Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Travnički Noćni Šetač

#9301 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Travnički Noćni Šetač »

Bakir1 wrote:nije na insigniji, na autu sa 450 konja, fabricka guma izdrzala 50.000 km, da cujem argumente sto je to smece, izvolite sad...
Ko je spominjao smeće ? ....
...
Ali evo spomenuću ja ako niko neće... Svaka guma nakon 40 000 km, a kamoli 50 000 se pretvori u smeće... a imaju neke i nakon 20 000 ...
...
Inače 4 komada zimskog Continentala u dimenziji 205/55 x 16 košta 600 KM ... to je opravdana cijena ( a ne skupa) za ono šta Continental daje... daleko od toga da je najskuplji ali je sigurno među prve tri najbolje ( za mene najbolji) ...
Tomahawk11 wrote:Bolje je imati novu, a kakvu ko ima, to je koliko čiji džep može priuštiti, onda koliko se prelazi, kud se vozi i kako ko vozi.
Da ...
Bakir1

#9302 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

Travnički Noćni Šetač wrote:
Bakir1 wrote:nije na insigniji, na autu sa 450 konja, fabricka guma izdrzala 50.000 km, da cujem argumente sto je to smece, izvolite sad...

rekao je taj isti sa kojim diskutujem, u smislu da je low budget guma, na sta sam mu ja stavio sliku....
Tomahawk11
Globalni moderator

#9303 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tomahawk11 »

Bakir1 wrote:
Tomahawk11 wrote:Bolje je imati novu, a kakvu ko ima, to je koliko čiji džep može priuštiti, onda koliko se prelazi, kud se vozi i kako ko vozi.
godinu drzim 4 gume na sluzbenom autu, prelazim do 50.000 km godisnje, vozim i kada niko ne vozi, ne vidim poentu "premijuma" u takvim okolnostima.
Zato i kažem, više je faktora zašto neko kupuje neke gume.
drug_profi

#9304 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Bakir1 wrote:koja je bolja a koja je gora? rekao ko? ti probao?
Evo ja kazem da imaju zavisni i nezavisni testovi koji uvijek izdvajaju jednu grupu proizvođača na vrh.
To su valjda bolje gume.
Ti kažeš da nemaš način da to osporiš.
I dalje mi repliciraš bez ikakvog konkretnog argumenta.
Evo sa ovim se slažem. U biti je i ovo moj stav. Ja ne znam koliki je čiji džep i predložim uvijek ono što bih sam uzeo. Ne možeš, skupo ti, obrazložim zašto po mom mišljenju vrijedi dati te pare. Ne usvajaš? Ok, ima još pasa osim šarova, izaberi nešto iz srednje klase što je najpovoljnije.
Nemaš ni za to? Nemoj brate onda mene pitati jer ako ti kažem stavi tigra a ti se sjebeš negdje s njim biću ja kriv što si ti najpametniji.
Bakir1

#9305 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

argument jasan ko dan, proizvodjac, na svoje vozilo koje ima 450 KS i tezi preko tri tone ugradi kumho gumu za koju ti kazes da nije u rangu sa continetalom....
mora da je zbog ustede, biti ce da je zbog toga :lol:
drug_profi

#9306 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Bakir1 wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote:

rekao je taj isti sa kojim diskutujem, u smislu da je low budget guma, na sta sam mu ja stavio sliku....
De me podsjeti? Ne bih rekao da sam to ikada izjavio, naročito jer se kosi sa mojim stavom o tome. Pa ja ni za tigra nisam rekao da je smeće.
Bakir1

#9307 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

vrati se par stranica unazad, citirao sam taj tvoj stav.
drug_profi

#9308 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Bakir1 wrote:vrati se par stranica unazad, citirao sam taj tvoj stav.
Budi ljubazan pa ponovo citiraj.
Bakir1 wrote:argument jasan ko dan, proizvodjac, na svoje vozilo koje ima 450 KS i tezi preko tri tone ugradi kumho gumu za koju ti kazes da nije u rangu sa continetalom....
Ok, nije problem. Tebi je to validan argument. Ja mu ne mogu pera odbiti. Sretno.
Bakir1

