E pa onda nisu skupi. Ja sam mislila da dođe 10 komada. Fakat su najbolji.Milloni wrote:Chicco ulosci su najbolji.
15 KM 30 komada, ko ne krvari previse moze biti jedan paket, vrijede svaki fening, a za gacice ne znam, moje porodilje su bile goleme pa su im one iz DM bile male.
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
- manekenka u penziji
#9326 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online
- otherside
#9327 Re: Trudnjače i porodilje online
Meni su super posluzile one bebece pelene sto sam svakako kupila za bebu. Cimerka i ja smo bas fino prosle s njima. Jest da smo potrosile pola paketa
obje cr
- manekenka u penziji
#9328 Re: Trudnjače i porodilje online
Mene smori moj stomak
5 mj.je prošlo od poroda. Svako jutro ustanem sa ravnim stomakom, tj.onakvim kakav je bio prije poroda i cim dignem malenu ili napravim neki napor, on se napuše kao da sam u petom mjesecu trudnoće
Steznik sam nosila 30 i koji dan.
Jesam li jedina kojoj se ovo dešava? Da li ima nade da ce se on ikada povući?
Edit: s genetske strane gledajući ne bih trebala imati tih problema. Dođavola, i starije žene od mene su rodile pa imaju ravniji stomak.
Steznik sam nosila 30 i koji dan.
Jesam li jedina kojoj se ovo dešava? Da li ima nade da ce se on ikada povući?
Edit: s genetske strane gledajući ne bih trebala imati tih problema. Dođavola, i starije žene od mene su rodile pa imaju ravniji stomak.
-
radenska
#9329 Re: Trudnjače i porodilje online
koliki je normalni pritisak u trudnoci. Do 29 bio 120/80, ima jedno 12-13 dana 140/90. Veceras 140/80. Osjecam se dosta malaksalo i glava me boli.
- rosa canina
#9330 Re: Trudnjače i porodilje online
Imala sam prirodan porod i dobro su mi dosle one mrezaste gace iz apoteke.
Ja sam valjda jedina kojoj su trebale troje papuce. Posto mi je vodenjak curio pola dana, jedne su se tako pokvasile. Druge sam ukrvavila dok sam otisla do sale i vratila se jer je sve curilo niz noge, a onda sam ostala bosa dok mi nisu donijeli trce.
Vjerujte i papuca moze zafaliti.
Ja sam valjda jedina kojoj su trebale troje papuce. Posto mi je vodenjak curio pola dana, jedne su se tako pokvasile. Druge sam ukrvavila dok sam otisla do sale i vratila se jer je sve curilo niz noge, a onda sam ostala bosa dok mi nisu donijeli trce.
-
orange
#9331 Re: Trudnjače i porodilje online
Kod mene je ista stvar, sad sam 39 sedmica a vec na 3 ctg kontrole izmjeren mi je pritisak visi nego sto sam navikla, Dotad uvijek bio 120 sa 70 a 3 puta bio 135 ili 140 sa 75, 85... Nisu se sestre previse uzbudjivale oko toga, svaki put su rekle da je sve ok tako da se ni ja ne sekiram, mozda to tako treba kako trudnoca napreduje, nekako mi je to logicno objasnjenje...radenska wrote:koliki je normalni pritisak u trudnoci. Do 29 bio 120/80, ima jedno 12-13 dana 140/90. Veceras 140/80. Osjecam se dosta malaksalo i glava me boli.
- maybelline
#9332 Re: Trudnjače i porodilje online
Help, izgleda da imam hemeroide! Nisam znala da se to moze javiti poslije carskog reza. Zasad ne boli previse, vanjski je i malo krvari. U apoteci kupih Faktu mast, no sad nesto googlam po internetu, pa neko veli da ta nije bas najbolja ako se doji (apotekarka mi nista u vezi toga nije spomenula). Jeste imale iskustva s tim? Sta kaze doktor? Hvala unaprijed!
