Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drug_profi

#9301 Re: RE: Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Dr Arsla wrote:
drugi profil wrote:Nece jer im treba Vc za njihovu vezu sa Srbijom. Od Doboja ka Žepču, pa prema Bijeljini.
Kakvom crnom Žepču ? Neće ići obilazno prema Žepču i Zenici da doďu do Bijeljine. Od Doboja do Odzaka koristit će dionicu budućeg Vc a onda krak prema Brčkom i Bijeljini
Jah do mene je. Htjedoh reci Odzak Doboj, al sitni sati...

Poslano sa Tipfeler mašine
drug_profi

#9302 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ja iz Sarajeva obavezno idem autoputem do Tarcina. I obratno. Nije to bacanje para. Ustedi se 10-15 minuta, zivci, mozda pokoja kazna ili udes.

kakaljin

#9303 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

drugi profil wrote:Ja iz Sarajeva obavezno idem autoputem do Tarcina. I obratno. Nije to bacanje para. Ustedi se 10-15 minuta, zivci, mozda pokoja kazna ili udes.

Ja skoro zaboravio kako izgleda stara cesta do Tarcina. Kako je autoput napravljen
BAK-eV

#9304 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BAK-eV »

drugi profil wrote:Nece jer im treba Vc za njihovu vezu sa Srbijom. Od Doboja ka Žepču, pa prema Bijeljini.
Pravice ga iskljucivo iz inata prema Brckom, preko Modrice i Samca. Vidjeces.
drug_profi

#9305 Re: RE: Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

BAK-eV wrote:
Pa Doboj je zajednicka tacka. Logicno je da iskoriste fondove za Vc kroz RS.
A drugo - nece ni Dodo biti jos dugo tamo sve i svja.

BAK-eV

#9306 Re: RE: Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BAK-eV »

drugi profil wrote:
BAK-eV wrote:

Svi su Dodo.
Ali to je off topic.
Slezem se, da ce se mnogi voziti Ze - Do - BL-Gradiska za godinu dvije.
Kad se moze ocekivati Ze-Do dionica s obzirom na probleme SDA - SBB-HDZ?
neki

#9307 Re: RE: Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

BAK-eV wrote:
drugi profil wrote:
BAK-eV wrote: Pravice ga iskljucivo iz inata prema Brckom, preko Modrice i Samca. Vidjeces.

Svi su Dodo.
Ali to je off topic.
Slezem se, da ce se mnogi voziti Ze - Do - BL-Gradiska za godinu dvije.
Kad se moze ocekivati Ze-Do dionica s obzirom na probleme SDA - SBB-HDZ?
Ne vjerujem...most kod bosanske Gradiške nećemo vidjeti jos bar deset godina, a trenutna patnja kroz naselje i postojeći granični prelaz oduzme bar pola sata..
Thorgerson

#9308 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Dope_Man wrote:Sreca za ACFBiH je to sto je prema Zenici alternativa nikakva, tako da se covjeku definitivno isplati otici preko APa. S fruge strane, par puta sam isao prema Tarcinu i tu bi vidio cijelom dionicom svega nekoliko auta, pretpostavljam to su oni koji su u prolazu pa im je logicnije nastaviti prema Konjicu i dalje preko AP nego silaziti. A inace, s obzirom da se nista ne postize tom dionicom, ako se krece iz Sarajeva to je bacanje 2.5 KM pored prilicno dobre alternative preko Hadzica i Pazarica.

Dakle, vjerovatno na AP za Zenicu bas i ne pada broj vozaca, jer nemas dobru alternativu a stvarno ustedis dosta vremena i samo auto pocastic boljom cestom pod tockovima. Zbog tog im nije problem da drze cijenu, iako bi u idealnim uvjetima po nas da cijena trebala biti dosta manja, recimo nekih 6 KF/km bi meni bila OK cijena.
Magistralni put preko Hadzica je super, medjutim nema sanse da ces doci za isto vrijeme kako to neki uvijek pisu. Mislim mozes, ali jurcajuci i rizikujuci kaznu, a policije na tom potezu uvijek ima. Od Ilidze i brze ceste pa do Tarčina.

