Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dadoka84

#9351 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dadoka84 »

Haris.ba wrote:Istinitija je priča da se nije gradilo radi Fahre, nego da se gradi sada radi Fahre. :D
To što su vlasti držale narod u saobraćajnim gužvama ko taoce radi poslovnih i političkih interesa je nešta što nije samo naš izum. Naumpada mi onaj guverner iz Amerike iz Nju Džerzija sa onom aferom stvaranja gužvi na mostovima.

Nego, Mema na potpisivanju za novi.most i cestu u Blazuju najavio spajanje Pejtona, Otesa i Blazuja. :D
Koji most, negdje kod bosanke tj dm distributivnog centra ili tamo gdje već ima most na sastavcima na rijeci bosni samo što je pokriven daskama.
Image
Haris.ba

#9352 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Potpisivao je za trasu iza Restorana Mujanić (to je tamo oko Bosanke i DM -a).

A kako će spajati Otes i Blažuj - samo on zna. :D
Ima plan da se pravi novi most (krenuli ga mostovi :D ) baš na dijelu korita koji je još ostao neuređen (koliko ondje ima, možda kilometar korita). Otprilike bi to spajalo Otes i Vrtove Riverine. E sad, da li od Vrtova Riverine tražiti trasu i spojiti sa cestom prema Blažuju - otprilike uz Zapadni prilaz da ide (treba izbiti tamo negdje nekako kod Senigora, pa bi imao tako spojen i Osjek), ne znam. To može odraditi i bez mosta. Tako ko će mu ga znati.

Svakako postoji plan praviti cestu desnom obalom Željeznice i Bosne koja bi se spajala na pristupnu cestu na autoput tamo negdje kod Sarajevogasa u Butilama (vidi se na google maps makadam od početka Otesa početka te ceste što je nedavno odrađeno radi onih valovitih zgrada u Otesu).

Nego kakav je ono objekat na centru slike sa nekakvim cestama okolo?
dadoka84

#9353 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dadoka84 »

Ne znam, tek je napravljen. Po ovim cestama okolo kao da planira most praviti preko rijeke. Da nije kakav spo pa neko planira da napravi više zgrada pa mu se i isplati pravit cestu.
Haris033

#9354 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris033 »

E čuj Mema!? :-) Tepati onom primitivcu i papku što je zauvijek unakazio Stup i pola Ilidže... Ccc
Better Man

#9355 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Better Man »

zilla_ wrote:Za obim saobraćaja ovaj kružni tok u vogošći je trebao biti mnogo veći. Ovako ništa bog zna nisu riješili. Više mi djeluje kao privremeno rješenje dok se ne uradi sve u kompletu za jedno 250 godina :)
U ptak sam kući s posla išao preko Vogošće i da semafori nisu bili ugašeni i da policajac na središnjem semaforu u Vogošći nije regulisao saobraćaj itekako bi bila gužva i zastoj. Ali sam primjetio subotom jedan novi problem. Kad ideš za Sarajevo preko Vogošće stvaraju se ogromne gužve i zastoj zbog semafora kod industrijske zone.
thekupus

#9356 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by thekupus »

Better Man wrote:
zilla_ wrote:Za obim saobraćaja ovaj kružni tok u vogošći je trebao biti mnogo veći. Ovako ništa bog zna nisu riješili. Više mi djeluje kao privremeno rješenje dok se ne uradi sve u kompletu za jedno 250 godina :)
U ptak sam kući s posla išao preko Vogošće i da semafori nisu bili ugašeni i da policajac na središnjem semaforu u Vogošći nije regulisao saobraćaj itekako bi bila gužva i zastoj. Ali sam primjetio subotom jedan novi problem. Kad ideš za Sarajevo preko Vogošće stvaraju se ogromne gužve i zastoj zbog semafora kod industrijske zone.
na obje te raskrsnice idu kruzni
alibaba_i_30_godina

#9357 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by alibaba_i_30_godina »

Concord wrote:
mk ultra wrote:
alibaba_i_30_godina wrote:Fino su uradili ovaj kružni prije Vogošće i to jos poprilično brzo.
Kasnili 3mj :lol:
A kruzni uradjen tako da iz pravca Semizovca hladno 80 na sat mozes uletit u kruzni, a sa mosta za Semizovac hladno u kontra smjer :lol:
U kontra smjer vjerovatno moze uletiti neki medvjed koji nikada nije u svom zivotu vidio kružni smjer. :roll:
golfiista

#9358 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by golfiista »

