Dope_Man wrote:Sreca za ACFBiH je to sto je prema Zenici alternativa nikakva, tako da se covjeku definitivno isplati otici preko APa. S fruge strane, par puta sam isao prema Tarcinu i tu bi vidio cijelom dionicom svega nekoliko auta, pretpostavljam to su oni koji su u prolazu pa im je logicnije nastaviti prema Konjicu i dalje preko AP nego silaziti. A inace, s obzirom da se nista ne postize tom dionicom, ako se krece iz Sarajeva to je bacanje 2.5 KM pored prilicno dobre alternative preko Hadzica i Pazarica.
Dakle, vjerovatno na AP za Zenicu bas i ne pada broj vozaca, jer nemas dobru alternativu a stvarno ustedis dosta vremena i samo auto pocastic boljom cestom pod tockovima. Zbog tog im nije problem da drze cijenu, iako bi u idealnim uvjetima po nas da cijena trebala biti dosta manja, recimo nekih 6 KF/km bi meni bila OK cijena.
Magistralni put preko Hadzica je super, medjutim nema sanse da ces doci za isto vrijeme kako to neki uvijek pisu. Mislim mozes, ali jurcajuci i rizikujuci kaznu, a policije na tom potezu uvijek ima. Od Ilidze i brze ceste pa do Tarčina.
Od kad je napravljen spoj sa zaobilaznicom u Brijescu, ja magistralu ne koristim. Pa covjece ovako si u Tarčinu za 8-9 minuta. nema sanse da magistralom mozes to postici.
Mislim tih 10-15 minuta sto ces ustediti, ajd to nije toliko ni bitno. Ali meni je drago koliko god km da mogu autoputa da vozim, jer voznja nasom magistralom je glava u torbi. Narocito ljeti. Tako da nije bas da se nista ne postize.
Mislim svako vrijednuje stvari indivudalno, ali meni tih 2,5 KM nije zao dati ni sekunde. Jer upravo je potez Sarajevo - Tarčin jedan od najnaseljenijih na putu prema jugu, te samim tim i najsporije su projecirane brzine.
A koliko znace dionice autoputa sto se tice sigurnosti, mislim da nije potrebno ni spominjati. Treba samo pogledati statistiku nesreca prema Zenici prije i sada. A sigurno i ovaj potez Sarajevo - Tarčin ce pokazati rezultate sto se toga tice. Ali nece se masovno koristiti sve dok se ne nastavi dalje, do Ivan Sedla, a spoj sa Konjicem bi bio pun pogodak, jer onda niko ziv ne bi koristio magistralu, ma koliko putarina kostala.