Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
-
Atticus
#9326 Re: Šta trenutno čitate?
Sjetih se jednog romana,koji sam čitao kao dječak,a glede ove postavljene slike gore,zvao se,takođe,"Potkazivač" od Liama O'Flaertija,izdanje Džepna knjiga Sarajevo.Mislim da je po tom romanu snimljen i film sa Džon Vejnom,film nisam gledao.Ta Džepna knjiga je bila jako interesantna,jer su imali mnogo dobrog,ili mnogo dobre ilustratore naslovnih strana.Jednostavno,te ilustracije su mamile da se uzme roman i pročita,a prije nego se krene sa čitanjem,već si,na osnovu te ilustracije,u svojoj glavi sklopio čitavu priču,koje obično ne bude u romanu.Slušam prije neki dan režisera Gorana Markovića koji kaže da je počeo da ponovo čita knjige koje je čitao kao mladić ili dječak i sada,kao da ih čita prvi put,jer ima sasvim drugu emociju,više nije mlad,ima veliko iskustvo i sa tog aspekta mi je ovo jako zanimljivo.
- Grean
#9327 Re: Šta trenutno čitate?
Je li dobra fora to sa goodreads?sizifinho wrote:koliko sam ja skontao goodread challenge ima listu knjiga i kao trebas ih u 12 mjeseci zavrsitANAKIN wrote:Pa ne tjera te niko da čitaš nešto, već šta god pročitaš stavih oznaku read i datum kad si počeo i završio knjigusizifinho wrote:ma jok,citam sta mi se prahne... ne volim te nekakve obaveze
ne radim to, jer mogu procitat sve knjige iz challengea u 10 mjeseci al mogu i u 25
i sta, ne stignem, i propao mi challenge
a da stavljam kvakice na goodreadsu kad citam, stavljam. Al radi sebe i preporuka.
Ja imam problem, puno citam ali cesto dodjem do kraja knjige a da ne zapamtim kako se zove a da ne pricam da ne pamtim imena pisaca. Generalno tesko memorisem imena i nazive. Malo mi bezveze sve to i bas sam mislio na koji nacin da to nekako registrujem zbog sebe.
Trenutno citam "Ime ruze", procitao sam njegovo "Prasko groblje" a nikad nisam ovu koja ga je proslavila.
-
BJB
#9328 Re: Šta trenutno čitate?
Grean, nisi jedini. Ne pamtim kad sam pocela govoriti da cu zapisivati sve sto procitam, pa nakon toga kji redak o knjizi, barem komentar.
Nit zapisujem, a bas nekako brzo zaboravim..E ako prepricam nekome, tad je zapamtim. Imam srecom jednu "zrtvu" koja me preslusa

Pisem naslovu u slucaju da ne vidite sliku, A Man Called Ove by Fredrik Backman
All the Light We Cannot See by Anthony Doerr
Nit zapisujem, a bas nekako brzo zaboravim..E ako prepricam nekome, tad je zapamtim. Imam srecom jednu "zrtvu" koja me preslusa

Pisem naslovu u slucaju da ne vidite sliku, A Man Called Ove by Fredrik Backman
All the Light We Cannot See by Anthony Doerr- aux
#9329 Re: Šta trenutno čitate?

Druga knjiga od Martine Cole,prva mi je bila jako zanimljiva
- sadmire
#9330 Re: Šta trenutno čitate?
Privodim kraju Mexico-ratni dnevnik od Vladimira Arsenijevica...nije losa, bolje mi je legla nego U potpalublju...
a poceo sam i Ljetopis ptice navijalice...to je jedini murakamijev roman koji nisam citao pa rekoh da i to nadoknadim...standardno dobar...
a poceo sam i Ljetopis ptice navijalice...to je jedini murakamijev roman koji nisam citao pa rekoh da i to nadoknadim...standardno dobar...
- hadzinicasa
#9331 Re: Šta trenutno čitate?
"U zemlji posljednjih stvari" - Paul Auster
A istrazujuci vise, procitah ovo: http://www.jergovic.com/subotnja-matine ... um-samoce/
Pa htjedoh pitati - gdje se moze (ako se moze, suprotno onome sto ovdje pise) nabaviti knjiga "Izum samoce" nas prevo, radije ne bih na engleskom citala.
A istrazujuci vise, procitah ovo: http://www.jergovic.com/subotnja-matine ... um-samoce/
Pa htjedoh pitati - gdje se moze (ako se moze, suprotno onome sto ovdje pise) nabaviti knjiga "Izum samoce" nas prevo, radije ne bih na engleskom citala.
- Boateng
#9332 Re: Šta trenutno čitate?
Možeš podići knjigu u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH ili Biblioteci Sarajeva.hadzinicasa wrote:"U zemlji posljednjih stvari" - Paul Auster
- hadzinicasa
#9333 Re: Šta trenutno čitate?
mislila sam da bih je voljela posjedovati....
bat tenks.
bat tenks.
- Banksy
#9334 Re: Šta trenutno čitate?
Odlična knjiga. Pamtim da je još u ratu prevela Senada Kreso, objavio MESS festival, uz pomoć nekih stranih donacija i suradnji, tu su bili i Pašović, Kreševljakovići, itd.hadzinicasa wrote:"U zemlji posljednjih stvari" - Paul Auster
MESS, Buybook, antikvarnice, i to je to.
- dobar osjecaj
#9335 Re: Šta trenutno čitate?
The Invention of Solitude je jedna od rijetkih Austerovih knjiga koje zelim a nemam. Boze, kako sam nekad uzivala u njegovim knjigama.
- hadzinicasa
#9336 Re: Šta trenutno čitate?
e to. tnx.
-
Romanija
#9338 Re: Šta trenutno čitate?
Francuski kljuc - Primo Levi
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Probably Approximately Correct :: Leslie Valiant