Od kad je napravljen spoj sa zaobilaznicom u Brijescu, ja magistralu ne koristim. Pa covjece ovako si u Tarčinu za 8-9 minuta. nema sanse da magistralom mozes to postici.

Mislim tih 10-15 minuta sto ces ustediti, ajd to nije toliko ni bitno. Ali meni je drago koliko god km da mogu autoputa da vozim, jer voznja nasom magistralom je glava u torbi. Narocito ljeti. Tako da nije bas da se nista ne postize.

Mislim svako vrijednuje stvari indivudalno, ali meni tih 2,5 KM nije zao dati ni sekunde. Jer upravo je potez Sarajevo - Tarčin jedan od najnaseljenijih na putu prema jugu, te samim tim i najsporije su projecirane brzine.

A koliko znace dionice autoputa sto se tice sigurnosti, mislim da nije potrebno ni spominjati. Treba samo pogledati statistiku nesreca prema Zenici prije i sada. A sigurno i ovaj potez Sarajevo - Tarčin ce pokazati rezultate sto se toga tice. Ali nece se masovno koristiti sve dok se ne nastavi dalje, do Ivan Sedla, a spoj sa Konjicem bi bio pun pogodak, jer onda niko ziv ne bi koristio magistralu, ma koliko putarina kostala.
El_comadante

#9309 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by El_comadante »

Thorgerson wrote:
Dope_Man wrote:Sreca za ACFBiH je to sto je prema Zenici alternativa nikakva, tako da se covjeku definitivno isplati otici preko APa. S fruge strane, par puta sam isao prema Tarcinu i tu bi vidio cijelom dionicom svega nekoliko auta, pretpostavljam to su oni koji su u prolazu pa im je logicnije nastaviti prema Konjicu i dalje preko AP nego silaziti. A inace, s obzirom da se nista ne postize tom dionicom, ako se krece iz Sarajeva to je bacanje 2.5 KM pored prilicno dobre alternative preko Hadzica i Pazarica.

Dakle, vjerovatno na AP za Zenicu bas i ne pada broj vozaca, jer nemas dobru alternativu a stvarno ustedis dosta vremena i samo auto pocastic boljom cestom pod tockovima. Zbog tog im nije problem da drze cijenu, iako bi u idealnim uvjetima po nas da cijena trebala biti dosta manja, recimo nekih 6 KF/km bi meni bila OK cijena.
Magistralni put preko Hadzica je super, medjutim nema sanse da ces doci za isto vrijeme kako to neki uvijek pisu. Mislim mozes, ali jurcajuci i rizikujuci kaznu, a policije na tom potezu uvijek ima. Od Ilidze i brze ceste pa do Tarčina.

Od kad je napravljen spoj sa zaobilaznicom u Brijescu, ja magistralu ne koristim. Pa covjece ovako si u Tarčinu za 8-9 minuta. nema sanse da magistralom mozes to postici.

Mislim tih 10-15 minuta sto ces ustediti, ajd to nije toliko ni bitno. Ali meni je drago koliko god km da mogu autoputa da vozim, jer voznja nasom magistralom je glava u torbi. Narocito ljeti. Tako da nije bas da se nista ne postize.

Mislim svako vrijednuje stvari indivudalno, ali meni tih 2,5 KM nije zao dati ni sekunde. Jer upravo je potez Sarajevo - Tarčin jedan od najnaseljenijih na putu prema jugu, te samim tim i najsporije su projecirane brzine.

A koliko znace dionice autoputa sto se tice sigurnosti, mislim da nije potrebno ni spominjati. Treba samo pogledati statistiku nesreca prema Zenici prije i sada. A sigurno i ovaj potez Sarajevo - Tarčin ce pokazati rezultate sto se toga tice. Ali nece se masovno koristiti sve dok se ne nastavi dalje, do Ivan Sedla, a spoj sa Konjicem bi bio pun pogodak, jer onda niko ziv ne bi koristio magistralu, ma koliko putarina kostala.
pa i do Bradine d anaprave bio bi pun pogodak a tek do Konjica, da hoče praviti tu dionicu tarčin - bradina bilo bi dobro. ali koliko sam shvatio baš na ovom topic-u tu im je zadnje ili predzadnje u planu
Dope_Man