Haris033 wrote:E čuj Mema!? :-) Tepati onom primitivcu i papku što je zauvijek unakazio Stup i pola Ilidže... Ccc
Za svaki objekat preko 5000 m2 netto korisne povrsine dozvole izdaje Ministarstvo prostornog uređenja KS, tako da nije korektno imputirati gradnju na Stupu bilo kome drugom. Za ostalo, ok, ali treba biti posten i pricati onako kako jeste. Prateca infrastruktura je problem takve gradnje i za takvo stanje svi snose dio krivice, a najveci problem, po meni, jeste nerad građevinske inspekcije u smislu zabrane bespravne gradnje, jer svako malo imamo famoznu legalizaciju i bukvalno podsticanje takve nelegalne gradnje. Poseban problem Ilidze jeste i famozna vodozastitna zona, zona aerodroma, arheoloski zasticene zone, parkovi prirode, Vrelo Bosne itd., dakle jedan ogranicavajuci faktor sa kojim se niko ne bavi i godinama nije u fokusu onih koji bi trebali rjesavati ta pitanja. Sa aspekta lokalne zajednice jedna velika nepravda. Tako, da koliko god neko mislio drugacije, svaka prica ima dvije medalje.
Haris033

#9359 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris033 »

Primitvčina, papak i hostapler “Mema” je dokazano “fin” čovjek, u čijoj je općini za njegove vladavine previše toga “dobrog” urađeno... :-)
thekupus

#9360 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by thekupus »

Čuj famozna vodozaštitna zona. Nisu ograničavajući faktori, već zaštitni. Postavljeni upravo zbog papaka poput Senaidčića
Naslovnica

#9361 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Zar još uvijek postoji ta vodozaštitna zona?!
Sjećam se table (koje više nema meščini) na brzoj cesti prema Blažuju, pisalo 'vodozaštitna zona'. Bila i tabla prema SFOR bazi na Butmiru, ne da nema table nego je tu kuća na kući...
golfiista

#9362 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by golfiista »

thekupus wrote:Čuj famozna vodozaštitna zona. Nisu ograničavajući faktori, već zaštitni. Postavljeni upravo zbog papaka poput Senaidčića
Da, zastitini faktor. Zamisli da si da zivis od zemlje i sjetve. Imas pet duluma zemlje, koje obrađujes i od kojih hranis porodicu. Jednog dana dođe drzava i kaze, nema sijanja, kosenja, obrađivanja. Voda, ovo ono. Ok. Platite mi zemlju, stetu itd. E ne mozemo sad, platit cemo nekad i tako 50 godina i to nekad nikad nije doslo. To je tebi zastitini faktor? A za cijelo to vrijeme lokalna zamednica nema pravo.na koncesiju, vlasnik na naknadu, a ViK uredno ubire novac od vode. Ne pricaj gluposti u koje se razumijes ko mara u neku stvar.
golfiista

#9363 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by golfiista »

Haris033 wrote:Primitvčina, papak i hostapler “Mema” je dokazano “fin” čovjek, u čijoj je općini za njegove vladavine previše toga “dobrog” urađeno... :-)
Odes fino i to.kazes cojeku u lice, ne ovako javno,.mozda i on ima nesto za reći, jbg nikad ne znas. :lol:
dadoka84

#9364 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dadoka84 »

Moja ga je žena napala, seljačina se gura preko reda u paneri :D

Btw ko god da je odgovoran za ovaj most aferim mu bilo.
Image
mahalik

#9365 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mahalik »

fin most
dadoka84

#9366 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dadoka84 »

Samo su malo zbrljali izlaz prema obi. Po meni su trebale i stepenice a ne odvratne asfaltirane rampe. Ali je most preobrazio ovaj dio. Toliko je šetača, ribolovaca, djece sa biciklima, mama sa bebama u kolicima... Definitivno je ovakav jedan most trebao. Ja ga često koristim kako je otvoren.
_Reds_

#9367 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _Reds_ »

thekupus wrote:Čuj famozna vodozaštitna zona. Nisu ograničavajući faktori, već zaštitni. Postavljeni upravo zbog papaka poput Senaidčića
Kad smo kod vodozaštite zone.

I to ima dvije medelje.

Ne mozes doci i reci covjeku sada je tvoja zemlja vodozastitna zona za potrebe Grada Sarajeva, i ne mozes je koristiti. Imam prijatelja koji u toj zoni ima 10 duluma, i nista od te zemlje.Moze, ali da zemlje odtkupis opd tog covjeka. Da sam na njegovom mjestu davno bi tužio, i tražio nadoknadu za zaboranu korištenja vlastite zemlje. Privatna svojina je svugdje haman pa sveta.

