Mu'min wrote:morti wrote:Ako neko zna za konvoj koji ide u ili prolazi kroz ovo povratničko mjesto...
Još ima nade za povratničko naselje
APEL: JANJI SU POTREBNE SJEMENKE I HRANA ZA STOKU!
Janja je mjesto koje je također pogođeno poplavama, ali se o ovom gradiću malo piše i priča. Nakon što je naša ekipa jučer posjetila Semberiju uvjerili smo se u tešku situaciju građana, a pogotovo stanovnika Janje koji su pretrpjeli katastrofu na njihovim poljoprivrednim dobrima.
Stanovnici spominju gotovo ujednačeno najveći problem - uništenim usjevima i gladnim životinjama. Kako kažu, dobijaju hranu i odjeću, ali to im jednostavno nije potrebno. Ono što bi spasilo ovaj povratnički gradić od gladi jeste jednostavna pomoć u sjemenkama koje se još uvijek mogu pretvoriti u iskoristivo povrće i hrana za stoku koja je, bili smo svjedoci, na izmaku snage.
Mada je Janja u dijelu Bosne gdje je sezona kraća al sem kompira, luka i još nekih sitnica što šta bi se moglo sijati.
Doduše bilo bi na kraj sezone al bolje i za zimnice nego ništa.
VELIK PLUS bi bio što bi si mještani mogli ostaviti SJEMENA ZA 2015 pa je i to manji trošak.
Za sada mogu sijati:
krastavice, salatu, dinje.
Za paprike je pokasno (osim sadnice al to valja kupiti),
žito bi se moglo isto sijati al bilo bi za pečenjaka, ne znam da li bi uspjelo uzreti mada je i to velik uspjeh.
Mogu se sijati kakve sorte
graha za mohune...
Špinać se sija u 7-8. mjesecu
Isto tako nije još kasno za
mrkvu, blitvu, celer, bosiljak, luk vlasac, radić,...
Eluna & Morti ko od vas bi za
Janju prihvatio sjeme ukoliko bi ja od sebe šta sabrao i poslao?
Zadak bi bio na prijateljski način svakom podijeliti ono što bude nafake pa nek raja posadi i izmijeni sjeme...
Znam da je ova moja akcija mala stvar al eto ako jednu familiju snadbijem sa sjemenima uspio sam.
Da li ima podatak za koliko familija bi trebalo ovakvih "sjemenekih paketa"?
Pozivam sve dijasporce da ove gore boldane stvari kupe i proslijede kako direkt u ruke onim koji stvanro se time bave (da ne bude ove otimačine i krađe za koju čujem). Na svakom pakovanju piše od kada se može sijati na otvorenom. Ako bude ugodna sezona bi će nafake i može svašta roditi bolje nego inače.
Još jedna ideja.
Preko poznanika uplatite pare da lično od kupiti veću količinu sadnica iz rasadnika iz krajeva BiH koji nisu imali poplave i neka to umjesto sjemena dijele narodu.
Svakom po 10 sadnica svake vrste (paprika, paradajz, patlidžan,...) svakako je bolje nego nešto treće.