Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
eluna

#9351 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

Mali_Vuk wrote:Puno je više dobrih ljudi nego ološa, na svim stranama :kiss:

Nažalost, kriminalci i banditi se u ovakvim situacijama uvijek puno brže organizuju i aktiviraju. To je jednostavno tako. Al na kraju krajeva opet u prvi plan izađe ljudska dobrota.
na svi sreću - i dobri ljudi su od njih nešto naučili pa se i oni brzi organizovali ......naučili smo njihove tehnike koristiti u korist dobra ;-)

usput - HITNO mi treba informacija da li danas iko iz sarajeva ide za maglaj, po mogućnosti u ranim jutarnjim satima ..... HITNO moram dostaviti nešto kolegi koji čisti natronku
jasko_ja

#9353 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by jasko_ja »

Ovo izgleda bas strasno. Ako je bilo, brisite...

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vas ... ra-minuter
eluna

#9354 Re: Sjeme za Janju

Post by eluna »

Mu'min wrote:
morti wrote:Ako neko zna za konvoj koji ide u ili prolazi kroz ovo povratničko mjesto...

Još ima nade za povratničko naselje
APEL: JANJI SU POTREBNE SJEMENKE I HRANA ZA STOKU!

Janja je mjesto koje je također pogođeno poplavama, ali se o ovom gradiću malo piše i priča. Nakon što je naša ekipa jučer posjetila Semberiju uvjerili smo se u tešku situaciju građana, a pogotovo stanovnika Janje koji su pretrpjeli katastrofu na njihovim poljoprivrednim dobrima.

Stanovnici spominju gotovo ujednačeno najveći problem - uništenim usjevima i gladnim životinjama. Kako kažu, dobijaju hranu i odjeću, ali to im jednostavno nije potrebno. Ono što bi spasilo ovaj povratnički gradić od gladi jeste jednostavna pomoć u sjemenkama koje se još uvijek mogu pretvoriti u iskoristivo povrće i hrana za stoku koja je, bili smo svjedoci, na izmaku snage.
Mada je Janja u dijelu Bosne gdje je sezona kraća al sem kompira, luka i još nekih sitnica što šta bi se moglo sijati.
Doduše bilo bi na kraj sezone al bolje i za zimnice nego ništa.
VELIK PLUS bi bio što bi si mještani mogli ostaviti SJEMENA ZA 2015 pa je i to manji trošak.

Za sada mogu sijati: krastavice, salatu, dinje.
Za paprike je pokasno (osim sadnice al to valja kupiti), žito bi se moglo isto sijati al bilo bi za pečenjaka, ne znam da li bi uspjelo uzreti mada je i to velik uspjeh.
Mogu se sijati kakve sorte graha za mohune...
Špinać se sija u 7-8. mjesecu
Isto tako nije još kasno za mrkvu, blitvu, celer, bosiljak, luk vlasac, radić,...

Eluna & Morti ko od vas bi za Janju prihvatio sjeme ukoliko bi ja od sebe šta sabrao i poslao?
Zadak bi bio na prijateljski način svakom podijeliti ono što bude nafake pa nek raja posadi i izmijeni sjeme...

Znam da je ova moja akcija mala stvar al eto ako jednu familiju snadbijem sa sjemenima uspio sam.

Da li ima podatak za koliko familija bi trebalo ovakvih "sjemenekih paketa"?

Pozivam sve dijasporce da ove gore boldane stvari kupe i proslijede kako direkt u ruke onim koji stvanro se time bave (da ne bude ove otimačine i krađe za koju čujem). Na svakom pakovanju piše od kada se može sijati na otvorenom. Ako bude ugodna sezona bi će nafake i može svašta roditi bolje nego inače.

