Aktuelnosti: FK Sarajevo

Sve o FK Sarajevo...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#9301 Re: FK Sarajevo

Post by -LIBERO- »

:mrgreen:
samo_ovaj_put

#9302 Re: FK Sarajevo

Post by samo_ovaj_put »

arshavin wrote:Jesu ga to u dupe primili :lol: :lol:
zajedno sa svojom bracom iz novog sada :lol:
Eborg

#9303 Re: FK Sarajevo

Post by Eborg »

Sinoć sam nešto tražio po Youtubeu pa slučajno naletih na onaj snimak Bešiktaš-Sarajevo 2:2.

Nešto mi uvijek nije bilo jasno pa bih molio nekoga da mi to objasni od navijača FK Sarajevo.

Sjećam se da je tada jako dobro branio golman Sarajeva, samo se ne sjećam je li to bio Krak ili Pintol. Ko je branio u Istanbulu? Kakogod, utakmicu u Sarajevu je počeo anonimus Alaim i primio peticu. Ima li nakon ovih godina logično objašnjenje zašto je Alaim debitovao protiv Bešiktaša a do tada iskusni provjereni golman nestao sa mape? Jesu li to pare iz Istanbula malo radile ili je nešto drugo u pitanju?
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#9304 Re: FK Sarajevo

Post by 1946 »

Eborg wrote:Sjećam se da je tada jako dobro branio golman Sarajeva, samo se ne sjećam je li to bio Krak ili Pintol. Ko je branio u Istanbulu? Kakogod, utakmicu u Sarajevu je počeo anonimus Alaim i primio peticu. Ima li nakon ovih godina logično objašnjenje zašto je Alaim debitovao protiv Bešiktaša a do tada iskusni provjereni golman nestao sa mape? Jesu li to pare iz Istanbula malo radile ili je nešto drugo u pitanju?
Branio Alen Krak u Istanbulu. Onda za vikend između 2 utakmice igrali na Koševu sa Lišticom i ako se ne varam gubili sa 1:4, da bi na kraju završilo 4:4, a Krak bio optužen da je puštao golove. Ne znam je li više ikako nakon toga stao na naš go. Toliko se sjećam, sad će Sema sve ovo potvrditi ili negirati :D
Eborg

#9305 Re: FK Sarajevo

Post by Eborg »

Mislim da Krak više nije nikada zaigrao za vas, samo je sjedio na klupi a pojavio se novi meteor na BH fudbalskom nebu - Muhamed Alaim. :lol:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#9306 Re: FK Sarajevo

Post by -LIBERO- »

E vala je i Muhamed protiv Besiktasa bukvalno lopste ubacivao u svoju mrezu. Jedno od najlosijih izdanja naseg dragog bivseg kapiteta,u nizu losih partija koje je pruzao.

Al' ok,Alaim je Alaim.... :D ....sve smo mu halalili,barem vecina nas. :mrgreen:
Vjerujte mi!

#9307 Re: FK Sarajevo

Post by Vjerujte mi! »

Alaima mi, da je nama danas Alaim umjesto ovih Hamzicha i Hodzhicha.
Vjerujte mi!

#9308 Re: FK Sarajevo

Post by Vjerujte mi! »

Alaima su ovi flekichi otjerali zato shto je bio SDAovac.
Obuca9

#9309 Re: FK Sarajevo

Post by Obuca9 »

samo_ovaj_put wrote:pa i hz sema je sinoc proslavio pobjedu u mostaru,nista cudno :D
Sad znam kako se osjećaju jadni igrači, ne može se čovjek ni pošteno napiti, a da ga neki forumaš ne snimi :D :D
1946 wrote:
Eborg wrote:Sjećam se da je tada jako dobro branio golman Sarajeva, samo se ne sjećam je li to bio Krak ili Pintol. Ko je branio u Istanbulu? Kakogod, utakmicu u Sarajevu je počeo anonimus Alaim i primio peticu. Ima li nakon ovih godina logično objašnjenje zašto je Alaim debitovao protiv Bešiktaša a do tada iskusni provjereni golman nestao sa mape? Jesu li to pare iz Istanbula malo radile ili je nešto drugo u pitanju?
Branio Alen Krak u Istanbulu. Onda za vikend između 2 utakmice igrali na Koševu sa Lišticom i ako se ne varam gubili sa 1:4, da bi na kraju završilo 4:4, a Krak bio optužen da je puštao golove. Ne znam je li više ikako nakon toga stao na naš go. Toliko se sjećam, sad će Sema sve ovo potvrditi ili negirati :D
Tako nekako je bilo, s tim što vikend poslije Istanbula nije bila lištica, nego derbi na Grbavici, kad smo im očitali lekciju iz modernog fudbala:

Onda je uslijedila lištica i tih famoznih 4:4, nakon čega je Krak skinut s gola. Ale je branio u Žepču 0:0 je bilo, a onda par dana kasnije sam sebi ubacivao lopte u mrežu protiv Besiktasa na Koševu. Nakon toga, Krak se opet vratio na gol i branio do kraja polusezone, a onda na proljeće mjesto jedinice prepustio Aletu i zaigrao tek u onoj zadnjoj utakmici protiv Jedinstva na Koševu, kad smo sa 3:0 potvrdili plasman u Kup UEFA.
gospodin Rajković

#9310 Re: FK Sarajevo

Post by gospodin Rajković »

Evo jedna exclusiva :maloprije sam bio na kahvi,kafi,kavi sa momkom koji je vodio emisiju sa Adijem Džemidžićem i svi znate da je on veliki seljovac ali da je odradio profi emisiju što jest ,jest.Međutim šta se dešava svi znamo da se "gospoda" Blekić i žvaljak nisu odazvali iz "zdravstvenih " razloga ali niko ne zna da je( ovo ču boldirati)đubre Baljak protiv istog urednika-novinara digao tužbu jer je vjerovatno razlog što je momak pustio da A.Džemidžić kaže istinu ne vidim bilo šta drugo a capi se nije udostojio doći da se brani argumentima ako je u pravu.Na njegovu žalost ide i protiv tužba jer Avaz.tv Alfa@ pripadaju Fahri Radončiću a on ne da da se pljuje po njegovom i njegovim novinarima pa je tim od nekoliko pravnika podigao kontra tužbu.Eto kakva su to đubrad baljak and co protiv kojih se mi borimo.Info 100% tačan lićno mi ga taj novinar saopćio u prisustvu još pet-šest ljudi bilo je i pitara i manijaka.Na moj upit treba li mu pomoć on mi je rekao ne treba ide već gore navedena kontra tužba. :-) :DP.S. Sutra bi u istom terminu u istoj emisiji trebali gostovati A.Osim i Prandelli.
Reglan

#9311 Re: FK Sarajevo

Post by Reglan »

Gubi listica od ljumana a mi im nismo mogli nista :-)
north

#9312 Re: FK Sarajevo

Post by north »

arshavin wrote:Gubi listica od ljumana a mi im nismo mogli nista :-)
Šteta, mogli su zeleni uzeti barem bod, ali u svakom slučaju odigrali su bolje nego naše igračine u tri utakmice sa lišticom :-)
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#9313 "Da se Blekić ne ponovi"(BH Dani)

Post by dr.gog »

Image
Sarajevo,Željo

Jasmin Ligata, BH Dani
Fudbalski klub Sarajevo osnovan je davne 1946. godine pod imenom Torpedo, da bi godinu i nešto poslije, i to na prijedlog tadašnjeg glavnog urednika Oslobođenja Mirka Ostojića, promijenio ime Sarajevo, koje nosi i dan danas.
Godinama je ovaj klub uveseljavao svoje navijače nizom uspjeha, a ostat će i upamćeno kako je FK Sarajevo jedini osvojio dvije titule prvaka Jugoslavije, a da nije bio dio velike četvorke jugoslavenskog fudbala (sličan podvig poslije je napravila i Vojvodina). U svojoj bogatoj historiji najljući neprijatelj FK Sarajeva bio je gradski rival Željezničar, protiv kojeg je bordo ekipa odigrala čak 96 vječitih derbija. Ni s jednom ekipom u historiji Sarajevo nije češće igralo i po pravilima dueli između dva gradska rivala bila su praznik fudbala.

Primitivizam s Koševa Tako je bilo sve do unazad nekoliko sezona, kada su se u vječiti derbi počele uplitati razne struje, koje nemaju veze s fudbalom, a kulminacija se dogodila na posljednjem derbiju igranom na Grbavici.
Podsjetimo, Željezničar je bio domaćin, a navijači Sarajeva predvođeni tadašnjim predsjednikom kluba Zijadom Blekićem ovaj susret su posmatrali na Koševu preko TV ekrana.