#9310 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Thorgerson wrote:

Ja nisam rekao da je vremenski isto, ali po meni usteda nije nesto bitna pogotovo jer obicno idem prema Jablanici, Mostaru ili negdje u zapadnu Hercegovinu, pa mi globalno gledano taj dio autoputa jednostavno ne ustedi, iako je mozda magistralom 15tak minuta sporije. Da je bar do Bradine, ili kojim slucajem do Konjica, svakako da bi se isplatilo. Zatom sam i napisao da se do Zenice isplati jer nema alternative koja je i priblizno dobra, ali ovamo je, po meni, kilometraza premala da bi im placao petaka (u oba smjera) svaki put kad idem jer mi tih 15tak minuta ne znaci nista, a magistrala je prilicno dobra i nisam nikad naletio na neki zastoj/guzvu.
SSemir

#9311 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by SSemir »

kako nije usteda, meni je ogromna usteda i taj dio, kad idem za mostar, izbjegnem citavo sarajevo.
nije autoput pravljen samo po mjeri sarajlija
BAK-eV

#9312 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BAK-eV »

Prvo sto treba praviti jeste dionica Tarcin Mostar. Poslije toga bi se koncesionari jagmili da ostalo urade.
U roku 3 godine bi ostatak napravili.
drug_profi

#9313 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

ma Sa-Tarčin je neprocjenjivo. Govorimo od 2,5 KM. Litar goriva. Kafa u kafani.
A za to dobijem 5-10 minuta ustede minimalno, relaksiranu voznju sirokom cestom umjesto neprekidno kroz naselje, smanjujem na mimimum sanse za udes tudjom krivicom, na nulu sanse za kaznu...

Krenem iz grada na jug, da li da idem kroz Blazuj, Hadzice, Tarcin, Pazaric...i izmorim se saltajuci, koceci, gledajuci ko ce mi odakle izletit, dok me gusi i mori neka dvicina sa oblakom crnog dima. U Tarcinu mi vec treba pauza...
Ili da idem iz grada i dok se jos zagrijavam za put, vec sam u Konjicu..., pauza mi treba tek iza Mostara.

A kad se vracam, izmoren i pomalo ukocen, umjesto da idem cestom koja je ravna, cista i instant me teleportira na Stup, ja zbog 2,5 KM biram jebadu kroz Tarcin, Pazaric, Hadzice, Blazuj...

Meni nije prihvatljivo. Da je cak i skuplje isao bih AP.
Dope_Man

#9314 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

SSemir wrote:kako nije usteda, meni je ogromna usteda i taj dio, kad idem za mostar, izbjegnem citavo sarajevo.
nije autoput pravljen samo po mjeri sarajlija
Rekao sam u originalnom komentaru da ima smisla ako vec dolazis iz pravca Zenice autoputem pa nastaviti, pa moza i iz grada na Stupu, ali ja, kojem je startna pozicija Ilidza, mogu birati da li da se u Vlakovu bacim na autoput ili nastavim dalje magistralom. Meni se trenutno to ne isplati, nije stvar love vec vise principa da mi se ne daje 5 KM za tu mrvicu autoputa koja meni ne znaci nista s obzirom na dobru alternativu. Kada bude do Konjica bez razmisljanja cu ici na AP, ali ovako do Tarcina meni se ne da.

I da dodam, magistrala ne prolazi ni kroz Hadzice, ni Pazaric, ni Tarcin, sva ta mjesta zaobilazi, tj. da ides u ta mjesta moras se iskljuciti sa magistrale, tako da nije bas voznja kroz gusto naseljeno mjesto kako se spomenu u drugom komentaru iznad ovog. Naravno ima tu objekata, ukljucenja i cuda, ali meni nikada nisu stvarali guzvu, osim kod radara bez problema se vozi 80 skoro cijelim putem.

Pocetna tacka raskrsnica za ulaz na AP u Vlakovu, krajnja izlaz sa AP u Tarcinu. Nek vrijeme i fula, na AP se moze voziti brze, na magistrali moze biti guzva (koju do sad nisam imao), opet je to ''u pet deka''.

