Again #Iraq complains of #US collusion: US/#Turkish coordination allows #Daesh to withdraw to #Iraq #Syria borders.
Sirija vol. 2
- Challenger__
#9301 Re: Sirija vol. 2
Sindžar, Ramadi, Tišrin brana... Petljaju, da ga *ebeš, petljaju:
Where did ISIS fighters go too before the battle of Ramadi?
- Kikibombona
#9302 Re: Sirija vol. 2
Sjetit ces se tih mojih komentara u kojima sam izrazavao nadu da ce suniti dobiti drzavu u Siriji i Iraku. Reci ces sebi da sam sunitima 'davao' previse s obzirom na okolnosti. Jebeno se nositi sa hipotekom genocida i svega ostalog sto su podrzali suniti. Vidi na primjeru Srba. Popusili su Hrvatsku i Kosovo. U BiH su dobili nesto, puno manje nego su planirali, cisto eto da se spase totalnog poraza. Kako sada stvari stoje, suniti u Iraku i Siriji nece dobiti nista. Nadam se da ce se stvari promijeniti u nastavku... Siiti su jaci i normalno je da zele vise. Minimum koji siiti zasluzuju je Damask, Homs, Hama, Palmira, Latakija i Tartus. A evo, vidimo da se siitske formacije ne zadovoljavaju time, da se bore za Daru i Alep, za cijelu Siriju. E moj Opetja...Opetja033 wrote:Vidim svi komentarisu ofanzive Rusa i Iranaca (jer realno oni su jedini zasluzni za ovo napredovanje Asadovaca i sitskih paravojno-teroristickih formacija).
Polahko, ima forumasa koji su govorili da ce se tokom prosle godine zavrsiti rat u Siriji Assadovom pobjedom. Ima ih i koju su nakon jeseni 2013-proljeca 2014. govorili o skorom kraju rata i Assadovoj pobjedi.
Svaka akcija izaziva reakciju. Nakon Assadovih uspjeha krajem '13 i pocetkom '14 godine uslijedilo je napredovanje pobunjenika jeseni '14 i proljeca '15. Mozemo se vratiti i jos koju godinu ranije. Uvijek isti scenario.
Ko misli da je ovo to i da cemo od sada gledati samo napredak Assadovih snaga taj ili je lud ili ne moze da odvoji svoje zelje od realnih ocekivanja. A sta god da je razlog, sasvim je ocito da nista nije naucio iz dosadasnjeg toka rata u Siriji.
Na ovu akciju slijedice reakcija, necemo morati dugo cekati.![]()
Jos uvijek stojim iza svoje ponude za opkladu: kada rat prestane, na ovaj ili onaj nacin, Assad vise nece biti na celu Sirije.
- Maystor
#9303 Re: Sirija vol. 2
Dobro je da nema onih kojih su metlu već vidjeli u Asadovom prknu.Opetja033 wrote:Vidim svi komentarisu ofanzive Rusa i Iranaca (jer realno oni su jedini zasluzni za ovo napredovanje Asadovaca i sitskih paravojno-teroristickih formacija).
Polahko, ima forumasa koji su govorili da ce se tokom prosle godine zavrsiti rat u Siriji Assadovom pobjedom. Ima ih i koju su nakon jeseni 2013-proljeca 2014. govorili o skorom kraju rata i Assadovoj pobjedi.
Svaka akcija izaziva reakciju. Nakon Assadovih uspjeha krajem '13 i pocetkom '14 godine uslijedilo je napredovanje pobunjenika jeseni '14 i proljeca '15. Mozemo se vratiti i jos koju godinu ranije. Uvijek isti scenario.
Ko misli da je ovo to i da cemo od sada gledati samo napredak Assadovih snaga taj ili je lud ili ne moze da odvoji svoje zelje od realnih ocekivanja. A sta god da je razlog, sasvim je ocito da nista nije naucio iz dosadasnjeg toka rata u Siriji.
