Sta mozemo zakljuciti na osnovu neuspjele molitvene veceri za haske optuzenike? Molis se Bogu i on te lagano izignorise i sto je jos gore odradi suprotno onome sto si ga molio
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- apsidejzi
#9326 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-mosta ... /171128104
Sta mozemo zakljuciti na osnovu neuspjele molitvene veceri za haske optuzenike? Molis se Bogu i on te lagano izignorise i sto je jos gore odradi suprotno onome sto si ga molio

- Zejnep
#9327 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Pa negdje neko drugi je molio bas za suprotno.apsidejzi wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-mosta ... /171128104
Sta mozemo zakljuciti na osnovu neuspjele molitvene veceri za haske optuzenike? Molis se Bogu i on te lagano izignorise i sto je jos gore odradi suprotno onome sto si ga molio![]()
![]()
Uostalom zamisli svijet u kom Bog svima ispunjava svaku zelju
- Towelie
#9328 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Mozda se mole pogrešnom Bogu.apsidejzi wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-mosta ... /171128104
Sta mozemo zakljuciti na osnovu neuspjele molitvene veceri za haske optuzenike? Molis se Bogu i on te lagano izignorise i sto je jos gore odradi suprotno onome sto si ga molio![]()
![]()
- arzuhal
#9329 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Otkud vi znate šta su oni molili? Možda su molili za pravdu i pravičnu odluku Suda?
Ili, kao što reče jedan, ispijanje otrova od strane Praljka doista pokazuje da se on nije slagao s presudom Žallbenog vijeća te je sam sebi presudio kako je smatrao ispravnim...
Ili, kao što reče jedan, ispijanje otrova od strane Praljka doista pokazuje da se on nije slagao s presudom Žallbenog vijeća te je sam sebi presudio kako je smatrao ispravnim...
- arzuhal
#9330 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ili, ima ona hikaja o dervišu...Putovao neki derviš pa došao do jednog brda. Pogleda brdo pred sobom, pa umoran i iscrpljen od puta podiže ruke i zamoli Boga:
- Gospodaru, podaj mi kakvog konja ili magarca pa da se s njim popnem na ovo brdo!
Nije ni završio molitvu kako treba a začu se njakanje iz obližnjeg šipražja. Ode tamo i ugleda - malo magare se zaglavilo. Samo što ga je izveo na put, naiđe razbojnik na konju:
- Opa, gledaj derviša, što ja vas plaho volim! Jel to hoćeš da uzjašeš to jadno, malo magare koje jedva da hoda!? Magare na leđa i nosi ga uzbrdo! Brže!
...i rukom se uhvati za držak sablje. Nesretni derviš zabaci magare na leđa i poče se penjati uzbrdo dok je razbojnik jahao na konju za njim. Kada se popeo na vrh brda, derviš spusti magare na zemlju posljednjom snagom i reče:
- O Gospodaru, i Ti nekada baš shvatiš kako ne treba...

- Gospodaru, podaj mi kakvog konja ili magarca pa da se s njim popnem na ovo brdo!
Nije ni završio molitvu kako treba a začu se njakanje iz obližnjeg šipražja. Ode tamo i ugleda - malo magare se zaglavilo. Samo što ga je izveo na put, naiđe razbojnik na konju:
- Opa, gledaj derviša, što ja vas plaho volim! Jel to hoćeš da uzjašeš to jadno, malo magare koje jedva da hoda!? Magare na leđa i nosi ga uzbrdo! Brže!
...i rukom se uhvati za držak sablje. Nesretni derviš zabaci magare na leđa i poče se penjati uzbrdo dok je razbojnik jahao na konju za njim. Kada se popeo na vrh brda, derviš spusti magare na zemlju posljednjom snagom i reče:
- Zejnep
- irac300
#9332 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Hoćemo l' mu halalit?Zaitsev wrote:Ode patriot_1 u mornare...
- beni-bu-man
#9333 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
sta bi s patriJotom nisma upratioirac300 wrote:Hoćemo l' mu halalit?Zaitsev wrote:Ode patriot_1 u mornare...