Image
spree

#9315 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by spree »

Ja jednom kontao da ustedim tih 2,5KM i krenem magistralom, kad ono iza hadzica uzbrdo neki kamion i onda guslaj za njim [emoji20]. Nikad vise.

Poslano sa mog koristeći Tapatalk
__Phoenix__

#9316 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by __Phoenix__ »

Može li mi neko upućen malo pojasniti kako su u Hrvatskoj radili autoputeve putem koncesije, kad bi dali dionicu Tarčin Mostar kinezima da li bi to bilo najpametnije?
VladaFBiH

#9317 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VladaFBiH »

__Phoenix__ wrote:Može li mi neko upućen malo pojasniti kako su u Hrvatskoj radili autoputeve putem koncesije, kad bi dali dionicu Tarčin Mostar kinezima da li bi to bilo najpametnije?
Mislim da kinezi ne rade na pricipu koncesije vec "povoljnog" kredita gdje ti mali zuti sve naprave (vjerovatno i kamen dovlace iz Kine) a ti vracas kredit narednih XX godina...
Haris.ba

#9318 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

__Phoenix__ wrote:Može li mi neko upućen malo pojasniti kako su u Hrvatskoj radili autoputeve putem koncesije, kad bi dali dionicu Tarčin Mostar kinezima da li bi to bilo najpametnije?
Tako što su obećali uplate iz budžeta ako nema zagarantovanog prometa.

Lakše je jer ne uzimaš kredit i ne povećavaš javni dug da bi ga napravio. Teže je ako kasnije moraš uzimati kredit da bi plaćao ako nema prometa (što je 99% sigurno).
Teže je jer ne možeš uticati na izbor izvođača - sumnjam da će ijedan koncesionar na to pristati, lakše je jer država ne upravlja dinamikom izgradnje kroz papirologiju što se tiče finansiranja i izbora izvođača (jer je spora).

Hrvatska da je čekala na koncesije - ne bi imala autoput ni do Splita.
drug_profi

#9319 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Dope_Man wrote: I da dodam, magistrala ne prolazi ni kroz Hadzice, ni Pazaric, ni Tarcin, sva ta mjesta zaobilazi, tj. da ides u ta mjesta moras se iskljuciti sa magistrale, tako da nije bas voznja kroz gusto naseljeno mjesto kako se spomenu u drugom komentaru iznad ovog. Naravno ima tu objekata, ukljucenja i cuda, ali meni nikada nisu stvarali guzvu, osim kod radara bez problema se vozi 80 skoro cijelim putem.

Pocetna tacka raskrsnica za ulaz na AP u Vlakovu, krajnja izlaz sa AP u Tarcinu. Nek vrijeme i fula, na AP se moze voziti brze, na magistrali moze biti guzva (koju do sad nisam imao), opet je to ''u pet deka''.

Image
Ma ok svak ima svoje preferencije. Samo teško da možeš voziti 80 jer su ograničenja uglavnom manja, sve i da nema nikog na cesti. A uvijek neko pegla. Preticanja rizična radi raznih priključaka. Radare možeš očekivati na najmanje 2 poznate čeke, plus stacionarni.
Zbog 2,5 marke?
Thorgerson

#9320 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Dope_Man wrote: Rekao sam u originalnom komentaru da ima smisla ako vec dolazis iz pravca Zenice autoputem pa nastaviti, pa moza i iz grada na Stupu, ali ja, kojem je startna pozicija Ilidza, mogu birati da li da se u Vlakovu bacim na autoput ili nastavim dalje magistralom. Meni se trenutno to ne isplati, nije stvar love vec vise principa da mi se ne daje 5 KM za tu mrvicu autoputa koja meni ne znaci nista s obzirom na dobru alternativu. Kada bude do Konjica bez razmisljanja cu ici na AP, ali ovako do Tarcina meni se ne da.

