Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drug_profi

#9326 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Bakir1 wrote:
drugi profil wrote:
Bakir1 wrote:Low budget gume si napisao....
Pa jel to znači da su smeće? Low budget je cjenovna kategorija, a ne ocjena kvaliteta, mada je kod guma to uglavnom slično.
Cjenovno Kumho gume su oko ili češće ispod Save po istoj dimenziji, i u koju cjenovnu kategoriju onda po tebi spadaju?

Znači nisam rekao da su smeće. Samo da su jeftine.
Nijedna nova guma nije smeće (ovo moram svake 2-3 stranice izgleda ponoviti) sve su dobre, ali neke su bolje od dobrih, a neke lošije.
izvini bio sam na sastanku pa ti nisam mogao tipkati, ako kazes da su skupe odlicne onda nas ta predpostavka dovodi do cinjenice da su jeftine sta?
i sada ja te opet pitam, kako neko smije opremiti svoje vozilo iz vrha ponude jeftinim tj manje kvalitetnim gumama ili oprosti manje skupim gumama, posebno takvo vozilo takve snage i tezine?
a te gume, su cjenovne kategorije ispod onih svemogucih koje ti preporucujes na osnovu testova zavisnih i nezavisnih?
nesto je trulo u drzavi danskoj
Istovremeno smo postali prethodno pa da ti sad odgovorim.
Zašto proizvođač ne bi smio staviti takve gume? Te gume nisu smeće. One su prošle neki kriterij tog proizvođača koji iza tih guma stoji sa svojim imenom. Složili smo se da je razlog tome postizanje povoljnije prodajne cijene modela.
Te gume su sasvim ok naročito jer su nove. Samo ima i boljih. Vozač če odlučiti šta će sa njima na kraju biti. Nemoj izvrtati pojmove i tvrdnje.
Jeftina guma je jeftina guma. Nije jeftina jer je proizvođač filantrop, već zato što ne može više dobiti za nju, odnosno to joj je VRIJEDNOST.
Travnički Noćni Šetač

#9327 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Travnički Noćni Šetač »

Bakir1 wrote:izvini bio sam na sastanku pa ti nisam mogao tipkati, ako kazes da su skupe odlicne onda nas ta predpostavka dovodi do cinjenice da su jeftine sta?
i sada ja te opet pitam, kako neko smije opremiti svoje vozilo iz vrha ponude jeftinim tj manje kvalitetnim gumama ili oprosti manje skupim gumama, posebno takvo vozilo takve snage i tezine?
a te gume, su cjenovne kategorije ispod onih svemogucih koje ti preporucujes na osnovu testova zavisnih i nezavisnih?
nesto je trulo u drzavi danskoj
...
Bez obzira što ignorišeš ono što ja napišem i dalje ne znamo koje je to vozilo iz kojeg vrha ponude....
..
Pa da se ponovim: I da odmah budemo jasni... Kumho je fabrička ugradnja u Mercedesu B klase.... ne u SVAKOM mercedesu ... kao što nije nijedna druga isključivo fabrička ugradnja...
...
I da ... između raznih guma određenog RANGA karakteristika proizvođači na pojedinim modelima štede na gumama uzimajući jeftinije iz tog RANGA karakteristika a neke modele poskupljuju ili pravdaju visoku cijenu skupljim gumama iz odgovarajućeg RANGA karakteristika guma...
...
Čak neki proizvođači svaki novi model opremaju gumama drugog proizvođača iz raznih razloga...
...
Ko god je kupio novo auto i vidio uputstvo za upotrebu istog jasno mu je da se proizvođač uputstvom, koje dosta često izgleda kao knjiga za idiote, ogradio od svih mogućih problema, pa tako i problema sa gumama...
Bakir1

#9328 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

@drugi profil
radi se o vozilu kojih se jako malo proizvede i proda novih, gdje cijena ne igra nikakvu ulogu prilikom kupovine takvog modela.
mislis li ti da bi proizvodjac na ustrb imidza ako nista svjesno rizikovao sa takvim gumama posebno na modelu koji ima naglasene perfomanse a samim time sa "losijim" gumama mogucnost gubljenja glave?
@travnicki tebe svjesno ignorisem, pozvao si se u diskusiju u kojoj meni tvoje misljenje nije ni bitno.
ako me pokusavas diskreditovati pokusavaj i dalje :D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#9329 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mali_milojica »

