Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

Atticus

#9326 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Atticus »

Sjetih se jednog romana,koji sam čitao kao dječak,a glede ove postavljene slike gore,zvao se,takođe,"Potkazivač" od Liama O'Flaertija,izdanje Džepna knjiga Sarajevo.Mislim da je po tom romanu snimljen i film sa Džon Vejnom,film nisam gledao.Ta Džepna knjiga je bila jako interesantna,jer su imali mnogo dobrog,ili mnogo dobre ilustratore naslovnih strana.Jednostavno,te ilustracije su mamile da se uzme roman i pročita,a prije nego se krene sa čitanjem,već si,na osnovu te ilustracije,u svojoj glavi sklopio čitavu priču,koje obično ne bude u romanu.Slušam prije neki dan režisera Gorana Markovića koji kaže da je počeo da ponovo čita knjige koje je čitao kao mladić ili dječak i sada,kao da ih čita prvi put,jer ima sasvim drugu emociju,više nije mlad,ima veliko iskustvo i sa tog aspekta mi je ovo jako zanimljivo.
Grean

#9327 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

sizifinho wrote:
ANAKIN wrote:
sizifinho wrote:ma jok,citam sta mi se prahne... ne volim te nekakve obaveze
Pa ne tjera te niko da čitaš nešto, već šta god pročitaš stavih oznaku read i datum kad si počeo i završio knjigu
koliko sam ja skontao goodread challenge ima listu knjiga i kao trebas ih u 12 mjeseci zavrsit

ne radim to, jer mogu procitat sve knjige iz challengea u 10 mjeseci al mogu i u 25
i sta, ne stignem, i propao mi challenge

a da stavljam kvakice na goodreadsu kad citam, stavljam. Al radi sebe i preporuka.
Je li dobra fora to sa goodreads?

Ja imam problem, puno citam ali cesto dodjem do kraja knjige a da ne zapamtim kako se zove a da ne pricam da ne pamtim imena pisaca. Generalno tesko memorisem imena i nazive. Malo mi bezveze sve to i bas sam mislio na koji nacin da to nekako registrujem zbog sebe.

Trenutno citam "Ime ruze", procitao sam njegovo "Prasko groblje" a nikad nisam ovu koja ga je proslavila.
BJB

#9328 Re: Šta trenutno čitate?

Post by BJB »

Grean, nisi jedini. Ne pamtim kad sam pocela govoriti da cu zapisivati sve sto procitam, pa nakon toga kji redak o knjizi, barem komentar.
Nit zapisujem, a bas nekako brzo zaboravim..E ako prepricam nekome, tad je zapamtim. Imam srecom jednu "zrtvu" koja me preslusa :D
Image
Pisem naslovu u slucaju da ne vidite sliku, A Man Called Ove by Fredrik Backman
Image All the Light We Cannot See by Anthony Doerr
aux

#9329 Re: Šta trenutno čitate?

Post by aux »

Image

Druga knjiga od Martine Cole,prva mi je bila jako zanimljiva
sadmire

#9330 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

Privodim kraju Mexico-ratni dnevnik od Vladimira Arsenijevica...nije losa, bolje mi je legla nego U potpalublju...
a poceo sam i Ljetopis ptice navijalice...to je jedini murakamijev roman koji nisam citao pa rekoh da i to nadoknadim...standardno dobar...
hadzinicasa

#9331 Re: Šta trenutno čitate?

Post by hadzinicasa »

"U zemlji posljednjih stvari" - Paul Auster

A istrazujuci vise, procitah ovo: http://www.jergovic.com/subotnja-matine ... um-samoce/

Pa htjedoh pitati - gdje se moze (ako se moze, suprotno onome sto ovdje pise) nabaviti knjiga "Izum samoce" nas prevo, radije ne bih na engleskom citala.
Boateng

#9332 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Boateng »

hadzinicasa wrote:"U zemlji posljednjih stvari" - Paul Auster

A istrazujuci vise, procitah ovo: http://www.jergovic.com/subotnja-matine ... um-samoce/

Pa htjedoh pitati - gdje se moze (ako se moze, suprotno onome sto ovdje pise) nabaviti knjiga "Izum samoce" nas prevo, radije ne bih na engleskom citala.
Možeš podići knjigu u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH ili Biblioteci Sarajeva.
hadzinicasa

#9333 Re: Šta trenutno čitate?

Post by hadzinicasa »

mislila sam da bih je voljela posjedovati....
bat tenks.
Banksy

#9334 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Banksy »

hadzinicasa wrote:"U zemlji posljednjih stvari" - Paul Auster

Odlična knjiga. Pamtim da je još u ratu prevela Senada Kreso, objavio MESS festival, uz pomoć nekih stranih donacija i suradnji, tu su bili i Pašović, Kreševljakovići, itd.
MESS, Buybook, antikvarnice, i to je to.
dobar osjecaj

#9335 Re: Šta trenutno čitate?

