Sirija

Locked
Kikibombona

#9326 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Chisum wrote:
sarajevoxxxx wrote:Dejr Ez-Zur: FSA, Nusra i Vojska islama zauzele El-Amr najveća naftna polja u Siriji !

- Rano jutros snage sirijske opozicije su zauzele posljednje režimsko uporište istočnoj okolici Dejr Ez-Zura

Ja kod ovih bradonja jos uvijek ne vidjeh pravi snimak na kojem se vidi da su oni ZAISTA nesto zauzeli, barem to o cemu pricaju... svaki video im je manje-vise isti, neki potpuno mutan kadar, par njih protekbira kraj nekog dzipa ili vozila i to je to.

E'o sta je npr. ovo gore?

Vidim frajera u gornjem dijelu pidzame i tregerima, pored njega po svoj prilici njegov deda, a iza njih neka dva klinca mlataraju puskama. Sta je ustvari zauzeto?
:lol:
sarajevoxxxx

#9327 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Mjesto današnjeg masakra u Tarik El-Bab u Halebu:

sarajevoxxxx

#9328 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Na naftnim poljima u Dejr ez-Zuru proizvodio se također plin i struja. Trenutak kada su borci sirijske opozicije zauzeli objekte unutar kompleksa:

sarajevoxxxx

#9329 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Haleb, Tarik El-Bab - mjesto koje je režim danas bombardovao razornim buradima eksploziva:

vivaldi

#9330 Re: Sirija

Post by vivaldi »

sarajevoxxxx wrote:Naftna polja El-Omer u Dejr Ez-Zuku koja su jutros pala u ruke FSA smatraju se najvažnijim naftnim poljima u Siriji. Prije rata na poljima je radilo hiljade radnika a dnevna proizvodnja je prelazila 30000 barela. Padom ovih polja Asadov režim bi mogao u potpunosti ostati bez vlastite nafte.
jesu ova polja bila u nekom okruzenju pa su pala ili?
Challenger__

#9331 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote:jesu ova polja bila u nekom okruzenju pa su pala ili?
To su šebiha-polja, pa su ih ovi porobili.

:wink:
vivaldi

#9332 Re: Sirija

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:
vivaldi wrote:jesu ova polja bila u nekom okruzenju pa su pala ili?
To su šebiha-polja, pa su ih ovi porobili.

:wink:
ovo su ipak katastrofalne vojne greske, jednostavno nepojmljivo i neobjasnjivo isto kao i ono skladiste..pa ona prazna baza ming se drzala mjesecima, ili onaj zatvor u alepu sto su objekti zanemraljivog prioriteta u odnosu na naftna polja ili recimo onoliko skladiste...

vjerujem da bi i maloljetna osoba sa prosjecnim IQ skontala da su to vitalni objekti gdje treba navuci i vojsku i logistiku i napraviti ne jedan vec 5 prstena obezbjedjenja i drzat distancu od bar par kilometara da su van dometa bar od rpg-a i manjih minocabaca.., ali
Challenger__

#9333 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Daj ba Vivaldi, molim te. Na kraju ovog proxy-lanca jesu idioti, ali na njegovom vrhu je kompletna vojna infrastruktura Izraela i SAD koja nadzire kompletan teren i navodi ove debile. NEMA TEORIJE da SAA pokrije svu Siriju. Ovo je igra živaca i izdržljivosti u kojoj Sirija nema alternativu bez obzira na sporadične (i uvjeren sam privremene) uspjehe navođenih mamlaza.
Last edited by Challenger__ on 23/11/2013 18:12, edited 1 time in total.
Challenger__

#9334 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Mnogo jače države i vojske bi davno pukle u ovoj podmukloj igri.
sarajevoxxxx

#9335 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Ispaljena 3 projektila zemlja-zemlja iz 166. divizije prema jugu Sirije !
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9336 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Almaz wrote:
japin_mutapi wrote: haj me ti informiši o tome
Image
Šta si želio reći sa ovom malom sličicom ove trojice koji su se vjerovatno susreli na nekoj sjednici arapske lige, negdje u UN-u i sl? Ti si ovo pokušao usporediti sa posjetom jednog američkog senatora,Johna Mccaina, vojnim formacijama čiji veliki dio čine borci al-Qaide i grupacija povezanih sa tom organizacijom? Ovo si pokušao usporediti sa privatnim posjetama Bandar bin Sultana, šefa saudijske obavještajne službe, u kući Georga Busha?
znaš šta im kaže kralj ... "momci ništa se ne sikirajte ja vam čuvam leđa"
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9337 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

asurbanipal wrote:Nije ništa zauzeto. Lažu čim zinu.