- arzuhal
#9334 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Radio na pilot-epizodi CSI: Den Haag, a Čmolji se nije svidjelo...I bi šta bi...beni-bu-man wrote: sta bi s patriJotom nisma upratio
- beni-bu-man
#9335 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
znaci kopa ugaljarzuhal wrote:Radio na pilot-epizodi CSI: Den Haag, a Čmolji se nije svidjelo...I bi šta bi...beni-bu-man wrote: sta bi s patriJotom nisma upratio
- irac300
#9336 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
zasto-praljak-p14100055.html#p14100055beni-bu-man wrote:sta bi s patriJotom nisma upratioirac300 wrote:Hoćemo l' mu halalit?Zaitsev wrote:Ode patriot_1 u mornare...
Čačk'o đe ne treba.
- beni-bu-man
#9337 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
a debil ko debil
-
Hakiz
#9338 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Hoće reći dobro pazi šta želiš, može ti se i ostvariti.arzuhal wrote:Ili, ima ona hikaja o dervišu...Putovao neki derviš pa došao do jednog brda. Pogleda brdo pred sobom, pa umoran i iscrpljen od puta podiže ruke i zamoli Boga:
- Gospodaru, podaj mi kakvog konja ili magarca pa da se s njim popnem na ovo brdo!![]()
Trebao je tražiti da ga konj ili magarac uznesu na brdo, ne da se sa njima penje... Neprecizan je bio, a bog izgleda voli preciznost, ne voli dvosmislenosti.
- Zejnep
#9339 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Joj Hakize fulio si citav fudbal 
-
Hakiz
#9340 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Šta, bog ga kaznio zbog oholosti, zasmetalo mu što čovjek traži pomoć za tako banalnu stvar, pa odlučio da ga nauči lekciju? Bog koristi razbojnike kao sredstvo, kao učitelje životnih lekcija?Zejnep wrote:Joj Hakize fulio si citav fudbal
- harač
#9341 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
na gotovini su ispucali sve poene, do novog lvl valja sakupit expapsidejzi wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-mosta ... /171128104
![]()
ali, simpatično je to kad se ljudi mole par dana prije presude, isto kao da sudije 1400 stranica (kao što je ovdje konkretno bio slučaj) planiraju počet pisat kampanjski dan prije
- apsidejzi
#9342 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Svako od nas ima potrebu za kontrolom i lad dodjes u poziciju da vise nista ne mozes kontrolisati a ne znas ishod, onda se ”prepistis” visoj sili, pa sta bude. Doduse, ovo je bio politicki potez organizatora da zapisa teritorij i kaze svojim ovcicama kako treba razmisljati i kako se postaviti ako budu osudjeni.harač wrote:na gotovini su ispucali sve poene, do novog lvl valja sakupit expapsidejzi wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-mosta ... /171128104
![]()
ali, simpatično je to kad se ljudi mole par dana prije presude, isto kao da sudije 1400 stranica (kao što je ovdje konkretno bio slučaj) planiraju počet pisat kampanjski dan prije
- Drvosjeca iz Dejcica
#9343 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Zašto su svi zločinci sa prostora bivše YU vjernici?arzuhal wrote:Otkud vi znate šta su oni molili? Možda su molili za pravdu i pravičnu odluku Suda?
- arzuhal
#9344 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Kako da ne...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Zašto su svi zločinci sa prostora bivše YU vjernici?arzuhal wrote:Otkud vi znate šta su oni molili? Možda su molili za pravdu i pravičnu odluku Suda?
Ili, kao što reče jedan, ispijanje otrova od strane Praljka doista pokazuje da se on nije slagao s presudom Žallbenog vijeća te je sam sebi presudio kako je smatrao ispravnim...Je ne znam ni jednog da je ateista ili agnostik.
- Drvosjeca iz Dejcica
#9345 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Reci da nije tako?arzuhal wrote:Kako da ne...Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Zašto su svi zločinci sa prostora bivše YU vjernici?Je ne znam ni jednog da je ateista ili agnostik.
- aurora313
#9346 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Praljak i grupa su dokazano krivi, i to nakon dugog, ponovljenog procesa. Da nisu bili krivi, sud bi odlučio kao u slučaju Gotovine i Markača.arzuhal wrote:Otkud vi znate šta su oni molili? Možda su molili za pravdu i pravičnu odluku Suda?
