neko za 100-200-1000+ godina, i na bazi onoga sto bude danas zapisano o genetici, mutacijama, itd., moci reci - da, ova mutacija koja je pocela prije 1000+ godina je pozitivna za nas. Ili negativna. Kontas?
Kada se prica o genetici, a pogotovo o mutacijama, tu se ne prica o necemu sto je vidljivo tokom jednog ljudskog zivota, nego o necemu sto se proteze kroz stotine generacija, sto se prati, proucava i uporedjuje, i tek nekad u buducnosti ce se moci reci da li je to stvar nase evolucije i prilagodjavanja uslovima na planeti. To ne ide bas kako ti zamisljas, za dvije hefte...
Vec sam ti postavljao ova pitanja, a ti si davao nekakve besmislene odgovore o kojekakvoj ljepoti muskaraca i zena, itd., ali zapravo nikad nisi dao smislen odgovor na prosta pitanja:
- Otkud nam dlake na tijelu i cemu sluze danas, a cemu su sluzile nekada (ovo ti je samo jedna od mutacija koju i sam mozes registrovati, i to cak vrlo brza, sto mozes skontati ako pogledas svoje noge iznad clanaka i do otprilike pola cjevanice)?
- Zasto imamo ocnjake kao i svi ostali mesojedi na planeti, ali ipak manje (ovo ti je jos jedna mutacija koju sam mozes registrovati)?
- Zasto imamo tolike DNK slicnosti sa svim zivim bicima na planeti, ali i biljkama (ovo je nesto na sta jos ne postoji konacni odgovor)?
itd.itd.
Svaka mutacija doprinosi novim informacijama u DNK. Tvoj problem je sto ne kontas sta je tacno DNK (to je kiselina) i sta je cini. I, naravno, ne kontas ovo sto ti rekoh iznad, vezano za vremenski okvir.Objani mi koje mutacije doprinose novim informacijama u DNK?
Navodno sonde u dobokom svemiru vec godinama hvataju neki cudni tupi i ponavljajuci zvuk...nesto kao "tup...tup...tup...", propraceno nekim jos cudnijih tihim sustanjem nakon svakog tog "tup".JVC wrote: "I Bog ih blagoslovi, i reče im Bog: "Rađajte se i množite se, napunite zemlju i podvrgnite je sebi! Vladajte nad ribama morskim, nad pticama nebeskim i nad svakim živim bićem, što se miče na zemlji!" Postanak 1:28.
Dekodiranjem se doslo do zakljucka da je to "tup..." zvuk identican udaranju glave od zid, a digitalnim izostravanjem onog "sustanja" nakon tog "tup..." razaznao se arapski jezik... Rezultat do kojeg se doslo je bio zapanjujuci - bog uredno lupa glavom od zid svaki dan, i sam sebi ponavlja - "sto li stvorih onakve imbecile...sto li stvorih onakve imbecile... sto li stvorih onakve imbecile..."
OVDJE se moze sve to lijepo cuti i vidjeti.
Logicno. Jer bog je samo ljudska teorija s elementima bajke, dakle izmisljotina. Nije naucna teorija i ne postoje nikakvi faktori koji bi se mogli ispitati bilo kojom naucnom metodom. Mada, psihologija ima neke interesantne zakljuckeHadzi Lojo wrote: Dosta naucnih teorija padne u vodu. Protiv Boga ne moze niko.
Last edited by Dozer on 29/10/2018 12:46, edited 1 time in total.
- shbc
#9372 Re: Ateizam vs. Religija
Smrle je onaj lik iz facebook grupe koji smori postovima, toliko da ljudi napustaju grupu skroz. Ali on i dalje posta li posta... Za dobrobit grupe naravno 
Frajeru jedini razlog ulaska na forum da ljude uvede u Islam, a uspio samo da ih izvede. Nije da me nesto briga sto ih izvodi, al' eto... Dovoljno govori to sto njemu to ne smeta. Jedino mi problem sto cu i u dzehenemu morati slusati ove njegove nebuloze
Frajeru jedini razlog ulaska na forum da ljude uvede u Islam, a uspio samo da ih izvede. Nije da me nesto briga sto ih izvodi, al' eto... Dovoljno govori to sto njemu to ne smeta. Jedino mi problem sto cu i u dzehenemu morati slusati ove njegove nebuloze
- Smrcak15
#9373 Re: Ateizam vs. Religija
Dozer wrote:A ja bih tebe pitao - kako ti danas znas koliko je lako ili tesko bilo vjerovati u boga prije 1000-2000-5000 godina...?Smrcak15 wrote: ovo je strahovita zabluda, evo ja cu ti kao islamski vjernik reci ovo....prije moderne nauke teze je bilo vjerovati u Boga nego sto je sad stanje, sad je puno lakse vjerovati u Boga ovo govorim iz nase islamske perspektive,ne govorim ovo za druge vjere.
sad meni kao vjerniku je nikad lakse za vjerovati u Boga nego sto je sad stanje.