Isto tako ne mozes opcini doci i reci sada je treća vaše općine vodozaštitina zona, i nismo vas dužni niša obeštetiti, imaju i tu zakoni o lokalnoj samoupravi.

P.S. Tek vidjeh da je i golfista isto pisao.
Thorgerson

#9368 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

_Reds_ wrote:
Kad smo kod vodozaštite zone.

I to ima dvije medelje.

Ne mozes doci i reci covjeku sada je tvoja zemlja vodozastitna zona za potrebe Grada Sarajeva, i ne mozes je koristiti. Imam prijatelja koji u toj zoni ima 10 duluma, i nista od te zemlje.Moze, ali da zemlje odtkupis opd tog covjeka. Da sam na njegovom mjestu davno bi tužio, i tražio nadoknadu za zaboranu korištenja vlastite zemlje. Privatna svojina je svugdje haman pa sveta.

Isto tako ne mozes opcini doci i reci sada je treća vaše općine vodozaštitina zona, i nismo vas dužni niša obeštetiti, imaju i tu zakoni o lokalnoj samoupravi.

P.S. Tek vidjeh da je i golfista isto pisao.
Slazem se.

Ako neko ima vec zemlju, onda fino kanton, grad, opstina to treba da otkupi prema trzisnoj cijeni.

I ne znam zasto to ne rade, pa misilm da bi ti ljudi prihvatili neku razumnu cijenu. Obzirom da su u corsokaku.
Haris.ba

#9369 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Pa koliko godina nisu htjeli rijesiti prenos nadleznosti na opcine?

Izmedju ostalog i zbog vodozastitne zone. Ogormne su pare u pitanju koje treba dati vlasnicima.

A sada niti se placaju vlasnici zenlje, niti se placa koncesija za vodu.
Ko ce dati pare pitanje je. Ako vodovod silazi na opcine, onda budzet opcine treba platiti za zemlju.
Thorgerson

#9370 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

bitanga_sa_otesa wrote:
_Reds_ wrote: ne djeluje mi da treba puno ulaganja.
samo jednu veliku zgradu trebaju srusiti :-D
Sad sam pregledao trasu, cisto je 95%. Barem za ovo rjesenje koje je ocigledno prema katastarskom planu gdje se vec vide trasirane dionice.

Ne znam sta je predvidjeno prema RP. Ali 4 trake se izgleda zavrsavaju kod bitumenke, koliko vidim prema ovim vec trasiranim dijelovima. Zutom sam oznacio vec vidljivu trasu, koja je ostavljena. E sad ovako izgleda da se put iz Dzemala Bijedica račva. Jedan dio prema glavnoj magistrali, jedan dio prema onom putu iza Hece.

Takodjer, jel ono sjeverna ide iza gdje se trenutno gradi Bingo? Iza Miljacke? Ako ide tim dijelom, mislim da treba onda i o tome dobro razmisliti sta i kako, ako ce se vec Dzemala Bijedica siriti, mislim da nema potrebe za jos 4 trake, pa onda jos GA 4 trake? Jer ako se ne varam trenutna trasa sjeverne se ne poklapa sa ovim prosirenjem ulice Dzemala Bijedica?

Zelenom sam oznacio zanimljive parcele koje su javnom vlanistvu, od opstine Novi Grad (neke su u vlasnistvu GRAS-a). Crvenom bojom su parcele koje su privatne parcele, dakle nisu otkupljene. I kao sto se vidi konkretno na ovim trasama tih parcela je veoma malo (a neke se vec koriste, npr. ovaj trokutic kod Bitumenke, stoji da su oni vlasnici, ali tuda prolazi cesta i trotoar).

Image
Haris.ba

#9371 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:
Takodjer, jel ono sjeverna ide iza gdje se trenutno gradi Bingo? Iza Miljacke? Ako ide tim dijelom, mislim da treba onda i o tome dobro razmisliti sta i kako, ako ce se vec Dzemala Bijedica siriti, mislim da nema potrebe za jos 4 trake, pa onda jos GA 4 trake? Jer ako se ne varam trenutna trasa sjeverne se ne poklapa sa ovim prosirenjem ulice Dzemala Bijedica?
Sjeverna je u tom dijelu upravo ulica Džemala Bijedića. Ništa ne ide iza Bigna prema pruzi (možda neka servisna saobraćajnica).
Kopča se nepostojeća dionica Sjeverne (od Merkatora Ložionička) kod zgrade Dijamant, Elpi Komerc (ide kružni tok) na Džemala Bijedića. Prvobitno je bio plan da sjeverna tu bude dvije trake (ostave kako jeste), evo podigli na 4 do Bitumenke.