Praljkov potez ipak izgleda da je vezan sa redateljskim smislom za dramu. Znao je da mu ionako ostaje još samo jedna godina kazne u zatvoru. Pitanje je da li je ovom dramatičnom izlasku sa scene doprinijela i vijest da je sud bio spreman da mu oduzme imovinu (navodno 6.5 mil. eura)? To će ostati neriješeno.
U svakom slučaju, ovaj njegov potez u sudnici nema nikakvog logičnog smisla i opravdanja, a još manje imaju molitve drugih da presuda bude ‘pravična‘. Pravo i pravda nisu uvijek ruku pod ruku.
- Drvosjeca iz Dejcica
#9347 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ne treba ovu temu pretvoriti u raspravu o šestorki, sud je rekao svoje a ko je izgubio ima pravo da se ljuti. Mene u kontekstu ove teme interesuje zašto su svi zločinci sa prostora bivše YU vijernici barem deklarativno i zašto za njima plaču i vjerske institucije kao i poglavari koji koketiraju za ratnim zločincima. To je fenomen koji se treba izučavati na ovim prostorima i staviti u udžbenike.
- harač
#9348 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
htjedoh napisat šešelj, no ipak neDrvosjeca iz Dejcica wrote:Reci da nije tako?arzuhal wrote:Kako da ne...Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Zašto su svi zločinci sa prostora bivše YU vjernici?Je ne znam ni jednog da je ateista ili agnostik.
https://www.youtube.com/watch?v=hUJ1T_YlgzI
p.s. gledam malo ovog, i prepoznajem mnoga opća mjesta: nije netrepeljiv prema drugim vjeroispovjestima, ne treba vjerske knjige čitati bukvalno, te je filozofija dokazala postojanje boga
- arzuhal
#9349 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Kažem da nije tako. Najveći broj tih zločinaca, mislim na političare i vojne komandante, bili su članovi SKJ i oficiri JNA (Milošević, Bulatović, Tuđman, Mladić, Krstić, Perišić...) i tokom svog života su - do smrti Tita i poslije nje - više puta osovali Boga i "prčili Isusa" nego što su nakon toga i ikad u životu izmolili očenaša ili proučili fatiha. Poslije su "postali" i "vjernici" pa su, poput Beare, izlazili s drvenom krstačom pred sudsko vijeće ili postajali prosvjetljeni hrišćani kao Bilja Plavšić Genetičarka, svi se počeli krstiti iz zajebancije, itd.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Reci da nije tako?arzuhal wrote:Kako da ne...Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Na samom početku Kur'ana Allah govori o tri vrste ljudi. U prvih pet ajeta sure el-Bekare opisuje vjernike i njihova svojstva. U samo dva naredna ajeta opisuje nevjernike, ateiste. A onda, nakon toga, najveći broj ajeta posvećuje trećoj grupi - licemjerima, dvoličnjacima, munaficima.
To je zato što je to najgora vrsta ljudi na svijetu a jedno od njihovih svojstava je i da se javno deklarišu vjernicima, prikazuju se takvima, čine i neka djela koja nalikuju vjerskim, a u svojim srcima tome ne pridaju nikakvu važnost i vrijednost nego to čine samo iz nekog vlastitog interesa.
Najveća većina tih zločinaca, iz redova političara i vojnih komandanata, bili su ateisti i pravi komunisti onda kada je to tako trebalo i kada im je to obećavalo najveći uspjeh u životu. Kada se situacija promijenila i kada se "srušio" komunistički poredak vrijednosti, oni su odjednom postali prosvjetljeni vjernici, itd.
Ja bih rekao, prije svega, da su zločine činili baš ti licemjeri a ne vjernici ili nevjernici.
- aurora313
#9350 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Sve je jasno: katolički klero-nacionalisti su najglasniji u svojim pogledima. Ateisti su ušutkani nakon devedesetih. Isto u Srbiji.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne treba ovu temu pretvoriti u raspravu o šestorki, sud je rekao svoje a ko je izgubio ima pravo da se ljuti. Mene u kontekstu ove teme interesuje zašto su svi zločinci sa prostora bivše YU vijernici barem deklarativno i zašto za njima plaču i vjerske institucije kao i poglavari koji koketiraju za ratnim zločincima. To je fenomen koji se treba izučavati na ovim prostorima i staviti u udžbenike.