Ovo ti je do sad detajno objasnjeno jedno 10 puta, ali dzaba... Ocito si sva ta objasnjenja, a koja su potkrijepljena naucnim dokazima i cinjenicama, jednostavno pomnozio s nulom, sacekao malo, pa onda jovo-nanovo sa svojim mantranjem o "pozitivnim mutacijama"...evolucija je teorija, ne fakt, shvati to, nemozes jednom teorijom pokusavati osporiti drugu teoriju, nego samo naucnim faktom moze drugu teoriju pobiti.
uopstalom, nema pozitivnih mutacija, a ako nemas pozitivnih mutacija nemas ni evolucije gdje ces slucajni dogadjaji doprinositi novim infomracijama u DNK.
Hajde ti nama, za pocetak, objasni sta je to "negativna mutacija", i kako mi uopste znamo da je negativna ili pozitivna, s obzirom da genetska mutacija ne traje 2 dana, kako ti to zamisljas, nego minimalno 20.000+ godina?
S naukom na danasnjem nivou, kao i cinjenicom da se ona ubrzano razvija i da danas znamo gomilu stvari koje nismo znali prije samo 100 godina, tek su sada zapravo stvoreni preduzlovi za precizno pracenje genetike. Ali, to znaci da ce tek neko za 100-200-1000+ godina, i na bazi onoga sto bude danas zapisano o genetici, mutacijama, itd., moci reci - da, ova mutacija koja je pocela prije 1000+ godina je pozitivna za nas. Ili negativna. Kontas?
Kada se prica o genetici, a pogotovo o mutacijama, tu se ne prica o necemu sto je vidljivo tokom jednog ljudskog zivota, nego o necemu sto se proteze kroz stotine generacija, sto se prati, proucava i uporedjuje, i tek nekad u buducnosti ce se moci reci da li je to stvar nase evolucije i prilagodjavanja uslovima na planeti. To ne ide bas kako ti zamisljas, za dvije hefte...
Vec sam ti postavljao ova pitanja, a ti si davao nekakve besmislene odgovore o kojekakvoj ljepoti muskaraca i zena, itd., ali zapravo nikad nisi dao smislen odgovor na prosta pitanja:
- Otkud nam dlake na tijelu i cemu sluze danas, a cemu su sluzile nekada (ovo ti je samo jedna od mutacija koju i sam mozes registrovati, i to cak vrlo brza, sto mozes skontati ako pogledas svoje noge iznad clanaka i do otprilike pola cjevanice)?
- Zasto imamo ocnjake kao i svi ostali mesojedi na planeti, ali ipak manje (ovo ti je jos jedna mutacija koju sam mozes registrovati)?
- Zasto imamo tolike DNK slicnosti sa svim zivim bicima na planeti, ali i biljkama (ovo je nesto na sta jos ne postoji konacni odgovor)?
itd.itd.Svaka mutacija doprinosi novim informacijama u DNK. Tvoj problem je sto ne kontas sta je tacno DNK (to je kiselina) i sta je cini. I, naravno, ne kontas ovo sto ti rekoh iznad, vezano za vremenski okvir.Objani mi koje mutacije doprinose novim informacijama u DNK?
Navodno sonde u dobokom svemiru vec godinama hvataju neki cudni tupi i ponavljajuci zvuk...nesto kao "tup...tup...tup...", propraceno nekim jos cudnijih tihim sustanjem nakon svakog tog "tup".JVC wrote: "I Bog ih blagoslovi, i reče im Bog: "Rađajte se i množite se, napunite zemlju i podvrgnite je sebi! Vladajte nad ribama morskim, nad pticama nebeskim i nad svakim živim bićem, što se miče na zemlji!" Postanak 1:28.
Dekodiranjem se doslo do zakljucka da je to "tup..." zvuk identican udaranju glave od zid, a digitalnim izostravanjem onog "sustanja" nakon tog "tup..." razaznao se arapski jezik... Rezultat do kojeg se doslo je bio zapanjujuci - bog uredno lupa glavom od zid svaki dan, i sam sebi ponavlja - "sto li stvorih onakve imbecile...sto li stvorih onakve imbecile... sto li stvorih onakve imbecile..."