Vjerovatno bi ovaj slučaj bio ubrzo i zaboravljen da predsjednik kluba Zijad Blekić na stadionu koji nosi ime Asim Ferhatović nije imao svoj performans. Da je Hase znao da će jednog dana na stadionu koji nosi njegovo ime predsjednik FK Sarajevo nazvati komšije s Grbavice Ciganima, vjerovatno nikad ne bi kročio na njega. Posvjedočile su nam to i isitinske legende ovog kluba.

Fuad Muzurović, Mirsad Fazlagić, Predrag Pašić, Ibro Biogradlić, Sejo Jasenković, Ibrahim Sirćo, Nijaz Ferhatović i Fahrudin Prljača, osjetili su potrebu da se u ime svih navijača Sarajeva izvinu prijateljima s Grbavice, a posebno porodici Osim, koja je vrijeđana na Koševu.

Za njih su bile nezamislive riječi mržnje koje su čuli od “svog” predsjednika na Koševu, a koji će nekoliko dana nakon sramotnog i primitivnog obraćanja navijačima, podnijeti ostavku na funkciju. I kada se mislilo da je tu kraj svim nedaćama, Blekić nije mogao tek tako otići, već je izdao saopćenje u kojem je krivicu prebacio na Nihada Baljka, Mirsada Alihodžića i Mirzu Varešanovića.

Baš kao što je pred dvije-tri hiljade navijača na Koševu svojim fašističkim govorom vrijeđao komšije s Grbavice, ne razmišljajući kakve bi to posljedice moglo izazvati u gradu gdje sigurnosna situacija i nije baš blistava, tako je Blekić svojim saopćenjem doveo do toga da se pojedinci ne libe prijetiti smrću treneru kluba Mirzi Varešanoviću i njegovoj porodici.

Očito da je Blekić čovjek koji uživa da svaljuje krivicu na drugog, ali je teško razumjeti kako navijači ovog kluba nisu prepoznali ko je ko u cijeloj priči. Kako mogu uopće upoređivati ljubav Varešanovića, Muzurovića, Alihodžića, Fazlagića ili Pašića, koji su godinama mukotrpno gradili imidž Sarajeva, s nekim kao što je Blekić?

Nezamislivo je zapravo da bilo ko od istinskih fudbalera može i stati u istu rečenicu s Blekićem, koji je do dolaska u koševsku svetinju bio poznat samo po malverzacijama.

Propaganda jest moćna, ali je način na koji se bivši predsjednik dodvoravao navijačima “svog” kluba naprosto degutantan. Legende FK Sarajevo svojim navijačima su poklanjali golove, dobre partije u bordo dresu i na taj način zarađivali njihovu ljubav, dok je Blekićeva parola - zavadi pa vladaj. Pitanje je samo, ukoliko nastavi na ovaj način rasturati FK Sarajevo, čime planira vladati?! Na građevinskoj firmi Vranica, zapravo je iskazao svu raskoš talenta za uništavanjem. No, oni iskreni navijači koševskog premijerligaša, valja vjerovati, neće dopustiti da im klubom iz sjene upravlja tajkun o čijim interesima već brinu istražitelji u regionu.

Upravo zbog Blekića i njegovog primitivizma legende FK Sarajevo došle su na Grbavicu tražeći oprost. Bilo je dirljivo gledati nekoć ljute rivale s fudbalskog terena Josipa Katalinskog Škiju, Mišu Smajlovića, Envera Hadžiabdića, Boru Bračulja, Branu Jelušića, Esada Ibrahimovića..., kako zajedno sjede s Muzurovićem, Prljačom, Biogradlićem, Pašićem, Jasenkovićem, Sirćom, Fazlagićem, Ferhatovićem... i prisjećaju se mnogih duela iz kojih su jedni izlazili pognute glave, drugi s pjesmom, ali ono što je najbitnije, izlazili su zajedno i to kao prijatelji, što im niko ne može uzeti, pa čak ni neko poput Blekića.

Zajedno su se borili za boje svog kluba, ali su mimo terena cijenili jedni druge, a mnogi od njih su i ostali veliki prijatelji. Ono što im je zajedničko je poštovanje prema protivniku, a na spomen Haseta ili Ivice Osima svi ustanu i naklone se, jer tako to rade iskreni navijači.

“Zadivljuje me vaša odlučnost da se stane u kraj ovim neprimjerenim navijačima. Hvala vam što ste došli, ali vi se ne trebate izvinjavati”, poručio je predsjednik FK Željezničar Sabahudin Žujo legendama FK Sarajevo i konstatirao kako treba hrabrosti za reći “dosta”.

