Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Ma.Le.Na

#9301 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

julisiz es grant wrote:
Ma.Le.Na wrote:nema doktora da odgovori na pitanja..
Nisam banovan :D Izvinjavam se, ne stignem od posla redovno dolaziti na forum, a nekada kada se nakupi pitanja poneko mi i promakne u masi, pa slobodno ponovite.
Pitala si za nalaze. Koliko se sjećam kod tebe je trombofilija u pitanju? Vidim da su APTT i INR oko donje granice, vjerovatno primaš heparim, ništa kritično. Btw, gdje si radila protein C i S, i to na transfuziologiji?

jeeej evo doktora :)

ne primam heparin niti ikakvu terapiju jer nisu sigurni da je uopce trombofilija..
a nalaze sam vadila na DIPu, transfuziologija nema sve koje sam trebala pa mi je lakse bilo otici na DIP i tamo sve uraditi

hvala na odgovoru :)
djevojka iz sjene

#9302 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by djevojka iz sjene »

Pa da i ja ponovim :)
djevojka iz sjene wrote:Pozdrav,

Evo da vam se pridruzi jos jedna trudnica sa milion pitanja i nedoumica :-D
Uglavnom 29 mi je godina, prva trudnoca, 27 sedmica. Do sada je bila manje-vise uredna trudnoca, osim sto je u pocetku bilo blagih kontrakcija, zbog kojih sam bila na Dabrostonu, te je od pocetka plod se smjestio nize.

Na zadnjem pregledu mi je doktorica rekla da je postljica straga nisko, a beba poprijeko, te da trebam povesti racuna da ne radim teze poslove, saginjanje ni slucajno, spavanje na boku, pa da pratimo situaciju...
Eh sad, onako zbunjena zaboravih napomenuti da radim posao koji je vecinom sjedeci, ponekad i po nekoliko sati nemam priliku ustati :-? Ne znam koliko to u ovoj situaciji smeta? Doktore? Mame sa slicnim iskustvom? Ima li jos nesto oko cega bih trebala povesti racuna??
Naravno, kontaktirat cu doktoricu nakon praznika i s njom porazgovarati, ali nestrpljenje cini svoje :-D
orange

#9303 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by orange »

Kao prvo da cestitam maybeline na malom princu, nek je ziv i zdrav, pametan i da slusa mater (ostale manje vise :mrgreen: )

Kako se osjecas poslije cr, gdje su te radili i koji doktor? Mene isto ceka cr za 12 dana u OBS pa bih voljela malo detalja, cisto da znam sta da ocekujem..

Sto se tice grudnjaka i steznika, bas vam hvala na informacijama, odmah cu potraziti te Almine grudnjake a steznik znaci definitivno nosim sa sobom u bolnicu, pa ako mognem odmah staviti, super, bice sigurno od koristi, a kasnije kuci cu se bas truditi da ga nosim tako kako ste i rekle, preko dubljeg vesa.
Voljela bih da malo sacuvam stomak iako mi ni sada u 38 seemici nije veliki, rijeko ko mi i vjeruje da sam vec uveliko u 9 mjesecu (vadi me visina srecom) ali svejedno, treba se malo i pricuvati, moja mama je napravila tu gresku, nakon sto je rodila brata bilo joj mrsko nositi steznik pa i dan danas ima stomak prilicno izrazen iako nije debela, ali kad je skontala da je pogrijesila, bilo je kasno za korekcije, stomak je ostao, sto neko rece kao da je uvijek u 4 mjesecu trudnoce.
julisiz es grant

#9304 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

djevojka iz sjene wrote:Pa da i ja ponovim :)
djevojka iz sjene wrote:Pozdrav,

Evo da vam se pridruzi jos jedna trudnica sa milion pitanja i nedoumica :-D
Uglavnom 29 mi je godina, prva trudnoca, 27 sedmica. Do sada je bila manje-vise uredna trudnoca, osim sto je u pocetku bilo blagih kontrakcija, zbog kojih sam bila na Dabrostonu, te je od pocetka plod se smjestio nize.

