Zna @semirsar o čemu se radi još. Zašto 50 BAM.
BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri
Moderator: Benq
- Sanjarko
-
bogata_sirotinja
#9352 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri
M:tel krenuo sa akcijom za prenos broja u m:tel mrežu i uzimanje Pretplata tarifa - Travel Evropa/Evropa Plus i Travel Svijet...
https://mtel.ba/Binary/3854/Uslovi-prom ... tarife.pdf
U suštini, nije loše za nekoga kome starno treba. Npr. tarifa Travel Evropa za 29,99KM nudi 3000min, 1000sms, 60GB neta u BiH i u zemljama ZB, 1GB neta za Evropu i putničko zdravstveno osiguranje + Move TV 3 mjeseca gratis.
https://mtel.ba/Binary/3854/Uslovi-prom ... tarife.pdf
U suštini, nije loše za nekoga kome starno treba. Npr. tarifa Travel Evropa za 29,99KM nudi 3000min, 1000sms, 60GB neta u BiH i u zemljama ZB, 1GB neta za Evropu i putničko zdravstveno osiguranje + Move TV 3 mjeseca gratis.
-
Dino79
#9353 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri
To je moj broj koji sam ja kupio. Da li cu ga koristiti za otvaranje e maila ili za internet ili za telefonske pozive to je moja stvar. Nigdje nisam potpisao da im vracam broj.
Po zakonu ja sam vlasnik broja.
-
peca777
- semirsar
#9355 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri
Brojevi su javni resurs i trajno su u vlasnistvu drzave.Dino79 wrote: ↑16/03/2026 08:02To je moj broj koji sam ja kupio. Da li cu ga koristiti za otvaranje e maila ili za internet ili za telefonske pozive to je moja stvar. Nigdje nisam potpisao da im vracam broj.
Po zakonu ja sam vlasnik broja.
RAK dodjeljuje blokove brojeva operaterima na koristenje.
Operater nije vlasnik u klasicnom smislu, vec ima pravo upravljanja i dodjele tih brojeva krajnjim korisnicima.
Kupac, odnosno korisnik, je vlasnik prava na koristenje broja dok god ispunjava ugovorne obaveze, tj, placa racune ili obnavlja dopunu.
Dakle, ti si u sustini vlasnik samo ambalaze u kojoj ti je dosla sim kartica pa i same sim kartice i sa tim ti mozes raditi sta hoces, kuzis.
Ko ne ispunjava ugovorne obaveze podlijeze i sankcijama, u ovom slucaju broj ide na reciklazu i dodjeljuje se drugom korisniku i tako u krug.
Nema na cemu, drago mi je da sam pomogao.
-
sencobih
-
Dino79
#9357 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri
Ja broj prenosim iz mreze u mrezu cak sam se vracao i kod istog operatera.semirsar wrote: ↑17/03/2026 00:38Brojevi su javni resurs i trajno su u vlasnistvu drzave.
Operater nije vlasnik u klasicnom smislu, vec ima pravo upravljanja i dodjele tih brojeva krajnjim korisnicima.
Kupac, odnosno korisnik, je vlasnik prava na koristenje broja dok god ispunjava ugovorne obaveze, tj, placa racune ili obnavlja dopunu.
Dakle, ti si u sustini vlasnik samo ambalaze u kojoj ti je dosla sim kartica pa i same sim kartice i sa tim ti mozes raditi sta hoces, kuzis.
Ko ne ispunjava ugovorne obaveze podlijeze i sankcijama, u ovom slucaju broj ide na reciklazu i dodjeljuje se drugom korisniku i tako u krug.![]()
Nema na cemu, drago mi je da sam pomogao.![]()
Kako to ?
Jednostavno prepaid karticu i broj prenosim kao da sam apsoltni vlasnik. Onaj operater koji je izdao karticu se nista ne pita.
I kako su to brojevi u vlasnistvu drzave kad ne postoji zakon o drzavnom vlasnistvu ?
-
Dino79
#9358 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri
A gdje u kojem zakonu pise da je Bh telekom vlasnik broja ?
-
peca777
#9359 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri
Evo ovdje https://www.rak.ba/bs-Latn-BA/
Ti nisi vlasnik broja, ti si samo dobio mogucnost da koristis broj od strane telekoma. Znaci vlasnik je rak, pravo na omogucavanje koristenja je preslo na telekom, a ti si samo korisnik broja po uslovima koristenja.
Zar tu ima nesto nejasno, zaista?
