Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Dozer

#9326 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Sta kaze SMrle...evollucija je samo teorija, nije dokazana.... :roll:
Jebo geneticke dokaze o nasim precima, jebo fosile, jebo sve sto je nauka do sad dokazala na tom polju... Evolucjia je "samo" teorija.
E pa - nije, Smrle moj. Evolucija je naucna teorija.

A samo teorija je - teizam.

A vezano za ono sto rekoh da ce biti ako se ispostavi da smo mogli nastati od prirodnih elemenata i u odredjenim prirodnim uslovima - tacno bi kako i rekoh. Odmah se presaltase na postavljanje pitanja - a kako su nastali ti elementi i uslovi :lol:
Naravno, skroz preskocise ono ostalo sto se tice Adema, rebara, have, raja, zmija, jabuka, itd..

Sad ce reci - pa, u Kur'anu i pise da je bog Adema napravio od zemlje, vode, itd.
Jeste, ali ako mi uspijemo poknrenuti zivot od tih materijala (koji, btw, nisu u Kur'anu navedeni ni priblizno onako kakvi jesu), sto ce znaciti da cemo vjerovatno nekada u buducnosti moci od toga stvoriti i nekog naseg direktnog pretka, da li ce to znaciti da smo mi zapravo - bogovi?
Idemedosumom

#9327 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Ah, nismo odavno o evoluciji :)
broj dva

#9328 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

Idemedosumom wrote:Ah, nismo odavno o evoluciji :)
Ja čekam da do geologije dođemo, gledo neke dokumentarce pa da se pokažem..
JVC

#9329 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

@Dozer

Mogu ja citirati i velike umove danasnjice, ali vjerujem da to nece imati utjecaja na tebe. Ti jednostavno imas takav stav prema vjeri, a razumijem i zasto. Dovoljno pogledati vrijeme i drustvo u kojem trenutno zivimo, a dovoljno je provesti samo sat na ovom forumu da vidis o cemu se radi :-D Na veliku zalost kod nas su se vrijednosti promjenile, sve je naopacke postavljeno, nastrano i vec odavno tjera na povracanje.

Istrazivanja o kojima govoris su daleko od stvaranja novog zivota ili kako ti kazes "udahnuo" zivot nezivom miksu tj. sintetickom zivotnom obliku.Naucnici su uspjeli da sinteticku kopiju DNA ubace u vec zivucu stanicu bakterije iz koje je uklonjena prirodna DNA. Meni sve ovo zvuci na plagijat, ali i nevjerovatno znanstveno postignuce. Na kraju sve ovo nije u sukobu sa mojim vjerovanjem iz jednostavnog razloga - covjek je podlozan Bogu, dok je ostatak stvaranja ili tvorevine podlozan covjeku i postoji za njegovu korist. Mislim da smo upravo nas dvojica vec razgovarali sta znaci "Na svoju sliku stvori Bog čovjeka" i mislim da sam vec rekao da je ljudski intelekt jedna od tih slika.
"I Bog ih blagoslovi, i reče im Bog: "Rađajte se i množite se, napunite zemlju i podvrgnite je sebi! Vladajte nad ribama morskim, nad pticama nebeskim i nad svakim živim bićem, što se miče na zemlji!" Postanak 1:28.
Last edited by JVC on 27/10/2018 15:15, edited 1 time in total.
Smrcak15

#9330 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Braco_18 wrote: Smrle ako te zanima šta je teorija u nauci i kako dospijeva u nauku, onda čitaj naučne knjige, a ne neke mitološke autore zatucane apsolutnim idejama i svojim bogom, željni vlasti nad ljudima i svijetom.
Kada bi pričao i argumentirao po tvojim pravilima, a to su "Iznesi sve i argumentiraj svim, pa ako je i laž, važno je samo odbraniti svoju vjeru i svog boga" onda bi rekao da je evolucija FAKTUM. 

Evolucija je još uvijek teorija u načunom smislu, ne u tvome prostačkom. To što ti mislis da će evoluciju neko oboriti ili dokazati nesto suprotno, TO SE NEĆE DESITI, JER -> evolucija je dokazana i naučno obrazložena, naravno postoje neke nejasnoće, koje se svakim danom napretkom tehnike i testiranja gena, ćelija itd. uklanjaju. U teoriji gravitacije isto tako postoje nejasnoče, ali neće sutra niko doći i reci kako gravitacija ne postoji.

I sad zbogom druže i idi lječi se ... ono, fakat žao mi te :kiss:
ne trebas ti mene zaliti druze nista, nego da te pitam

Ima li pozitivnih mutacija?

Daj primjer mutacija gdje doprinose novim informacijama u DNK a da ne ruse DNK kod?
Smrcak15

#9331 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Sta kaze SMrle...evollucija je samo teorija, nije dokazana.... :roll:
Jebo geneticke dokaze o nasim precima, jebo fosile, jebo sve sto je nauka do sad dokazala na tom polju... Evolucjia je "samo" teorija.
E pa - nije, Smrle moj. Evolucija je naucna teorija.