Još jedna ideja.
Preko poznanika uplatite pare da lično od kupiti veću količinu sadnica iz rasadnika iz krajeva BiH koji nisu imali poplave i neka to umjesto sjemena dijele narodu.
Svakom po 10 sadnica svake vrste (paprika, paradajz, patlidžan,...) svakako je bolje nego nešto treće.
ne znam odakle šalješ mumine, ali meni ne bi bio problem prihvatiti sjemena i prosljediti na distribuciju :)

i hvala na odazivu za pomoć :kiss: .... usput, mumine, moderatori na ovoj temi tolerišu ako bitne podatke staviš crvenim slovima, pa sam ti ispravila post
SirokiB

#9355 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SirokiB »

jasko_ja wrote:Ovo izgleda bas strasno. Ako je bilo, brisite...

:shock:
eluna

#9356 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

Mu'min wrote:
omar little wrote:vidim sire se ovi zahtjevi za sjemenke,.zar se ISTA smije sijati u zemlji koja je bila poplavljena? bez da se testira I osigura da je okej?
Za početak mogu sijati na zemljišta koja nisu bila poplavljena a za ovo drugo nisam upoznat.
koliko se sjećam, ali neka stručnjaci IPAK potvrde ili negiraju, posuti krečom, preorati i raspali

opet kažem - to je starinski način ..... na kraju krajeva, a mumine ti bi trebao da znaš, onaj regularni plavni dio save, ono prema hrvatskoj strani, prema gunji ....ljudi sačekaju da poplavi, i da se osuši, pa siju - to su oduvijek radili i tamo najbolje rađa
eluna

#9357 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

almir1977 wrote:Naletih na Facebooku:
Područja pogođena poplavama se razlikuju.Nekima treba hrana,nekima lijekovi,nekima odjeća.Bosnjacima koji žive u RS-u trebaju usjevi i gnojivo jer od toga žive na tim područjima.Zbog toga molim sve one koji su u mogucnosti da pomognu na ovaj nacin da se jave meni lično ili ljudima s kojim radim.
Albin Beganovic +387 62546059
omar little wrote:dobila sam odgovor gore. rekla struka da ce se ispitivati, sad sam mirnija. sam sam to pitala jer se stice utisak da ce ti ljudi to sutra saditi.
neće baš sutra, ali one sekunde kad im bude odobreno MORAJU jer inače neće ništa prispjeti ni kasno u jesen, što znači da će imati "gladnu zimu" .....zato sjemena treba da budu tamo što prije da uhvate bilo šta od sezone

fabrika radi i zimi i ljeti, a usjevi ferceraju ipak malo drugačije :roll:

@mumine, eto ti broj dirtektno za sjemena, a mogu i ja nekoga organizovati pa se dogovorimo
Alfons Kauders

#9358 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

SirokiB wrote:

:shock:
kako je brzo bilo ne mogu da vjerujem... ja sam mislio to je trajalo barem 20-30 minuta... za 5 minuta pola metra

ovo kad se vidi tacno trebamo biti zahvalni sto nije bilo vise nastradalih u doboju i maglaju... nevjerovatno
madner

#9359 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by madner »

Kome prijaviti mrtve zivotinje na terenu?

Oko Maglaja.
Creasy

#9360 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Creasy »

Užas!
alchak.ba

#9361 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by alchak.ba »

Da li slucajno poszoje neke tablete ili nesto slicno za prevenciju od zaraze.

Osim maski i rukavica sta jos ponijeti u cilju zastite od zaraze?
5 0 5

#9362 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by 5 0 5 »

eluna

#9363 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

alchak.ba wrote:Da li slucajno poszoje neke tablete ili nesto slicno za prevenciju od zaraze.

ne znam - možda da pitaš u hitnoj bi li ti tetanus pomogao išta :sad:
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#9364 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Slo Burner »

.
Last edited by Slo Burner on 23/05/2014 09:53, edited 1 time in total.
travnik

#9365 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by travnik »

Koliko sam upoznat, jutros je iz Viteza (viteški poduzetnici) i bolnice u Novoj Biloj, otišla pomoć za Posavinu. Mislim da je u pitanju Odžak. Iz Novog Travnika se išlo u Zenicu, Zavidoviće i Mglaj. Iz Travnika u Maglaj. To su info koje ja imam.
SirokiB

#9366 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SirokiB »

Udruga specijalne policije poslala pomoć u Orašje i Žepče i prikuplja novu

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata Hrvatske Republike Herceg Bosne uključila je u akciju slanja pomoći bivšim suborcima, ali i drugim građanima na poplavama pogođenim područjima u Posavini.