Post by dobar osjecaj »

The Invention of Solitude je jedna od rijetkih Austerovih knjiga koje zelim a nemam. Boze, kako sam nekad uzivala u njegovim knjigama.
hadzinicasa

#9336 Re: Šta trenutno čitate?

Post by hadzinicasa »

e to. tnx.
doktor78

#9337 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

Image
Romanija

#9338 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Romanija »

Francuski kljuc - Primo Levi
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Image

Probably Approximately Correct :: Leslie Valiant
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Image
mondo bizarro

#9339 Re: Šta trenutno čitate?

Post by mondo bizarro »

kod mene sad Haksli i Kontrapunkt :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9340 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

Image
ovu imo i prodo za 7 a kupio za 10 :lol: :lol: :lol: nekad davno ima 15 godina
sad mi žao jer je cijeli komplet sem 2 knjige u kentaur polaris izdanju

pa sam 2011. kupio ovo izdanje

Image
izrazito debela knjiga za moje mišljenje 510 stranica ali začudo veoma se brzo čita i lagano je napisana ako volite svijet galaktičkog carstva zadužbine i ostalih kerefeka asimovljevih
crno_sa_zlatnim

#9341 Re: Šta trenutno čitate?

Post by crno_sa_zlatnim »

LaLuna wrote:Nisam citala njegove knjige ranije pa ne znam sta da ocekujem

Image
U početku je malo usporen (ili ja nisam bila za tu vrstu knjige u tom trenutku) ali Safron je generalno dobar, različit od ovih it naslova kojima nas bombarduju. Ovoj knjizi prethodi Senka vetra, i još dvije kao nastavak (kupila sam sad na Sajmu obje).
Uglavnom, bolje od većine razvikanih naslova.
crno_sa_zlatnim

#9342 Re: Šta trenutno čitate?

Post by crno_sa_zlatnim »

crno_sa_zlatnim wrote:
LaLuna wrote:Nisam citala njegove knjige ranije pa ne znam sta da ocekujem

Image
U početku je malo usporen (ili ja nisam bila za tu vrstu knjige u tom trenutku) ali Safon je generalno dobar, različit od ovih it naslova kojima nas bombarduju. Ovoj knjizi prethodi Senka vetra, i još dvije kao nastavak (kupila sam sad na Sajmu obje).
Uglavnom, bolje od većine razvikanih naslova.
broj dva

#9343 Re: Šta trenutno čitate?

Post by broj dva »

The Thing Itself
By Adam Roberts.

http://www.theguardian.com/books/2016/f ... view-novel

https://www.amazon.co.uk/Thing-Itself-A ... 0575127724

Jeste da sam pomalo nekritican prema sci-fi zanru ali ovo je stvarno izvrsna knjiga.
Nisam jos gotov sa knjigom ali izuzetno mi se svidja nacin na koji obradjuje Fermijev paradoks, Kantovu kritiku cistog uma i jos poneko filozofsko i zivotno pitanje.
aux

#9344 Re: Šta trenutno čitate?

Post by aux »

Image

Na redu je i ovaj serijal,nadam se da je super sa obzirom koliko je nahvaljen :izet:
aux

#9345 Re: Šta trenutno čitate?

Post by aux »

Image

Nakon Harrya za kojeg mi je trebalo nepuna 2 dana da procitam toliko mi se svidjela knjiga uzeo sam ovu horror knjigu koja je ili inspiracija filmu Pila ili Saw ili je kopija filma nisam jos sasvim nacisto ali ima dosta dodirnih tacki sa filmom,bilo kako bilo dosad je odlicna
¤ jelena ¤

#9346 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ¤ jelena ¤ »

aux wrote:http://citajknjigu.com/wp-content/uploa ... G_5399.jpg

Nakon Harrya za kojeg mi je trebalo nepuna 2 dana da procitam toliko mi se svidjela knjiga uzeo sam ovu horror knjigu koja je ili inspiracija filmu Pila ili Saw ili je kopija filma nisam jos sasvim nacisto ali ima dosta dodirnih tacki sa filmom,bilo kako bilo dosad je odlicna
Mislim da je knjiga izdata poslije filma, tako da je film najvjerovatnije bio inspiracija za knjigu.

Kako god...uh... ima li je igdje u pdf... :eh:
shmizlica

#9347 Re: Šta trenutno čitate?

Post by shmizlica »

trenutno
Image

usput
Image
aux

#9348 Re: Šta trenutno čitate?

Post by aux »

ImageImage

Dosao red na drugi dio carobnjaka,a ovaj Sumrak sam ukrao od sestre valjda nece primjetiti,nahvalila ga do neba pa moram dati svoje misljenje :-D
Daryl Dixon

#9349 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Daryl Dixon »

.
Last edited by Daryl Dixon on 22/05/2016 15:51, edited 1 time in total.
groove

#9350 Re: Šta trenutno čitate?

Post by groove »

Image
Post Reply