“S ovog skupa treba otići snažna poruka, jer ovom gradu i našim navijačima treba zdrav rivalitet. Neka ispliva fudbal i to je ono što se treba spominjati nakon vječitih derbija”, smatra Žujo, kojeg je u obraćanju prekinuo Mirsad Fazlagić dodavši: “Da, trebamo se izvinjavati, jer se kao iskreni navijači Sarajeva stidimo onoga što se desilo.”
Fazlagić je dodao kako su igrači Želje i Sarajeva bili ljuti neprijatelji na terenu, ali da su se svi zajedno veselili. Međutim...
“Nit se, nažalost, izgubila. Nikad nisam vjerovao da ću u svojoj 68. godini života morati doći na Grbavicu i izvinjavati se zbog napada na Želju. Pa mi smo prije nego će to UEFA i FIFA uvesti gajili fair-play između Sarajeva i Želje. Čuo sam šta se govorilo i na koji način se vrijeđala porodica Osim, znam šta se radi mojoj porodici i još samo treba da se počnu spominjati Mišo Smajlović i Hase i onda riječ legende treba izbrisati. Ja se stidim tih uvreda... Prije nekoliko dana sam čuo Vahida Halilhodžića kako je na vrijeđanje s tribina odgovorio da ti ljudi žive u 19. vijeku. E pa, ono na Koševu je bio onda 12. vijek”, kazao je bez ustručavanja Fazlagić.

“Nije ovo udvaranje, ali izjava Blekića me zaista iziritirala i mi imamo razlog što se vama izvinjavamo. Želimo s našeg voljenog kluba skinuti ljagu, jer Sarajevo je klub koji gradi mostove prijateljstva, a posebno s prijateljima s Grbavice. Za mene je Grbavica bila prazna bez navijača Sarajeva i ne znam čija je to suluda ideja bila da nema navijača na vječitom derbiju. Ja sam bio na utakmici i gledao je iz svečane lože, a bio sam jako tužan što nisam vidio navijače Sarajeva kako navijaju za svoj klub”, kazao je Fuad Muzurović, koji je veoma emotivno doživio druženje s nekadašnjim protivnicima s Grbavice.

Zajednička poruka I jedni i drugi složni su u tome kako njihovo druženje treba poslati jasnu poruku raznim blekićima kako će navijači Željezničara i Sarajeva uvijek biti prijatelji, jer žive u istom gradu i zajedno su ga branili i odbranili od stvarnih neprijatelja. Huliganima, kojih ima i s jedne i s druge strane, a koji se kriju pod šalovima i kapama pod izlikom ljubavi za klub, treba otići poruka kako je u našoj zemlji jedan vječiti derbi i kako svi oni trebaju zajednički pomoći da se vrati stari sjaj meču između Želje i Sarajeva.

Za utakmicu ova dva kluba ne znaju samo građani BiH, već i mnogi u svijetu, s obzirom na to da sarajevski vječiti derbi spada među najveće u Evropi i zato se uz njega ne trebaju vezati primitivizam i huliganstvo.
Što se tiče Blekića, on se svojim postupcima sam predstavio i jedino ostaje nada da će i oni koji prijete porodici Varešanović na vrijeme biti spriječeni, jer mali Mak je već jednom proživio golgotu otmice.

Dvije šampionske generacije na Grbavici

FK Sarajevo u svojoj prijeratnoj istoriji osvojio je dva naslova prvaka Jugoslavije, a čak šestorica igrača iz prve šampionske generacije bordo kluba iz sezone 1966/67 posjetila su Grbavicu, što dovoljno govori o snazi delegacije kluba sa Koševa.

Ibro Biogradilić, koji je sakupio čak 750 nastupa za Sarajevo, Fuad Muzurović, Mirsad Fazlagić, Sejo Jasenković, Ibrahim Sirćo i Fahrudin Prljača su prije 43 godine donijeli prvi naslov prvaka Sarajevu, a sada su posjetili Grbavicu kako bi se komšijama izvinili za uvrede. Zajedno s njima bio je i član druge šampionske gerenacije tima sa Koševa Predrag Pašić, a sa druge strane bili su Josip Katalinski, Enver Hadžiabdić, Brane Jelušić, Eso Ibrahimović, koji se također mogu pohvaliti šampionskim naslovom u Jugoslaviji. Prisutni su bili i Mišo Smajlović, te Boro Bračulj, koji je u vrijeme kada su plavi pokorili Jugoslaviju bio trener na Grbavici, a ne smijemo zaboraviti ni tvorce najvećih poslijeratnih uspjeha u Želji Dželaludina Muharemovića, te Amara Osima.