Probably Approximately Correct :: Leslie Valiant

- mondo bizarro
#9339 Re: Šta trenutno čitate?
kod mene sad Haksli i Kontrapunkt 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#9340 Re: Šta trenutno čitate?

ovu imo i prodo za 7 a kupio za 10
sad mi žao jer je cijeli komplet sem 2 knjige u kentaur polaris izdanju
pa sam 2011. kupio ovo izdanje

izrazito debela knjiga za moje mišljenje 510 stranica ali začudo veoma se brzo čita i lagano je napisana ako volite svijet galaktičkog carstva zadužbine i ostalih kerefeka asimovljevih
- crno_sa_zlatnim
#9341 Re: Šta trenutno čitate?
U početku je malo usporen (ili ja nisam bila za tu vrstu knjige u tom trenutku) ali Safron je generalno dobar, različit od ovih it naslova kojima nas bombarduju. Ovoj knjizi prethodi Senka vetra, i još dvije kao nastavak (kupila sam sad na Sajmu obje).LaLuna wrote:Nisam citala njegove knjige ranije pa ne znam sta da ocekujem
Uglavnom, bolje od većine razvikanih naslova.
- crno_sa_zlatnim
#9342 Re: Šta trenutno čitate?
crno_sa_zlatnim wrote:U početku je malo usporen (ili ja nisam bila za tu vrstu knjige u tom trenutku) ali Safon je generalno dobar, različit od ovih it naslova kojima nas bombarduju. Ovoj knjizi prethodi Senka vetra, i još dvije kao nastavak (kupila sam sad na Sajmu obje).LaLuna wrote:Nisam citala njegove knjige ranije pa ne znam sta da ocekujem
Uglavnom, bolje od većine razvikanih naslova.
-
broj dva
#9343 Re: Šta trenutno čitate?
The Thing Itself
By Adam Roberts.
http://www.theguardian.com/books/2016/f ... view-novel
https://www.amazon.co.uk/Thing-Itself-A ... 0575127724
Jeste da sam pomalo nekritican prema sci-fi zanru ali ovo je stvarno izvrsna knjiga.
Nisam jos gotov sa knjigom ali izuzetno mi se svidja nacin na koji obradjuje Fermijev paradoks, Kantovu kritiku cistog uma i jos poneko filozofsko i zivotno pitanje.
By Adam Roberts.
http://www.theguardian.com/books/2016/f ... view-novel
https://www.amazon.co.uk/Thing-Itself-A ... 0575127724
Jeste da sam pomalo nekritican prema sci-fi zanru ali ovo je stvarno izvrsna knjiga.
Nisam jos gotov sa knjigom ali izuzetno mi se svidja nacin na koji obradjuje Fermijev paradoks, Kantovu kritiku cistog uma i jos poneko filozofsko i zivotno pitanje.
- aux
#9344 Re: Šta trenutno čitate?

Na redu je i ovaj serijal,nadam se da je super sa obzirom koliko je nahvaljen
- aux
#9345 Re: Šta trenutno čitate?

Nakon Harrya za kojeg mi je trebalo nepuna 2 dana da procitam toliko mi se svidjela knjiga uzeo sam ovu horror knjigu koja je ili inspiracija filmu Pila ili Saw ili je kopija filma nisam jos sasvim nacisto ali ima dosta dodirnih tacki sa filmom,bilo kako bilo dosad je odlicna
- ¤ jelena ¤
#9346 Re: Šta trenutno čitate?
Mislim da je knjiga izdata poslije filma, tako da je film najvjerovatnije bio inspiracija za knjigu.aux wrote:http://citajknjigu.com/wp-content/uploa ... G_5399.jpg
Nakon Harrya za kojeg mi je trebalo nepuna 2 dana da procitam toliko mi se svidjela knjiga uzeo sam ovu horror knjigu koja je ili inspiracija filmu Pila ili Saw ili je kopija filma nisam jos sasvim nacisto ali ima dosta dodirnih tacki sa filmom,bilo kako bilo dosad je odlicna
Kako god...uh... ima li je igdje u pdf...
- shmizlica
#9347 Re: Šta trenutno čitate?
trenutno
usput

usput

- aux
#9348 Re: Šta trenutno čitate?

Dosao red na drugi dio carobnjaka,a ovaj Sumrak sam ukrao od sestre valjda nece primjetiti,nahvalila ga do neba pa moram dati svoje misljenje
- Daryl Dixon
#9349 Re: Šta trenutno čitate?
.
Last edited by Daryl Dixon on 22/05/2016 15:51, edited 1 time in total.