A samo teorija je - teizam.

A vezano za ono sto rekoh da ce biti ako se ispostavi da smo mogli nastati od prirodnih elemenata i u odredjenim prirodnim uslovima - tacno bi kako i rekoh. Odmah se presaltase na postavljanje pitanja - a kako su nastali ti elementi i uslovi :lol:
Naravno, skroz preskocise ono ostalo sto se tice Adema, rebara, have, raja, zmija, jabuka, itd..

Sad ce reci - pa, u Kur'anu i pise da je bog Adema napravio od zemlje, vode, itd.
Jeste, ali ako mi uspijemo poknrenuti zivot od tih materijala (koji, btw, nisu u Kur'anu navedeni ni priblizno onako kakvi jesu), sto ce znaciti da cemo vjerovatno nekada u buducnosti moci od toga stvoriti i nekog naseg direktnog pretka, da li ce to znaciti da smo mi zapravo - bogovi?

druze moj dobri Dozeru preDOZIRANI
Jebo geneticke dokaze o nasim precima, jebo fosile, jebo sve sto je nauka do sad dokazala na tom polju...
David attenborough kratka debata o evoluciji sa profesorom Harvey Carey, Professor and Head of the School of Obstetrics and Gynaecology at the University

Objani mi koje mutacije doprinose novim informacijama u DNK?
HardcoreMX

#9332 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

Maxxtro wrote:
HardcoreMX wrote:onaj tko poznaje nauku..logiku.. ne vjeruje, nego zna da ateizam nije logican...mozda lolgican..ponekad..
Mislim da relativno dobro poznajem i jedno i drugo, pa bih volio cuti detaljno obrazlozenje zbog cega tako mislis. Moje licno uvjerenje je da te ni nauka ni logika nece daleko dovesti po tom pitanju te da je pitanje vise nekih licnih iskustava i preferencija cemu naginjes.
vrijeme je relativno..fizika kaze..mislis li da je neobicna poveznica s tim i akcent na vremenu takodjer i u teologiji odnosno u istoimenoj suri vrijeme za koju islamski izvori kazu da je to ashabima bilo dovoljno...
harač

#9333 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

dugo me nije bilo i odmah naletim na klasičnog smrčka. ključni dokaz protiv evolucije je petominutni klip razgovora jednog od vodećih svjetskih biologa, te nekog profesora akušerstva :lol:

muslimanima je stran pojam nobelove nagrade, pa tako ne priznaju ni onu koja je prije par mjeseci dodijeljena za otkrića u hemiji postignuta upravo koristeći evolucijske procese. ustvari, nobelova nagrada, švedska akademija nauka, pa i sama hemija, šejtanske su varke izmišljene da zavedu muslimane s pravoga puta :D
Hadzi Lojo

#9334 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hadzi Lojo »

Teorija evolucije ti je isto kao sto je rodna teorija!

Na zapadu laganini postaje normalno biti homo u stvari je vec normalno, djecu u skolama vaspitavaju da je sve to normalno!
Ako izneses svoj stav protiv takve normalnosti mozes biti optuzen kao za rasizam.
Hadzi Lojo

#9335 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hadzi Lojo »

harač wrote:dugo me nije bilo i odmah naletim na klasičnog smrčka. ključni dokaz protiv evolucije je petominutni klip razgovora jednog od vodećih svjetskih biologa, te nekog profesora akušerstva :lol:

muslimanima je stran pojam nobelove nagrade, pa tako ne priznaju ni onu koja je prije par mjeseci dodijeljena za otkrića u hemiji postignuta upravo koristeći evolucijske procese. ustvari, nobelova nagrada, švedska akademija nauka, pa i sama hemija, šejtanske su varke izmišljene da zavedu muslimane s pravoga puta :D
Dosta naucnih teorija padne u vodu. Protiv Boga ne moze niko.

Sad ako tebi prija mantraj sa njima i dalje.
JVC

#9336 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

@Hadzi Lojo

Mislim da je do tebe, nisi open minded person :D

Ludnica je, kanda, otkljucana sirom ostala - provert'e, molim vas
Potreban je RESET i to namah
vatrogasac

#9337 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

JVC wrote:
Mislim da je do tebe, nisi open minded person :D
Šta znači biti otvorenog uma?
Nauka i Bog predstavljaju odvojena područja misli. Nažalost, takvo stanovište nameće nauci ograničen pogled na stvari, koji ograničava njenu sposobnost da nađe svu istinu. Nauka ne može naći Boga sve dok ga isključuje iz svog domena objašnjenja. Ako nauka teži da iznese smislene i istinite odgovore na naša najdublja pitanja, ona treba da izađe iz zatvora sekularizma u kojem se sad zarobila. Nauka treba da je otvorena prema mogućnosti da Bog postoji i da ga ne isključuje kao nešto što pripada drugoj oblasti istraživanja.