Logicno. Jer bog je samo ljudska teorija s elementima bajke, dakle izmisljotina. Nije naucna teorija i ne postoje nikakvi faktori koji bi se mogli ispitati bilo kojom naucnom metodom. Mada, psihologija ima neke interesantne zakljuckeHadzi Lojo wrote: Dosta naucnih teorija padne u vodu. Protiv Boga ne moze niko.
zato kad bi se ja hipoteticki vratio unazad u vrijeme recimo prije 1000 godina, nauka toliko nije napredna bila kao sad koja meni licno pomaze u vjerovanju u Boga. mnogo stvari iz nauke su meni jak dokaz postojanja Boga, bez znanja o tim stvarima meni odmah manje znani dokaza koje ukazuju na postojanje Boga samim tim sim manje imas znanih dokaza za postojanje Boga automatski ti je i teze vjeorvati u Boga osim ako necemo ono slijepo vjerovanje da slijedimo.A ja bih tebe pitao - kako ti danas znas koliko je lako ili tesko bilo vjerovati u boga prije 1000-2000-5000 godina...?
koje ba objasnjenje, jeli objasnjenje kao sto si mi ti objasnio da je g = GOvo ti je do sad detajno objasnjeno jedno 10 puta, ali dzaba... Ocito si sva ta objasnjenja, a koja su potkrijepljena naucnim dokazima i cinjenicama, jednostavno pomnozio s nulom, sacekao malo, pa onda jovo-nanovo sa svojim mantranjem o "pozitivnim mutacijama"...
rakHajde ti nama, za pocetak, objasni sta je to "negativna mutacija",
itd.itd.
Human Body Hair is Useless, Right? WRONG!- Otkud nam dlake na tijelu i cemu sluze danas, a cemu su sluzile nekada (ovo ti je samo jedna od mutacija koju i sam mozes registrovati, i to cak vrlo brza, sto mozes skontati ako pogledas svoje noge iznad clanaka i do otprilike pola cjevanice)?
http://blog.drwile.com/human-body-hair- ... ght-wrong/
zato sto si i mesojed, cuj zasto.- Zasto imamo ocnjake kao i svi ostali mesojedi na planeti, ali ipak manje (ovo ti je jos jedna mutacija koju sam mozes registrovati)?
imas zube kao mesojed i biljojed, sto smo mi ljudi u stvari, obadvoje...znaci treba covjeku i meso i biljke .
objasnio vec jednom davno, ali izgleda slabo te pamcenje sluzi kao i ono sa ajetom 16:18 koje sam ti evo vec 2 puta objasnajava a ti opet dva puta pitas jedno te isto, iako ti je receno nisam taj uzimao ajet, nema to nista za nazivom zlatnog reza a ti i dalje po istom udaras- Zasto imamo tolike DNK slicnosti sa svim zivim bicima na planeti, ali i biljkama (ovo je nesto na sta jos ne postoji konacni odgovor)?
itd.itd
zasto imamo slicnosti sa osim zivim bicima, pa jednostavno ako Bog odluci da kopira pojedine dijelove DNK u druga ziva bica bez da ima potrebe novi kod stvarati a moze se isti koristiti.
recimo kod za sva ziva bica da otvori usta ATCGGGAACG , naprimjer lupas sam
i Bog kopira taj dio u DNK kod i onda svako zivo bice moze da otvori usta za hranu, i onda dodje nama vrli DOzer i kaze, vidis Smrletino jedna jedno iz drugog evolviralo zato sto ima isti kod, a uopste ne konta da je programer samo koristio isti kod za istu funkciju.
je li mozes iskljuciti 100% da tako Bog nije uradio? ne mozes.
Can mutations create new information?Svaka mutacija doprinosi novim informacijama u DNK. Tvoj problem je sto ne kontas sta je tacno DNK (to je kiselina) i sta je cini. I, naravno, ne kontas ovo sto ti rekoh iznad, vezano za vremenski okvir.
https://creation.com/mutations-new-information
Conclusions
Can mutation create new information? Yes, depending on what you mean by ‘information’. Also, ‘new’ does not necessarily imply ‘better’ or even ‘good’. When evolutionists cite examples of ‘new’ information, they are almost invariably citing evidence of new traits, but these traits are caused by the corruption of existing information. Mutations can create new varieties of old genes, as can be seen in white-coated lab mice, tailless cats, and blue-eyed people. But damaging mutations cannot be used to vindicate molecules-to-people evolution. Breaking things does not lead to higher function (and presupposes a pre-existing function that can be broken). Also, not all new traits are caused by mutation! Some come about by unscrambling pre-existing information, some from decompressing packed information, some from turning on and off certain genes.