Imam neki osjećaj da ovi što više tekbiraju, to sve više gube i sve niže i niže padaju.
misliš na hezbolah i šiitske paravojske iz iraka što izvršavaju đihadske dužnosti u siriji
husein_kapetan

#9338 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Oprostite mi na neupućenosti... ergo slomih se tražeći značenje ovog termina "TENSIKIJAizgleda da se samo ovdje na forumu rabi ili ovaj motor za pretragu (google)ne valja.. imam osjećaj da ovaj termin ma šta on značio, ostali samo "zaobilaze". Evo ostarih a izgleda ovaj maternji ne naučih....
Saxtrol

#9339 Re: Sirija

Post by Saxtrol »

Ovaj japin mutapa se cinio normalan lik, kada eno stigla ga epidemija sarajevoxxxxxxxxxxxxx...imao je najgotivnije ironicne komentare , steta izgleda da on nije shvatio rijec irobija a pise ironicno....

Huseine stara bosanska rijec :-) zaoilazim kao sto zaobilazim sve njegove upise :-D
sarajevoxxxx

#9340 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Haleb danas - Masakr nad građanima Kerem El-Bejka nakon pada velikog bureta eksploziva:

18+

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-a ... 4653_n.jpg
sarajevoxxxx

#9341 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Detalj sa današnje dženaze poginulim borcima SAA ispred vojne bolnice u Tartusu:

Image
sarajevoxxxx

#9342 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Idlib: Džamija razorena režimskim projektilima u mjestu En-Nejreb:

Image
Last edited by sarajevoxxxx on 23/11/2013 20:22, edited 1 time in total.
mr.xxx

#9343 Re: Sirija

Post by mr.xxx »

Challenger__ wrote:Mnogo jače države i vojske bi davno pukle u ovoj podmukloj igri.
. Iole ozbiljna vojska bi ove poslasticare potrla za mjesec,neozbiljni su pravo.
sarajevoxxxx

#9344 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

husein_kapetan wrote:Oprostite mi na neupućenosti... ergo slomih se tražeći značenje ovog termina "TENSIKIJAizgleda da se samo ovdje na forumu rabi ili ovaj motor za pretragu (google)ne valja.. imam osjećaj da ovaj termin ma šta on značio, ostali samo "zaobilaze". Evo ostarih a izgleda ovaj maternji ne naučih....
Veliki broj facebook stranica koje izvještavaju iz lokalnih mjesta u Siriji počinje sa imenicom ''tensikije'' (arapski تنسيقية) pa onda ime grada i sevre surije (sirijske revolucije)) odnosno muejjede lil bešar al asad (koja podržava Bešara Al Asada). Ovo se odnosi i na režimske i na stranice sirijske opozicije.Tensikija ili koordinacija - znači uređenje, uređivanje, sređivanje, prirediti i sl.

Npr: Tensikija ili koordinacija sirijske opozicije u Istočnoj Guti: https://www.facebook.com/CoordinatingSy ... asternGota

- Na arapskom: ''Tensikije Es-Sevre Es-Surije fi El-Guta Eš-Šerkije'' ili تنسيقية الثورة السورية في الغوطة الشرقية
- Na engleskom: Coordinating Syrian Revolution in the eastern Gota
vivaldi

#9345 Re: Sirija

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:Daj ba Vivaldi, molim te. Na kraju ovog proxy-lanca jesu idioti, ali na njegovom vrhu je kompletna vojna infrastruktura Izraela i SAD koja nadzire kompletan teren i navodi ove debile. NEMA TEORIJE da SAA pokrije svu Siriju. Ovo je igra živaca i izdržljivosti u kojoj Sirija nema alternativu bez obzira na sporadične (i uvjeren sam privremene) uspjehe navođenih mamlaza.
ko je sve upetljan nije uopste vazno jer ja ovdje govorim o ociglednim stvarima. meni je savrseno jasno da asad nema i ne moze imati kapacitet da se zastiti od autobombi na ulicama, trgovima...jasno mi je i da ne moze zastiti sve sigurnosne instucije..., ali da mu navitalniji objekti padaju bukvalno preko noci je amaterizam bez presedana ili kao neki dan da mu podrum zgrade gdje su stacionirane destine vojnika do vrha napune explosivom kopajuci tunele je jednostavno no comment.

ja sam vidio 10000 snimaka iz sirije, ali ni na jednom jedinom nisam vidio jezeve!! ni na jednom!! pa jel tebi to normalno?? pa njima svakih par dana lik se sa punim kamionom zakuca u kasarnu jer ga nema sta zaustaviti umjesto ko ivica kostelic da se minut voza cik-cak..

