Republika Turska

Post Reply
MikroBelaj

#9351 Re: Republika Turska

Post by MikroBelaj »

Rubaija wrote:
MikroBelaj wrote:Ne da vjerujem,to su cinjenice!
Po kojim pokazateljima?

http://statisticstimes.com/economy/coun ... ed-gdp.php

http://statisticstimes.com/economy/coun ... growth.php
Ne vidjoh da te pitah za misljenje? :bih:
General War

#9352 Re: Republika Turska

Post by General War »

japin_mutapi wrote:
Zvizdac81 wrote:
japin_mutapi wrote:ja meraka, čitati analize i pisanja, ovih stučnjaka i pametnjakovića, a iza svake riječi mržnja i bijes, i tuga golema što se ne uspostavi demokratija i vratiše ljudska prava u turskoj
hajde, ne žalostite se toliko, možda bude i drugo poluvrijeme, pa ćete se radovati
Jape ka i uvik sa smislom za 'umor
[img]prasad[/img]
jesi i ti jedan od ovih što priželjkuju i zazivaju drugo poluvrijeme
Smijesno te je citati sada s obzirom na stavove u Siriji :roll:
vade_mecum

#9353 Re: Republika Turska

Post by vade_mecum »

jefferson wrote:
hornet wrote:
Ponosan wrote:Erdoan je demokratski izabran lider i kao takav zasluzuje postovanje od svih. To sto ga mnogi vole i cijene, je zbog prije svega njegovih rezultata u ekonomiji, renesansi Turske i normalno je da bi svaka recimo balkanska drzava volila imati takvog lidera. Tursku je bukvalno preporodio, to je danas jedna od najjacih ekonjomija svijeta, gdje skoro nema nezaposlenih, u Evropi je samo mozda Njemacka ispred njih. Turske firme kupuju danas Njemacke brendove, kao sto su Telefunken, Grunding itd, to je do prije 15 godina bilo nezamislivo. Turkis Airlines je jedna od vodecik aviokompanija na svijetu, mozda i vodeca, grade najveci aerodrom na svijetu, razvijaju se munjevitom brzinom, i dusmanima i primitivciam to naravno smeta, ali..... Narod turske je ponosan narod, lako prepoznaju neprijatelje, smutljivce i one sa losom namjerom, cijene preporod koji se desava u Turskoj ekonomiji, ko ide u Tursku i vidi njihove gradove, lako je zakljuciti da ce ta drzava za koju godinu biti jos naprednija i bolja... uostalom sta briga svijeta ko tamo vlada, ako vecina naroda to tako zeli i volio zasto bi to nekima smetalo!? Turskoj vjerovatno i ne treba EU, jer su sa Rusijom, Kinom, Japanom, Azerbejdzanom, Katarom, Iranom, Kuvajtom i Saudijskom Arabijom poklopili vecinu trzista ( a rijec je o bogatim zemljama i trzistima), ostatak svijeta njima nije ni potreban realno.... iz ovoga ce Turska siguran sam izaci jaca, demokratija ce biti snaznija, a podrska Erdoanu odnosno covjeku koji je preporodio Tursku biti jos veca, u to nema dileme....
Ne provaljuj se.
Nije to provaljivanje. Vecina ljudi u BiH fakat vjeruje u to.
vecina ljudi koja je bila u turskoj je bila ili u Istanbulu ili na ljetovanju u nekom od resorta tako da i ne znaju za vise. realnost je takva da je turska u poredjenju sa EU na nivou jedne rumunije ako ne i nize.
Bodkin

#9354 Re: Republika Turska

Post by Bodkin »