Na ovu akciju slijedice reakcija, necemo morati dugo cekati.![]()
Jos uvijek stojim iza svoje ponude za opkladu: kada rat prestane, na ovaj ili onaj nacin, Assad vise nece biti na celu Sirije.
- Challenger__
#9304 Re: Sirija vol. 2
USA administracija traži sunitski (kurdski, šiitski) kanton u Iraku.Kako sada stvari stoje, suniti u Iraku i Siriji nece dobiti nista.
-
sarajevoxxxx
#9305 Re: Sirija vol. 2
93. brigada u rukama Isila koji nastavlja napredovati na ratištu sjeverne Raqqe. Također, Isil je zauzeo selo El Fatisa i trenutno se žestoke borbe vode kod el Šerkrak
- Grean
#9306 Re: Sirija vol. 2
Ma kako god okrenes i obrnes ovo je lako za prepoznati, ono sto Wasington Post zove Fareed Zakharia case. Neki mogu u toj prici vide teoriju zavjere dok je za mene to sasvim jasna strategija kolonijalizma nakon I svjetskog rata.husein_kapetan wrote:Imali iko.. da se sjeca.. kada vec irak spominjete.. kako poce' ova odiseja.. ono sadam u milosti "zapada".. posledica rat protiv ajatolaha i svite.. efekti.. pa onda
"neposlusni sin".. kuvajt.. pa onda prvi rat.. kurdi... pa drugi rat.. suniti.. siti.. sadr.. onaj prvi.. antem-bagdadi ( imena se sjetiti ne mogu).. poraz.. pa onda isil kao "nekakva(..).. ekspesija sunitskog prkosa"
Ima li iko da moze objektivno bez predrasuda makar logicno i hronoloski poslagati samo fakte...
Recept je jednostavan, crtanjem neprirodnih granica su se formirale drzave od Afrike, Bliskog Istoka, centralne Azije, drzave poput Ruande, Iraka, Sirije, Pakistana, Indije. Druga bitna stvar kolonijalne strategije je bila favorizirati manjinu preko ledja vecine i tako izazvati antagonizme, generirati bijes potlacene vecine.
Te primjere i rezultate vidimo od Kasmira, gdje hinduski maharadja koji je vladao nad muslimanskom vecinom poziva indijsku vojsku da mu pomogne i sprijeci muslimansku vecinu da preuzme vlast. Rezultat je indijska okupacija Kasmira a legitimitet se izvlaci iz tog potpisa.
U Ruandi, belgijski kolonizatori su favorizirali manjinske tutsije kontra vecinskih hutua, plasirali pricu i svoje shvatanje da su tutsiji ljepsi, imaju tanje noseve, istocno-africku fizionomiju lica, inteligentniji itd.itd. Rezultat te politike je strasni animozitet hutua spram tutsija i brutalni genocid nad 800.000 tutsija pocetkom 90'.
Iste primjere vidimo u Iraku i Siriji, prica identicna samo sa dva lica. U Iraku vojnim udarom na vlast dolazi Sadam Husein, sunit u vecinski siitskoj zemlji a u Siriji isto tako vojnim udarom na vlast dolazi Asad familija, pripadnici manjiskih Alavita i vladaju sunitima kojih je vise od 70% u Siriji.
Recept svuda isti. To su kolonijalne zaostavstine koje se pokusavaju korigovati danas ali korekcija je brutalna i krvava. Sto se Sirije tice, prilicno sam siguran bez obzira na uspjehe SAA i rusko-iranske koalicije kad dodje mirovno rjesenje a doci ce kad tad, vlast prelazi u ruke vecinskih sunita, bas kao sto je u Iraku presla u ruke vecinskih siita. Zato mi je ovo opiranje Asada i osvajanje dijelova zemlje gdje nema podrsku naroda samo odgadjanje neminovnog.