-
krauter
#9333 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja ih dobila 4 dana prije poroda... Pomogla mi je Hadensa krema, cini mi se da je mogu i dojilje.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
nera18
#9334 Re: Trudnjače i porodilje online
meme, gdje steznik kupujete? preporuka?
abd prirodni porod
abd prirodni porod
-
orange
#9335 Re: Trudnjače i porodilje online
Nemoj ni Faktu ni Hadensa, uzmi radije kantarionovu mast, proizvodjac Cydonia, i mazi se najmanje 3 puta dnevno, navece namazi na gazu i stavi, pomogne sigurno a neces se brinuti posto dojis, ipak hemija j to, nije bezazleno...maybelline wrote:Help, izgleda da imam hemeroide! Nisam znala da se to moze javiti poslije carskog reza. Zasad ne boli previse, vanjski je i malo krvari. U apoteci kupih Faktu mast, no sad nesto googlam po internetu, pa neko veli da ta nije bas najbolja ako se doji (apotekarka mi nista u vezi toga nije spomenula). Jeste imale iskustva s tim? Sta kaze doktor? Hvala unaprijed!
-
suza81
#9336 Re: Trudnjače i porodilje online
I ja dobila isto par dana nakon carskog. Prala se 3-4 puta dnevno bebinom kupkom i kad god zasvrbi, zapecka, zaboli... proslo za mjesec.maybelline wrote:Help, izgleda da imam hemeroide! Nisam znala da se to moze javiti poslije carskog reza. Zasad ne boli previse, vanjski je i malo krvari. U apoteci kupih Faktu mast, no sad nesto googlam po internetu, pa neko veli da ta nije bas najbolja ako se doji (apotekarka mi nista u vezi toga nije spomenula). Jeste imale iskustva s tim? Sta kaze doktor? Hvala unaprijed!
- Mis mekinjas
#9337 Re: Trudnjače i porodilje online
Ako se bojite Hadense dok dojite, tusirajte se hladnom vodom na kriticnom mjestu. To je upaljen zivac i ne podnosi kupke ni toplo tusiranje. Operite se odmah nakon stolice i sto duze tusirajte hladnom vodom.
A ako se ne bojite Hadense, jednom dnevno tanak sloj.
A ako se ne bojite Hadense, jednom dnevno tanak sloj.
-
funeral blues
#9338 Re: Trudnjače i porodilje online
Živac?
Zar hemoroidi nisu proširene vene na analnom otvoru?
Zar hemoroidi nisu proširene vene na analnom otvoru?
-
duboka_misao
#9339 Re: Trudnjače i porodilje online
mislim da se krema zvala hemopip na bazi propolisa odlicna !
-
radenska
#9340 Re: Trudnjače i porodilje online
Pritisak 145/82, puls 108 normalno ili ne. 32 sedmice, beba sjedi, udobno se smjestila. Da li ima sansi da se okrene do poroda. Prvo dijete kako se je smjestilo u sedmom vise nije imao sansi da se okrene
bio veliki. Sad je curica kao isto pokrupna ima 2300 po ultrazvuku
-
djevojka iz sjene
#9341 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja imam problema sa hemroidima od prije trudnoće, tako da sam tada isprobala mnoge kreme, koje jesu djelovale, ali je trebalo malo vremena.maybelline wrote:Help, izgleda da imam hemeroide! Nisam znala da se to moze javiti poslije carskog reza. Zasad ne boli previse, vanjski je i malo krvari. U apoteci kupih Faktu mast, no sad nesto googlam po internetu, pa neko veli da ta nije bas najbolja ako se doji (apotekarka mi nista u vezi toga nije spomenula). Jeste imale iskustva s tim? Sta kaze doktor? Hvala unaprijed!
Od početka trudnoće imam svako malo problem sa uapljenim vanjskim hemroidima, pošto ne želim koristiti hemiju, počela sam stavljati oblog od izrendanog krompira i maslinovog ulja, na način da malo krompira (otprilike količina male kašike za kafu) izrendam na najsitnije rende, pomješam sa kap-dvije maslinovog ulja i to stavim na vaticu za skidanje sminke i privijem kao oblog na bolno mjesto. Pošto je masno, obavezno stavim i uložak.
Malo je nezgodno hodati s tim i kretati se općenito, jer iritira, zato ja to napravim pred spavanje i prespavam s tim, obično već nakon pola sata osjetim olakšanje, sutradan više ne bude boli uopšte. Vrijedi probati
-
funeral blues
#9342 Re: Trudnjače i porodilje online
-
PurpurHazel
#9343 Re: Trudnjače i porodilje online
Milloni wrote:Ako neko zna protumaciti ovo.