Veći je problem u glavama ljudi i njihovoj postavci.
Neko ko ima "lošije gume" će se postaviti tako da i nema Bog zna sta,pa će biti oprezniji,pa će voziti 40 jer je programiran tako.
Isti taj bi sa "premium" gumom mislio da je svemoguć,pa u istim uslovima vozil 45,tada onaj test i pola metra kraćeg zaustavnog puta pada u vodu,jer se razbio ko picka. Nema te gume koja je toliko bolja.
Gume možete prebaciti i u bolji ili gori auto. Misle da je onaj bolji,skuplji,brzi svemoguc. Nije jarane.
Bakir1

#9330 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

eto neka se neko javio ko razmislja kao i ja, mozda ja nisam to mogao odmah napisati jer sam nekim drugim stvarima opsjednut u ovoj diskusiji, ali kazem i tvrdim, to sto je "continetal" bolji tj skuplji ne znaci nista.
Travnički Noćni Šetač

#9331 Re: Dolazi zima - zimske gume

@bakir1 "svjesno" ignorišeš učesnika diskusije na forumu gdje je predviđeno da svi diskutuju ? ... cool... no dobro je da znamo...
...
Što se tiče tvoje diskreditacije naravno da ne pokušavam, ali pošto me ignorišeš svjestan sam da to nisi pročitao...ali za to i nema potrebe jer sam sebe uspješno " diskretituješ" ... no bez obzira na to trebaš znati da nemaš jedini jedno ( ili mnogo više od jednog ) službenog auta niti si jedini koji tvrdi da poznaje problematiku guma...
...
I naravno da moje učešće na forumu ne zavisi od toga da li ti ignorišeš ili ne... no i dalje ću, radi podrške ljudima koji ovdje očekuju pravilne informacije, ukazivati na to što mislim da je korektno prema svima... a to je iskustveno a ne progooglano znanje...
Bakir1

#9332 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

a opet ti pokusavas da meni spocitas nesto :D
sta te bolan briga sta ja pisem i o cemu komentarisem ne vidim da bi to trebalo tebe pogadjati bilo kako...
sta ocekujes da ti kazem koji je auto, zanima li te koliko je placen?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#9333 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mali_milojica »

Bakir1 wrote:eto neka se neko javio ko razmislja kao i ja, mozda ja nisam to mogao odmah napisati jer sam nekim drugim stvarima opsjednut u ovoj diskusiji, ali kazem i tvrdim, to sto je "continetal" bolji tj skuplji ne znaci nista.
Složit ćeš se da je premium guma bolja od neke druge u istim zadatim uslovima,ali ljudi su bića koja vole ispitivati granice :D neda sejtan mira,pa nekad bude kasno,a fizika egzaktna nauka,ne prašta greške :skoljka:
amar1994

#9334 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

mene recimo ne zanima koliko je placen :D

sto se mene tice , jednostavno , ako sam bio idiot u voznji jednako cu proklizati i sa Toyo gumom(sa 50000km) i sa novim continentalom , jedino gdje osjetim da je nova bolja je kocenje na mokrom i izlizanom asfaltu . Zasto je kupljen continental , vjerujem ljudima koji testiraju , i ako ti tamo kaze 5 magazina/kuca da su dobre onda su dobre , nema mi sta pametovat neko . Vrlo jednostavno , imas pare kupi najbolje i ne seri , nemas trazi najbolje za onoliko koliko imas .
Last edited by amar1994 on 18/12/2017 12:24, edited 1 time in total.
Travnički Noćni Šetač

#9335 Re: Dolazi zima - zimske gume

Bakir1 wrote:a opet ti pokusavas da meni spocitas nesto :D
sta te bolan briga sta ja pisem i o cemu komentarisem ne vidim da bi to trebalo tebe pogadjati bilo kako...
sta ocekujes da ti kazem koji je auto, zanima li te koliko je placen?
Misliš na mene? ... zašto misliš da su mi pare bitne ? ... ili da me pogađa... volio bih znati koje auto od 450 KS i preko 3 tone nosi te gume... jednostavno pitanje na koje ne želiš da odgovoriš...
...
ali nema veze ... prema slijedećim rečenicama shvatam o čemu se radi:
Bakir1 wrote:eto neka se neko javio ko razmislja kao i ja, mozda ja nisam to mogao odmah napisati jer sam nekim drugim stvarima opsjednut u ovoj diskusiji, ali kazem i tvrdim, to sto je "continetal" bolji tj skuplji ne znaci nista.
...
Ne znam da li da se nasmijem ili da upozorim ostale učesnike na opasnost od ovakvih savjeta...
Zašto si opsjednut? ... ups bezveze pitanje... ignorišeš me..
Bakir1