#9309 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

ma znas da hocu itekako :lol:
ti kupujes "premijum" jer mozes, negdje si procitao da su vau, hoces sigurnost, rezervu sve pet tvoj izbor tvoj novcanik sta me briga uostalom.
nego, lazni privid "premijuma" te moze dovesti u probleme ako racunas na to sto su "premijum" to je moj stav.
ja ne znam za tebe, ali vozio na continetalu, dunlopu, trajalu, ili nebesima, ja imam rezervu na gasu kada su neprilike koje bi trebale da te neke razlike, koje se na testovima vide, osjete na cesti.
mene keli sasvim fino sluzi i nigdje nije ostavio, omogucio mi je da tipkam danas sa tobom, a cijena nije problem :D
Last edited by Bakir1 on 18/12/2017 10:26, edited 1 time in total.
Travnički Noćni Šetač

#9310 Re: Dolazi zima - zimske gume

Bakir1 wrote:argument jasan ko dan, proizvodjac, na svoje vozilo koje ima 450 KS i tezi preko tri tone ugradi kumho gumu za koju ti kazes da nije u rangu sa continetalom....
ali ipak de mi reci koje je to vozilo preko tri tone sa 450 KS ?
Bakir1

#9311 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

proguglaj sta bi to moglo biti
Travnički Noćni Šetač

#9312 Re: Dolazi zima - zimske gume

Može biti svašta... Man 26.540 TGX na primjer... ali složili smo se da vidovitost neće biti argument... uostalom kako hoćeš... tvoja teza gubi na taj način...
drug_profi

#9313 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Bakir1 wrote:ma znas da hocu itekako :lol:
D
Naravno da nećeš jer takvog mog posta nema. Ako ima daj ga da dokažeš suprotno.
Ili treba opet da ti vjerujemo jer si jebenozajebanivozačasa50000kmgodišnje?

Lažni privid sigurnosti na premiumu?
daj bolan nauči da čitaš šta ko piše.
Jeblate rezerva na gasu kad ti izleti kengur na cestu. Jesi li vidovit? Daj se bolan nauči čitati i shvati da i drugi imaju neke misaone procese, koji su naravno inferiorni tvojima, ali postoje.
Bakir1

#9314 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

Što si nervozan :D
Srecom postoje bitnije stvari od skorojevica po forumima...
Travnički Noćni Šetač

#9315 Re: Dolazi zima - zimske gume

Bakir1 wrote:godinu drzim 4 gume na sluzbenom autu, prelazim do 50.000 km godisnje, vozim i kada niko ne vozi, ne vidim poentu "premijuma" u takvim okolnostima.
...
...
Ne mijenjaš zimski i ljetni set ?
drug_profi

#9316 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Bakir1 wrote:Što si nervozan :D
Srecom postoje bitnije stvari od skorojevica po forumima...
Između ostalog zato što te smatram korektnim i sad se pitam jel imaš PMS ili koji ti je pa da udaraš kontru bez argumenta, zatim izmišljaš razlog da mi kontriraš, i na kraju izvrćeš i sam svoje riječi.

Govorio si o autu koje ima skoro tri tone i 400KS, sad je najednom poraslo i ima 3 ipo tone i 450KS...
I uz to tvrdiš da sam ja rekao da je to smeće i sve to smatraš argumentom za tezu da su sve gume iste?

ja bih rekao da su sve gume dobre, ali neke su lošije, a neke bolje od dobrih.
E pa ja bih birao ove bolje.