Spontani prije par mjeseci.
Uradila nalaze, IRI, OGTT i ostalo, ukljucen siofor i upucena dalje zbog sumnje na trombofiliju zbog mutacije PAI HETEROZIGOT 5G/4G...ono sto odstupa je sljedece
INR 0,86 (ref 0,90-1,27)
Protein S 44 (60-130)
Konc.faktora V 148,9 (70-140)
Konc.faktora VII 151,6 (70-120)
Konc.faktora XIII 153,0 (70-140)
LA1 26,62 (31-41)
LA2 29,4 (30-38)
Koliko su odstupanja strasna? Da li upucuju na terapiju heparinom? Da li mogu biti prepreka trudnoci? Ljekar zakazao tek za 10 dana, pa smo 'malo' nervozni. Hvala.
Doktor će ti podrobnije, a ja bih ti iz svog iskustva, a posebno zbog jednog gubitka trudnoće i 4g/5g (jel to jedina mutacija?) rekla da je bolje ići na narednu trudnoću s heparinom. Bar se ja ne bih zezala. Posebno uz nizak Protein S, a Faktor V Leiden i ostale faktore koagulacije povišene. Ja sam bila samo 4g/4g (to jest malo zajebanije od heterozigota) i ni sekunde se nisu mislili, naravno opet se pozivam na stav dr.Đelmiša iz Zagreba, koji je najveći maher za trombofilne trudnoće i on me uputio na heparin. Obavezno kontaktirati hematologa i tražiti njegovo mišljenje. Ne brini, ako i budeš kandidat za heparin, nije ništa strašno koliko ti se možda sad čini. Ne škodi ni tebi ni trudnoći, a bebi pomaže da ugleda svijet.
-
julisiz es grant
#9344 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne treba ti on. Sa takvim nalazima u narednoj trudnoći od početka do kraja ti ide heparin 5000 jedinica dva puta dnevno, sam, ili još bolje uz po jedan Aspirin 100 na dan. Ovako kažu Amerikanci (American College of Obstetricians and Gynecologists: Antiphospholipid syndrome. Practice Bulletin No. 68, November, 2005a), a vjerujem da bi se i uvaženi prof. iz Zagreba složio sa tim. Problem je što ti u Sarajevu malo ginekologa zna išta o ovome. Oni i dalje maltretiraju žene koje su imale ponavljan spontani sa besmislenim uzimanjem brisa na hlamidiju i ureaplazmu i sa antitijelima na TORCH infekcije, i tu otprilike njihovo znanje o tome prestaje.Milloni wrote:Hvala ti. Hvala, još jednom, i forumašici koja poslala ppPurpurHazel wrote:
Doktor će ti podrobnije, a ja bih ti iz svog iskustva, a posebno zbog jednog gubitka trudnoće i 4g/5g (jel to jedina mutacija?) rekla da je bolje ići na narednu trudnoću s heparinom. Bar se ja ne bih zezala. Posebno uz nizak Protein S, a Faktor V Leiden i ostale faktore koagulacije povišene. Ja sam bila samo 4g/4g (to jest malo zajebanije od heterozigota) i ni sekunde se nisu mislili, naravno opet se pozivam na stav dr.Đelmiša iz Zagreba, koji je najveći maher za trombofilne trudnoće i on me uputio na heparin. Obavezno kontaktirati hematologa i tražiti njegovo mišljenje. Ne brini, ako i budeš kandidat za heparin, nije ništa strašno koliko ti se možda sad čini. Ne škodi ni tebi ni trudnoći, a bebi pomaže da ugleda svijet.
Prenijela sam drugarici sve, nadamo se da će biti ok.
Kako se može doći do dr. Đelmiša?