- semirsar
#9360 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri
Na osnovu člana 39. stav 1. Zakona o komunikacijama BiH („Službeni glasnik BiH“, broj 31/03, 75/06 iDino79 wrote: ↑07/04/2026 16:59Ja broj prenosim iz mreze u mrezu cak sam se vracao i kod istog operatera.SpoilerShowsemirsar wrote: ↑17/03/2026 00:38Brojevi su javni resurs i trajno su u vlasnistvu drzave.
Ko ne ispunjava ugovorne obaveze podlijeze i sankcijama, u ovom slucaju broj ide na reciklazu i dodjeljuje se drugom korisniku i tako u krug.![]()
Kako to ?
Jednostavno prepaid karticu i broj prenosim kao da sam apsoltni vlasnik. Onaj operater koji je izdao karticu se nista ne pita.
I kako su to brojevi u vlasnistvu drzave kad ne postoji zakon o drzavnom vlasnistvu ?
32/10) i Odluke o politici sektora telekomunikacija Bosne i Hercegovine za period 2008.-2012. godine
(„Službeni glasnik BiH“, broj 8/09), Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije, na sjednici održanoj
29.05.2012. godine, d o n o s i
Pravilo 62/2012
O prenosivosti telefonskih brojeva, gdje se izmedju ostalog navodi:
...
d) Telefonski broj, koji u skladu sa ovim Pravilom bude prenesen operatoru primaocu broja, postaje
neaktivan kod operatora davaoca tog broja.
Član 5.
(Naknada za prenesenu numeraciju)
(1) Operator primalac broja platit će operatoru davaocu broja naknadu za broj koji mu je prenesen,
proporcionalno iznosu naknade koju operator davalac broja plaća Agenciji u polaznoj raspodjeli
numeracije. Iznos ove naknade neće biti veći od onog koji je na snazi shodno važećem pravilu
Agencije kojim se uređuju naknade za korištenje telefonskih brojeva.
Dakle, tvoj broj koji si prenosio tamo vamo po svom cejfu i ciji je zakup bhtelecom platio raku i dalje nije tvoj, jer prilikom svakog prijenosa broja pravo koristenja slijedom zakonskih akata koje je donio rak prelazi na operatera kojeg ti izaberes.
Ako ti i dalje nije jasno potrazi detaljno na https://rak.ba/bs-Latn-BA/articles/62 nije problem naci.
Ako ti je jos lakse, zamolio bih te da i dalje istrajes u svojoj tvrdnji i potrazis i izganjas svoja prava i nama ovdje pojasnis sta i kako pa da i mi izganjamo svoja prava.
-
Dino79
#9361 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri
Sta ako ga koristim samo za viber ???peca777 wrote: ↑07/04/2026 17:14Evo ovdje https://www.rak.ba/bs-Latn-BA/
Ti nisi vlasnik broja, ti si samo dobio mogucnost da koristis broj od strane telekoma. Znaci vlasnik je rak, pravo na omogucavanje koristenja je preslo na telekom, a ti si samo korisnik broja po uslovima koristenja.
Gdje pise da to nije dozvoljeno ?
-
Dino79
#9362 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri
Teoretski preko tel broja neko novi moze pristupiti tvom e mailu koji si registrovao preko tog broja. Preko tog e maila i broja tel moze pristupiti e banking i ukrasti novac sa racuna.semirsar wrote: ↑07/04/2026 18:59Na osnovu člana 39. stav 1. Zakona o komunikacijama BiH („Službeni glasnik BiH“, broj 31/03, 75/06 iDino79 wrote: ↑07/04/2026 16:59Ja broj prenosim iz mreze u mrezu cak sam se vracao i kod istog operatera.SpoilerShowsemirsar wrote: ↑17/03/2026 00:38
Brojevi su javni resurs i trajno su u vlasnistvu drzave.
Kako to ?
32/10) i Odluke o politici sektora telekomunikacija Bosne i Hercegovine za period 2008.-2012. godine
(„Službeni glasnik BiH“, broj 8/09), Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije, na sjednici održanoj
Pravilo 62/2012
...
d) Telefonski broj, koji u skladu sa ovim Pravilom bude prenesen operatoru primaocu broja, postaje
Član 5.
(1) Operator primalac broja platit će operatoru davaocu broja naknadu za broj koji mu je prenesen,
proporcionalno iznosu naknade koju operator davalac broja plaća Agenciji u polaznoj raspodjeli
numeracije. Iznos ove naknade neće biti veći od onog koji je na snazi shodno važećem pravilu
Dakle, tvoj broj koji si prenosio tamo vamo po svom cejfu i ciji je zakup bhtelecom platio raku i dalje nije tvoj, jer prilikom svakog prijenosa broja pravo koristenja slijedom zakonskih akata koje je donio rak prelazi na operatera kojeg ti izaberes.