- Kikibombona
#9307 Re: Sirija vol. 2
sarajevoxxxx wrote:Također, nakon ekspresnog isilovog napredovanja i brigada 93 je pred padom u ruke Isila nakon sto ju je međunarodna zajednica osvojila i predala Kurdima na čuvanje.
Evo mapa koju je jucer napravio legendarni tviteras Bosnjo boy (

Dakle, prema Patkovim izvorima, Ajn Isu i bazu Brigade 93 kontrolise Thuwar Raqqa
Kurdi ih svakako trebaju odjebati i pustiti da se sami gombaju sa ISILom sjeverno od Rake kada su tako prevrtljivi...
-
sarajevoxxxx
#9308 Re: Sirija vol. 2
Šejh Miskin treći dan zaredom neosvojena tvrđava, Bogu velikom hvala. Asadove snage pretrpjele novi težak poraz. Oslobođen je i raketni bataljon koji je jučer bio pao u ruke režimske vojske.
Također, zarobljen je režimski oficir kapetan Jasir Abdullah dok se njegova grupa trenutno nalazi u okruženju.
Također, zarobljen je režimski oficir kapetan Jasir Abdullah dok se njegova grupa trenutno nalazi u okruženju.
-
sarajevoxxxx
#9309 Re: Sirija vol. 2
Također, brigada 82 je kompletna u rukama heroja Horana, 50 djecoubica je samo tu poginulo.
Zatim vraćene su i sve izgubljene tačke u kvaru Munšieh u Deri koje je režim jutros bio zauzeo. Bogu hvala.
Zatim vraćene su i sve izgubljene tačke u kvaru Munšieh u Deri koje je režim jutros bio zauzeo. Bogu hvala.
- Challenger__
#9310 Re: Sirija vol. 2
Šta je tačno, ne znam, ali ovo kruži netom:

i ovo (Dara):

i ovo (Dara):

-
republikauzicka
#9311 Re: Sirija vol. 2
popij Apaurinsarajevoxxxx wrote:Također, brigada 82 je kompletna u rukama heroja Horana, 50 djecoubica je samo tu poginulo.
- Ironmen
#9312 Re: Sirija vol. 2
sarajevoxxxx wrote:Šejh Miskin treći dan zaredom neosvojena tvrđava, Bogu velikom hvala. Asadove snage pretrpjele novi težak poraz. Oslobođen je i raketni bataljon koji je jučer bio pao u ruke režimske vojske.
Lazove
-
republikauzicka
#9313 Re: Sirija vol. 2
navodno:
Reports that SAA Ambushed & killed FSA Colonel Ahmed Hamed Al-Mohammed
Reports that SAA Ambushed & killed FSA Colonel Ahmed Hamed Al-Mohammed
- Challenger__
#9314 Re: Sirija vol. 2
EDIT, Dara:Challenger__ wrote:Šta je tačno, ne znam, ali ovo kruži netom:
i ovo (Dara):
Breaking: Reports of #SAA taking control of Technical Institute and is now attacking Jamrak Crossing #Daraa
Znači, ne da ne gube, kako tvrdi Savo, već prema ovom izvoru idu prema graničnom prelazu sa Jordanom.
- dragma
- Vozim: Pješe
#9315 Re: Sirija vol. 2
Umrjet će od starosti..Opetja033 wrote:
- Challenger__
#9316 Re: Sirija vol. 2
- SAA je poludila, na sve strane ludilo...
#SAA launch offensive towards Al-Qaryatayn, advancing east & north-east of Jabal Mahin towards the city
- Maystor
#9317 Re: Sirija vol. 2
Sheikh Miskeen fully liberated by the Syrian Arab Army
http://www.almasdarnews.com/article/22353/ | Al-Masdar News
Prema različitim izvještajima na tviteru, moguće je da na jugoistoku grada teroristi pružaju otpor, ali biće to gotovo veoma brzo, ako već nije.