jefferson wrote:
hornet wrote:
Ponosan wrote:Erdoan je demokratski izabran lider i kao takav zasluzuje postovanje od svih. To sto ga mnogi vole i cijene, je zbog prije svega njegovih rezultata u ekonomiji, renesansi Turske i normalno je da bi svaka recimo balkanska drzava volila imati takvog lidera. Tursku je bukvalno preporodio, to je danas jedna od najjacih ekonjomija svijeta, gdje skoro nema nezaposlenih, u Evropi je samo mozda Njemacka ispred njih. Turske firme kupuju danas Njemacke brendove, kao sto su Telefunken, Grunding itd, to je do prije 15 godina bilo nezamislivo. Turkis Airlines je jedna od vodecik aviokompanija na svijetu, mozda i vodeca, grade najveci aerodrom na svijetu, razvijaju se munjevitom brzinom, i dusmanima i primitivciam to naravno smeta, ali..... Narod turske je ponosan narod, lako prepoznaju neprijatelje, smutljivce i one sa losom namjerom, cijene preporod koji se desava u Turskoj ekonomiji, ko ide u Tursku i vidi njihove gradove, lako je zakljuciti da ce ta drzava za koju godinu biti jos naprednija i bolja... uostalom sta briga svijeta ko tamo vlada, ako vecina naroda to tako zeli i volio zasto bi to nekima smetalo!? Turskoj vjerovatno i ne treba EU, jer su sa Rusijom, Kinom, Japanom, Azerbejdzanom, Katarom, Iranom, Kuvajtom i Saudijskom Arabijom poklopili vecinu trzista ( a rijec je o bogatim zemljama i trzistima), ostatak svijeta njima nije ni potreban realno.... iz ovoga ce Turska siguran sam izaci jaca, demokratija ce biti snaznija, a podrska Erdoanu odnosno covjeku koji je preporodio Tursku biti jos veca, u to nema dileme....
Ne provaljuj se.
Nije to provaljivanje. Vecina ljudi u BiH fakat vjeruje u to.
Sto ga ne cini manje provalom :D
MikroBelaj

#9355 Re: Republika Turska

Post by MikroBelaj »

It_is_a_Leclerc wrote:Ko je islamisti sa Bosfora dao za pravo da ubraja Bošnjake u tursku - "jednu naciju" ?

Mi nikad nismo bili, niti ćemo biti dio iste nacije sa Turcima.

Ko misli suprotno, treba mu uplatiti jednosmjernu kartu za Malu Aziju.

Uplati mi :D
lijepa u dusi

#9356 Re: Republika Turska

Post by lijepa u dusi »

Izjava je bila vrlo dvosmislena, nije mu to trebalo. Mogu reci da sam do sad bila neutralna s primjesama blagih simpatija prema njemu, a sad je otisao prilicno u minus. Jasno je kakvi su mu planovi prema Bosni - pokrajina Turske u kojoj je 50% Turaka (Bosnjaka). Ne znam sto mu je ovo trebalo.
Lincoln-Burrows

#9357 Re: Republika Turska

Post by Lincoln-Burrows »

Rubaija wrote:
Po kojim pokazateljima?

GDB je jedan od pokazatelaja ali se realno gleda GDP po glavi stanovnika.
Po takvoj statistici jedan Luxemburg je miljama ispred Turske.
dale cooper

#9358 Re: Republika Turska

Post by dale cooper »

hornet wrote:
bordo gandalf wrote:
dale cooper wrote:A Amerika, Japan, Kina, Indija, Norveška, Švajcarska...ništa...nula bodova? :|
Od kada su Amerika, Japan, Kina i Indija u europi :?
Kakva bolan Indija, u Indiji pola ljudi zivi u g**nima, bukvalno. Izvinjavam se na izrazu. Pa mi smo za njih pojam civilizovanosti. To je samo statistika koja ne znaci nista. Kao, oni proizvedu tolko i tolko, al koliki je GDP po glavi stanovnika. Kakav je uopste standard? Prosjek? Turska isto ima odlican privredni rast, al ona je jos uvijek zaostala zemlja u odnosu na europski zapad.
Pa eto ako ćemo se držati čisto Evropskih okvira i GDP-u po glavi stanovnika, Turska nije ni među prvih 20 ako se
ne varam.
Rubaija

#9359 Re: Republika Turska

Post by Rubaija »

MikroBelaj wrote:
Rubaija wrote:
Po kojim pokazateljima?

Ne vidjoh da te pitah za misljenje? :bih:
Drskost nije argument. ;-)
It_is_a_Leclerc

#9360 Re: Republika Turska

Post by It_is_a_Leclerc »

hornet wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Ko je islamisti sa Bosfora dao za pravo da ubraja Bošnjake u tursku - "jednu naciju" ?

Valjda je mislio na Bosnjake u Turskoj, i Armence. Sto bi inace spominjao Armence.
Svejedno. Bošnjaci, gdje god da žive, su Bošnjaci, i nisu, kako to Erdogan misli, Turci sa genetskim defektom. Tim tamo Bošnjacima je godinama zatiran identitet, natjerani su da uzmu turska imena, bosanski jezik se ne smije izučavati u institucijama sistema, nema dvojezičnosti u sredinama gdje je ogroman broj Bošnjaka....