-
julisiz es grant
#9345 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne treba ti on. Sa takvim nalazima u narednoj trudnoći od početka do kraja ti ide heparin 5000 jedinica dva puta dnevno, sam, ili još bolje uz po jedan Aspirin 100 na dan. Ovako kažu Amerikanci (American College of Obstetricians and Gynecologists: Antiphospholipid syndrome. Practice Bulletin No. 68, November, 2005a), a vjerujem da bi se i uvaženi prof. iz Zagreba složio sa tim. Problem je što ti u Sarajevu malo ginekologa zna išta o ovome. Oni i dalje maltretiraju žene koje su imale ponavljan spontani sa besmislenim uzimanjem brisa na hlamidiju i ureaplazmu i sa antitijelima na TORCH infekcije, i tu otprilike njihovo znanje o tome prestaje.Milloni wrote:Hvala ti. Hvala, još jednom, i forumašici koja poslala ppPurpurHazel wrote:
Prenijela sam drugarici sve, nadamo se da će biti ok.
Kako se može doći do dr. Đelmiša?
PS. I za tebe važi pitanje: gdje si radila ove nalaze?
-
PurpurHazel
#9346 Re: Trudnjače i porodilje online
julisiz es grant wrote: Ne treba ti on. Sa takvim nalazima u narednoj trudnoći od početka do kraja ti ide heparin 5000 jedinica dva puta dnevno, sam, ili još bolje uz po jedan Aspirin 100 na dan. Ovako kažu Amerikanci (American College of Obstetricians and Gynecologists: Antiphospholipid syndrome. Practice Bulletin No. 68, November, 2005a), a vjerujem da bi se i uvaženi prof. iz Zagreba složio sa tim. Problem je što ti u Sarajevu malo ginekologa zna išta o ovome. Oni i dalje maltretiraju žene koje su imale ponavljan spontani sa besmislenim uzimanjem brisa na hlamidiju i ureaplazmu i sa antitijelima na TORCH infekcije, i tu otprilike njihovo znanje o tome prestaje.
A za boldano, sjajno rečeno. Nakon što sam ponešto istražila o tome i s obzirom na genetske predispozicije ka problemima s koagulacijom, zamolim doktora da mi da uputnicu za te nalaze. Jezivo ili ne, ovako ide odgovor: "Zašto će Vam to, to se radi samo ako izgubite tri bebe zaredom?! To je kod Vas sigurno ureaplazma ili nešto slično."
Da pojma nemaju - nemaju. Pogotovo o ovome. Još su me napadali u bolnici da za kojeg će mi vraga da me vodi i hematologica uz ginekologa. Al nisam se dala smesti.
-
julisiz es grant
#9347 Re: Trudnjače i porodilje online
Ako bi mi napisala koji dio nalaza je radila na KCUS ( i GDJE na KCUS, centralni bolnički laboratorij ili imunologija?), bio bih vrlo zahvalan.Milloni wrote:Živi u Zenici, a pošto tamo ne rade skoro ništa, dobila je uputnicu za Sarajevo, dio je radila na KCUS, a dio u Biohemu.julisiz es grant wrote: Ne treba ti on. Sa takvim nalazima u narednoj trudnoći od početka do kraja ti ide heparin 5000 jedinica dva puta dnevno, sam, ili još bolje uz po jedan Aspirin 100 na dan. Ovako kažu Amerikanci (American College of Obstetricians and Gynecologists: Antiphospholipid syndrome. Practice Bulletin No. 68, November, 2005a), a vjerujem da bi se i uvaženi prof. iz Zagreba složio sa tim. Problem je što ti u Sarajevu malo ginekologa zna išta o ovome. Oni i dalje maltretiraju žene koje su imale ponavljan spontani sa besmislenim uzimanjem brisa na hlamidiju i ureaplazmu i sa antitijelima na TORCH infekcije, i tu otprilike njihovo znanje o tome prestaje.
Rekla mi je da dodam i ovo: ima li veze sto je kod mene gestacijska bila na cerviksu u petoj sedmici
Hoće da kaže da je imala cervikalnu trudnoću? To je jedna od formi vanmaterične trudnoće, iako je cerviks dio materice, svaka trudnoća koja nije u šupljini materice smatra se vanmateričnom (struka koristi tačniji izraz-ektopična, tj trudnoća koja nije na mjestu na kom bi trebalo biti). To nema veze za naredne trudnoće.