njemu zauzimaju najvece naftno polje, a on burad baca po nekakvim pijacama umjesto da je digao sve sto leti da brani naftu...

to nema nikakve veze sa amerima, izraelom..to je samo nesposobnost

pukovnik je npr imao neuporedivo bolje oficire, e on je bukvalno popusio od od ovih koje ti spominjes jer je bio pred bengazijem kad su sprasili..
mr.xxx

#9346 Re: Sirija

Post by mr.xxx »

vivaldi wrote:
Challenger__ wrote:Daj ba Vivaldi, molim te. Na kraju ovog proxy-lanca jesu idioti, ali na njegovom vrhu je kompletna vojna infrastruktura Izraela i SAD koja nadzire kompletan teren i navodi ove debile. NEMA TEORIJE da SAA pokrije svu Siriju. Ovo je igra živaca i izdržljivosti u kojoj Sirija nema alternativu bez obzira na sporadične (i uvjeren sam privremene) uspjehe navođenih mamlaza.
ko je sve upetljan nije uopste vazno jer ja ovdje govorim o ociglednim stvarima. meni je savrseno jasno da asad nema i ne moze imati kapacitet da se zastiti od autobombi na ulicama, trgovima...jasno mi je i da ne moze zastiti sve sigurnosne instucije..., ali da mu navitalniji objekti padaju bukvalno preko noci je amaterizam bez presedana ili kao neki dan da mu podrum zgrade gdje su stacionirane destine vojnika do vrha napune explosivom kopajuci tunele je jednostavno no comment.

ja sam vidio 10000 snimaka iz sirije, ali ni na jednom jedinom nisam vidio jezeve!! ni na jednom!! pa jel tebi to normalno?? pa njima svakih par dana lik se sa punim kamionom zakuca u kasarnu jer ga nema sta zaustaviti umjesto ko ivica kostelic da se minut voza cik-cak..

njemu zauzimaju najvece naftno polje, a on burad baca po nekakvim pijacama umjesto da je digao sve sto leti da brani naftu...

to nema nikakve veze sa amerima, izraelom..to je samo nesposobnost

pukovnik je npr imao neuporedivo bolje oficire, e on je bukvalno popusio od od ovih koje ti spominjes jer je bio pred bengazijem kad su sprasili..
Oklop bez pjesadije,nema koncetracije omj na pravacima proboja,tenk tamo , dva vamo,nema podrske avijacije I artiljerije kad treba,pjesadija na pojedinim snimcima grupisana tako da bi jedna granata pobila 50,sve u svemu sindrom jna u Vukovaru.
sarajevoxxxx

#9347 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

FSA likvidirala režimskog generala Besama Merhedža, oficira odgovornog za obezbjeđenje Beshara Al Asada i šefa Narodne vojske - šebihe (još uvijek nije potvrđeno)
Challenger__

#9348 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

mr.xxx wrote:Iole ozbiljna vojska bi ove poslasticare potrla za mjesec
Kao američka talibane u Afganistanu, tipujem.
vivaldi wrote:njemu zauzimaju najvece naftno polje...
Koje se nalazi - OVDJE, s iračke strane Eufrata. Sasvim je nejasno kako su ga do sada držali. Prije mitom, nego vojnom snagom.

I sve to u zemlji kojoj najveće sile regiona i zapada svakodnevno ubacuju stotine i stotine proxy-robota.
Kikibombona

#9349 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:Kao američka talibane u Afganistanu, tipujem.
Ameri su upali bez vecih problema u svako talibansko i iracko uporiste. SAA je istjerana iz Rake. Tacno se zna gdje se nalaze pobunjenici u Alepu, Deir ez Zoru, Homsu, Dari, Damasku... Veliki broj gradova srednje velicine kontrolisu pobunjenici (posebno u provincijama Idlib, Alep, Raka i Deir ez Zor).

Dakle, Ameri nigdje nisu okruzeni, ne postoji nijedna lokacija kroz koju ne mogu bez po muke protutnjati. Talibani protiv Amera vode gerilski rat, dok su sirijski pobunjenici stacionirani u gradovima. SAA tacno zna gdje se nalaze.

Ne kontam potrebu da se idealizuje snaga SAA. Pa ni Damask nisu uspjeli zastititi.
Maystor

#9350 Re: Sirija

Post by Maystor »

Kikibombona, pogledaj malo ovu mapu, pa razmisli još jednom

Image
Locked