Erdoganov islamistički rezon ummeta kao univerzalne nacije i njega kao halife podrazumijeva upravo to - gušenje identiteta svih naroda koje smatra svojim. Bošnjaci, umjesto da se ugledaju na Albance koji su sa gađenjem odbacili neoosmanizam svjesni krvave i skupe cijene vlastite slobode i imena, po ko zna koji put, srljaju u zagrljaj okupatoru.
General War

#9361 Re: Republika Turska

Post by General War »

Danguba wrote:

ima pravo. :D

stotine hiljada bosnjaka zivi tamo. nisu se odrekli identiteta.
Ali da imena i prezimena...nema sanse da znas ko je sa nasih prostora...ja neznam da se Camil Idrizovic mora bilo gdje u svijetu preimenovati i preprezimenovati da bi zivili u turskoj. (ali to nije do Erdoana naravno ,samo podsjecam)
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9362 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

General War wrote:
Smijesno te je citati sada s obzirom na stavove u Siriji :roll:
trudim se, hvala
MikroBelaj

#9363 Re: Republika Turska

Post by MikroBelaj »

Minorities in Turkey
From Wikipedia, the free encyclopedia

Minorities in Turkey form a substantial part of the country's population, with at least an estimated 30% of the populace belonging to an ethnic minority. While the Republic of Turkey, following the 1923 Treaty of Lausanne, recognizes Armenians, Greeks and Jews as ethnic minorities, this legal status is not granted to Muslim minorities, such as the Kurds, which constitute the largest minority by a wide margin (13-18%), nor any of the other minorities in the country. The amount of ethnic minorities is suspected to be underestimated by the Turkish government. Ethnic Albanians, Pontics, Kurds, Arabs, Bosniaks, Circassians and Chechen people are usually considered Turkish under ethnic Turkish law.

Many of the minorities (including the Albanians, Bosnians, Crimean Tatars, and various peoples from the Caucasus, as well as some of the Turks themselves) are descendants of Muslims (muhajirs) who were expelled from the lands lost by the shrinking Ottoman Empire, but they have assimilated into and intermarried with the majority Turkish population and have adopted the Turkish language and way of life, though this does not make them ethnic Turks.

Although many minorities don't have a recognition, state run TRT broadcasts minority language programs and elementary schools offer minority language classes.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9364 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

General War wrote: Ali da imena i prezimena...nema sanse da znas ko je sa nasih prostora...ja neznam da se Camil Idrizovic mora bilo gdje u svijetu preimenovati i preprezimenovati da bi zivili u turskoj. (ali to nije do Erdoana naravno ,samo podsjecam)
idrizoglu po turski
albanija takođe - idrizi
Rubaija

#9365 Re: Republika Turska

Post by Rubaija »

Lincoln-Burrows wrote:
Rubaija wrote:
Po kojim pokazateljima?

GDB je jedan od pokazatelaja ali se realno gleda GDP po glavi stanovnika.
Po takvoj statistici jedan Luxemburg je miljama ispred Turske.
Da, shvatam. Izguglah bilo kakvu statistiku da odnekud krene razgovor. :)
lijepa u dusi

#9366 Re: Republika Turska

Post by lijepa u dusi »

It_is_a_Leclerc wrote:
hornet wrote:

Valjda je mislio na Bosnjake u Turskoj, i Armence. Sto bi inace spominjao Armence.
Svejedno. Bošnjaci, gdje god da žive, su Bošnjaci, i nisu, kako to Erdogan misli, Turci sa genetskim defektom. Tim tamo Bošnjacima je godinama zatiran identitet, natjerani su da uzmu turska imena, bosanski jezik se ne smije izučavati u institucijama sistema, nema dvojezičnosti u sredinama gdje je ogroman broj Bošnjaka....

Erdoganov islamistički rezon ummeta kao univerzalne nacije i njega kao halife podrazumijeva upravo to - gušenje identiteta svih naroda koje smatra svojim. Bošnjaci, umjesto da se ugledaju na Albance koji su sa gađenjem odbacili neoosmanizam svjesni krvave i skupe cijene vlastite slobode i imena, po ko zna koji put, srljaju u zagrljaj okupatoru.
Umjesto u sastavu Velike Srbije, bolje da budemo dio Velike Turske, jer smo se vec naucili 500 godina njima saginjati, a i brate, vjera nam je ista, nema veze sto smo i dalje donji. :D
Za sve drugo, ja ne vidim razliku.