A od skorojevića su gori pametnjakovići.
Ako me smatraš skorojevićem jer sam za 35 godina rada uspio da se skućim i da počnem živjeti kao normalna srednja klasa, sa low profile autom i imageom, onda šta bi rekao za "elitu"?
Last edited by drug_profi on 18/12/2017 10:44, edited 1 time in total.
Bakir1

#9317 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

A nasao si post :D
drug_profi

#9318 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Bakir1 wrote:A nasao si post :D
Dabome da sam našao jer mi ide u prilog da te uhvatim u laži.
Bakir1

#9319 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

Jah :D
drug_profi

#9320 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Bakir1 wrote:Jah :D
Pa daj ti post gdje kažem da je kumho smeće, eto da dokažeš da nisi slagao.
Bakir1

#9321 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

Low budget gume si napisao....
drug_profi

#9322 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Bakir1 wrote:Low budget gume si napisao....
Pa jel to znači da su smeće? Low budget je cjenovna kategorija, a ne ocjena kvaliteta, mada je kod guma to uglavnom slično.
Cjenovno Kumho gume su oko ili češće ispod Save po istoj dimenziji, i u koju cjenovnu kategoriju onda po tebi spadaju?

Znači nisam rekao da su smeće. Samo da su jeftine.
Nijedna nova guma nije smeće (ovo moram svake 2-3 stranice izgleda ponoviti) sve su dobre, ali neke su bolje od dobrih, a neke lošije.
Travnički Noćni Šetač

#9323 Re: Dolazi zima - zimske gume

Pa jesu Kumho "low budget" u odnosu na Continental... To ne znači da su smeće...
...
Pa kad već nećemo da govorimo već moramo da guglamo da vidimo šta kaže google:
-----------------------------

"Naravno, što se tiče performansi i bezbjednosti, ni u kom slučaju nećete pogriješiti ako kupite gumu najrenomiranijih svjetskih brendova kao što su Michelin, Pirelli, Continental, Dunlop i Bridgestone.

Međutim, ove gume su istovremeno i najskuplje u ponudi, a većina vozača i nije baš raspoložena da izdvaja više novca nego što je potrebno.

Dakle, gdje je granica do koje možete da idete da bi dobili gume koje će solidno obavljati funkciju i učiniti vaš automobil bezbjednim u hladnijim vremenskim uslovima, a da istovremeno minimalno opteretite svoj novčanik.

Iako kuburite sa novcem, ipak ne treba posegnuti za najjeftinijim kineskim pneumaticima, već treba potražiti nešto skuplju, ali ipak provjerenu opciju. Dobra ideja je da izaberete gumu koju za fabričku ugradnju koriste proizvođači jeftinijih vozila kao što su Kija, Hjundai ili Dačija, ali i kod većine skupljih automobila srednje klase.

Takve gume su one koje proizvode kompanije kao što su Kumho, Hankook, Toyo, Fulda, BF Goodrich... Ove gume se godinama provjeravaju po najstrožim standardima evropskih autoklubova i laboratorija, i uvijek postižu solidne rezultate.

Kupovinom ovakve gume ćete dosta uštedjeti, a imaćete solidne performanse u svim uslovima. Na primjer, dok zimska guma Continental TS830P dimenzija 195/65 R15 91T, košta 81 euro, Barum Polaris 3, guma koja je na najnovijem testiranju njemačkog auto-kluba ADAC osvojila visoko 4. mjesto, staje 62 eura, pa ćete kupovinom para ovakvih guma uštedjeti oko 40 eura.

Slična situacija je i sa gumama Kumho, Fulda, Hankook. Međutim, čak i ispod ovog cjenovnog razreda postoje pneumatici koji mogu da zadovolje osnovne zahtjeve vožnje u zimskim uslovima, i mogu da se preporuče za vozila sa manje snažnim motorima i vozače koji voze laganije."

Izvor: http://www.vijesti.me/vijesti/kako-izab ... gume-99267

ili npr:

"Continental ContiWinterContact TS 850 i Yokohama W.drive V905 jedini su modeli u ovoj dimenziji bez pravih nedostataka i trenutačno su ono najbolje što se može pronaći na tržištu kad je riječ o gumama koje se koriste na automobilima poput Citroena C3 i C4, Forda Focus, Mazde 3, Opel Astre, Renault Megana, Škode Octavije, Toyote Auris ili pak VW Golfa, po kojem se u narodu naziva čitava ova klasa automobila. Continental je na vrhu potpuno očekivano jer ovaj je proizvođač već godinama sinonim za kvalitetu i sigurnost.