Na zadnjem pregledu mi je doktorica rekla da je postljica straga nisko, a beba poprijeko, te da trebam povesti racuna da ne radim teze poslove, saginjanje ni slucajno, spavanje na boku, pa da pratimo situaciju...
Eh sad, onako zbunjena zaboravih napomenuti da radim posao koji je vecinom sjedeci, ponekad i po nekoliko sati nemam priliku ustati :-? Ne znam koliko to u ovoj situaciji smeta? Doktore? Mame sa slicnim iskustvom? Ima li jos nesto oko cega bih trebala povesti racuna??
Naravno, kontaktirat cu doktoricu nakon praznika i s njom porazgovarati, ali nestrpljenje cini svoje :-D
Obzirom da se radi tek o 27. sedmici, prerano je da se bilo šta govori o definitivnom položaju bebe, jer još ima vremena da se namjesti kako treba. Šta znači da je posteljica nisko? Kada je sumnjiv smještaj posteljice jedino je ispravno pregledati vaginalnom sondom i izmjeriti udaljenost između unutrašnjeg ušća grlića i donjeg ruba materice. Sve ostalo je šuš-muš, rekla-kazala.
Po ovome što si napisala, ja bih ti savjetovao da se ponašaš normalno, kao i do sada.
julisiz es grant

#9305 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

Ma.Le.Na wrote:
julisiz es grant wrote:
Ma.Le.Na wrote:nema doktora da odgovori na pitanja..
Nisam banovan :D Izvinjavam se, ne stignem od posla redovno dolaziti na forum, a nekada kada se nakupi pitanja poneko mi i promakne u masi, pa slobodno ponovite.
Pitala si za nalaze. Koliko se sjećam kod tebe je trombofilija u pitanju? Vidim da su APTT i INR oko donje granice, vjerovatno primaš heparim, ništa kritično. Btw, gdje si radila protein C i S, i to na transfuziologiji?

jeeej evo doktora :)

ne primam heparin niti ikakvu terapiju jer nisu sigurni da je uopce trombofilija..
a nalaze sam vadila na DIPu, transfuziologija nema sve koje sam trebala pa mi je lakse bilo otici na DIP i tamo sve uraditi

hvala na odgovoru :)
Po ovim nalazima definitivno ne upućuje na trombofiliju, baš naprotiv. Da ne govorim da su neki nalazi urađeni bespotrebno, npr. D-dimer.
Ma.Le.Na

#9306 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

hvala puno :)
mah..uradila bi ja jos 100 nalaza ako je potrebno, samo da su dobri :)

zamolicu za jos jedno tumacenje
rezultati OGGT
Glukoza serum 0h 3.92 mmol/L
Glukoza serum 1h 3.53
Glukoza serum 2h 4.23

ovaj prvi mi je jasno da je na granici, ipak je jutro i nisam nista jela :D
drugi je nakon sat, nakon sto sam popila 75gr razmucene glukoze..zar ne bi trebao biti visi?
Van Gogh 2009

#9307 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Van Gogh 2009 »

Šta znači da je posteljica nisko? Kada je sumnjiv smještaj posteljice jedino je ispravno pregledati vaginalnom sondom i izmjeriti udaljenost između unutrašnjeg ušća grlića i donjeg ruba Kada je sumnjiv smještaj posteljice jedino je ispravno pregledati vaginalnom sondom i izmjeriti udaljenost između unutrašnjeg ušća grlića i donjeg ruba materice. Sve ostalo je šuš-muš, rekla-kazala..[/quote]

Pretpostavljam doktore da ste htjeli reci posteljice. Btw koliko minimalno mora iznositi ta udaljenost za vaginalni porod? Nailazila sam na informacije da je sve ispod nekih 3 cak i vise cm indikacija za carski... :? :? :shock:
EliasVeskot

#9308 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by EliasVeskot »

Mame koje su nedavno imale CR u Vojnoj, sta ste nosile u bolnicu, 5 dana je ipak dugooo. Jel se moze unijeti mobitel?
suza81

#9309 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

EliasVeskot wrote:Mame koje su nedavno imale CR u Vojnoj, sta ste nosile u bolnicu, 5 dana je ipak dugooo. Jel se moze unijeti mobitel?
Mozes vala i laptop, niko ti ne zaviruje u torbu. Poneses sve sto ti treba da ti boravak bude sto ugodniji. Nisu rigorozni kao na Jezeru.
orange

#9310 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by orange »