#9336 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

@milojica
jesu, ne sporim uopste, ali da li su toliko "bolje" na obicnim autima i obicnim cestama i obicnim soferima.... to je bit diskusije :D
@travnicki dosadan si, poprilicno, mnogo si vjest manipulator mora ti se priznat i jako si mudar ocigledno :lol:
sta bi sad trebalo znaciti da taj auto ne postoji zato sto ti ne znas koji je :D
Last edited by Bakir1 on 18/12/2017 12:25, edited 1 time in total.
Travnički Noćni Šetač

#9337 Re: Dolazi zima - zimske gume

mali_milojica wrote:Veći je problem u glavama ljudi i njihovoj postavci.
Neko ko ima "lošije gume" će se postaviti tako da i nema Bog zna sta,pa će biti oprezniji,pa će voziti 40 jer je programiran tako.
Isti taj bi sa "premium" gumom mislio da je svemoguć,pa u istim uslovima vozil 45,tada onaj test i pola metra kraćeg zaustavnog puta pada u vodu,jer se razbio ko picka. Nema te gume koja je toliko bolja.
Gume možete prebaciti i u bolji ili gori auto. Misle da je onaj bolji,skuplji,brzi svemoguc. Nije jarane.
Slažem se... nešto slično sam i napomenuo prije par postova... gume ne rješavaju problem velike brzine, pijanstva i slično... mada će nekada i ovi sa "lošijim" gumama pomisliti da su svemogući... nisam jednom to vidio...
...
Uostalom ponoviću treći put... Podržao sam Sportivu Snow Win 2 jer sam je testirao... u odnosu na moju pretpostavku koliko će držati taj novi gume držala je dalje... znači po mom iskustvu ima dobre granice... ali sam preporučio Continental kao najbolju gumu ... opet po mom iskustvu... meni je tu bit diskusije... sasvim jasno...
Last edited by Travnički Noćni Šetač on 18/12/2017 12:28, edited 1 time in total.
amar1994

#9338 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Travnički Noćni Šetač wrote:
Misliš na mene? ... zašto misliš da su mi pare bitne ? ... ili da me pogađa... volio bih znati koje auto od 450 KS i preko 3 tone nosi te gume... jednostavno pitanje na koje ne želiš da odgovoriš...
ma mercedes onaj kockasti :lol:
Travnički Noćni Šetač

#9339 Re: Dolazi zima - zimske gume

Bakir1 wrote: @travnicki dosadan si, poprilicno, mnogo si vjest manipulator mora ti se priznat i jako si mudar ocigledno :lol:
sta bi sad trebalo znaciti da taj auto ne postoji zato sto ti ne znas koji je :D
Zašto sam manipulator? Jer koristim tvoje riječi ? .... no nebitno
...
Ne znači ... nego to znači da ne poznajem dovoljno automobile da bih znao na koji model misliš... ne kontam šta je tu nejasno...
Bakir1

#9340 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

vratimo se lijepom ignorisanju, lakse je :D
zdruzdjo

#9342 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by zdruzdjo »