Ako ti i dalje nije jasno potrazi detaljno na https://rak.ba/bs-Latn-BA/articles/62 nije problem naci.
Ako ti je jos lakse, zamolio bih te da i dalje istrajes u svojoj tvrdnji i potrazis i izganjas svoja prava i nama ovdje pojasnis sta i kako pa da i mi izganjamo svoja prava.![]()
Operater koji dodijeli tako broj novom korisniku prakticno i omogucava tu krađu ne samo novca nego i indetiteta.
Neko mora biti odgovoran.
-
ing-ecc
#9363 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri
Kakve veze ima viber s uslugama provajdera? Aplikacija ko milion drugihDino79 wrote: ↑07/04/2026 19:10Sta ako ga koristim samo za viber ???peca777 wrote: ↑07/04/2026 17:14Evo ovdje https://www.rak.ba/bs-Latn-BA/
-
doff
- semirsar
#9365 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri
Jesmo li jos uvijek u vlasnickom, ili smo presli na korisnicki mod?Dino79 wrote: ↑07/04/2026 19:13Teoretski preko tel broja neko novi moze pristupiti tvom e mailu koji si registrovao preko tog broja. Preko tog e maila i broja tel moze pristupiti e banking i ukrasti novac sa racuna.SpoilerShowsemirsar wrote: ↑07/04/2026 18:59Na osnovu člana 39. stav 1. Zakona o komunikacijama BiH („Službeni glasnik BiH“, broj 31/03, 75/06 iDino79 wrote: ↑07/04/2026 16:59Ja broj prenosim iz mreze u mrezu cak sam se vracao i kod istog operatera.SpoilerShow
Kako to ?
Pravilo 62/2012
...
Član 5.
Ako ti je jos lakse, zamolio bih te da i dalje istrajes u svojoj tvrdnji i potrazis i izganjas svoja prava i nama ovdje pojasnis sta i kako pa da i mi izganjamo svoja prava.![]()
Operater koji dodijeli tako broj novom korisniku prakticno i omogucava tu krađu ne samo novca nego i indetiteta.
Neko mora biti odgovoran.
Sto se tice tog emaila, to je vise do tvog odnosa prema vlastitoj i sigurnosti u sajber prostoru. Ako si broj uzeo samo za jednu namjenu i vise nemas potrebu za njim, u cemu je problem? Mislis da neko moze necemu pristupiti... kolika je sansa da neko ko te zna i zna dosta o tebi je dobio taj broj u svoj posjed nakon 6mjeseci neaktivnosti broja i jos nekog vremena u reciklazi i ponovne dodjele... de ba, smanji paranoju.
- mirzic1
#9366 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri
Pa jeidno si ti odgovoran tokmace. Ti si stavio broj, tebi je broj istekao a nisi ga u medjuvremenu uklonio sa servisa koji korsitis.
Sta ba spominjes viber? Cim neko drugi dobije taj broj, on ce preuzeti viber, jer je kod njega broj s kojim vrsi dalju aktivaciju/deaktivaciju.
Majke mi zasto se pravimo pametnij nego sto jesmo? Ljudi ti nacrtali, ali ti opet.
-
ing-ecc
#9367 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri
mirzic1 wrote: ↑08/04/2026 11:16Pa jeidno si ti odgovoran tokmace. Ti si stavio broj, tebi je broj istekao a nisi ga u medjuvremenu uklonio sa servisa koji korsitis.
Sta ba spominjes viber? Cim neko drugi dobije taj broj, on ce preuzeti viber, jer je kod njega broj s kojim vrsi dalju aktivaciju/deaktivaciju.
Majke mi zasto se pravimo pametnij nego sto jesmo? Ljudi ti nacrtali, ali ti opet.
-
DonieBrasco
#9368 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri
Gdje na podruciju centra - Sarajevo mogu da preuzmem e-sim za Haloo ili je to moguce samo u ovom velikom Bingu gdje im prodajno mjesto ?
-
Dino79
#9369 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri
ing-ecc wrote: ↑07/04/2026 19:15Kakve veze ima viber s uslugama provajdera? Aplikacija ko milion drugihDino79 wrote: ↑07/04/2026 19:10Sta ako ga koristim samo za viber ???peca777 wrote: ↑07/04/2026 17:14
Evo ovdje https://www.rak.ba/bs-Latn-BA/
Ima kad ti neko preuzme sve poruke i sve kopije koje si pravio.. slike prepiske privatne poslovne sveee
-
ing-ecc