-
julisiz es grant
#9348 Re: Trudnjače i porodilje online
Ono jest, po "knjizi" se habitualnim ili ponavljanim pobačajima smatra tri ili više spontanih za redom, ali knjiga kaže i ovo:PurpurHazel wrote:julisiz es grant wrote: Ne treba ti on. Sa takvim nalazima u narednoj trudnoći od početka do kraja ti ide heparin 5000 jedinica dva puta dnevno, sam, ili još bolje uz po jedan Aspirin 100 na dan. Ovako kažu Amerikanci (American College of Obstetricians and Gynecologists: Antiphospholipid syndrome. Practice Bulletin No. 68, November, 2005a), a vjerujem da bi se i uvaženi prof. iz Zagreba složio sa tim. Problem je što ti u Sarajevu malo ginekologa zna išta o ovome. Oni i dalje maltretiraju žene koje su imale ponavljan spontani sa besmislenim uzimanjem brisa na hlamidiju i ureaplazmu i sa antitijelima na TORCH infekcije, i tu otprilike njihovo znanje o tome prestaje.
kao i obično.
A za boldano, sjajno rečeno. Nakon što sam ponešto istražila o tome i s obzirom na genetske predispozicije ka problemima s koagulacijom, zamolim doktora da mi da uputnicu za te nalaze. Jezivo ili ne, ovako ide odgovor: "Zašto će Vam to, to se radi samo ako izgubite tri bebe zaredom?! To je kod Vas sigurno ureaplazma ili nešto slično."
Da pojma nemaju - nemaju. Pogotovo o ovome. Još su me napadali u bolnici da za kojeg će mi vraga da me vodi i hematologica uz ginekologa. Al nisam se dala smesti.
Nakon jednog spontanog nije opravdano vršiti obradu, jer i praksa i nauka kažu da VEĆINA žena nakon jednog spontanog normalno iznese narednu trudnoću. To se ne odnosi na slučajeve a) ako je taj spontani uslijedio nakon dugogodišnjeg steriliteta, b) ako se odmah uoči problem koji je mogao dovesti do spontanog, c) ako se spontani desi ženi koja ima 35+ godina. Ovo zadnje što sam nabrajao bazirano je isključivo na zdravom kliničkom rasuđivanju, i u našoj praksi ono je često nenadoknadivo.Although the formal definition includes three or more miscarriages, many agree that an evaluation should be performed, or at least considered, following two consecutive losses. This is because the risk of subsequent loss after two successive miscarriages is similar to that following three losses—approximately 30 percent (Harger, 1983).
-
PurpurHazel
#9349 Re: Trudnjače i porodilje online
julisiz es grant wrote:
Ono jest, po "knjizi" se habitualnim ili ponavljanim pobačajima smatra tri ili više spontanih za redom
Ma znam naravno, ali imate raje (mene
-
julisiz es grant
#9350 Re: Trudnjače i porodilje online
Nisu preskupi, nego ginekolozi nisu ni čuli za to, ne čitaju.PurpurHazel wrote:julisiz es grant wrote:
Ono jest, po "knjizi" se habitualnim ili ponavljanim pobačajima smatra tri ili više spontanih za redom
Ma znam naravno, ali imate raje (mene) koja ne bi mogla čekati iduću trudnoću mirno bez pitanja šta je to bilo s prvom, pogotovo ako je s ginekološke strane sve uredno čitav život, a ne spadam ni u rizične po godinama skupine. Meni je trebao odgovor, i znam da bi možda lutrijski i bez heparina drugi put moguće prošlo sve okej, ali nije mi se igralo s tim, pogotovo kad je dokazano. Ne kontam samo što je toliki problem uputiti žene na ove nalaze, jesu preskupi ili šta? Ako već postoje određene sumnje. Nego se eto većinom čeka da zaredaju habitualni, pa onda. Nego, šta te Vaše knjige kažu za trombofiliju inače u životu, mimo trudnoće? Hoće me srce roknut ili šta?
A za druge probleme vezane za trombofiliju...pa vi žene imate bar tu sreću da kroz jedan ne baš mali dio svog života imate jedan hormon koji vas čuva od mnogih problema, kao što su upravo srčani i moždani udar i još mnogo štošta, i koji je vaš prijatelj