Vidim ima nas jos koje iscekujemo CR u vojnoj, ja evo danima dumam sta bih ponijela i sta se moze sta ne, kad god odem na ctg kontrolu, hocu da pitam one sestre ponesto, ali se svaki put potrefi uzasna guzva, budu nekakve nervozne pa se svaki put predomislim, posebno kad me teta Sabaheta zapadne, ona je malo nenagodna za kojekakva pitanja, ionako vazda nekoga za nesto ruzi :D
Suzo, haj nam pricaj kako je tebi bilo, ako si vec spominjala sori, samo reci da jesi pa cu ja malo ceprkati po temi. Jesi li morala nositi pelene za bebu, sta si za sebe nosila, koliko cega, moj ce porod biti u utorak tako da se ne nadam da ce me prije ponedjeljka naredne sedmice pustiti, petak je prerano pretpostavljam a za vikend nema otpusta.. Pa sve kontam sta da ponesem da ne prepadnem ljude sa torbetinom a opet da ne zaboravim nesto bitno... :?
suza81

#9311 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

orange wrote:Vidim ima nas jos koje iscekujemo CR u vojnoj, ja evo danima dumam sta bih ponijela i sta se moze sta ne, kad god odem na ctg kontrolu, hocu da pitam one sestre ponesto, ali se svaki put potrefi uzasna guzva, budu nekakve nervozne pa se svaki put predomislim, posebno kad me teta Sabaheta zapadne, ona je malo nenagodna za kojekakva pitanja, ionako vazda nekoga za nesto ruzi :D
Suzo, haj nam pricaj kako je tebi bilo, ako si vec spominjala sori, samo reci da jesi pa cu ja malo ceprkati po temi. Jesi li morala nositi pelene za bebu, sta si za sebe nosila, koliko cega, moj ce porod biti u utorak tako da se ne nadam da ce me prije ponedjeljka naredne sedmice pustiti, petak je prerano pretpostavljam a za vikend nema otpusta.. Pa sve kontam sta da ponesem da ne prepadnem ljude sa torbetinom a opet da ne zaboravim nesto bitno... :?
Pisalo se dosta na temi o tome, vjerovatno ces naci jos korisnih info ako proceprkas, ali evo:

Ja ponijela mali kofer i niko nije pregledao sadrzaj tako da mozete sve sto u njega stane i unijeti+mogu vam s vana uvijek donijeti sta zafali, sestra uzme na vratima i donese u sobu. Poneses puno ulozaka (sa krilcima + vir), gaca i viska (volj klix, volj mrezaste, meni ipak nejudobnije bile neke ko bokserice pamucne do pupka :)), steznik, 2-3 spavacice, ogrtac, sve za higijenu, carape, papuce, maramice, vlazne maramice, mobitel, punjac, nesto za piti, novine-knjiga, neki analgetik ako ti ga ne daju u infuziji..
Po prijemu skidas svoju odjecu, ona se vraca kuci a ti odmah oblaci spavacicu. Spremis kuci kesu sa stvarima koju ce ti donijeti kad dodju po tebe... stvari koje ces ti obuci i beba. Pelene ne trebaju, na otpustu dobijes i nekih reklamnih pelena i kremica.

Otpust je moguc vikendom. Ja sam primljena u ponedeljak, operisana utorak a pustena u subotu.
Imas wifi u bolnici :) ponesi SLUSALICE (spasavaju zivce, ja ih zaboravila).
Na dan operacije i dan poslije nema jela i pica, samo infuzije. Osiguraj si dovoljno tecnosti za ostale dane, ja sam bila zedna ko pas, nisu mi mogli nadonositi :)
orange

#9312 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by orange »

Super, da budem iskrena pravo si me ohrabrila s ovim da otpustaju vikendom, vec sam se bila pomirila sa sudbinom da cu vikend prelezati, doduse ko zna mozda mene i ne htjednu pustiti u subotu, ali sta mogu, ako budem morala ostacu, nece me valjda niko pojesti :D

Vec sam pripremila dosta od ovoga sto si nabrojala, slusalice sam dodala i jos moram par stvarcica kupiti i to je to...lagana trema me vec pocinje hvatati ali to je valjda normalno... Samo da sve prodje kako treba ako Bog da.