In all the examples I have seen used to argue against creation, evolution is not helped. There are no known examples of the types of information-gaining mutations necessary for large-scale evolutionary processes. In fact, it looks like all examples of gain-of-function mutations, put in light of the long-term needs of upward evolutionary progress, are exceptions to what is needed, because every example I have seen involves something breaking.
We as creationists have the upper hand here. If we treat this properly, we can score a great victory in our long war for truth. The genome is not what evolution expected. The examples of mutations we have are not of the types required for evolution to advance. Evolution has to explain how the four-dimensional genome, with multiple overlapping codes and chock full of meta-information, came about. Can a mutation create new information? Perhaps, but only in the most limited sense. Can it create the kind of information needed to produce a genome? Absolutely not!
pokazi mi koja mutacija doda novu informaciju u DNK kod i sto doprinse poboljsanju jedinke.
- harač
#9374 Re: Ateizam vs. Religija
nakon sto je potkrijepio svoje tvrdnje petominutnim klipom profesora akuserstva, sada je dao dva linka sa dvije kreacionisticke stranice. jedna stvar koja je konstantna sve ove godine jeste smrckov kvalitet dokaza 
- Dozer
#9375 Re: Ateizam vs. Religija
Aha...znaci to je sve - hipoteticki...Smrcak15 wrote: zato kad bi se ja hipoteticki vratio unazad u vrijeme recimo prije 1000 godina, nauka toliko nije napredna bila kao sad koja meni licno pomaze u vjerovanju u Boga. mnogo stvari iz nauke su meni jak dokaz postojanja Boga, bez znanja o tim stvarima meni odmah manje znani dokaza koje ukazuju na postojanje Boga samim tim sim manje imas znanih dokaza za postojanje Boga automatski ti je i teze vjeorvati u Boga osim ako necemo ono slijepo vjerovanje da slijedimo.
OK.
Haj', ba, ne rise i ne pametuj. Bolje daj zalijepi kakav "dokazni" klip, ala ono o Mojsiju i tockovima konjskih zapregakoje ba objasnjenje, jeli objasnjenje kao sto si mi ti objasnio da je g = Gi onda ti meni uporno trubis u glavu ,vidis da sam ti objasnioo kako je g =G
eto na kojem nivou su objasnjenja.
Ja...i...?rak
Zakljucak je da "negativne" mutacije nazivamo "bolest". Sta cemo s pozitivnim mutacijama koje su nas dovele do ovoga da danas izgledamo kako izgledamo...? Znas ono - prirodna selekcija, prirodni metod pokusaj-greska, itd...? Sjecas se toga?
Ziv bio, ne lijepi kojekakve linkove, nego objasni svojim rijecima. Kad god nesto zalijepis, ustanovi se da je nebuloza. Zato ovo ni necu otvarati.Human Body Hair is Useless, Right? WRONG!
http://blog.drwile.com/human-body-hair- ... ght-wrong/
Pitanje je bilo zasto su nam manji nego kod ostalih zivotinja.zato sto si i mesojed, cuj zasto.
imas zube kao mesojed i biljojed, sto smo mi ljudi u stvari, obadvoje...znaci treba covjeku i meso i biljke .
I, da li je oba ili dvoje...Ili mozda oboje? "Obadvoje" ne mere nikako
Dobro je pa se bar nesto zapitasobjasnio vec jednom davno, ali izgleda slabo te pamcenje sluzi kao i ono sa ajetom 16:18 koje sam ti evo vec 2 puta objasnajava a ti opet dva puta pitas jedno te isto, iako ti je receno nisam taj uzimao ajet, nema to nista za nazivom zlatnog reza a ti i dalje po istom udaraszapitam se onda skim ja to uopste razgovaram ba
![]()
Na koji nacin biljke urade to ATCGGGAACG sa svojim 'ustima"?zasto imamo slicnosti sa osim zivim bicima, pa jednostavno ako Bog odluci da kopira pojedine dijelove DNK u druga ziva bica bez da ima potrebe novi kod stvarati a moze se isti koristiti.
recimo kod za sva ziva bica da otvori usta ATCGGGAACG , naprimjer lupas sam
i Bog kopira taj dio u DNK kod i onda svako zivo bice moze da otvori usta za hranu, i onda dodje nama vrli DOzer i kaze, vidis Smrletino jedna jedno iz drugog evolviralo zato sto ima isti kod, a uopste ne konta da je programer samo koristio isti kod za istu funkciju.
je li mozes iskljuciti 100% da tako Bog nije uradio? ne mozes.