drugi profil wrote: Kazem ti, nemam nikakav problem da ti mislis da imas nevidljive prijatelje, samo nemoj mene ubjedjivati u to.
Sa ostalim si samo podupro moju tezu. Ne sekiram se ja hoce li me ko udariti sve dok on placa stetu i to je dio price na koju ja ne uticem. Oni su odabrali da voze na losim gumama, neispravno auto ili jednostavno nepazljivo i za to ce snositi posljedice.
Super razmisljas ali plitko za prostore na kojim zivimo. Snosenje posljedica i placanje stete je najmanji problem u svemu tome. Jebo njegovo snosenje posljedica i placanje stete kad dobijes karambolku neciju iz 1987 u celo. Snosis ih i ti tada vjeruj. Vise nego taj neko.
Zato kazem uradi sa svoje strane najbolje sto mozes (novcano i moralno prema samom sebi) ako vjerujes u visu silu pomoli se prije startanja auta i u pamet. Ako ne onda samom sebi kazes rudarsko "sretno" i przi.
Koliko god se trudio covjek da sebe obezbjedi i da ima naj naj gume, servisirano auto, ispravnu signalizaciju.....uvijek postoji neko sa druge strane i ti ne mozes tu uticati nikako. Tu nisi "sef" ti nego je splet okolnosti (da ne kazem visa sila), u kojoma si se zadesio, "sef".
Meni svako mjenjanje ulja ili bilo kakvo dizanje auta na dizalicu (a bez da cujem da ista kucka, lupa, skripi, cvili) kazem majstoru pregledaj sve odozdo oko tockova, kocinica, kugli, krajnica, amortizera....i to je sve sto normalno odgovoran covjek moze uraditi. Vozim sebe i djecu u autu i radim najbolje sto mogu novcano sa svoje strane.
E tako i gume. Uzmes naj naj za ono sto mozes platiti i sto ti treba. Kupio savu jer sam vidio da mi tigar ne ispunjava vise moje potrebe u naselju gdje zivim. Pored njih kupio i lance. Nisu teski, nek se nadju. Da bog da ih nikad ne raspakovao. Nema puno pametovanja.
Mada ne pljujem po tigru. Ove godine sam u aprilu presao preko majevice u 5 ujutro sa njima dok je na cesti bilo dobrih 10-ak cm snijega koji je klepio navece u gluha doba.

2003 me na semaforu slozio lik sa kadetom sa ledja i pobjegao. Poslije ga nasli i ganjanje sud, policije... ovo ono...nebitno.
Steta na autu ni 50 maraka jer se nabio na moju kuku. Bukvalno jedva vidljivo napuknuce na stop svjetlu.
Medjutim suprugi od trzaja napukao prsljen i ostala poluinvalid za cjeli zivot. Mogao sam imati auto sa najboljim ocjenama crash testova, 35 air-bagova, opet bi isto prosla. Jer je samo ruzan trzaj bio taj koji je napravio belaj. Iako su u autu bila originalna fabricka recaro sjedista i bila vezana, jok. Svaki vjestak sa kojim sam sam se susreo u toku sudjenja, ganjanja osiguranja, policija....mi je rekao isto.
Dobili smo odstetu od osiguranja ali pisam se na nju. Jebi je.
Dao bih sad iz sbog dzepa troduplo toliko da se nista nije desilo. Sta se tu jos poslije izdesavalo sa njenom, kicmom mogao bih knjigu napisati. Znaci samo HOPE FOR THE BEST i u pamet.
amar1994

#9343 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

:roll: :(
drug_profi

#9344 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Pa recimo da je taj kadrija imao bolje gume, mozda sila udara ne bi bila tako velika da napravi tako jak trzaj, ili je ne bi bilo nikako.
Ja ti kazem da sam ja sef parade jer zakon kaze da ja odgovaram na sudu za svoja djela, a ne visa sila ili nevidljivi prijatelj.
I onda ja u okviru svojih moci cinim sto je do mene. Pocev od opremljenosti auta, svezanog pojasa, servisa, guma, voznje u okviru propisa i uslova na cesti. Previse puta u zivotu me vile nosale valjda, sto na cesti sto izvan nje.
Nisam slucajno izbjegao da pominjem moguce tjelesne povrede. Kao sto kazes jebo sve ako do toga dodje. I gume i auto. Necu u tom okviru da pricam.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9345 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Moja sava se ponaša kao premium, kad prilagodim brzinu. :mrgreen:
530i

#9346 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Bakir1 wrote:a jel ti uzimas premiJum gumu da iskoristis tih 10% ili koliko vec rezerve ili volis da imas tu rezervu?
da li znas kada pocinje ta rezerva ili znas da ima ta rezerva?
koliko godina imas namjeru koristiti tu rezervu te gume i pod kojim uslovima?
sa gumama, kao i sa autima, daju se lazni prividi rezervi sigurnosti.