Zanimljivo je po pitanju postojanja Boga to da su pioniri modernen auke, kao Kepler, Galileo, Bojl (Boyle), Paskal (Pascal), Line (Linné)i Njutn (Newton), svi uključivali Boga u svoj naučni pogled. Oni su često govorili o Bogu, i za njih su njihove naučne studije bile otkrivanje zakona koje je stvorio Bog. Ti intelektualni divovi pokazali su kako nauka i Bog mogu ići jedno s drugim dok se proučava priroda. Od tog vremena se putevi nauke i Boga razilaze, i današnja nauka u suštini ignoriše Boga. Dalje, neki naučnici su duboko zabrinuti da bi preuzimanje društva od strane religioznih ljudi ozbiljno škodilo nauci. Sa druge strane, ima sugestija da su neki naučnici i drugi akademici ponovo zainteresovani za Boga. Tome su delom uzrok skorašnja značajna otkrića, kakvo su vrlo tačne vrednosti potrebne za osnovne sile fizike, i vrlo kompleksni biohemijski fenomeni kod živih organizama. Ti nalazi bude velike sumnje u to da je takvo stanje stvari nastalo prosto slučajno, i postaje razumnije verovati u Boga nego u krajnje neverovatnosti koje se za ono što nalazimo u prirodi moraju pretpostaviti, ako Bog ne postoji.

Image
JVC

#9338 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

vatrogasac wrote:
Mislim da me nisi skonto. Zelio sam da budem ironican :-D pogledaj video koji sam postavio.
vatrogasac

#9339 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

JVC wrote:
vatrogasac wrote:
Mislim da me nisi skonto. Zelio sam da budem ironican :-D pogledaj video koji sam postavio.
Ma skont'o nego mi ti nabacio loptu. 8-)
JVC

#9340 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

vatrogasac wrote:
JVC wrote:
vatrogasac wrote:
Aha, oki onda :D do mene je, sorry
Last edited by JVC on 28/10/2018 12:04, edited 1 time in total.
vatrogasac

#9341 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

JVC wrote:
vatrogasac wrote:
JVC wrote:
Aha, oki onda :D do mene je sorry
Sad čekam da mi kažu da je bio ofsajd. :mrgreen:
JVC

#9342 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

vatrogasac wrote:
A nije fer sa tvoje strane, da budem iskren.
U skladu sa svojim nickom ti bi trebao da radis suprotno, a ne da potpaljujes vatru :D piromane jedan
vatrogasac

#9343 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

JVC wrote:
vatrogasac wrote:
A nije fer sa tvoje strane, da budem iskren.
U skladu sa svojim nickom ti bi trebao da radis suprotno, a ne da potpaljujes vatru :D piromane jedan
Ljudi otvorenog uma ne miruju nikada. Kao na olimpijadi.... citius, altius, fortius. :wink:
JVC

#9344 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

vatrogasac wrote:
Ljudi otvorenog uma ne miruju nikada. Kao na olimpijadi.... citius, altius, fortius. :wink:
Cekam da Bloo sad postavi Daft Punk ili kakav bass boosted remix video :D
harač

#9345 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

Hadzi Lojo wrote:
harač wrote:dugo me nije bilo i odmah naletim na klasičnog smrčka. ključni dokaz protiv evolucije je petominutni klip razgovora jednog od vodećih svjetskih biologa, te nekog profesora akušerstva :lol:

pa ja vas, vjernike, potpuno podržavam u tome, što sam i istakao u posljednjoj rečenici. od nauke treba bježati glavom bez obzira :run:
¤ jelena ¤

#9346 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ¤ jelena ¤ »

:lol: :D
Hadzi Lojo

#9347 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hadzi Lojo »

harač wrote:
Hadzi Lojo wrote:

pa ja vas, vjernike, potpuno podržavam u tome, što sam i istakao u posljednjoj rečenici. od nauke treba bježati glavom bez obzira :run:
Vidjecemo se pametnjakovicu kad te smrtne muke spopadnu, onda se svak Stvoritelju obrati a ne nauci.
Hakiz

#9348 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Hadzi Lojo wrote:
Vidjecemo se pametnjakovicu kad te smrtne muke spopadnu, onda se svak Stvoritelju obrati a ne nauci.
Samo što ni stvoritelj nikoga nije oslobodio smrtnih muka.

Kada kosac pokuca na vrata, ni od nauke ni od stvoritelja nikakve koristi.
shbc

#9349 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Hadzi Lojo wrote:
harač wrote:
Jes' jes' harač... Vi' ces ti! :lol:

Pogotovo muke kad skontas da su ljudi smislili cirka 20 miliona bogova kroz historiju, a ti imas tako malo vremena da odlucis kojem ces se obratiti. Ako fulis, belaj :mrgreen:
Boemica

#9350 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

:lol:

Image
Locked