Radujte se, dobri ljudi, ovo je lijep dan!
http://www.almasdarnews.com/article/22353/ | Al-Masdar News
Prema različitim izvještajima na tviteru, moguće je da na jugoistoku grada teroristi pružaju otpor, ali biće to gotovo veoma brzo, ako već nije.
Radujte se, dobri ljudi, ovo je lijep dan!
- AleksoMKD
#9318 Re: Sirija vol. 2
Ne znam dali je tacno ali stranim forumima pisu da su rebeli oko Alepa u teskom stanju te da je izdana zajednicka fetwa 40ak propovednika (clerics) bliskih Ahrar al-Shamu, Jaish al-Islamu, Nusri, Failaq al-Shamu i Jund al-Aqsi kao i nezavisnih da je Jihad sada obavezan za sve Sunite.
Navodno im nedostaje ljudstva.
Last edited by AleksoMKD on 30/12/2015 16:20, edited 1 time in total.
- Ironmen
#9319 Re: Sirija vol. 2
Challenger__ wrote:- SAA je poludila, na sve strane ludilo...
#SAA launch offensive towards Al-Qaryatayn, advancing east & north-east of Jabal Mahin towards the city
savo ce dobiti kap jbt pa svi portali svi likovi koji prate ovo face twiter google + i ostali prenose da SAA melje i razvaljuje samo savo potura lazi neke smijesno jbt
- gospodja profiterka
#9320 Re: Sirija vol. 2
Umjereni pobunjenici u borbi za demokratiju.AleksoMKD wrote:Ne znam dali je tacno je tocno ali stranim forumima pisu da su rebeli oko Alepa u teskom stanju te da je izdana zajednicka fetwa 40ak propovednika (clerics) bliskih Ahrar al-Shamu, Jaish al-Islamu, Nusri, Failaq al-Shamu i Jund al-Aqsi kao i nezavisnih da je Jihad sada obavezan za sve Sunite.
- Challenger__
#9321 Re: Sirija vol. 2
Maystore. SAA je poludila, ovo je delirijum... Digla se Sirija na noge. Konačno.
Džaba ih Uncle Sam i Prdogan izvlače iz Iraka u Siriju, džaba.#SAA repel another #IS attack in Al-Sina'a #DeirEzzor
- Kikibombona
#9322 Re: Sirija vol. 2
Vidi ovosarajevoxxxx wrote:Također, nakon ekspresnog isilovog napredovanja i brigada 93 je pred padom u ruke Isila nakon sto ju je međunarodna zajednica osvojila i predala Kurdima na čuvanje.
The tribes Thuwwar raqqa put their trust in are now running like rats and leaving villages to ISIS. Good job FSA!
This is what happens when you let Islamist Warlords defend Rojava's frontline: THEY RUN LIKE RATS AND LET ISIS IN.
AYN ISSA: ISIS is advancing over villages controlled by USELESS Jaysh Thuwwar Raqqa rats control.
SDF sending reinforcements.
- Challenger__
#9323 Re: Sirija vol. 2
Gdje li će ih samo nahvatat kada su suniti u Dari (SAA), Damasku (SAA), Deir ez-Zoru (SAA), Alepu (SAA)... Ha,ha!AleksoMKD wrote:Ne znam dali je tacno ali stranim forumima pisu da su rebeli oko Alepa u teskom stanju te da je izdana zajednicka fetwa 40ak propovednika (clerics) bliskih Ahrar al-Shamu, Jaish al-Islamu, Nusri, Failaq al-Shamu i Jund al-Aqsi kao i nezavisnih da je Jihad sada obavezan za sve Sunite.
- Kikibombona
#9324 Re: Sirija vol. 2
YPG ako ima pameti pustit ce ova 'arapska plemena' predvodjena Thuwar Raqqa da se sami izbore sa ISILom... i oslobode Raku...

- gospodja profiterka
#9325 Re: Sirija vol. 2
Šteta, neko već prijavio...
Ne date mi ni da oćejfim.
Ne date mi ni da oćejfim.