Zar smo toliko mutavi, nepismeni, nesposobni, jadni, da nam drzava ne moze opstati kao Bosna i Hercegovina, jedinstvena, svoja i nicija vise, da nam vjerski ne bude jednak nacionalnom identitetu, itd.?
Co0l

#9367 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

General War wrote:
insomnia78 wrote:Hapliciranje terapije
Image
Haj'mo sad zajedno:
"Ja te pjesmom zovem zeljna tvoga milovanja
Sliku tvoju ljubim, ljubim, ljubim svakog dana"

S moje sokoćalo
Boze sacuvaj :-)
Korejska demokratija
U odnosu na ovu donju je obdanište.Mislim da bi i ti prije izabrao tu nego ovu donju 'demokratiju':

Image
hornet

#9368 Re: Republika Turska

Post by hornet »

It_is_a_Leclerc wrote:
hornet wrote:

Svakako. To su vecinom Turci bosanskog porijekla. Asimilirani i zdravo.
aldinjo

#9369 Re: Republika Turska

Post by aldinjo »

155_mm wrote:
L u c i f e r wrote:Cuj u evropi samo svabo ispred turske :jbt:

O jebem te forume :mrgreen:
pa nije forum kriv za 20 godisnjo izapiranje mozga bosnjacima. forum je jedino mjesto borbe protiv toga. ono jest neuspijesno al' je borba.
:lol: E jest vam krivo što vojni udar nije uspio. Čudo jedno!
General War

#9370 Re: Republika Turska

Post by General War »

japin_mutapi wrote:
General War wrote: Ali da imena i prezimena...nema sanse da znas ko je sa nasih prostora...ja neznam da se Camil Idrizovic mora bilo gdje u svijetu preimenovati i preprezimenovati da bi zivili u turskoj. (ali to nije do Erdoana naravno ,samo podsjecam)
idrizoglu po turski
albanija takođe - idrizi
Sta, dosao u albaniju i moras mjenajt papire u idrizi? :-)

U njemackoj- Idriznenstajn!
U Americi - Idrizbej? :lol:
Co0l

#9371 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Gojeni H wrote:
jefferson wrote: Sada kada sam bio u BiH ostao sam fakat frapiran tom nekom podanickom politikom prema Turskoj. Kada pricas sa obicnim ljudima, isto kao da prizivaju neku diktaturu ili nesto slicno. Ustvari prizivaju da se odgovornost za ono sto se desava skine sa njihovih pleca i dadne nekom drugom, a mi cemo zivotariti od danas do sutra. Neka se odluke o nasoj sudbini donose u Ankari, Becu, Pesti, Berlinu, smo neka nije to breme na nama samima.
Spremni smo ici do najludjih teorija zavjere samo da opravdamo stanje u drzavi.
Sve sve znaju, znaju o MMF-u, WB, masonima, cionistima, i slicno a WC cist nema u gradu, nema javnog prevoza sa SJJ prema gradu, a o GRAS-u ej fakat suvisno pricati. Ali zato Masoni, cionisti, CIA, EU, SAD, itd.
Doprinos takvom mentalnom sklopu u najvecoj mjeri je ipak djelo 45 godina komunizma. A, ja ili fakat zivim medju ljudima koje istinski boli kufer za Turskom, ili me svi lazu.

A vecih teoreticara zavjere na kugli zemaljskoj nema kao u Americi u kojoj zivis.
Od masona, preko Vatikana, zavjere vlade, odluke porodice Rokfeler da vladaju Amerikom, Rotsilda svijetom, zavjere oko bankovnih zaliha srebra i zamjene zlatom, ... i do besvijesti i beskraja imaginacije.
Bice da se kolega jefferson previše vrtio po bosansko-turskom koledzu :D
Danguba

#9372 Re: Republika Turska

Post by Danguba »

Tako je.
Vidis da su i ranije imali demokratiju. :D

Postoje citava sela koja znaju ko su i sta su. Gaje tradiciju.
Kazu da su ih naseljavali u podrucja koja nikada nisu bila naseljena a oni se svemu prilagodili i opstali.
Necemo sada kako su tamo dospjeli. :D
General War

#9373 Re: Republika Turska

Post by General War »

Co0l wrote:
General War wrote: Boze sacuvaj :-)
Korejska demokratija
U odnosu na ovu donju je obdanište.Mislim da bi i ti prije izabrao tu nego ovu donju 'demokratiju':

Image
:-)
Ejs...pametniji si da ovakve gluposti poredis.
L u c i f e r

#9374 Re: Republika Turska

Post by L u c i f e r »

Onaj filing kad 20 proklinjes sudbinu sto se bosna granici sa srbijom i (tudjmanovom) hrvatskom

A onda pocnes da joj zahvaljujes sto se makar ne granici i sa turskom
jao_situacije

#9375 Re: Republika Turska

Post by jao_situacije »

vi stvarno mislite da oni koji kažu da je turska druga u evropi znaju šta je gdp per capita :lol:

boli njih đon za tim, oni misle na vojsku i oružje.
Last edited by jao_situacije on 17/07/2016 18:44, edited 1 time in total.
Post Reply