Haris.ba wrote:Pa koliko godina nisu htjeli rijesiti prenos nadleznosti na opcine?
Izmedju ostalog i zbog vodozastitne zone. Ogormne su pare u pitanju koje treba dati vlasnicima.
A sada niti se placaju vlasnici zemlje, niti se placa koncesija za vodu.
Ko ce dati pare pitanje je. Ako vodovod silazi na opcine, onda budzet opcine treba platiti za zemlju.
Ako bi opcina to platila, onda bi druge opcine trebale da kupuju vodu, odnosno preduzece koje vodu distribuira.
Kanton godina nista na tome ne radi, uredno vodu uzima, ali ne zeli da plati bilo sta, niti da se krene u otkup zemlje.
Drugo ako se prebaci na Ilidzu, pa Ilidza pocne da isplacuje ljude, kroz naplatu vode od drugih opcina, onda se mogu javiti Trnovo i Hadžići, i reći, stani, čekaj, ta voda je sa našeg područja, nego eto samo izvire kod vas, i tako u krug. Komplikovano da te Bog sacuva, a najvise ispastaju oni koji imaju imovinu.
I da toj zemlji raste cijena to je sigurno, nije ista cijena zemlje danas kad bi se otkupila, i da se otkupila prije 20 godina recimo.
A sve je ovo nasljeđe starog sistema, koji je bukvalno ljudima oteo zemlju, bez da ih je obestetio, jer je tada zajednicka imovina bila sveta.
P.S. Nekad je postao plan da se pravi akomulaciono jezero na području Crne Rijeke, Trnovo. Nekad sam čitao nekakvu studiju o tome, i ona je govorila da bi to jezero moglo da napaja milion ljudi.
Sad ne znam, šta je sa tim, vjerovatno skupo, ali mislim da nije skuplje nego što bio bio otkup zemlje.