Najbolje performanse na mokrom i snijegu, najvažnijim karakteristikama kad je riječ o zimskoj gumi, najdulji životni vijek, drugi rezultat na suhom i vrlo niska potrošnja goriva samo su neke od odlika zbog kojih ćemo Continentalov proizvod proglasiti pobjednikom testiranja u ovoj dimenziji. Odmah do njega smjestila se Yokohama i to bi se moglo smatrati malim iznenađenjem, no također i dokazom kako ovaj japanski gumar mnogo ulaže u nove tehnologije, a to je ujedno i najbolji put do dobrih rezultata. Yokohamin W.drive V905 pokazao se najboljom gumom na suhoj podlozi, a nije podbacio ni u ostalim kriterijima i zasluženo se ove godine našao blizu samog vrha našeg testiranja. Kao i uvijek, performanse na mokrom, jer upravo to je najčešća karakteristika prometnica tijekom hladnih i vlažnih zimskih mjeseci, bile su glavni razlog za smanjivanje ukupne ocjene i tek dvije gume s ukupnom ocjenom vrlo preporučljivo.

Čak 13 od 16 testiranih proizvoda pokazalo je određene slabosti na mokroj podlozi i većinu je upravo to stajalo boljeg ukupnog plasmana. Tek kod četiri modela razlog za slabiji rezultat bile su neke druge karakteristike. Tako su Goodyear UltraGrip 9, Michelin Alpin 5 i Semperit Speed-Grip 2 kiksali samo na suhoj cesti, dok se Bridgestone Blizzak LM001 poskliznuo jedino na ledu. Vozne osobine kod Goodyeara na suhom se mogu smatrati dobrima, no kod UltraGripa 9 izmjeren je najduži put zaustavljanja (4 metra duži od najboljeg Nokiana) i zbog toga njegova ukupna ocjena tek zadovoljava. Bridgestone Blizzak LM001 općenito se na suhom pokazao dobrim, no na ledu je njegov rezultat bio slabiji od prosjeka u ukupnoj usporedbi te je zahvaljujući tom nedostatku smanjen i njegov rezultat. Kod Michelinova Alpina 5 problem je bio u manjku prianjanja na suhoj cesti i to ga je, baš kao i na testu iz 2014. godine, stajalo boljeg konačnog plasmana, dok je Semperit, unatoč najboljem rezultatu na snijegu, tek zadovoljio (ocjena preporučuje se) zbog slabosti na suhom. Zanimljivo, Goodyear, Bridgestone i Michelin u najvažnijem kriteriju, na mokrom, dobili su ocjenu vrlo preporučljivo, no testiranja traže ujednačenost u svim potrebnim kvalitetama i od toga se nikad ne odstupa.

Ostatak društva koje još HAK preporučuje redom je pokazivao slabosti na mokroj cesti. Razloga za nezadovoljstvo pritom ponajviše imaju u Nokianu i BF Goodrichu, čiji proizvodi WR D3 i g-Force Winter ostalim odlikama pripadaju u bolje ocijenjeno društvo, no slabosti na mokroj cesti stajale su ih boljeg plasmana. Osim toga, BF Goodrich, uz Continental i Kleber, na testiranje je stavio gumu koja će od svih kandidata imati najdulji životni vijek, no dok se kod Continentala takva smjesa nije odrazila na ostale kriterije, BF Goodrich i Kleber nisu ostvarili takvu ujednačenost. Falkenov Eurowinter HS449 zaslužio je smanjenu ukupnu ocjenu u većini kriterija, tek na suhoj i zaleđenoj podlozi nije imao nikakvih slabosti. Prvi put u testu Vredestein Snowtrac 5 pokazao se vrlo dobrim na snijegu i odličnim na ledu s ponajboljim rezultatima u tim kriterijima, no kod njega su nedostaci uočeni kod karakteristika na mokrom, a slabosti su primijećene i kod očekivanog životnog vijeka ovog proizvoda. Firestone Winterhawk 3 pokazao je značajne slabosti na mokrom te tek nešto manje na snijegu i ledu. Fulda Kristall Control HP nije briljirala na mokrom i ledu, isto kao i sestrinska Sava eskimo hp. Od ostalih, Kumho i Viking pokazali su slabosti na suhom i mokrom, Kleber na mokrom i ledu, dok su kod Toya slabosti uočene na mokrom, snijegu i ledu.