Legende bez privilegija

Da Blekić nema poštovanja prema gradskom rivalu uvjerili smo se na Koševu, ali ono što je frapantno zapravo je da nema ni trunke poštivanja prema legendama svog kluba. Naime, prema kazivanju Ibrahima Sirće, a što su nam i ostali potvrdili, nijedan član šampionskih generacija FK Sarajevo nema godišnju ulaznicu za utakmice svog voljenog kluba.
“Nemamo je, niti ćemo ih uzeti zbog ljudi koji su upravljali klubom. Ukinuli su nam i tu privilegiju”, kaže Sirćo i dodaje kako nema jakog Sarajeva bez Želje, odnosno kako nema jakog Želje bez Sarajeva.
Topla voda

#9314 Re: FK Sarajevo

Post by Topla voda »

gomila bullshita u tekstu i ishlapjele kvazi legende kojima je jedini problem sto ne mogu guzovace u lozu,oni i njihova komplet familija.
jadno, da jadnije ne moze biti.prezirem i osudjujem postupak bivsih igraca sarajeva,koji zive na sisi sarajeva evo gotovo do smrti.ko da su 3 kupa sampiona uzeli,sta sebi daju za pravo.

uzeli titulu prije 40 godina i sta sad,oni sve znaju?

jadovi jadni,kupite karte,pomozite klubu.e jestel docekali sad,da vam baljak da godisnje ?sad je sve ok..sve savrseno.

smradovi!!!
chsk

#9315 Re: FK Sarajevo

Post by chsk »

#SemiR#

#9316 Re: FK Sarajevo

Post by #SemiR# »

Ovaj ford fokus fakat je zapaljen, ja danas prosao kroz jablanicu. Znaci to je zbog toga
Vjerujte mi!

#9317 Re: FK Sarajevo

Post by Vjerujte mi! »

Koliko se ovdje da vidjeti, Horde su dobile po pichci.
#SemiR#

#9318 Re: FK Sarajevo

Post by #SemiR# »

Nije mi jasno kako mi uvijek izvucemo deblji kraj, jucer gledam u Mostaru sve starija raja bila. volio bi da sam bio nego ostao jos jednu noc dole
north

#9319 Re: FK Sarajevo

Post by north »

E jebem ga ja, nešto u zadnjih par navrata kad god su neke frke, samo naši se spominju u crnoj hronici, znamo li mi udariti po labrnji majka mu stara, ako je već došlo do fight-a :x ?
antidroid

#9320 Re: FK Sarajevo

Post by antidroid »

north wrote:E jebem ga ja, nešto u zadnjih par navrata kad god su neke frke, samo naši se spominju u crnoj hronici, znamo li mi udariti po labrnji majka mu stara, ako je već došlo do fight-a :x ?
76 ljudi naspram auta sa 5 ljudi?
fakat smo jaki!
hordas 87

#9321 Re: FK Sarajevo

Post by hordas 87 »

north wrote:E jebem ga ja, nešto u zadnjih par navrata kad god su neke frke, samo naši se spominju u crnoj hronici, znamo li mi udariti po labrnji majka mu stara, ako je već došlo do fight-a :x ?
pa mogli bi i mi kad bu furali kriminal kao komsijei ostali, a ne zivjeli navijackim zivotom..mogli smo komotno tako utoke,bombe, sablje vaditi pa nebi bilo belaja aliii mi nismo mafija..batine nisu sramota nasuprot to te cini jacim samo...
north

#9322 Re: FK Sarajevo

Post by north »

antidroid wrote:
fakat smo jaki!
Ne kontam, koga je bilo 76 njihovih????
buregdzija_SA

#9323 Re: FK Sarajevo

Post by buregdzija_SA »

antidroid wrote:
fakat smo jaki!
nasa su bila 3 auta , njih pun autobus
#SemiR#

#9324 Re: FK Sarajevo

Post by #SemiR# »

Cini te kurac jacim, stvarno bi volio da sam bio, tuko bi se do smrti ako treba
chsk

#9325 Re: FK Sarajevo

Post by chsk »

Nije bilo organizovanog prevoza nasih navijaca u Mostar, tako da njih pun bus na par auta.
Locked