Hvala ti na pomoci :thumbup:
suza81

#9313 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

Meni to lezanje doslo ko welness u usporedbi sa onim sto me cekalo kuci :) jedine obaveze licna higijena i dojenje bebe :)
Frka je i meni bila ono jutro pred operaciju, jedva sam cekala da me uspavaju.
Bit ce naravno sve ok! Sretno!
DiA 2005

#9314 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by DiA 2005 »

Drage trudnice i mame, kada smo vec kod spremanja stvari i gacica, da pitam za ove mrezaste. Cula sam da su jako dobre kod CR jer lijepo stegnu ranu. Mozete li napisati gdje ste ih kupovale i po kojim cijenama ? Znam da ima u Baby Centru ali nisam jos otisla da se raspitam i ne znam koja je kod njih cijena niti ima li negdje jeftinijih. Hvala unaprijed! :)
seyo_84

#9315 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

DiA 2005 wrote:Drage trudnice i mame, kada smo vec kod spremanja stvari i gacica, da pitam za ove mrezaste. Cula sam da su jako dobre kod CR jer lijepo stegnu ranu. Mozete li napisati gdje ste ih kupovale i po kojim cijenama ? Znam da ima u Baby Centru ali nisam jos otisla da se raspitam i ne znam koja je kod njih cijena niti ima li negdje jeftinijih. Hvala unaprijed! :)
Sto se tice mrezastih gacica meni je muz kupovao u BBI-u u apoteci,paket od 5 komada je bio cini mi se 5-6 km i stvarno su super,jer lijepo stegnu zavoj preko rane.Mislim da ih ima i u apoteci u Mercatoru na Socijalnom,Proizvodjac je Tosama
radenska

#9316 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

.
JanuaryJones

#9317 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Iskustvo sa ulošcima i gaćama poslije CR.

klix gaće iz DMa, obične pijačne pamučne gaće i mrežaste gaće - nepraktične.
klix se ne rastežu, teško ih je navući jer sestra prvi put navlači gaće nakon ustajanja a svako naredno pregibanje za te gaće, boli
Obične pijačne gaće se zbog prirode pamuka rastegnu i uložak/ulošci ispada i propušta na pidžamu i posteljinu.
Mrežaste same ne mogu čuvati veliki uložak a preko još jednih gaća previše zahmetli. Ima tu još infuzija, kateter, dijete.

Najbolje su se pokazale playtex microfiber gaće koje se rastežu a onda skupe oko tijela i čuvaju i ranu i uložak. Ponijela sam sve gore navedeno i playtex gaće, babica Fikreta je pokušala da mi navuče klix a kad nije uspjela iz moje kese je izabrala ove, jer kako i sama kaže, najbolje su. Ponijela sam 5 kom, svaki dan druge.

VIR i bilo koji 'komercijalni' ulošci premali i pretanki.
TENA ulošci protiv inkontinencije, debeli, široki i dugački. Prvi put stavila 2, svaki naredni samo po jedan. I ove je uloške posuđivala od mene za cimericu. Pakovanje 10 kom ;)

Image

Image
manekenka u penziji

#9318 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Dobri su i chiccovi ulošci, ogromni a tanki. Ali su preskupi. 15 KM a nešto malo dođe
EliasVeskot

#9319 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by EliasVeskot »

Meni se cini da su mi na prvom CR stavili pelenu za odrasle prva dva dana, doduse ja sam imala neku komplikaciju pri operaciji.
Mislim da ovakve Tosana imaju u CM, u DM imaju Jessa ulosci za inkontinenciju, mislim da ce moci i oni. Meni su VIR propustali uzasno.
JJones, gdje si kupila ove playtex microfiber gaće, u apoteci?
Last edited by EliasVeskot on 13/10/2014 10:37, edited 1 time in total.
JanuaryJones

#9320 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

EliasVeskot wrote:Meni se cini da su mi na prvom CR stavili pelenu za odrasle prva dva dana, doduse ja sam imala neku komplikaciju pri operaciji.
Mislim da ove Tosana imaju u CM, u DM imaju Jessa ulosci za inkontinenciju, mislim da ce moci i oni. Meni su VIR propustali uzasno.
JJones, gdje si kupila ove playtex microfiber gaće, u apoteci?
U onoj radnji na pijaci Heco, ono nešto uvoz iz Njemačke, u kutiji su bile zapakovane. Ali mislim u bilo kojoj radnju gdje prodaju gaće, mislim čak i na pijaci.
vanad