Poslije Bitumenke pisao sam šta je plan. Idu dvije trake na Stup (ona nedostajuća cesta od Bitumenke do bivše fabrike Zora kod Heco pijace), i idu dvije trake desnom obalom Miljacke (nastavak Sjeverne do Butila).
Haris.ba

#9372 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

dadoka84 wrote:Samo su malo zbrljali izlaz prema obi. Po meni su trebale i stepenice a ne odvratne asfaltirane rampe. Ali je most preobrazio ovaj dio. Toliko je šetača, ribolovaca, djece sa biciklima, mama sa bebama u kolicima... Definitivno je ovakav jedan most trebao. Ja ga često koristim kako je otvoren.
Na forumu kad se počeo praviti rekli da je bespotreban. :D
_Reds_

#9373 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _Reds_ »

Haris.ba wrote:Pa koliko godina nisu htjeli rijesiti prenos nadleznosti na opcine?

Izmedju ostalog i zbog vodozastitne zone. Ogormne su pare u pitanju koje treba dati vlasnicima.

A sada niti se placaju vlasnici zemlje, niti se placa koncesija za vodu.
Ko ce dati pare pitanje je. Ako vodovod silazi na opcine, onda budzet opcine treba platiti za zemlju.
Ako bi opcina to platila, onda bi druge opcine trebale da kupuju vodu, odnosno preduzece koje vodu distribuira.

Kanton godina nista na tome ne radi, uredno vodu uzima, ali ne zeli da plati bilo sta, niti da se krene u otkup zemlje.

Drugo ako se prebaci na Ilidzu, pa Ilidza pocne da isplacuje ljude, kroz naplatu vode od drugih opcina, onda se mogu javiti Trnovo i Hadžići, i reći, stani, čekaj, ta voda je sa našeg područja, nego eto samo izvire kod vas, i tako u krug. Komplikovano da te Bog sacuva, a najvise ispastaju oni koji imaju imovinu.

I da toj zemlji raste cijena to je sigurno, nije ista cijena zemlje danas kad bi se otkupila, i da se otkupila prije 20 godina recimo.

A sve je ovo nasljeđe starog sistema, koji je bukvalno ljudima oteo zemlju, bez da ih je obestetio, jer je tada zajednicka imovina bila sveta.

P.S. Nekad je postao plan da se pravi akomulaciono jezero na području Crne Rijeke, Trnovo. Nekad sam čitao nekakvu studiju o tome, i ona je govorila da bi to jezero moglo da napaja milion ljudi.

Sad ne znam, šta je sa tim, vjerovatno skupo, ali mislim da nije skuplje nego što bio bio otkup zemlje.
dadoka84

#9374 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dadoka84 »

Haris.ba wrote:
dadoka84 wrote:Samo su malo zbrljali izlaz prema obi. Po meni su trebale i stepenice a ne odvratne asfaltirane rampe. Ali je most preobrazio ovaj dio. Toliko je šetača, ribolovaca, djece sa biciklima, mama sa bebama u kolicima... Definitivno je ovakav jedan most trebao. Ja ga često koristim kako je otvoren.
Na forumu kad se počeo praviti rekli da je bespotreban. :D
Forumska mudrost je neiscrpna :D
golfiista

#9375 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by golfiista »

Svakako da je problem vodozastitne zone velik i skup. Nije samo pitanje stete koju trpe vlasnici, steta se mjeri i u tome sto opcina ostaje bez građevinskog zemljista kao.najvrijednijeg resursa (poznato je da zapravo opcine zive od poreza i građevinske rente). Ali, da se za ovih 25 godina izdvajalo po 2 miliona za.tu namjenu, pola vodozastitne zone bi se i rijesilo, ali eto, nije. Uz ovo uvijek spominjem sve te silne zone zabrane na Ilidzi, a jos da uvale jednu kvalitetnu deponiju, Ilidza bi postala prava servisna opcina grada Sarajeva.
Generalno, slobo se prica o pravim problemima, rjesenja se ne spominju, radi se i zivi.od danas do sutra. Najbolji.primjer je zimsko zagađenje grada, godinama, decenijama se svodi na par- nepar, otuzno fkt.
Post Reply