U akciji prikupljanja i slanja pomoći sudjelovale su sve udruge specijalne policije iz Hercegovine, iz Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske i Srednjobosanske županije, ali i ostale braniteljske udruge uz svesrdnu pomoć građana.

Predsjednik Udruge, Zdenko Jurić Major, u izjavi za Bljesak.info rekao je kako su iznimno zadovoljni odzivom članova udruge i građana.

''U samo dva dana prikupili smo deset kamiona pomoći koja je dopremljena u Orašje i Žepče. Sljedećeg tjedna šaljemo drugi konvoj'', rekao je Jurić za Bljesak.info i dodao kako su u prvoj pošiljci dopremljeni hrana i lijekovi, a da se za drugi konvoj priprema ona pomoć za koju se trenutno iskazuje potreba s terena.

''Molim sve koji žele pomoći da ovog puta dopremaju alat, čizme, dezinfekcijska sredstva, higijenske potrepštine i potrepštine za djecu'', rekao je Jurić i zahvalio svima onima koji su na bilo koji način pomogli njihovu humanitarnu akciju.

Svi koji žele sudjelovati u akciji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HZHB potrepštine mogu donirati na Bišće polje ili kontaktirati Udrugu.

Image
Image
alchak.ba

#9367 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by alchak.ba »

ugrizoh se za jezik
Brkooo

#9368 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Brkooo »

travnik wrote:Koliko sam upoznat, jutros je iz Viteza (viteški poduzetnici) i bolnice u Novoj Biloj, otišla pomoć za Posavinu. Mislim da je u pitanju Odžak. Iz Novog Travnika se išlo u Zenicu, Zavidoviće i Mglaj. Iz Travnika u Maglaj. To su info koje ja imam.
zajedno je isla kolona iz Novog Travnika i Travnika za Zepce/Zavidovice/Maglaj
Jack Be Nimble

#9369 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Jack Be Nimble »

eluna wrote:
alchak.ba wrote:Da li slucajno poszoje neke tablete ili nesto slicno za prevenciju od zaraze.

Nisam siguran da bi ista pomogao. Mozda inekcija za hepatitis A, ali to samo ako radis oko leseva, kanalizacija, vodovod.

Ako imas bilo kakvu malu ranu na tijelu nemoj ici.
alchak.ba

#9370 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by alchak.ba »

imam ranu na mozgu, to jest nemam mozdga, al to je ok ;-)
eluna

#9371 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

Jack Be Nimble wrote:
eluna wrote:

Nisam siguran da bi ista pomogao. Mozda inekcija za hepatitis A, ali to samo ako radis oko leseva, kanalizacija, vodovod.

Ako imas bilo kakvu malu ranu na tijelu nemoj ici.
fakat ništa ne znam oko prevencije u takvim situacjama ......

znači valja mi naučiti :-D
eluna

#9373 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

eluna wrote:
usput - HITNO mi treba informacija da li danas iko iz sarajeva ide za maglaj, po mogućnosti u ranim jutarnjim satima ..... HITNO moram dostaviti nešto kolegi koji čisti natronku
da se ne zagubi :roll:
Not My Idea

#9374 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Not My Idea »

Sta je ovo,zamrla tema?

Eluna,pa svako jutro idr 500 studenata,sto nisi preko njih poslala? Ko je mislio ic,otisao je dosad
eluna

#9375 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

Not My Idea wrote:Sta je ovo,zamrla tema?

Eluna,pa svako jutro idr 500 studenata,sto nisi preko njih poslala? Ko je mislio ic,otisao je dosad
kasno mi javili :(
Post Reply