#9321 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

kad se kupuju ulosci i gace za porodilje treba prvo znati zasto se kupuju bas posebni ulosci. Naime problem je u tome sto je u pitanju rana - znaci mora da bude sve maksimalno prozračno. Upravo zato se koriste mrežaste gacice i posebni ulosci bez plasticnog sloja. Gdje god ima mogucnosti da dodje do zaparenja, brze se stvaraju bakterije i mogucnost infekcije je mnogo visa. Pa eto vi sad skontajte sta je najbolje za vas za ponijeti. Ja ove microfiber gace ne bih recimo ni u ludilu ponijela iako su se January pokazale kao dobre. Ja sam imala mrezaste gace i 100 % pamucne ulozke i sve bio OK (nije bio cr).
JanuaryJones

#9322 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

vanad wrote:kad se kupuju ulosci i gace za porodilje treba prvo znati zasto se kupuju bas posebni ulosci. Naime problem je u tome sto je u pitanju rana - znaci mora da bude sve maksimalno prozračno. Upravo zato se koriste mrežaste gacice i posebni ulosci bez plasticnog sloja. Gdje god ima mogucnosti da dodje do zaparenja, brze se stvaraju bakterije i mogucnost infekcije je mnogo visa. Pa eto vi sad skontajte sta je najbolje za vas za ponijeti. Ja ove microfiber gace ne bih recimo ni u ludilu ponijela iako su se January pokazale kao dobre. Ja sam imala mrezaste gace i 100 % pamucne ulozke i sve bio OK (nije bio cr).
Tena ulošci i jesu pamučni. Ogromni su i pružaju i zaštitu i udobnost. Poslije CR se ne možes normalno kretati bar dok ti ne izvade kateter. Uporediti prirodni porod i CR stvarno nije na mjestu. Preko reza, koji nije mali, dodje zavoj, hirurški, zalijepljen flasterom pa kakve kod gaće nosila neće rani ništa biti. Da i najlonsku kesu staviš. A medju nogama imaš ogroman pamučni uložak, a nemaš konce od epija (pa je kao malo jača menstruacija). Nositi raznorazne steznike, koji uzgred rečeno nisu pamučni poslije poroda, nije ništa drugačije od playtex gaća koje ti čuvaju i stomak i ranu i uložak da ne procuri na posteljinu (koja se promijeni prvi dan i to je to).

Sent from my iPad using Tapatalk
manekenka u penziji

#9323 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Ja sam koristila vir 80, imala sam epiziotomiju i ne bih njih vise nikada. Kao prvo, prekratki su. Kao drugo, osipaju se. Treće, ona vata se konstantno lijepi za konce i ranu. Četvrto, mreža često zapne za konce i jednoj porodilji se vir zakačio za ranu da ga nije bez sestre mogla skinuti.
To je moje iskustvo.

Sigurno ima još nekih pamučnih uložaka koji su malo bolji.
Doduše, nikada nisam imala nikakvu infekciju ni komplikaciju s ranom.
Ma.Le.Na

#9324 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

a sta predlazete za normalan porod?
isto ovako ili?
Oslobodjenje

#9325 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Oslobodjenje »

Ma.Le.Na wrote:a sta predlazete za normalan porod?
isto ovako ili?
Manje-više.

Kod mene je bio prirodni porod.
Od uložaka, meni su ovi bili najbolji: http://samousluga.rs/image/cache/data/a ... 00x500.jpg
I koristila sam klix dm gaćice.

Što se tiče ostalih stvari u torbi, definitivno treba imati vode, malih sokića na slamku (najbolji od jabuke) i onih energetskih čokoladica. Analgin spakovati (mene je poslije poroda baš boljela rana).
Treba toaletnog papira, vlažnih maramica, običnih maramica (2-3 pakovanja)...
Ako je prirodni porod - spavaćice (iako i tamo imaju bolničke, koje su sasvim OK, ja sam ipak nosila svoje)...
Papuče...

Hmm, više se i ne sjećam šta sam imala u torbi :lol:
Post Reply