Ja ti rekoh da svaka mutacija dodaje novu informaciju, ali nisam ni spominjao "bolje" ili "losije" informacije.Can mutations create new information?
https://creation.com/mutations-new-information
Conclusions
Can mutation create new information? Yes (![]()
![]()
), depending on what you mean by ‘information’. Also, ‘new’ does not necessarily imply ‘better’ or even ‘good’. When evolutionists cite examples of ‘new’ information, they are almost invariably citing evidence of new traits, but these traits are caused by the corruption of existing information. Mutations can create new varieties of old genes, as can be seen in white-coated lab mice, tailless cats, and blue-eyed people. But damaging mutations cannot be used to vindicate molecules-to-people evolution. Breaking things does not lead to higher function (and presupposes a pre-existing function that can be broken). Also, not all new traits are caused by mutation! Some come about by unscrambling pre-existing information, some from decompressing packed information, some from turning on and off certain genes.
In all the examples I have seen used to argue against creation, evolution is not helped. There are no known examples of the types of information-gaining mutations necessary for large-scale evolutionary processes. In fact, it looks like all examples of gain-of-function mutations, put in light of the long-term needs of upward evolutionary progress, are exceptions to what is needed, because every example I have seen involves something breaking.
We as creationists have the upper hand here. If we treat this properly, we can score a great victory in our long war for truth. The genome is not what evolution expected. The examples of mutations we have are not of the types required for evolution to advance. Evolution has to explain how the four-dimensional genome, with multiple overlapping codes and chock full of meta-information, came about. Can a mutation create new information? Perhaps, but only in the most limited sense. Can it create the kind of information needed to produce a genome? Absolutely not!
pokazi mi koja mutacija doda novu informaciju u DNK kod i sto doprinse poboljsanju jedinke.
A ti sad kreces u svoje standardno silovanje cinjenica preokrecuci ih na XY nacina samo kako bi nekako navukao "istinu" na svoje nebuloze. A link koji postavis je imbecilan sam po sebi.
Evo malo stvarnih llinkova, only for you
Can mutations add information?
So a change in an organism's DNA can cause changes in all aspects of its life. Mutations are essential to evolution; they are the raw material of genetic variation. Without mutation, evolution could not occur. - https://evolution.berkeley.edu/evolibra ... tations_01
What causes mutation in DNA?
Acquired (or somatic) mutations occur at some time during a person's life and are present only in certain cells, not in every cell in the body. These changes can be caused by environmental factors such as ultraviolet radiation from the sun, or can occur if an error is made as DNA copies itself during cell division. - https://ghr.nlm.nih.gov/primer/mutation ... nemutation
Is mutation evolution?
Mutations Are the Raw Materials of Evolution. A mutation is a change in the sequence of an organism's DNA. - https://www.nature.com/scitable/knowled ... n-17395346
A ovo je ono za sta se ti lijepis, a pri tome uopste ne kontas o cemu pricas
Are Most mutations harmful?
A single mutation can have a large effect, but in many cases, evolutionary change is based on the accumulation of many mutations with small effects. Mutational effects can be beneficial, harmful, or neutral, depending on their context or location. Most non-neutral mutations are deleterious. - https://www.nature.com/scitable/topicpa ... ation-1127
Naravno, niposto ne smijemo zaboraviti ono sto ti obavezno moras nauciti, a to je:
Can a DNA be changed?
DNA is a dynamic and adaptable molecule. As such, the nucleotide sequences found within it are subject to change as the result of a phenomenon called mutation. Depending on how a particular mutation modifies an organism's genetic makeup, it can prove harmless, helpful, or even hurtful. - https://www.nature.com/scitable/topicpa ... ss-6524898
Itd.itd.itd. Puno je to za citati, znam, kao i sto znam da neces nista od ovoga ni procitati, a ni prihvatiti. Ipak su kreacionisticki portali ono sto tebe odusevljava jer idu tebi i tvom vjerovanju "niz dlaku"
Enjoy