Spomenuo si Kumho, ne znam koji model, ali jeste moguće da imaju dobru gumu. Kao što i Michelin ima Energy Saver koja je srednja žalost i Pilot Sport koja je vrhunska guma, sa par različitih modela zavisno od želja i potreba. A i pri tome je taj Kumho prva ugradnja u Mercedes AMG :D

Ko može da ima što veću rezervu neka je ima, makar je i nikad ne iskoristio. Neko je već napisao radi se o kočenju pri manjim brzinama. Jeftine gume, jeftinih proizvođača su tu slabije (i ne samo tu) i oko toga nema rasprave.
Bakir1

#9347 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

Mah bezveze prica totalno ko biva jel bolji BMW od dacije ali onda bolji je BMW bolji je BMW bolji je BMW jok eto nije...
Guma ko guma najbolja je nova I to bi bila moja misao na tu temu.
Druga sezona na keliju, u uslovima gdje neko odgadja put u Tuzlu doktoru radi uslova na cesti ja odem u Tuzlu najnormalnije da su mi lose ili polovne gume dvoumio bi se, ali nisam se uopste dvoumio sa novim bilo kakvim pa bile one i te nepremiJum keli gume.
Drug bitanga je dobro napisao, lov na desetinke sekundi....
tempuser

#9348 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tempuser »

Ja ne znam cemu tolika filozofija, stvar sa gumama je jako prosta.
S jedne strane svaka kvalitetna guma, a ne mora biti premium, ce jednako "uraditi" uraditi posao kao i premium ukoliko ima sare na sebi. Bitno je da je vozac svjestan kakve gume ima na autu i nikad nece dospjeti u situaciju da mu kvalitet premium gume u ekstremnim situacijama spasava glavu. Imas Tigra, znas da ti je put kocenja 10m duzi od Michelina, vozi sporije, ali ces sa Tigrom doci tamo gdje si krenuo isto kao sa Michelinom. Niko od nas ne vozi na noz da mu je to presudno.
S druge strane, apsurdno je negorati da je kvalitet premium guma bolji, osim ponasanja u tim eksrtemnim situacijama, koje su rijetke, ne vozimo mi svake godine nove gume, a kvalitet premium gume se ocitava dugorocno kroz godine koristenja i kilometrazu. Napisah ranije, ja bih sa Eskimom S3 provrtio sigurno sezonu-dvije, sto se sare i drzanja tice da se nije izvotoperio gazeci sloj.
boshniak

#9349 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by boshniak »

Svako kupuje ono što mu je potrebno, neko ko zivi ili radi u brdovitom i cesto lose ociscenom podrucju prije ce da kupi Savu, Fuldu ili neku drugu slicnu gumu koja je "bolja" nego većina premium guma po snijegu i da mijenja svake 2-3 sezone, nego da vozi Continental 5 sezona, a neko ko vozi duge rute po autoputu i otvorenom i ko ima vece kilometraze po razlicitim tipovima terena sigurno ce kupit premium. Evo konkretno mogu reci za TS850 koju sam vozio ima prilicno slabe performanse po snijegu u odnosu na sve ocjene i cijenu, takođe dosta se trosi po bokovima, ali definitivno uliva povjerenje po zeledjenom ili mokrom kolovozu, ali nekome ko se svaki dan treba popeti na brdo po slabo ociscenom putu to ne znaci nista.
Sodom1

#9350 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Sodom1 »

tempuser wrote:Ja ne znam cemu tolika filozofija, stvar sa gumama je jako prosta.
S jedne strane svaka kvalitetna guma, a ne mora biti premium, ce jednako "uraditi" uraditi posao kao i premium ukoliko ima sare na sebi. Bitno je da je vozac svjestan kakve gume ima na autu i nikad nece dospjeti u situaciju da mu kvalitet premium gume u ekstremnim situacijama spasava glavu. Imas Tigra, znas da ti je put kocenja 10m duzi od Michelina, vozi sporije, ali ces sa Tigrom doci tamo gdje si krenuo isto kao sa Michelinom. Niko od nas ne vozi na noz da mu je to presudno.
S druge strane, apsurdno je negorati da je kvalitet premium guma bolji, osim ponasanja u tim eksrtemnim situacijama, koje su rijetke, ne vozimo mi svake godine nove gume, a kvalitet premium gume se ocitava dugorocno kroz godine koristenja i kilometrazu. Napisah ranije, ja bih sa Eskimom S3 provrtio sigurno sezonu-dvije, sto se sare i drzanja tice da se nije izvotoperio gazeci sloj.
Ne slazem se s ovim , imao na terencu sara ko 2-3 prsta , ali ne valja smjesa . Isao triEstak na sat,malo dirno kocnicu okrenulo me otisao na druku stranu kolovoza , zamalo pjesaka udario, kad se nisam sasro.
Ali zato u blatu cupa
Post Reply