I da dodam, magistrala ne prolazi ni kroz Hadzice, ni Pazaric, ni Tarcin, sva ta mjesta zaobilazi, tj. da ides u ta mjesta moras se iskljuciti sa magistrale, tako da nije bas voznja kroz gusto naseljeno mjesto kako se spomenu u drugom komentaru iznad ovog. Naravno ima tu objekata, ukljucenja i cuda, ali meni nikada nisu stvarali guzvu, osim kod radara bez problema se vozi 80 skoro cijelim putem.

Image
Da, ali vozeci 80km/h rizikujes kaznu.

Brzom cestom ogranicenje ti je 80km/h tj. prestaje prije Blazuju. Od Blazuja do iza Hadzica ogranicenje je 60km/h. Vozeci 80km/h na tom dijelu, slijedi ti kazna. Od Hadzica do Tarcina ogranicnje je vecinom 70km/h, s tim da je i tu na dobrom dijelu puta ogranicenje 60km/h.

Mislim put kao put je super, nema puno krivina, cesta je odlicna, nema rupa, ali bas zbog toga te ponese i nije me jednom policija zaustavila. S tobom je druga stvar, naravno da ti sa Ilidze ne odgovara, to sve mijenja, ali ko ko ide iz Sarajeva, da ne govorim o onima sto idu iz pravca Zenice ili Vogosce, autoput je sto puta bolja opcija.
Better Man

#9321 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

Zašto se oni iz Sarajeva moraju na AP uključivati u Vlakovu, kad im je lakše i jednostavnije na Stupu, tačnije nakon Wise i kružnog toka. Tako će te dobiti još više na vremenu.
kakaljin

#9322 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

Better Man wrote:Zašto se oni iz Sarajeva moraju na AP uključivati u Vlakovu, kad im je lakše i jednostavnije na Stupu, tačnije nakon Wise i kružnog toka. Tako će te dobiti još više na vremenu.
Pa svi se tu i ukljuciju sem Ilidze jer se vraca pa ponovo ide dole prema konjicu, Dok sa opstina Centar i Stari grad je najbolje na vogoscu ici.
Better Man

#9323 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

Možda ako nema gužve do Vogošće. Kad se sadašnje ukljzčenje kod Wise spoji sa Ciglanama, onda će najbolje biti na tunel Ciglane.

Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
kakaljin

#9324 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

Better Man wrote:Možda ako nema gužve do Vogošće. Kad se sadašnje ukljzčenje kod Wise spoji sa Ciglanama, onda će najbolje biti na tunel Ciglane.

Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
To je neupitno, ali kada cemo to docekati pitanje je.
hubke2017

#9325 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by hubke2017 »

Şve je to super i krasno ali nikad AP neće pojeftiniti dok imaju bezvezne troškove. Evo prvi primjer: Kompletna dionica AP-a, više ili manje, je pokrivena kamerama, promjenljivom signalizacijom, FM transmiterima za hitna obavještenja, 2G, 3G UMTS, WiFi u tunelima,... i za sve to, JP AC FBiH je izgradilo vlastitu mrežu umjesto da iskoriste postojeću od BH Telecom-a ili Eroneta. Provlačenje optičkih kablova, uspostavljanje RR veza je jako skup sport dok sa druge strane, 3G mreža BHT-a nije iskorištena ni 10% od ukupnog kapaciteta a ista se ne koristi u navedene svrhe (iako je ta vrsta mreže jako stabilna i pouzdana pogotovo ako se nadograti na LTE). Taj iznos koji bi uložili u vlastitu mrežnu infrastrukturu, mogli su preusmjeriti uz projekte osvjetljenja AP-a, izgradnje odmarališta, izgradnje pristupnih cesta i sl.

Njemačka željeznica je kompletno oslanja ja GSM-R, GSM, UMTS i LTE rješenja i finkcioniše savršeno čak iako se vozovi kreću brzinom od 200+ Km/h (željeznica je puno zahtjevnija od AP-a po ovom pitanju jer preko mreže primaju obavjesti o dozvoljenoj brzini, signalizaciji, opasnostima kao i komunikacija sa dispečerskim centrima dok je AP puno jednostaviji po tom pitanju).
Samo u Bosni izmišljaju toplu vodu i prave se veći stručnjaci od cijelog svijeta.

Ovo je samo jedan primjer a toga ima jako puno.
Post Reply