Najgore ocijenjena guma u ovoj dimenziji je Avon, čiji Ice Touring ST dobiva neprolaznu ocjenu zbog katastrofalnog rezultata na mokrom.

Obratite li još jednom pozornost na EU oznaku gume, posebno na onu koja se odnosi na grip gume na mokroj cesti, vidjet ćete kako je testiranje i u ovoj dimenziji uključilo samo gume s minimalnom oznakom C, dok su Michelin Alpin 5 i Avon Ice Touring ST svoje modele ocijenili ocjenom više, B, dakle njihovo ponašanje na mokrom trebalo je čak biti i bolje od konkurenata. Ipak, i ovdje se pokazalo da se tim oznakama ne treba baš uvijek vjerovati. Primjerice, Continentalov ContiWinterContact TS 850 uz sebe nosi oznaku C, no njegove karakteristike na mokrom nisu ništa slabije od Michelinovih i riječ je o najboljim proizvodima ako se promatra samo ta karakteristika. S druge strane, Avon, unatoč oznaci B, na testiranju je pokazao velike nedostatke i najgore je ocijenjena guma na mokroj podlozi."

Izvor: https://www.tportal.hr/tehno/clanak/ovo ... u-20151017

....
Može se googlati svašta... i tačno i netačno... iz tog razloga govorim da se ovdje napišu lična iskustva... U jednoj dimenziji jedan proizvođač je bolji u drugoj nije... u zavisnosti kategorije vozila i gume se tako ponašaju... dobro ili loše...
...
I da odmah budemo jasni... Kumho je fabrička ugradnja u Mercedesu B klase.... ne u SVAKOM mercedesu ... kao što nije nijedna druga isključivo fabrička ugradnja...
...
No stvarno ne razumijem u kojem pravcu ide ova diskusija... ako se dokazuje da su sve gume iste odmah da kažem da to nije tačno i ko god tvrdi tako veze nema sa volanom i vožnjom...
Bakir1

#9324 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

drugi profil wrote:
Bakir1 wrote:Low budget gume si napisao....
Pa jel to znači da su smeće? Low budget je cjenovna kategorija, a ne ocjena kvaliteta, mada je kod guma to uglavnom slično.
Cjenovno Kumho gume su oko ili češće ispod Save po istoj dimenziji, i u koju cjenovnu kategoriju onda po tebi spadaju?

Znači nisam rekao da su smeće. Samo da su jeftine.
Nijedna nova guma nije smeće (ovo moram svake 2-3 stranice izgleda ponoviti) sve su dobre, ali neke su bolje od dobrih, a neke lošije.
izvini bio sam na sastanku pa ti nisam mogao tipkati, ako kazes da su skupe odlicne onda nas ta predpostavka dovodi do cinjenice da su jeftine sta?
i sada ja te opet pitam, kako neko smije opremiti svoje vozilo iz vrha ponude jeftinim tj manje kvalitetnim gumama ili oprosti manje skupim gumama, posebno takvo vozilo takve snage i tezine?
a te gume, su cjenovne kategorije ispod onih svemogucih koje ti preporucujes na osnovu testova zavisnih i nezavisnih?
nesto je trulo u drzavi danskoj
drug_profi

#9325 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Meni je sasvim logično da neko ko podere set guma za godinu kupuje jeftinije gume iz neke srednje klase jer mu je jednostavno tako najisplatnije. Ona je po smjesi tu godinu nova, nedegradirana, i zavisi samo od šare. Oni koji će takvu kilometražu proći za 4-5 godina, sasvim rezonski je da kupe trajniju gumu koja drži karakteristike smjese kroz niz godina eksploatacije.
Post Reply